OSNOVNA ŠKOLA "SVETI SAVA"

Adresa: Kralja Milana Obrenovića 6

Telefon: 034/842-358

www.ossvetisavaba.edu.rs

Osnovna škola '' Sveti Sava '' u Batočini, obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja na području opštine Batočina, čime su osnovnoškolskim vaspitanjem i obrazovanjem obuhvaćena deca iz svih dvanaest mesnih zajednica.

Škola je organizovana kao jedinstvena radna organizacija u okviru koje su : Matična škola sa sedištem u Batočini kojoj teritorijalno pripadaju izdvojene četvororazredne škole u Kijevu, Dobrovodici, Crnom Kalu i Gradcu ; izdvojena osmorazredna škola u Badnjevcu kojoj teritorijalno pripadaju četvororazredne škole u Žirovnici, Milatovcu i Prnjavoru i izdvojena osmorazredna škola u Brzanu kojoj teritorijalno pripada četvorazredna škola u Solilu.

Škola je specifična po razuđenosti . Škola ima 10 izdvojenih odeljenja i nastava se izvodi u školama izuzev Gradca gde se nastava izvodi u neadekvatnim uslovima, tj. u prostorijama starog Doma kulture.

Kao jedinstvena radna organizacija, Škola je formirana 1991. godine, kada su joj priključene škole iz Badnjevca i Brzana sa svojim izdvojenim odeljenjima, a ime '' Sveti Sava '' je dobila 1.01.1992 . godine .

Brojno stanje učenika se iz godine u godinu smanjuje, iako je zbog priliva raseljenih lica nekoliko godina bilo u porastu.

Učenici osnovne škole "Sveti Sava" u Batočini su školsku 2006/07 godinu proveli u potpuno uređenoj zgradi. Sredstva dobijena od Južnomoravskog regiona od 50.000 evra bila su iskorišćena za rekonstrukciju sportske sale, posle koje su svi učenici ali i sportski klubovi i rekreativci dobili jedan od veoma bitnih objekata za razvijanje sportskih aktivnosti tokom zime. Ministarstvo za obrazovanje je odobrilo sredstva u iznosu od 29.000.000. dinara za zamenu dotrajale školske stolarije, a opština Batočina je sa 1.400.000 finansirala popravku i uredjenje spoljne fasade. Po završetku svih radova školska zgrada će zadovoljiti sve normative energetske efikasnosti a sportska sala je posle 10 godina konačno dobila sportsku podlogu, adekvatno grejanje i osvetljenje kao i potpuno rekonstruisane svlačionice i mokre čvorove.