Kroz Batočinu Vesti

 

U Osnovnoj Školi " Sveti Sava" u Batočini otvoreno još jedno odeljenje za celodnevni boravak đaka


17.07.2008. Usled povećanog interesovanja dece za celodnevni boravak u O.Š. " Sveti Sava " ukazala se potreba za otvaranjem joše jednog odeljenja za celodnevce.

Već dvadeset godina zgrada školske kuhinje funkcioniše na isti način tj. da na njoj nije ništa rađeno. Jedino je predprošle godine, otvaranjem odeljenja za celodnevni boravak đaka, na ulasku sa leve strane renoviran deo koji je preuređen u odeljenje za celodnevce, ove godine, bio je glavni povod da se školska trepezarija, kuhinja, hodnik kao i mokri čvor preurede.

Pregradnim zidom, deo trepezarije, podeljen je na dva dela i tako napravljena joše jedna učionica, koja je okrečena kao i kuhinja, trepezarija, i hodnik koji je umesto predhodne zelene sada dobio pastelno roze boju. Renovirana je instalacija, kompletan vodovod, kao i celokupna kanalizaciona mreža. U planu je da se za sledeću školsku 2010/2011 godinu dograde još tri odeljenja celodnevne nastave.

 

Internacionalni etno sajam održan u Jagodini


12-13.07.2008. Internacionalni ETNO sajam u organizaciji udruženja " Etno Forma " a pod pokroviteljstvom opštine JAgodina održan je na Đurđevom brdu 12. i 13. jula. Na sajmu je učestvovalo i naše udruženje domaće radinosti " Zlatne ruke Batočine".

Po drugi put " Etno Forma " iz Jagodine uz pomoć lokalne samouprave organizovala je etno sajam koji je ove godine za razliku od predhodne bio i internacionalni i okupio učesnike kako iz Srbije, tako i izlagače iz Poljske, Slovačke i Crne Gore. Na sajmu se moglo videti mnoštvo prelepih rukotvorima satkanih pre svega od ljubavi, poštovanja tradicije i želje da se sve što je lepo sačuva od zaborava. Potokom je žuborila pesma i igra tako da su posetioci etno sajma pored prelepih ručnoh radova mogli i uživati uz "KUD" iz Ćuprije i Laništa.

 

Održan III Petrovdanski sabor u Badnjevcu


12.07.2008
III Petrovdanski sabor u Badnjevcu pod pokroviteljstvom opštine Batočina održan je 12.07.2008 i okupio nekoliko stotina posetilaca na jednom mestu.

Tradicionalni sabor u Badnjevcu i ove godine je naišao na veliki odziv kako učesnika tako i gledalaca. Pokrovitelj manifestacije bila je opština Batočina, a generalni pokrovitelj DOO Grah Automotive Batočina, i Studentski Kulturni centar Kragujevac.

Oko 350 učesnika predstavilo se publici, program je obilovao igrama, pesmama, anegdotama, kao i lepim druženjem. Svoje pevačko i igračko umeće prikazali su KUD " Stevan Sinđelić " iz Kanade, " Svetozar Šelić " iz Jarkovca, "KUD" iz Žirovnice, BAtočine, SOkobanje, Filip Višnjić - Rača, Kablovi - JAgodina, kao i domaći KUD " Vuk KAradžić " iz Badnjevca.  

III Petrovdanskom saboru izašli su u susret mnogobrojni prijatelji i dali svoj doprinos u organizaciji ove manifestacije da bude što bolja i kvalitetnija. Učešće su uzeli OŠ " Sveti Sava " Badnjevac, "Credy Banka" Kragujevac, "Takovo osiguranje" Kragujevac , " Žitoprodukt "Kragujevac, " CANON " Badnjevac, " Autosaobraćaj " Kragujevac, kao i Crkvena opština Badnjevac.

 

Odbornici Skupštine Opštine Batočina na II sednici skupštinskog odbora usvojili statut opštine Batočina

08.07.2008. Odbornici SO Batočina na II sednici skupštinskog odbora održanoj 08.07.2008. godine usvojili su statut opštine Batočina. Takođe su, na istoj sednici izabrali i stalna radna tela, savete i komisije Skupštine opštine Batočina.

Nakon usvojenog zapisnika sa I konstitutivne sednice Skupštine opštine Batočina, odbornici su potvrdili mandate trojici novih odbornika. Zbog članstva u opštinskom veću opštine Batočina, predsedniku opštine Radiši Miloševiću, njegovom zameniku Aleksandru Jovanoviću i predsedniku OO DSS Slađanu Krstiću, prestao je odbornički mandat, a umesto njih SO Batočina mandate je potvrdila Nebojši Pavloviću i Saši Glišić iz DS i Zoranu Miloševiću iz DSS-a.

Manje od mesec dana je prošlo od konstituisanja SO, a odbornici lokalnog parlamenta već su usvojili statut opštine BAtočina koji je usklađen sa ustavom i najnovijim zakonom o lokalnoj samoupravi.

Izvestilac ove tačke, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, podsetio je odbornike da je nedavno u istoj ovoj sednici gde zaseda loklani parlament održana prezentacija najnovijeg zakona o lokalnoj samoupravi i da postoje brojne novine, od kojih najznačajnije da se predsednik opštine bira glasovima odbornika na skupštini, a ne neposredno kao što je ranije bio slučaj , članovima veća, izvršne vlasti predlažu budžet opštine, a to je ranije radio predsednik, ali predsednik opštine sada ima pravo zabrane na odluke veća.

Odbornici su na sednici održanoj 08.07.2008. godine doneli i rešenje za izbor stalnih radnih tela SO Batočina. Formirani su Savet za pitanja lokalne samouprave, za budžet i finansije, za urbanizam , saobraćaj, komunalno-stambene delatnosti i zaštitu životne sredine, zatim za privredu, društvene delatnosti, poljoprivredu i šumarstvo, za omladinu i sport, za bezbednost, kao i komisije za izbor, imenovanja i administrativne poslove, za predstavke i predloge kao i za saradnju sa drugim opštinama i gradovima SO BAtočina.

Svaki od ovih Saveta i komisija broji po 5 članova. Takođe, u tački razrešenja i imenovanja, dužnosti direktora JKP " 7 Juli", na lični zahtev, razrešen je Dobrivoje Kovanović, a na mesto direktora ovog preduzeća imenovana je Julijana Radenković.

 

Usvojen poslovnik o radu Opštinskog veća


07.07.2008.
Na prvoj sednici opštinskog veća opštine Batočina, održanoj 07.07.2008 godine u kancelariji predsednika opštine usvojen je poslovnik o radu Opštinskog veća opštine Batočina.

Poslovnikom o radu Opštinskog veća opštine Batočina uređuje se organizacija, nadležnost , način rada i odlučivanja Opštinskog veća, i druga pitanja vezana za rad veća u skladu sa zakonom i statutom.

Opštinsko veće čine predsednik opštine, zamenik predsednika opštine kao i članovi opštinskog veća koje se sastoji od 9 članova koje bira skupština opština na period od četiri godine, tajnim glasanjem, većinom glasova od ukupnomg broja odbornika.

Poslovnik o radu Opštinskog veća nije bitno promenjen ako izuzmemo novinu kojom je predviđeno da se sastanak Opštinskog veća zbog hitnosti, može održati i telefonskim putem. Na prvoj sednici usvojen je i predlog statuta opštine Batočina. Statutom se utvrđuje kako se opština finansira, koji su to prihodi koja ona ostvaruje, koji su to organi koji funkcionišu na određenim teritorijama, a pored ostalog i na koji način građani mogu da učestvuju u ostvarivanju poslova opštine.

Na istoj sednici usvojena je odluka o raspisivanju javnog oglasa za postavljanje načelnika Opštinske uprave opštine Batočina, na određeno vreme od 5 godina. Prijave koje se podnose opštinskom veću opštine BAtočina podrazumevaju i određene uslove koji moraju biti ispunjeni tj. VII stepen stručne spreme - pravni fakultet, najmanje 5 godina radnog iskustva u struci, položen ispit za rad u organima državne uprave, da je državljanin Republike Srbije, kao i da nije osuđivan za neko krivično delo.

Poslednja tačka tj. dopuna dnevnom redu odnosila se na odluku o dodeli računara policijskoj stanici Batočina, koji će svakako zadovoljiti potrebe službe kao i interes građana opštine Batočina.

Anđela Milosavljević sportista generacije Osnovne Škole " Sveti Sava "


03.07.2008
Za sportistu godine Osnovne Škole " Sveti Sava " ove godine proglašena je Anđela Milosavljević. Tim povodom upriličen je prijem kod predsednika, gde joj je uručena i nagrada.

Anđela Milosavljević iz Crnog Kala nedavno je završila osmio razred. Tokom školovanja pokazala se i kao izuzetan sportista i to u nekoliko oblasti. Posebno interesovanje imala je kada je fudbal u pitanju, a pored fudbala beležila je odlične rezultate u stonom tenisu, a od 1-8 razreda osvajala je prvo mesto na krosu.

Ne slučajno, ona je proglašena sportistom generacije, a ni od strane opštine ni ostala zaboravljena s obzirom da je praksa da oni najbolji za svoj rad, trud, i rezultate budu uvek i nagrađeni. Lokalna samouprava i ovoga puta lepim gestom uručila Anđeli Milosavljević poklon čestitku u iznosu od 8.000 dinara i DVD player-om , što će svakako biti jedan od motiva da nastavi putem kojim je krenula putem sporta i zdravog života., a svojim primerom vršnjacima bude lep primer koji će slediti.

 

NVO " Milenijum " iz Kragujevca predstavila program pod nazivom " Razgovor na sceni "


26.06.2008
U sali Skupštine Opštine Batočina 26. juna, a u prisustvu lokalnih političkih aktivista, predsednika opštine Radiše Miloševića, NVO " Milenijum " iz Kragujevca predstavila je program pod nazivom " Razgovor na sceni ".

Projekat se već treću godinu uspešno realizuje u Kragujevcu, ali od ove godine postoji i jedan novitet, a i dalje uz podršku nacionalne zadužbine za demokratiju, da u okviru segmenata regionalnog programa predstavnici NVO " Milenijum " gostuju u šest gradova Šumadije i POmoravlja, tako da taj deo upravo pokrene raspravu u lokalnoj i regionalnoj zajednici a i šire, a aktuelnim temama radi podizanaj svesti o demokratskom procesu i eurointegracijama

Nakon uvodnog predstavljanja programa, gostiju i teme od strane moderatora, Vladimira Paunovića, direktora NVO " Milenijum " panelisti su predstavili svoje uvodne govore.

Zoran M. Marković, sociolog Centra za razvoj neprofitnog sektora iz Beograda, govorio je o liniji 481 i iskustvima oko projetka građanskog nadzora lokalnih budžeta, zatim Nemanja Krajčinović, pravnik Fonda Centar za demokratiju, o evropskim ili regionalnim iskustvima i uspešnim primerima građanskih inicijativa u okviru poboljšavajna rada lokalne administracije i na kraju kao lokalni predstavnik, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević, koji je govorio o konkretnim stvarima koje se rade da bi lokalna uprava bila bolja i efiokasnija.

Tema rasprave bila je i Reforma lokalne uprave u okviru novog zakona o lokalnoj samoupravi i procesu surointegracija Srbije, transparentnost rada, građanska kontrola budžeta, efikasno upravljanje, decentralizacija...

Predstavljanju ovog programa prisustvovalo je dvadesetak lokalnih političkih aktivista i radnika lokalne uprave, koji su aktivno učestvovali postavljanjem pitanja i davanjem komentara.

 

Prezentacija pilot programa "Internet školski dnevnik"


23.06.2008 Sednica saveta roditelja, održana u zbornici O.Š. " Sveti Sava " u Batočini bila je prilika da roditelji prisustvuju prezentaciji pilot programa : interent školski dnevnik.

Firma "Asia Star" iz Beograda, koja je i obavila prezentaciju, predstavili su roditeljima prednosti i mogućnosti koje ovaj program nudi, a zatim i na nekim primerima pokazali kako ovaj sitem i funkcioniše.

Što se tiče Srbije ovo je pilot projekat, ali ova firma je sa ovim programom, pre par meseci počela u Hrvatskoj i beleže se izvesna pozitivna iskustva. Smanjili su se izostanci i znatan broj ocena je popravljen, tako da konkretni rezultati već postoje, i roditelji su već zadovoljni elektronskim tj, internet dnevnikom Plaćanjem 100 din mesečne članarine za roditelja znači da svakog dana u bilo koje vreme, i sa bilo kog mesta može dobiti informaciju koja je vezana za njegovo dete što se tiče izostanaka,ocena, domaćih radova, informacija od škole ili od direktora škole.

 

Fudbalski klub " Šumadinac " iz Brzana proslavlja jubilej " 70 godina " od osnivanja kluba

Fudbalski klub " Šumadinac " iz Brzana ove godine proslavlja vredan jubilej , 70 godina svog postojanja. Nebrojano mnogo puta do sada pokazao je da je ozbiljan i organizovan klub, a u zadnjih nekoliko meseci moze se pohvaliti i novim igralištem za veliki i mali fudbal.

Rekonstrukcija seoskog igrališta u Brzanu koja obuhvata teren za veliki i asfaltirano igralište za mali fudbal, privode se kraju. Nakon kvalifikacije u viši rang takmičenja u Brzanu su odlučili da stvari vezane za infrastrukturu dovedu na svoje mesto.

Na glavnom terenu pre više od mesec dana izgrađena je tribina oko kapaciteta oko 200 mesta. Pored ovih radova izgrađeno je i igralište za male sportove , asfaltirano, ograđeno, osvetljeno, a sada su tu i završni radovi na postavljanju tribina. Kapacitet ove tribine za male sportove je 150 mesta, ukupna vrednost radova je 150 hiljada dinara , sredstva su izdvojena iz budžeta S.O Batočina i Mesne zajednice Brzan.

U godini kada FK " Šumadinac " iz Brzana proslavlja veliki jubilej, odmah nakon završenih radova organizovaće se turnir u malom fudbalu, a zatim u velikom čime će zaokružiti radno - svečanu godinu u jednom od najstarijih sportskih društava kod nas.

 

Aktivisti Crvenog krsta iz Batočine obeležili14. jun Svetski dan davalaca krvi


14.06.2008
Svetski dan davalaca krvi, 14. jun obeležili su i aktivisti Crvenog Krsta Batočine. Oni su na gradskom trgu, prolaznicima delili propagandni materijal, stampan za ovu priliku, a ovogodišnji moto je : Jednom nije dovoljno, budite redovan davalac "

U ovu akciju uključeni su i volonteri Crvenog Krsta Batočine, koji motivaciju nalaze u želji da svojim radom u ovoj humanitarnoj organizaciji pokažu da koliko su humani prema sebi mogu isto tako biti humani prema drugima.

Akcijom deljenja propagandnog materijala prolaznicima, na gradskom trgu, doprineto je da se ovom, veoma važnom datumu u našoj zemlji prida još veći značaj.

Obeležen dan vrtića " Poletarac " iz Batočine


12.06.2008
Povodom dana vrtića " Poletarac " iz Batočine i ove godine priređen je lep program u kome su uživali podjednako deca, roditelji i vaspitčice.

Vaspitačice dečijeg vrtića " Poletarac " kako onih u Batočini tako i odeljenja iz Badnjevca, Prnjavora, Milatovca, Žirovnice, Dobrovodice, Crnog Kala i Brzana, i ove godine su se potrudile da prirede nešto novo lepo sa svojim grupama. Za početak su se predstavili najmlađi učesnici, maleni sanjari sa snovima plavim, zatim je usledila dobra đuska starije vaspitne grupe, a zatim drugari poludnevci sa kojima smo uživali uz lepršanje slatke svetlosti koja raspiruje ljubav.
Kratku lekciju iz saobraćaja interperetirali su nam mališali iz Badnjevca, sa fantastičnim kostimima crvene, žute i zelene boje, a na lepo kulturno ponašanje podsetili su nas budući budući prvaci iz Prnjavora i Milatovca. Na pitanje "kada će ta ljubav" odgovor su nam dali drugari iz Žirovnice. A " da deca nisu što su bila " porućili su nam mališani iz Doborvodice i Kijeva. Deca iz Crnog Kala pokazala su se u najboljem svetlu " Nateravši baku da žvaće žvaku ", a lekciju o zaljubljivanju održali su nam predškolci iz Batočine. Da je ljubav osnova svega potvrdila su na deca iz Brzana.

 

Vukovci osnovne i srednje škole na svečanom prijemu kod predsednika opštine Radiše Miloševića


12.06.2008
Odranije je kod nas postala praksa da se onima koji postižu najbolje rezultate posveti pažnja. Prijem za maturante osnovne i srednje škole, odnosno najbolje učenike, vukovce, kod predsednika opštine Radiše Miloševića upriličen je 12.06.2008 god, gde su i dobili vredne nagrade za uložen trud i pokazano znanje tokom školovanja.

Kruna devetomesečnog školovanja, koliko traje školska godina, prestavlja sumiranje svega naučenog i nenaučenog, dobrog i lošeg. Za one najbolje, koji su tokom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja postigli najbolje rezultate i primereno vladanje sa prosekom ocena 5.00, priređen je svečani prijem koji je godinama unazad stekao epitet tradicionalnog, kod predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića.

Prvi čovek naše opštine Radiša Milošević, u svečanosti upriličenoj ovim povodom svršenim maturantima, koji su došli zajedno sa svojim profesorima, nastavnicima i roditeljima rekao je da je matura samo jedan stepenik ka vrhu zgrade koja se zove život. Uspeh koji su postigli dodao je on , zvezda je vodilja kroz životne stanice, a sve u cilju da postanu dobri i plemeniti ljudi.

Školske 2007/2008 godine srednja škola " Nikola Tesla " dala je 3 vukovca, a osnovna škola " Sveti Sava " 17 vukovca, od toga u izdvojenim odeljenjima Brzanu jedan vukovac, Badnjevcu četiri, dok je u Batočini bilo njih dvanaestoro.

Đak generacije u osnovnoj školi " Sveti Sava " je Milica Jovanović, dok je najbolji od najboljih u srednjoj školi Nikola Milentijević. Ovo dvoje učenika su od lokalne samouprave dobili po 8.000 dinara uz DVD player-e, koje su dobili i ostali nosioci vukove diplome.

 

Lutkarskom predstavom u Kulturnom Centru završena školska godina u O.Š " Sveti Sava "

11.06.2008 Lutkarska predstava pod nazivom " Ura Ura Raspust " koju su pripremile učiteljice Osnovne škole "Sveti Sava " povodom uspešnog završetka školske godine, održana je 11. juna u sali " Kulturnog Centra " u Batočini.

U čast svim učenicima a povodom završetka školske 2008 godine, učiteljice OŠ " Sveti Sava " dale su svoj doprinos u relalizaciji jedne lepe priče, koju su prikazali kroz lutkarsku predstavu u prepunoj sali mališana i izazvale vidno zadovoljstvo svih njih. Glavni likovi predstave su Zvrka i Mirko kao prvaci i Đole kao đak petak.

12

Inače sećamo se početka školske godine, koji je obeležen predastavom " Neobično putovanje" istih likova, zatim putovanje je nastavljeno kroz dečiju nedelju novom predstavom da bi se završilo upravo kad i školska godina. Tekst su napisale učiteljica MIlijana Petrović i Žaklina Jeftić, uloga Zvrke pripala je Milijani, Mirka je glumila Violeta Ninović, Đoleta đaka petaka Ljilja Trunić. Predstavi su prisutvovali učenici od 1-4 razreda,apored Osnovne Škole iz Batočine predstavi su prisustvovali i đaci prvaci iz Brzana, Gradca, Dobrovodice, Kijeva, Milatovca, Badnjevca i Prnjavora. Sa osmehom na licima mališani su napustili salu uz pregršt lepih utisaka koji će nositi do nekog novog putovanja u novoj školskoj godini već od septembra.

2

Održana II "Klincijada" u sali Kulturnog Centra " Dositej Obradović " u Batočini


6.06.2008
Dečija manifestacija " Klincijada" u organizaciji Kulturnog Centra " Dositej Obradović" održana je po drugi put u Batočini. U njoj je učestvovalo preko stotinu mališana, oni najsrećniji dobili su vredne nagrade.

1

Bacanjem lopte u publiku prošlogodišnji pobednici Milica Aksić, Vladan Janković i Tamara Stanojević , otvorili su II "Klincijadu" u Batočini u prepunoj sali Kulturnog Centra.

Preko stotinu mališana prodefilovalo je binom i predstavilo se u najboljem svetlu publici. Žiriju je pripao najteži posao jer trebalo je među toliko slatkih mališana izdvojiti 20-tak koji će osvojiti titulu naj osmeha, naj frizure, najbolje manekenke, imitatore, pratioce, pratilje, i na kraju mistera i misice.

Žiri j bio u sastavu : Slađana Stanković, Branko Banjanac, Violeta Nikolić, Dr. Dejan Aranđelović i predsednik žirija Grodana Mrkalj , direktorka Centra za kulturu u Lapovu.

Za početak predstavile su se devojčice od 4-7 godina , a što se dečaka tiče bilo ih je 30-tak. U okviru " Klincijade" publika je bila u prilici da uživaju kako u dečijoj lepoti tako i u lepoti dečije igre uz plesnu grupu " Art of dogs " iz Lapova. Nišza manje simpatija i aplauza nije bilo ni kad se predstavio plesni klub " DC Team". Posebnu pažnju privukli su imitatori dok su svi učesnici " Klincijade " bili ponovo na bini i čekali rezulatate žirija

1111

 

Zahvaljujući deci, školi, a posebno mnogobrojnim sponzorima vredne nagrade čekale su one najsrećnije. Najzad sabrani su utisci, i žiri je proglasio pobednike II " Klincijade ". U kategoriji devojčica od 4-7 godina za II pratilju izabrana je Milica Dinić, za prvu pratilju Emilija Stojanović, a za misicu Miona Atanasković.

U kategoriji devojčića od 7-10 godina, II pratilja je Natalija Paunović, prva pratilja Anica Milojević, a za misicu je proglašena Jovana Filipović. Za drugog pratioca izabran je Danilo Jovanović, za prvog Jovan Filipović, a titulu mistera " Klincijade" ove godine dobio je Petar Mišić.

Održana prva konstitutivna sednica Skupštine Opštine Batočina


05.06.2008
Predsednik Opštine Batočina u naredne četiri godine biće Radiša Milošević, dosadašnji predsednik, a dužnost njegovog zamenika u istom periodu obavljaće Aleksandar Jovanović, odlučili su odbornici na I Konstitutivnoj sednici SO Batočina, održanoj 5.06.2008 godine. Na istoj sednici izabrani su predsednik SO Batočina, njegov zamenik i članovi opštinskog veća, a odbornicima u lokalnom parlamentu verifikovani su mandati.

Skupštinksu većinu u narednom mandatu na izborima 11.05.2008 god. obezbedila je lista Demokratska stranka- Boris Tadić koja je osvojila apsolutnu većinu 18 odborničkih mesta od ukupno 35. Zajedno sa njom vlast će u Batočini, u naredne četiri godine vršiti odbornici Koalicije " Zajedno za Batočinu - Veroljub Verko Stevanović " 3 odbornika, i Koalicija " G17 plus - SPO DSS " Osim njih u skupštini će sedeti i po pet odbornika radikala kao i pet odbornika Koalicije " Pokret za Batočinu - Zoran Jevtić". Konstitutivnu sednicu je otvorio dosadašnji predsednik SO Batočina LJubiša Milosavljević, ali je njome do izobr novog predsedavala najstariji član skupštine Nada Tanasijević, kojoj je u radu pomogao najmlađi član Predrag Milosavljević.

Jedini kandidat za izbor predsednika SO Batočina bio je Branko Đokić sa liste demokrata, koga su predložile Demokratska stranka - Boris Tadić, Zajedno za Batočinu - Veroljub Verko Stevanović " i Koalicija " G17 plus - SPO. Za njegov izbor tajnim glsanjem izjasnilo se 25 odbornika. Po istom sistemu biran je i zamenik SO Batočina. Isti predlagač predložio je Nebojšu Radosavljevića sa liste " Zajedno za Batočinu Veroljub Verko Stevanović " koji je sa 29 glasova " za " i 6 nevažećih listića zauzeo svoje mesto za predsedavajucim stolom.

Na predlog predsednika SO Batočina većinom glasova Jelena Radojković-Kuzmić postavljena je za Sekretara SO Batočina. Tajnim glasanjem u paketu sa predsednikom i zamenikom predsednika opština BAtočina, odbornici su izabrali opštinsku "vladu" odnosno veće koje broji 11 članova.

Osim čelnih ljudi batočinkse opštine, predsednika i njegovog zamenika, koji su ujedno i članovi veća, u njemu se još nalaze : Zoran Jovanović, Slaviša Matejić, Boban Mitevski, Milan Milošević, Danijela Todorović, Biljana Nikolić, Slađan Krstić, Milutin Tasić i Dušan Popović.

 

Sportska igrališta u Brzanu dostižu zavidni nivo

30.05.2008 Sportska igrališta u Brzanu dostižu zavidni nivo, a meštani posebno naši fudbaleri ne kriju zadovoljstvo zbog toga. U prilog tome govori to da pored urađene ograde, asfaltiranim terenima i rasvete, FK " Šumadinac " na svom terenu za velike sportove ovih dana dobija i tribine u dužini od 40m.

Ljubitelji fudbala, meštani Brzana kao i mnogobrojni gosti uskoro će biti u prilici da koriste tribinu u dužini od 40m kapaciteta od 200 mesta. Sa realizacijom projekta krenulo se 13 maja. Ukupna vrednost radova iznosi 210.000 dinara i po rečima sekretara FK " Šumadinac " iz Brzana Živojina Đorđevića kapacitet od 200 mesta trenutno može da zadovolji potrebe sela Brzan. Izvođač radova je SGR " Tradicija " iz Brzana, a izgradnju tribine finansira lokalna samouprava i MZ Brzan.

Rekonstrukcijom sportskog igrališta i izgradnjom tribine za gledaoce u Brzanu jedan su od preduslova da FK " Šumadinac " već od naredne sezone počne da juriša ka višem rangu takmičenja.

Članice udruženja " Zlatne ruke Batočine" posetile manifestaciju " Molitva pod Midžorom "

26.05.2008 U prvoj dekadi meseca, članice udruženja " Zlatne ruke Batočine " imale su priliku da posete manifestaciju " Molitva pod Midžorom ". Pored brojnih utisaka koje nose sa sobom mogu se pohvaliti da su po drugi put među brojnim udruženjima osvojile nagradu. Ovoga puta to je druga nagrada za izradu suvenira tj. tkanice.

Desetog maja članice udruženja " Zlatne ruke Batočine " tačnije njih 15 sa ženama iz udruženja " Moravske šarenice " iz Lapova, bile su u prilici da budu deo manifestacije pod nazivom " Molitva pod Midžorom". To je 9. po redu manifestacija koja se održava u selu kod Knjaževca, i posvećena je Đurđevdanu kao prazniku. Bila je to prilika da se vidi i doživi mnogo toga lepog pogotovo što su neke od članica bile po prvi put u tom delu Srbije.

Manifestacija je održana na otovren prostoru, i svako udruženje je imalo svoj izložbeni prostor za svoje eksponate. Pored izložbe ručnih radova bilo je i takmičenje u pripremi tradicionalnih jela i serviranju na tradicionalni način.

Ono čime se mogu pohvaliti članice udruženja " Zlatne ruke Batočine " je svakako osvajanje 2 nagrade za izradu suvenira tj. tkanice koju je radila Mladenka Kočanović.

A kada pričamo o planovima možemo reći i to da u saradnji sa Opštinom i Kulturnim Centrom Batočina odobren projekat koji će finansirati Južnomoravski region Češke Republike pod nazivom " Podrška udruženju žena " Zlatne Ruke" kroz edukaciju i opremanje prostora za izradu ručnih radova i suvenira.

 

Nastavljeni radovi na nivelaciji korita reke Lepenice

25.05.2008 Radovi na navilaciji korita reke Lepenice započeti ranije, ovih dana su nastavljeni.

U prvoj polovini maja krenulo se sa radovima rečnog korita reke Lepenice tj. na rekonstrukciji postojećeg nasipa i proširenja rečnog korita. radovi se obavljaju u dužini od 800m, i za sada teku po planu. Izvođač radova je Vodoprivreda Srbije iz Smederevske Palanke. Završetak radova planira se do kraja juna.

Trenutno se radi leva strana u Gradcu, a po završetku iste nastavlja se sa radovima na suprotnoj strani. Činjenica je da je Batočina 1986 i 1999 godine zadesila loša sudbina izlivanjem reke Lepenice kada su mnoga naselja poplavljena i upravo sa završetkom ovih radova rešava se višedecenijski problem , a žitelji opštine Batočina biće zaštićeni od mogućih poplava.

11

Proširenje fiksne telefonije u selu Brzan

24.05.2008 U Brzanu, tačnije u Đunis mali trenutno se odvijaju radovi na proširenju fikne telefonije. Meštani će po veoma povoljnim uslovima dobiti nove telefonske brojeve, a prve razgovore će moći da obave polovinom jula kada se planira završetak radova.

Brzan trenutno broji oko 450 telefonskih brojeva, i ovih dana radi se na njihovom proširenju. Trenutno se radi na proširenju mreže u Đinis mali, a ostala naselja u Brzanu dobiće početkom sledeće godine.

Zahtevi se podnose korisničkom servisu Telekoma Srbije u Batočini i trenutno na čekanju ima 150 zahteva za novi telefonski priključak. Kapacitet korisničkog servisa na ovom području je 700 pari. Cena priključka je 10.200 dinara, a zainteresovanima se pruža mogućnost uplate na 6 mesečnih rata, što je izuzetno povoljno u odnosu na neko prošlo vreme.Ova cena priključka se podrazumeva samo ukoliko se ispunjavaju svi uslovi odnosno da je udaljenost izvodnog ormarića do korisnika 150m, a sve što je duže od pomenutog naplaćivaće se po dužnom metru kabla.

Rekonstruisana zgrada Spomen Doma u selu Brzan

23.05.2008 Posle dužeg vremena zgrada Spomen Doma u Brzanu je zahvaljujući lokalnoj samoupravi dobila lepši izgled.

Građevina prošlog veka, Spomen Dom u Brzanu podlegla je zubu vremena tako da su nastala brojna oštećenja. na inicijativu meštana, a uz pomoć lokalne samouprave i mesne zajednice Brzan, iz sredstava samodoprinosa ova zgrada je je rekonstruisana. Naime, urađena je hidroizolacija Spomen Doma na ukupnoj površini od 188m², stolarija ofarbana, a Spomen Dom sada ima i novu fasadu. Ispred Spomen Doma sada je veliki plato sa rasvetom od 160 m² predviđen za razne manifestacije , a urađen je i kompletan trotoar oko Spomen Doma , tako da meštani imaju dobar razlog da budu zadovoljni.

Za izvođača radova izabrana je stolarsko-građevinska radionica " Tradicija " iz Brzana i po rečima Živojina Đorđevića, sekretara MZ Brzan, u narednom periodu se nastavlja sa realizacijom daljeg toka radova.

Modernizacija telefonske mreže se nastavlja

Nakon meštana Kijeva, Dobrovodice, Prnjavora, Nikšića i Milatovca bežičnu fiksnu telefoniju uskoro će dobiti i mestani Gornje Batočine.

Posle klasične fiksne telefonije i mobilne telefonije, kojima već opslužuje više od sedam miliona pretplatnika, Telekom Srbija je zakoraćio u novu eru telekomunikacija. Reč je o fiksnoj ali bežičnoj ili CDMA tehnologiji zanovanoj na višestrukom pristupu mreži deljenjem koda, a prenos se omogućava baznim stanicama.

Razvoj CDMA tehnologije u svetu uslovljen je potrebom da se prevaziđe zastoj u pružanju telefonskih servisa u ruralnim područjima, naročito sa nepristupačnom konfiguracijom terena.

Trenutno se telefonizacija privodi kraju u Gornjoj Batočini a očekivanja su d aće se u ovoj etapi to reallizovati u selu Gradac, badnjevac i Žirovnici. Prijavljivanje je u toku i nije ograničeno datumom. Promotivne dodele aparate neće biti, več korisnik pri samom potpisivanju ugovora može odmah preuzeti isti. Cena priključka iznosi 10.000 dinara bez PDV-a i može se platiti u ratama.

Opštinski fudbalski savez izabrao novo rukovodstvo

21.05.2008 Izbrana skupština Opštinskog Fudbalskog Saveza Batočina održana je 21. maja u skupštinskoj sali, na kojoj je izabrano novo rukovodstvo.

Izbornoj skupštini Opštinskog Fudbalskog Saveza Batočina prisustvovalo je 17 od ukupno 19 članova, koliko skupština i broji. Nakon usvojenog poslovnika o radu skupštine, izveštaj o radu saveza od 2004 god., podneo je predsednik Mihajlo Kostić. Kako je izveštaj sadržao samo površne i uopštene stvari ali ne i finansijski izveštaj, to je ujedno bila primedba predsednika opštine Radiše Miloševića , koji je skupštini prisustvovao u svojstvu predsednika F.K Sloga.

Dogovoreno je da se izveštaj o četvorogodišnjem finansijskom poslovanju saveza podnese na narednj sednici skupštine. Jednoglasnom odlukom delegata za predsednika Opštinskog Fudbalskog Saveza Batočina izabran je Živojin Đorđević iz F.K Šumadinac iz Brzana, dok je za potpredsednika saveza izabran Miroljub Gajić iz F.K Badnjevac.

Na izbornoj skupštini Opštinskog Fudbalskog Saveza Batočina izvršene su i određene izmene statuta.Ustanovljena je nova funkcija i to zamenika sekretara Opštinskog Fudbalskog Saveza Batočina, koji će u naredne četiri godine obavljati dosadašnji sekretar Saveza Dušan Jovanović, dok je za sekretara izabran Jovan Đorđević.

takođe izabran je i upravni odbor koji čine 5 članova u kome su osim predsednika i potpredsednika saveza Živojina Đorđevića i Miroljuba Gajića još i predstavnik udruženja fudbalskih sudija, predstavnik udruženja fudbalskih trenera, i na predlog predsednika Saveza, Goran Zdravković.

Održana VII nacionalna izložba pasa svih rasa

17.05.2008 VII Nacionalna izložba pasa svih rasa održana je u subotu 17.05.2008 god. u Lovačkom domu " Rogot ". Za najlepšeg psa izložbe izabran je nemački lovni terijer vlasnika Nebojše Pavlovića iz Brzana.

Već po tradiciji jaka, kvalitetna i masovna scavezna kinološka takmičenja organizuju se u Batočini. Čini se da je svaki put konkurencija veća, a samo takmičenje sve neizvesnije.Generalni pokrovitelji i organizatori ove manifestacije su Skupština opštine batočina i Kinološko društvo Batočina, a čast da ove godine otvori izložbu pripala je delegatu Kiniloškog saveza Srbije Dr. Mahmuti Al Dagistaniju.

Nimalo lak zadatak nije pripao ni renomiranim sudijama Ratiboru Cekiću, Predragu Gvozdenoviću, Draganu Janjiću, Draganu Krstiću, Siniši Rančiću i Radetu Saviću. Oni su od ukupno 300 pasa izabrali najbolje predstavnike u svojim rasama, odnosno FCI grupama.U okviru programa BEST IN SHOW Kinološkog saveza Srbije Dr. Mahmut Al Dagistani u generalnom plasmanu izabrao je najlepše pse izložbe. Na trećem mestu je labrador retriver "Boni" vlasnika Nele Lukić iz Kruševca, drugi je šarplaninac " Brenda " vlasnika Mikija Davidovića iz Vršca, a titulom najlepšeg psa okitio se nemački lovni terijer vlasnika Nebojše Pavlovića iz Brzana.

Ovogodišnja smotra pasa svih rasa jednoglasno je ocenjena kao najbolje do sada organizovana, a ljudi koji su bili uključeni u čitavu prču oko izložbe obećavaju d aće naredne godine biti još bolje i lepše.

Tradicionalni kros RTS -a održan u opštini Batočina

16.05.2008 Tradicionalni kros RTS-a održan je u čitavoj Srbiji u petak 16. maja i u Batočini.

Oko 250.000 učenika srednjih i osnovnih škola trčalo je u 150 gradova širom Srbije. Ova velika atletska manifestacija od izuzetnog je značaja jer okuplja mlade ljude i podstiče ih na bavljenje sportom.

Učešće u tradicionalnom krosu RTS-a imala je i Osnovna Škola " Sveti Sava " iz Batočine, gde se takmičilo oko 800 učenika od 1-8 razreda što iz Batočine, tako i iz izdvojenih odeljenja u Badnjevcu i Brzanu. Startovalo se kod OŠ " Sveti Sava " a krajnji cilj je bio kod opštine.

Najuspešniji takmičari plasirali su se za dalja takmičenja, a za najbolje su obezbeđene vredne nagrade od generalnog sponzora ove manifetacije Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Naime po završetku takmičenja, svaka škola šalje podatke o izlaznosti i rezultatima ministarstvu prosvete, a oni naknadno obaveštavaju sve škole i najboljima i nagradama.Škola koja bude zauzela prvo mesto dobiće nagradu od 100.000 dinara , a pored toga za 1,2 i 3 mesto po uzrastima u svim školama spremljene su i diplome.

Inače ova manifestacija tradicionalno podstiče mlade na zdrav način života što je jedan od prioriteta strategije razvoja sporta u Srbiji.

Pobeda Demokratske stranke- Boris Tadić na lokalnim izborima u opštini Batočina

13.05.2008. Najveću izlaznost na nedeljnim lokalnim i parlamentarnim izborima u Šumadijskom okrugu imala je Batočina. 12 maja ubedljivu pobedu na lokalnim izborima odnela je lista Demokratske stranke - Boris Tadić , sa preko 40% osvojenih glasova, odnosno 18 odborničkih mandata od ukupno 35 .

Od ukupno 10341 upisanih birača za lokalne izbore u batočinskoj opštini na birališta je u nedelju izašlo 8.041 ili 77.76 %. Najveća izlaznost zabeležena je u izbornoj jedinici 4- Kijevo 1 , gde je svoju građansku dužnost ispunilo 89.42% meštana sa pravom glasa, dok su podbacili u Žirovnici 3 ili izbornoj jedinici 9 - 67.34%.

1

Ubedljivo najviše poverenja birača su ukazali listi pod rednim brojem 1- Demokratske stranke - Boris Tadić . Demokrate su osvojile 3.233 glasa ili 40.21 %. izašlih birača, što je ujedno i najbolji rezultat koji je ostvarila Demokratska stranka kod nas. Zahvaljujući ovim rezultatima Demokrate su osvojile apsolutnu većinu u opštinskom parlamentu, pa će ih u naredne četiri godine predstavljati 18 od ukupno 35 odbronika koliko broji SO Batočina.

Daleko manje mandata po 5 pripalo je Srpskoj radikalnoj stranci, i listi Grupa Građana " Pokret za Batočinu " - Zoran Jevtić 13,06%, odnosno 12, 47% građana koji su glasali na izborima.

Tri odbornička mesta pripala su Koaliciji " Zajedno za Batočinu " - Veroljub Verko Stevanović, dok su po 2 mandata dobili Demokratska stranka srbije - Slađan Krstić i Koalicija G17+ SPO - Prof. Dule Popović.

Ispod crte našli su se: Koalicija SPS - PUPS - Čedomir Petrović sa 4,76%, Koalicija JS Jedinstveno za Batočinu domaćinski Dragan Marković - Palma 3,64% , dok cenzus nisu prošle ni NOva Srbija - Velimir Ilić sa 3,48% i LDP- Aleksandar Đorđević sa 0,80%.

Koalicija okupljena oko Demokratske stranke na izorima za parlament Republike Srbije održanim u nedelju 11.05. 2008 u Batočini, lista pod nazivom " Za Evropsku Srbiju " - Boris Tadić osvojila je daleko najviše glasova. Za nju je glasalo 44,3% građana koji su izašli na birališta.

Slede Srpska Radikalna Stranka - Dr. Vojislav Šešelj sa 27,06% , Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica sa 11,88%, koalicija SPS - PUPS -JS 8,6%, i LDP sa 3,24%, dok su svi ostali osvojili manje od 1% izašlih na izbore.

1

 

Počela izgradnja savremenog stočarsko - veterinarskog centra u Batočini

 

10.05.2008. Opština Batočina će uskoro dobiti i savremeni stočarsko - veterinarski centar, čija je izgradnja započela danas nedaleko od lovačkog doma u Rogotu na prostoru gde se nalazi stočna pijaca. U ovom centru pružaće se mnoge usluge ne samo poljoprivrednicima, već i pčelarima .....

Želja da se ovakav jedan savremeni stočarski objetak napravi u našoj opštini odavno postoji. Potreba za tim je velika a svi osnovni i prateći sadržaji koji odslikavaju potrebe savremenih odgajivača koji se bave stočarskom proizvodnjom stavljeni su na papir i pretočeni u projekat koji je izgradila agencija " Lika Invest " iz Beograda. Celokupan kompleks zauzimaće 25 ari, a površina samog objekta biće 250 kvadrata.

Stočarsko - veterinarski centar sadržaće i izdvojene prostorije za udruženje poljoprivrednika, pčelara, kinologa, sa preko 40.000 evra finansira Južno moravski region češke republike, a ostali deo do 100.000 evra koliko izosi vrednost celokupnog objekta obezbediće lokalna samouprava.

Ispred samog objetka nalaziće se plato na kome je moguće organizovati raznovrsne manifestacije i izložbe, a unutar objetka biće smeštena najsavremenija veterinarska ambulanta.Takođe, odradiće se celokupna infrastruktura a poseban akcenat biće stavljen na mesta za dezinfekciju, kako bi se sprečila, odnosno suzbila pojava zaraznih bolesti.

Radovi na izgradnji stočarsko - veterinarskog centra izvodi GZP " David " iz Brzana započeli su danas , a završetak radova predviđen je za oktobar mesec.

Izložba slika Nikole Grkovića

08.05.2008 Izložba slika Nikole Grkovića u organizaciji Kulturnog centra " Dositej Obradović " iz Batočine otvorena je u četvrtak 8.05.2008 godine.

Nikola Grković slika od svoje 15 godine, učesnik je mnogobrojnih grupnih izložbi, a izložba slika u holu Doma Kulture u Batočini je njegova prva samostalna izložba koju je ovom prilikom otvorila Jasmina Mladenović direktorka Kulturnog centra " Dositej Obradović ".

Nikola Grković rođen je 1981 godine u Kragujevcu gde je završio i osnovnu školu. Srednju umetničku skolu - dizajn tekstila završio je u Leskovcu 2000 godine. Iste godine odlazi na Akademiju lepih umetnosti gde je diplomirao u klasi Prof. Dušana Otaševića 2004 godine. 2005 god. upisuje doktorske studije na univerzitetu umetnosti u Beogradu. Živi u Kragujevcu bavi se slikarstvom, zidnom dekoracijom i bodz artom, a od 2007 godine radi kao nastavnik likovnog vaspitanja u Osnovnoj Školi " Sveti Sava " u Batočini.

Ljubitelji ove lepe umetnosti će biti u prilici da u delima ovog mladog i ambicioznog umetnika uživaju narednih desetak dana.

Potpisan predugovor o investicionom ulaganju

08.05.2008 Nakon fabrike " Grah Automotive " koja od 2006 godine u Batočini upošljava 250 radnika, Batočince očekuje gradnja nove fabrike, koja će otvoriti novih 450 radnih mesta.Garant za to su potpisnici Božirad Đelić potpredsednik Vlade Republike Srbije, Radiša Miošević predsednik opštine Batočina, Robert Grah vlasnik kompanije "Grah Automotive" i Rolf Riter, vlasnik REUM kompanije.

Gradnja nove fabrike u Batočini počeće 1. avgusta, a proizvodni pogon obuhvatiće 8000 m². Investitori "Grah automotive" iz Batočine i "REUM" kompanije iz Nemačke će u prvoj godini rada zaposliti 50 radnika, a do kraja naredne godine 150 novih radnika, a ukupno će zaposliti 400 radnika, od kojih 80% ima prebivalište na teritoriji opštine Batočina.

Novi proizvodni pogon u kojima će se takođe izrađivati komponente iz oblasti autoindustrije, za najveće svetske proizođače automobila BMW, AUDI, MERCEDES nalaziće se u novoj industrijskoj zoni.

Robert Grah, slovenački investitor koji u svojoj fabrici u Batočini već zapošljava 250 radnika, na svečanosti upriličenoj povodom potpisivanja predugovora o investicionom planu, najavio je gradnju još jedne fabrike koja će uposliti 200 novih radnika.

Predstavnici Češke razvojne agencije posetili opštinu Batočina

18.04.2008. Predstavnici Češke razvojne agencije, posetili su opštinu Batočina i sa predsednikom opštine Batočina Radišom Miloševićem posetili rekonstruisanu fiskulturnu salu OŠ " Sveti Sava ".

Saradnja opštine Batočina sa Južno Moravskim Regionom Češke Republike postoji već niz godina unazad. Agencija za inostranu pomoć Češke Republike iako je nova agencija, njena razvojna moć u ovom regionu nije potpuno nova kod nas. Realizacijom velikog broja projekata učestovala je u razvoju naše opštine. Projekti koji su u Šumadiji finansirali kako od strane agencije za razvoj odnosno ministarstva na državnom, tako i od strane kancelarije Južno Moravskog Regiona, označeni su kao veoma uspešni. Osnove za dalju saradnju su veoma jakoe i to je vrlo dobra preporuka za realizaciju budućih projekata.

Delegacija agencije za inostrani razvoj zajedno sa predsednikom Batočinske opštine, uputila se u OŠ " Sveti Sava " kako bi videla fiskulturnu salu koja je rekonstruisana zahvaljujuci finansiskoj pomoći Češke Republike. Direktorka škole Snežana Đorđević upoznala je goste sa samim činom rekonstrukcije fiskulturne sale i prezentovala kako je sala izgledala nekad

1 1

a kako sada izgleda

11

 

Radovi u selu Brzan se privode kraju

17.04.2008. Radovi na rekonstrukciji lokalnih puteva u selu Brzan obavljeni su na 6 lokacija. Asfalt su dobili zaseok Solilo - Stara kafana, zaseok Štipci - centar sela, Bebića mala, zaseok Šiljegovačka mala, zaseok Đunis kao i plato ispred Spomen doma u centru sela Brzan.

Asfaltom u dužini od oko 2000m, protekle nedelje presvučeno je nekoliko deonica puta u Brzanu na zadovoljstvo i u interesu svih meštana.

1 U Bebića mali sokak u dužini od 150 m, presvučen je sa 60t asfalta, širine 2,5 m i debljine 6 cm. Ukupna vrednost radova na ovoj deonici iznosi 359.437,50 din

1Novo asflatiranu ulicu dobio je lokalni put kroz zaseok Đunis u dužini od 700m. Za ovu deonicu utrošeno je 276t asfalta širine 2,5m debljine 6 cm. Za ovu deonicu asfalta izdvojeno je iz Fonda za lokalne i nekategorisane puteve oko 1.900.00 din.

Pored ovog, asfaltom je presvučena i deonica u zaseoku Štipci prema Tipovoj poljani u dužini od 360 m za koju je utrošeno 180t asfalta debljine 7 cm.

Novi izgled dobio je i plato ispred Spomen doma u centru Brzana. Sa 82 t asfalta presvučeno je oko 550 kvadrata za šta je izdvojeno oko 490.000 dinara. Takođe je u fazi pripreme kompletna rekonstrukcija doma kulture u selu Brzan kao i kako unutrašnjeg dela zgrade tako si sredjivanje ispred zgrade doma kulture. Postavljane klupa za odmor, sadnica cveća i ozelenjavanje površina je jedan od planova koji su u fazi pripreme.

11

Za ove radove sredstva je izdvojio Fond za lokalne i nekatogorisane puteve opštine Batočina a izvođač radova je preduzeće za puteve AD "Kragujevac" koje sa našom opštinom ima izuzetnu saradnju.

 

19.03.2008 U Brzanu su nastavljeni su radovi na projetku izrade samostalnost vodovodnost sistema za selo Brzan, a u buduće i za sela Kijevo i Dobrovodica. Trenutno se vrši kopanje rezervoara zapremine 500m³.Namenjen je sistemu vodosnadbevanja - krak Brzan. Rezervoar Brzan lociran je u Tipovoj poljani u Brzanu. Izvođač radova je " Vodoprivreda " Smederevska Palanka, a investitor je Fond za komunalne delatnosti Batočina. Vrednost ovih radova iznosi preko 10 miliona dinara.

1

 

Nova deponija priprema teren za početak rada

14.04.2008. U opštinama Velika Plana, Lapovo, Despotovac, Rača i Batočina prikupljaju su podaci o domaćinstvima i broju njihovih članova za potrebe novoforomirane zajedničke deponije sa reciklažom. Otpadom će ubuduće upravljati zajednička firma koja se zove A.S.A Brbak i nalazi se u ataru Lapova gde će na proleće biti izgrađena moderna deponija perma standardima EU. Kada je u pitanju sakupljanje, deponovanje i reciklaža otpada, u ovih pet opština je već stigla Evropa.

Novoj firmi upitnik je neophodan da bi odredila potreban broj kontejnera i utvrdila dinamiku iznošenja otpada. Opština Batočina je dobila 40 novih kontejnera i savremeni kamion za iznošenje smeća. Početkom rada ove nove deponije planira se da svaka kuća dobije ko kantu za smeće, stambena zgrada i industrijski centri velike kontejnere, a pored ovoga planira se i postavljanje posebnih recikalnih kontejnera za stalko i plastiku.

O otpadu su do sada brinula opštinska komunalno preduzeće, kad su u pitnaju gradovi dok o selima gotovo da niko nije vodio računa. Zato i nije čudo što na svakom koraku imamo divlje deponije, koje prave nesavesni građani oko svojih kuća ili u svom okruženju. Novim načinom prikupljanja otpada biće obuhvaćena sva sela u ovih pet opština. Republika Srbija je napravila Strategiju upravljanja otpadom, koja obavezuje pojedince ali i A.S.A Vrbak, koja i na ovaj način upozorava građane : kada stignu novi kontejneri u vašem naselju- koristite ih .

1

 

Sanacija i rehabilitacija lokalnih puteva u Brzanu

11.04.2008. Akcija asfaltiranja puteva u opštini Batočina nastavljena je i protekle nedelje. Fond za lokalne i nekategorisane puteve akciju modernizacije saobraćajnica sada sprovodi i u selu Brzan.Neke od glavnih saobraćajnice su asfaltirane, neke su u fazi pripreme, dok su poljski putevi rasčišćeni i nasuti kamenim agregatom.

Rekonstrukcija lokalnog puta kroz selo Brzan , zaseok Solilo-Stara kafana u dužini od 300 m, i širini od 2,5 m nasuta je kamenim agregatom , a zatim i u potpunosti asfatirana. Izvođač radova je PZP Kragujevac, a sredstva od 720 hiljada dinara izdvojio je Fond za lokalne i nekategorisane puteve.

1

Revitalizacija lokalnih puteva se vrši na nekoliko lokacija, kroz centar sela, Bebića mala kao i zaseok Šiljegovačka mala u dužini od 650m . Radovi na kopanju odvodnih kanala se privode kraju, kako voda ne bi ugrozila postavljenu podlogu. Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević obišao je jednu od nekoliko akcija asfatiranja ulica u Brzanu i sa meštanima sela razgovarao o novim projektima koje će uskoro uslediti u samom selu.

1

Predesednik opštine Radiša Milošević sa meštanima sela Brzan u naselju Bebića mala

Asfatiranjem ovih lokalnih ulica kroz selo Brzan, meštani će dobiti potpuno novi izgled sela, kako asfaltianjem ulica tako i postavljanjem ulične rasvete. Ukupna vrednost radova je oko 4 miliona dinara, a izvođač radova asfatiranja je PZP Kragujevac.

Karate klub " Batočina " proslavio drugi rođendan

10.04.2008. Dvogodišnjica osnivanja karate kluba " Batočina " obeležena je okupljanjem u sportskoj sali OŠ " Sveti Sava " gde je predsednik opštine Batočina Radiša Milošević u znak podrške ovom klubu, uručio članovima karate kluba " Batočina" sportsku opremu.

Karate klub iako mlad klub iza sebe ima mnoštvo medalja i ostvarene vrhunske rezultate. Ranije su se treninzi mladih karatista održavali na školskom terenu i u Domu Kulture, a sada u rekonstruisanoj sportskoj sali OŠ " Sveti Sava " gde su i obeležili svoj drugi rođenadan.

Predsednik karate kluba " Batočina " Boško Cvetković je ovom prilikom u znak zahvalnosti za saradnju i pomoć karate sportu uručio zahvalnice direktorki Kulturnog centra, Jasmini Mladenović, direktoru RTV " Batočina " Goranu Milićeviću, Božidaru Iliću iz Sportskog Saveza Srbije i predsedniku opštine Radiši Miloševiću koji je ovom prilikom nagradio ove mlade i perspektivne karatiste poklonivši im 35 trenerki, i naglasivši da će lokalna samouprava i ubuduće ulagati u sport i pomagati sve sportske aktivnosti i klubove na teritoriji opštine Batočina. Svoje karate umeće u sali predstavili su kako članovi karate kluba " Batočina " tako i klubovi iz Lapova, Svilajnca.

Što se samog rada tiče karate klub " Batočina broji 30-tak članova sa zvanje od belog pojasa do majistorskog zvanja i po rečima njihovog trenera Zorana Petrovića zaista se dosta radi ali su i rezultati vidljivi. 500 medalja za samo dve godine rada je veliki uspeh. Što se tiče državnog prvenstva najviše su se istakli Luka Radovanović, Milica Živanović, Saša Stanojlović i Jovana Janićijević, a već polovinom sledećeg meseca svi ćemo navijati i držati palčeve Luki Radovanović i Milici Živanović koji će predstavljati Batočinu na evropskom prvenstvu u Pragu.

Opština Batočina i naselje Loznica dobili novi teren za male sportove

09.04.2008. Da opština Batočina brine o našim malim sportistima pokazuje i sveobuhvatna akcija modernizacije terena za male sportove. Posle Žirovnice, Milatovca, i "Loznica novo naselje" opština Batočina je dobila potpuno nov teren za male sportove.

Predsednik opštine Radiša Milošević i veliki broj dece i omladine svečano je otvorio , novi teren za male sportove u novom naselju Loznica opština Batočina. Sportsko rekreativni teren je ograđen, postavljena je rasveta oko terena, tako da deca i omladina mogu i u večernjim satima neometano da se bave sportskim aktivnostima, fudbalom, košarkom, rukometom.Ovo je samo jedna od akcija lokalne samouprave da se sport što više unapredi u Batočini, i omogući što veći broj mladih ljudi za bavljenje sportom.

1

Predsednik opštine Radiša Milošević na otvaranju terena
za male sportove u novom naselju Loznica

Ovo je još jedna od obećanih ali i ispunjenih akcija lokalne samouprave da se unapredi sport u opštini Batočina.

Otvoren izložbeni prostor "Zlatne ruke Batočine"

107.04.2008. U lepoti rukotvorina članica udruženja "Zlatne ruke Batočine" posetioci će ubuduće imati prilike da uživaju svakodnevno.
Naime, u Kulturnom centru "Dositej Obradović" u ponedeljak 7. aprila otvoren je izložbeni prostor za stalne postavke ručnih radova. Kulturni centar je udruženju "Zlatne ruke Batočine" ustupio prostoriju koja omogućava nesmetan pristup namernicima, ali i slučajnim prolaznicima, dok je finansijska sredstva za opremanje prostora obezbedila opština Batočina.

"Otvaranje izložbenog prostora svi dobijamo. Kulturni centar dobija divan kutak oplemenjen radovima zlatnih ženskih ruku neprolazne vrednosti. Udruženje "Zlatne ruke Batočine" dobija lepo opremljen prostor za stalnu promociju svojih radova, ali i naši građani dobijaju priliku da se upoznaju sa radom vrednih članica", rekla je Jasmina Mladenović, direktorka Kulturnog centra na svečanosti upriličenoj povodom otvaranja izložbenog prostora.

Udruženje "Zlatne ruke Batočine" postoji tek tri godine, ali iza sebe već ima priznanja za negovanje tradicije izrade ručnih radova. Jednim takvim priznanjem članice udruženja okitile su se na nedavnoj manifestaciji "Zlatne niti" u Vrnjačkoj Banji.

111

Akcija nasipanja puteva nastavljena za vikend

06.04.2008. Na opšte zadovoljstvo meštana Crnog Kala a uz obećanu i ostvarenu finansijsku podršku lokalne samouprave seoski put koji spaja Batočinu i Raču, presvučen je asfaltom u dužini od 430m.

Početak proleća doneo je radost meštanima Crnog Kala. Naime, akciju poboljšavanja infrastukture na teritoriji naše opštine, Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina, uspešno realizuje svuda, a krajem ove nedelje i u Crnom Kalu. Pošto je grejderom skinut prvi postojeći sloj i nasut kamenim materijalom, deo seoskog puta u Cvetanovićevom kraju, u dužini od 450m presvučen je asfaltom. Ova deonica spaja se putem Batočina - Rača. Za asfaltiranje ovog puta dužine 430m i širine 2,5m utrošeno je 165t asfalta debljine 6cm. Vrednost radova je 2,2 miliona dinara, finansier je Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina, a izvođač radova je preduzeće za puteve AD Kragujevac. Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević obišao je asfaltiranje ulica, i sa meštanima sela Crnog Kala pričao o njihovim gorućim problemima. Takođe je bilo reči i o projektima koji će biti uskoro realizovani u njihovom selu.

111

 

U završnoj fazi nasipanje i asfaltiranje puteva u Kijevu

06.04.2008. U selu Kijevu 90% putnih pravaca je revitalizovano i u dovedeno u stanje koje i zaslužuje. Vrše se pripreme sa asfatiranje 2 glavna puta kroz selo. Jedan od putnih pravaca je do seoskog groblja, a drugi kroz samo selo koji je bio potpuno uništen zbog nepostojanja odvodnih kanala.

Sada se radi na potpuno novoj podlozi, koja ce biti debljine 6 cm asfalta. Asfaltiranje ova dva putna pravca biće završena jednomesečna akcija opštine Batočina i Fonda za lokalne i nekategorisane puteve da se u selu Kijevu revitalizuju svi putni pravci, kako od onih lokalnih tako i onih koji su od velike važnosti za meštane sela. Takođe je u pripremi i plan o postavljanju ulične rasvete na mestima gde do sada nije postojala, kao i na mestima gde bi trebalo da se zamene neke od bandera ili sijalica.

Putni pravac do kijevačkog groblja je sada u potpunosti asfatiran i prohodan.

111

A danas putni pravac kroz samo selo izgleda ovako.

111

Završeni su radovi na sanaciji i crkve i crkvenog dvorišta u samom selu Kijevu. Posle rekonstrukcije unutrašnjeg enterijera, radovi su završeni i na aflastiranju puta do same crkve kako bi se omogućilo što bolji prilaz crkvi i crkvenom dvorištu.

1q11

 

Privode se kraju radovi na sanaciji doma kulture u selu Milatovac

05.04.2008. Posle asfatiranja glavnih putnih pravaca u selu Milatovac opština Batočina rešila je da selo dobije i potpuno novi dom kulture. Pristupilo se kompletnoj rekonstrukciji doma počevši od krova i krovne konstrukcije , unutrašnjeg enterijera, pa sve do postavljanja nove izolacije na zidovima.

Ovim korakom opština Batočina želi da napravi objekat koji je trebao davno da bude u ovoj seoskoj opštini. Završeni su radovi na sređivanju unutrašnjeg prostora,postavljanje laminata, postavljanje kompletno nove rasvete, krečenje zidova i postavljanje nove stolarije kako bi ovaj objekat dobio ambulantu, sala za sednice, kao i kancelariju mesne zajednice.

111

 

U toku je sređivanje i raščišćavanje poljskih i seoskih puteva u opštini Batočina naselju Gornja i Donja Mala

05.04.2008. Nastavljena je akcija fonda za lokalne i nekategorisane puteve. U naseljima Gornja i Donja Mala vrši se rehabilitacija i nasipanje poljskih puteva kako bi se omogućilo poljoprivrednicima prilaz do svojih njiva. Ovi putevi su do sada bili teško pristupačni. Sada se radi na nasipanju postojećih puteva ,kao i na raskopavanju odvodnih kanala kako voda ne bi ugrazila postavljenu podlogu.

11

 

Održano takmičenje u besedama za učenike od 1 do 8 razreda

3-4.04.2008. Takmičenje u besedama za učenike od 1 do 8 razreda, u organizaciji Kulturnog centra Batočine, a pod pokroviteljstvom opštine Batočina, održano je 3 i 4 aprila u sali Doma kulture u Batočini.

Po prvi put u Batočini odžano je takmičenje u bosedništvu sa željom da manifestacija postane tradicionalna.Takmičenje je organizovano prvi put za učenike od 1 do 4 razreda, a drugi put za učenike od 5 do 8 razreda. Specijalni gost manifestacije bio je Mirko babić, dramski umetnik i prvak pozorišta "Joakim Vujić" iz Kragujevca.

Naši mali govornici od 1 do 4 razreda, govorili su o različitim temama, a takmičenje je prehodilo uvežbavanje u školi sa svojim učiteljicama i nastavnicama koji su dali sve od sebe da decu uvedu na pravi način u besede, da ih opuste i približe im temu koju su sami birali.

Prvog dana publici se predstavilo 25 govornika i žiri nije imao nimalo lak zadatak u odabiru tri najbolja govornika. Pored našeg poznatog glumca koji je bio i predsdenik žirija, težak posao imala su i dva člana žirija: Željko Milanović magistar književnih nauka i Miljana Petrović profesor razredne nastave. Trebalo je oceniti i proglasiti najbolje. Treće mesto pripalo je Jovani Nikolić učenice 3 razreda OŠ " Sveti Sava" , koja je govorila na temu "Bilo bi lepo da sam ptica". Drugo mesto zauzela je učenica 1 razreda iz Brzana, koja je govorila na temu " Šta se vidi sa oblaka". Za pobednika prvog dela takmičenja u besedama proglašen je Dušan Krstić iz Badnjevca, koji je govorio na temu "Moje mesto". Najboljima su istog dana uručene i lepe, a svim učesnicima lepe nagrade.

Lepe priče smo mogli čuti i sledećeg dana kada su nam se predstavili učenici od 5 do 8 razreda. Svojim prisustvom ovu manifestaciju uveličao je i predsednik opštine Batočina Radiša Milošević. Profesor srpskog jezika Željko Milanović dao je doprinos manifestaciji ne samo kao član žirija već i koa darodavac lepih nagrada, tako da su za duhovitost po knjigu dobili Marko Glišić i Ivana Janković, a za interpretaciju Isidora Bogićević. Treće mesto pripalo je Mariji Spasić koja je govorila na temu "Zašto ga volim". Drugo mesto pripalo je Ivani Kostić " koja je govorila na temu "Šta se vidi sa oblaka". Za pobednika drugog dela takmičenja u besedama za učenike od 5 do 8 razreda proglašen je Nikola Milosavljević koji je za temu izabrao "Moj najbolji drug".

Sve u sve svemu, bili smo u prilici da čujemo puno lepih beseda za dva dana koliko je trajalo takmičenje. Uz sve čestitke najboljima, poželeli smo im još mnogo lepih govora, jer lepo govoriti znači i lepo misliti.

U Badnjevcu nastavljena akcija nasipanja puteva

31.03.2008. Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina nastavio je rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva u Badnjevcu. U tom cilju završeni su radovi na nasipanju lokalnih puteva kroz Badnjevac. U rekonstrukciju puteva uključeno je 7 kamiona koji će izvršiti nasipanje. Za revitalizaciju lokalnih puteva potrošeno je 1400t kamenog agregata 0,30.Takođe se vrši proširenje puteva, čišćenje vrzine pored puta, granja, i aslfatiranje postojećih lokalnih i nekategorisanih saobraćajnica. Pored puta planira se i postavljanje odvodnih cevi kako voda ne bi ugrozila novu podlogu. Ukupna vrednost radova je preko 1,5 miliona dinara.

111

Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević obišao je radove na nasipanju puteva i sa meštanima sela Badnjevac pričao o radovima koji su završeni ili će tek uslediti.

1

Kao i što je obećano radovi na sanaciji i modernizaciji lokalnih saobraćajnica u selu Badnjevac privode se kraju. Ulice su aflatirane, postavljena je ulična rasveta.

111
           raskrsnica u Badnjevcu je nekad   a danas u novom ruhu izgleda ovako   radovi u Badnjevcu se privode kraju
                izgledala ovako

 

Počela rekonstrukcija domova kulture u selima opštine Batočina

31.03.2008. Jedan od ciljeva lokalne samouprave je svakako i rekonstrukcija svih domova kulture u selima opštine Batočina.
Vikend za meštane Žirovnice je protekao veoma radno. Posle asfaltiranja terena za male sportove, meštani sela Žirovnica dobiće i novi renovirani dom kulture. Cilj ove akcije je da svako selo u opštini Batočina dobije funkcionalni objekat u kome bi se nalazila ambulanta, mesna kancelarija, sala za sastanke...

111

Započeti su radovi i na modernizaciji domova kulture u Nikšiću, Milatovcu, Prnjavoru. Pod modernizacijom se podrazumeva komlpetna rekonstrukcija krova po najsavremenijim standardima. Takođe se planira i sređivanje enterijera tj. spuštanje plafona, postavljanje novih morkih čvorova, postavljanje kompletno nove rasvete, postavljanje nove bine za kulturna dešavanja kao i krečenje i farbanje zidova kako spoljnih tako i unutrašnjih. Vrednost ovih radova je oko 2,5 miliona dinara.

Asfaltom presvučene tri glavne saobraćajnice kroz selo Milatovac

31.03.2008. U opštu brigu lokalne samouprave svakako spada i posebna pažnja selima u cilju popravljanja njihovog života da seoske sredine u mnogome ne bi zaostajale za gradskim.

111

Meštani sela Milatovac jutro su dočekali uz buku mašina i kamiona. Vidno raspoloženi meštani izašli su da pozdrave ovaj gest opštine Batočina. Asfatirana je glavna ulica u selu Milatovac, a radovi se nastavljaju i na ostale 3 deonice puta gde je i najgušća naseljenost kroz selo. Takođe su u toku radovi na sanaciji i rekonstrukciji doma kulture u selu Milatovcu. Akcijom završetka doma kulture u selu dobiće se objekat koji će biti po najmodernijim standardima, sa novom salom za kulturna dešavanja, salom za sastanke, renoviraće se i izvršiti postavljanje nove rasvete, takođe i krečenje kako spoljinh zidova tako i unutrašnjeg enterijera prostorija. Predsednik opštine Radiša Milošević obišao je aflatiranje ulica i renoviranje seoskog doma kulture i sa meštanima sela Milatovac pričao o ovom projetku a i o budućim koji se se realizovati.

1

 

Fond za lokalne i nekategorisane puteve nastavlja akciju nasipanja puteva u selu Kijevo

30.03.2008. Rekonstrukcijom puta kroz selo Kijevo, Fond za lokalne i nekategorisane puteve nastavlja akciju modernizacije saobraćajnica u opštini Batočina. U akciji nasipanja i raščišćavanja lokalnog puta kroz selo Kijevo uključili su se dobrovoljnim radom i meštani sela.


1

Asfaltiran lokalni put kroz selo Gradac prema Badnjevcu

30.03.2008. Meštanima sela Gradac, posle dugog niza godina, ovog vikenda asfaltiran je lokalni put kroz selo prema Badnjevcu.
Ovo proleće za opštinu Batočina zaista je počelo radno. Jedan od važnijih prioriteta je svakako asfaltiranje gradskih i seoskih ulica kao i lokalnih put kroz selo Gradac prema Badnjevcu u dužini od 650 m. Izvođač radova je firma PZP " Kragujevac" a vrednost radova iznosi preko 2,7 miliona dinara. Investiror radova je Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina.
Najpre je kolovoz uzduvavanjem očisćen od nanosa u dužini od 650m. Zatim je na toj površini kolovoza urađen ravnajući sloj na mestima gde je bio u lošem stanju, a potom u debljini od 6 cm nanet je sloj asfaltnog betona.

111


Put kraj Jaruge u Nikšiću konačno prohodan

30.03.2008. Put kraj "Jaruge" u Nikšiću koji je donedavno bio u jako lošem stanju konačno će biti prohodan, pa će meštani ubuduće moći bez problema da ga koriste.

Put u dužini od oko 500 m posle prvog skretanja prema Nikšiću iz pravca Batočine do sada je bio slabo prohodan. Najviše problema po rečima predsednika mesne zajednice Ljubiše Jankovića, bilo je u proleće kada sve ozeleni, a krošnje drveća se prošire. Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina i ovog puta je reagovao. Najpre je posečeno granje a panjevi i korenje na obalama spaljeni nakon čega je put proširen i nasut.

Urađeni deo puta kroz Nikšić posebno je značajan za meštane tog sela, kao i za žitelje drugih mesnih zajednica koji takođe koriste ovu deonicu puta.

1

 

Predsednik opštine Radiša Milošević uručio besplatne knjige za svoje školarce

29.03.2008. Deca iz socijalno ugroženih porodica, porodica u kojoj članovi nisu u radnom odnosu , roditelji učenika sa troje i više dece OŠ " Sveti Sava " imali su zadovoljstvo da na prijemu kod predsednika opštine Radiše Miloševića dobiju rešenja na osnovu kojih će moći da podignu besplatne udžbenike za svoje školarce.

Akcija da opštinksi čelnici svesrdno pomažu kvalitetnije obrazovanje, u našem slučaju nije samo priča. Naime pored besplatne užine, a sada i ručka, za ovu kategoriju učenika OŠ " Sveti Sava " iz svih mesta na teritoriji naše opštine, lokalna uprava je obezbedila 30 kompleta knjiga za učenike od 1 do 8 razreda u vrednosti od 170 hiljada dinara. Predsednik opštine, Radiša Milošević, lično je svakom roditelju ponaosob uručio rešenja na osnovu kojih će moći da u školi podignu knjige za svoje đake.

111

Sprovođenjem u delo još jedne u nizu akcija naše opštine, kojom se sa svakog aspekta misli na budućnost naše dece, vidno su zadovoljni bili roditelji. Sve do sada urađeno i ono što tek sledi, svakako je samo jedan deo svega što opština Batočina čini radi poboljšavanja kvaliteta življenja i obrazovanja naših učenika.

Predsednik opštine Radiša Milošević nagradio je Tatjanu Panik, zbog osvojenog 3. mesta na okružnom takmičenju iz nemačkog jezika i Nikolu Milentijevića koji je do sada ostvarivao odličan uspeh sa prosečnom ocenom 5,00 takođe učenika 4. razreda gimnazije u Batočini nagradnom ekskurzijom u Grčku.

Održane sednice opštinske izborne komisije SO Batočina

21.03.2008. Održana je prva sednica opštinske izborne komisije u sali SO Batočina. Sednici su prisutvovali predsednik komisije sa članovima na kojoj je usvojena odluka o propisivanju obrazaca za sprovođenje izbora za odbornike SO Batočina.

22.03.2008. Održana je druga sednica opštinske izborne komisije u zgradi opštinske uprave, na kojoj je opštinski odbor Demokratske stranke podneo izbornu listu sa 35 kandidata za odbornike SO Batočina za lokalne izbore 11. maja, kao i listu sa 212 potpisa građana, dana 21.03.2008 god. u 19.50h. Nakon pregleda izborne liste i dokumentacije članovi komisije utvrdili su da je lista potpuna i jednoglasno proglasili izbornu listu DS Boris Tadić pod brojem 1.

Raskrsnica u selu Prnjavor dobila novo ruho

20.03.2008. Na opšte zadovoljstvo svih meštana sela Prnjavor, a uz obećanu i ostvarenu finansijsku podršku lokalne samouprave raskrsnica u centru sela dobila je novo ruho, odnosno asflatom je pokrivena površina od 800m².

Prvi prolećni dan doneo je radost meštanima sela Prnjavor. naime akcija poboljšavanja puteva na teritoriji opštine Batočina, fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine uspešno realizuje svuda, a sredinom nedelje i u Prnjavoru.

Nakon rekonstrukcije lokalnog puta u samom centru pristupilo se asfaltiranju, tako da sada prilaz Osnovnoj školi kao i seoskom domu koji se tu nalazi dostigao je viši nivo, a odvijanje saobraćaja na toj deonici je znatno sigurnije. Ukupno 120t asfalta prekrilo je površinu od 800m². Vrednost ovih radova je 640 hiljada dinara a investitor je fond za lokalne i nekategorisane puteve opština Batočina, izvođač radova je preduzeće za puteve AD " Kkraguejvac ".

Pored ovih radova, na seoskom putu koji spaja centar Prnjavora sa magitralnim putem zakrpljene su i udarne rupe tako da se saobraćaj odvija znatno brže i sigurnije.

111

 

Rekonstrukcija mosta na lokalnom putu Brzan-Batočina

16.03.2008. Nekategorisani put prema Brzanu kroz Rogotsku šumu privremeno je bio zatvoren za saobraćaj zbog vidnog oštećenja takozvane " Grbave ćuprije ". U cilju bezbednosti građanima koji taj put koriste pristupilo se sanaciji istog.

1

Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina započeo je rekonstrukciju mosta na lokalnom putu Brzan - Batočina kroz Rogot. Za ove radove biće izdvojeno oko 457 hiljada dinara,a za izvođača radova angažovano je preduzeće RM " STILL ". Rovokopačem je srušena stara ćuprija da bi se potok očistio u dužini od 10m. Izrađena je dvostruka oplata i izbetonirana stopa i potporni zidovi. Za sanaciju ovog mosta širine 4,5m i dužine oko 5m biće utrošeno 1500kg betonskog gvožđa i 25 m³ drobljenog kamena. Planira se takođe i asflatiranje postojećeg puta. Osposobljavanjem ovog puta Batočina - Dobrovodica - Brzan kroz Rogot saobraćaj će biti znatno olakšan a samim tim, po rečima meštana i skraćen do Brzana za nekih 5 km.

 

Opština Batočina modernizuje terene za male sportove

Opština Batočina započela je modernizaciju sportskih terena. Jedan od koraka je i postavljanje rasvete i asflatiranje brojnih terena za male sportove. Lokalna samouprava vredno radi na unapređenju sporta sto pokazuju brojni urađeni projekti.

U prilog tome ide i postavljanje nove podloge na tereu za male sportove u Žirovnici. Postavljena je nova podloga na terenu ukupnoj dužini 800m², a takođe je urađeno i krpljene udarnih rupa na tom lokalnom putu. Izvođač radova je preduzeće za puteve AD " Kragujevac " a ukupna vrednost radova je 733 hiljada dinara. U prilog modernizacije ide i postavljanje bandera za rasvetu na ovom terenu za male sportove.

1a2

Takođe je urađeno i postavljanje badnera za rasvetu na terenu za male sportove u naselju Loznica Batočina.

y11

Predsednik opštine Radiša Milošević uručio novu sportsku opremu fudbalskom timu " Straževica " iz Dobrovodice

Da Opština Batočina ulaže u sport pokazuje i sledeći gest predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića koji je uručio rukovodstvu i igračima fudbalskog tima " Straževica " iz Dobrovodice novu sportsku opremu. Ovo je još jedan od koraka da se fudbalski klubovi dovedu na nivo koji zaslužuju. Planira se takođe unapređenje svih sportskih klubova i terena u opštini batočina kako bi se mladi podstakli na što više bavljenje sportom.

1 1

 

1000t kamena za Badnjevac

Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina započeo je rekonstrukciju lokalnih i nekategorisanih puteva u Badnjevcu. U tom cilju Badnjevac je dobio 1000t kamena za nasipanje lokalnih i nekategorisanih puteva. Ovo je samo jedan od projekata koji opština Batočina planira da izvrši u Badnjevcu, takodje je planirano aslfaltiranje istih ulica kao i postavljanje ulične rasvete.

U Batočini se privodi kraju telefonizacija

U 1.700 domova u gradu i pet sela opštine Batočine stigli su telefonski brojevi bežičnim putem. Iako na bazi mobilne, ova telefonija je ustvari je fiksna i po načinu i po ceni impulsa. Do konačne cifre od 2.500 ostalo je još 800 priključaka i onda lokalna samouprava za neko vreme može da bude mirna.

Građani Batočine i pet sela u opštini dobili su bežični fiksni telefon, nešto sasvim novo i prvo primenjeno u Srbiji. To im je omogućio predajnik, podignut na Straževici, i lokalna samouprava u želji da ovaj višegodišnji problem skine sa dnevnog reda.

Tehničke mogućnosti za sada pokrivaju 1.700 telefonskih priključaka gradu i selima Milatovac, Kijevo, Dobrovodica, Prnjavor i Nikšić. Ovo je prva faza, dok će u preostale dve biti obezbeđeno još 800 priključaka i to bi, za sada, bio kraj potrebama za fiksnom telefonijom.

Pokrenuli smo akciju na području cele Opštine s namerom da otklonimo problem telefonizacije. U proteklom periodu izgradili smo novu poštu i zamenili centrale u dva mesta i na taj način stvorili uslove. Sada smo se odllučili za jedan novi poduhvat i novu tehnologiju. Radi se o bežičnoj telefoniji, što je za nas nešto sasvim novo. Naši građani su dobili bežični priključak i broj, a impulse će plaćati po ceni fiksne telefonije. Sa menadzmentom Telekoma dugo smo pregovarali i na kraju izdejstvovali dobre usluge - kaže na početku razgovora o telefonizaciji Aleksandar Jovanović, zamenik predsednika opštine Batočina.

Oko 1.700 pretplatnika dobili su telefonski broj i telefonski aparat za samo 10.000 din. Plaćanje je u 4 ili 6 mesečnih rata, koje se plaćaju uz telefonski račun. Sve je urađeno s namerom da se izađe u susret meštanima sela, pa je i cena prilagođena njihovom dzepu.

Prema Jovanovićevim uveravanjima, telefonizacija se sprovodi u tri faze. Prva je praktično završena obezbeđivanje tehničkih uslova za ovih 1.700 brojeva. U drugoj fazi telefonske priključke dobiće gornji deo Batočine i selo Gradac. I na kraju telefoni će zazvoniti i u selu Brzan.

Namera nam je da obezbedimo svih 2.500 priključaka za kojima trenutno imamo potrebe. Opština je bila inicijator, aktivno je učestovovala u svim fazama, a građani su to prihvatili, što se vidi po broju podeljenih brojeva. Opština je potpuno besplatno obezbedila telefonske brojeve za škole u Kijevu i Dobrovodici, kao i Manastiru u Prnjavoru. Tako ćemo raditi i ubuduće, gde god se ukaže potreba, a nema para, lokalna samouprava će priteći u pomoć - napominje Jovanović.

A kad su već ti telefonski brojevi, zašto ne bi i internet. Zato postoji mogućnost da se svaki pretplatnik "okaci" na internet, a moguća je i identifikacija dolaznih i odlaznih poziva.

Gradi se gasno merna regulaciona stanica

Svakako jedan od najznačajnijih projekata sa kojima je opština konkurisala kod NIP-a odnosi se na gasifikaciju. O tome se dugo pričalo, a sada je došlo vreme da se realizuje ono od čega će privreda i građani imati da imaju velike koristi. Sredstva su odobrena za igradnju gasno-merne- regulacione stanice, posle čega se stvaraju uslovi za gasifikaciju Opštine. Za ovo su NIP i lokalna samouprava obezbedili 22,5 miliona dinara.

Još jesenas, na Dan opštine Batočina, potpisan je ugovor Opštine i Srbije gasa u projektovanju i izgradnji ovog objetka. Takođe je planirana i dinamika. U toku je projektovanje, a već u martu počinje i izgradnja. Ako sve bude teklo po planu, gasno-merna-regulaciona stanica biće završena za dva meseca.

Ovaj objekat smešten je u industrijsku zonu kojoj će umnogome da bude od koristi. U prvoj fazi je i predviđeno da gas koriste proizvodni pogoni i jedan deo Batočine, a potom će gas da se dovededo kotlarnice i škola. Gasifikacija je strateški interes, jer će, pored ostalog, da bude prednost prilikom privlačenja stranih investitora, kojima je opština otvorila vrata. Gas kao važan ekološki energent popraviće i standard građana, koji su krajnji korisnici ovog veoma važnog energenta.

Radno proleće

Opštinu Batočina očekuje realizacija puno važnih projekata, a kreće se čim vreme dozvoli.U prvom redu to je asfaltiranje gradskih ulica, lokalnih puteva i seoskih ulica. Putevi, koji su u lošem stanju, biće popravljeni. Mnogi će po prvi put dobiti asfalt. Posebna pažnja se poklanja selima da bi se popravio standard življenja.Jedan od prioriteta opštine Batočina svakako je asfaltiranje sportskih terena.

10.03.2008. Zahvaljujuci radovima i asfaltiranju sportskih igrališta u Brzanu, mnogi mališani će sa radošću ovog proleća zaigrati fudbalske ali i druge igre na potpuno novim terenima. Opština Batočina mnogo ulaže u sport i mlade nade i zato je istrajna u nameri da u okolnim selima, pored već postojećih u Batočini, mladim ljudima omogući da se što više bave sportom. Ovog proleća radost novih terena osetili su mališani Brzana. Do sada su u ovom selu asfaltirana dva sportska terena, čije je radove izvelo preduzeće AD "Kragujevac". Vrednost radova na sportskom igralištu kod fudbalskog kluba " Šumadinac " iznosi 2 miliona i 400 hiljada dinara. Asfaltirano je 120m², a veliku zahvalnost iskazali su meštani Brzana.

111

Veliki značaj, kako za ljude kojima je sport u srcu tako i za mališane koji u Brzanu pohađaju osnovnu školu ima i asfaltiranje igrališta kod osmogodišnje seoske škole. Na potpuno novoj asfaltiranoj podlozi učenici ove škole moći će da igraju mali fudbal, odbojku i basket. Za asfaltiranje oko 200m² ovog igrališta opština Batočina izdvojila je 200 hiljada dinara, a izvodjač radova je PZP AD " Kragujevac".

111

14.03.2008. Urađeno je igralište za male sportove kod seoskog doma u centru Žirovnice. Novim asfaltom potpuno je presvučeno 820m² igrališta koje će ubuduće mladi iz obog sela koristiti za raznorane sportske aktivnosti. Radove, koje kao i predhodne izvodi preduzeće za puteve PZP AD " Kragujevac ", i ukupna vrednost od 740 hiljada dinara finansira lokalna samouprava.

Asfatirana ulica Vojvode Mišića

Žitelji ulice Vojvode Mišića protekle nedelje imali su dosta razloga da budu zadovoljni, jer su dobili dugo očekivani asfalt.

Već prvi lepi dani najavili su radno proleće u opštini Batočina. Protekle nedelje se krenulo sa realizacijom važnih projekata. U prvom redu to je asfaltiranje gradskih i seoskih ulica, kao i lokalnih puteva. Između ostalih asfaltom je presvučena i ulica Vojvode Mišića. Ono što je predhodilo asfaltiranju, svakako je čišćenje i skidanje postojeće podloge kao i mašinski iskop zemlje na delu nove iviče trake. Pored asfalta dužine 100m² i širine 6m bilo je potrebno 70t asfalta, urađena je nova vertikalna signalizacija sa obe strane kao i ivičnjaci. Za realizaciju ovih radova angažovano je preduzeće za puteve AD " Kragujevac " , a vrednost investicije iznosi 1 milion i 600 hiljada dinara. Istog dana asfaltiran je i pristupni put školskom dvorištu dužine 40m i širine 4 m koji je izdvojeno 170 hiljada dinara. Investitor je fond za lokalne i nekategorisne puteve opštine Batočina, koji planira asflatiranje ulice Filipa Višnjića u dužini od oko 170m.

Nastavljaju se radovi na izradi buster crpne stanice u Brzanu

Na 1+583,37 m cevovoda locira se buster crpna stanica u okviru glavnog projekta vodovodnog sistema za naselje Brzan. Izvođač radova je AD " Vodoprivreda " Smederevska Palanka i ukupna vrednost radova je 2.281.504.04 din.

Crpna stanica je šahtnog tipa i radi se kao ukopan objekat. Planirane su dve odvojene komore, od kojih jedna predstavlja crpni bazen, sa maksimalnim nivom vode 1,5 m, a drugi služi za smeštaj opreme, sem pumpi i urađaja za hlorisanje. Unutrašnje dimenzije crpnog bazena su 1xbxh=4x3x2,5m a spoljašnje dimmenzije ukopanog dela objekta su 7,6x3,4x2,9m.

111

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.04.2007. USKORO POČINJE IZGRADNJA GRADSKOG PARKA U BATOČINI

Batočina, iako sva okružena zelenilom, nema gradski park, kao što to imaju i mnogo manja mesta. Zato je opština odlučila da napravi prvi gradski park, koji će služiti za odmor i razonodu, ali će i promeniti izgled mesta. Urađeno je idejno rešenje i napravljen predračun radova, koji bi uskoro trbali da počnu. Budući park biće urađen na prostoru koji trenutno nema funkciju, a koji se nalazi između fabrike "Kraguj", batočinske crkve i benzinske pumpe. Predviđeno je da park bude oivičen četinarima i listopadnim drvećem, koji će obezbeđivati hladovinu i zeleni pojas kao zaštitu od prašine i štetnih gasova. Park će biti prošaran stazama između kojih će biti zelene površine, ukrašene cvećem. Pored staza biće postavljene klupe za odmor, kao i dečji kutak, koji će biti opremljen toboganima, klackalicama, ljuljaškama... Investicija za izgradnja parka biće vredna oko milion dinara, a biće obezbeđena iz sredstava opštinskog budžeta.

 

11.04.2007. POČELA NOVA GRAĐEVINSKA SEZONA U OPŠTINI BATOČINA

Na osnovu plana i programa Fonda za lokalne i nekategorisane puteve, počela je realizacija projekata saniranja lokalnih puteva na teritoriji opštine Batočina. Otvorena su tri velika gradilišta na najugroženijim putnim pravcima i ulicama, koji već dugo zahtevaju rekonstrukciju. Vrednost ovih projekata je 17.500.000 dinara, a izvođač radova je Preduzeće za puteve "Kragujevac". Prva faza realizacije odnosi se na potpunu rekonstrukciju dela ulice "Milana Obrenovića" prema Lapovu (od pružnog prelaza do rampe), u dužini od oko 800 metara, koja je bila u skoro neprohodnom stanju zbog udarnih rupa. U drugoj fazi je urađeno kompletno rasčišćavanje glavnog puta kroz selo Crni Kao, kao i asfaltiranje najugroženije deonice u dužini od 600m, i sanacija svih udarnih rupa, na celoj dužini seoskog puta. U trećoj fazi je planirana kompletna rekonstrukcija ulice Cara Dušana u Batočini, od autobuske stanice, pored pijace do nekadašnjeg prolaza Straževičine žičare u ukupnoj dužini od 500 metara.

 

07.04.2007. NASTAVLJENI RADOVI NA REGULACIJI TOKA LEPENICE IZMEĐU SELA GRADAC I BADNJEVAC

Početkom aprila započeti su radovi na nastavku realizacije projekta saniranja nasipa reke Lepenice u nebranjenom području mesnih zajednica Gradac i Badnjevac. Projekat je započet prošle godine, a njegov završetak planiran je za kraj ovogodišnje građevinske sezone. Kompletnim završetkom ovog projekta obezbeđuje se zaštita zemljišta, naselja i stanovništva od mogućih poplava, što je jedan od prioriteta za uspešan razvoj opštine. Izvođač radova je Vodoprivredna organizacija iz Smederevske Palanke, koja i gazduje ovim područjem u domenu regulacije vodotokova.

 

 

05.04.2007. USKRŠNJA IZLOŽBA UDRUŽENJA "ZLATNE RUKE BATOČINE"

U sali crkvenog doma batočinske crkve otvorena je tradicionalna uskršnja izložba ručnih radova članica ovog udruženja. U izuzetno lepom ambijentu crkvenog doma izloženi su eksponati na temu Uskrsa: umetnički stilizovana uskršnja jaja, heklani i veženi ručni radovi, ručno radjeni delovi odeće sa šumadijskim motivima i drugo. Posebnu pažnju posetilaca su privukli umetnički dekorisan uskršnji kolač, dok su deca bila ushićena uskršnjim figuricama od marcipana. Ova izložba je još jedna u nizu uspešnih organizacija udruženja "Zlatne ruke Batočine", čime ovo udruženje na najbolji način promoviše narodno stvaralaštvo.

 

 

 

15.01.2007. DOČEK SRPSKE NOVE GODINE 2007. U BATOČINI

Na centralnom trgu, uz prisustvo nekoliko hiljada ljudi, priređen je veličanstven doček srpske Nove Godine. Točila se vruća rakija, pivo  i sokovi, sviralo i pevalo, celu noć. Okupljeni narod su zabavljali igrom i pesmom članovi batočinskog i drugih KUD-ova, estradni pevači Angel Dimov i Anabela, vilo se narodno kolo. U pola noći je priređen urnebesni vatromet, pucalo je i svetlelo da se čulo i videlo nadaleko, uz vrisku dece kojih je bilo u velikom broju. Pesma i igra i šetnja ulicom su trajali do duboko u noć, sve dok i najuporniji nisu posustali od umora.

 

 

14.12.2006. PRVA GENERACIJA MENADŽERA KVALITETA DOBILA SERTIFIKATE

U saradnji sa partnerskim opštinama iz Šumadije i Pomoravlja, opština Batočina je za svoje građane koji se bave organskom poljoprivredom, kao i kontrolom kvaliteta proizvoda, realizovala veliki projekat "Pokretanje inicijative za razvoj organske proizvodnje i primenu standarda HACCP i ISO22000 u Šumadiji i Pomoravlju". Projekat je podržala Evropska agencija za rekonstrukciju, a sve u cilju obuke proizvođača u oblastima organske proizvodnje i sistema upravljanja kvalitetom. Iz opštine Batočina su u projekat uključeni: "Udruženje poljoprivrednika Batočina", Veterinarska ambulanta, pekare "Keki" i "Dika", samostalni poljoprivredni proizvođači iz svih sela u opštini, kao i predstavnici udruženja pčelara. Sertifikate HACCP su dobili "Udruženje poljoprivrednika Batočina", pekari i pčelari. Obuku za menadžere kvaliteta su završili i sertifikate vredne 2.500 evra dobili: Dušan Radovanović, dr veterine, Tomislav Janković, agronom, Darko Ignjatović, dipl. inž. stočarstva, i Slavoljub Mikić, privatni preduzetnik. Oni će u svom daljem radu promovisati potrebu uvođenja standarda i vršiti dalju edukaciju, što će u budućnosti biti naša obaveza na putu ka EU.

 

30.11.2006. PRODAJNA IZLOŽBA POLJOPRIVREDNIH MAŠINA

U Batočini je danas otvorena prodajna izložba poljoprivrednih mašina - traktora, elevatora, mešaona, priključnih mašina i opreme domaćih proizvođača. Posebna pogodnost za poljoprivrednike je formiranje tzv. kreditnih linija, koje će omogućiti nabavku opreme pod povoljnim uslovima. Izložba u Batočini ima za cilj podsticanje osavremenjavanja poljoprivredne proizvodnje, kao i domaćeg preduzetništva u oblasti proizvodnje poljoprivredne mehanizacije. Izložba se održava u glavnoj ulici, naspram zgrade opštine.

29.11.2006. PETI MEĐUNARODNI SAJAM PREDUZETNIŠTVA

Sajam preduzetništva "Biznis baza", peti po redu, otvoren je danas na beogradskom sajmu,a učešće na njemu uzelo je oko 250 izagača iz Republike Srbije i regiona. Na sajmu učestvuje i mnogo stranih donatora i kreditnih fondova, kao i predstavnici 50 opština iz Srbije. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Zora Simović, je na otvaranju sajma ukazala na doprinose koje je Vlada Srbije tokom proteklih godina pružila jačanju pomenutog sektora, dodavši da će takva praksa biti nastavljena i u buduće. Broj novoosnovanih malih i srednjih preduzeća u Srbiji neprestano raste. Zahvaljujući tom sektoru u 2005. godini je otvoreno oko 60.000 novih radnih mesta, a ove godine očekujemo da će ta cifra biti premašena - istakla je Simovićeva. Opština Batočina je iskoristila sajam za promociju Industrijske zone i najpovoljnijih uslova za investicije.  Opština je po prvi put finansirala grupni izlazak privrednika opštine i to preduzeća: "Polipak", "Minela", "Alu-Rol", "Metal" - Brzan, "Tehnoplast", "Brzan  Plast" i "Tigar Plast".

 

25.11.2006. 60 NOVIH KONTEJNERA

Nemačka nevladina organizacija GTZ i opština Batočina realizovali projekat "Modernizacija komunalnih usluga". Cilj projekta: smanjenje komunalnog otpada i divljih deponija, uključivanje lokalnih organa vlasti u program redovnog odnošenja smeća. Vrednost projekta: 1.300.000 dinara, od čega GTZ - 650.000 din. i opština - 650.000 din. Rezultat: 60 novih kontejnera za opštinu Batočina.

 

 

04.10.2006. PREDSEDNIK REPUBLIKE U POSETI BATOČINI

Boris Tadić, predsednik Republike, boravio je danas u Batočini, gde je prisustvovao svečanoj akademiji poodom dodele septembarskih nagrada i otvaranju fabrike "Grah - Automotive". Zajedno sa Predsednikom u Batočini su bili i gospodin Dragan Đilas, direktor Narodne kancelarije i brojne druge zvanice iz Republike i regiona. Predsednik Tadić je posle akademije razgovarao sa maturantima gimnazije i prošetao glavnom ulicom, srdačno pozdravljen od nekoliko stotina okupljenih građana

 

21.09.2006. ODRŽANA SVEČANA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE POVODOM DANA OPŠTINE.

Na današnji dan 1872. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića, Batočina je proglašena varošicom. Zbog toga se ovaj dan od pre pet godina slavi kao Dan opštine. Tim povodom je skupština opštine jutros održala svečanu sednicu, na kojoj je predsednik skupštine Ljubiša Milosavljević održao prigodni govor. On je istakao najvažnije činjenice iz istorije Batočine i nabrojao trenutne aktivnosti i planove razvoja opštinskog rukovodstva. On je nabrojao projekte za koje je vlada Republike Srbije odobrila sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, a takođe i projekte koji će biti finansirani iz budžeta opštine. Posle sednice je za odbornike priređen koktel...

 

14.09.2006. ODRŽANA 13. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE.

Skupština je na današnjoj sednici donela Odluku o matičnim područjima na teritoriji opštine Batočina i  Odluku o dodeli septembarskih nagrada za 2006. godinu, kao i rešenja o razrešenju i imenovanju školskih odbora u osnovnoj i srednjoj školi i razrešenju i imenovanju upravnog i nadzornog odbora u domu zdravlja (istek mandata)...

 

13.09.2006. ODIGRAN LOKALNI DERBI IZMEĐU FK "SLOGA" - BATOČINA i FK "ŠUMADINAC" - BRZAN.

U utakmici 5. kola šumadijske lige odigran je opštinski derbi između "Sloge" i "Šumadinca" koji je završen pobedom "Šumadinca" sa 4:3. Dobru utakmicu bogatu golovima pratilo je, po lepom vremenu, nekoliko stotina navijača. Posle zatišja od nekoliko godina, fudbal se uspešno vraća u opštinu Batočina, a sada zadovoljni navijači mogu samo da žale zbog propuštenog vremena i uskraćenog zadovoljstva...

 

06.09.2006. POČINJE REKONSTRUKCIJA LOKALNIH PUTNIH PRAVACA I IZGRADNJA SPORTSKIH TERENA.

Posle potpisivanja ugovora sa Preduzećem za puteve iz Kragujevca vrednim 5. 380.000 dinara počinje rekonstrukcija i izgradnja više lokalnih putnih pravaca na teritoriji opštine Batočina. Prema planovima Fonda za lokalne puteve opštine Batočina u toku 2006. godine predviđena je izgradnja i asfaltiranje putne mreže u dužini od oko 20 km. Prva etapa asfaltiranja je već počela u ukupnoj dužini od oko 4.500 m. Radovi se trenutno izvode na dva lokalna puta u Brzanu u ukupnoj dužini od 1.450 m a u roku od nekoliko dana gradjevinska operativa se seli u Batočinu i počinje sa asfaltiranjem gradskih ulica. Pored asfaltiranja puteva i gradskih saobraćajnica opština Batočina će biti bogatija i za dva potpuno nova sportska terena koji će biti izgradjeni u selu Milatovac kao i u batočinskom naselju Krivaja. Izgradnja sportskih terena u ovim sredinama je neophodna i na taj način gradjani će dobiti još jedno mesto okupljanja kao i mogućnost razvijanja sportskog života.

 

05.09.2006. ZA OSNOVCE BATOČINE OD OVE JESENI ŠKOLA U NOVOM RUHU

Učenici osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini će školsku 2006/07 godinu provoditi u potpuno uredjenoj zgradi. Sredstva dobijena od Južnomoravskog regiona od 50.000 evra biće iskorišćena za rekonstrukciju sportske sale, posle koje će svi učenici ali i sportski klubovi i rekreativci dobiti jedan od veoma bitnih objekata za razvijanje sportskih aktivnosti tokom zime što do sada nije bio slučaj. Ministarstvo za obrazovanje je odobrilo sredstva u iznosu od 29.000.000. dinara za zamenu dotrajale školske stolarije, a opština Batočina je sa 1.400.000 finansirala popravku i uredjenje spoljne fasade. Po završetku svih radova školska zgrada će zadovoljiti sve normative energetske efikasnosti a sportska sala će posle 10 godina konačno dobiti sportsku podlogu, adekvatno grejanje i osvetljenje kao i potpuno rekonstruisane svlačionice i mokre čvorove.

 

01.09.2006. OBAVEŠTENJE O PODNETOM ZAHTEVU ZA ODLUČIVANJE O POTREBI PROCENE UTICAJA PROJEKTA NA ŽIVOTNU SREDINU

Opštinska uprava-Odeljenje za imovinsko-pravne poslove, urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne i inspekcijske poslove, obaveštava javnost da je nosilac projekta Fond za uređenje građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti, podneo zahtev za odlučivanje o potrebi izrade procene uticaja na životnu sredinu PROJEKTA - Fekalne crpne stanice u naselju Loznica u Batočini...

 

02.09.2006. FINALE TURNIRA U MALOM FUDBALU

Sinoć je odigrana finalna utakmica turnira u malom fudbalu "Batočina 2006". Sastale su se ekipe "Sloga" i "Euroservis", obe iz Batočine, a pobedila je "Sloga" sa 3:2 posle izvođenja penala (u regularnom delu je bilo 1:1). Time je "Sloga" postala ovogodišnji pobednik ovog tradicionalnog takmičenja. Turnir je zatvoren prigodnim zabavnim programom koji je pred oko 1000 posmatrača izvelo ovdašnje kulturno-umetničko društvo.

 

25.08.2006. NACIONALNI INVESTICIONI PLAN ZA OPŠTINU BATOČINA

Koordinaciono telo Vlade republike Srbije odobrilo je finansiranje 4 projekta u opštini Batočina za tekuću 2006. i narednu 2007. godinu. Ukupan iznos odobrenih sredstava premašuje sumu od 4,416 miliona evra. Odobrena sredstva će služiti za finansiranje razvodnog gasovoda na relaciji Batočina - Cvetojevac u iznosu od 4,2 miliona evra, za nabavku 38 kompjutera za osnovnu i srednju školu i za izgradnju lokalnih puteva na području opštine Batočina odobreno je 200.175 evra. Projektni centar Ministarstva finansija Republike Srbije je opštinsku upravu obavestio da nisu razmatrani svi projekti iz sektorskih planova, a da će konačan iznos sume koju opština Batočina dobija iz investicionog plana biti poznata kada se razmotre još dva strateški velika projekta a tiču se rekonstrukcije Doma zdravlja kao i infrastrukturnog opremanja industrijske zone opštine Batočina.

 

14.08.2006. DANSKA ŠKOLA FUDBALA U BATOČINI

U Batočini je održana manifestacija koja je predstavila početak rada tzv. danske škole fudbala, škole fudbala za decu u kojoj se deca kroz igru i zabavu upoznaju sa veštinom igranja loptom. Ova škola je odnedavno počela da stiče popularnost i u našoj zemlji, a do sada su škole organizovane samo u nekoliko većih gradova. Sudeći po odzivu dece postoji perspektiva njenog razvoja i u Batočini. Sama manifestacija se sastojala iz različitih demonstracija trenera sa decom na terenu FK "Sloga", ali i drugih zabavnih aktivnosti kao što je bila vožnja turističkim vozom, što sve ima za cilj popularisanje i omasovljenje ove škole.

 

10.08.2006. ZABLISTALO ZLATNO ZRNO

Opština Batočina je 10.08.2006. godine bila domaćin regionalnoj smotri poljoprivrednih proizvođača pšenice pod nazivom "Zlatno zrno Šumadije 2006". Ova manifestacija je organizovana treći put, a prvi put opština Batočina je bila domaćin i pokrovitelj ovog događaja. U okviru manifestacije bilo je više sadržaja koje su pratili mnogobrojni gosti iz susednih opština i regiona a doneti su i konkretni zaključci...

 

 

05.08.2006. BATOČINA NA VRHU EVROPE

 DEJAN STANOJEVIĆ, batočinac, član Planinarskog društva "Žeželj" iz Kragujevca, učestvovao je u ekspediciji koju je ovo Društvo organizovalo od 28.07 do 03.08, a čiji silj su bila dva najveća vrha Evrope - Grand Paradizo u Italiji i Mon Blan u Francuskoj. Zajedno sa 60 odabranih planinara, od kojih je 10 odustalo u toku ekspedicije, oba vrha su osvojena i na njima su se zavijorile naše zastave medju kojima i zastava opštine Batočina. Opština je, sa druge strane, pomogla ovu ekspediciju tako što je bila sponzor Dejana Stanojevića.

 

03.08.2006. SABOR SVETOG ILIJE U BRZANU

Juče je u Brzanu održan sabor Svetog Ilije. Ova već tradicionalna manifestacija je trajala celog dana, sve do kasnih noćnih sati. Pošto je praznik ove godine postan, u toku dana je u više kazana kuvana riblja čorba i svako ko je želeo mogao je da se posluži. U crkvenom domu je organizovana izložba slika i narodnog stvaralaštva. U večernjim satima je organizovana, takodje već tradicionalna, smotra folklora, u kojoj učestvuju kulturno-umetnička društva iz okolnih mesta, ali i iz ostalih gradova i mesta u Srbiji. Kasnije u toku noći je organizovana žurka ispred stare crkve, poznatog istorijskog objekta starog skoro 200 godina. Provod je uz muziku trajao do kasno posle ponoći, pa ni kiša, koju Sveti Ilija Gromovnik ni ove godine nije zaboravio da pusti, nije uspela da rastera brojnu i razdraganu omladinu, željnu zabave.

 

22.07.2006. VAŠAR JE BIO, A NA VAŠARU...

Jutros rano se završio i ovaj batočinski vašar na Sv. Prokopija ili kako narod kaže, na Prokoplje. Čini se da nikad više ljudi nije bilo u Batočini na ovaj dan. Od ranog jutra je reka ljudi prolazila glavnom ulicom, pa sve do jutros, puna 24 sata. Muzika je odjekivala sa više mesta, bašte kafana i kafića su bile prepune, a vlasnici i prodavci stotina tezgi, poređanih tik jedna uz drugu duž cele glavne ulice, zadovoljno trljali ruke. Prodavalo se i kupovalo sve i svašta, od šarenih balona i igrački za decu, električnih uređaja, plastike, do delova nameštaja. Najviše je ipak bilo majci i farmerki, vrućih pantalonica i ostale odeće i obuće prilagođene ovoj vrućini. Svi su, izgleda, bili zadovoljni, kupci jer su se snabdeli onim čega najčešće nema u prodavnicama ili na pijaci četvrtkom ili je bar ovde bilo jeftinije, prodavci jer su napravili dobar pazar kao i brojni ugostitelji. Ovakvu manifestaciju su, ipak, najviše poželeli još koji put gradski komunalci koji su inkasirali solidan prihod izdavanjem prodajnih mesta. Od njih su, možda, bila zadovoljnija samo deca, jer već danas, kad se svedu računi, decu neće mnogo da pogode poluprazni novčanici roditelja.

 

13.07.2006. AKCIJA ZAPRAŠIVANJA KOMARACA

Danas u večernjim satima na teritoriji opštine Batočina obaviće se akcija zaprašivanja komaraca iz vazduha. Akcijom će se obuhvatiti površina od 2000 hektara, na najkritičnijim mestima koja pogoduju razmnožavanju ovih insekata (u blizini vodotokova, bara, mrtvaja i jezera, kao i u blizini velikih šumskih kompleksa). Informacija o akciji je blagovremeno prosleđena sredstvima javnog informisanja, kako bi pčelari na vreme zaštitili svoje pčele i košnice. Akcija zaprašivanja ne predstavlja opasnost po ljude i životinje, tako da nisu neophodne posebne zaštitne mere.

 

11.07.2006. REALIZACIJA PROJEKTA IZGRADNJE KANALIZACIJE U NASELJU LOZNICA U ZAVRŠNOJ FAZI

U batočinskom naselju Loznica u toku je završna faza izgradnje fekalne kanalizacije i crpne stanice. Posle dobijanja potrebnih saglasnosti od republičke Direkcije za puteve počeli su radovi na podbušivanju magistralnog puta Batočina - Kragujevac, kako bi bilo izvršeno spajanje cevovoda sa glavnim kolektorom. Završetak projekta, prema rečima izvođača radova MP "Velika Morava" iz Beograda, se očekuje u toku leta. Realizacijom ovog projekta jedno od batočinskih naselja će biti potpuno infrastrukturno opremljeno.

 

08.07.2006. POČINJE TURNIR U MALOM FUDBALU "BATOČINA 2006"

Pod pokroviteljstvom opštine Batočina, a u organizaciji FK "Sloga", održaće  se tradicionalni turnir u malom fudbalu na terenima za male sportove Osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini. Takmičenje će se odvijati u kategorijama: pioniri, kadeti, juniori, seniori i veterani. Početak turnira je predviđen za 16.07.2006. godine. Za pobednike i najuspešnije učesnike turnira obezbeđen je veoma bogat fond nagrada. Za gledaoce su obezbeđeni: turnirska lutrija - tombola, kao i uzbudljivi sportski događaji čiji će akteri biti zvezde malog fudbala iz cele zemlje. Informacije za prijavljivanje ekipa, kao i za rezervaciju prodajnih štandova mogu se dobiti na telefone: 034/841-208, 063/618-681.

 

06.07.2006. DRUGI KRUG ZAPOŠLJVANJA U FABRICI "GRAH-AUTOMOTIVE".

Mesec dana po zapošljavanju prve grupe radnika obavljeno  je testiranje kandidata koji su konkurisali za posao u novom proizvodnom pogonu "Grah-Automotive". Na testiranju je učestvovalo 24 kandidata, od kojih su 16 zasnovali stalni radni odnos. Opštinu Batočina je posetio vlasnik kompanije gospodin Robert Grah, koji je upoznao rukovodstvo opštine o obavljenim aktivnostima i daljim planovima razvoja. Prema njegovim rečima početkom svakog meseca do kraja godine biće primljeno u stalni radni odnos po 16 radnika, osim u avgustu kada će se zaposliti 32 radnika. Nova proizvodna linija je već postavljena i služiće za proizvodnju kablovskih setova za Folksvagenov model Golf 5.

 

 

05.07.2006. ODRŽANA TREĆA SEDNICA ODBORA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

U prostorijama opštine Batočina, uz predsedavanje Radiše Miloševića, predsednika opštine i prisustvo predsednika i predstavnika 14 opština iz Republike (Beograda, Novog Sada, Požarevca, Lazarevca, Ivanjice, Golupca, Beočina, Medveđe, Vrnjačke Banje, Kovina ...), održana je sednica odbora za zaštitu životne sredine SKGO. Sednici je prisustvovala i direktorka Agencije za reciklažu Republike Srbije, g-đa Gordana Perović, kao i direktor investicionog fonda "CORCON" d.o.o., g-din Marko Milošević iz Beograda, predstavnici Srpskog udruženja za reciklažu i privatnog preduzeća "Brzan-plast" koje se bavi reciklažom PET ambalaže. Na dnevnom redu sednice su bile sledeće tačke: predlog Zakona o izmeni Zakona o zaštiti životne sredine, predstavljanje Regionalnog centra za životnu sredinu Centralne i Istočne Evrope (REC), prezentacija Agencije za reciklažu Republike Srbije, iskustva u prikupljnju i reciklaži PET ambalaže (prezentacija "Brzan-plasta"). Po završetku sednice svi članovi Odbora, kao i predstavnici opština, su posetili proizvodne pogone preduzeća "Brzan-plast" i na licu mesta se uverili u iskustva koja poseduju preduzeće i opština Batočina u selekciji i reciklaži PET ambalaže. Prema rečima predsednika opštine Batočina, Radiše Miloševića, upoznavanje sa iskustvima opština iz domena zaštite životne sredine ima neprocenjiv značaj za razvoj lokalnih zajednica i predstavlja osnovu društveno-ekonomskog razvoja Republike Srbije. On je naglasio značaj SKGO u donošenju zakonske regulative koja je primenjiva u praksi.

 

19.06.2006. ODRŽANA 12. SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE NA KOJOJ JE USVOJEN ZAVRŠNI RAČUN BUDŽETA

Pored odluke o usvajanju završnog računa budžeta, donete i Odluka o zaduživanju opštine kod poslovne banke, Odluka o zajedničkoj deponiji sa opštinama Lapovo, Rača, Velika Plana, Svilajnac i Despotovac i Odluka o novoj lokaciji Batočinskog groblja...

 

06.06.2006. POČELI RADOVI NA SANACIJI KORITA GORNJEG TOKA REKE LEPENICE KROZ OPŠTINU BATOČINA.

Posle velike prolećne opasnosti od poplava koja je bila u martu ove godine, u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu i vodoprivredu, otpočela je realizacija projekta sanacije korita reke Lepenice. Projekat se realizuje u "nebranjenom" području naselja Gornja Batočina i Gradac, u ukupnoj dužini od 2,5 km. Vrednost investicije je 18,5 miliona dinara. Radnike na terenu su posetili predsednik i zamenik predsednika opštine, koji su se na licu mesta uverili u dinamiku i kvalitet izvedenih radova. Predsednik opštine Radiša Milošević je od nadležnog izvođača dobio uverenje da će realizacijom ovog projekta Batočina prema prognozama biti zaštićena  narednih 50 godina od poplava.

 

05.06.2006. OBELEŽEN SVETSKI DAN ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

U saradnji sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike Srbije, stotinak učenika osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini, direktorka škole, zamenik predsednika opštine, predsednik SO Batočina i radnici komunalnog preduzeća su obeležili Svetski dan zaštite životne sredine uređenjem školskog dvorišta. Takođe je održano predavanje na temu zaštite životne sredine i uticaja zdravog okruženja na razvoj lokalne zajednice. Podršku akciji su dali zamenik direktora Narodne kancelarije predsednika Republike g. Mlađan Đorđević sa saradnicima - volonterima, koji su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave učestvovali u ovim aktivnostima. Rezultat akcije je očišćeno školsko dvorište i poruka koja je prenešena mladima da zdrava životna sredina nema alternativu.

 

03.06.2006. FK "ŠUMADINAC" IZ BRZANA PRVAK MEĐUOPŠTINSKE LIGE - JUG

U pretposlednjem kolu međuopštinske lige - jug "Šumadinac" iz Brzana je pobedio BSK "Borač" iz Borča rezultatom 4:0. Kolo pre kraja FK "Šumadinac" je i zvanično postao prvak ove lige. U sledećoj sezoni takmičiće se u okružnom rangu takmičenja - Šumadijskoj ligi. Posle višegodišnjeg učešća u međuopštinskoj ligi, "Šumadinac" je zahvaljujući prvenstveno angažovanju igrača i uprave kluba uspeo da se vrati u viši rang takmičenja.

02.06.2006. SASTANAK PREDSEDNIKA OPŠTINE SA PREDSTAVNICIMA FUDBALSKIH KLUBOVA

U cilju razvoja i popularizacije sporta i većeg angažovanja mladih,  prvi put posle 15 godina fudbalski klubovi sa teritorije opštine su dobili konkretnu pomoć u vidu kompletne sportske opreme. Pomoć su dobili klubovi koji se takmiče u različitim rangovima i to: "Mladost" - Kijevo, "ŽSK" - Žirovnica, "Mladost" - Crni Kao i "Sloga" - Batočina. Predsednik opštine, Radiša Milošević, je uručio opremu fudbalerima i naglasio da će opština nastaviti sa finansiranjem i pomaganjem svih sportskih klubova koji u svom radu imaju i određene rezultate.

30.05.2006. NOVA FABRIKA "GRAH-AUTOMOTIVE" POČELA SA PROIZVODNJOM

Posle prijema prvih 16 radnika, fabrika slovenačkog vlasnika Roberta Graha krenula sa proizvodnjom. Za sada je potpuno opremljena jedna proizvodna linija, na kojoj će se proizvoditi elektromaterijal za potrebe automobilske industrije. Planirana proizvodnja je u potpunosti namenjena za izvoz. Do kraja godine će biti pušteni u rad svi planirani proizvodni kapaciteti, a planira se prijem ukupno 160 radnika.

26.05.2006. JAVNI POZIV ZA IZVOĐAČE RADOVA NA REKONSTRUKCIJI SPORTSKE SALE

Posle izbora najpovoljnijeg ponuđača za izradu projektne dokumentacije raspisan je javni poziv za izvođače radova na rekonstrukciji sportske sale u osnovnoj školi "Sveti Sava" u Batočini. Projektom su predviđeni radovi na izolaciji krova, zameni staklenih površina, postavljanju sportske podloge, sanacija vazdušnog sistema grejanja, elektroinstalacioni radovi i sanacija svlačionica i mokrih čvorova.

 

18.05.2006. ODRŽAN SAJAM ZAPOŠLJAVANJA

U organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje, danas je u prostorijama Kulturnog centra održan susret poslodavaca i nezaposlenih, pod nazivom Sajam zapošljavanja. Za 261 radno mesto, koliko su ponudili poslodavci, bilo je preko 800 zainteresovanih kandidata. Potrebe poslodavaca su iskazali: "Grah-Automotive", Batočina - proizvodnja elektro-materijala - 160 radnika; "Saša" d.o.o., Batočina - proizvodnja hleba i peciva - 60 radnika, "D&N -SAN", Lapovo - prizvodnja sredstava za kućnu hemiju - 9 radnika; "Brzanplast", Brzan - proizvodi od plastike - 10 radnika; "Metal", Brzan - 5 radnika; "Polipak", Batočina - proizvodnja plastične ambalaže - 12 radnika; SZTR "Saloti", Batočina - proizvodnja nameštaja - 5 radnika; PP "Univerzal - centar", Batočina - gvožđara - 5 radnika; "Minela, Batočina - proizvodnja sokova - 9 radnika.

 

15.05.2006. TEKUĆI RADOVI NA IZGRADNJI SOPSTVENOG SISTEMA VODOSNABDEVANJA SA IZVORIŠTA "JASIK"

U toku meseca aprila i maja, posle obilnih kiša i visokog nivoa podzemnih voda, nastavljeni su radovi na projektu vodosnabdevanja opštine Batočina. Izvođač radova "Velika Morava" iz Beograda postavio je 750 metara  vodovodnih cevi. Završetak projekta se očekuje do kraja godine.

 

17.04.2006. POČELA REALIZACIJA PROJEKTA REKONSTRUKCIJE SPORTSKE SALE

Projekat rekonstrukcije sportske sale u osnovnoj školi počinje da se realizuje. Sredstva su obezbedjena najvećim delom iz donacije Češke Republike. Sada se traži najpovoljniji izvodjač pa da se krene sa radovima na terenu. Projektom je predvidjena kompletna rekonstrukcija, počevši od  krova, prozora, grejanja, svlačionice i ostalog neophodnog za njenu potpunu funkcionalnost. Sala će se koristiti za izvodjenje nastave fizičkog vaspitanja za učenike osnovne škole, ali i za različite sportske aktivnosti klubova i gradjanstva, čime Batočina dobija neophodan i do sada nepostojeći objekat za razvoj sporta, naročito u zimskim i drugim nepovoljnim uslovima. 

 

03.04.2006. PREDSEDNIK OPŠTINE U POSETI IRSKOJ

Posle nedavne posete irskog predstavnika Evropske agencije za rekonstrukciju i razvoj, u okviru dalje saradnje sa Evropskom agencijom, predsednik opštine, gospodin Radiša Milošević, je otputovao u posetu Irskoj Republici, na kojoj će se nalaziti od danas do kraja ove nedelje.

 

01.04.2006. RADOVI NA NOVOJ FABRICI U ZAVRŠNOJ FAZI

Radovi na hali poslovnog pogona "Grah - Automotive", slovenačkog vlasnika, gospodina Roberta Graha, ulaze u završnu fazu. Kao što je poznato fabrika će proizvoditi elektro-materijal za različite namene, a predvidjeno je da zaposli oko 150 lokalnih radnika. Bitna novost kod ove investicije je da je slovenačkom vlasniku prodata gola, neiskorišćena, površina zemljišta i nikakva druga pokretna ili nepokretna sredstva. Ova vrsta investicije je poznata kao "greenfield", gde se proizvodni objekti podižu od temelja i trenutno je jedina te vrste u našem regionu. 

 

 
Gore
© Opštinska uprava opštine Batočina, 2008.