10.04.2017. Obaveštavaju se meštani Batočine da će sutra doći do prekida isporuke električne energije u periodu od 9 do 13 časova.

 

10.04.2017. Sportsko udruženje ''Sokolići'' iz Batočine učestvovalo je na Prvom Uskršnjem turniru u odbojci, održanom juče u Kragujevcu. Učestvovale su devojčice rođene 2006. godine i mlađe. U veoma napetim utakmicama, ''Sokolice'' su zabeležile  sve pobede i osvojile prvo mesto. Zlatne medalje osvojile su Calić Milica, Đorđević Anja, Đorđević Emilija, Mitić Ivana, Simić Anđela, Petrović Ana, Milošević Olivera, Savić Marija, Vučićević Nađa, Vasić Milica, Petković Mina na čelu sa trenerom Biljanom Milanović.

 

10.04.2017. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na sednici održanoj dana 06.04.2017 doneli odluku da odobre povećanje cene rada u Predškolskoj ustanovi Poletarac za 10% u skladu sa Uredbom Vlade Srbije, i time izjednačili zarade u predškolskom obrazovanju sa zaradama u osnovnom i srednjem obrazovanju. Takođe, na istoj sednici nije data saglasnost preduzeću FCC Vrbak na zahtev za povećanje cene iznošenja smeća, kako za fizička, tako i za pravna lica.

 

31.03.2017. Odbornici Skupštine opštine Batočina su danas na svom desetom po redu zasedanju usvojili Odluku o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini opštine Batočina. Ovom odlukom se građevinsko zemljište u industrijskoj zoni „Brzan“ otuđuje iz javne svojine, preduzeću „Green Tyre power“ doo iz Obrovca, radi izgradnje poslovnog pogona, po ceni od 3.610.000,00 dinara.
Pored toga, na početku zasedanja odbornici su usvojili izveštaje o radu i finansijske izveštaje budžetskih korisnika, na koje su prethodno saglasnost dali članovi Opštinsko veće opštine Batočina. Usvojeni su izveštaji o radu za 2016. godinu Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Osnovne škole „Sveti Sava“, Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, Predškolske ustanove „Poletarac“, Javnog preduzeća „Lepenica Batočina“, Centra za socijalni rad „Šumadija“, Srednje škole „Nikola Tesla“ i Doma zdravlja Batočina.
Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Batočina za 2017. godinu, usvojen je jednoglasno, i to na osnovu prethodno dobijene saglasnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Takođe jednoglasno, skupština je usvojila i program unapređenja sistema javne rasvete na teritoriji opštine Batočina, koji ustvari predstavlja nastavak poboljšanja energetske efikasnosti u sistemu javne rasvete, odnosno uvodjenje štedljivih sijalica na teritoriji cele opštine. Vrednost ovog programa iznosi 24 miliona dinara, a isplata će se vršiti po fazama do kraja 2019. godine.
Dužnosti direktora Centra za socijalni rad  za opštine Batočina, Rača i Lapovo „Šumadija“ razrešen je Branislav Pavlović, nakon podnete ostavke, a na njegovo mesto za vršioca dužnosti direktora imenovana je Milica Brkić.
Skupština je na današnjem zasedanju usvojila i Odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora JP „Lepenica Batočina“, Odluku o javnim parkiralištima, kao i Odluku o organizaciji Opštinske uprave opštine Batočina.

 

30.03.2017. Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži, danas 30. marta u periodu od 11 – 15 bez vode će ostati svi potrošači koji se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda. Prilikom dolaska vode može doći do blagog zamućenja pa je potrebno vodu ispustiti dok se ne izbistri.
Takođe, zbog redovnog održavanja i remonta mreže sutra u periodu od 9 do 12 časova bez struje će ostati veći deo naseljenog mesta Batočina.

 

23.02.2017. Opštinsko veće opštine Batočina je na svojoj 16. sednici održanoj juče jednoglasno postavilo načelnicu Opštinske uprave opštine Batočina, na period od 5 godina. 
Nova načelnica Opštinske uprave opštine Batočina je Vesna Gajić iz Kragujevca, dipl. pravnik sa položenim pravosudnim ispitom, nekadašnji sudija Osnovnog suda u Kragujevcu, pomoćnik direktora i sekretar u JP "Direkcija za urbanizam", kao i načelnica Odeljenja za pravne, kadrovske i opšte poslove u pomenutom preduzeću.

 

08.02.2017. Odbornici Skupštine opštine Batočina održali su danas svoje prvo ovogodišnje, a ukupno deveto zasedanje. Na početku sednice većinom glasova odbornici su dužnosti zamenika predsednika Skupštine opštine Batočina razrešili Dejana Aranđelovića, i nakon toga, takođe većinom glasova, za novom zamenika predsednika SO Batočina izabrali Nenada Milića, privatnog preduzetnika iz Batočine.
Pored toga, većinom glasova data je saglasnost na Statut Javnog preduzeća „Lepenica Batočina“ iz Batočine, koji je prethodno usvojio Nadzorni odbor ovog preduzeća, a Opštinsko veće opštine Batočina dalo saglasnost.

Odbornici su danas, kao i članovi opštinskog Veća pre dva dana, jednoglasno usvojili i Lokalni akcioni plan zapošljavanja Opštine Batočina za 2017.godinu. Obrazlažući donošenje ovog strateškog dokumenta predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović je istakao da se njime utvrđuju ciljevi i aktivnosti vezani za rešavanje problema nezaposlenih lica, kako bi se dostigli postavljeni ciljevi i omogućilo povećanje zaposlenosti na teritoriji Opštine Batočina.
Lokalni parlament je doneo i Rešenje o obrazovanju komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Batočina za 2017. godinu, kao i Rešenje o obrazovanju komisije za izradu predloga godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Batočina za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu.

 

26.01.2017.Predsednik opštine Batočina sa saradnicima je nastavio sa praksom redovnog prijema građana u cilju sagledavanja i rešavanja problema koje imaju. Danas je kroz kabinet prošlo tridesetak građana, a najveći broj problema je bio socijalne prirode.

 

25.01.2017. U sali SO Batočina, u prisustvu velikom broja poljoprivrednika, juče je održana prezentacija proizvoda firme Bayer Crop Science na temu zaštite bilja. Prezentaciju je organizovala Opština Batočina, ispred koje je prisutne pozdravio i skupu prisustvovao Nebojša Milosavljević, Pomoćnik predsednika Opštine Batočina za ruralni razvoj i poljoprivredu. Predavanje na temu zaštite pšenice, kukuruza i suncokreta, održao je eminentni stručnjak iz ove oblasti Saša Milosavljević. Prezentacija i interaktivna diskusija nakon nje, svakako su bili prilika da batočinski poljoprivrednici nadograde svoje znanje i nauče nešto novo iz oblasti zaštite bilja. Velika posećenost ovom skupu je pokazatelj da ovakvi vidovi usavršavanja imaju višestruku korist i da ih treba organizovati češće.

 

 

Opštinska uprava opštine Batočina
svim svojim stanovnicima čestita novu 2017. godinu,
sa iskrenim željama za zdravlje, sreću i uspeh.

 

30.12.2016. Svečani novogodišnji prijem, danas je organizovan u sali Skupštine opštine Batočina. U prisustvu velikog broja zvanica iz batočinskog javnog života, svečanost je otvorio i dobrodošlicu gostima poželeo, predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović.
Pozdravljajući prisutne on je naglasio da je ova godina bila teška, ali kada se sve sumira ipak uspešna i poželeo prisutnima puno sreće, zdravlja i uspeha na ličnom i profesionalnom planu.
- Uložili smo onoliko koliko se moglo, budite sigurni da ćemo se truditi da sledeće godine ulaganja u infrastrukturi podignemo da još veći nivo, ali vas molim i za malo strpljenja, jer nas čeka još jedna teška godina gde treba udariti temelje onom što nas čeka od 2018. godine pa nadalje, istakao je Mladenović.

 

30.12.2016. Odbornici Skupštine opštine Batočina usvojili su danas jednoglasno Odluku o davanju ovlašćenja predsedniku opštine Batočina za zaključenje Predugovora o investicionom ulaganju sa investitorom „Green ture power“ iz Obrovca. Pomenuti investitor se bavi reciklažom gume metodom pirolize, a planirano je da firma svoje proizvodne pogone u prvoj polovini naredne godine preseli iz Bačke Palanke. Na površini od 1,17 hektara u industrijskoj zoni „Brzan“, investitor će u prvoj fazi uposliti 20 radnika.

Na predlog Opštinskog veća opštine Batočina odbornici su usvojil Odluku o izradi II izmene i dopune Plana detaljne regulacije Državnog puta I reda M1.11 Kragujevac – Koridor X. Inicijativu za donošenje ovog predloga odluke pokrenulo je JP „Putevi Srbije“, a saglasnost da je inicijativa opravdana dala je Komisija za planove SO Batočina, a kojim se meštanima Milatovca i Žirovnice omogućava lakši izlazak na magistralni put I reda M1.11.
Na poslednjem ovogodišnjem zasedanju, lokalni parlament je većinom glasova dao saglasnost na Program poslovanja JP „Lepenica Batočina“, i usvojio Godišnji izveštaj o radu za 2016. godinu i Godišnji plan rada za 2017.godinu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Batočina.

 

30.12.2016. Udruženje poljoprivrednika “Batočina“ je u utorak 27.12.2016. godine na skupštini udruženja izabralo novo rukovodstvo. Nakon isteka mandata dosadašnjeg predsednika, tehničkog sekretara i upravnog odbora, za novog predsednika udruženja je jednoglasno izabran mladi poljoprivredni proizvođač iz Dobrovodice Marko Sretenović. Takođe, poverenje članova skupštine da i dalje obavlja funkciju tehničkog sekretara, dobila je Borka Simić, radnik na poslovima matične službe u stočarstvu. Na predlog novog predsednika udruženja, većinom glasova izabran je i novi sedmočlani upravni odbor.

Marko Sretenović se zahvalio prisutnima na skupštini na ukazanom poverenju ali i obavezi, istakao da će se zalagati da sve što je bilo dobro do sada zadrži i unapredi, a ono što je nedostajalo pokrene.
Skupštini udruženja su se obratili i zamenik predsednika opštine Nikola Polić i pomoćnik predsednika za poljoprivredu Nebojša Milosavljević, poželevši novom rukovodstvu puno uspeha u radu. Oni su obećali punu podršku radu udruženja u skladu sa mogućnostima Opštine Batočina, uz konstataciju da je jedan od glavnih prioriteta nove opštinske vlasti upravo poljoprivreda.

 

26.12.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je danas usvojilo predlog Odluke o izradi II izmene i dopune Plana detaljne regulacije Državnog puta I reda M1.11 Kragujevac – Koridor X. Inicijativu za donošenje ovog predloga odluke pokrenulo je JPP „Putevi Srbije“, a saglasnost da je inicijativa opravdana dala je Komisija za planove SO Batočina.
Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa kojima se zadovoljavaju potrebe i interesi građana u oblasti sporta, usvojen je jednoglasno, a njime se uređuju bliži uslovi, kriterijumi, način i postupak dodele sredstava iz budžeta opštine Batočina, odnosno odobrenje programa za zadovoljavanje potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji opštine Batočina.

Saglasnost na Program poslovanja JP „Lepenica Batočina“ doneta je, takođe jednoglasno, i program prosleđen skupštini na razmatranje, isto kao i Godišnji izveštaj o radu za 2016. godinu i Godišnji plan rada za 2017.godinu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Batočina.

 

16.12.2016. Odbornici Skupštine opštine Batočina održali su danas svoje sedmo zasedanje.
Na početku sednice za nove članove Opštinskog veća opštine Batočina izabrani su Anđelija Kočanović, vaspitač iz Batočine i Saša Petrović, ekonomista iz Batočine, koji će u opštinskom Veću biti zaduženi za kulturu i turizam, odnosno saobraćaj i infrastrukturu.
Odluka o budžetu opštine Batočina za 2017.godinu, usvojena je većinom glasova. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je ukupni budžet u visini od 397.137.000,00 dinara, od čega je 373.100.000,00 iz opštih prihoda budžeta. Obrazlažući predlog budžeta, Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović je naglasio da je budžet restriktivan i da je umnogome uslovljen dugovanjima iz prethodnog perioda, i posebno istakao da su po prvi put u budžetu opredeljena veća sredstva za poljoprivredu nego za sport. Kao sastavni deo odluke o budžetu, usvojen je i Kadrovski plan Opštinske uprave opštine Batočina za 2017. godinu.

Odbornici su pre toga, dali saglasnost predsedniku opštine Batočina, da u ime Opštine Batočina zaključi aneks ugovora sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac, kojim su definisana prava i obaveze u poslovima snabdevanja vodom za piće i distribucije vode na teritoriji opštine Batočina, a kojim je postojeći dug reprogramiran na još 10 godina.
Pored toga, usvojene su Odluka o opštinskim administrativnim taksama za usluge koje vrši Opštinska uprava opštine Batočina, Odluka o trećoj izmeni Odluke o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu životne sredine i Odluka o petoj izmeni i dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

 

16.12.2016. Na Javnom pozivu za podsticaje u poljoprivredi, raspisanom od strane predsednika opštine Batočina, poljoprivrednici naše opštine su u toku oktobra i novembra meseca podneli ukupno 200 zahteva na osnovu kojih im je iz budžeta Opštine Batočina isplaćeno 3.436.983,00 dinara, što predstavlja tri puta više isplaćenih sredstava nego u istom periodu prošle godine, kada je bilo isplaćano 1.047.226,00 dinara.
Veliko interesovanje poljoprivrednici su pokazali za početak i proširenje postojeće voćarske proizvodnje, pa su na ime kupljenih sadnica voća dobili povraćaj u iznosu od 1.286.170,00 dinara. Opština Batočina je ovu meru podržala sa 100% povraćaja sredstava za kupljene sadnice voća.

Kao i prethodne godine, najveći broj zahteva se odnosio na povraćaj sredstava za veštačko osemenjavanje, koje se takođe subvencionisalo sa 100 % povraćaja, pa je za 118 podnetih i odobrenih zahteva isplaćeno 976.000,00 dinara.
Iz budžeta Opštine Batočina je još isplaćeno 657.339,00 dinara za meru sufinansiranja kamata za poljoprivredne kredite, 293.205,00 dinara za nabavku folija za plasteničku i voćarsko-povrtarsku proizvodnju, kao i 224.269,00 dinara za povraćaj premije za osiguranje poljoprivredne proizvodnje.
Budžetom Opštine Batočina za 2017. godinu, planirana sredstva za podsticaje u poljoprivredi iznose 5.500.000,00 dinara, što predstavlja skoro 2.000.000,00 dinara više nego što su bila predviđena budžetom za 2016. godinu. Trend povećavanja sredstava za poljoprivredu će se nastaviti i u narednim godima u skladu sa mogućnostima Opštine Batočina, a o merama koje će biti definisane za podsticaje, poljoprivrednici će biti blagovremeno obavešteni kako bi im se izašlo u susret i omogućilo planiranje poljoprivredne proizvodnje uz podršku Opštine Batočina.

 

12.12.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je danas na svojoj jedanaestoj sednicu, kojom je predsedavao Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, usvojilo Nacrt odluke o budžetu opštine Batočina za 2017.godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je ukupni budžet u visini od 397.137.000,00 dinara, od čega je 373.100.000,00 iz opštih prihoda budžeta. Kao sastavni deo odluke o budžetu, usvojen je i Kadrovski plan Opštinske uprave opštine Batočina za 2017. godinu.

Veće je pre toga, dalo saglasnost predsedniku opštine Batočina, da u ime Opštine Batočina zaključi aneks ugovora sa JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac, kojim su definisana prava i obaveze u poslovima snabdevanja vodom za piće i distribucije vode na teritoriji opštine Batočina, a kojim je postojeći dug reprogramiran na još 10 godina.
Pored toga, članovi veća jednoglasno su usvojili i prosledili skupštini na razmatranje, Odluku o opštinskim administrativnim taksama za usluge koje vrši Opštinska uprava opštine Batočina, Odluku o trećoj izmeni Odluke o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu životne sredine i Odluku o petoj izmeni i dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

 

09.12.2016. Danas je u Žirovnici ozvaničen početak akcije "Država Srbija u selima Srbije" na teritoriji naše opštine, uz prisustvo ministra bez portfelja u Vladi Republike Srbije Milana Krkobabića, direktorke Pošte Srbije Mire Petrović, predsednika opštine Batočina Zdravka Mladenovića, kao i načelnice Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić Stošić.
U okviru ovog projekta, meštani 5 sela naše opštine će jednom nedeljno moći da koriste usluge pokretnog poštanskog šaltera Pošta Srbije, lekara iz DZ Batočina, kao i opštinskog službenika za overu i izdavanje dokumenata, i to po sledećem rasporedu:
Ponedeljkom - Žirovnica, dom kulture 8-11h
Utorkom - Kijevo, stara školska kuhinja 8-10h
Sredom - Milatovac, dom kulture 8-10h
Četvrtkom - Prnjavor, dom kulture 8-10h 
Petkom - Crni Kao, dom kulture 8-10h.

Ministar Krkobabić je najavio da će se, na inicijativu premijera Aleksandra Vučića, ovoj akciji uskoro priključiti i ostala javna preduzeća, kako bismo još više poboljšali život ljudi na selu.
Kratak kulturno umetnički program u čast gostiju izveli su najmlađi članovi KUD-ova iz Batočine i Badnjevca.

 

06.12.2016. Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović zajedno sa svojim saradnicima Branislavom Pavlovićem i Nebojšom Milosavljevićem, obišao je prethodnog vikenda Žirovnicu i Badnjevac. Na zborovima građana, u prisustvu velikog broja zainteresovanih meštana, prezentovani su rezultati i učinak lokalne vlasti u prva 4 meseca. Pored toga, poseban akcenat je stavljen na predstavljanje nacrta budžeta opštine za narednu godinu, uz sagledavanje predloga, primedbi i sugestija žitelja ova dva sela batočinske opštine.

 

01.12.2016. Opština Batočina je u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Kragujevac, danas organizovala predavanje iz nekoliko oblasti poljoprivrede. Predavanja je održano, u prepunoj sali SO Batočina, u okviru Zimske škole za poljoprivrednike, koja se svake godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Ispred Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kragujevac prisutnima se obratila direktor ustanove, Suzana Nešković, koja se poljoprivrednicima zahvalila na veoma dobrom odzivu i naglasila izuzetnu saradnju PSSS Kragujevac sa novom opštinskom vlašću i udruženjem poljoprivrednika Batočina. Ispred Opštine Batočina, goste je pozdravio i skupu prisustvovao Nebojša Milosavljević, Pomoćnik predsednika Opštine Batočina za ruralni razvoj i poljoprivredu.

Stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe održali su predavanja na temama Perspektive i razvoj ovčarstva u šumadijskom regionu; Tehnologija proizvodnje jagodičastog voća, sa posebnim osvrtom na zasade maline; Značaj PIS-a i zaštita koštičavog voća; Pravilan izbor i podešavanje plugova, preduslov dobre obrade zemljišta.
Organizacija ovog vida edukacije bila je prilika poljoprivrednicima sa teritorije batočinske opštine da kroz predavanje i diskusiju nadograde svoje znanje i nauče nešto novo iz navedenih oblasti, a dobar odziv je pokazatelj da je to dobra praksa i da je predavanja potrebno organizovati što češće.

 

01.12.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je juče, na svojoj desetoj sednici, usvojilo Odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2017. godinu. Prosečnu cenu odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji lokalne samouprave utvrđuje svaka jedinica lokalne samouprave na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokretnosti po zonama u periodu od 1. januara do 30. septembra godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje porez na imovinu i akt je dužna da objavi do 30. novembra svake tekuće godine.

Takođe, veće je usvojilo i Pravilnik o kriterijumima i načinu finansiranja troškova prevoza učenika Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Batočine. Pravilnikom je definisano da će Opština Batočina finansirati troškove prevoza redovnim učenicima srednje škole, u skladu sa ugovorom o prevozu koji kao naručilac bude zaključila srednja škola.
Usklađivanje zvanja u Opštinskoj upravi opštine Batočina sa Zakonom o zaposlenima u Autonomnoj pokrajini i jedinicama lokalne samouprave, razlog je za donošenje novog Pravilinika o organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u OU Batočina, na koji je veće jednoglasno dalo saglasnost.

 

25.11.2016. Zbog klizišta nastalog usled radova na magistralnom putu Batočina – Kragujevac, juče u popodnevnim časovima došlo je do havarije na magistralnom cevovodu i tom prilikom su bez vode ostali potrošači u Milatovcu, Jovanovcu i Cvetojevcu. Normalizacija vodosnabdevanja se očekuje danas u prepodnevnim satima, a potrošači se obaveštavaju da prilikom dolaska vode može doći do blagog zamućenja pa je potrebno vodu ispustiti dok se ne izbistri.

 

25.11.2016. Fond za komunalnu delatnost opštine Batočina u okviru periodičnog ispitivanja ispravnosti vode za piće sa javnih česmi sproveo je ispitivanje vode sa česmi u Dobrovodici i u Sinorskom potoku. Institut za javno zdravlje Kragujevac izvršio je mikrobiološko i hemijsko ispitivanje uzoraka vode i na osnovu dobijenih vrednosti utvrđeno je da voda sa javne česme u Dobrovodici ispravna za piće, dok je voda sa javne česme u Sinorskom potoku neispravna u fizičko-hemijskom pogledu, zbog povećane koncentracije nitrata.
Na osnovu toga preporučuje se građanima da izvorsku vodu sa pomenute česme ne upotrebljavaju za piće i pripremanje hrane.

 

25.11.2016. Opština Batočina u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Kragujevac, organizovaće sledećeg četvrtka, 01. decembra, sa početkom u 10 časova u sali SO Batočina, predavanja iz nekoliko oblasti poljoprivrede. Predavanja će se održati u okviru Zimske škole za poljoprivrednike, koja se svake godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Eminentni stručnjaci Poljoprivredne savetodavne i stručne službe održaće predavanja na temama Perspektive i razvoj ovčarstva u šumadijskom regionu; Tehnologija proizvodnje jagodičastog voća, sa posebnim osvrtom na zasade maline; Značaj PIS-a i zaštita koštičavog voća; Pravilan izbor i podešavanje plugova, preduslov dobre obrade zemljišta.
Organizacija ovog vida edukacije biće prilika poljoprivrednicima sa teritorije batočinske opštine da kroz predavanje i diskusiju nadograde svoje znanje i nauče nešto novo iz navedenih oblasti.

 

23.11.2016. Dušan Popović, profesor muzičke kulture iz Batočine, izabran je danas, na sednici Skupštine opština Batočina, za direktora Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ iz Batočine. Prethodno je funkcije razrešena dosadanja direktorka Jasmina Mladenović, zbog isteka mandata, a Popović je izabran nakon sprovedenog konkursa i datog mišljenja Upravnog odbora KTC „Dositej Obradović“.
Većinom glasnova odbornici su usvojili Odluku o trećoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu za 2016 godinu. Rebalans budžeta predstavlja usaglašavanje sa Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu i najveći deo izmena je uslovljen prestankom rada opštinskih fondova i preuzimanjem njihovih obaveza od strane opštinske uprave. Takođe, većinom glasnova data je i saglasnost na devetomesečni izveštaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu, koji je prethodno usvojilo Opštinsko veće opštine Batočina.

Skupština opštine je, kao i Veće pre nekoliko dana, usvojila Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za Industrijsku zonu „Žirovničko polje“. Pristupanje izradi ovog planskog dokumenta, predstavlja početni korak u formiranju nove industrijske zone u površini od 28 hektara. Razlog za donošenje odluke je da se planom obuhvaćena površina formira i proglasi Industijskom zonom zbog postojećih privrednih kompleksa i otvaranja novih na toj lokaciji.
„Naša srednja škola je na tržištu i uslovljena je na stalnu borbu za učenike, a ovo  je nešto što predstavlja našu dužnost i pomoć u njenim nastojanjima da ne dođe do smanjenja broja odeljenja“, istakao je Zdravko Mladenović, Predsednik opštine Batočina, obrazlažući Odluku o finansiranju troškova prevoza učenika Srednje škole „Nikola Tesla“ iz bužeta opštine Batočina. Pored toga, on je istakao da je usvajanje ove odluke važan strateški potez za samu lokalnu samoupravu, naglasivši da je to jedina škola sa teritorije Šumadije koja je u prethodnih četiri godina uspela ne samo da zadrži postojeća odeljenja, već i da ih poveća. Iz sredstava budžeta opštine Batočina finansiraće se prevoz redovnih učenika srednje škole, a prema merilima i kriterijumima koji će biti utvrđeni pravilnikom koji će doneti Opštinsko veće opštine Batočina.

 

18.11.2016. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na današnjem zasedanju usvojili Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za industrijsku zonu „Žirovničko polje“. Planski osnov za donošenje odluke sadržan je u Prostornom planu opštine Batočina na osnovu koga je pokrenuta Inicijativa za pristupanje izradi Plana detaljne regulacije za Industrijsku zonu u Žirovnici na koju je Komisija za planove dala Mišljenje o opravdanosti iste. Pored toga, razlog za donošenje odluke je da se planom obuhvaćena površina formira i proglasi Industijskom zonom zbog postojećih privrednih kompleksa i otvaranja novih na toj lokaciji.

Članovi Veća jednoglasno su usvojili Odluku o trećoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu za 2016. Razlog za rebalans budžeta je prestanak rada opštinskih fondova, čime dolazi do preraspodele sredstava na ime preuzetih obaveza u skladu sa ovlašćenjima Opštinske uprave.
Opštinsko veće dalo je i saglasnost na odluku Nadzornog odbora JP „Lepenica Batočina“ o cenama komunalnih usluga.
Predlog Odluke o finansiranju troškova prevoza učenika srednje škole „Nikola Tesla“ iz Batočina iz budžeta Opštine Batočina usvojen je i prosleđen skupštini na razmatranje, a njome se utvrđuje način finansiranja troškova prevoza učenika srednje škole. Iz sredstava budžeta opštine Batočina finansiraće se prevoz redovnih učenika srednje škole, a prema merilima i kriterijumima koji će biti utvrđeni pravilnikom koji će doneti Opštinsko veće opštine Batočina.

 

10.11.2016. Danas je u Palati Srbija potpisan protokol o saradnji između JP Pošta Srbije i 11 gradova i opština Srbije u okviru pilot projekta "Država Srbija u selima Srbije", među kojima je i opština Batočina. 
Realizacijom ovog projekta meštanima 5 sela naše opštine u kojima ne postoji pošta biće omogućeno da jednom nedeljno, pored usluge pokretnog poštanskog šaltera, koriste i usluge opštinskog službenika za izdavanje i overu dokumenata, kao i lekara opšte prakse. 
Ministar bez portfelja u Vladi Srbije Milan Krkobabić je rekao da će gradjani u svom selu moći da obave lekarske preglede, dobiju recepte i upute, a pregovara se sa farmaceutima i trgovinama kako bi se i oni priključili akciji u drugoj fazi projekta. 
U ime JP Pošta Srbije protokol je potpisala VD direktora Mira Petrović, a u ime opštine Batočina predsednik opštine Zdravko Mladenović.

 

10.11.2016. U prostorijama Opštinske uprave opštine Batočina danas je potpisan Sporazum o postupanju i saradnji ustanova, organa i organizacija na području opština Batočina, Lapovo i Rača u situacijama nasilja u porodici. Potpisnici sporazuma su opštine Batočina, Lapovo i Rača, područni domovi zdravlja u tim opštinama, Centar za socijalni rad „Šumadija“ kao i osnovna i srednja škola iz Batočine. U vezi sa sporazumom nevladina organizacija „Oaza“ iz Kragujevca je izradila projekat, za koji je sredstva obezbedila Vlada Republike Češke. U ime Opštine Batočina sporazum je potpisao Nikola Polić, Zamenik predsednika opštine Batočina, a pored predstavnika pomenutih institucija, potpisivanju sporazuma u ime donatora prisustvovao je Pavel Kobližka, Zamenik šefa misije Ambasade Republike Češke u Srbiji.

Obzirom na svoju nadležnost u situacijama nasilja u porodici, ulogu koordinatora u realizaciji i evaluaciji sporazumom definisanih obaveza saradnje obavljaće Centar za socijalni rad. Na sastanku je naglašeno da je opšti cilj sporazuma unapređenje zaštite osoba koje trpe nasilje u porodici ili su preživele nasilje, i istovremeno izražena nada da će sporazum dati doprinos u sprečavanju nasilja u porodici kroz efikasan i koordiniran model postupanja institucija u situacijama nasilja u porodici.

 

07.11.2016. Štab za vanredne situacije opštine Batočina održao je danas drugu redovnu sednicu, kojom je predsedavao Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović. Na sednici je analizirana spremnost zimskih službi za održavanje putne infrastrukture, pripremljenost i raspoloživost kapaciteta, brojno stanje i ispravnost mehanizacije za predstojeći zimski period, kao i mogućnost angažovanja ostale raspoložive teške mehanizacije od pravnih i fizičkih lica.

Fond za lokalne i nekategorisane puteve je izradio Plan zimskog održavanja puteva na teritoriji Opštine Batočina kojim je potvrđena spremnost Opštine Batočina za nastupajuću zimu. Planom je predviđeno da se održavanje svih puteva na teritoriji opštine Batočina, koji su u ingerenciji Fonda, poverava Javnom preduzeću „Lepenica Batočina“ iz Batočine. Takođe, na sednici su definisani putni pravci i saobraćajnice po prioritetima, kritičnih sa aspekta prohodnosti usled obilnih snežnih padavina kao i stanje zaliha soli i agregata.

 

02.11.2016. Odbornici Skupštine opštine Batočina su na današnjoj sednici, petoj po redu, većinom glasova postavili novog sekretara Skupštine opštine Batočina, Tanju Vukojević, diplomiranog pravnika iz Batočine, nakon ostavke Milice Mitrović, dosadašnjeg sekretara.
Članovi lokalnog parlamenta jednoglasno su usvojili odluke o prestanku rada opštinskih fondova za komunalnu delatnost i lokalne i nekategorisane puteve. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu je predviđeno da javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovani od strane lokalne vlasti od 1. decembra 2016. godine ne mogu imati status indirektnih budžetskih korisnika, pa samim tim i Fondovi opštine Batočina prestaju sa radom. Prestankom rada i postojanja opštinskih fondova, njihova prava, obaveze i poslovi prelaze na opštinu Batočina, osnivača fondova.

Kao posledica toga, usvojena je Odluka o organizaciji Opštinske uprave opštine Batočine, kojom se pored dosadašnja tri odeljenja u opstinskoj upravi, kao organizaciona jedinica formira i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Takođe, kao posledica gašenja Fondova, usvojena je i Odluka o trećoj izmeni i dopuni Odluke o maksimalnom broju zaposlenih za jedinicu lokalne samouprave opštine Batočina, a njome se samo vrši preraspodela po organizacionim oblicima.
Odbornici su jednoglasno usvojili i Odluku o usvajanju Operativnog plana za odbranu od poplava za vodotokove drugog reda na teritoriji opštine Batočina za 2016.godinu, i to nakon dobijenog pozitivnog mišljenja nadležnog organa Javno vodoprivrednog preduzeće „Srbijavode“.

 

28.10.2016. Dragiša Đuričković, diplomirani pravnik iz Batočine, postavljen je danas, na osmoj sednici Opštinskog veća opštine Batočina, na funkciju načelnika Opštinske uprave opštine Batočina. Đuričković, koji je funkciju načelnika opštinske uprave obavljao i u prethodnom periodu, izabran je po okončanju raspisanog javnog oglasa, a mandat načelnika opštinske uprave traje pet godina.

Članovi Veća su usvojili i prosledili skupštini na razmatranje odluke o prestanku rada opštinskih fondova za komunalnu delatnost i lokalne i nekategorisane puteve. Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu je predviđenjo da javna preduzeća, fondovi i direkcije osnovani od strane lokalne vlasti od 1. decembra 2016. godine ne mogu imati status indirektih budžetskih korisnika, pa samim tim i Fondovi opštine Batočina prestaju sa radom. Prestankom rada i postojanja opštinskih fondova, njihova prava, obaveze i poslovi prelaze na opštinu Batočina, osnivača fondova. Kao posledica toga, Veće je usvojilo i predlog Odluke o organizaciji Opštinske uprave opštine Batočine, kojom se pored dosadašnja tri odeljenja u opstinskoj upravi, kao organizaciona jedinica formira i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Takođe, kao posledica gašenja Fondova, usvojena je i Odluka o trećoj izmeni i dopuni Odluke o maksimalnom broju zaposlenih za jedinicu lokalne samouprave opštine Batočina, a njome se samo vrši preraspodela po organizacionim oblicima.
Pored toga, članovi Opštinskog veća su usvojili i devetomesečni Izeštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Batočina za period 01.01.2016 do 30.09.2016. koji je Predsedniku opštine Batočina i Opštinskom veću podnelo Odeljenje za izvorne prihode, privredu, javne službe i finansije opštine Batočina.

 

18.10.2016. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić posetila je danas Opštinu Batočina i u razgovoru sa sa Predsednikom opštine Batočina, Zdravkom Mladenovićem i njegovim saradnicima upoznala se sa problemima koje ima Opština Batočina. Čelnici lokalne samouprave i ministarka su dotakli  mnoge teme, počev od finansijskog stanja opštine, a glavni akcenat je stavljen na jedan od gorućih problema opštine, vodosnabdevanje.
- Uz puno razumevanje ministarke očekujem da će svi ti problemi koji su nastali u nekom prethodnom periodu biti sanirani, i da će ova opština biti ono što je zaista bila u nekom prethodnom periodu, a to je industrijski zamajac čitave Šumadije, izjavio je Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, izražavajući zahvalnost ministarki Brnabić što je u rekordno kratkom roku od postavljenja odvojila vreme da poseti Opštinu Batočinu.

Kako je glavni akcenat posete bio na vodosnabdevanju, ministarka je obišla područja odeljenja Osnovne škole „Sveti Sava“ u Brzanu i Žirovnici, gde je od strane direktorke škole Snežane Đorđević upoznata sa stanjem u toj ustanovi, kako sa vodonabdevanjem tako i sa drugim stvarima neophodnim za rad škole.
- Moj posao je da budem ovde, a realno, situacija je dosta teška i meni je stvarno neverovatno da smo imali neke lokalne vlasti koje su ostavile opštinu, koja je na fantastičnom geografskom položaju u Centru Srbije, blizu Beograda i Kragujevca, u tako lošoj situaciji, u 21. veku, gde 32 procenata građana nema vodu i gde je snabdevanje vodom iz bunara i iz tih bunara voda je tehnički neispravna, istakla je ministarka Brnabić i dodala će opštinsko rukovodstvo imati puno podršku ministarstva u rešavanju problema sa kojima se susreću.
Prilikom posete Žirovnici, ministarka je obišla i lokaciju koja je planirana za novu industrijsku zonu pri čemu je istaknuto da je ona na izvanrednom mestu, blizu Kragujevca i da će po adekvatnom infrastrukturnom opremanju biti jedna od najistaknutijih industrijskih zona u Srbiji.
Meštani Žirovnice su takođe upoznali ministarku saproblemima sa kojima se oni susreću, gde je takođe akcenat stavljen na vodosnabdevanju i problemu lokalnih puteva i uređenja kanala.

 

14.10.2016. Dan oslobođenja Batočine u Drugom svetskom ratu, 14. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na spomenik palim ruskim borcima u porti Crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Batočini. U ime Opštine Batočina venac su položili Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović i Predsednik skupštine opštine Branislav Pavlović, dok je u ime Ruske ambasade to učinio Ataše u odeljenju za kulturu ruske ambasade, Kiril Filjuk.
Nakon toga, u kabinetu predsednika opštine održan je sastanak sa ruskim atašeom na kome je u srdačnom razgovoru gost iz ruske ambasade upoznat sa osnovnim činjenicama o Opštini Batočina.

 

14.10.2016. Štab za vanredne situacije opštine Batočina, održao je juče prvu sednicu u novom sazivu, a sednicom je predsedavao komandant štaba, Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović. Na sednici su, pored upoznavanja članova Štaba sa njihovim pravima i obavezama, usvojeni Izveštaj o snabdevanju stanovništva opštine Batočina vodom u letnjem periodu i preduzetim preventivnim merama u cilju sprečavanja posledica suše, Izveštaj o preduzimanju preventivnih i operativnih mera za zaštitu od požara na otvorenom prostoru u letnjem periodu i Izveštaj o stanju sistema za javno uzbunjivanje.

Pored pomenutih izveštaja usvojen je i predlog za imenovanje poverenika i zamenika poverenika civilne zaštite Mesnih zajednica opštine Batočina, kao i predlog za davanje preporuke građanima i obrazovnim ustanovama o upotrebi pirotehničkih sredstava koja će stupiti na snagu od 1. decembra 2016. godine.

 

13.10.2016. Zbog zamene zatvarača, danas 13.10.2016. od 10 do 11 časova, bez vode će ostati potrošači u Batočini. Mole se potrošači da obezbede vodu za neophodne potrebe.
Mole se građani da, ukoliko posle dolaska vode, dođe do blagog zamućenja cevovodima, pa je potrebno tu vodu ispustiti dok se ne izbistri.

 

06.10.2016. Prva nedelja oktobra svake godine u čitavoj Srbiji posvećena je deci, a ovogodišnja Dečija nedelja održava se pod sloganom „Neću da brigam hocu da se igram“. U okviru manifestacije, danas su u svečanoj skupštinskoj sali, Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, i Predsednik skupštine opštine Batočina, Branislav Pavlović, ugostili predškolce i učenike srednje i osnovne škole. Naši najmlađi su imali prilike da prvo iznesu svoje shvatanje dužnosti čelnika opštine, a onda i da iz prve ruke saznaju u najkraćim crtama šta je to čime se bavi opštinsko rukovodstvo. Deca su prezentovala razne pesme i recitacije, a pojedini su imali priliku i da se oprobaju kao predsednik i da iznesu šta bi prvo uradili ukoliko bi bili na toj funkciji. Učenici osnovne škole su predsedniku opštine uručili poklon u vidu zajedničkog crteža, a na kraju srdačnog druženja sva deca su dobila skromne poklone.

 

06.10.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je današnjoj sednici donelo Odlluku o raspisivanju javnog oglasa za postavljenje načelnika Opštinske uprave opštine Batočina. Opšti uslovi koje kandidati treba da ispune su da su punoletni državljani Republike Srbije, da poseduju opštu zdravstvenu sposobnost, da nisu osuđivani i da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Načelnik opštinske uprave bira se na period od pet godina.
Pored toga, formirana je tročlana Žalbena komisija, kao kolegijalni organ koji u drugom stepenu odlučuje o žalbama službenika Opštinske uprave opštine Batočina kao i učesnika internih i javnih konkursa. Komisija je formirana na osnovu Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave.

 

05.10.2016. Opštinska uprava opštine Batočina, Odeljenje za izvorne prihode, privredu, javne službe i finansije obaveštava poreske obveznike da mogu da podnesu zahtev za odlaganje plaćanja dugovanog poreza na rate.
Poreskom obvezniku kome je u skladu sa odredbama čl. 73, 74, 74a i 74b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, plaćanje dugovanog poreza odloženo, a koji redovno izmiruje rate dospelih obaveza koje su odložene, uključujući i tekuće obaveze u skladu sa zakonom, otpisuje se 50% kamate koja se odnosi na taj dug plaćen u tom periodu, po isteku svakih 12 meseci, do izmirenja tog duga u potpunosti.
Kada poreski obveznik i pre isteka roka plaćanja dugovanog poreza na rate u skladu sa ovim zakonom isplati dugovani porez u potpunosti, poreskom obvezniku se otpisuje 50% kamate na taj dug.

 

04.10.2016. Opština Batočina je raspisala Javni poziv za dodelu podsticaja poljoprivrednicima sa teritorije opštine Batočina. Sredstva za podsticaje u poljoprivredi su obezbeđena iz budžeta opštine Batočina, a poslednjim rebalansom budžeta iznos tih sredstava je uvećan za 500.000 dinara, tako da sada iznosi 4.150.000 dinara.
Javni poziv se odnosi na sledeće vrste podsticaja:
- Povraćaj premije za osiguranje useva, plodova, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja. Iznos regresa za polise osiguranja od šteta na usevima, plodovima, višegodišnjim zasadima, rasadnicima i životinjama iznosi 100% vrednosti polise osiguranja, odnosno maksimum 50.000,00 dinara po korisniku.
- Regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje goveda). Iznos regresa za  reproduktivni materijal je 2.000,00 dinara po priplodnom grlu, a maksimalno 50.000,00 dinara po korisniku.
- Sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite. Intenzitet pomoći je 50% vrednosti kamate na poljoprivredni kredit. Iznos podsticaja po jedinici mere, tj. kamati je do 50.000,00 dinara u zavisnosti od vrednosti kamate, a maksimalni iznos podrške bez obzira na vrednost kredita i visinu kamate je 50.000,00 dinara po korisniku kredita. Obaveze korisnika kredita su naknade i troškovi u toku odobravanja i realizacije kredita, a iz budžeta opštine Batočina se sufinansira kamata na poljoprivredni kredit.
- Podizanje novih ili obnavljanje postojećih (krčenje i podizanje) proizvodnih (sa naslonom) i matičnih zasada voćaka, hmelja i vinove loze. Iznos podsticaja za nabavku novih ili obnavljanje postojećih proizvodnih i matičnih zasada voćaka i vinove loze iznosi 100% vrednosti sadnice, odnosno maksimum 60.000,00 dinara po korisniku.
- Nabavka opreme i/ili materijala za povrtarsku proizvodnju i proizvodnju jagodastog voća, kao i rasadničarsku proizvodnju i cvećarstvo u zaštićenom i poluzaštićenom prostoru (nabavka visoko kvalitetnih višegodišnjih, višeslojnih folija). Iznos podsticaja za nabavku visoko kvalitetnih višegodišnjih, višeslojnih folija iznosi 50% vrednosti kupljene folije, odnosno maksimum 50.000,00 dinara po korisniku.
Pravo na učešće po javnom pozivu imaju sva fizička lica sa prebivalištem na teritoriji opštine Batočina, registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom statusu. Sredstva se odobravaju korisnicima koji ispunjavaju uslove, redom na osnovu podnetih kompletnih zahteva, do utroška raspoloživih sredstava ili do kraja 2016. godine, a rok za podnošenje zahteva je od 01.10.2016. do 31.10.2016. godine, osim za sadnice, gde je rok za podnošenje zahteva do 30.11.2016. godine.
Zahteve i izjavu kojom se priznaje da investicija nije predmet drugog postupka za korišćenje podsticaja, korisnici mogu da preuzmu u zgradi Opštinske uprave Batočina u Kancelariji za poljoprivredu ili na sledecem linku...dokumentacija za preuzimanje.
Sve dodatne infomacije i objašnjenja mogu se dobiti u Kancelariji za poljoprivredu ili na telefon 034/6841-208 lokal 15.

 

30.09.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je, danas, na svom šestom po redu zasedanju, dalo saglasnost na Odluku Nadzornog odbora JP „Lepenica Batočina“ o utvrđivanju cena održavanja groblja na teritoriji opštine Batočina. Odlukom su utvrđene nove cene održavanja groblja u iznosu od 102,85 dinara sa PDV-om, i to za sva mesta na teritoriji naše opštine, a primenjivaće se od 1. oktobra ove godine.
Takođe, Veće je na današnjoj sednici donelo i Program mera podrške za sprovođenje poljprivredne politike i politike ruralnog razvoja Opštine Batočina za 2016. godinu, na koji je prethodnu saglasnost dalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

 

21.09.2016. Svečana sednica povodom Dana opštine Batočina, održana je danas u Kulturno-turističkom centru “Dositej Obradović”, a ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz batočinske opštine, Šumadijskog i okolnih okruga, kao i gosti iz prijateljske opštine Debrca u Makedoniji.

Poruku dobrodošlice prisutnima je najpre uputio Predsednik Skupštine opštine Batočina, Branislav Pavlović, a nakon njega i Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović.
Obraćanje prvog čoveka batočinske opštine predstavljao je svojevrstan izveštaj o zatečenom stanju nakon smene vlasti i onoga što je urađeno u prva dva meseca vlasti Srpske napredne stranke i koalicionih partnera u opštini Batočina. On je istakao da se nakon izvršenog preseka stanja prionulo na posao, a da je prioritetan zadatak, sređivanje finansijskog stanja i sprečavanje potpunog kolapsa budžeta, uspešno završen, pa se zato pažnja polako može okretati razvoju i investicijama.
“Ušli smo u utakmicu sa najvećim mogućim elanom i voljom da se priključimo opštinama koje su lideri u investicijama. Čvrsto smo rešeni da iskoristimo najveći mogući potencijal koji opština ima, Žirovničko polje, prostor uz sam put I reda prema Kragujevcu i koridoru X, koji moramo da pretvorimo u jednu od najboljih industrijskih zona u Centralnoj Srbiji”, naglasio je Mladenović, uz konstataciju da jednostavno nema više čekanja i da samo investicije i proizvodne hale mogu obezbediti prosperitet naše opštine.

Na svečanosti su u znak priznanja za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina, zaslužnim pojedincima dodeljene nagrade. Diplome “21. septembar dobili su: dr Denis Kučević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Radosav Đorđević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, potpukovnik dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije, prof. dr Vladan Petrović, naučnik i pronalazač, kao i učenice Nađa Milentijević iz Batočine i Jelena Filipović iz Lapova. Povelja „21. septembar“ uručena je Centru za socijalni rad Batočina, Rača i Lapovo „Šumadija“, povodom 30 godina postojanja ustanove.
U muzičkom delu programa nastupili su vokalno instrumentalni umetnici iz Kragujevca, Vojislav Spasić, Katarina Bogdanović i Milan Marić.

 

02.09.2016. Opštinsko veće opštine Batočina je, danas, na svom četvrtom zasedanju, usvojilo Pravilnik o jednokratnoj pomoći porodica za novorođenčad. Usvajanjem pravilnika, za svako novorođeno dete čiji roditelji imaju prebivalište na teritoriji naše opštine, porodici će se isplaćivati jednokratna novčana pomoć u fiksnom iznosu od 12 hiljada dinara, umesto dosadašnjih 8 hiljada dinara. Takođe, pravilnikom je predviđeno da se  iznos od 20 hiljada dinara isplaćuje porodici za prvorođeno dete u kalendarskoj godini. Sredstva za ostvarivanje prava na obe vrste pomoći za novorođenčad će se obezbeđivati iz budžeta opštine Batočina.

Pored toga, članovi Veća su ovlastili Vesnu Tomić Živanović, advokata iz Topole, da obavlja poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa opštine Batočina, do imenovanja zajedničkog pravobranioca opština Batočina, Lapovo i Rača.

 

02.09.2016. U osnovnim i srednjim školama u Srbiji juče je počela nova školska 2016/17. godina, a tim povodom u batočinskim obrazovnim ustanovama održane su prigodne svečanosti dobrodošlice novim predškolcima i učenicima.
Najpre je u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ održan svečani prijem novih predškolaca. Pod sloganom „Hajde da se družimo“ u prisustvu velikog broja roditelja, vaspitača kao i predstavnika lokalne samouprave, nove drugare, recitacijama i igrom dočekali su mališani mlađih i srednjih vaspitnih grupa. Centralni objekat u Batočini kao i izdvojena odeljenja u Brzanu, Badnjevcu, Crnom Kalu, Žirovnici, Prnjavoru i Milatovcu i Kijevu i Dobrovodici, ovu školsku godinu, kao predškolci, pohađaće ukupno 90 mališana.

Prvo zvono za početak časa označilo je i početak nove školske godine u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ koju će pohađati ukupno 250 učenika. Obilazeći nove srednjoškolce, zajedno sa direktorkom Bojanom Đorđević, Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović je novim učenicima i njihovim profesorima poželeo puno uspeha u radu, istakavši da je polazak u srednju školu jedna od prekretnica u životu, a da će se lokalna samouprava potruditi sto je više moguće da im pomogne u radu i boravku u srednjoj školi. U odeljenjima Gimnazije opšteg tipa, Mašinskog tehničara motornih vozila i Turističkog tehničara prvu godinu će pohađati ukupno 61 novi srednjoškolac.
Učenici Osnovne škole “Sveti Sava” u Batočini i svih izdvojenih odeljenja takođe su se vratili u svoje učionice, a najradosnije i najuzbudljivije bilo je među onima koji polaze u prvi razred. Njih 77 je juče prvi put selo u školske klupe, a tim povodom u fiskulturnoj sali za njih je organizovan svečani doček gde su ih srdačno dočekali novi drugari, učiteljice i učitelji. Srećan polazak u školu, prvacima je najpre poželela direktorka škole, Snežana Đorđević, a zatim i Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović. On je ujedno mališanima podelio poklone sa školskim priborom koje je obezbedila lokalna samouprava. Mladi lutkari iz Dečjeg pozorištanca „Zvonce“ dobrodošlicu svojim mlađim drugarima poželeli su izvođenjem predstave „Kobajagi Crvenkapa“.

 

26.08.2016. Danas se završavaju radovi na asfaltiranju deonice lokalnog puta od Batočine do petlje Gradac u dužini od 800 metara. Asfaltiranjem tog puta, meštanima Gornje Batočine i dela Gradca omogućava se nesmetani i kraći izlazak na državni put I reda prema Kragujevcu.

 

26.08.2016. Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, otpočeo je danas, u svom kabinetu, sa prijemom zainteresovanih građana. Zajedno sa svojim najbližim saradnicima, predsednik je saslušao probleme i zahteve građana, istakavši da će svi oni zajedno nastojati da ti problemi, najpre dopru do institucija nadležnih za njih, i ukoliko je to moguće, budu što pre rešeni. Problemi koje su građani najčešće navodili, bili su socijalne prirode, kao i nerešeni imovinsko-pravni odnosi.
U toku današnjeg dana, predsednik je razgovarao sa tridesetoro građana, a takva praksa će se nastaviti i u predstojećem periodu. Svi zainteresovani građani, sastanak sa Predsednikom opštine Batočina, Zdravkom Mladenovićem, mogu zakazati u prostorijama Opštinske uprave opštine Batočina, ili pozivom na broj 034/6842-118.

 

24.08.2016. Aleksandra Ivić, diplomirani ekonomista iz Batočine i Dragan Bojić, diplomirani inženjer menadžmenta iz Batočine izabrani su juče, na sednici Skupštine opštine Batočina, za vršioce dužnosti direktora Fondova opštine Batočina i Javnog preduzeća „Lepenica Batočina“. Zbog isteka mandata, prethodno su razrešeni dosadašnji vršioci dužnosti direktora, Srđan Lepojević i Dejan Raonić.
Četvrtom zasedanju lokalnog parlamenta, u svojstvu gosta, prisustvovala je načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić.
Na početku zasedanja, nakon verifikovanja manada novih odbornika Marine Antić i Zorana Milosavljevića, odbornici su većinom glasova usvojili predlog Odluke o drugoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu Opštine Batočina za 2016. godinu.

Obrazlažući rebalans budžeta, Zdravko Mladenović, Predsednik opštine Batočina, je istakao da su predloženim izmenama prihodi smanjeni, dok su povećana primanja od zaduživanja na ime finansiranja deficita tekuće likvidnosti, naglasivši da se rebalansom prevashodno išlo na uštede rashoda u 2016. godini. Najveću uštedu u opštinskoj kasi, u iznosu od 7,7 miliona dinara, doneće aneksi ugovora o dotacijama radi finansiranja programa sportskih udruženja, za čije izmene su saglasnost dali članovi opštinskog veća.
Usvajanje Odluke o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja opštine Batočina 2017 – 2022, predstavlja prvi korak ka izradi planskog dokumenta razvoja naše opštine, usklađenog sa pravilima Evropske unije. Rok za izradu ovog strateškog dokumenta je četiri meseca, odnosno kraj 2016.godine.
Skupštini  opštini Batočina je većinom glasova usvojila i Odluku o stavljanju van snage Odluke o javnim parkiralištima, čime će u Batočini biti ukinuta naplata parkiranja.
Ono što je Predsednik opštine Batočina najavio na prethodom zasedanju SO Batočina, sprovedeno je juče. Naime, jednoglasno je usvojeno Rešenje o formiranju Anketnog odbora, kao privremenog radnog tela skupštine, koji će imati zadatak da utvrdi sva dugovanja i potraživanja direktnog korisnika i indirektnih korisnika budžeta opštine Batočina i svih javnih preduzeća čiji je osnivač opština Batočina i sagleda stanje u oblasti trošenja sredstava budžeta opštine Batočina u prethodnom periodu.
Povodom nastupajućeg dana opštine Batočina, skupština je usvojila i Odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2016. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, diplome „21. septembar“ će dobiti dr Denis Kučević, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr Radosav Đorđević, profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu, potpukovnik dr Nebojša Marić, specijalista grudne hirurgije, prof. dr Vladan Petrović, naučnik i pronalazač, kao i učenice Nađa Milentijević iz Batočine i Jelena Filipović iz Lapova, dok će povelju „21. septembar“ dobiti Centar za socijalni rad Batočina, Rača i Lapovo „Šumadija“, povodom 30 godina postojanja ustanove.

 

23.08.2016. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su juče, na svom trećem zasedanju, usvojili nacrt Odluke o drugoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu Opštine Batočina za 2016. godinu. Budžetski prihodi su smanjeni, dok su povećana primanja od zaduživanja na ime finansiranja deficita tekuće likvidnosti, a rebalansom se išlo na maksimalne uštede rashoda u 2016. godini. U sklopu rebalansa jednoglasno je data saglasnost na Anekse Ugovora o dotacijama radi finansiranja programa sportskih udruženja u 2016.godini, a tim izmenama ugovora se ostvaruje ušteda u opštinskom budžetu u iznosu od 7,7 miliona dinara.

Takođe, zarad uštede sredstava, članovi lokalne vlade su jednoglasno usvojili pravilnike o korišćenju službenih vozila i službenih telefona za potrebe organa opštine Batočina.

 

19.08.2016. U cilju podizanja efikasnosti rada sistema odbrane od grada Opština Batočina je izvršila nabavku deset protivgradnih raketa. Odmah nakon isporuke od strane predstavnika kompanije “Poliester” iz Priboja, Opština Batočina je rakete tipa PP-6T donirala Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije – Radarskom centru Bešnjaja, koji će rakete rasporediti na protivgradnim stanicama u našoj opštini.
Saglasnost za nabavku protivgradnih raketa namenjenih za potrebe protivgradnih stanica u opštini Batočina dalo je Opštinsko veće opštine Batočina, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine, angažovanjem tekuće budžetske rezerve.

 

19.08.2014. Batočinski Crveni krst je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizovao letnju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Tradicionalna kampanja svake godine organizuje se tokom jula meseca, a ovdašnji humani ljudi imali su priliku da dragocenu tečnost daju u transfuziološkom autobusu, popularnom transfuziomobilu, koji je u četvrtak pre podne bio postavljen ispred zgrade Opštinske uprave u Batočini.
Prema rečima sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta Slavomirke Milojević, akcija je, zahvaljujući svim strukturama koje su je sprovele, ocenjena kao vrlo uspešna. Za nju se prijavilo ukupno 40, dok je krv dalo 25, a ostali iz zdravstvenih razloga, to nisu mogli da učine.

Takođe, dodala je ona, u davanju su zastupljene skoro sve krvne grupe, a posebno raduje podatak da se u akciju uključilo i sedmoro novih davalaca od kojih su četvoro bili srednjoškolskog uzrasta.

 

16.08.2016. Fondovi opštine Batočina obaveštavaju građane da je predviđeno asfaltiranje ulice Carice Milice u Jeftića kraju u Batočini, u delu gde su završeni radovi na izgradnji fekalne kanalizacije, investitora Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina.
Imajući u vidu napred navedeno, obaveštavaju se građani sa stambenim i poslovnim objektima u Jeftića kraju, u delu gde je izgrađena mreža fekalne kanalizacije, da do kraja oktobra 2016.godine izvrše priključenje na mrežu, u skladu sa procedurom i propisanim uslovima Fonda za komunalnu delatnost, budući da je završetak radova na asfaltiranju navedene ulice planiran u najkraćem mogućem roku.
Takođe, iz opštinskih fondova se ističe da će svako ilegalno priključenje biti sankcionisano, uz činjenicu da nakon asfaltiranja, u roku od 3 godine, neće biti dozvoljeno raskopavanje asfalta u funkciji priključenja na kanalizacionu mrežu, u skladu sa Odlukom o komunalnom uređenju opštine Batočina.
Sve informacije u vezi sa procedurom i načinom za priključenje na mrežu fekalne kanalizacije mogu se dobiti u kancelariji fondova, u zgradi Opštinske uprave opštine Batočina.

 

05.08.2016. Obaveštavaju se meštani opštine Batočine koji se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda da će usled ugovorenih remontnih radova na trafostanici u Brzanu dolaziti do prekida isporuke vode. Radovi će se izvoditi počev od 8. avgusta, u noćnim satima od 22 sata uveče do 6 sati ujutru, a planirano je da traju deset dana.
Remont trafostanice u Brzanu, prouzrokovaće nestanak struje na bunarima, a kako se Batočina snabdeva pijaćom vodom sa tih bunara, to će automatski značiti i nestanak vode u Batočini.

 

04.08.2016. Komisija za odlikovanja i društvena priznanja opštine Batočina uputila je javni poziv za dostavljanje predloga kandidata za dodelu „Septembarskih nagrada“ opštine Batočina za 2016.godinu.
Pozivaju se sva preduzeća, organizacije, mesne zajednice, udruženja i grupe građana sa teritorije  opštine Batočina  da učestvuju u postupku dodele ''Septembarskih nagrada'' opštine Batočina, dostavljanjem predloga kandidata za dodelu ''Septembarskih nagrada'' kao priznanja za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina.
Poziv je otvoren do 15. avgusta do 15 časova, a odluku o dodeli nagrada doneće Skupštine opštine Batočina, dok će se uručenje „Septembarskih nagrada“ izvršiti na svečanoj sednici Skupštine opštine Batočina, 21. septembra 2016.godine.

 

03.08.2016. Tradicionalni brzanski sabor posvećen Svetom proroku Iliji ponovo je okupio veliki broj posetilaca, a ovogodišnji, dvadeset drugi po redu sabor, organizovao je Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.
Obeležavanje praznika Sv. Ilije započelo je izložbom ručnih radinosti, a kao izlagači pojavili su se Udruženje „Zlatne ruke Batočine“ iz Batočine i Udruženje „Moravske šarenice“ iz Lapova.

Kulturno-umetnički program započeo je svečanim defileom od spomen-doma do crkvene porte, a program je otvorio specijalni gost sabora, David Zdravković iz Batočine. Potom su se na bini smenjivali AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „Lapovo-Markovac“, Udruženje penzionera “Lepenica“ iz Kragujevca, kao i redovni učesnik sabora KUD „FRA“ iz Čačka.
Prisutnima se obratio i Predsednik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, koji je pozdravio učesnike, istakavši da sabor održava tradiciju, da predstavlja spoj mladosti i iskustva, a organizatorima poželeo da sabor potraje još dugi niz godina i da svake godine bude sve masovniji.
Svečanost je završena dodelom zahvalnica svim učesnicima.

 

03.08.2016. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, otvorila je juče novu deonicu puta od Kragujevca prema Batočini, u dužini od šest kilometara. Otvaranju su, pored ministarke, pristustvovali i Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić-Stošić, Predsednik Opštine Batočina Zdravko Mladenović kao i direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak.
Radovi na auto-putu Kragujevac - Batočina počeli su pre 12 godina,  2004. godine, a preostalih 8,7 kilometara na ovoj saobraćajnici, kako je rečeno, biće završeno do novembra naredne godine i time će, Kragujevac auto-putem biti povezan sa Koridorom 10.

Do sada je uloženo  1,3 milijarde dinara, a za završetak radova država će u narednoj godini izdvojiti još oko 1,6 milijardi.
Obraćajući se prisutnim meštanima, ministarka je istakla da će i nova vlada podjednako raditi na razvoju infrastrukture u čitavoj zemlji, i da je u planu da se u narednom periodu obnovi novih 200 kilometara putene infrastrukture.

 

01.08.2016. Obaveštavaju se građani opštine Batočine da se na osnovu dopisa Uprave za vanredne situacije Kragujevac i prognoze i upozorenja izdatih od strane Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje u ponedeljak (01.08.) nestabilno vreme, mestimično sa pljuskovima i grmljavinom. Posle podne, uveče i u toku noći lokalno se očekuju obilne padavine, preko 20mm za 3h, a pri grmljavinskim procesima i pojava grada i olujnog vetra.

Na linku ispod se nalazi prognoza RHMZ za period 01.08.2016-03.08.2016.god.
- Prognoza RHMZ

 

28.-29.07.2016. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na jučerašnjoj sednici jednoglasnom odlukom, a odbornici u lokalnom parlamentu na današnjoj većinom glasova, usvojili Odluku o ukidanju Kancelarije za razvoj i unapređenje sporta u opštini Batočina. Obrazlažući odluku Predsednik opštine Batočina Zdravko Mladenović, istakao je da ona predstavlja doprinos uštedi i racionalizaciji sredstava, a da će nadležnosti kancelarije preuzeti Sportski savez opštine Batočina, član Veća zadužen za razvoj omladine i sporta, kao i skupštinski Savet za omladinu i sport.

Pre toga, odbornici su verifikovali mandate nova tri odbornika, zbog upražnjenih mesta nastalih izborom predsednika i zamenika predsednika opštine, kao i ostavke Božidara Stanojevića. Novi odbornici su Nataša Živković iz Žirovnice, Dušan Mladenović iz Badnjevca i Slavoljub Petrović iz Batočine, svi iz redova Srpske napredne stranke.
Takođe, većinom glasova, usvojena je i Odluka o izmeni i dopuni Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu jedinice lokalne samouprave opštine Batočina. Osnov za donošenje odluke je sastanak Predsednika opštine Batočina sa direktorima ustanova korisnika budžetskih sredstava opštine Batočina, pa je nakon sagledanih problema izvršena preraspodela po organizacionim oblicima.
Odbornici su većinom glasova izabrali i stalna radna tela Skupštine opštine Batočina i to tri komisije i osam saveta. Radna tela su formirana na osnovu predloga odborničkih grupa i procentualnog sastava stranaka u lokalnom parlamentu.
Članovi opštinskog Veća su juče, na svom drugom zasedanju, dali saglasnost za nabavku protivgradnih raketa namenjenih za potrebe protivgradnih stanica u opštini Batočina, a sredstva su obezbeđena iz budžeta opštine.
Takođe, „lokalna vlada“ je donela i rešenje o stavljanju van snage rešenja o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JP „Lepenica Batočina“ o cenama održavanja groblja na teritoriji opštine Batočina. Time je komunalno preduzeće obavezano da primenjuje cene održavanja groblja koje su važile pre 01. juna 2016. godine.
Na kraju zasedanja lokalnog parlamenta, Predsednik opštine Batočina je najavio formiranje anketnog odbora, kao privremenog radnog tela skupštine, a njegov zadatak bi bio utvrđivanje činjeničnih stanja nakon primopredaje vlasti na opštinskom nivou.

 

26.07.2016. Novi saziv Opštinskog veća opštine Batočina održao je juče svoju prvu sednicu, kojom je predsedavao Zdravko Mladenović, Predsednik opštine Batočina. Na sednici je jednoglasno usvojen Pravilnik o radu Opštinskog veća opštine Batočina, a kao novina u njemu ističe se da članovi Veća mogu biti zaduženi za jednu ili više oblasti. Po pravilniku, svaki član Veća kreira, usmerava i stara se o sprovođenju politike Opštine Batočina i inicira donošenje planova i programa razvoja u oblasti za koju je zadužen.

Opštinsko Veće je dalo saglasnost na Pravilnik o prvoj izmeni i dopuni Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Batočina, a zbog isteka mandata, razrešen je dužnosti Načelnik Opštinske uprave opštine Batočina. Do postavljanja novog načelnika opštinske uprave, po sprovođenju javnog oglasa, Veće je za vršioca dužnosti postavilo Dragišu Đuričkovića, dosadašnjeg načelnika. Na kraju sednice su svi članovi Veća u kratkim crtama istakli najizraženije probleme u oblastima za koju su zaduženi, kao i inicijalne predloge za rešavanje istih.

 

22.07.2016. Druga sednica Opštinskog kriznog centra za praćenje sprovođenja mera zaštite stočnog fonda od zarazne bolesti nodularni dermatitis održana je juče po hitnom postupku, obzirom na ozbiljnost situacije i hitnost postupanja. Na sednici su članovi štaba upoznati da su obaveštenja za građane, koja su odrađena u skladu sa preporukom centra sa sednice od 20.07.2016. godine, kovertirana i poštom poslata svim stanovnicima opštine Batočina. Istaknuto je da će država već u toku današnjeg dana za opštine Šumadijskog upravnog okruga distribuirati 41000 doza vakcina i da će se sa vakcinacijom na teritoriji opštine Batočina krenuti odmah, a za taj posao biće zadužena Veterinarska stanica „Lapovo“. Obzirom da dejstvo vakcine može da se potvrdi tek posle 28 dana, odlučeno je da se uporedo sa vakcinacijom vrši i dezinsekcija objekata, za koju su sredstva obezbeđena iz budžeta Opštine Batočina, a takođe će je sprovoditi Veterinarska stanica „Lapovo“.

 

21.07.2016. Predsedik opštine Batočina, Zdravko Mladenović, formirao je juče Кrizni centar za praćenje sprovođenja mera zaštite stočnog fonda od zarazne bolesti nodularni dermatitis (bolest kvrgave kože goveda) na teritoriji opštine Batočina. Pomenuti krizni centri su formirani u svim opštinama Šumadijskog okruga, na osnovu instrukcija Šumadijskog upravnog okruga, a sve iz razloga pogoršanja situacije u vezi sa pomenutom bolešću na teritoriji Republike Srbije i njeno približavanje granicama našeg okruga.
Novoformirani krizni centar je juče održao i prvu sednicu na kojoj je predsednik opštine izvestio članove u vezi sa novonastalom situacijom. Nakon toga donete su preporuke koje Opštinska uprava opštine Batočina treba da sprovede,a one se odnose na to da je potrebno da se angažuje firma za sprovođenje dezinsekcije u objektima za držanje goveda pre nego što se izvrši vakcinacija od strane veterinarske stanice. Istaknuto je da se distribucija vakcina po opštinama očekuje u narednim danima.

U opštini Batočina postoji registrovanih 1637 grla goveda na ukupno 377 gazdinstava.
Opštinski krizni centar obaveštava građane da nema razloge za zabrinutost jer se bolest ne prenosi na ljude, a prenosnici bolesti na životnje su komarci i muve. Putem obaveštenja koja će biti distribuirana svima domaćinstvima na teritoriji opštine, obaveštavaju se vlasnici i držaoci goveda o simptomima, načinima prevencije, prepoznavanju i delovanju u slučaju identifikovanja bolesti.
Krizni centar će održati i danas sednicu na kojoj će biti prezentovane preporuke Saveta Šumadijskog upravnog okruga, na osnovu iskustava u sprovođenju mera grada Kragujevca.

Obaveštenje kriznog centra možete preuzeti na linku ispod.
Obaveštenje

 

15.07.2016. Poverenik Srpske napredne stranke za Batočinu i direktor Srednje škole „Nikola Tesla“, Zdravko Mladenović, novi je predsednik opštine, odlučeno je na Drugoj sednici Skupštine opštine Batočina koja je sazvana po hitnom postupku, a za njegovog zamenika izabran je Nikola Polić, takođe kadar SNS-a.
Ovom izboru prethodila je konstitutivna sednica na kojoj je za predsednika parlamenta izabran Branislav Pavlović (SPS), njegovog zamenika Dr Dejan Aranđelović sa liste Demokratska stranka – Dr Ana Aničić, dok će funkciju sekretara SO Batočina i u naredne četiri godine obavljati Milica Mitrović, dosadašnji sekretar.  

Nakon izbora za predsednika opštine, Mladenović je, iznoseći ekspoze, istakao pravce u kojima će se Batočina razvijati u narednom periodu, sadržane u ukupno sedam tačaka, raspoređene po resorima. Predlažući članove novog sastava Opštinskog veća, on je istakao da će svakom od devet članova Veća biti dodeljen po jedan resor.
U Opštinsko veće opštine Batočina, na mandat od četiri godine, izabrani su: Zoran Laketa iz Batočine (privreda i zapošljavanje), Vlasta Kovinić  iz Batočine (prosveta), Zorica Zarković iz Batočine (ekonomija i finansije), Jelena Ivanović iz Batočine (rodna ravnopravnost), Slađana Miladinović iz Batočine (zdravstvo), Panta Parezanović iz Brzana (urbanizam), Petar Petrović iz Badnjevca (lokalna samouprava), Jadranka Veljković iz Batočine (omladina i sport) i Dušan Popović iz Batočine (kultura i turizam).

 

04.07.2016. Suzbijanje odraslih formi komaraca na teritoriji opštine Batočina obavljeno je u subotu, 2. jula. Tretman je vršen sa zemlje i iz vazduha u naseljenim mestima Batočina, Brzan, Kijevo, Dobrovodica, Crni Kao, Gradac, Žirovnica, Badnjevac, Milatovac, Nikšić i Prnjavor u ranim večernjim časovima, u skladu sa povoljnim meteorološkim priikama.
Prema rečima nadležnih iz Opštinskih fondova, koji i sprovodi čitavu akciju, zaprašivanje komaraca izvršeno je preparatima Moslink 0.8 ulv, Aqua K-othrine EW 20 i Fendona 6 SC na ukupnoj teritoriji 1.450 hektara iz vazduha i 50 ha sa zemlje.
Akciju tretmana komaraca su, na osnovu zaključenog ugovora sa fondom, izvršila preduzeća „Aerosistem“ iz Smedereva i Zavod za DDD „Eko-san“ iz Zemuna.

 

14.06.2016. Povodom registrovanog virusnog oboljenja „nodularni dermatitis“ tzv. bolest krgave kože kod goveda, Vlada Republike Srbije obaveštava građane da se virus ne prenosi na ljude i da nema razloga za zabrinutost, kao i da je nadoknada štete za prve registrovane slučajeve već počela.
Apelujemo na vlasnike goveda koji primete neke od siptoma bolesti – čvorići koji se pretvaraju u kraste ili rane na koži, oticanje nogu, kašalj, obilno curenje iz nosa, izlučivanje pljuvačke, suzenje očiju, infekcija oka i groznica - da se obavezno jave svom veterinaru. Obolela životinja je iscrpljena, odbija da jede i gubi na težini.

Nodularni dermatitis se u Srbiji pojavio kod goveda pošto je prethodno registrovan u Bugarskoj i Makedoniji. Budući da je registrovan mali broj slučajeva obolelih goveda i da je pod punom veterinarskom i sanitarnom kontrolom, Vlada Srbije apeluje na građane da ne podležu neproverenim informacijama, već da za svaku nedoumicu kontaktiraju nadležne institucije.

 

19.05.2016. Okrugli sto na temu „Položaj starijih osoba u seoskim domaćinstvima“, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta „Servisi pomoći i podrške za starije“, održan je juče u Batočini.
Njegov cilj je uključivanje svih zainteresovanih strana koje se bave pitanjem položaja starijih osoba. Razmena isskustava i ideja koje su se mogle čuti na ovoj diskusiji, sasvim sigurno će doprineti poboljšanju položaja starijih kroz adekvatne servise pomoći i podrške. 
U okviru projekta koji se realizuje na području tri opštine – Rača, Batočina i Lapovo, angažovano je 12 gerontodomaćica, zajedno sa mobilnim timom koga čine lekar, socijalni radnik i medicinska sestra, a pružaju usluge za oko stotinu korisnika.

Takođe, jedan od ciljeva okruglog stola je i sagledavanje neophodnosti postojanja sličnih servisa i nakon završetka projektnih aktivnosti.
Projekat „Servisi pomoći i podrške“ finansiran je od strane Evropske unije, a sprovode ga opštine Rača, Batočina i Lapovo, zatim Centar za socijalni rad „Šumadija“ koji pokriva ove tri opštine i Udruženje „Viktorija“, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predstavlja deo projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“, podržanom od Evropske unije kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

 

09.05.2016. Pretrpeli su fudbaleri Sloge iz Batočine u subotu na svom terenu i dvanaesti ovosezonski poraz i posle tri vezana nalaze se u zoni ispadanja. Meru je četi Vladimira Vidakovića u XXIV kolu uzela Jasenica iz Smederevske Palanke koja je „Kraj Lepenice“ slavila 2:1.
U istom kolu Proleter je iz Vranova put Kostolca „torpedovao“ ekipu Rudara 7:1, a ubedljiv je u Markovcu bio i Napredak koji je deklasirao fudbalere Basarca iz Mišljenovca 5:0. Pobedu je na strani u ovom kolu ostvario Borac iz Žabara koji je u Donjoj Rači bio bolji od već otpisanog Omladinca 2:1, dok su čak tri susreta završena bez pobednika i to VGSK-a i Morave iz Velike Plane u Velikom Gradištu 1:1, RSK-a i Šapina u Rabrovu, takođe 1:1, i Gruže i Homoljca iz Žagubice koji je završen rezultatom 2:2. U ovom kolu slobodna je bila ekipa Radničkog 1926 iz Požarevca.
Šapine su se posle ovog kola učvrstile na čeonoj poziciji Zone „Dunav“ sa 49 bodova, a prate ih Gruža i Jasenica sa po 44. Sloga je na trinaestom mestu osvojila 24 boda i u narednom kolu, u derbiju začelja, gostuje Rudaru u Kostolcu.
Što se ostalih timova sa teritorije batočinske opštine tiče, bodove je, u okviru Šumadijske okružne lige, osvojio jedino ŽSK. Žirovničani su u XXIV kolu slavili u Junkovcu rezultatom 4:2, uz poraze Šumadinca iz Brzana u Bokanji od 2:0 i Lepenice iz Badnjevca koja je na svom terenu poražena od Banje 4:2. ŽSK i Šumadinac su na trećoj i četvrtoj poziciji osvojili po 44 boda, dok je Lepenica četrnaesta sa 25.
U okviru XX kola Opštinske lige Rača Sloga iz Milatovca je u Lapovu poražena od Meteora 3:1, a Mladost u Crnom Kalu od Karađorđa iz Vučića 5:1.

 

28.04.2016. Raspoloženje pred najradosniji hrišćanski praznik Batočincima su dodatno ulepšali mališani Predškolske ustanove „Poletarac“. Oni su, naime, na Veliki četvrtak u dvorištu vrtića, zajedno sa svojim vaspitačicama, organizovali prodajnu izložbu uskršnjih jaja. Tradicionalna izložba je i ove godine imala prodajni karakter, a uskršnja jaja su mališani sa svojim roditeljima ranije ukrašavali na likovnim radionicama.

 

26.04.2016. Udruženje žena „Zlatne ruke Batočine“ povodom uskršnjih praznika, već po tradiciji, u parohijskom domu crkve Rođenja presvete Bogorodice u Batočini, organizovalo je tematsku izložbu posvećenu, uz Božič, svakako najvećem i najradosnijem hrišćanskom prazniku – Uskrsu.
Osim uskršnjih jaja, na ovoj izložbi predstavljeni su i drugi eksponati domaće radinosti.
Posetioci ovih dana imaju priliku da tokom manifestacije koja traje do Uskrsa, razgledaju ručne radove sa antikvarnim motivima sačuvanim u narodnoj baštini naših vrednih majki i baka.

 

19-20.04.2016. Konsolidovani finansijski izveštaj završnog računa opštine Batočina za 2015. godinu, po svim materijalno značajnim aspektima daje istinit i objektivan prikaz izvršenja budžeta na dan 31.12.2015. godine, prikaz prihoda i rashoda iskazanih na gotovinskoj osnovi, bilans stanja imovine i obaveza, novčane tokove, kapitalne rashode, primljene donacije i kredite, korišćenje sredstava budžetske reserve, za godinu koja se završava na taj dan, u skladu je sa zakonskim i drugim propisima o budžetskom sistemu Republike Srbije, stoji u izveštaju revizorske agencije “KLS revizija” koja je vršila kontrolu finansijskog izveštaja završnog računa, uz određene činjenice i zapažanja koje su utvrđene u postupku obavljanja revizije, a koje treba ispraviti.

Članovi Opštinskog veća su na LI, kao i odbornici u Skupštini opštine Batočina na XXXII sednici dali saglasnost na izveštaje o radu i finansijske izveštaje budžetskih korisnika, i to: Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Osnovne škole „Sveti Sava“, Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, Predškolske ustanove „Poletarac“, Javnog preduzeća „Lepenica“, Centra za socijalni rad „Šumadija“, Srednje škole „Nikola Tesla“, Doma zdravlja Batočina, kao i Opštinskih fondova, odnosno Fonda za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti i Fonda za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina za 2015. godinu.
Na ovim zasedanjima su, između ostalog, usvojene i Odluka o nepostojanju erozionih područja na teritoriji opštine Batočina, Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Batočina, kao i Odluka o određivanju prostora na kome nije dovoljeno javno okupljanje.

 

22.03.2016. Batočinski Dom zdravlja nastavalja da se permanentno usavršava i osavremenjuje, kako kroz obuke zaposlenih u edukativnom, tako i u tehničkom i infrastrukturnom smislu.
Kako je naš portal objavio, ova ustanova nedavno je dobila EKG aparat, a ovih dana izvode se građevinski radovi. Naime, reč je o zameni stolarije, odnosno ulaznih vrata na dečjem odeljenju, a ove radove, čija je vrednost nešto preko 200 hiljada dinara, finansirala je lokalna samouprava.
 

- Zamenom ulaznih vrata na odeljenju pedijatrije svakako će biti olakšana zdravstvena zaštita pacijenata koji ovde dolaze, u smislu da će se, posle ugradnje vrata većih dimenzija nego što je to do sada bio slučaj, ulazak i izlazak pacijenata sa širim kolicima, odnosno većih gabarita, odvijati bez problema, rekla je u izjavi za naš sajt Dr Ana Aničić, direktor Doma zdravlja Batočina.
Ona je još dodala da su u toku i radovi na pripremnoj fazi u opremanju arhivskog prostora koji je do sada bio kritičan.

 

21.03.2016. Posle više od tri meseca pauze „bubamara“ se zakotrljala i na terenima dunavske zone. Mečevi šesnaeste runde odigrani su za vikend, a fudbaleri batočinske Sloge, iako su imali više od igre, nisu uspeli da trijumfuju u meču sa ekipom VGSK iz Velikog Gradišta.
Naime, radost je navijačima domaćih doneo Danilo Džudović, a da bodovi ne ostanu “Kraj Lepenice” potrudio se sudija koji je u finišu susreta posle jedne sumnjive situacije dosudio najstroži udarac za goste, što je bilo i konačnih 1:1.

Što se ostalih susreta tiče, novi lider, RSK iz Rabrova, slavio je u Markovcu nad Napretkom 2:1, a jesenji prvak, Gruža, odigrala je bez golova u Donjoj Rači sa “fenjerašem”, Omladincem. Najefikasnija na prolećnoj premijeri bila je GFK Jasenica iz Smederevske Palanke koja je do nogu potukla fudbalere Obilića iz Živice 7:1, a ubedljive su bile i Šapine u utakmici sa Homoljcem iz Žagubice, 4:1. Proleter je u Vranovu slavio nad Radničkim 1926 iz Požarevca 3:1, Borac u Žabarima nad Moravom iz Velike Plane 2:1, dok su Rudar i Basarac iz Mišljenovca u Kostolcu podelili bodove, 0:0.
Posle ovog kola RSK vodi sa 32 boda, Jasenica ima 31, a po 30 sakupili su Gruža, Proleter i Homoljac. Sloga je na devetoj poziciji osvojila 21 bod i u narednom kolu gostuje Radničkom 1926 u Požarevcu.

 

17.03.2016. Uređenje komunalne infrastrukture u batočinskoj varoši koji su predviđeni planom Opštinskih fondova upravo se realizuje, a u toku su radovi na izgradnji druge faze fekalne kanalizacije u naselju Donja mala – Jevtića kraj, potvrdili su za naš sajt u Fondu za komunalnu delatnost Opštine Batočina.
Vrednost ovih radova koje izvodi „Hidromontaža“ iz Beograda iznosi 3,5 miliona dinara, a finansira ih Fond.
Na osnovu zaključenog ugovora sa Preduzećem za puteve Kragujevac o asfaltiranju puteva i ulica na teritoriji batočinske opštine, u Fondu ističu da se, trenutno, vrši asfaltiranje nekoliko putnih pravaca u Brzanu. Vrednost ovih radova iznosi oko 11 miliona dinara.
U toku je, takođe, i revitalizacija svih poljskih i nekategorisanih puteva na teritoriji čitave batočinske opštine, odnosno, svakodnevno se vrši nasipanje lokalnih i nekategorisanih puteva kamenim agregatom.

 

15.03.2016. Fond za komunalnu delatnost Opštine Batočina u okviru racionalizacije potrošnje električne energije na mreži javnog osvetljenja vrši zamenu starih živinih sijalica sa ukupno 1400 novih natrijumovih i LED sijalica na teritoriji batočinske opštine.
Ove radove, čija je vrednost oko 30 miliona dinara, izvodi beogradsko preduzeće „Electro energy“ sa kojim je i potpisan ugovor, a njihov završetak očekuje se krajem marta meseca.

 

14.03.2016. Štab za vanredne situacije Opštine Baočina zasedao je danas, a posle zaključaka kojih se Štab pridržavao prethodnih dana, na poslednjoj sednici izvršena je analiza stanja na vodotokovima prvog i drugog reda na teritoriji čitave batočinske opštine.
Lepenica je jutros u 7:30 bila u prvom koritu, a nivo Velike Morave u blagom opadanju, tako da Batočini ne preti opasnost od poplava, zaključeno je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Batočina.

Takođe, konstatovano je da su preduzete sve neophodne preventivne mere u cilju zaštite od eventualnih poplava.
Podsećamo da je i za vikend organizovano dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u zgradi Opštinske uprave opštine Batočina, vršen je obilazak vodotokova po ranije utvrđenom rasporedu i dinamici, a sednice Štaba održavane su svakodnevno.

 

11.03.2016. Na predlog Republičkog štaba za vanredne situacije, Vlada Srbije juče je proglasila vanrednu situaciju na teritoriji Republike Srbije, a ova odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednost građana i stvari, kao i otklanjanju posledica poplava.
Opštinski štab za vanredne situacije opštine Batočina će svakodnevno imati sednice štaba za vanredne situacije i kontinuirano pratiti situaciju na terenu.
Štab je već dva puta zasedao, juče u 18 i danas od 12 časova i odlučio da će se, usled proglašenja vanredne situacije na teritoriji Republike Srbije, sednice Štaba za vanredne situacije opštine Batočina, u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama, svakodnevno održavati, a ako se ne ukaže potreba pre, sledeća sednica Štaba zakazana je za sutra, odnosno za subotu, 12. mart u 12 sati.

U skladu sa Zaključkom sa sednice Štaba koja je održana juče, određeno je i obavezno dvadesetčetvoročasovno dežurstvo u zgradi Opštinske uprave opštine Batočina, u kancelariji predsednika SO Batočina, u kancelariji broj 22, a telefon za informacije je 034/6841-208.
Takođe, u skladu sa Zaključkom sa sednice koja je održana juče, obilasci vodotokova usled opadanja nivoa voda i jenjavanja padavina, smanjuju se sa tri na dva u toku 12 sati, a umesto na 4, obilasci se vrše na svakih šest sati. Obilaske će vršiti jedan član Štaba, dok se umesto jednog pripadnika VSJ, zbog manjka ljudsta, uvodi predstavnik JP “Lepenica” Batočina.
Štab će, u slučaju zagađenja bunara, spisak bunara proslediti Upravi za vanredne situacije u Kragujevcu na dalje postupanje.

 

10.03.2016. U prepunom holu KTC „Dositej Obradović“ u Batočini, sinoć je održano Književno veče u organizaciji Književnog kluba „Miodrag Petrović“ i Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“. Ovo divno umetničko veče upriličeno je povodom Međunarodnog dana žena i posvećeno nežnijem polu. Učesnici programa bili su učenici osnovne i srednje škole u Batočini, a ovo je bila jedinstvena prilika da se podsetimo na značaj žene u društvu, na njene vrednosti, sposobnosti i samo postojanje. Publika je sa velikim oduševljenjem uživala u kazivanju stihova  pesama poznatih književnika, u filmu sa brojnim izrekama i citatima poznatih mislilaca, u predstavi „Pokondirena tikva“ mlade glumačke ekipe, u pesmama talentovanih učenika, a publici su se predstavili i učenici muzičke škole u Lapovu veselim notama na harmonici i klavijaturi.

Prisutnima se na kraju obratila mlada predsednica Književnog batočinskog kluba Katarina Karić, zahvalila na lepom odzivu, podelila poklone nagradjenim učenicima, a svim učesnicima programa zahvalnice. Sudeći po gromkim aplauzima te večeri kojima je publika ocenjivala svaku tačku,  bilo je to jedno prelepo književno veče u kojem su podjednako uživali i publika i učesnici.

 

09.03.2016. Obaveštavaju se građani sa teritorije opštine Batočina, da će prema procenama Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije u četvrtak 10.03.2016. godine doći do umerenih, lokalno i jakih kišnih padavina, u količini većoj od 30l/m² za 24 časa (žuti meteoalarm).
Uzimajući u obzir da je zemljište zasićeno vodom od prethodnih padavina, može doći do porasta vodostaja u lokalnim vodotokovima, pa apelujemo na sve građane da preventivno izvrše čišćenje kanala i propusta ispred svojih poseda što je i zakonska obaveza vlasnika zemljišta.
Za petak se najavljuje vreme slično kao u četvrtak, sa količinom padavina od 10-30l/m² za 24 časa, lokalno i više, a od subote razvedravanje i slabljenje padavina.
Iako, po proceni RHMZ-a nema mesta za paniku, ali je neophodna pripravnost.

- Dnevni bilten - Centar za meteorološke i hidrološke rane najave i upozorenja "Kraljevo"
- Hidrološko upozorenje - RHMZ

Opštinski štab za vanredne situacije.

 

07.03.2016. Medijska promocija projekta „Servisi pomoći i podrške starije“ koji se realizuje u okviru projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ održana je danas u Batočini. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a zajednički ga sprovode Opštine Batočina, Rača i Lapovo, Centar za socijalni rad „Šumadija“ koji pokriva ove tri opštine i Udruženje „Viktorija“, a podršku u njegovoj realizaciji pruža i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Promociji projekta je, osim predsednika opština Lapovo i Rača, Nebojše Tasića i Dragana Stevanovića, prisustvovao i zamenik predsednika opštine Batočina, Srđan Biorac.

Opšti cilj ovog projekta, kako je na prezentaciji potvrdila Jasmina Mladenović, koordinator, je poboljšanje kvaliteta života starijih osoba na teritoriji ovih opština, a glavne aktivnosti na projektu biće formiranje mobilnog tima koji podrazumeva angažovanje lekara, medicinskog tehničara i socijalnog radnika, zatim odabir i obuka osoba koje će raditi poslove geronto-domaćica, odabir korisnika programa, sagledavanje potreba ciljne grupe, kao i pružanje usluga na terenu koje se tiču pomoći u kući i rada mobilnog tima. 
Prema rečima Miloša Nedića, asistenta na projektu ispred Udruženja „Viktorija“, za sprovođenje usluge pomoć u kući biće angažovano 12 geronto-domaćica, od toga pet u Rači, četiri u Batočini i tri u Lapovu. One će proći odgovarajuću obuku pre početka pružanja usluga na terenu, a tokom projekta oko stotinu starijih osoba dobijaće usluge geronto-domaćica i mobilnog tima, dodao je on.
Projekat „Servisi pomoći i podrške za starije“ deo je projekta „Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu“ koji je podržan od strane Evropske unije sa nešto više od 4,3 miliona evra, a njime upravlja Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Predviđeno je da se projekat realizuje u narednih godinu i po dana, a njegova vrednost iznosi 201.662,90 evra.

 

11.02.2016. U Kraljevu su juče dodeljena rešenja predstavnicima 28 korisnika granta iz 36 gradova Srbije, koji su kroz projekat "Evropska podrška inkluzivnom društvu" dobili 4,3 miliona evra.
Ceremonija je upriličena u Multimedijalnom centru "Kvart", a pored zvaničnika iz Kraljeva i Raškog upravnog okruga, prisustvovali su, između ostalih, i šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Ksenija Milenković.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, opštine koja je dobitnik granta za projekat iz oblasti socijalne zaštite koji će se u narednom periodu realizovati na teritoriji opština Batočine, Rače i Lapova.
Prisutnima se juče u Kraljevu obratio i ministar Vulin zahvalivši se EU i Davenportu što duži niz godina u kontinuitetu daju snažnu podršku sistemu socijalne zaštite u Srbiji koji, po njegovim rečima, ima 760.000 korisnika.
Davenport je jučerašnji dan u Kraljevu nazvao evropskim, izrazivši zadovoljstvo što se projekat realizuje baš u Kraljevu, gradu koji je i u prethodnim godinama, realizovao niz značajnih projekata podržanih od strane EU.

 

01.02.2016. Ljubitelji pozorišta u Batočini u petak su imali priliku da u Galeriji Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” uživaju u sjajnoj monodrama “Beleg 5027 – Slovo o Apisu” za koju je tekst napisao proslavljeni kragujevački umetnik Vladimir Đorđević.
Monodrama u kojoj je u ulozi kapetana Milana Stojkovića briljirao Aleksandar Milojević – Lija, glumac Knjaževsko-srpskog teatra,  govori o jednoj od najkontraverznijih i najtajanstvenijih ličnosti srpske istorije. Major Dragutin Dimitrijević (1876-1917) smatra se osnivačem moderne srpske vojne obaveštajne službe. Apis je organizovao i vodio Majski prevrat 1903. godine kojim je svrgnut i ubijen kralj Aleksandar Obrenović, organizovao je atentat na Franca Ferdinanda. Na osnovu presude vojnog suda streljan je 26. juna 1917. u Solunu zbog optužbe da je planirao državni udar i atentat na regent Aleksandra Karađorđevića..

„Lišen sam milosti krune, koju sam ja Karađorđevićima stavio na glavu, stradam iako nisam kriv za ovo za šta su mi sudili. Ja sam srpski oficir i ne dižem ruku na svoga kralja.
Znam da je iz mnogo razloga moj grob potreban Srbiji. Duša mi je spokojna i čeka smrt. I po smrti, biću srećan, ako se ikada ispuni naš sveti zavet, da se celo srpstvo ujedini. Boli me jedino što od srpske ruke ginem, pa i to ako će doneti Srbiji dobro, neka, neće me boleti taj kuršum, biće mi on put u nebesku Srbiju, u koju mi pogled neprestano bi uprt, dok sam se svim snagama srcem i dušom borio za ovu zemaljsku“.

 

28.01.2016. Osnovna škola „Sveti Sava“ je svetosavskom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, crkveni praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju – Svetom Savi.
Kao i prethodne godine, dvodnevna svečanost je i ovoga puta prvog dana upriličena za učenike 26. januara, a dan kasnije za goste i zvanice u školskom holu.
Program je, tradicionalno, započeo Svetosavkom himnom u izvođenju hora škole, a svečanosti je, osim školskog kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica - predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo SPC, predstavnici lokalnih i državnih institucija, privrednih kolektiva, kao i brojni roditelji i gosti. Kao i ranije, najpre je obavljeno svečano sečenje slavskog kolača.

Kao što je to i običaj, direktorka škole, Snežana Đorđević, uručila je Svetosavke nagrade i povelje nagrađenim učeniima za postignute rezultate na okružnim i republičkim takmičenjima. Od učenika nagrađeni su Natalija Mitrović (IV razred) za osvojeno prvo mesto na okružnom takmičenju iz matematike, Marko Milovanović (VII razred) za osvojena druga mesta na okružnim takmičenjima iz fizike i matematike, Nađa Milentijević (VIII razred) za osvojeno drugo mesto na okružnom i učešće na republičkom takmičenju iz biologije i Anđela Orlović (VIII razred) za osvojeno treće mesto na okružnoj smotri talenata i učešće na republičkoj smotri iz istorije.  
Svetosavskom poveljom za posebne doprinose u vaspitno-obrazovnom radu i sveukupnom angažovanju, nagrađene su Danijela Cvetković, profesorka nemačkog jezika i Marija Milutinović, nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja, a poklone su dobili i penzioneri koji su 31. avgusta prošle godine otišli u penziju.
Ove godine nagrađeni su i roditelji koji su imali evidentne doprinose obrazovno-vaspitnom radu u osnovnoj školi. a to su Jovan Ibrahimović iz Batočine za pokretanje volonterske akcije za uređenje mini-pič terena u dvorištu škole u Batočini i Goran Pavlović iz Brzana za izgradnju sportskog terena u školskom dvorištu u Solilu.  
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici nižih i viših razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ kroz recitale, dramske prikaze, narodne pesme, hor i kulturno-umetnički program.

 

27-28.01.2016. Članovi Skupštine su na današnjoj, trideset prvoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu, a isto to su i na juče održanoj sednici uradili i članovi Opštinskog veća.
U skladu sa ovom odlukom, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2015. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost da angažuje revizora.

Većinom glasova Skupština je usvojila i Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme za svaki organizacioni oblik u sistemu jedinice lokalne samouprave, koji u opštini Batočina iznosi 116.
Na danas održanoj sednici odbornici u lokalnom parlamentu usvojili su i Rešenje o imenovanju Izborne komisije Opštine Batočina u stalnom sastavu, odnosno predsednika, zamenika, deset članova I njihovih zamenika. Za predsednika ove komisije imenovan je Miroljub Vučković iz Batočine, a svoje predstavnike-članove proporcionalno imaju sve stranke zastupljene u lokalnoj skupštini.
U tački razrešenja i imenovanja dužnosti direktora Janog preduzeća “Lepenica Batočina” razrešen je Slavoljub Mitrović iz Badnjevca, a za vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća imenovan je Dejan Raonić.

 

22.01.2016. Dom zdravlja u Batočini od danas je bogatiji za još jedan vredan aparata. Reč je o EKG aparatu novije generacije (Cardiovit AT-101 Schiller) koji je ovoj zdravstvenoj ustanovi doniralo udruženje srpsko-američke asocijacije lekara („SAMA“).
Njegova vrednost iznosi 2.300 evra, a prema rečima direktorke, Dr Ane Aničić, koristiće se u hitnoj medicinskoj pomoći, dok će građanima biti dostupan 24 sata dnevno.
Ona je još napomenula i da je Dom zdravlja Batočina, nakon akreditovanja postao konkurentan, s obzirom da Udruženje „SAMA“ jedino zdravstvenim ustanovama sa ovim sertifikatom dodeljuje donacije.

 

12.01.2016. Vršilac dužnosti direktora Opštinskih fondova, Srđan Lepojević, i direktor preduzeća “Hidromontaža” iz Beograda, Predrag Mihailović, stavili su danas paraf na ugovor o izgradnji druge faze fekalne kanalizacije u naselju Donja mala – Jevtića kraj.
Kako su za naš sajt rekli u Opštinskim fondovima, sa izvođenjem ovih radova trebalo bi da se otpočne narednih dana, odmah kada se za to budu stekli povoljni vremenski uslovi, a završetak bi trebalo da usledi nakon dvadeset radnih dana, odnosno početkom sledećeg meseca.
Ukupna vrednost ovih radova, koje finansira Fond iz sredstava kredita, iznosi oko 3,5 miliona dinara.

 

11.01.2015. Učenici osnovih i srednjih škola u Srbiji danas se vraćaju u školske klupe, s obzirom na to da je prvi deo zimskog raspusta, koji je trajao od 31. decembra prošle do 8. januara ove godine, završen.
Kako je predviđeno Kalendarom obrazovno vaspitnog rada za osnovne škole, drugi deo zimskog raspusta počinje 1., a završava se 12. februara.
Do sada je raspust bio posle novogodišnjih praznika, u prvoj polovini januara, i trajao je oko tri sedmice.
Prema novom Kalendaru, prolećni raspust počinje 28. aprila, a završava se 3. maja.
Letnji raspust počinje u četvrtak, 16. juna a zavšava se 31. avgusta.

 

06.01.2016. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rodjenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj u hrišćanstvu.
Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja Isusa Hrista, praznik cele porodice, koja je tada na okupu.
U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Ime badnjak povezano je sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rodjenje Spasitelja.

Prema drevnom obicaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rodjenja. Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rodjen Isus.
U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su - posna jela, riba, suve šljive, orasi...
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita Božićne praznike.

 

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita novu 2016. godinu, sa iskrenim željama za zdravlje, sreću i uspeh.

 

31.12.2015. Svečani novogodišnji prijem juče je, tradicionalno, organizovan u Galeriji KTC „Dositej Obradović“, a njemu je, kao i ranijih godina, prisustvovao veliki broj zvanica.
Otvarajući svečanost, predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, rekao je da je uveren da svi dele zajednički utisak da je i ova godina bila teška, kao što će, verovatno, biti i naredna.
- Evo nas na kraju još jedne kalendarske godine da Vam, kao što red nalaže, izrazim zahvalnost na podršci, saradnji i razumevanju, a najiskrenije se nadam da ćemo i 2015. godine sve izazove koji se budu nalazili pred nama sa uspehom izvršiti, rekao je, obraćajući se prisutnim gostima, prvi čovek batočinske opštine.

 

29-30.12.2015. Odbornici Skupštine opštine Batočina i članovi Opštinskog veća zasedali su juče i danas poslednji put u 2015. godini, a svečana sednice Skupštine opštine, kao i prošle godine, održana je u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Većinom glasova su odbornici u lokalnom parlamentu, a pre toga i članovi Veća jednoglasno, usvojili odluke o usvajanju Godišnjeg Izveštaja o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Batočina za 2015. godinu, kao i Godišnji Plan rada ovog štaba za narednu godinu. Takođe jednoglasno, usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na teritoriji Opštine Batočina za drugu polovinu 2015. godine, odnosno za period od 1. jula do 22. decembra.

I Veće i Skupština su usvojili Program za razvoj sporta u Opštini Batočina za period od 2016. do 2018. godine, kao i Odluku o spratnosti po urbanističkim zonama ili blokovima u postupku ozakonjenja objekata na teritoriji opštine.
Takođe, usvojena je i Odluka o davanju saglasnosti na Program poslovanja Javnog preduzeća “Lepenica“ za narednu godinu.
Na tridesetoj sednici Skupštine opštine Batočina u tački razrešenja i imenovanja, dužnosti člana Opštinskog štaba za vanredne situacije na teritoriji Opštine Batočina razrešena je Aleksandra Ivić, a imenovan Srđan Lepojević, vršilac dužnosti direktora Opštinskih fondova.

 

29.12.2015. Četvrti po redu Sajam turizma, čiji su organizatori učenici smera turistički tehničar, održan je danas u kabinetu za praktičnu nastavu Srednje škole „Nikola Tesla“.
Evidentno je da smotra smotra turizma u srednjoj školi svake godine izgleda daleko bolje i ozbiljnije, a i ovoga puta svoje improvizovane turističke agencije imalo je svako odeljenje, a osim destinacija kao što su planine, banje i druga mesta za odmor, na ovoj manifestaciji promovisan je i “Vinski put Srbija”.
Novinu na ovogodišnjem sajmu predstavlja I učešće učenika Srednje ugostiteljske škole iz Lapova koji su  
predstavili tradicionalno ugostiteljstvo, pa su brojni posetioci, osim u destinacijama, mogli da se osveže i uživaju u ukusnim jelima.

Svečanom otvaranju Sajma turizma, osim kolektiva srednje škole, učenika i profesora, prisustvovali su čelni ljudi opštine Batočina, predstavnici institucija, ustanova i preduzeća u Batočini, Školske uprave iz Kragujevca, osnovne škole “Sveti Sava”, vrtića “Poletarac”, Saveta roditelja i mnogi drugi.

 

25.12.2015. Na trećoj redovnoj ovogodišnjoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije koja je održana danas, usvojeni su Godišnji izveštaj o radu ovog štaba za 2015. i Predlog godišnjeg Plana rada Štaba za vanredne situacije za narednu godinu.
Obrazlažući Izveštaj o radu za godinu koja je na izmaku, Darko Ignjatović, član štaba, istakao je da su tokom 2015. godine realizovane sve aktivnosti koje su bile precizirane Planom rada Štaba. Štab je u ovoj godini imao i personalnih promena na pojedinim radnim mestima, ali je i njegov sastav proširen na 25 članova. Izvršeni su, zatim, radovi na sanaciji kanalske mreže na vodotokovima drugog reda u Batočini, ali i Dobrovodičkom potoku. Između ostalog, svih pet protivgradnih stanica bilo je u funkciji i ono što je najvažnije, nije zabeležena šteta od grada, a tokom godine strelci su ispalili ukupno 18 raketa.

Što se Godišnjeg Plana rada Opštinskog štaba za vanredne situacije tiče, isti je preciziran kroz ukupno 13 tačaka sa jasno naznačenim rokom kada ga treba tokom 2016. godine realizovati. 
Nakon usvajanja ova dva dokumenta, Opštinski štab za vanredne situacije će odluke okoje se tiču Izveštaja o radu za prošlu, odnosno Planu rada Štaba za narednu godinu proslediti Skupštini opštine Batočina na dalje usvajanje.

 

24.12.2015. Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ u Batočini bio je juče domaćin završne manifestacije gradova i opština Centralne Srbije „Zlatne ruke Šumadije“. Lepotu i bogatstvo svojih turističkih potencijala predstavile su turističke organizacije Kragujevca, Topole, Rekovca, Knića, Rače, Lapova i Batočine.
Brojni posetioci, predstavnici lokalne smouprave i zvanice mogli su uživati u lepom programu, zajednički pripremljen od strane turističkih organizacija Šumadije. Ispred GTO Kragujevac snažan utisak ostavili su članovi ansambla „Svetozar Marković“ Studentskog kulturnog centra, nastupivši uz dve muzičke numere.

Ispred Topole  svojom ručnom radinošću predstavilo se Udruženje žena „Oplenac“, a prezentovano je i vino oplenačkog vinogorja. Turistička organizacija Rekovca pokazala je gastro ponudu Udruženja žena „Levčanke“, a celu priču potkrepio je zdravičar Predrag Blagojević. Manifestaciju su, ispred Rače ulepšali vokalno instrumentalni solista na flauti, Jovana Stanojević i pevačka grupa Srednje škole „Đura Jakšić“. Turistička organizacija Knić upriličila je bogatu izložbu slika „Gružanska jesen“ sa prelepim pejzažima vrhunskih umetnika iz Srbije i inostranstva, a Suzana Tomić, učenica muzičke škole je svojim prelepim glasom oduševila publiku pesmom „Ej dragi, dragi“. Ispred Lapova, Udruženje „Moravska šarenica“ predstavilo je svoje ručne radove i odevne predmete koji su se našli na modnoj reviji, a učenici Srednje škole svoju gastro ponudu. Zlatne ruke Batočine prikazale su sebe u najboljem svetlu raznovrsnom odevnom kombinacijom. Njihove rukotvorine nosili su učenici osnovne i srednje škole u Batočini. I upravo ta, zajednička modna revija Lapova i Batočine ostavila je poseban utisak i veliko oduševljenje svih prisutnih.
U znak lepe saradnje sa KTC“Dositej Obradović“ , kompanija „Asa“ obezbedila je paketiće za sve učesnike progama, a Batočina se još jednom pokazala kao dobar domaćin i organizator. Već sledeće godine domaćin ove manifestacije biće Lapovo.

 

23.12.2015.  U Domu zdravlja Batočina, uz prisustvo brojnih zvanica  svečano je otvorena,,Škola za trudnice’’. Mladi kreativci,  zajedno sa osobljem Doma zdravlja  potrudili su se da zvanicama iz Lokalne samouprave, trudnicama i mladim roditeljima predstave svoj projekat na kreativan i simboličan način.
Prisutnima se obratila direktorka ustanove,  dr Ana Aničić, predstvanica UG ,,Sunce’’ Damjana Jovanović i patronažna sestra Ljiljana Spasić koja je zajedno sa nekoliko trudnica pokazala vežbu ,,Prvi dan u kući’’.  Inicijator ideje – Kancelarija za mlade Batočina pomogla je u logistici projekta, a volonteri su sve vreme vredno radili na uređenju i dekoraciji enterijera zajedno sa učenicima srednje škole ,,Nikola Tesla’’.
Uskoro će škola krenuti sa radom, a stručno osoblje koje čine ginekolog, akušerska sestra, patronažna sestra, pedijatar, stomatolog i psiholg kroz vežbe i edukaciju, olakšaće svim zainteresovanim trudnicama pripremu za porođaj i period kada stigne beba.

Projekat ,,Da se mami olakša, ideja je naša’’ realizovala je neformalna omladinska grupa ,,Mladi kreativci’’ na konkursu ,,Mladi su zakon za Šumadijski okrug’’ koji sprovodi Udruženje građana za socijalni razvoj ,,Sunce’’ iz Kragujevca, a u celosti finansira Ministarsvo omladine  i  sporta.
Projekat je vredan 127 500 dinara, od kojih je 77 500 dinara finansiralo Ministrstvo omladine i sporta za kupovinu opreme za uređenje, dok je opština Batočina i Kancelarja za mlade sufinansirala projekat doniranjem klima uređaja u vrednosti od 50 000 dinara.

Čitav događaj ispratila je RTS, koja je isti emitovala u emisiji Ovo je Srbija i time podstakla ostale zdravstvene radnike, mlade ljude širom Srbije da učine nešto korisno za svoju Lokalnu zajednicu i povećaju natalitet.

 

18.12.2015. Odbornici Skupštine opštine Batočina su na današnjoj sednici usvojili Odluku o budžetu opštine Batočina za 2016. godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je budžet u visini od 492.771.016,27 dinara.
Opština Batočina očekuje u narednoj godini sredstva iz razvojne pomoći Evropske unije u iznosu od 109.585,12 evra, odnosno 13.260.000,00 dinara, ut obavezu obezbeđivanja sredstava za sufinansiranje u iznosu od 27.396,28 evra, odnosno 2.735.000,00 dinara, za finansiranje projekta “Podrška socijalnoj inkluziji najranjivijih grupa, uključujući i Rome, kroz divesifikovanje socijalne usluge zasnovane na lokalnoj zajednici”. Ovaj projekat sprovodiće se na teritoriji tri opštine – Batočine, Lapova i Rače.

Za izvršenje odluke o budžetu odgovoran je predsednik opštine, koji je ujedno i naredbodavac za izvršenje budžeta, dok je, osim njega, za zakonito i namensko korišćenje sredstava raspoređenih ovom odlukom odgovoran i načelnik opštinske uprave.

 

17.12.2015. Članovi dramske i recitatorske sekcije Osnovne škole “Sveti Sava” u Batočini, predvođeni učiteljicama Dragicom Prešić, Mirjanom Jankoski I Draganom Krstić, učestvovali su juče u snimanju dečijeg novogodišnjeg programa na televiziji “Centar” u Svilajncu.
Prema rečima naših učenika studio u kome je obavljeno snimanje bio je veoma lepo dekorisan, a ovi mladi glumci i recitatori, iako su se po prvi put našli pred kamerama, izgledali su sjajno i svoje umeće prikazali u najboljem izdanju.
Gledaocima ove televizije predstavili su se dramskim prikazima “Šargarepojed”, “Šumska priča” i “Smoganin poraz”, čija je tematika vezana za novogodišnje čarolije.

 

16.12.2015. Članovi Opštinskog veća su na današnjem zasedanju usvojili Odluku o budžetu opštine Batočina za 2016. godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je budžet u visini od 492.771.016,27 dinara.
Opština Batočina očekuje u narednoj godini sredstva iz razvojne pomoći Evropske unije u iznosu od 109.585,12 evra, odnosno 13.260.000,00 dinara, ut obavezu obezbeđivanja sredstava za sufinansiranje u iznosu od 27.396,28 evra, odnosno 2.735.000,00 dinara, za finansiranje projekta “Podrška socijalnoj inkluziji najranjivijih grupa, uključujući i Rome, kroz divesifikovanje socijalne usluge zasnovane na lokalnoj zajednici”. Ovaj projekat sprovodiće se na teritoriji tri opštine – Batočine, Lapova i Rače.

Za izvršenje odluke o budžetu odgovoran je predsednik opštine, koji je ujedno i naredbodavac za izvršenje budžeta, dok je, osim njega, za zakonito i namensko korišćenje sredstava raspoređenih ovom odlukom odgovoran i načelnik opštinske uprave.
Veće je danas usvojilo i Odluku o obrazovanju petočlane Komisije za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji batočinske opštine za 2016. Godinu.
Takođe, Opštinsko veće donelo je i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JP “Lepenica” o cenama staničnih usluga. Naime, ovo preduzeće je, u okviru svojih delatnosti, proširilo delatnost staničnih i peronskih usluga autobuske stanice, pa je bilo potrebno utvrditi cenovnik staničnih i peronskih usluga za međumesni saobraćaj i međumesne linije, korišćenje parking, staničnih usluga i peronskih karti.

 

14.12.2014. U Batočini je završeno kićenje gradskih ulica i trga za predstojeće novogodišnje i božićne praznike.
Za nastupajuće praznike svečano su ukrašeni Karađorđev trg i Plato Dr Zorana Đinđića, glavna ulica Kralja Petra prvog, deo Ulice Kralja Milana Obrenovića, kao i Njegoševa, potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima.
Po tradiciji, zasijali su ukrasi svih vrsta, a dekorativna sredstva dopunjena su i novim ukrasima.

 

11.12.2015. Ljubitelji pozorišta u Batočini sinoć su imali priliku da u Galeriji Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” uživaju u sjajnoj monodrama “Na taljigama u večnost – slovo o vojvodi Petru Bojoviću” za koju je tekst napisao proslavljeni kragujevački umetnik Vladimir Đorđević.
Ovo je jedini dramski tekst u istoriji srpske drame koji govori o velikom srpskom vojskovođi u čijoj ulozi je briljrao Zdravko Maletić.
“Na taljigama u večnost” je priča o čoveku koji je 46 godina nosio uniformu, izneo na svojim leđima šest najvećih ratova u istoriji modern srpske države, bio na visokim položajima u srpskoj vojsci, brinuo o srpskom vojniku, o oficirima, o kralju, prevodio dela o vojnoj doktrini I ustrojstvu vojske, izgarao na ispitima koje je pred njega postavljala istorija.

Voleo je zemlju kojoj je sve dao, voleo je narod kog je vodio ka slobodi, zanemario je sebe da bi buduća pokoljenja disala vazduh istinom bogat. Bio je strog, ali i pravedan, blag u očinskim savetima, ali u komandi oštar.
Jedini je srpski đeneral ranjen na prvoj liniji fronta. Sebe razapeo ljubavlju najuzvišenijom, a gradio srpsko nacionalno biće, gonio neprijatelja, a razgonio oblake strepnje nad Srbijom…
Ova monodrama je priča o junaku čiji je pogled naša današnjica…

 

10.12.2015. Radovi na asfaltiranju u Brzanu se privode kraju, a nakon njih uslediće uređivanje bankina, potvrdili su za naš sajt u Fondu za lokalne i nekategorisane puteve. Novim asfaltom, podsećamo, presvučeni su putni pravci u delovima naselja – Gajići, Ribarci, Petrovići, Blagojevići, Đorđevići i Bojkovići, a već su u toku pripreme za izvođenje istih radova u Dobrovodici, Nikšiću i Žirovnici, koji bi, ako vremenski uslovi to dozvole, trebalo da budu završeni do kraja meseca.
Tu se, međutim, aktivnosti Opštinskih fondova za ovaj period ne završavaju. JP “Lepenica” angažovano je na poslovima uređenja prostora oko javne česme u centru Dobrovodice i korita koje je bilo napunjeno opalim lišćem i drugim otpadom.

S obzirom da je naselje Donja mala – Jevtića kraj pokriveno kanalizacionom mrežom, iz Fonda za komunalnu delatnost pozivaju meštane ovog dela Batočine da do Nove godine iskoriste mogućnost priključenja na kanalizacionu mrežu po povoljnijim uslovima.

 

09.12.2015. U Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“ u Batočini privode kraju još jednu, veoma uspešnu poslovnu godinu. Prethodnih jedanaest meseci organizovani su brojni događaji; sabori, sajmovi, festivali, književne večeri, pozorišne predstave i bioskopske projekcije. Ustanova je u organizacionom smislu puno napredovala i nastavlja da se razvija, a veliki korak, kao šlag na tortu pred novogodišnje praznike, napravljen je u tehničkom pogledu.
Naime, za potrebe Centra nabavljena je nova oprema za ozvučenje koja će moći da odgovori daleko zahtevnijim zvučnim izazovima, nego što je to do sada bio slučaj. Nova mikseta, novo pojačalo, mikrofoni i stalci događajima koji se ovde organizuju daće jednu novu dimenziju.

- Nabavka ozvučenja za našu ustanovu je veoma važna s obzirom da smo do sada koristili opremu staru više od deset godina, dobijenu kao donaciju od VOCA-e. Potrudićemo se da naredne godine nabavimo muzičke kutije, ali i da odradimo scensku rasvetu čime ćemo postati jedan od najmodernijih centara u okolini, rekla je u izjavi za naš sajt Jasmina Mladenović, direktor KTC „Dositej Obradović“.
Posetioci ove ustanove kulture u mogućnosti nove opreme moći će da se uvere već 23. decembra kada se u Galeriji Centra organizuje regionalna manifestacija „Zlatne ruke šumadije“.

 

04.12.2015. Predstavnici Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina su 15. i 16. septembra prisustvovali seminaru „Bezbednost dece kao putnika u automobilima“, u realizaciji Centra za promociju bezbednosti saobraćaja u Novom Sadu. U okviru ovog seminara predavači su predvideli, da se u svim opštinama koje su prisustvovale ovim predavanjima, održi ista edukacija za radnike javnih ustanova koji su u čestom kontaktu sa roditeljima, kao i da se izvrši besplatn pregled dečijih auto-sedišta ispred predškolskih ustanova. Pomenute aktivnosti realizovane su u Batočini 19.11.2015.godine.

Naime, ideja Centara za promociju bezbednosti saobraćaja jeste podizanje svesti i unapređenje znanja medicinskih radnika, vaspitača, roditelja kao i svih građana uopšte, o značaju i pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta. Kako su doktori, vaspitači, pedijatrijske i patronažne sestre u čestom kontaktu sa roditeljima, i predstavljaju jedan od vodećih autoriteta za njih, cilj je bio okupiti ih i ukazati im na značaj upotrebe pasivne zaštite za decu prilikom vožnje u automobilima. Predavanjima su prisustvovali vaspitači i medicinske sestre PU „Poletarac“ kao i doktori, pedijatrijske i više medicinske sestre u patronaži Doma zdravlja Batočina.
Instruktorka za dečija auto-sedišta, Ivana Mihajlović, je zajedno sa predstavnicima lokalnog Saveta, Goranom Maksovićem i Biljanom Todorović, predstavila fiziku sudara tokom saobraćajnih nezgoda, zatim podelu auto-sedišta prema grupama, u zavisnosti od uzrasta i težine deteta, te kako se ispravno postavljaju u automobilima ali i kako se pravilno deca vezuju u njima. Ona je tom prilikom istakla, da se podela donekle može dovesti u vezu sa starošću deteta. Ipak, treba imati na umu da se deca istog uzrasta značajno mogu razlikovati po masi i visini. Starost deteta se treba koristiti kao opšti orjentir za odabir grupe dečijih auto sedišta, ali je vrlo važno utvrditi da li odabrana grupa dečijeg auto-sedišta odgovara telesnim karakteristikama deteta- masi i visini. Isto tako, naglasila je da je pravilno koršćeno auto-sedište ono koje odgovara fizičkom uzrastu deteta, pravilno je pričvršćeno za automobil i dete je u njemu ispravno vezano. Uz to, auto-sedište mora da ima atest bezbednosti izdat od Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu koja propisuje minimalni standard sigurnosti auto-sedišta regulacijom UN ECE R44/04 ( ili R129) i ne bi trebalo da je starije od roka trajanja koji određuje proizvođač u upustvima auto-sedišta. Takođe ne bio trebalo koristiti auto-sedite koje je bilo postavljeno u automobilu koji je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi.

Predstavnica Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, Biljana Todorović, je istakla da se najveći broj saobraćajnih nezgoda, tačnije 80% njih, dešava  na putevima u naselju, na kratkim relacijama. Korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje verovatnoću ozbiljne ili smrtne povrede u sudaru za 55%. Najbolju zaštitu deci putnicima u vozilu pružaju dečija auto-sedišta – kad se primereno i pravilno koriste. Auto-sedišta smanjuju rizik pogibije kod beba za oko 70% a kod dece 1-4 godine starosti za 54%. Najefektivniju zaštitu u sudaru predstavljaju sigurnosni pojasevi. Osnovna svrha pojasa jeste da zadrži putnika na mestu, da raspodeli sile preko najsnažnijih delova tela, da odvuče deo sila koje deluju na putnika i da poveća period zaustavljanja tela. Oni zapravo smanjuju rizik teških i smrtnih povreda za 40% - 65%. Najbolju zaštitu pružaju kod udarca spreda, preokretnog sudara i sudara sa udarcem na strani bez putnika. Nevezani putnici na zadnjem sedištu su opasni po život jer, nevezan putnik na zadnjem sedištu povećava rizik pogibije putnika na prednjem sedištu 5 puta. Vezanjem putnika na zadnjem sedištu smanjuje se rizik pogibije vezanog putnika na prednjem sedištu 80%.
Nakon predavanja, ispred PU „Poletarac“ održana je akcija besplatnog pregleda auto-sedišta za roditelje koji su želeli da utvrde da li na pravilan način koriste auto-sedište i da li svoje dete na ispravan način vezuju u njemu. Ivana Mihajlović uz pomoć predstavnice Saveta, Biljane Todorović, izvršila je pregled nekoliko vozila, ali isto tako podelila roditeljima brošure sa korisnim informacijama, a koje se odnose na pasivnu zaštitu dece u vozilima. Kako bi ove informacije bile dostupne i ostalim roditeljima, posteri sa istim sadržajem, istaknuti su na vidnim mestima u PU „Poletarac“ u Batočini i svim selima, u Domu zdravlja, Dečijem dispanzeru, Kancelariji za mlade i sl.

 

30.11.2015. Sedmi „Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma“ i treći „Sajam zimnice i domaće radinosti“ koji je od 26. do 28. novembra održan na kragujevačkom Šumadija sajmu, svečano je završen u subotu. Posle tri dobro organizovana dana promocija, prezentacija i brojnih radionica, zadovoljni su i posetioci i izlagači. Na svečanom zatvaranju, uz igru najmlađih članova Kulturno umetničkog društva „Dukati“, podeljene su i nagrade najuspešnijim izlagačima.
Za najlepši i najoriginalniji prostor, prva nagrada pripala je Turističkoj organizaciji Trebinja, a drugu i treću nagradu dobile su etno postavke TO Kraljeva i TO Pirota.

Za najbolju prezentaciju, nagradu je dobila TO Kruševca, predstavljanjem na bini  folklornom i plesnom  grupom za numeru „Gangam stajl“ i programom na štandu. Druga nagrada pripala je Regiji centralne Srbije u okviru koje se predstavio Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović”, za Etno modnu reviju i ostale sadržaje programa, a treća nagrada pripala je TO Despotovca, za program „Belih orlova“.
Inače, tokom sajamske manifestacije na zajedničkoj mini modnoj reviji članice Udruženje žena “Zlatne ruke Batočine” predstavile su ručno rađene odevne predmete koje su, kao manekeni, nosili učenici Srednje škole “Nikola Tesla”, a svoju prezentaciju na sajmu imala je i manifestacija “Obredni hlebovi”.
Za najbolji informativno propagandni materijal, nagradu je dobila Turistička organizacija Niša za komplet od tri kompleksne informativne brošure o Nišu, Niškoj banji i Avanturističkom turizmu u okolini Niša. Drugu nagradu dobila je TO Golubac za najoriginalniji prospekt Vilenjačkih priča i dva prateća informativna prospekta, a treću nagradu dobila je TO Bar, za komplet informativnih brošura o smeštajnim kapacitetima i znamenitostima Bara.
Nagradu za najbolji nastup (jedna u konkurenciji), dobila je TO Gornji Milanovac za nesebičnu pomoć i podršku ovom Sajmu, predstavljanjem turističkih potencijala seoskih domaćinstava svoje opštine.
Stručni žiri koji je proglasio najbolje činili su direktorka Turističke organizacije Republike Srpske, Nada Jovanović, Pavle Đukić iz Turističke organizacije Srbije i Jasmina Marković Milenković iz Gradske turističke organizacije Kragujevca, jer ove organizacije, po pravilu, nisu mogle da konkurišu za nagrade.
Drugog dana sajma u okviru organizovanih vodičkih tura učenici Srednje škole “Nikola Tesla” iz Batočine, smera turistički tehničar, obišli su Spomen park „Kragujevački oktobar“, Staru skupštinu, Amidžin konak, Galeriju savremene umetnosti i konak kneza Mihajla.

 

26.11.2015. Poljoprivrednicima sa teritorije opštine Batočina, koji su tokom oktobra podneli zahteve za subvencije u poljoprivredi na Javnom pozivu koji je raspisala Opštinska uprava opštine Batočina, juče je izvršena uplata sredstava na tekućim računima podnosilaca zahteva.
Podneto je ukupno 128 zahteva, a isplaćena su sredstva za124 koji su ispunjavali uslove konkursa.
Poljoprivrednici su podnosili zahteve za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje), regres za osiguranje, kamate na poljoprivredne kredite, kupovinu folije i sadnice voća.
Visina isplaćenih sredstava iznosi 1.047.226,00 dinara.

 

24.11.2015. Jednoglasnom odlukom svih prisutnih delegata na poslednjoj, redovnoj izbornoj sednici Skupštine Opštinskog fudbalskog saveza, za predsednika je izabran Predrag Milosavljević, a potpredsednika Zoran Pešić.
Osim njih dvojice, na mandatni period od četiri godine izabrani su i članovi Izvršnog odbora: Branislav Nikolić (predsednik), Andreja Petković i Nebojša Đokić, zatim Stefan Bogićević ispred SSO sudija i Mile Stanković koji će predstavljati Stručnu strukovnu organizaciju trenera. Izabran je i novi tročlani Nadzorni odbor na čijem je čelu Nemanja Karić.
Stupajući na dužnost, Milosavljević je u izjavi za naš sajt istakao da će ciljevi i zadaci na kojima će se bazirati rad novog rukovodstva biti pomoć svim klubovim, najpre u organizacionom smislu, a pomoć mogu da očekuju i stručne strukovne organizacije fudbalskih sudija i trenera kroz usavršavanje u radu.
Inače, po završetku redovne izborne sednice skupštine održana je i prva sednica Izvršnog odbora na kojoj je izabran sekretar OFS, Vladimir Vidaković.

 

23.11.2015. Zavesa na jesenju polusezonu u Zoni „Dunav“ spustila se minulog vikenda kada su na programu bili mečevi petnaestog kola , a batočinski zonaš se do prolećnih susreta od svojih navijača oprostio remijem.
Sloga je u subotu na stadionu „Kraj Lepenice“ ugostila, do ove utakmice, vodeću Gružu, sa kojom je podelila bodove, 1:1.
Jesenji prvak, Homoljac, u Žagubici je savladao fudbalere Npretka iz markovca 4:2, a najubedljivije pred zimsku pauzu bile su Šapine koje su put Velike Plane torpedovale Moravu ponizivši je 5:0. GFK Jasenica 1911 je u Smederevskoj Palanci bila sigurna protiv Basarca iz Mišljenovca 2.0, a Borac u Žabarima u susretu sa Obilićem iz Živice 2:1. Rudar i Radnički 1926 iz Požarevca podelili su bodove u Kostolcu 1:1, dok su minimalnim rezultatom, 1:0, trijumfovali Proleter u Vranovu nad VGSK-om iz Velikog Gradišta i RSK iz Rabrova na gostovanju Omladincu u Donjoj Rači.

Homoljac će nastavak takmičenja dočekati na čeonoj poziciji Zone „Dunav“ sa osvojenih 30 bodova, ispred prvih pratilaca Gruže i RSK-a koji su sakupili po 29. Sloga će „prezimeti“ na devetoj poziciji, a na svom kontu ima 20 bodova.
Podsećamo, u prvom prolećnom, odnosno šesnaestom kolu u Batočini će gostovati VGSK iz Velikog Gradišta.

 

19.11.2015. Osim uređivanja putne infrastrukture i fekalne kanalizacije na teritoriji batočinske opštine i same varoši, intenzivno se ovih dana radi na sanaciji korita i kanala na vodama drugog reda.
Trenutno se izvode radove na, takozvanom, „Starom koritu Lepenice“, odnosno u Donjoj mali duž Železničke ulice, pa sve do ušća u Lepenicu, potesu koji je ranijih godina usled topljenja snega u proleće, a naročito tokom prošlogodišnjih majskih poplava, zadavao puno problema.
Pomenute radove u skladu sa Elaboratom za odvođenje atmosferskih voda i uređenje vodotokova drugog reda za urbani deo naselja Batočina izvodi preduzeće „Autotransport“ iz Valjeva. Njihova ukupna vrednost iznosi oko četiri miliona dinara, a ako vremenske prilike to budu dozvolile, njihov završetak se očekuje u drugoj polovini dembra meseca.

Podsećamo, u toku su i radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u naselju Donja mala – Jevtića kraj, kao i radovi na uređenju i asfaltiranju puteva i ulica na teritoriji batočinske opštine.
Ove jeseni novi asfalt dobili su ili će dobiti Ulica Dimitrija Tucovića u Batočini, prilazni put prema gradskoj toplani, kao i deonica u Donjoj mali kod „Limenke“. Novi asfalt je planiran i na putu pored škole u Crnom Kalu, ali i u nekoliko delova Brzana  (sokaci Gajići, Ribarci, Petrovići, Blagojevići, Đorđevići i Bojkovići). Istim radovima obuhvaćeni su i Nikšić, Žirovnica, Dobrovodica i Gradac.

 

18.11.2015. Završni susret seminara “Portfolio – kolekcija odgovornosti” održan je za vikend u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Batočini. Realizovan je elektronskim putem i trajao nekoliko nedelja, a uspešno ga je završilo 24 učitelja ove ustanove, zajedno sa drugim polaznicima iz čitave Srbije.
Osim učitelja iz Batočine, završnom susretu su prisustvovali prosvetni radnici iz Smederevske Palanke i Velike Plane, kao i vaspitači iz Predškolske ustanove “Poletarac”.
Učesnici su se, inače, tokom seminara upoznavali sa detaljnim sadržajem radne biografije, a zatim i sa sadržajem elektronskog portfolija, kreirajući svoja web mesta, pritom istražujući mogućnosti Google sajta. Takođe su se bavili i refleksijom na sopstveni rad u vidu kritičkog osvrta na ostvarene aktivnosti.

Između ostalog, učesnici seminara napravili su i kratak osvrt na izmene najnovijeg Pravilnika o stručnom usavršavanju, a susret je završen neformalnom razmenom iskustava sa kolegama iz drugih škola u vezi sa različitim temama vezanim za obrazovanje.
Realizator završnog susreta u Batočini bila je Marija Jović Stevanović, profesor engleskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi “Sveti Sava”.

 

17.11.2015. Kako je od ranog dečijeg uzrasta uloga roditelja za usvajanje obrazaca bezbednog ponašanja u saobraćaju presudna, potrebno je posebnu pažnju posvetiti informacijama usmerenim ka njima s ciljem da roditelji postanu svesniji odgovornosti svoje uloge. Zato je potrebno roditeljima pružiti informacije koje će im pomoći da bolje razumeju probleme bezbednosti dece u saobraćaju, kao i obezbediti praktične savete kako da svoju decu efikasno podučavaju bezbednom ponašanju u saobraćaju.

S tim u vezi, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina, podržao je akciju Agencije za bezbednost saobraćaja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture „ Za bezbednost dece u saobraćaju. Svi zajedno“ i odvojio sredstva za izradu i štampanje 800 brošura i letaka, kao i 50 postera, kako bi se roditeljima na vreme skrenula pažnja o značaju njihove uloge u pravovremenom delovanju po pitanju bezbednosti dece. U periodu od 26.10.2015. godine do 02.11.2015. godine, promotivni materijal podeljen je odeljenskim starešinama i učenicima od prvog do četvrtog razreda OŠ “Sveti Sava“ u Batočini, sa ciljem da taj isti materijal predaju svojim roditeljima, ne bi li ih oni na vreme naučili značaju bezbednog učešća u saobraćaju. Isto tako, u svim izdvojenim odeljenjima po selima, kao i u matičnoj Osnovnoj školi u Batočini, na ulaznim vratima i informativnim panoima, postavljeni su posteri sa po primerkom brošure i letka.

Kako Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina, vodi računa da i najmlađi mališani budu bezbedni učesnici u saobraćaju, promotivni materijal je takođe podeljen roditeljima dece predškolskog uzrasta, obzirom da naredne godine mnogi od njih će se po prvi put odvojiti od istih  i sami ići od/ do škole. Takođe, posteri i brošure su i u PU „ Poletarac“ istaknute na vidnim mestima, kako bi roditelji, dolazeći i odlazeći iz ove ustanove, imali priliku da se svakodnevno informišu o značaju njihove uloge u saobraćajnom vaspitanju svoj dece. Posteri „Za bezbednost dece u saobraćaju. Svi zajedno“ takođe su postavljeni u svim javnim institucijama poput Opštinske uprave, Doma zdravlja, Policijske stanice, Osnovne škole „Sveti Sava“, Predškolske ustanove „Poletarac“, Kancelarije za mlade i dr.

 

16.11.2015. Na Osmoj izložbi suvenira i turističkih publikacija, koja je u četvrtak i petak, 12. i 13. novembra, održana u Leskovcu, Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” još jednom je nagrađen. Redovan učesnik ove manifestacije ovoga puta, zajedno sa Turističkom organizacijom Topola osvojio je treću nagradu u kategoriji jednolisna turistička publikacija za brošuru “Obredni hlebovi”.
U ovoj kategoriji prva nagrada pripala je Turističkoj organizaciji opštine Lazarevac, a druga Turističkoj organizaciji opštine Trstenik i Turističkoj organizaciji grada Smedereva.
U kategoriji višelisnih turističkih publikacija do 50 strana prva nagrada dodeljena je Organizaciji za turizam i kulturu Sokobanja, drugu dele Turistička organizacija Vršac i Gradska turistička organizacija Kragujevac, a treća Turističkoj organizaciji Niša.

Kada je reč o turističkim publikacijama sa preko 50 strana za najbolju je proglašena publikacija Turističke organizacije Niš, drugu je izradila Turistička organizacija opštine Knjaževac, a treću Kulturno-turistički centar Lapovo.
Prva nagrada za video publikaciju i promo film pripala je Turističkoj organizaciji Golubac, drugu dele Turistička organizacija opštine Vršac i Gradska turistička organizacija Kragujevac, a treću Turistička organizacija opštine Ivanjica i Organizacija za turizam i kulturu Sokobanja.
Video publikaciju – reportažu, najbolje je uradila Turistička organizacija opštine Majdanpek, drugu nagradu dele Turistička organizacija opštine Knjaževac i Turistička organizacija Kraljevo, a treću Turistička organizacija opštine Knjaževac, Turistička organizacija grada Smedereva i Turistička organizacija Pirota.
Prva nagrada za najbolji suvenir pripala je Turističkoj organizaciji grada Kruševca, drugu dele Turistička organizacija opštine Lebane i Turistička organizacija opštine Temerin, a treću Turistička organizacija Čačka i Turistička organizacija Valjeva.
U kategoriji upotrebnih predmeta prvo mesto osvojila je Turistička organizacija opštine Blace, za njom slede Turistička organizacija opštine Kuršumlija i Gradska turistička organizacija Kragujevca, a treće mesto pripalo je Turističkoj organizaciji Čačka.
Najoriginalniji eksponat delo je Turističkog centra grada Zrenjanina, drugo mesto pripalo je Turističkoj organizaciji opštine Gornji Milanovac, a treće Turističkoj organizaciji opštine Ivanjica.
Što se turističkog plakata tiče, prva nagrada dodeljena je Turističkoj organizaciji opštine Vršac, druga Opštinskoj organizaciji za turizam i sport Aleksinac, a treća Turističkoj organizaciji Valjeva i Turističkoj organizaciji opštine Brus.
Zatim, u kategoriji kolekcija turističkih fotografija pobedio je Centar za kulutrne delatnosti, turizam i bibliotekarstvo Vladičin Han, na drugom mestu je Turistička organizacija Čačka, a na trećem Gradska turistička organizacija Kragujevac.
Prva nagrada za turističku mapu pripala je Turističkoj organizaciji Bela Palanka, druga Turističkoj organizaciji opštine Žabalj, a treća Turističkoj organizaciji opštine Knjaževac i Turističkoj organizaciji Kraljeva.
Najbolju turističku razglednicu izradila je turistička organizacija opštine Knjaževac, drugu nagradu dele Turistička organizacija opštine Lazarevac i Gradska turistička organizacija Kragujevac, a treću Turistička organizacija opštine Brus i turistička organizacija Dragačevo.
Specijalna nagrada dodeljena je Turističkoj organizaciji opštine Vršac za set produkcija fotografija.

 

09.11.2015. Fudbaleri Sloge iz Batočine odigrali su minulog vikenda, u okviru XIII kola Zone „Dunav“, prvenstvenu utakmicu sa ekipom Omladinca iz Donje Rače, timom koji je u dosadašnjem delu prvenstva najmanje pokazao. I taman kada su svi očekivali da Batočinci uknjiže sigurna tri boda, desilo se neočekivano, remi 1:1. Ovaj rezultat sasvim sigurno nije zadovoljio nikog sa stadiona „Kraj Lepenice“, a tešku priliku za „vađenje“ Sloga će imati narednog vikenda, na nimalo lakom gostovanju zahuktalom RSK-u u Rabrovu.
U XIII kolu dunavske zone, inače, na osam susreta viđeno je čak 29 golova, a strelci nisu bili raspoloženi jedino na utakmici u Vranovu između Proletera i pomenutog RSK-a iz Rabrova koja je završena bez golova. Najviše ih je, međutim, viđeno u Velikoj Plani gde je Morava savladala Napredak iz Markovca, 4:3, a zanimljivo je bilo i u Žagubici u pobedi vodećeg Homoljca nad Obilićem iz Živice 3:2. Prilično ubedljiva je u Smederevskoj Palanci bila i GFK Jasenica 1911 koja je slavila nad VGSK-om iz Velikog Gradišta 4:1, dok su i Šapine bile bolje od Basarca iz Mišljenovca 3:1. Istim rezultatom, 2:1, završeni su mečevi u Žabarima između Borca i požarevačkog Radničkog 1926, odnosno u Kostolcu između Rudara i Gruže.
Homoljac je od ovog vikenda ponovo lider prvenstva sa 26 bodova, a prate ga Gruža sa 25, odnosno Proleter i Jasenica 1911 sa po 24 boda. Sloga je na devetoj poziciji sakupila 19 i u nedelju od 13 časova u Rabrovu igra sa RSk-om.

 

06.11.2015. Odbornici u Skupštini opštine Batočina su na današnjoj sednici usvojili Odluku o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu. Posle ovog rebalansa, budžetska sredstva su u odnosu na prvi rebalans koji je usvojen aprila meseca, umanjena za nešto više od osam miliona dinara, tako da sada, po svim izvorima sredstava finansiranja, iznose 450.068.196,00 dinara.
Jednoglasnom odlukom članovi Veća usvojili su odluku o mrtvozorskoj službi na teritoriji opštine Batočina prema kojoj su određeni lekari iz Doma zdravlja Batočina koji mogu vršiti stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavati potvrde o smrti.

Jednoglasnim odlučivanjem danas je usvojena Odluka o načinu obavljanja komunalne delatnosti snabdevanja vodom za piće i prečišćavanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda. U sklopu ove odluke, komunalna delatnost snabdevanja vodom za piće na teritoriji opštine Batočina poverava se Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca.
Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području opštine Batočina za prvu polovinu 2015. godine odbornici u lokalnom parlamentu usvojili su jednoglasnim izjašnjavanjem, kao i Program unapređenja sistema javne rasvete koji tokom ove, naredne i 2017. godine, predviđa zamenu dela postojećih svetiljki LED i natrijumovim svetiljkama, čime će se ostvariti ušteda, kako u potrošnji električne energije, tako i u remontu istih.
U tački razrešenja i imenovanja dužnosti člana Upravnog odbora Predškolske ustanove “Poletarac” razrešen je Dejan Komatović, iz reda roditelja, a imenovana Radmila Ilić, dok je za vršioca dužnosti direktora Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Batočine, do imenovanja direktora, na osnovu sprovedenog konkursa imenovana Milijana Jovanović, dosadašnji vršilac dužnosti direktora biblioteke u Batočini.

 

05.11.2015. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na današnjoj sednici jednoglasno usvojili Odluku o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu. Posle ovog rebalansa, budžetska sredstva su u odnosu na prvi rebalans koji je usvojen aprila meseca, umanjena za nešto više od osam miliona dinara, tako da sada, po svim izvorima sredstava finansiranja, iznose 450.068.196,00 dinara.
Jednoglasnom odlukom članovi Veća usvojili su odluku o mrtvozorskoj službi na teritoriji opštine Batočina prema kojoj su određeni lekari iz Doma zdravlja Batočina koji mogu vršiti stručno utvrđivanje vremena i uzroka smrti umrlih izvan zdravstvene ustanove i izdavati potvrde o smrti.

Takođe jednoglasno, usvojen je predlog rešenja o davanju saglasnosti na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Opštinskoj upravi opštine Batočina i Javnom preduzeću “Lepenica Batočina”. Ovaj drugi, inače, odnosi se na rukovođenje radom autobuske stanice i mašinskog parka u Batočini.
Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na području opštine Batočina za prvu polovinu 2015. godine Opštinsko veće usvojilo je jednoglasnim izjašnjavanjem svojih članova, kao i Program unapređenja sistema javne rasvete koji tokom ove, naredne i 2017. godine, predviđa zamenu 1800 postojećih svetiljki LED svetiljkama, čime će se ostvariti ušteda, kako u potrošnji električne energije, tako i u remontu istih.
Opštinsko veće opštine Batočina je na današnjoj sednici dalo saglasnost i na postavljanje znakova – prepreka za usporavanje saobraćaja u ulicama Cara Dušana u Batočini i Užarevića u Brzanu.

 

04.11.2015. Vršilac dužnosti direktora Opštinskih fondova, Srđan Lepojević, i direktor Preduzeća za puteve Kragujevac, Ljubiša Živković, stavili su danas paraf na ugovor o asfaltiranju puteva i ulica na teritoriji batočinske opštine, a ovom činu prisustvovao je i Milan Slović, odgovorni izvođač radova.
Već sutra započeće asfaltiranje deonica puteva u Brzanu (sokaci Gajići, Ribarci, Petrovići, Blagojevići, Đorđevići i Bojkovići) i Gracu, a kako je ranije objavljeno na našem portalu, novi asfalt dobiće Ulica Dimitrija Tucovića u Batočini, prilazni put prema gradskoj toplani, kao i deonica u Donjoj mali. Put pored škole u Crnom Kalu biće presvučen asfaltom, kao i nekoliko lokacija u Nikšiću, Žirovnici i Dobrovodici.

Završetak asfaltiranja će biti uslovljen vremenskim prilikama, a njegovo finiširanje, prema potpisanom ugovoru, očekuje se do kraja decembra meseca. Vrednost ovih radova iznosi oko 24 miliona dinara, a finansira ih Fond za lokalne i nekategorisane puteve.

 

03.11.2015. Studija izvodljivosti čija je izrada u toku, trebalo bi da, nakon potpisivanja memoranduma o razumevanju između grada Kragujevca i kineske kompanije Cmek, posluži kao osnov za formiranje zajedničkog preduzeća. O očekivanjima od ovog posla i perspektivama za poljoprivredne proizvođače,  gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, informisao je predstavnike opština u Šumadiji. Na sednici Šumadijskog okruga bilo je reči i o ulozi lokalnih samouprava u sistemu protivgradne zaštite, koji je ove godine vraćen u nadležnost republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Saradnja grada Kragujevca i kineske kompanije ‘’Cmek’’ u proizvodnji 50 000 tona junećeg i jagnjećeg mesa godišnje, biće verovatno najveća investicija u poljoprivredu Šumadije ikada. Ovim rečima je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić, na sednici Saveta Šumadijskog okruga, predstavnike okolnih opština informisao o značaju posla sa partnerima iz Kine. Nikolić je naveo da su klanica i hladnjača već planirane, a da se još uvek razmatra da li će se na terotoriji grada Kragujevca graditi farma ili će se raditi u stopostotnoj kooperaciji sa poljoprivrednicima.
Načelnik okruga, Damjan Srejić, veruje da bi prvi ugovori sa poljoprivrednicima mogli da budu potpisani narednih meseci, jer je kako je objasnio, potrebno bar dve godine da se postigne obim proizvodnje od 50 000 tona godišnje, što je oko 100 000 bikova. Prema njegovim rečima, u Šumadijskom okrugu u ovom trenutku ima 45 000 goveda svih kategorija, smeštajni kapaciteti postoje za 180 000 grla.
Na sednici Šumadijskog upravnog okruga, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Jugoslav Nikolić je sa predstavnicima opština razgovarao o ulozi lokalnih samouprava u sistemu protivgradne zaštite.
Nova sezona protivgradne zaštite počinje 15. aprila, a do tada je neophodno obezbediti ispravnost radarskog sistema i nabavku raketa. Prema oceni nadležnih, sistem je u prilično lošem stanju, jer je poslednjih godina budžet bio restriktivan, pa je potrebno uložiti zajednički napor u njegovo poboljšanje.

 

02.11.2015. Fudbaleri Sloge iz Batočine minulog vikenda doživeli su šesti prvenstveni poraz i to minimalnim rezultatom, 1:0, na gostovanju Napretku u Markovcu. Ovim porazom Batočinci su pokvarili prošlonedeljni plasman na tabeli Zone „Dunav“, pa sada zauzimaju devetu poziciju.
Inače, u derbiju XII kola lider prvenstva, Gruža, ubedljivo je, na svom terenu, savladala GFK Jasenicu 1911 iz Smederevske Palanke 4:0, a mnogo golova viđeno je i u Velikom Gradištu gde je domaći VGSK lako izašao na kraj sa Borcem iz Žabara, 4:1. Basarac je u Mišljenovcu slavio nad favorizovanim Homoljcem iz Žagubice 3:0, a istim rezultatom je još jedan pretendent na viši rang, Proleter iz Vranova, porazio fudbalere Omladinca u Donjoj Rači. Minimalnim rezultatom, 1:0, slavili su Morava iz Velike Plane u Živici nad Obilićem, te Radnički 1926 u Požarevcu u susretu sa Šapinama, odnosno RSK u Rabrovu protiv Rudara iz Kostolca.

Nakon ovog kola na tabeli Zone „Dunav“ vodi Gruža sa 25 bodova, a prate je Proleter i Homoljac sa po 23. Sloga je na devetoj poziciji sakupila 18 bodova i u subotu se sastaje sa Omladincem iz Donje Rače.
U XII kolu Šumadijske okružne fudbalske lige ŽSK je u Žirovnici bio bolji od Pobede iz Sepaca 2:0, dok su Lepenica i Šumadinac uknjižili poraze, i to Badnjevčani pred svojom publikom od Šumadije iz Toponice 3:0, a Brzanci na gostovanju vodećem BSK-u u Belosavcima 1:0.

Evo i ostalih rezultata XII kola Šumadijske okružne lige:
ARANĐELOVAC: Aranđelovac - Prvi srpski ustanak (Orašac) 5:1
GOROVIČ: Vitlina-Bokanja - Karađorđe (Rača) 4:3
VINČA: Vinča - Šatornja (Šatornja) 3:1
BADNJEVAC: Lepenica - Šumadija (Toponica) 0:3
BELOSAVCI: BSK - Šumadinac (Brzan) 1:0
JUNKOVAC: Junkova - Trnava (Donja Trnava) 3:2
PAJSIJEVIĆ: Borac - Banja (Banja) 3:1
ŽIROVNICA: ŽSK - Pobeda (Sepci) 2:0

 

30.10.2015. Uređenje komunalne infrastrukture u batočinskoj varoši koji su predviđeni planom Opštinskih fondovaupravo se realizuje, a u toku su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u naselju Donja mala – Jevtića kraj, potvrdili su za naš sajt u Fondu za komunalnu delatnost Opštine Batočina.
Vrednost ovih radova koje izvodi „Hidromontaža“ iz Beograda iznosi deset miliona dinara, finansira ih Fond, a ako vremenski uslovi to budu dozvolili, njihov završetak se očekuje posle novogodišnjih praznika.
Fond je, takođe, zaključio ugovor sa Preduzećem za puteve Kragujevac o asfaltiranju puteva i ulica na teritoriji batočinske opštine. Već od naredne nedelje u planu je asfaltiranje Ulice Dimitrija Tucovića u Batočini, prilaznog puta prema gradskoj toplani, kao i deonice u Donjoj mali. Novim asfaltom biće presvučen i put pored škole u Crnom Kalu, ali i nekoliko lokacija u Brzanu (sokaci Gajići, Ribarci, Petrovići, Blagojevići, Đorđevići i Bojkovići), dok će isti radovi biti obavljeni i u Nikšiću, Žirovnici, Dobrovodici i Gracu. Završetak asfaltiranja koje će, opet, biti uslovljeno vremenskim prilikama, očekuje se do kraja decembra meseca. Vrednost ovih radova iznosi oko 24 miliona dinara.
U Opštinskim fondovima napominju i da se svakodnevno vrši nasipanje lokalnih i nekategorisanih puteva u čitavoj opštini.

 

29.10.2015. Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Batočina koja je održana danas, a kojoj je predsedavao zamenik predsednika opštine, Srđan Biorac, članovi Štaba su upoznati sa zaključcima sednice Republičkog Štaba za vanredne situacije. Prema ovom zaključku, jedinice lokalne samouprave su u obavezi da izvrše identifikovanje i popis alternativnih izvorišta za snabdevanje stanovništva zdravstveno ispravnom vodom, alternativnih načina vodosnabdevanja i mobilnih i stacionarnih cisterni i tankova za vodu.
Štab je, takođe, analizirao spremnost zimskih službi za održavanje putne infrastrukture, pripremljenosti i raspoloživosti kapaciteta, brojno stanje i ispravnost mehanizacije za predstojeći zimski period, kao i mogućnosti angažovanja ostale raspoložive teške mehanizacije od pravnih i fizičkih lica.
Direktor Opštinskih fondova, Srđan Lepojević je, govoreći o prioritetnim putnim pravcima i saobraćajnicama koje se čiste, prohodnosti usled obilnih snežnih padavina i stanju zaliha soli i rizle, istakao da Fond spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu. U rezervi, dodao je on, trenutno ima 12 tona soli, a ima i ponuda za nabavku novih količina agregata, s obzirom da je za čišćenje između 50 i 70 kilometara putnih pravaca na teritoriji opštine potrebno oko 15 tona. Fond će sezonu čišćenja snega dočekati sa oko 150 tona kamenog agregata. Na „lageru“ trenutno, prema njegovim rečima, ima oko 70 tona, dok će ostala količina biti nabavljena do 15. novembra.
Članovi Šaba za vanredne situacije jednoglasno su usvojili i preporuku građanima i obrazovnim ustanovama o problemu neorganizovane prodaje pirotehničkih sredstava, s obzirom da se bliže novogodišnji i božićni praznici kada se očkuje pojačana upotreba pirotehničkih sredstava, naročito kod korisnika mlađih od 14 godina.

 

28.10.2015. U holu Kulturnog centra „ Dositej Obradović“ u Batočini, svečano je obeležen jubilej, 50 godina postojanja i rada Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“.Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice i gosti. Prisutnima se obratila direktorka ove ustanove, Milijana Jovanović, upoznavši ih sa nekim bitnim činjenicama iz prošlosti, ali i planovima za budućnost.
Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ Batočina postoji kao samostalna ustanova od 31.marta 1965.gdine. U svom sastavu je uvek imala i ogranke u okolnim selima kao što su Brzan, Badnjevac, a povremeno i u Žirovnici, Milatovcu i Crnom Kalu.

U pola veka postojanja stalo je sve što se može nazvati usponima i padovima u poslovanju jedne ustanove kulture u zemlji Srbiji.“ Od borbe za očuvanje samostalnosti, preko dobijanja adekvatnog prostora za rad, obezbeđivanja materijalnih sredstava za nabavku knjiga do očuvanja određenog broja stalnih korisnika ali i osmišljavanja novih načina kojima bi se privukle nove generacije korisnika, put je bio trnovit, ali dobro utaban“, rekla je nova direktorka ove ustanove. Zapravo, cilj je bio samo jedan – sačuvati kulturnu baštinu našeg naroda, a posebno našeg kraja i približiti je novim generacijama,unaprediti život svih učenih ljudi i zadovoljiti ukuse i potrebe svih korisnika.
Na manifestaciji su uručena i brojna priznanja i zahvalnice, a pravi užitak je bio  lepo osmišljen  program u kome su se učestvovali : operski pevač- Voja Spasić, glumac-Mirko Babić i vokalno-instrumentalni sastav „Aarhangeli“ iz Kragujevca.

 

28.10.2015. Udruženje gradjana Sunce realizovalo je u opštinama Batočina i Knić, projekat Mladi u Agrobiznisu, koji je finansijski podržala ambasada Kraljevine Norveške.
Proteklih godinu dana 20-oro mladih iz ove dve opštine imalo je priliku da nauči više o izradi biznis projekata, marketingu i prodaji.
Uz pomoć grantova od 500 evra u dinarskoj protivvrednosti, mogli su da nabave i neophodnu opremu.
Projekat Mladi u Agrobiznisu, koji je trajao godinu dana u selima opština Batočina i Knić, pokazao je da je mladim ljudima koji žele da ostanu na svojim ili porodičnim imanjima potrebna podrška.

Ne samo finansijska već i sticanje novih znanja. Priliku da nauče više o izradi biznis projekata, marketinga, prodaje, dobili su zahvaljujući ovom projektu koji je realizovalo Udruženje gradjana Sunce uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.
Mladi poljoprivrednici dobili su i grantove u iznosu od 500 evra za kupovinu neophodne opreme koja im je pomogla u proizvodnji.
Zanimanja mladih bila su različita, a pored edukacije i podsticajnih finansijskih sredstava, mladi poljoprivrednici imali su i savetodavnu podršku stručnjaka na terenu iz svih oblasti poljoprivrede.
- Sredstva dobijena od Norveške ambasade iskoristio sam za kupovinu muzilice, s obzirom da sam u ratarskoj proizvodnji, prema mojim procenama, dostigao maksimum. Trudim se da u budućnosti razvijem stočarstvo u čemu će mimuzilica mnogo pomoći prilikom izmuzavanja krava. Higijena će, zahvaljujće njoj, biti na zavidnim nivou, a sasvim sigurno ću postići i bolju efikasnost, rekao je na promociji projekta Marko Sretenović, mladi poljoprivrednik iz Dobrovodice.
I predstavnici Batočine i Knića smatraju da ovakav model podrške, koji je ovoga puta stigao iz nevladinog sektora, prvi put za poljoprivredu, treba da primenjuju i lokalne samouprave.

 

22.10.2015. U okviru tradicionalne Oktobarske akcije dobrovoljnog davanja krvi, Opštinska organizacija crvenog krsta Batočina je u saradnji sa kragujevačkim Zavodom za transfuziju krvi organizovala akciju prikupljanja ove dragocene tečnosti.
Ovoj akciji koja je, kao i sve prethodne, organizovana u srednjoj školi „Nikola Tesla“, priključili su se humani ljudi iz Batočine, za razliku od ranijih godina kada su iz drugih opština i sredina organizovano dolazili.
Od ukupno 24 dobrovoljnih davalaca krvi koji su bili odlučni da pomognu najugroženijima, krv je dalo njih 14, dok ostali iz zdravstvenih razloga to nisu mogli da učine.

Po rečima Mice Milojević, sekretara OOCK Batočina, akcija je označena kao uspešna, prikupljene su zadovoljavajuće količine krvi, a bile su zastupljene sve krvne grupe. Za svaku pohvalu, dodala je ona, je i činjenica da se velikoj porodici humanih ljudi priključio i novi davalac, jedan učenik srednje škole.

 

20.10.2015. Delegacija Šumadije i Pomoravlja koju su činili Minja Obradović član Gradskog veća grada Kragujevca za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju, Vladimir Obradović saradnik Direkcije za urbanizam u Paraćinu, Radiša Milošević predsednik opštine Batočina, Miladin Jakovljević zamenik predsednika opštine Aranđelovac i predstavnici Regionalne Agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, koje je predvodio direktor Nenad Popović, boravili su u Briselu gde su pored zvaničnih sastanaka učestvovali i na manifestaciji ''Open Doors''.
Članovi naše delegacije u predstavništvu regiona Emilia Romanja sa direktorkom kancelarije Lorenzom Badielo i njenim saradnicima razgovarali su o institucionalnoj saradnji dve teritorije, bilateralnoj saradnji opštine, projektnoj saradnji, unapređenju kapaciteta lokalnih samouprava i regionalne agencije u oblasti politika i procedura Eu kao i Jadransko-Jonskom makro regionu i programu Adrion.
Predstavnici grada Kragujevca i opština Batočina, Paraćin i Aranđelovac predstavili su svoje potencijale i prioritetne pravce delovanja dok su predstavnici regiona Emilia Romanja istakli vodeću ulogu u administraciji EU programa Adrion i mogućnost saradnje sa Regionalnom Agencijom Šumadije i Pomoravlja i lokalnim samoupravama.
Na sastanku su postignuti okvirni dogovori i planirani naredni koraci u konkretizovanju saradnje u oblasti teritorijalnog povezivanja, programa i projekata a prvi korak biće rad na izradi Nacera sporazuma o saradnji.
Naša delegacija imala je i sastanak sa predstavnicima Evropske asocijacije razvojnih agencija-EURAD-a. U razgovoru sa delegacijom EURAD-a, koju je predvodio aktuelni direktor Kristijan Saublens sa saradnicima, bilo je reči o tome kako najefikasnije iskoristiti članstvo REDASP u asocijaciji EURADA u korist teritorije u oblastima informisanja, konkursa, projektne saradnje, povezivanja sa drugim regionima EU, zatim o ulozi REDASP-a u zagovaranju interesa lokalnih samouprava, pronalaženju projektnih partnera i identifikovanju mogućnosti za finansiranje projekata.
Na sasatnku se govorilo i o unapređenju kapaciteta teritorije za pristup EU a predstavnici EURADA će proslediti korisne informacije u vidu analiza, liste relevantnih projekata, najave predstojećih konferencija i seminara kao osnove za započinjanje zastupanja interesa teritorije. Direktor Regionalne agencije Nenad Popović predstavio je potencijale i priorite razvoja lokalnih samouprava koje su prisustvovale sastanku a predstavnici EURADA okvirne mogućnosti iskorišćenja članstva REDASP u asocijaciji u cilju unapređenja kapaciteta kako regionalne saradnje tako i lokalnih samouprava sa naše teritorije.
Na kraju posete Briselu naša delegacija učestvovala je i na tradicionalnoj manifestaciji ''Open Doors'' na kojoj su predstavljane teritorije, kulturno nasleđe i investicioni potencijali Šumadije i Pomoravlja sa akcentom na Kragujevac, Aranđelovac, Batočinu i Paraćin. Manifestaciji su ove godine prisustvovali predstavnici 46 regiona Evrope a ovo je bila prilika da se promovišu programi i inicijative EU, predstave prioriteti na štandovima Evropske komisije i evropskih institucija i uspostave neposredni kontakti sa predstavnicima regiona.

 

19.10.2015. Fudbaleri Sloge iz Batočine minulog vikenda ostvarili su šestu prvenstvenu pobedu. Oni su u subotu pred svojim navijačima slavili nad Rudarom iz Kostolca 2:1 i nakon deset odigranih kola zauzimaju šestu poziciju.
Lider prvenstva, Homoljac iz Žagubice, je na gostovanju u Velikom Gradištu remizirao sa VGSK-om 2:2, pa su mu se na samo bod razlike približili Gruža koja je na svom terenu savladala Šapine 2:1 i RSK koji je u Rabrovu bio bolji od Borca iz Žabara 3:2. U ostalim susretima X kola Zone „Dunav“ Basarac je u Mišljenovcu uknjižio nova tri boda protiv „davljenika“ Obilića iz Živice 3:2, Napredak i Proleter iz Vranova odigrali su bez golova u Markovcu, a pobede u gostima zabeležili su GFK Jasenica iz Smederevske Palanke u Donjoj Rači nad Omladincem 1:0 i Morava iz Velike Plane koja je trijumfom nad Radničkim 1926 u Požarevcu 1:0 osvojila važne bodove u borbi za opstanak.
Homoljac i nakon ovog kola vodi na tabeli Zone „Dunav“ sa 20 bodova, a prate ga Gruža i RSK sa po 19. Sloga je na šestoj poziciji sakupila 18 i u narednom kolu gostuje Proleteru u Vranovu.

 

19.10.2015. U mlađem školskom uzrastu, deca više spontano nego promišljeno prelaze ulicu, teže procenjuju udaljenost i brzinu vozila koje im se približava. Način prelaska ulice je jedan od najvažnijih elemenata u obuci dece za bezbedno kretanje u saobraćaju. U trenucima kada dete prelazi ulicu, a u isto vreme je zazuzeto nečim drugim (razgovor sa vršnjacima, igra i sl.), njegova bezbednost je ugrožena. Ponašanje i kretanje deteta u tim siuacijama je nepredvidivo, a često ga zaklanjaju parkirani automobili i druge prepreke, zbog čega se ono teže uočava. Zato je najbitnije prvenstveno dete na vreme naučiti da bezbedno prelazi ulicu. Sistematični rad na dečijem saobraćajnom vaspitavanju, uz učešće škola, vrtića, roditelja, lokalnih vlasti, Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su deca akteri.

S tim u vezi, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina, nakon obilaska đaka u OŠ “ Sveti Sava“, je 15.10.2015. godine, obišao i mališane u predškolskoj ustanovi „Poletarac“, ne bi li se i ovi mališani na vreme upoznali sa osnovnim pravilima saobraćaja, obzirom da već naredne godine polaze u školu i da će se mnogi od njih po prvi put se odvojiti od roditelja i samostalno ići do/od škole. Radionicama su prisustvovali predškolci kao i mališani iz mešovite grupe. Predavanja su, ispred Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, držali Jovan Milošević i Biljana Todorović. Polaznici mešovite grupe imali su prilike da upoznaju novog drugara Pažljivka kroz edukativni crtani film “Pažljivkova pravila“ i na kraju sa predstavnicom Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, ponove kako i gde se prelazi ulica. Starijoj grupi učenika-predškolcima, naglašeno je da pored toga što se ulica prelazi na obeleženom pešačkom prelazu, i to tako što se, pre nego što se zakorači na kolovoz, pogleda prvo levo pa desno pa opet levo, a ako postoji semafor, onda uvek na zeleno svetlo za pešake, takođe im je više puta ponovljeno, da se na ulicama kreću samo trotoarom ili stazom za pešake, a ako je nema, onda levom stranom ulice kako bi bili vidljivi za vozače koji im idu u susret. Isto tako, predstavinci Savtea za bezbednost saobraćaja na putevima, su naglasili da se na ulici deca ne igraju i da se ista ne pretrčava. Vidno zainteresovani temom, daca su učestvovala u dikusiji, često se javljala da odgovore na pitanja predstavnice Saveta kao i da navode primere iz svog okruženja. Na kraju radionice, ponovili su najbitnija pravila o bezbednom kretanju u saobraćaju i razjašnjavali kritične situacije.

 

15.10.2015. Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“, u saradnji sa beogradskim putujućim bioskopom, juče je za ovdašnje filmofile obezbedio projekcije dečjeg avanturističkog ostvarenja, trenutno dosta gledanog hita, „Pan: Putovanje u zemlju Nedođiju“ koji predstavlja potpuno novu pustolovinu dragih junaka iz priče koju je napisao J. M. Beri u 3D tehnologiji i domaći film koji će, sasvim sigurno, obeležiti ovu jesen - „Pored mene“.
U prvom filmu Petar je nestašan dvanaestogodišnjak neodoljivog buntovničkog duha koji mu ne pomaže u mračnom londonskom sirotištu u kojem provodi život. Ipak, jedne potpuno neverovatne noći, Petar duhom odlazi u čarobnu zemlju pirata, ratnika i vila, zvanu Nedođija. U toj zemlji će pokušati da pronađe svoje mesto, a doživeće najneverovatnije avanture i preživeti borbe na život ili smrt, usput tražeći istinu o svojoj majci koja ga je davno ostavila. Nakon što se udruži sa novim prijateljima kako bi pobedio okrutnog pirata, Petar otkriva svoju sudbinu – postaće heroj koji će zauvek ostati zapamćen kao Petar Pan.
Filmofili koji preferiraju domaća ostvarenja uživali su u novom filmu reditelja Stevana Filipovića (Šišanje, Šejtanov Ratnik). Pored vrsne glumačke ekipe koju predvode Hristina Popović, Mirjana Karanović i Dragan Mićanović, ovaj film predstavlja plejadu novih i talentovanih glumaca koji će obeležiti našu filmsku i pozorišnu scenu narednih godina. To su Nikola Glišić, Milica Majkić, Matea Milosavljević, Katarina Pešić, Rastko Vujisić i drugi.

 

14.10.2015. Ovogodišnji rod kukuruza u Šumadiji je prepolovljen, a na čak 30 odsto oraničnih površina je ispod crte isplativosti.
Ovo je ocenio Dobrivoje Popović, stručni saradnik Poljoprivredne stanice u Kragujevcu Dobrivoje Popović.
– Kukuruz je u Šumadiji zasejan na oko 45.000 hektara, a prinosi iznose od 3,5 tona do četiri tone po hektaru – rekao je Popović Tanjugu i naveo da berba te poljoprivredne kulture nije završena na oko 25 odsto oraničnih površina.

          

Prema njegovim rečima, razlozi što je kukuruz podbacio su dug sušni period tokom leta, ali i duga zima i velika vlaga u proleće, zbog čega je setva trajala do kraja maja.
Popović je naveo da su, takođe, prepolovljeni i prinosi soje, kao i da su smanjeni prinosi suncokreta.
– Prinosi suncokreta iznose od 1,5 do dve tone, a ranijih godina su iznosili i do tri tone – naveo je Popović.
Poljoprivrednici Šumadije, na oko 110.000 hektara obradivih oraničnih površina, najviše seju kukuruz – na oko 45.000 hektara. Pšenica je zasejana na oko 20.000 hektara, a na ostalim oraničnim površinama seju suncokret, ječam, tritikale i ovas.

 

13.10.2015. Fudbaleri Sloge su minulog vikenda doživeli najteži poraz u dosadašnjem delu prvenstva. Oni su na gostovanju GFK Jasenici 1911 u Smederevskoj Palanci poraženi ubedljivim rezultatom 5:1, pa sada za vodećim Homoljcem zaostaju četiri boda.
Istim rezultatom je u Žabarima domaći Borac „razmontirao“ ekipu Omladinca iz Donje Rače, a u IX kolu Zone „Dunav“ ubedljiva je bila i Morava koja je u Velikoj Plani rutinski savladala VGSk iz Velikog Gradišta 3:0. Pomenuti Homoljac je u derbiju kola igranom u Žagubici savladao Gružu 2:0, kao i vrlo dobre Šapine prvotimce RSK-a iz Rabrova, takođe 2:0. Napredak iz Markovca je slavio na gostovanju Basarcu u Mišljenovcu 2:1, a pobedu na strani izvojevao je i požarevački Radnički 1926 i to u Živici nad Obilićem 2:0. Jedini susret bez pobednika odigran je u Kostolcu gde je domaći Rudar remizirao sa Proleterom iz Vranova 2:2.
Posle devet kola na tabeli Zone „Dunav“ vodi Homoljac sa 19 bodova, a prate ga Radnički 1926 (18) i Šapine (17). Sloga je na osmoj poziciji sakupila 15 bodova.
Batočinci narednog vikenda dočekuju fudbalere Rudara iz kostolca. Meč se igra u subotu od 14 i 30.

 

12.10.2015. Ispod 17 kotlića krčkala se riblja čorba u subotu 10.oktobra u Rogotu, gde se održavao deseti jubilarni „Batočinski kotlić“ u organizaciji KTC“Dositej Obradović“ pod pokroviteljstvom opštine Batočina. Ove godine učešće je uzelo osam ekipa iz Batočine, sedam ekipa iz Petke, jedne iz Brzana i jedne ekipe iz Milatovca. Žiri je imao težak zadatak, ocenjivao je boju, gustinu, miris, zaljućenost, ukus i opšti utisak. Bila je ovo jedinstvena prilika da    upoznamo kulinarsku čaroliju i  majstorstvo u pripremanju riblje čorbe. Čak ni kiša koja je padala tog dana nije pokolebala takmičare koji su sa velikim entuzijazmom obavili svoj zadatak do kraja.

Nakon uzimanja uzoraka 17 čorbi, usledilo je ocenjivanje žirija. Treće mesto zauzeo je Vasa Jovanov iz Petke, drugo je pripalo ekipi Luke Mitrovića „Srkni pa crkni“iz Batočine, dok je ubedljivo, prvo mesto osvojila ekipa „Fantastična četvorka“ iz Milatovca. Svi učesnici su dobili diplome, a tri prvoplasirane ekipe medalje i pehare.

 

10.10.2015. Pod motom „ PODRŠKA PORODICI – NAJBOLjA PODRŠKA DECI“ obeležena je dečija nedelja u celoj Srbiji, pa i u Batočini, a ove godine usmerena je na stvaranje još boljih uslova za ostvarivanje prava deteta na život u porodici. Sedmica posvećena najmlađima protekla je kroz niz aktivnosti učenika, učiteljica i nastavnika u OŠ „Sveti Sava“, kao I zaposlenih I mališana u Predškolskoj ustanovi “Poletarac”. Druženje učenika se odvijalo kroz razne radionice, upoznavanjem dece sa njihovim pravima, učeničkim parlamentom, raznim predavanjima.

Mališani nižih razreda I deca iz vrtića zajedno sa učiteljicama I vaspitačicama organizovali su na trgu Dečiji vašar, gde su prolaznici i namernici mogli za malo novca kupiti veoma interesantne stvari i igračke, prvaci su se zabavljali i slali poruke ljubavi kroz Dečiji škrab, a oni malo stariji bili su učesnici vešto organizovanog Sajma hrane. U okviru dečije nedelje upriličena je i poseta predsedniku opštine, organizovane priredbe mlađih i starijih uzrasta, a po svemu sudeći, ono u čemu su najviše uživali bio je maskenbal gde su se najmlađi poistovećivali sa svojim omiljenim likovima iz crtanih filmova, serija i bajki, prepustivši se svetu mašte koja ih je ponela do nebeskih visina. A priredbom povodom prijema prvaka u Dečiji savez zaokružena je Dečija nedelja u sali Kulturnog centra.
Inače, Dečija nedelja ima dugu i bogatu tradiciju. Iako se na našim prostorima obeležava od 1934. godine, Zakonom o društvenoj brizi o deci, uvedena je 1987. na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije. Od tada se odvija svake godine u prvoj punoj nedelji u mesecu oktobru.
Tokom proteklih godina misija Dečije nedelje se razvijala, a ova nacionalna manifestacija postala je model svestrane saradnje države, različitih civilnih i strukovnih organizacija, kao i povezivanja važnih aktera i činilaca koji udruženi deluju ka istom cilju – poboljšanju položaja deteta u Srbiji.

 

08.10.2015. Nakon obilaska izdvojenih odeljenja po selima, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima, u saradnji sa PS Batočina, u periodu od 24.09.2015.-29.09.2015.godine, održao je edukativnu radionicu Pažljivko i u matičnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Batočini. Predavanjima su, pored učenika prvog razreda, prisustvovali i učenici drugog razreda, obzirom da ova generacija učenika prethodne godine nije imala ovakav vid edukacije. Ispred Saveta za bezbedenost Saobraćaja na putevima, Biljana Todorović, osnovcima je zajedno sa Pažljivkom predstavila kako treba da se ponašaju pirlikom vožnje automobilom, gradskim prevozom ili autobusom kada idu na eksurziju ili izlet sa svojom učiteljicom.

Posebno je naglasila, da čak pri najmanjim saobraćajnim nezgodama, dete koje nije vezano pojasom, ili se ne nalazi u dečijem sedištu, može se povrediti i ispasti iz vozila. Isto tako, predstavnica Saveta je školarcima istakla i to, da je zabranjeno da se dete mlađe od 12 godina prevozi na prednjem sedištu u vozilu. Izuzetak su deca do tri godine starosti, koja se prevoze u bezbednosnom sedištu, koje je okrenutio suprotno od pravca kretanja vozila, pri čemu mora biti isključen vazdušni jastuk. Kako deca nakon škole najviše vole da se igraju i voze bicikl, veoma je važno da deca upamte, da vožnja bicikla na mestima gde ima motornoh vozila, za dete predstavlja potencijalnu opasnost, i zato je Zakonom ograničeno kretanje dece biciklom u zavisnosti od toga koliko godina imaju. S tim u vezi, Biljana je istakla, da se bicikl sme voziti tamo gde nema automobila, poput igrališta i parkića, zatim da se bicikl vozi veoma obazrivo kako ne bi povredili sebe i druge, te da koriste bicikl koji je ispravan i osvetljen, ali i da obavezno koriste zaštitu prilikom vožnje istog. S tim u vezi, naglasila je i to da dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima. Izuzetno u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni „30“, zoni škole i nekategorisanom putu, biciklom može upravljati i dete sa navršenih 9 godina.

Isto tako, u pešačkoj zoni i zoni usporenog saobraćaja, biciklom može da upravlja i dete mlađe od 9 godina ako je pod nadzorom lica starijeg od 16 godina. Dete mlađe od 12 godina ne sme se prevoziti na mopedu, triciklu i motociklu. Predstavnik PS Batočina, Branimir Miladinović, je đacima podelio korisne savete o ponašanju istih na kolovozu, naglašavajući da obarte pažnju, da se iz automobila uvek izlazi sa desne strane, jer na taj način izlaze direkno na trotoar gde su bezbedni, dok  izlaskom sa leve strane, stupaju na kolovoz gde se kreću drugi učesnici u saobraćaju i samim tim manje su bezbedni. Isto tako Branimir je pokazao mališanima plicijsku opremu a većina njih bila je znatiželjna da isproba istu.

 

07.10.2015. Prethodnih dana započela je revitalizacija seoskih poljskih puteva na teritoriji batočinske opštine.
Radovi koji, između ostalog, podrazumevaju krčenje šiblja u putnom pojasu, sečenje stabala, vađenje panjeva, ravnanjeputa grejderom i nasipanje kamenom, već su obavljeni na tri lokacije u Brzanu, dok će, prema rečima nadležnih iz Opštinskih fondova, isti poslovi u narednom periodu biti rađeni u Nikšiću, Kijevu i Prnjavoru.
Završetak radova koje finansiraju Opština Batočina i Uprava za poljoprivredno zemljište Republike Srbije očekuje se oko 10. Novembra, ali će svakako, dinamika njihovog izvođenja zavisiti od vremenskih prilika.
Revitalizaciju seoskih puteva na teritoriji opštine Batočina sprovodi preduzeće „Deksing“, a ukupna vrednost radova je oko četiri miliona dinara.

 

06.10.2015. Fudbaleri Sloge iz Batočine su minulog vikenda u okviru VIII kola Zone „Dunav“ ugostili ekipu Borca iz Žabara i nakon uzbudljive i odlične fudbalske predstave uspeli da zabeleže i peti prvenstveni trijumf. Meč se završio rezultatom 4:3 u korist domaćina, što je bilo sasvim dovoljno za osvajanje nova tri boda.
Ipak, najefikasinija u ovom kolu bila je lider prvenstva, Gruža, koja je sa čak 5:0 deklasirala „fenjeraša“ Moravu iz Velike Plane, a šest pogodaka viđeno je u Vranovu gde su Proleter i GFK Jasenica iz Smederevske Palanke remizirali 3:3. Radnički 1926 je u Požarevcu savladao ekipu Basarca iz Mišljenovca 3:2, a VGSK u Velikom Gradištu prvotimce Obilića iz Živice 2:1. U derbiju kola koji je igran u Rabrovu, RSK je bio bolji od Homoljca iz Žagubice 3:1, dok su pobede na strani ostvarili Rudar iz Kostolca koji je u Markovcu u duelu sa Napretkom slavio 3:1 i Šapine koje su u Donjoj Rači u susretu sa Omladincem osvojile sva tri boda – 2:1.
Na tabeli Zone „Dunav“ nakon osam odigranih kola vode Gruža, Homoljac i RSK sa po 16 bodova, a prate ih Proleter, Radnički 1926 i Sloga sa po 15.
U narednom kolu Sloga iz Batočine gostuje GFK Jasenici u Smederevskoj Palanci, a meč se igra u subotu od 14:30.

 

05.10.2015. Po tradiciji, manifestacija „Obredni hlebovi“ održana je u organizaciji udruženja Zlatne ruke  Batočine na Karađorđevom trgu u saradnji sa KTC“Dositej Obradović“ i Srednjom školom „Nikola Tesla“ pod pokroviteljstvom opštine Batočina. Brojna udruženja iz cele Srbije su učinila da trg ovog vikenda bude lepši, šareniji i odiše tradicijom uz obilje ručnih radova i hlebova koji kroz istoriju prate običaje Srba. Učešće na manifestaciji uzela su udruženja iz Niša, Ćuprije, Plažana, Svilajnca, Vrnjačke banje, Lapova i druga. Manifestacija je propraćena i bogatim kulturno-umetničkim programom na trgu, tako da su posetioci mogli uživati u pesmi, dramskom komadu, zvucima klavira, modernom plesu i folkloru.

 

02.10.2015. „Osmeh za svaki dan“ zbirka je kratkih, humorističkih priča Jelice Greganović. U svojoj knjizi autorka beleži detalje života, na prvi pogled nevažne i male stvari od kojih se, zapravo, sastoji svakodnevica koju delimo svi.
Kroz naizgled laganu, sasvim šaljivu i dovoljno uvrnutu priču, Jelica Greganović dokazuje istovetnost ljudskih emocija, osnovnih i nijansiranih, koje ne zaobilaze nikoga i nikad.
 Čitateljke koje zanimaju moderne dileme u ljubavi, karijeri, porodičnom životu, koje vole duhovite i inteligentne kratke prozne tekstove sasvim sigurno će uživati u ovoj knjizi. Jelica u njoj ispisuje sopstvene, one sasvim lične i porodične priče, u kojima nam otvara male porodične tajne, i sve bi bilo gotovo idlično da ih spisateljka ne iskazuje i u prenosnom značenju. Dozom samoironije, pomalo burleskno, ona svojstvenim stilom otkriva da biti u svojoj priči u ulozi žene, majke i spisateljice i ne može biti drugo do ’slatka’ patnja...

Na jednom mestu sinoć, usred Galerije Kultuno-turističkog centra u Batočini, okupile su se njene komšije iz Badnjevca, rođaci sa raznih strana, prijatelji i prijateljice iz mladosti, ali i mnogi koji su je, pre upoznavanja, primećivali zbog načina na koji piše, a sada i potpuno drugačije.
Od detinjstva u Badnjevcu, preko školovanja u Beogradu i u više od dve decenije života „s one strane Alpa“, u Ljubljani, nanizalo se mnogo dana, a one najzanimljivije podelila je s nama, uz obećanje da će književno veče I druženje sa dragim ljudima organizovati i u svom rodnom Badnjevcu.

 

01.10.2015. U okviru programa aktivnosti koje sprovodi Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina, spadaju i aktivnosti koje su usmerene ka maksimalnom unapređenju i povećanju bezbednosti dece u saobraćaju. S tim u vezi, pored edukativnih radionica “Pažljivkova pravila u saobraćaju” koje su realizovane u matičnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” i svim izdvojenim odeljenjima po selima, opština Batočina je 15. i 16. septembra prisustvovala seminaru “Bezbednost dece kao putnika u automobilima”, u realizaciji Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, a koji je podržan od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Seminar je održan u Novom Sadu u okviru projekta “Vozim se bezbedno” sa ciljem unapređenja bezbednosti dece kao putnika u saobraćaju u lokalnim samoupravama. Predavanja je držao prof. dr. Krsto Lipovac, u saradnji sa Ivanom Mihajlović- instruktorkom za auto-sedišta i Marijanom Jovanović-predsednicom organizacije. Ispred opštine Batočina, seminaru su prisustvovali članovi Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, Goran Maksović i Biljana Todorović.

Edukacija je prvenstveno bila usmerena na značaj korišćenja auto-sedišta prilikom vožnje dece u automobilima. S tim u vezi, predavači su istakli, da u situacijama kada dođe do sudara svi nevezani putnici i predmeti u vozilu nastavljaju da se kreću, dok ne udare u unutrašnjost vozila, ili ne budu izbačena iz vozila. Sudar putnika sa unutrašnjošću automobila glavni je uzrok povređivanja u saobraćajnim nezgodama, i zato je važno da putnici u vozilu budu pravilno vezani. Sile koje se javljaju tokom sudara su vrlo velike, a ljudsko telo ima prag do kog može da podnese delovanje sile. Telo deteta je osetljivije nego telo odraslog čoveka i može da podnese znatno manje sile. Upotreba sistema pasivne zaštite kod dece zbog toga često predstavlja granicu između života i smrti. Ispravno vezana deca u zaštitnim sistemima koji su pravilno postavljeni, izložena su znatno manjim silama u toku sudara, i imaju veće šanse za preživljavanje. Isto tako, prof.dr. Krsto Lipovac je istakao, da su roditelji uvek u nedomici da li je dete bezbednije kod njih u naručju ili ne? On naglašava, da je totalno nebezbedno držati dete u naručju tokom vožnje automobilom. Naime, koliko god da je masa deteta mala, za vreme sudara težina deteta se povećava i do 150, a nekad i do 300 puta. To znači da ni najjače ruke odraslog čoveka nisu u mogućnosti da zadrže dete da ne nastavi kretanje dalje prema tački sudara. Isto tako, u sudaru uvećava težina i drugih putnika, ne samo dece, stoga roditelj, ili bilo koji drugi nevezani putnik može ugroziti dete kada usled nastanka saobraćajne nezgode nastavi kretanje prema detetu. Da bi dete u svakom trenutnku bilo bezbedno, potrebno je da se uvek za vreme prevoza nalazi u zaštitnom sistemu ( i kada se prevozi do/od škole, vrtića, prodavnice, itd.). Narednog dana, polaznici seminara imali su prilike da prisustvuju NIS-ovom danu bezbednosti gde je uz pomoć simulatora “kosa ravan” i “ražanj” demonstriran značaj upotrebe sigurnosnog pojasa u automobilima. Instruktorka za auto sedišta, Ivana Mijalović, je istakla da su dečiji zaštitni sistemi-auto sedišta podeljeni u grupe, u zavisnosti od toga za koju masu i visinu deteta su namenjeni. Ova podela se donekle može dovesti u vezu sa starošću deteta. Ipak, treba imati na umu da se deca istog uzrasta značajno mogu razlikovati po masi i visini. Starost deteta se treba koristiti kao opšti orjentir za odabir grupe dečijih auto sedišta, ali je vrlo važno utvrditi da li odabrana grupa dečijeg auto-sedišta odgovara telesnim karakteristikama deteta- masi i visini.

Centar za promociju bezbednosti saobraćaja je u okviru seminara „Bezbednost dece kao putnika u automobilima“ predvideo i podizanje svesti i unapređenje znanja medicinskih radnika o značaju i pravilnoj upotrebi dečijih auto-sedišta, kroz realizaciju predavanja od strane predstavnika Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina, koji su prisustvovali seminaru i iskusnih savetnica za auto-sedišta. Ideja je da se ova predavanja održe za pedijatrijske i patronažne sestre, obzirom da su one u čestom kontaktu sa roditeljima i predstavljaju jedan od vodećih autoriteta za njih. Nakon ovih predavanja, koja će se uskoro realizovati, predstаvnici lokаlnih sаmouprаvа koji su učestvovаli nа seminаru će u svojim lokаlnim sаmouprаvаmа orgаnizovаti po jednu аkciju besplаtnog pregledа dečijih аuto-sedištа nаmenjenu pre svegа roditeljimа koji žele dа provere dа li аuto-sedište koriste nа prаvilаn nаčin. Akciju će reаlizovаti uz nаdzor i pomoć predаvаčа sа seminаrа i već iskusnih sаvetnikа/cа zа dečijа аuto-sedištа.

 

30.09.2015. “Sokin i Bosina” je komedija sa neobičnim likovima i životnim situacijama. Radi se o mladom bračnom paru zanimljivih profesija - ona je Bosina snaja i vozač kamiona, a on Sokin zet i baletski igrač. Problemi za njih, a smeh za gledaoce nastaju kada im u posetu stignu svekrva i tašta.
Ova pozorišna predstava već duže vreme zavređuje pažnju javnosti kao sjajna komedija koja povezuje tradiciju i savremenost, jer je u patrijarhalnoj Srbiji 21. veka komedija i dalje porodična, ona je sva vezana za majke, babe, tašte, očeve, svekrve, pašenoge, šurnaje i zetove i sva je i dalje zasnovana na njihovim željama, nadama, sukobima i očekivanjima.

Za predstavu, koja je sinoć izvedena u Kulturno-turističkom centru “Dositej Obradović”, tekst je napisala Milica Konstantinović, režiju potpisuje Jug Radivojević, a igraju Ljiljana Blagojević, Miloš Đorđević, Kalina Kovačević i Sonja Knežević.
Sjajan glumački tandem, sjajan reditelj i sjajna energija ove predstave doprineli su da se dogodi upravo to: da, iako su likovi velike Tašte i velike Svekrve, mudre snaje i skromnog zeta, viđeni i viđani u komediji, opet izgledaju čak začuđujuće novo, a publika sa interesovanjem iščekuje rasplet njihove komplikovane situacije.
Ljubitelji pozorišta u Batočini su i ovu predstavu sjajno prihvatili, a bravurozna gluma izazivala je salve smeha i dugotrajne aplauze ovdašnje publike.

 

28.09.2015. Kako su Pažljivkova pravila u saobraćaju prezentovana u Crnom Kalu, Dobrovodici, Brzanu i Kijevu, Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina u saradnji sa Policijskom stanicom Batočina, 22.09.2015. godine održao je ista u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Žirovnici i Badnjevcu, a narednog dana i u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Prnjavoru i Milatovcu. Predavanja je i ovoga puta, ispred Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, držala Biljana Todorović zajedno sa predstavanikom PS Batočina Branimirom Miladinovićem.

Sadržaj edukativnih radionica je osmišljen tako da na zanimljiv način đacima pruži najbitnije informacije iz oblasti saobraćaja koje su prikladne njihvom uzrastu, ne bi li na taj način deca razumela iste, maksimalno se uključila u diskusiju i iskazala svoja mišljenja. Predstavnica Saveta je zainteresovanim školarcima uz pomoć Pažljivka predstavila pravila saobaćaja, ukazala na moguće kritične situacije u saobraćaju ali i apelovala na đake da budu obazrivi kada se kreću na putu od kuće do škole i obratno. Isto tako, istakla je da vode računa gde se mogu igrati posle škole, kojom stranom kolovoza se kreću ukoliko nema trotoara, kako se prelaze pešački i pružni prelazi, zatim da deca njihovog uzrasta nikako ne smeju voziti traktor i da se u automobilu uvek moraju voziti vezani sigurnosnim pojasom. Naglasila je i to, da moraju imati na umu da je najbitnije da uvek budu bezbedni učesnici u saobraćaju, bezobzira da li se na kolovozu pojavljuju kao pešaci, putnici u nekom od prevoznih sredstava ili vozači bicikla i rolera.

U Milatovcu i Žirovnici predavanjima su se priključili i predškolci, koji su izrazili želju da učestvuju u ovoj kreativnoj radionici. U svim školama deca su pažljivo pratila predavanja, slušala Pažljivkove savete a predstavnica Saveta je posle svake oblasti sa đacima ponovila najbitnije i razjasnila nedoumice ukoliko ih je bilo. Mališani su veoma pozitivno reagovali na radionicu ali i na nove informacije koji su tokom ovih predavanja čuli.  Bilo je puno pitanja, komentara a mališani su dopunjavali jedni druge i često su se pitali da li i njihov drugar Pažlivko razmišlja na isti način kao i oni. Predstavnik PS Batočina Branimir Miladinović je osnovcima pokazao policijsku opremu, podelio korisne savete kako da se ponašaju u slučaju da naiđu na vozilo sa uključenom rotacijom a kasnije mališanima dopustio da vide policijski automobil, objašnjavajući im pri tom koju funkciju ima određena oprema u vozilu i kada se ista koristi. I više nego zadovoljni đaci rado su prihvaili da isprobaju nešto od policijske opreme ali i da ih Branimir provoza policijskim automobilom.

 

28.09.2015. Posle sjajnog starta u tekućoj sezoni Zone „Dunav“ fudbaleri batočinske Sloge doživeli su dva vezana neuspeha. Najpre je u prošlom kolu, nakon zamene domaćinstva, Homoljac u Žagubici slavio rezultatom 2:1, a onda su i za vikend u minulom, VII kolu, Šapine na svom terenu trijumfovale protiv Batočinaca, 3:1.
Lider prvenstva, homoljac, je u ovom kolu zabeležio pobedu nad Omladincem iz  Donje Rače 3:0, dok je Gruža kapitulirala u Živici u borbi sa, ove sezone, neubedljivim Obilićem, 3:2. Golgeteri su posebno bili raspoloženi u Požarevcu gde je domaći Radnički 1926 savladao fudbalere Napretka 4:3, ali i u Mišljenovcu gde je domaći Basarac nadigrao ekipu VGSK-a iz Velikog Gradišta 4:2. GFK Jasenica 1911 je u Smederevskoj Palanci bila bolja od Rudara iz Kostolca 2:1, a pobede na strani ubeležili su RSK koji je u Rabrovo iz Velike Plane doneo sva tri boda iz susreta sa Moravom 2:1 i Proleter iz Vranova koji je u Žabarima nad Borcem trijumfovao 3:2.
Na tabeli Zone „Dunav“ posle sedam odigranih kola vodi Homoljac sa 16 bodova, a prate ga Proleter sa 14, odnosno Gruža i RSK sa po 13.
Sloga je na šestoj poziciji sakupila 12 bodova, a priliku da plasman na prvenstvenoj tabeli popravi imaće već za vikend kada joj u goste dolazi Borac iz Žabara.

 

23.09.2014. Savet za bezbednost saobraćaja na putevima opštine Batočina i Policijska stanica Batočina 21.09.2015. godine nastavili su svoju zajedničku akciju edukacije osnovaca na temu bezbednog ponašanja dece u saobraćaju. Ovoga puta edukativna radionica održana je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Kijevu, Brzanu i Brzanu-Solilu. Ispred Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, predavnja je držala Biljana Todorović koja se potrudila da zajedno sa Pažljivkom decu nauči osnovnim pravilima saobraćaja, a samim tim i bezbednom kretanju u saobraćaju. U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Kijevu, pored osnovaca radionici su se priključili i predškolci koji su bili znatiželjni da upoznaju novog drugara Pažljivka, ali i da saslušaju njegove savete. Đaci su zainteresovano slušali predavanja koja je pripremila Biljana Todorović, nakon čega je usledila diskusija i pitanja mališana.

Kako bi bili sigurni da su razumeli izlaganje predstavnice Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, usledilo je zajedničko ponavljanje najbitnijih stavki ali i mogućih kritičnih situacija u saobraćaju. Ispred Policijske stanice u Batočini, Branimir Miladinoviić je na vrlo zanimljiv način školarcima pokazao policijski automobil kao i svu opremu koju saobraćajni policajac koristi. Deca su imala prilike da vide kako izgleda kada se uključi rotaciono svetlo i sirena, te da steknu znanje o situacijama u kojima se isto koristi. U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Brzanu predavanjima je prisustvovao znatno veći broj đaka nego u prethodnim školama. Samim tim, klasično predavanje pretvorilo se u više nego interesantnu radionicu u kojoj su đaci aktivno učestvovali. Predstavnica Saveta za bezbednost saobraćaja Biljana Todorović bila je prilično zadovoljna ovom interaktivnom radionicom, jer se time zapravo pokazalo koliko školarci znaju osnovna pravila ponašanja u saobraćaju, ali i da redovno gledaju edukativni film „Pažljivko“. Sporne situacije zajedno su rešavali, a mališani su imali prilike da ispričaju zanimljive situacije u svom okruženju koje su se ticale saobraćaja. Više nego zadovoljni radionicom, školarci su istrčali u školsko drvorište ne bi li im Branimir Miladinović objasnio značaj saobraćajne policije na putevima kao i opreme koju tom prilikom koriste. Mala grupa đaka koja pohađa Osnovnu školu „Sveti Sava“ u Brzanu-Solilu bila je oduševljena prezentacijom predstavnice Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima i pokazala je interesovanje da što više sazna o bezbednom kretanju u saobraćaju. Odgovarajući potvrdno na pitanja koja su se ticala osnovnih pavila saobraćaja, đaci su pokazali da su puni znanja dočekali novu školsku godinu. Nakon predavanja imali su prilike da u prisustvu saobraćajnog policajca Branimira Miladinovića upoznaju policijski automobil i da se njime voze, ne bi li im Branimir na taj način dopustio da makar na minut osete kako izgleda biti saobraćajni policajac, šta nosi od opreme i u kojim situacijama se određena oprema u automobilu koristi.

 

21.09.2015. Prioritetni zadatak čelnih ljudi opštine je da za svoje građane pronađu nova radna mesta, što lokalna samouprava u Batočini i čini, jer je u prethodnoj godini otvoren novi pogon keramike Jovanović, dok se radovi na poslovnom objektu “Srbotehne” u Žirovnici privode kraju, izjavio je Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.
Milošević je, na svečanoj sednici povodom dana opštine Batočina, podsetio da je u proteklih godinu dana dosta urađeno na saobraćajnoj inftarstrukturi, a kroz javno privatno partnerstvo, konačno je rešen problem meštana sa grejanjem. 
Povodom dana opštine Batočina, zaslužnim pojedinicima i preduzećima, tradicionalno su uručene septembarske nagrade. 

U prethodnih godinu dana u Batočini su sa radom počela dva nova poslovna pogona, podsetio je na svečanosti Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina i dodao da pismom o namerama, kompanija “Assena” srpsko-belgijske korporacije koja se bavi proizvodnjom delova za transformatore u žirovničko-badnjevačkom polju krajem ove i početkom sledeće godine planira da otvori poslovne pogone od 2000 kvadrata i da uposli oko 50 radnika. Takođe, istakao je, rusko-bugarsko-srpski konzorcijum za proizvodnju materijala za armiranje otvoriće halu oko 1000 kvadrata u Industrijskoj zoni “Brzan”, a italijanska kompanija želi da u našoj varošici sagradi najsavremeniji Dom za stara lica površine 3500 kvadrata, čija je vrednos 700.000 evra . Dolazak novih investitora stvoriće uslove za otvaranje novih radnih mesta, kaže prvi čovek Batočine.
Dosta je urađeno na unapređenju saobraćajne infratsrukture, a to će, kaže, biti jedan od prioriteta i u narednom periodu. Za 14. oktobar zakazano je otvaranje tendera za asfaltiranje 14 seoskih ulica. Planirani su radovi na poboljšanju vodosnabdevanja u ovoj šumadijskoj opštini, a most na Lepenici u Batočini bi trebalo da dobije i potpuno novi izgled.
Za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, razvoju i ukupnom napretku opštine Batočina, zaslužnim pojedincima i organizacijama dodeljene su tradicionalne Septembarske nagrade. Povelje „21. septembar“ pripale su kompaniji „Keramika Jovanović“, firmi „Topling grejanje“, Udruženju građana „Sunce“ i Domu zdravlja u Batočini koji je nedavno akreditovan na period od tri godine. Zaslužni pojedinci, njih sedmoro, dobili su diploma, i to poljoprivrednici Nenad Pantić iz Brzana I Marko Sretenović iz Dobrovodice, zatim Jovan Ibrahimović iz Batočine zaposlen u “Johnson controls”-u, student Đorđe Komatović, đak generacije srednje škole Katarina Krstić, sportista generaciju u osnovnoj školi Ana Stojković i karate reprezentativac Luka Radovanović.
Svečnosti koja je, tradicionalno, upriličena u Kulturno-turističkom centru „Dositelj Obradović“ prisustvovali su predstavnici ostalih šumadijskih opština i brojni gosti. Nakon svečane sednice, u muzičkom delu programa nastupili su članovi vokalno-instrumentalnog sastava „Arhangel“ iz Kragujevca.

 

18.09.2015. Odmah na početku 27. sednice lokanog parlamenta odbornici su potvrdili mandat Milošu Staletoviću sa izborne liste SPS – Ivica Dačić koji je u lokalnom parlamentu zamenio Srđana Lepojevića sa iste odborničke liste, kome je, zbog obavljanja druge javne funkcije, prestao mandat.
Zatim su članovi Skupštine opštine Batočina, posle usvojenog zapisnika sa prethodne sednice, većinom glasova odbacili inicijativu za razrešenje Radiše Miloševića sa javne funkcije predsednika opštine Batočina, koju je podnela Agencija za borbu protiv korupcije.
Jednoglasnom odlukom članovi Veća usvojili su Predlog Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Batočina za ovu godinu, kao i  Odluku o davanju na korišćenje putničkog vozila “Zastava 101” Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” na period od pet godina.

Takođe jednoglasno, Skupština opštine Batočina je na današnjoj sednici usvojila odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2015. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, ove prestižne nagrade, povelje i diplome će dobiti Keramika “Jovanović”, “Topling – grejanje”, Dom zdravlja Batočina, Udruženje građana za socijalni razvoj “Sunce”, Nenad Pantić, poljoprivrednik iz Brzana; Marko Sretenović, poljoprivrednik iz Dobrovodice, Jovan Ibrahimović, radnik “Johnson controls”-a iz Batočine, Đorđe Komatović, student iz Batočine, Katarina Krstić, maturant Srednje škole “Nikola Tesla”; Ana Stojković, najbolja sportistkinja Osnovne škole “Sveti Sava” i Luka Radovanović, karate reprezentativac Srbije.
U okviru tačke pitanja i predlozi, zamenik predsednika opštine Batočina, Srđan Biorac, izvestio je parlament o zainteresovanosti kompanija „Assema“, koja se bavi izradom delova za autoindustriju, i „Kompozit armatura“, čija je osnovna delatnost izrada armatura za betonske konstrukcije, da na teritoriji opštine Batočina izgrade svoje poslovne pogone. Takođe, dodao je on, interesovanje za lokaciju pored Lovačkog doma Rogot izrazio je i italijanski investittor koji ima u planu da izgradi prihvatni centar za stara lica.

 

17.09.2015. Opštinsko veće Opštine Batočina je na današnjoj sednici usvojilo odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2015. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, ove prestižne nagrade, povelje i diplome će dobiti Keramika “Jovanović”, “Topling – grejanje”, Dom zdravlja Batočina, Udruženje građana za socijalni razvoj “Sunce”, Nenad Pantić, poljoprivrednik iz Brzana; Marko Sretenović, poljoprivrednik iz Dobrovodice, Jovan Ibrahimović, radnik “Johnson controls”-a iz Batočine, Đorđe Komatović, student iz Batočine, Katarina Krstić, maturant Srednje škole “Nikola Tesla”; Ana Stojković, najbolja sportistkinja Osnovne škole “Sveti Sava” i Luka Radovanović, karate reprezentativac Srbije.

Jednoglasnom odlukom članovi Veća usvojili su Predlog Programa mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Batočina za ovu godinu, kao i Rešenje o davanju saglasnosti na Izveštaj o radu Saveta za zdravlje opštine Batočina.
Osim Odluke o davanju na korišćenje putničkog vozila “Zastava 101” Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić” na period od pet godina, Opštinsko veće je usvojilo i nekoliko odluka koje se tiču Javnog preduzeća “Lepenica”, između ostalog, Odluku o prvoj izmeni i dopuni Programa poslovanja ovog preduzeća. Takođe, usvojen je i predlog Odluke o proširenju delatnosti ovog preduzeća, pre svega na uslužne delatnosti u kopnenom saobraćaju, odnosno rad objekata i opreme na terminalima autobuske stanice u Batočini.

 

16.09.2015. U batočinskom Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“ ovih dana se uveliko radi na uređenju objekta. Izdvojena su sredstva u visini od 300.000 dinara za zamenu stolarije na ulazu u ovu Ustanovu, a radove izvodi preduzeće „Stefi metal kop“ iz Markovca.
Do kraja godine u planu je da se Centar tehnički još bolje opremi i to kupovinom miksete, mikrofona i drugih uređaja, a za sledeću godinu, prema rečima direktorke Jasmine Mladenović, ostaje da se uradi ono najvažnije, odnosno scenska rasveta.

- Ono što su planovi naše ustanove za septembar i oktobar mesec su pozorišne predstave. Prvu smo već ugovorili, na programu je 29. septembra „Sokin i Bosina“, sa Ljiljanom Blagojević i Kalinom Kovačević. Sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ i Književnim klubom „Miodrag Petrović“ već neko vreme organizujemo književne večeri, a uveliko se pripremamo i za kulturno-turističku manifestaciju „Obredni hlebovi“ koji već 3. oktobra organizujemo sa Udruženjem „Zlatne ruke Batočine“, rekla je u izjavi za naš sajt Jasmina Mladenović, direktor Centra.

 

02.09.2015. Počela je nova školska godina, učenici osnovne škole u Batočini i svih izdvojenih odeljenja vratili su se u svoje učionice, a najradosnije i najuzbudljivije bilo je među onima koji polaze u prvi razred.
Tim povodom u fiskulturnoj sali za njih je organizovan svečani prijem gde su ih srdačno dočekali drugari, učiteljice i učitelji, buduće razredne starešine.
Najpre im se obratila direktorka škole, Snežana Đorđević, a zatim i predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, koji je mališanima poželeo srećan polazak u školu, roditeljima puno uspeha sa prvacima i, ujedno, uručio pakete sa školskim priborom, a razrednim starešinama prvog i petog razreda novčane poklon-čestitike, kao i cveće za srećan početak školske godine.

Poklone je za decu i razredne starešine obezbedila lokalna samouprava, a sa prvacima će ove godine raditi učiteljice i učitelji u Batočini, Brzanu, Badnjevcu, Crnom Kalu, Kijevu, Dobrovodici, Milatovcu, Prnjavoru i Žirovnici.
Mališani su se za školu, kažu, dobro pripremili, većina njih zna brojeve i slova, a njima u čast mladi lutkari iz Dečjeg pozorištanca „Zvonce“ dobrodošlicu su im poželeli izvođenjem predstave „Priče iz morske dubine“.
I ove godine Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najmlađim školarcima obezbedilo je po primerak knjige “Pažljivkova pravila u saobraćaju” koje im je uručila Biljana Todorović, predstavnik Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima Opštine Batočina.

 

02.09.2015. Za vikend je odigrano i drugo kolo Šumadijske okružne lige, a na ukupno osam susreta postignuto je čak 35 golova. Već se kao lider prvenstva nametnuo povrtanik iz Zone „Dunav“, Šumadinac iz Brzana, koji je na premijeri pred svojom publikom savladao Banju 5:2. Lepenica iz Badnjevca ostvarila je vrlo važnu pobedu u Vinči, 4:2, dok je ŽSK iz Žirovnice poražen u Šatornji 2:1.
Ipak, najviše golova u ovom kolu viđeno je u Aranđelovcu gde je istoimena ekipa trijumfovala nad Trnavom 6:3, Šumadija je u Toponici savladala pobedu iz Sepaca 4:1, a Vitlina-Bokanja u Goroviču BSK iz Belosavaca 3:0. Bodove u ovom kolu podelili su Prvi srpski ustanak i Junkovac u Orašcu 1:1, odnosno Karađorđe i Borac iz Pajsijevića koji su u Rači odigrali bez golova.
U narednom kolu Šumadinac gostuje Trnavi, Lepenica dočekuje ekipu Aranđelovca, a ŽSK fudbalere Karađorđa.

 

31.08.2015. Batočinska Sloga nastavlja da melje svoje protivnike u tekućem prvenstvu Zone „Dunav“. Oružje je u trećem kolu pred četom Vladimira Vidakovića položila ekipa Basarca koja je u Mišljenovcu poražena 3:2.
Lider prvenstva, VGSK, je u Velikom Gradištu bio bolji od RSK-a iz Rabrova 1:0, a njegov pratilac, Gruža, je na svom terenu uknjižila pobedu protiv Napretka iz Markovca 3:1. Ubedljiv na strani bio je i Proleter iz Vranova koji je u Živici deklasirao fudbalere Obilića 4:0. Prvu prvenstvenu pobedu ostvario je i Radnički 1926 u Požarevcu u susretu sa Omladincem iz Donje Rače 2:0, a interesantno je bilo i u Žagubici gde je Homoljac slavio nad GFK Jasenicom 1911 iz Smederevske Palanke 2:1. U preostalim susretima Morava je u Velikoj Plani pobedila ekipu Rudara iz Kostolca 2:0, a Šapine fudbalere Borca iz Žabara 3:0.
Jedini tim sa maksimalnim učinkom u prva tri kola je VGSK, a prate ga Gruža i Proleter koji su sakupili po sedam bodova. Sloga iz Batočine je peta sa bodom manje i u subotu od 16:30 dočekuje ekipu Obilića.

 

28.08.2015. Uoči početka nove školske godine, u Kragujevcu će biti organizovan Sajam polovnih udžbenika za osnovne i srednje škole, koji će trajati do 25. septembra, na lokaciji pešačka staza od Robne kuće do zgrade Suda. Odlukom članova Gradskog veća, pravo učešća na ovom sajmu imaju isključivo nezaposlena lica sa teritorije grada Kragujevca.
Na 15 pultova biće izloženi  polovni udžbenici. Komunalna taksa za zauzeće javne površine se ne naplaćuje, u ovom slučaju, a izlagači su u obavezi da po isteku perioda na koji im je odobreno zauzeće, uklone pultove sa javne površine i vrate je u prvobitno stanje. 
Razlog za donošenje ove odluke je potreba da se organizuje takav sajam koji će omogućiti roditeljima i deci da na jednom mestu razmenjuju polovne udžbenike.

 

27.08.2015. U prostorijama Opštinskog fudbalskog saveza juče su izvučeni parovi prvog kola najmasovnijeg takmičenja u kome učestvuju batočinski klubovi.
Mečevi prvog kola KUP-a su na programu u sredu i četvrtak, 02. i 03. septembra, a žreb je hteo da se u prvim utakmicama sastanu Lokomotiva i batočinska Sloga u Lapovu, u Crnom Kalu snage će odmeriti Mladost i Lepenica iz Badnjevca, odnosno u Milatovcu Sloga i ŽSK iz Žirovnice.
Ovi mečevi su na programu u sredu, 02. septembra, dok dan kasnije u Lapovu igraju Meteor i Šumadinac iz Brzana.

 

24.08.2015. Za vikend su odigrane utakmice drugog kola Zone „Dunav“, a jedini tim sa maksimalnim učinkom je batočinska Sloga. Fudbaleri ovog zonaša su u subotu „kraj Lepenice“ savaladali novajliji u ligi, ekipu Radničkog 1926 iz Požarevca, minimalnim rezultatom 1:0, a gol odluke postigao je kapiten Obradović u finišu prvog poluvremena.
U derbiju kola RSK i Gruža su u Rabrovu podelili bodove odigravši bez golova, a mreže su mirovale i u susretu između Proletera i Basarca iz Mišljenovca koji je odigran u Vranovu. Napredak je u Markovcu nadigrao Šapine 2:0, Borac je u Žabarima slavio nad Homoljcem iz Žagubice 2:1, a GFK Jasenica 1911 u Smederevskoj Palanci nad Moravom iz Velike Plane 3:0. Isti rezultat postignut je i u Kostolcu gde je domaći Rudar uknjižio prve bodove protiv Obilića iz Živice, dok je pobedu na strani u ovom kolu zabeležio VGSK iz Velikog Gradišta od 2:0, i to na gostovanju Omladincu u Donjoj Rači.
Nako dva kola Sloga je vodeći tim u Zoni sa šest bodova, a priliku da bodovni saldo uveća imaće već u nedelju kada se u okviru trećeg kola gostuje Basarcu.

 

21.08.2015.U Brusu je, povodom dana opštine i praznika „Dani Preobraženja“, u sredu 19. avgusta 2015. godine organizovana tradicionalna manifestacija „Zlatne ruke Brusa“. Na ovoj manifestaciji organizovane su izložbe narodne radinosti, starih zanata, suvenira i gastronomije.
Turističke potencijale propagandnim materijalom i suvenirima na štandu Centralne Srbije, zajedno sa Gradskom turističkom organizacijom Grada Kragujevca i turističkim organizacijama Topole, Rekovca i Lapova predstavio je Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine.
Na manifestaciji „Zlatne ruke Brusa“ učestvovala su Udruženja žena iz Kragujevca i Topole koja su predstavljala stara jela, zimnicu, domaću rakiju i vino.

U okviru ove manifestacije dodeljene su nagrade dobitnicima najlepših dvorišta Centralne Srbije u četiri kategorije: najlepše dvorište, najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište i najlepši detalj.
U kategoriji “Najlepše dvorište” u Centralnoj Srbiji pobednik je Svetlana Cvetković iz Petrovca kod Kragujevca, drugo mesto podelile su Ljiljana Radivojević iz Kaludre, (opština Rekovac) i Milojka Lukić iz Ovsišta kod Topole, dok treće mesto dele Ana i Nikola Mladenović iz Kijeva i Ivan Jovanović iz Knića.
Za ,,Najlepše park dvorište“ proglašeno je dvorište Srđana Kojića iz Lapova, drugo mesto je pripalo Lidiji Lazić iz Stragara kod Kragujevca, dok je na trećem mestu dvorište Milutina Milojevića iz Badnjevca.
Nagradu za ,,Najlepše etno dvoriše“ dobila je Nevena Ferluga iz Topole, drugo mesto podelili su Andrija Živanović iz Poskurica kod Kragujevca i Kosta Bogićević iz Zlatara, opština Brus, dok je treći Marko Ranković iz Bara kod Knića.
Za ,,Najlepši detalj“ prvu nagradu je dobio Goran Petrović iz Brzeća, opština Brus. U Brzeće je otišla i druga nagrada i pripala je Mladenu Dobrodolcu, dok treće mesto dele Zorica Simović iz Raškovića kod Knića i Ivan Stojiljković iz Lapova.
Komsija koju su činili predstavnici, odnosno direktori turističkih organizacija Kragujevca, Topole, Rekovca, Batočine, Lapova, Knića, Brusa i Rače izabrala je najlepša dvorišta u regionu, od ukupno 170 prijavljenih.
Vredne nagrade za pobednike obezbedile su turističke organizacije, organizatori manifestacije ,,Dani otvenih dvorišta“, zahvaljujući brojnim sponzorima i prijateljima koji su podržali ovaj događaj.

 

20.08.2015. Povodom obeležavanja „21. Septembra“, Dana opštine Batočina, Komisija za odlikovanja i društvena priznanja opštine Batočina, uputila je javni poziv za dostavljanje predloga kandidata za dodelu „Septembarskih nagrada“ za 2015. godinu.
Ove godine, po četrnaesti put, na svečanosti koja će biti upriličena 21. septembra, zaslužnim pojedincima i kolektivima biće dodeljenje povelje i diplome, ustanovljene 2001. godine, u znak priznanja za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina.
Predlog za dodelu „Septembarskih nagrada“ može se podneti najkasnije do 1. septembra preko pisarnice Opštinske uprave opštine Batočina.

 

17.08.2015. Utakmice prvog kola u novoj sezoni Zone „Dunav“ odigrane su juče i prekjuče, a fudbaleri Sloge iz Batočine nisu mogli da zamisle bolji početak. Oni su u premijernom meču koji su u nedelju odigrali u Velikom Gradištu sa ekipom VGSK slavili minimalnim rezultatom 1:0, što je bilo sasvim dovoljno za osvajanje prva tri boda. Radost Batočincima obezbedio je Danilo Džudović koji je mrežu domaćina zatresao u 61. minutu.

U ostalim susretma prvog kola beležimo pobedu RSK-a u Rabrovu nad Napretkom iz Markovca 1:0, Gruža je na svom terenu bila prilično raspoložena u susretu sa novajlijom u ligi, Omladincem iz Donje Rače, kojeg je deklasirala 4:0, Basarac je u Mišljenovcu trijumfovao nad povratnikom iz Srpske lige, Rudarom iz Kostolca, 3:1, a još jedan bivši srpskoligaš, GFK Jasenica 1911 iz Smederevske Palanke, poražen je u Živici od Obilića 2:1. Ubedljiv u ovom kolu bio je i Homoljac koji je u Žagubici savladao Šapine 4:1. Morava i Borac iz Žabara su u Velikoj Plani podelili bodove 1:1, dok je pobedu na strani ostvario jedino Proleter iz Vranova, i to na gostovanju Radničkom 1926 u Požarevcu, 2:0.
U drugom kolu koje se igra za vikend, Sloga će u Batočini ugostiti fudbalere Radničkog 1926. Ovaj meč je na programu u subotu, 22. avgusta, od 17:30 časova.

 

14.08.2015. Sportski savez opštine Batočina i Opštinski fudbalski savez organizovali su javnu tribinu sa ciljem da sportske organizacije sa teritorije Opštine batočina informišu o funkcionisanju lokalnih klubova, kao i o problemima sa kojima se klubovi susreću. Bilo je, takođe, reči i o tome kako i na koji način da klubovi pripreme svoje programe rada i finansijske planove za narednu godinu.
Na tribini su učestvovali predstavnici fudbalskih klubova Sloga (Batočina), Šumadinac (Brzan), ŽSK (Žirovnica), Lepenica (Badnjevac), Sloga (Milatovac) i Mladost-Crni Kao (Crni Kao), zatim Košarkaškog kluba Sloga (Batočina), Karate kluba Enpi (Brzan), Šahovskog kluba Straževica (Batočina) i Dečjeg sportskog kluba Sportić (Batočina).

Osim njih, sastanku su prisustvovali Srđan Biorac, zamenik predsednika Opštine Batočina, Branko Đokić, predsednik Skupštine opštine Batočina, kao i Jovan Pavlović – Bojadžić, bivši pomoćnik gradonačelnika Grada Kragujevca za sport.

 

13.08.2015. Posle dvomesečne pauze, fudbalska lopta će se zakotrljati na terenim u zonskim rangovima takmičenja, a za razliku od minule sezone, čast Batočinaca u „dunavskoj diviziji“ braniće jedino Sloga iz Batočine.
Njeni „saborci“ u prethodnom prvenstvu, Šumadinac iz Brzana i Lepenica iz Badnjevca, takmičenje nastavljaju u nižem rangu, a umesto njih, novi zonaši postali su Proleter iz Vranova, Šapine, Omladinac iz Donje Rače i Radnički 1926 iz Požarevca, te povratnici iz Srpske lige „Zapad“ – GFK Jasenica 1911 iz Smederevske Palanke i Rudar iz Kostolca.

Batočinci će za vikend, u prvom kolu, snagu odmeriti sa VGSK-om u Velikom Gradištu, a evo i ostalih mečeva koji se igraju na premijeri:
RABROVO: RSK – Napredak (Markovac)
GRUŽA: Gruža – Omladinac (Donja Rača)
POŽAREVAC: Radnički 1926 – Proleter (Vranovo)
MIŠLJENOVAC: Basarac – Rudar (Kostolac)
ŽIVICA: Obilić – GFK Jasenica 1911 (Smederevska Palanka)
VELIKA PLANA: Morava – Borac (Žabari)
ŽAGUBICA: Homoljac – Šapine (Šapine)

 

12.08.2015. U kategoriji “Najlepše dvorište” u Centralnoj Srbiji pobednik je Slađana Cvetković iz Petrovca kod Kragujevca, drugo mesto podelile su Ljiljana Radivojević iz Kaludre, opština Rekovac i Milojka Lukič iz Ovsišta kod Topole, dok treće mesto dele Ana i Nikola Mladenović iz Kijeva kod Batočine i Ivan Jovanović iz Knića.
Za ,,Najlepše park dvorište“ proglašeno je dvorište Srđana Kojića iz Lapova, drugo mesto je pripalo Lidiji Lazić iz Stragara kod Kragujevca, dok je na trećem mestu dvorište Milutina Milojevića iz Badnjevca, opština Batočina.
Nagradu za ,,Najlepše etno dvoriše“ dobiće Nevena Ferluga iz Topole, drugo mesto podelili su Andrija Živanović iz Poskurica kod Kragujevca i Kosta Bogićević iz Zlatara, opština Brus, dok je treći Marko Ranković iz Bara kod Knića.

Za ,,Najlepši detalj“ prvu nagradu je dobio Goran Petrović iz Brzeća, opština Brus. U Brzeću je otišla i druga nagrada  i pripala je Mladenu Dobrodolcu, dok treće mesto dele Zorica Simović iz Raškovića kod Knića i Ivan Stojiljković iz Lapova.
Na Preobraženje, 19. avgusta, u Brusu će biti dodeljene nagrade za najlepša dvorišta Centralne Srbije, u okviru manifestacije “Dani otvorenih dvorišta“, domaćinima čija su dvorišta proglašena za najlepša u selima na području Kragujevca, Topole, Lapova, Rekovca, Knića i Brusa.
Nagrade će biti dodeljene u četiri kategorije, za najlepše dvorište, najlepše park dvorište, najlepše etno dvorište i najlepši detalj. Komsija koju su činili predstavnici tj. direktori turističkih organizacija iz sedam gradova i opština centralne Srbije, izabrala je najlepša, od ukupno 170 prijavljenih dvorišta u regionu.
Vredne nagrade za pobednike obezbedile su turističke organizacije, organizatori manifestacije ,,Dani otvenih dvorišta“, zahvaljujući brojnim sponzorima i prijateljima koji su podržali ovaj događaj.

 

11.08.2015. Udruženje građana ,,Sunce’’ iz Kragujevca,   kao resurs centar Ministarstva omladine i sporta u  saradnji sa KZM Batočina održali su promociju konkursa  „Mladi su zakon 2015 za Šumadijski , Pomoravski i Podunavski okrug’’na Karađorđevom trgu u Batočini. Cilj ovog konkursa  je da motiviše mlade sa teritorije opštine Batočina da stvore uslove za kreativno provodjenje slobodnog vremena u svojoj zajednici. Ciljna grupa su mladi od 15 do 30 godina. A teme pomenutog konkursa su: promovisanje solidarnosti i humanosti, tolerancija, zaštita životne sredine, promocija zdravih stilova života, otvaranja kluba za mlade…Neformalne grupe od pet članova ili udruženja i savezi za mlade mogu da konkurišu za iznos od 40 000 do 100 000 dinara.

Mladi, zainteresovani za konkurs mogu da se obrate u KZM Batočina, gde će dobiti dodatne informacije i pomoć pri pisanju predloga projekta, izjavila je za naš sajt koordinatorka Kzm Saška Orlović.
Sve detalje konkursa,kao i konkursnu dokumentaciju možete pronaći na linku ispod:
Konkurs

 

11.08.2015. Akcija suzbijanja odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji opštine Batočina, odnosno naseljenih mesta Batočina, Brzan, Kijevo, Dobrovodica, Crni Kao, Žirovnica, Nikšić, Milatovac i Prnjavor, vršiće se sutra, u sredu, 12. avgusta.
Kako su za naš sajt saopštili iz Fonda za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti opštine Batočina, tretiranje komaraca obaviće se u ranim večernjim satima u skladu sa povoljnim meteorološkim uslovima, shodno Ugovoru o pružanju ove usluge koji je Fond zaključio sa preduzećem „Aerosistem“ iz Smedereva i Zavoda za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju „Eko-san“ iz Beograda.
Iz Fonda poručuju da će se tretman izvršiti preparatom Moslink 0.8 ulv na teritoriji od 1000 hektara, pa ovom prilikom apeluju na pčelare da preduzmu sve potrebne mere kako bi svoje pčele zaštitili.

 

06.08.2015. Fudbalski klub „ŽSK“ iz Žirovnice u okviru priprema za nastupajuću sezonu u Šumadijskoj okružnoj ligi, povodom seoske slave, „Pokrova Svete Ane“, organizuje fudbalski turnir na kome, osim domaćina, učestvuju još i Budućnost (Resnik), Sloga (Desimirovac) i Omladinac (Donja Rača).
Na otvaranju turnira juče, novi član Zone „Dunav“, Omladinac, savladao je domaćina reultatom 3:1, a danas se od 18 sati sastaju Sloga i Budućnost. Pobednik ovog susreta će sutra na megdan Omladincu u borbi za pehar, dok će poraženi igrati sa ŽSK-om za treće mesto.
Inače, klub iz Žirovnice je već osvojio fudbalski turnir u Cvetojevcu na kome je u nedelju u finalu savladao fudbalere Žeželja iz Donje Sabante posle boljeg izvođenja jedanaesteraca 5:4 (regularno 2:2).
Na istom turniru su prethodno savladali kragujevačku Zastavu 7:0, a sa domaćinom remizirali 1:1.

 

05.08.2015. Kao i u čitavoj Srbiji, i u Batočini će danas, tačno u podne, u okviru obeležavanja Dana sećanja na stradanje i progon Srba, biti aktivirane sirene za javno uzbunjivanje radi odavanja počasti tragično nastradalom srpskom narodu u akciji “Oluja”. Sirene će emitovati signal “prestanak opasnosti” u trajanju od 60 sekundi, saopštio je MUP.
Istim povodom, u podne će se začuti i crkvena zvona, a od 17 sati u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Batočini biće održan parastos žrtvama postradalim u “Oluji”.

 

 

03.08.2015. Poljoprivredna proizvodnja u Šumadiji će u ovoj godini imati sigurno pad i negativni predznak pošto suša svakodnevno umanjuje prinose osnovnih ratarskih kultura, voća i povrća, ali se šteta za sada ne može proceniti, smatra agroekonomski analitičar Milan Prostran.
Prva polovina godine za poljoprivredu je bila sasvim uspešna, ali je drugi deo godine pod velikim uticajem suše koja će umanjiti ukupanu vrednost poljoprivredne proizvodnje.
On je naglasio da razloga sa strah nema, jer će osnovnih prehrambenih proizvoda biti dovoljno za domaće potrebe, ali da će izvozni rezultati biti znatno umanjeni do kraja godine.

 

28.07.2015. Na jednoj od prethodnih sednica održavanje Velikog seoskog groblja u Brzanu je odlukom Skupštine opštine Batočina povereno Javnom preduzeću „Lepenica Batočina“ iz Batočine.
Meštani Brzana će ovom komunalnom preduzeću, počev od 1. avgusta, za usluge održavanja, mesečno, po utvrđenom cenovniku, plaćati iznos od 160 dinara sa PDV-om, po domaćinstvu.
Inače, ovo preduzeće će obavljati i usluge sahranjivanja pokojnika, izrade opsega, prodaju pogrebne opreme, kao i prevoz pokojnika.
Brzancima su, takođe, na raspolaganju i usluge seoske kapele sa kompletnim pratećim inventarom.

 

22.07.2015. Tradicionalni dvodnevni batočinski vašar posvećen Svetom Prokopiju svojevrstan je praznik kojem su u ponedeljak i utorak imali priliku da prisustvuju brojni Batočinci, ali i njihovi gosti sa raznih strana.
Istina, opšti je utisak da je ove posetilaca bilo znatno manje nego ranijih godina, a i ponuda je, ruku na srce, bila daleko skromnija. Takođe, u kasnim popodnevnim i ranim večernjim satima ljudi je bilo znatno više u odnosu na, recimo, najtopliji deo dana.

Duž glavne, Ulice Kralja Petra I, ali i sporednih, bočnih koje su bile zatvorene za saobraćaj, moglo se kupiti gotovo sve, od garderobe, nameštaja, igračaka za decu, autodelova, alata i kozmetike do kućnih ljubimaca. Čini se da nikada do sada nije bilo tako malo uličnih skara sa pljeskavicama, ćevapima i drugim specijalitetima sa roštilja, ali je zato na nekoliko različitih mesta u varoši goste zabavljala najrazličitija uživo muzika.
Ipak, tradicionalnom batočinskom vašaru redovno se najviše raduju deca.

 

21.07.2015. Ekološke ideje u poljoprivredi počele su da se usvajaju i u Šumadiji. To pokazuje i primer jednog mladog poljoprivrednika iz Milatovca koji je nabavio sušaru na solarni pogon.
Za ovu sušaru umesto struje, potrebna je samo sunčeva energija, koja se akumulira i kada je oblačno vreme.
Mladi poljoprivrednik iz Milatovca, Vladimir Mihajlović rešio je da se oproba u ovom poslu, ali za sada samo eksperimentalno, jer je sušara kapaciteta do 10 kilograma.
Zahvaljujući programu Mladi u Agrobiznisu koji se realizuje u opštinama Batočina i Knić, pod pokroviteljtvom vlade Kraljevine Norveške, Vladimir je iskoristio donaciju od 500 evra za kupovinu ove sušare.
Namerava da pored voća i povrća suši i lekovito bilje, kao i pečurke.

 

20.07.2015. Na današnjoj, XXVI sednici SO Batočina, koja je sazvana po hitnom postupku, dužnosti direktora Fonda za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti opštine Batočina i Fonda za lokalne i nekategorisane puteve, razrešena je Aleksandra Ivić, nakon što je podnela ostavku na tu funkciju.
Umesto nje, za vršioca dužnosti direktora Fondova, do imenovanja direktora, a najduže na period od jedne godine, većinom glasova, imenovan je Srđan Lepojević, diplomirani pravnik iz Batočine.

Osim ovoga, odbornici u lokalnom parlamentu usvojili su i izmenu odluke o građevinskom zemljištu prema kojoj je visina mesečne zakupnine za objekte koja se određuje prema metru kvadratnom površine  u zavisnosti od zone gde se parcela nalazi i od delatnosti, umanjena za 50 procenata.

 

16.07.2015. Međunarodni Vrnjački karneval ove godine održava se od 12. do 18. jula, a prema proceni organizatora na njemu će se okupiti više od 4.500 učesnika. Kako poručuju, pored učešća predstavnika naše i zemalja regiona, na karnevalu će se naći i gosti iz Brazila, Rusije, sa Kube, Rumunije i Bugarske, a očekuje se da če ga tokom ovih osam dana posetiti preko 300.00 ljudi.
Zajedno sa mališanima iz drugih gradova na glavnom i stejdžu kod „Gočka“ juče su nastupili članovi plesnoh kluba DC Team iz Batočine koji su pre toga učestvovali i u velikom dečjem defileu duž Vrnjačke Promenade.

Centralni događaj ove manifestacije je, ipak, velika karnevalska povorka koja će biti organizovana 18. jula od 20 sati, a posebnu atrakciju predstavljaće karnevalske grupe iz Brazila i Kube sa atraktivnim plesačicama, kao i 30 Kozaka iz Rusije sa Azovskog mora.
Osim toga, očekuje se više od 80 različitih događaja koji prate karneval, kao i koncerti Zdravka Čolića, Goce Tržan, Bojana Marovića, grupa Kerber i Osvajači, Topalka, Merime Njegomir, Nade Topčagić...
Inače, Prvi Međunarodni Vrnjački karneval održan je 2005. godine, a danas ova manifestacija zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja i predstavlja jednu od najvećih turističkih manifestacija u Srbiji.

 

13.07.2015. Pretposlednja stanica karavana „Moja Srbija“ bila je u Kragujevcu, gde je predstavljena turistička ponuda grada i regije, sa posebnim osvrtom na manifestacije, kulturno-istorijske znamenitosti, prirodne lepote, seoski turizam i gastronomiju Šumadije i Pomoravlja. Pored domaćina, GTO „Kragujevac“, na štandovima su se predstavile i lokalne turističke organizacije iz Šumadije, odnosno centralne Srbije, iz Aranđelovca, Topole, Rače, Lapova, Batočine, Rekovca, Despotovca, Trstenika, Brusa i Kruševca, a promovisana je i ponuda još 9 gradova, stalnih učesnika karavana Moja Srbija, iz Kraljeva, Čačka, Užica, Novog Pazara, Novog Sada, Subotice, Niša, Leskovca, Beograda, kao i njihovih susednih opština, opština, lokaliteta, institucija, organizacija i udruženja koja se bave turizmom, kulturom, sportom i ugostiteljstvom. Štandove su imali i Turistička organizacija Srbij, organizator kampanji i Udruženje „Srbija za mlade“, partner projekta.

Prisutne je pozdravio načelnik Šumadijskog upravnog okruga, Damjan Srejić, kao i direktorka TO Srbija, Gordana Plamenac, a obrativši se gostima, karavan je i zvanično otvorila direktorka GTO Kragujevac, Snežana Millisavljević.
Predstavljajući turistički potencijal Batočine, direktorka KTC „Dositej Obradović“ Batočina, Jasmina Mladenović, uputila je poziv na Petrovdanski sabor u Badnjevcu, koji se održavao samo dan kasnije, ali i pozvala prisutne na Sabor narodnog stvaralaštva „Sveti prorok Ilija“ u Brzanu, kao i na manifestaciju „Obredni hlebovi“ u Batočini. Ujedno, ukazala je na lepotu i bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa, na manastir Grnčarica u Prnjavoru kao  i na crkvu brvnaru u Brzanu, sagrađenu 1822.god.
Karavan „Moja Srbija“ u Kragujevcu, bio je upotpunjen bogatim muzičkim programom. Na bini su se predstavili FILUM, brojni igrači, plesači, pobednica Šljivika, Danica Krstić i finalista takmičenja „Pinkove zvezdice“, Pavle Vasiljević.

 

06.07.2015. Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić razgovarao je danas sa predstavnicima 90 opština u Srbiji o sprovođenju omladinske politike na lokalu i boljoj organizaciji rada lokalnih kancelarija za mlade. Sastanku koji se održao u Palati Srbije prisustvovali su i zamenik predsednika opštine Batočina – Srđan Biorac i koordinator Kzm Batočina – Saška Orlović.
Šarolik status kancelarija za mlade u određenom broju opština omogućava da pojedine imaju odlične rezultate u svom radu dok u drugim gradovima i opštinama kancelarije zbog svog statusa imaju problem u funkcionisanju i svojoj održivosti, rekao je Udovičić, saopštilo je ministarstvo.

"S obzirom na to da su kancelarije za mlade mesto gde mladi ljudi mogu da se, uz sistemsko planiranje, okupljaju, integrišu, neformalno edukuju, iskažu, osnivaju udruženja i realizuju svoje ideje ministarstvo moli opštine da pronadju model u okviru kog bi Kancelarija za mlade radila i funkcionisala", poručio je Udovičić predstavnicima opština.
Udovičić je istakao da je potraga za jedinstvenim modelom ili modelima Kancelarije za mlade nužna i neophodna. "Upravo tu i jeste ključna uloga gradova i opština kao najvažnijih partnera Ministarstva omladine i sporta. Cilj je da zajednički napravimo održive modele, jer potrebe i mogućnosti jedinica lokalne samouprave u ovoj oblasti nisu ujednačene", kazao je on.
Ministar je naglasio da je nephodno da se redefinišu uloge svih aktera u realizaciji lokalne brige o mladima i koji je to minimum usluga koje opštine mogu i treba da nude mladima, bilo preko kancelarija za mlade ili preko drugih institucija na lokalnom nivou.
"Važno je da se nastavi sa kontinuiranom edukacijom koordinatora kancelarija za mlade koji se bave sprovodjenjem omladinske politike na lokalnom nivou. 
Takođe, važno je da svaki grad ili opština u skladu sa svojim mogućnostima obezbedi javni prostor u kome će Kancelarija za mlade moći nesmetano da sprovodi svoje aktivnosti", naveo je Udovičić.
Prema njegovim rečima, izdvajanje sredstava iz budžeta lokalne samouprave koja će biti namenski trošena za rad Kancelarije za mlade i sprovođenje lokalnih akcionih planova za mlade jedan je od preduslova sistemske brige o mladima na lokalnom nivou.

 

03.07.2015. Po tradiciji, svake godine, početkom jula Udruženje penzionera Batočina bude domaćin jednog lepog skupa, gde se okupe brojni predstavnici udruženja penzionera iz cele Srbije, gde se razmene različita iskustva, podstaknu nove ideje i gde se penzioneri lepo druže. To ni ove godine nije izostalo, a udruženje je proslavilo svoj 46 rođendan. Među brojnim gostima našli su se i potpredsednik Saveza penzionera Srbije - Vasilije Belobrković, potpredsednik PUPS-a Momčilo Vuksanović, svi predsednici i predstavnici okružnih odbora penzionera Šumadijskog okruga, predstavnici opštine Batočina, direktori i predstavnici javnih ustanova i preduzeća, kao i penzioneri.

Poznat kao dobar domaćin, goste je dočekao predsednik udruženja, Dragan Todorović, najpre u prostorijama udruženja, a nakon toga poveo svoje goste u restoran kod Oluje u Kijevu, gde je druženje nastavljeno do kasnih večernjih sati.

 

01.07.2015. Po tradiciji, već peti put, birana su najlepša opštinska dvorišta za 2015. god. u organizaciji KTC „Dositej Obradović“. Završna manifestacija koja je održana sinoć, okupila je sve učesnike na jednom mestu i tom prilikom prezentovan je film o dvorištima, a nakon toga i proglašenje.
Titulu najlepšeg, ove godine ponelo je dvorište porodice Mladenović iz Kijeva, za najlepše parkovsko dvorište izabrano je dvorište Milutina Milojevića iz Badnjevca, za najlepše etno proglašeno je dvorište Cane Kulha iz Batočine, a najlepši detalj ima porodica Milojičić iz Brzana. Ova četiri dvorišta ušla su u izbor za učešće na regionalnoj manifestaciji koja će se ove godine održati krajem avgusta u Brusu. No, i ostala dvorišta nisu ostala nezapažena, svako je na svoj način zavredelo pažnju i dobilo epitet lepog.

Za najskladnije izabrano je dvorište Ružice Sremčević iz Batočine, za naj kutak diplomu je dobio Radovan Stojanović iz Batočine, za najoriginalnije detalje porodica Milenković iz Milatovca, za najlepšu fontanu Vladina Stevanović iz Batočine, za najkreativnije proglašeno je dvorište porodice Puzović iz Batočine, najlepši travnjak pripada porodici Karić iz Dobrovodice, dok najlepšu cvetnu terasu ima Radmila Nikolić iz Gornje Batočine.
Prisutnima se obratila  direktorka KTC-a, Jasmina Mladenović, a nakon toga svim učesnicima uručila diplome i poklone. Bila je ovo još jedna prilika da se vidi neka nova ideja, da se razmene iskustva, a ujedno i velika motivacija za neke nove kreacije sa željom da sledeće godine dvorišta budu još lepša i bogatija.

 

24.06.2015. Završna konferencija projekta „Integracija izbeglih i interno raseljenih lica na teritoriji opštine Batočina“ koji se sprovodi u okviru projekta „Podrška Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata“, održana je juče u Batočini.
Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije u saradnji sa lokalnom samoupravom realizovao je komponentu projekta podrške Lokalnim akcionim planovima (LOT 3) u okviru već pomenutog projekta koji predstavlja deo sveobuhvatnog programa koji finansira EU. Za poboljšanje životnih uslova prisilnih migranata – „Za bolji život“, EU je izdvojila ukupno 14,2 miliona evra.

- Cilj ovog projekta je, pre svega, poboljšanje uslova stanovanja za sve one koji su aplicirali i dobili pomoć u građevinskom materijalu, a takvih je bilo 18 porodica iz opštine Batočina, odnosno ekonomsko osnaživanje za 11 porodica, što, praktično, znači da su delom osposobljene da se bave sopstvenim biznisom, rekla je na konferenciji koordinatorka projekta, Jasmina Mladenović.
Dobijeni građevinski materijal je ugrađen u stambene jedinice krajnjih korisnika, a samim tim su poboljšani njihovi uslovi života. Kao pomoć u pokretanju sopstvenog biznisa, krajnji korisnici su se opredelili za poljoprivredne delatnosti, odnosno dobijanje paketa poljomašina i alata koji se koriste u cilju ekonomskog osnaživanja. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije pružio je svu potrebnu podršku za realizaciju ovih aktivnosti.
- U narednim godinama, zajedno sa lokalnom samoupravom, radićemo na programima koji se odnose na poboljšanje kvaliteta života ljudi, pre svega u stambenim okolnostima i prilikama kao što je to bio ovaj projekat. Planiramo, takođe, da povećamo broj korisnika, ali i da proširimo ciljnu grupu, izjavila je za naš sajt Mirjana Milenković, predstavnik Udruženja „Viktorija“, partnera na projektu.
Projekat „Za bolji život“ je u skladu sa važećom državnom politikom prema izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicima, i u potpunosti reflektuje suštinski princip – podršku integraciji prisilnih migranata koji su odabrali da ostanu u Srbiji, kao i onima koji su odlučili da se vrate na Kosovo.

 

18-19.06.2015. Članovi Opštinskog veća su na XXXVIII, kao i odbornici u Skupštini opštine Batočina na XXV sednici dali saglasnost na izveštaje o radu i finansijske izveštaje budžetskih korisnika, i to: Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Osnovne škole „Sveti Sava“, Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, Predškolske ustanove „Poletarac“, Javnog preduzeća „Lepenica“, Centra za socijalni rad „Šumadija“, Srednje škole „Nikola Tesla“, Doma zdravlja Batočina, kao i Opštinskih fondova, odnosno Fonda za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti i Fonda za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina za 2014. godinu.

U okviru tačke razrešenja i imenovanja Slavoljub Mitrović iz Badnjevca je, najpre razrešen funkcije vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Lepenica” Batočina, a potom i imenovan za direktora istog preduzeća na period od četiri godine.
Lokalni parlament je na ovoj sednici obrazovao i Komisiju koja sprovodi javni oglas za otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini i otuđenje ili davanje u zakup građevinskog zemljišta u javnoj svojini, po ceni, odnosno zakupnini koja je manja od tržišne cene.

 

15.06.2015. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana pobedom su se oprostili od takmičenja u Zoni „Dunav“. Oni su juče pred svojim navijačima rezultatom 4:3 savladali Slogu iz Batočine, ali će se od jeseni, ipak, takmičiti u Šumadijskoj okružnoj ligi. U nižem rangu u narednoj sezoni nastupaće i Lepenica iz Badnjevca koja je i u poslednjem kolu poražena i to u Batočini od Morave iz Velike Plane 4:1.
Novi član Srpske lige Zapad, Mihajlovac 1934, u XXX kolu Zone „Dunav“ poražen je u derbiju kola od svog prvog pratioca Gruže sa 2:0, dok je trećeplasirani RSK u Rabrovu slavio nad Basarcem iz Mišljenovca 3:0. Prava goleada viđena je u Velikom Gradištu gde je VGSK savladao fudbalere Borca iz Žabara 5:2. Mladi radnik je u Radincu bio bolji od Homoljca iz Žagubice 3:1, Železničar u Požarevcu od Napretka iz Markovca 2:0, a Obilić u Živici u susretu sa Slobodom iz Lipa 2:1.
Mihajlovac 1934 će se od jeseni takmičiti u Srpskoj ligi grupa Zapad, dok se u niži rang sele Sloboda iz Lipa, Mladi radnik iz Radinca, Šumadinac iz Brzana i Lepenica iz Badnjevca.

 

12.06.2015. Za učenike osnovnih škola u Srbiji drugo polugodište završava se danas, dok srednjoškolci odlaze na odmor od 20. juna, predviđeno je ovogodišnjim kalendarom rada škola.
U narednoj školskoj godini učenici će tokom zime biti na odmoru dva puta, početkom januara, a potom u februaru.
Prvi deo zimskog raspusta biće za novogodišnje i božićne praznike i tajaće od 31. decembra 2015. godine, do 10. januara 2016. godine, predviđeno je novim kalendarom rada za narednu godinu, koji je usvojilo Ministarstvo prosvete.
Drugi deo raspusta je od 1. do 12. februara ali se nadovezuje na praznik, Dan državnosti, pa će đaci poći u školu 17. februara.

 

11.06.2015. Galerija Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” bila je mala da danas primi sve posetioce koji su prisustvovali promociji knjige o Mihajlu Pupinu. Promociju knjige "Sa pašnjaka do naučenjaka" Mihajla Idvorskog Pupina Organizovala je Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u saradnji sa Fondacijom "Mladen Selak" iz Beograda i Kulturno-turističkim centrom "Dositej Obradović".
Ovom prilikom po primerak pomenute knjige dobili su učenici osnovne i srednje škole u Batočini.

Govoreći o knjizi, njen urednik i predsednik Fondacije, inženjer Milan Božić, istakao je da je zaostavština koji nam je ostavio u nasleđe Mihajlo Pupin istovremeno zalog budućnosti, u naporima da izgradimo inovacijsko društvo, koje oslanjajući se na svoja i ukupna svetska dostignuća sa uspehom sebe transformiše u društvo znanja.
Fond “Mladen Selak” je do sada, inače, pored ove knjige, objavio dvanaest brojeva godišnjaka Glasnik, u kojima se mogu pročitati edukativni i interesantni tekstovi o Pupinu, Selaku i ostalim srpskim velikanima.

 

11.06.2015. Dan Predškolske ustanove „Poletarac“ juče je tradicionalno obeležen priredbom u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“. Ove godine održan je pod sloganom „Poletarci…“, a učestvovali su mališani predškolskih grupa i mlađi iz Batočine, Brzana, Dobrovodice, Žirovnice, Badnjevca i Milatovca. Naši najmlađi stanovnici su, zajedno sa svojim vaspitačicama, igrom, pesmom, glumom, koreografijama i kostimima oduševili svoje roditelje i drugare koji su do poslednjeg mesta ispunili salu Centa.
Na početku svečanosti, direktorka Ustanove Katarina Radević, najpre je pozdravila bojne zvanice, roditelje i mališane kojima je poželela srećne i bezbrižne školske dane.

 

09.06.2015. Ljubitelji pisane reči, posebno mlađe populacije, imali su za vikend priliku da uživaju u promociji knjige „Leto bez fejsa“ Slađane Bajčić.
Promocija je u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ i Književnog kluba „Miodrag Petrović“ organizovana u Galeriji Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Autor knjige, Slađana Bajčić, predstavljajući svoje delo, istakla je da se priča bavi odrastanjem u modernom vremenu koje je brže od svih vozova, o vremenu koje promiče negde iza granica koje su pojmljive, vremenu odrastanja u nekim novim porodicama bez jednog ili oba roditelja, vremenu tehnike i ljubljenja preko kompjutera, vremenu nasilja i vremenu kome ljubav izmiče.

Inače, glavni junaci knjige su dve četrnaestogodišnje devojčice, Nina i Mila, koje odlaze na letnji raspust na Zlatibor i, zajedno sa još četvoro drugara, odlučuju da provedu leto bez kompjutera i fejsa. One su željne nečeg novog, drugačijeg od školskih obaveza i četovanja. Željne su pravog događaja i iskrenog prijateljstva što i doživljavaju, sve do trena kada Ninina majka odlučuje da je odvede u Nemačku i odvoji od tek stečene sreće.
U okviru promocije ove knjige, Katarina Karić, predsednica Književnog kluba „Miodrag Petrović“, uručila je nagrade za najbolje radove na konkursu „April, mesec radosti i slavlja“.

 

 

03.06.2015. U cilju unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije finansijski je podržalo akreditaciju zdravstvenih ustanova u okviru projekta „Pružanje unapređenih usluga na lokalnom nivou“ – DILS koji se finansira iz kredita Svetske banke.
Kroz aktivnosti projekta DILS u postupak akreditacije uključeno je više od stotinu domova zdravlja u Srbiji, među kojima i Dom zdravlja Batočina, a „Dani akreditacije“ biće održani od 14. do 16. juna.

- Akreditacija je postupak ocenjivanja kvaliteta rada zdravstvene ustanove, na osnovu primene optimalnog nivoa utvrđenih standarda rada zdravstvene ustanove u određenoj oblasti zdravstvene zaštite, odnosno grani medicine. Proces akreditacije je koncipiran tako da obezbedi okvir koji će omogućiti zdravstvenim ustanovama da definišu i implementiraju potrebne promene i naprave prioritete za kontinuirano unapređenje sopstvenih usluga, rekla je Dr Ana Aničić, direktorka Doma zdravlja Batočina i dodala da akreditacije nije zakonom obavezna, ali je prestižna. Takođe je dodala da je DILS u aprilu prošle godine donirao polovinu sredstava akreditovanja Doma zdravlja Batočina, dok drugu polovinu obezbeđuje lokalna samouprava.
Inače, osnova akreditacije su preporučeni i razvijeni standardi od strane zdravstvenih profesionalaca za zdravstvene ustanove, a u skladu sa internacionalnim standardima.

 

28.05.2015. Vanredno, XXVII kolo Zone „Dunav“ koje je odigrano juče, fudbalerima Šumadinca iz Brzana donelo je još veću glavobolju. Novi poraz, ovoga puta na gostovanju ekipi VGSK u Velikom Gradištu od 2:1 udaljio ih je od pozicije koja garantuje opstanak, pa će u preostala tri kola morati dobro da se potrude kako bi očuvali zonaški status.
Sloga iz Batočine je ostvarila vrlo važnu pobedu nad Obilićem iz Živice 2:1 i u finiš prvenstva ulaze rasterećeni, dok je Lepenica iz Badnjevca i dvadeset drugi put poražena u ovoj sezoni – na gostovanju Homoljcu u Žagubici 3:0.
Lider prvenstva, Mihajlovac 1934, zahvaljujući velikoj bodovnoj razlici u odnosu na pratioce, sebi je mogao da dozvoli poraz u Lipama od Slobode 2:1, Morava je u Velikoj Plani savladala RSK iz Rabrova 3:2, a Napredak u Markovcu Gružu 4:3. Prava goleada viđena je u Žabarima gde su se sastali Borac i Železničar iz Požarevca 6:2, dok je u Mišljenovcu Basarac slavio nad Mladim radnikom iz Radinca 3:1.
I nakon ovog kola Mihajlovac 1934 vodi sa 58 bodova, Gruža je druga sa 49, a RSK treći sa 45 bodova. Sloga zauzima šestu poziciju sa 41, Šumadinac petnaestu sa 31, a Lepenica poslednju sa sedam bodova.
U narednom kolu Sloga gostuje Železničaru, Šumadinac dočekuje ekipu Basarca, a Lepenica fudbalere Napretka.

 

27.05.2015. Simboličnim sečenjem vrpce u Žirovnici je juče svečano otvoren prodajni centar “Keramike Jovanović“ iz Zrenjanina , a otvorili su ga Budimir Jovanović i predsednik Zrenjaninskog poslovnog kruga Dragan Vidaković.
Povodom otvaranja prodajnog centra Keramike Jovanović, vlasnik i direktor Budimir Jovanović, donirao je sredstva Prihvatilištu za decu i mlade Centra za razvoj usluga socijalne zaštite “Kneginja Ljubica“ u Kragujevcu u iznosu od 100 hiljada dinara.
U okviru prodajnog centra “ Keramike Jovanović , nalazi se, trenutno, najveći prodajni salon keramike i opreme za kupatilo u Srbiji. Sastoji se od tri celine: izložbeno-prodajnog salona površine 1500 metara kvadratnih, zatvorenog magacinskog prostora od 2200 m2 i otvorenog skladišnog prostora površine 11000m2. Gradnja objekta je trajala 10 meseci, investicija je vredna 1,5 miliona evra i zaposleno je 23 ljudi.

’’Kragujevac kao prva srpska prestonica zaslužuje da ima najveći prodajni salon keramike i opreme za kupatilo u Srbiji. To danas i dobija jer smo odlučili da nakon Zrenjanina, gde je sedište naše kompanije, i Beograda , svoju prodajnu mrežu proširimo i izgradimo salon i u Kragujevcu. Slavna istorija Kragujevca obavezuje i na otvorenost prema svima i zato se nadamo što skorijem završetku puta Kragujevac  –Batočina i povezivanju sa Kordirom 10, jer će to svakako puno značiti za nas, naše poslovne saradnike, kupce, ali i sve građane koji koriste ovaj putni pravac“, rekao je, između ostalog, na otvaranju prodajnog centra u Kragujevcu, vlasnik i direktor “Keramike Jovanović“ Budimir Jovanović.
Iz prodajnog centra Keramike Jovanović u Kragujevcu vršiće se distribucija robe za kupce u centralnoj Srbiji,kao i za sve kupce koji se geografski nalaze južno od Kragujevca. Odavde će se snabdevati i kupci iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova i Metohije.
Pored navedenih ino tržišta izvozi se i u Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumuniju, Bosnu i Hercegovinu.
U asortimanu pored poznatih domaćih brendova biće zastupljeni i najpoznatiji svetski brendovi.

 

26.05.2015. Oko 700 penzionera u Brzanu svoje slobodno vreme od juče će moći kvalitetnije da provodi. U nekadašnjim prostorijama mesne kancelarije otvoren je Mesni odbor penzionera, a slučajno ili ne, penzioneri u Brzanu svoj dan će ubuduće obeležavati kada i Dan mladosti – 25. maja.
Ovoj svečanosti su, pored penzionera prisustvovali Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, Nebojša Trajković, pomoćnik predsednika opštine, Čedomir Petrović, zamenik predsednika SO Batočina, Dragan Niki, potpredsednik Okružnog odbora penzionera, Dragan Todorović, predsednik Opštinskog udruženja penzionera Batočina, kao i brojni meštani.

Otvarajući prvu sednicu odbora, Prvoslav Živković – Posa, predsednik mesnog odbora, istakao je da je jedan od prvih prioriteta Opštinske organizacije penzionera bio otvaranje mesnog odbora u Brzanu i obezbeđivanje uslova za njegov rad.
- Biće mi drago da kada ubuduće sprovodimo naše aktivnosti u Brzanu imamo gde da dođemo, sednemo i dogovorimo se o svim pitanjima koja se tiču nas iz tzv. „trećeg doba“. U martu mesecu smo se okupili sa idejom da oformimo odbor i, evo, posle svega dva meseca prisustvujemo svečanom otvaranju prostorija, rekao je Dragan Todorović, predsednik Udruženja penzionera Batočina.
Lokalna samouprava je imala razumevanja za potrebe ovdašnjih penzionera i pomogla u opremanju i adaptaciji prostorija.
- Odlazak u penziju posle radnog veka znači da je zavšen jedan proces društvenog delovanja. Sigurno je da se svako od Vas samim odlaskom u penziju čudno oseća, nema obavezu rano da ustaje, radi po osam sati, a istovremeno dobija više slobodnog vremena koje će, nadam se, provoditi u druženju u ovim prostorijama, istakao je predsednik Opštine Batočina, Radiša Milošević.

 

22.05.2015. Kompanija „A.S.A“ koja se bavi upravljanjem otpadom na teritoriji batočinske opštine organizovala je danas drugi po redu Dečiji ekofestival „Čistunko“.
Manifestacija čiji je cilj da kroz stvaralaštvo, zabavu i druženje deci svih uzrasta razvije odnos prema ekologiji, čistoći i zdravlju, održana je na Karađorđevom trgu, a osim „A.S.A“-e u organizaciju su bili uključeni Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ i Opština Batočina.
U okviru festivala organizovane su izložbe ručnih radova Udruženja „Zlatne ruke Batočine“ i knjiga Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, odnosno cveća poznatih batočinskih cvećara.

U samom programu nastupali su mališani predškolskih ustanova „Poletarac“ iz Batočine i „Naša radost“ iz Lapova, ali i učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ i Srednje škole „Nikola Tesla“ iz Batočine. Takođe, svoje veštine u modernom plesu prikazali su članovi Plesne škole „DC team“ koja funkcioniše pri Centru.
Posebnu pažnju posetilaca privukli su i gosti festivala, pre svih proslavljeni glumci Milorad Mandić Manda, Slobodan Boda Ninković, Marija Veljković i Jovica Tišma, zatim čuveni pronalazač Raša Popov, te poznati pisci Tode Nikoletić i Mošo Odalović.
Najviše oduševljenja, ipak, posebno kod mlađe populacije, izazvalo je pojavljivanje pop zvezde i učesnika popularnog šou programa TLZP – Sare Jovanović.
Iz kompanije „A.S.A“ poručuju da je svrha ovog festivala da se podižući samosvest o higijeni, kulturi i životnoj sredini, dugoročno promeni ponašanje naših mlađih generacija i da kroz njih znanje i navike o zaštiti životne sredine prenesu i njihovim roditeljima.
U toku je, takođe, i konkurs za izradu naj maskote „Čistunka“, a dodela nagrade Eko grand prix obaviće se na finalnom festivalu koji će biti održan 5. juna u Topoli.

 

21.05.2015. U cilju unapređenja saradnje između opština i evropskih institucija, praćenja mogućnosti finansiranja iz EU fondova i jačanja kapaciteta lokalnih samouprava, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je napravio strateško partnerstvo sa opštinama Paraćin i Batočina.
U organizaciji Opštine Paraćin u sredu je upriličeno potpisivanje protokola o saradnji koji je ispred Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine potpisao direktor Siniša Lazić, ispred opština Batočina i Paraćin predsednici Radiša Milošević i Saša Paunović.

Nakon ceremonije potpisivanja protokola o saradnji, Dražen Lovrić, savetnik za ekonomske odnose iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je prisutnima predstavio mogućnosti finansiranja kroz programe Zajednice, zatim šanse koje donosi predstojeći Dunavski program i mogućnosti finansiranja poljoprivrednih proizvođača kroz IPARD program.
Andrija Aleksić, šef odseka za edukaciju u Fondu „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je predstavio specijalistički program „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“ , mogućnosti finansiranja kroz međunarodne multi-lateralne i bilateralne razvojne organizacije kao što je GIZ, te aktivnosti vezane za program Kreativna Evropa, u čijoj implementaciji u Srbiji Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine radi kao Antena Deska Kreativna Evropa.
Siniša Lazić i predsednici opština su se obratili prisutnima i pozvali sve zainteresovane potencijalne aplikante da se institucionalno povežu sa partnerima iz EU u cilju efikasnije izrade projekata. Na sastanku su učestvovali predstavnici opština Paraćin, Batočina, Rekovac, Knić i Lapovo.

 

20.05.2015. Mladi poljoprivrednici iz Knića i Batočine potpisali su danas u opštini Batočina grantove vredne 500 evra, za podršku u poljoprivrednoj proizvodnji. Reč je o projektu “Mladi u agrobiznisu” koji realizuje Udruženje građana “Sunce”, a finansira ambasada Kraljevine Norveške.
Potpisivanju ugovora prisustvovali su ambasador Norveške Nils Ragnar Kamsvag, kao i čelnici opština Batočina i Knić.
Nemanja Karić iz Žirovnice jedan je od ovih mladih ljudi koji, i pored završenog ekonomskog fakulteta, ne može da pronađe stalno zaposlenje, pa je odlučio da se bavi poljoprivredom, odnosno ratarstvom, baš kao što to njegova porodica godinama unazad čini. Upravo njegovo domaćinstvo danas je obišao norveški ambasador koji je istakao da Srbija ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, ali da je uz to potrebno i znanje.

- Mišljenje nas iz Norveške je da je realizacija ovog projekta jako dobra ideja. Kod Vas postoje veliki potencijali za razvoj poljoprivrede i kvalitetno zemljište, ali i trend da mladi odlaze iz ovog regiona. Nama je drago da je ovaj projekat uspeo da privuče te mlade ljude koji razvijaju biznis ideje kroz poljoprivredni biznis, rekao je on.
I čelnici opština Batočina i Knić podržali su ovaj projekat podrške mladima i smatraju da je potrebno da ostanu na svojoj zemlji.
- Oko šezdeset procenata stanovništva sa teritorije opštine Batočina vezano je za poljoprivredu. Udruženje “Sunce” osmislilo je ovaj dobar projekat i to je, uz pomoć države i Kraljevine Norveške, prvi korak da mlade zadržimo u seoskim sredinama, istakao je predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević.
Pored donacije od 500 evra, mladi poljoprivrednici nastaviće sa edukacijama. Završen je prvi ciklus koji se odnosi na biznis obuke, a uskoro će uslediti i stručne gde će mladi ljudi pohađati poljoprivredna predavanja iz obalsti kojima su odlučili da se bave i da dobiju podršku stručnih poljoprivrednih mentora.
Pored ratarstva, mladi u Batočini i Kniću sredstva će iskoristiti za zasade borovnica, kupine i oraha, ali i za unapređenje stočarstva i živinarstva.

 

19.05.2015. Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” učestvovao je na šestom turističkom forumu, koji je od 13. do 16. maja održan u hotelu „Omorika“ na Tari. Ovogodišnji domaćini foruma bili su Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Užica i Ustanova Sportsko-turističkog centra „Bajina Bašta“.
Sastavni deo foruma su edukacije, predavanja, ali i takmičenja u pojedinačnim i timskim sportovima.
Na ovom, do sada najposećenijem forumu, bilo je oko 200 predstavnika lokalnih turističkih organizacija, koji su se nadmetali u timskim i pojedinačnim sportovima. U jakoj konkurenciji, KTC Batočina u mešovitoj muško-ženskoj ekipi „Centralne Srbije“, osvojio je zlato u disciplini tenis-fudbal i bronzu u nadvlačenju konopca.

O značaju manifestacije, koja se svake godine održava u drugom gradu, govorili su Tihomir Petković, gradonačelnik grada Užica, Radomir Filipović, predsednik Opštine Bajina Bašta, Gordana Plamenac, direktor Turističke organizacije Srbije, Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užica, i Dejan Mlađenović, direktor Sportsko turističkog centra  Bajina Bašta. U umetničkom delu programa, prisutni su mogli da uživaju u kraćem scenskom prikazu Užičkog pozorišta, koje je prikazalo humoresku „Erski kabare“.
U naučnom delu foruma, uvodno predavanje na temu  „Destinacijski menadžment“, održao je Prof. dr Jovan  Popesku, a održana je i radionica na temu destinacijskog menadžmenta. „Ekloški centar Radulovački“ imao je svoju prezentaciju, a Ivan Vitorović, održao je predavanje na temu „Uloga privatnog sektora u implementaciji i održivosti projekta”, hotela ,, Mona“, koji je slavio deset godina rada. Kao instrument specijalizacije gastronomske ponude turističke regije Zapadna Srbija, „Planinski doručak“ je takođe bio jedna od tema predavanja, a naučni deo programa završen je predavanjem „Projektni potencijali u turizmu sa osvrtom na projekat EDEN – Izuzetne destinacije Evrope“.
Sledeći, Sedmi turistički Forum biće organizovan naredne godine u Prolom banji, a organizator će biti Turistička organizacija Kuršumlija.

 

19.05.2015. U organizaciji Kancelarije za mlade Batočina održana je promocija Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Prištini, sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Promociju je održao saradnik u nastavi na PMF-u, master geograf Nikola Milentijević u prostorijama Srednje škole „Nikola Tesla“, u Batočini. Kroz prezentovanje odseka na Fakultetu, uslova studiranja i studentskog života, ujedno je održan i realni susret sa učenicima škole. Prezentacija je održana za učenike četvrtog razreda Gimnazije, društveno-jezičkog smera i turističke tehničare, kojima je u opisu posla tematika vezana za turizam i geografiju, pa je realni susret bio jedinstvena prilika da se na licu mesta upoznaju sa svim prednostima studiranja geografije i turizma (budući da na odseku za Geografiju postoji smer realizovan putem master akademskih studija turizma).

Na kraju dvadesetominutnog izlaganja učenicima je podeljen propagandni materijal, koji sadrži sve relevantne podatke vezane za upis na fakultet, veb-sajt i kontakt sa, pre svega Studentskom službom koja radi u okviru fakulteta.

 

18.05.2015. Vrlo važne pobede u borbi za opstanak ostvarili su fudbaleri Sloge i Šumadinca u XXV kolu Zone „Dunav“. Brzanci su prilično lako savladali fudbalere Mladog radnika iz Radinca 3:0, dok je zonaš iz Batočine kraj Lepenice bio bolji od favorizovane Gruže 2:1. Lepenica iz Badnjevca doživela je novu blamažu, ovoga puta na gostovanju Borcu u Žabarima – 4:0.
U ostalim susretima „dunavske“ zone koji su igrani za vikend, izdvajamo ubedljive pobede Slobode u Lipama nad RSK-om iz Rabrova 5:0 i Basarca iz mišljenovca u susretu sa Obilićem iz živice 4:0. Lider Mihajlovac 1934 jedini je ostvario pobedu na strani i to u Žagubici nad Homoljcem 2:1, a istim rezultatom Napredak je u Markovcu slavio protiv Morave iz Velike Plane, dok je VGSK u Velikom Gradištu nadigrao fudbalere Železničara iz Požarevca 3:2.
Nakon ovog kola, Mihajlovac se osamio na vodećoj poziciji Zone „Dunav“ sa 58 bodova, dok su njegovi prvi pratioci Gruža i RSK sakupili 48, odnosno 42 boda. Sloga je sedma sa 35, Šumadinac četrnaesti sa 31, a Lepenica poslednjeplasirana sa samo sedam bodova.
U narednom kolu se u Batočini igra lokalni derbi između otpisane Lepenice i Sloge, a Šumadinac gostuje RSK-u u Rabrovu.

 

14-15.05.2015. „U protekloj 2014.god. nije bilo nezakonitog, nepropisnog i nenamenskog trošenja sredstava iz budžeta na osnovu obavljene eksterne revizije završnog računa budžeta za prošlu godinu“, naglasila je šefica Odeljenja za izvorne prihode, privredu, javne službe i finansije, Radmila Milutinović, nakon opširnog izlaganja Odluke o završnom računu budžeta opštine Batočina za 2014.god. koja je većinom glasova prihvaćena od strane odbornika u lokalnom parlamentu na 24. Sednici SO Batočina, kao i članova Opštinskog veća koji se sastalo dan ranije.

Na današnjoj sednici usvojena je Odluka o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine opštine Batočina neposrednom pogodbom, preduzeću „Konvoj trans“ doo Kragujevac. Naime, građevinsko zemljište koje se nalazi u industrijskoj zoni u Brzanu, otuđuje se iz javne svojine preduzeću „Konvoj trans“, radi izgradnje silosa za skladištenje pšenice sa nadstrešnicom i usisnim bunkerom i sušare za sušenje žitarica, neposrednom pogodbom. Još jedna slična odluka doneta na istoj sednici odnosi se na građevinsko zemljište koje se nalazi takođe u Brzanu, a koje se otuđuje iz javne svojine, preduzeću „Oranica silosi“ Kragujevac, radi izgradnje poslovnog pogona za otkup i skladištenje žitarica i proizvodnju gotove hrane za domaće životinje.
Nakon ostavke odbornika Skupštine opštine Batočina sa izborne liste Socijalistička Partija Srbije – Ivica Dačić, na današnjoj sednici je jednoglasnom odlukom potvrđen mandat novoj odbornici, Milici Pavlović.
Na sednici je doneta još jedna odluka vezana za izmene i dopune Odluka o opštinskim administrativnim taksama za usluge koje vrši Opštinska uprava.
Pomenućemo i to, da je juče na sednici Opštinskog veća doneta odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JP „Lepenica Batočina“. Rok za podnošenje prijava na konkurs je 15 dana, a na konkursu mogu učestvovati sva zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove konkursa.

 

14.05.2015. Povodom nedelje Crvenog Krsta, Kancelarija za mlade Batočina organizovala je akciju prikupljanja  nove  i polovne garderobe, sredstava za higijenu, igračaka i slatkiša.
Građani su tokom čitavog dana donosili donacije koje su volonteri Kzm sortirali u prostorijama Kzm, a zatim uručili nekoliko džakova Crvenom Krstu Batočina.
Ovim putem se zahvaljujemo svim humanim građanima koji su učestvovali u akciji i dali svoj doprinos.

 

12.05.2015. Ministar finansija Dušan Vujović svečano je otvorio 82. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu koji je okupio rekordnih 1.500 izlagača iz 60 zemalja, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković i ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco.
Na manifestaciji je govorila i ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. Ona je istakla da je Međunarodni poljoprivredni sajam uvek odličan povod da se svi zajedno podsetimo značaja poljoprivrede za ekonomiju naše zemlje. Takođe je rekla da je i pored katastrofalnih poplava koje su nas zadesile, imali smo uspešnu proizvodnu godinu, povećali izvoz poljoprivrednih proizvoda, a smanjili uvoz i ostvarili suficit veći od milijardu evra, rekla je ministarka.

Opština Batočina i lokalno udruženje poljoprivrednika već po tradiciji organizovano vode poljoprivredne proizvođače na najveću sajamsku smotru u ovom delu Evrope, a za njih sedamdesetak obezbeđeni su prevoz i sendviči. Darko Ignjatović, predsednik ovog udruženja, za naš sajt ističe da je, ipak, interesovanje batočinskih poljoprivrednika za novosadski sajam poljoprivrede ove godine nešto manje u odnosu na ranije.
Zemlja prijatelj 82. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je Italija, a prvi put na Novosadskom sajmu nastupa i jedna od najvećih poljoprivrednih kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata “Al Dahra”.
Posetioci tokom ovih sajamskih dana mogu da vide više od 1.300 najreprezentativnijih grla iz domaćeg uzgoja, a svojevrsna izlagačka poslastica je i kombajn za šećernu repu čija cena iznosi čak 500.000 evra.
Najveće grlo na izložbi stoke u Novom Sadu je bik "Dragan" težak više od 2,2 tone, vlasništvo Milana Đurđevića iz Subotišta.
Uz finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i organizacionu pomoć Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje “Serbia organika” i udruženja “Futoški kupus”, na sajmu se održava Izložba organskih proizvoda.
Novina u odnosu na prethodne godine je to što su na izložbi predstavljeni i proizvodi sa oznakom geografskog porekla.
U italijanskom paviljonu svoje proizvode i tehnologije predstavlja deset firmi iz te zemlje. Predstavljaju se italijanske firme iz oblasti proizvodnje mašina i opreme za poljoprivredu, postrojenja za mlekarsku, mesnu i prehrambenu industriju, sistema za tretiranje voća i povrća posle berbe, sistema za navodnjavanje, a svoje proizvode će predstavljaju i proizvođači sadnica voća.
Do 14. maja posetioci sajma će biti u prilici da vide i sedam kolektivnih izložbi, kao i najveću izložbu stoke u Jugoistočnoj Evropi.
Zemlja prijatelj sajma je Italija koja će sledeće godine biti i partner ovog sajma.

 

06.05.2015. Najbrojnija karnevalska povorka do sada, obeležila je ovogodišnji Đurđevdanski dečiji karneval organizovan povodom proslave Dana grada Kragujevca.
Gradska turistička organizacija je i ove godine okupilla najmlađe učesnike iz Kragujevca, ali i Vršca, Leskovca, Batočine, Lazarevca i Gračanice.
Vesela karnevalska povorka dece, učesnika desetog „Đurđevdanskog karnevala“, ulepšala je glavnu gradsku ulicu, od Gornjeg Gradskog parka do centra Pešačke zone. U povorci su, osim članova plesne grupe Plesnog kluba “DC team” iz Batočine, bila i deca iz predškolskih ustanova, gradskih i prigradskih škola, kragujevačkih plesnih grupa, i gotovo svih sportskih klubova, sa pionirima i juniorima, koji su nosili dresove, kimona, opremu i obeležja svojih klubova. Posle defilea, na bini u centru Pešačke zone, nastupili su dečji horovi, baletske i plesne grupe.

 

04.05.2015. Novom prvenstvenom pobedom fudbaleri Sloge iz Batočine napredovali su za tri pozicije na tabeli Zone „Dunav“, pa se tim koji se do pre samo mesec dana grčevioto borio za opstanak sada nalazi na čak sedmoj poziciji. Poslednji u nizu koji su pred četom Vladimira Vidakovića položili oružje su fudbaleri Morave iz Velike Plane u subotu sa Stadiona kraj Lepenice ispraćeni rezultatom 2:1.
Uspešan za vikend bio je i Šumadinac iz Brzana koji se pred svojim navijačima namučio sa Obilićem iz Živice 4:3, dok je Lepenica nastavila da ponire. VGSK je u Velikom Gradištu bio i više nego ubedljiv i protiv „fenjeraša“ iz Badnjevca slavio 4:0.

Uz utakmicu u Brzanu, najviše golova u ovom kolu viđeno je u Žabarima gde je vodeći Mihajlovac 1934 savladao ekipu Borca 4:3, a zanimljivo je bilo i u Markovcu u kome je domaći Napredak nadigrao fudbalere RSK-a iz Rabrova 2:1. Homoljac je u Žagubici minimalnim rezultatom 1:0 trijumfovao nad Slobodom iz Lipa, Mladi radnik je u Radincu sa 2:0 slavio nad požarevačkim Železničarom, a Gruža je u Mišljenovcu poražena od Basarca 3:1.
Mihajlovac 1934 (52) je sedam kola pre kraja prvenstva napravio solidnu bodovnu razliku u odnosu na prvog pratioca Gružu (48), Sloga je sedma sa 32 boda, Šumadinac četrnaesti sa 28, a Lepenica poslednjeplasirana sa sedam bodova.
U narednom kolu Sloga ide „na noge“ lideru Mihajlovcu, Šumadinac putuje u Požarevac na megdan Železničaru, a Lepenica dočekuje fudbalere Basarca.

 

29.04.2015. Na redovnoj godišnjoj skupštini Crvenog krsta Batočina održanoj juče, usvojeni su Izveštaj o radu i finansijski izveštaj za prošlu, odnosno Plan rada i finansijski plan ove organizacije za tekuću godinu.
Obrazlažući Izveštaj o radu za 2014. godinu, Stevan Despić, predsednik Opštinske organizacije Crvenog krsta u Batočini, istakao je da je batočinski crveni krst tokom minule kalendarske godine realizovao sve aktivnosti koje su Planom rada i Kalendarom aktivnosti predviđene od strane Crvenog krsta Srbije. U njihovoj realizaciji koja, dodao je on, podrazumeva lokalni, odnosno opštinski nivo, angažovan je veliki broj volontera i aktivista crvenog krsta. Despić je posebno istakao i pohvalio aktivnosti i angažovanje Crvenog krsta u Batočini tokom i posle prošlogodišnjih majskih poplava kada su najugroženijima distribuirani paketi hrane, higijene i garderobe.

Pridržavajući se Principa Crvenog krsta, OOCK Batočina je sprovela brojne aktivnosti, među kojima su i socijalna delatnost; organizacija i razvoj; prva pomoć; promocija i omasovljavanje davalaštva krvi; podmladak i omladina; difuzija; zdravstveno preventivna delatnost; delovanje u nesrećama, kao i služba traženja, zaključio je Despić.
U okviru iste svečanosti uručene su i zahvalnice višestrukim davaocima krvi za prvo, peto, deseto i dvadeseto davanje.

 

28.04.2015. Peti sajam hortikulture u Kragujevcu održan je od 24. do 26. aprila u organizaciji „Šumadija sajma“ u Kragujevcu. Na ovoj manifestaciji učestvovalo je preko 120 individualnih izlagača, samostalno ili u okviru udruženja. U hali su svoj program izložila preduzeća koja prodaju repromaterijal, supstrat, baštenske garniture, alat i mašine, dok su u delu ispred hale bili smešteni cvećari, proizvođači I distributeri cveća, sadnica I opreme za sadnju.
Opština Batočina je i ove godine, po tradiciji, za svoje izlagače obezbedila štand, a prolećnu izložbu cveća, odnosno saksijsko i rezano cveće predstavila su gazdinstva Radeta Suzića iz Nikšića, Rajka Mladenovića, Živana I Miroslava Jankovića iz Kijeva i Radoslava Milosavljevića iz Batočine.

Generalni sponzor sajma je domaća firma "Agromarket", a svečanom otvaranju prisustvovao je ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije, Martin Vehen.
Sajam horticulture jedna je od lepših manifestacija koju organizuje “Šumadija sajam” i može se okarakterisati kao tradicionalna manifestacija u srcu Srbije. Veliko je zadovoljstvo videti ovoliki broj posetilaca i izlagača koji sun am ukazali veliko poverenje da zajedno pokažemo naše kvalitete, što ukazuje i ime generalnog sponzora Agro marketa koji podržava mnoge naše aktivnosti, rekao je na otvaranju manifestacije Dragan Kuburović, direktor Sajma.

 

27.04.2015. Na koji način  sačuvati sebe, mogli smo slušati u petak, 24.maja na promociji knjige Angeline Petrović „Sveštenik“, u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, a u saradnji sa KTC „Dositej Obradović“.
Šta se dešava kada se na jednom mestu nađu EGO i ALTEREGO, šta biva sa motivima krivice, ljubavi i kajanja? Da li praštanje dolazi kao jedino ispravno rešenje ili je ono tu po prirodi stvari mehanizam za uspostavljanje narušene ravnoteže? Na ova i brojna slična pitanja, odgovore građene na sopstvenom iskustvu, dala nam je gošća i autor knjige Angelina Petrović, promovišući svoju, petu knjigu po redu.
Istrajna u skromnosti i iskrenosti, iako je dobitnica brojnih priznanja za svoj rad, smatra da je jedina mera vrednosti i dalje samo „reč čitalaca“. A našim čitaocima su već na raspolaganju u Narodnoj biblioteci „Vuk Karadžić“ u Batočini svih pet njenih knjiga: „Psiha“, „Dželat“, „Čistač“, zbirka novela „Koža“ i naravno, „Sveštenik“.

 

27.04.2015. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana ostvarili su važnu pobedu u komšijskom derbiju i osvojili dragocene bodove u borbi za opstanak. Oni su za vikend u Batočini savladali davno otpisanu Lepenicu rezultatom 2:1 u XXII kolu Zone „Dunav“, a Sloga iz Batočine nije imala sreće na gostovanju u Lipama gde je u meču sa Slobodom poražena 3:1.
Pobede su za vikend ostvarila i sva tri prvoplasirana tima u ligi. Mihajlovac 1934 je na svom terenu slavio nad Basarcem iz Mišljenovca 3:1, Gruža je bila još ubedljivija nad VGSK-om iz Velikog Gradišta 3:0, dok je RSK-u u Rabrovu bio dovoljan samo gol u susretu sa fudbalerima Železničara iz Požarevca za novi trijumf. Obilić je u Živici protiv Mladog radnika iz Radinca došao do bodova 3:2, kao i Napredak iz Markovca u utakmici sa Homoljcem iz Žagubice 2:1. Osim Šumadinca, pobedu u gostima u ovom kolu ostvarili su još i fudbaleri Borca iz Žabara i to u Velikoj Plani protiv Morave 2:0.

Mihajlovac 1934 i Gruža i nakon ovog kola vode na tabeli Zone „Dunav“ sa 49, odnosno 48 bodova. Sloga zauzima desetu poziciju sa 29, a na začelju su Šumadinac sa 25 i Lepenica sa svega sedam bodova.
Sloga u narednom kolu dočekuje fudbalere Morave, Šumadinac u Brzanu igra sa Obilićem, a Lepenica putuje na megdan ekipi VGSK.   

 

26.04.2015. Prepreka gradnji i investicijama često su nerešeni imovinski odnosi, a uz bolju organizaciju, tehniku i stručne službenike, Kragujevcu i opštinama regiona biće mnogo lakše da upravljaju imovinom.
Zahvaljujući programu koji Kragujevac i susedne opštine sprovode uz pomoć Evropske unije, uspostavljen je znatno efikasniji sistem za upravljanje imovinom koji je opštinama Rekovac, Topola, Knić i Batočina pomogao da konačno utvrde čime raspolažu.
Završna konferencija ovog projekta čiji je naziv "Efikasno upravljanje imovinom – temelj lokalnog ekonomskog razvoja" održana je nedavno u Kragujevcu.
- Opština Batočina je ovim projektom imala obavezu da izvrši konverziju 150 obrazaca i da na teritoriji svoje opštine popiše oko 1.500 objekata. Međutim, u prethodnih godinu dana popisali smo tačno 3.674 objekata i Direkciji za imovinu Republike Srbije predali 370 zahteva, rekao je na konferenciji Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.
Kako i naziv projekta ukazuje, “Efikasno upravljanje imovinom” je osnova lokalnog ekonomskog razvoja, a doprinosi I organizovanijem I transparentnijem radu gradske uprave.
Sam projekat vredi skoro 200 hiljada evra. Oko 160 hiljada obezbeđeno je iz sredstava EU, a ostatak finansira Grad Kragujevac.

 

22-24.04.2015. Odbornici u lokalnom parlamentu su, kao i članovi Veća pre dva dana, na današnjoj sednici usvojili Odluku o prvoj izmeni i dopuni odluke o budžetu. Posle ovog rebalansa, prihodi i primanja, rashodi i izdaci budžeta opštine Batočina za 2015. godinu, po svim izvorima sredstava finansiranja, iznose 468.145.396,00 dinara.
Najznačajnije promene u skladu su sa odlukom usvojenom na prethodnoj sednici skupštine koja se tiče kreditnog zaduženja za finansiranje investicionih projekata, odnosno rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva i ulica, proširenje i izgradnju fekalne kanalizacije, izgradnju vodovodnog sistema „Brzan“ i sanaciju vodotokova drugog reda.

Odmah na početku sednice, odbornici su potvrdili mandat Branku Banjancu sa izborne liste Zajedno – Veroljub Verko Stevanović – Zajedno za Šumadiju, SPO, LDP, koji je položio zakletvu , a isto će, na prvoj narednoj sednici, učiniti i Milica Pavlović (SPS) koja je u lokalnom parlamentu zamenila Branislava Pavlovića sa iste odborničke liste, kome je, zbog obavljanja druge javne funkcije, prestao mandat.
Većinom glasova članovi Skupštine usvojili su Odluku o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije državnog puta I reda M1-11, Kragujevac – Koridor X, kao i Odluku o nepristupanju izrade strateške procene uticaja na životnu sredinu.
Jednoglasnim izjašnjavanjem i članova Opštinskog veća i Skupštine usvojene su Odluka o načinu angažovanja i isplate naknada strelcima protivgradne zaštite i Odluka o usvajanju Operativnog plana zaštite od poplava na teritoriji Opštine Batočina za 2015. godinu.
Takođe jednoglasno, usvojene su i Odluke o pristupanju otuđenja nepokretnosti neposrednom pogodbom iz javne svojine Opštine Batočina, konkretno parcela u Brzanu, i to preduzeću „Konvoj – trans“ iz Kragujevca, radi izgradnje silosa za skladištenje pšenice sa nadstrešnicom i usisnim bunkerom i sušare za sušenje žitarica, odnosno preduzeću „Oranica – silosi“, takođe iz Kragujevca, radi izgradnje poslovnog pogona za otkup i skladištenje žitarica i proizvodnju gotove hrane za ishranu domaćih životinja.
Odbornici su na današnjoj sednici, kao i Veće na poslednjem zasedanju, usvojili Odluku o obrazovanju Opštinskog štaba za vanredne situacije na teritoriji batočinske opštine. Ovo operativno stručno telo za koordinaciju i rukovođenje zaštitom i spasavanjem u vanrednim situacijama, osim komandanta, zamenika komandanta i načelnika, broji 22 člana.
Na kraju, usvojena je i Odluka o principu rodne ravnopravnosti i uvođenju rodno senzitivnog jezika u službenu upotrebu, u cilju postizanja rodne ravnopravnosti polova.
Shodno ovoj odluci, prilikom izbora članova organa i radnih tela i prilikom postavljanja rukovodilaca u Opštinskoj upravi, obezbeđuje se zastupljenost najmanje 30% manje zastupljenog pola.

 

23.04.2015. Meštani Badnjevca konačno mogu da odahnu. Opasnost od izlivanja Lepenice koja je svih ovih godina pretila da poplavi domaćinstva i oranice jednog od najvećih mesta u batočinskoj opštini, otklonjena je. Radove na saniranju bankine na Lepenici izvodi „Vodoprivreda“ iz Smederevske Palanke, a nakon toga, isti radovi obavljaće se i u Gracu, saopštili su iz Opštinskih fondova.
Takođe je u toku i zamena pregorelih uličnih sijalica, najpe u užem i širem centru varoši, a potom i u preostalim mesnim zajednicama.
Od ostalih aktivnosti Opštinskih fondova izdvajamo radove na obeležavanju horizontalne signalizacije u naseljenom mestu Batočina.

 

18.04.2015. Regionalni turnir u plesu, podržan od srpske plesne asocijacije, održan je ovog vikenda u Batočini u organizaciji Plesnog kluba „DC TEAM“ i KTC „Dositej Obradović“. Umeće u  modernom plesu pokazalo je oko 150 mališana iz Kragujevca, Jagodine, Despotovca, Paraćina i Batočine. Oni su se predstavili kroz hip-hop ritam i fanki muziku,  pobravši velike aplauze i simpatije publike. Žiri, u čijem sastavu su bili uspešni koreografi i plesači, imali su zaista težak zadatak. Trebalo je izabrati najbolje u veoma jakoj konkurenciji.
U kategoriji „solo-deca“ prvo mesto osvojila je Tijana Matić iz Batočine, u kategoriji „solo juniori“ pobedila je Tijana Mišić iz Batočine,
Među dečacima titulu najboljeg je poneo dečak iz Kragujevca,

U ekipnom takmičenju pobedila je grupa dece iz Batočine, a među juniorima za najbolje je proglašena grupa iz Kragujevca. U igri  „breakdance“  najbolje akrobacije izvela je grupa iz Despotovca, a za najbolji duo proglašen je par iz Paraćina.
Svi učesnici su dobili zaslužene zahvalnice i diplome, a najbolji medalje i poklone koje su obezbedili Ćevabdžinica „Pink Panter“, Kozmetika „Avon“ i Foto studio „ Best Foto“.
„Doneli smo malo đuskanja i u Batočinu i iskreno se nadam da će to zaživeti  ovde“ – rekao je Željko Ilić, koreograf „ DC TEAM“ , vidno zadovoljan uspešnom manifestacijom. Sudeći po komentarima i utiscima prisutnih, moderan ples će i te kako zaživeti u Batočini, a Plesni klub dobiti još mnogo novih članova.

 

16.04.2015. Marija Petronijević, učenica petog razreda OŠ "Sveti Sava" iz Batočine, dobila je drugu nagradu na literarnom konkursu i bila bolja od oko 200 učenika iz Srbije.
Marija se pokazala u radu na temu "Učitelj na mapi sveta". Ona je dobila nagradu u kategoriji učenika od V do VIII razreda osnovne škole.
Na literarni konkurs Pedagoškog fakulteta u Somboru, za dodelu nagrade "Avram Mrazović" dospelo je preko 200 radova iz osnovnih i srednjih škola Republike Srbije. Žiri u sastavu prof. dr Tihomir Petrović, (predsednik žirija), doc. dr Sanja Elez, doc. dr Snežana Šarančić i mr Ankica Vučković odlučio je da u kategoriji učenika od V do VIII razreda osnovne škole prva nagrada pripadne Luki Baroviću, učeniku V razreda iz Beograda, za rad na temu "Moja učitelјica".

 

09.04.2015. Pravoslavni vernici u nedelju, 12. aprila, slave Vaskrs, najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do poslednjeg čoveka na zemlji darovao večni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs. Vaskrs spada u pokretne praznike, i praznuje se posle jevrejske Pashe, u prvu nedelju posle punog meseca koji pada na sam dan prolećne ravnodnevnice, ili neposredno posle nje, nikada pak ne pre te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

Za Vaskrs su, takođe, vezani lepi običaji u našem narodu. U celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas Srba, za ovaj praznik je vezan običaj darivanja jajima.
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.
Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vredna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve naše misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim meštanima čestita praznik.

 

09.04.2015. Raspoloženje pred najradosniji hrišćanski praznik Batočincima su dodatno ulepšali mališani Predškolske ustanove „Poletarac“. Oni su, naime, na Veliki četvrtak ispred dvorišta vrtića, zajedno sa svojim vaspitačicama, organizovali prodajnu izložbu uskršnjih jaja. Tradicionalna izložba je ove godine po prvi put imala prodajni karakter, a uskršnja jaja su mališani sa svojim roditeljima ranije ukrašavali na likovnim radionicama.

 

08.04.2015.  U okviru tradicionalne prolećne akcije dobrovoljnog davanja krvi, Opštinska organizacija crvenog krsta Batočina je u saradnji sa kragujevačkim Zavodom za transfuziju krvi juče je organizovala akciju prikupljanja ove dragocene tečnosti.
Ovoj akciji koja je, kao i sve prethodne, organizovana u srednjoj školi „Nikola Tesla“, priključili su se humani ljudi iz Batočine, a od ukupno 20 dobrovoljnih davalaca krvi koji su bili odlučni da pomognu najugroženijima, krv je dalo njih 14, dok ostali iz zdravstvenih razloga to nisu mogli da učine.
Po rečima Mice Milojević, sekretara OOCK Batočina, akcija je označena kao uspešna, prikupljene su zadovoljavajuće količine krvi, a bile su zastupljene sve krvne grupe. Ono što nas posebno raduje je činjenica da su se velikoj porodici davalaca priključila i dva nova koji su juče prvi put dali krv, dodala je ona.

 

07.04.2015. Ambasada SAD u Srbiji i organizacija Catholic Relief Services predstavile su danas u Beogradu publikaciju o integraciji raseljenih lica u Srbiji izrađenu u okviru projekta “Podrška integraciji raseljenih lica sa Kosova” koji se, osim u Batočini, sprovodi u još sedam lokalnih samouprava.
Prezentaciji priručnika prisustvovli su američki ambasador u Srbiji, Majkl Kirbi,  Komesar za izbeglice i migracije, predstavnici lokalnih vlasti i nevladinih organizacija. Oni su razmenili iskustva stečena kroz saradnju na realizaciji projekta "Podrška raseljenim licima sa Kosova i izbeglim licima da se integrišu u Srbiji", a publikacija o integraciji raseljenih lica u Srbiji bi trebalo da služi kao priručnik i vodič za centralnu upravu i lokalne samouprave za dalje pružanje pomoći ugroženim licima sa različitim potrebama.

Govoreći o priručniku, američki ambasador je istakao da ovaj projekat prvenstveno cilja pojedince kojima uručena pomoć za privredne aktivnosti pravi razliku između života u siromaštvu i uspešne ekonomske održivosti.
- Zahvaljujući kontinuiranoj usmerenosti na raseljena lica i izbeglice u Srbiji i Crnoj Gori, stekli smo važne uvide, iskustva i ideje koje smatramo vrednim da podelimo sa najvažnijim zainteresovanim stranama u procesu integracije. Pre svega, tu mislimo na porodice raseljenih lica i predstavnike lokalnih vlasti i institucija, rekao je Kirbi.
On je, takođe, dodao da projekat takođe pruža i besplatnu pravnu pomoć izbeglicama i raseljnim licima koji treba da reše imovinska prava, prava u vezi sa privatizacijom bivših državnih preduzeća, kao i za dobijanje ličnih i ostalih dokumenta u vezi sa prethodnim zaposlenjem na Kosovu.
Tokom protekle decenije, Kancelarija za stanovništvo, izbeglice i migracije Stejt Departmenta obezbedila je oko osam miliona dolara za lokalnu integraciju raseljenih lica u Srbiji radeći sa svojim implementacionim partnerom Catholic Relief Services - predstavništvom u Beogradu.
Predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, je prilikom promocije priručnika istakao da je 2013. godine, u vreme kada lokalna samouprava nije imala službu za pružanje besplatne pravne pomoći, projekat “Pravna oglasna tabla” imao veliki značaj. Tada su građani u Batočini na jednom mestu imali dostupnost svim pravnim informacijama iz ukupno 16 životnih oblasti.
- Balkanski centar za migracije i humanitarno pravo i opština Batočina su prošle godine potpisali drugi memorandum o proširenju saradnje. Besplatni pravni saveti i pravna pomoć za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i druge građane sada se sprovodi preko upošljenog pravnika i otvorene Kancelarije za pravnu pomoć. Značajno je finansiranje od strane BCM-a, a ovaj iskorak bi trebalo da utemelji put za ekonomsku održivost ove kancelarije i izgradi svest kod građana da uvek mogu na jednom mestu u Batočini da dobiju informaciju o tome koja su njihova prava, zaključio je Milošević.
Inače, kroz ovu vrstu podrške, a u partnerstvu sa lokalnim nevladinim organizacijama - Balkanski centar za migracije, Božur, Solidarnost, kao i sa Komesarijatom Republike Srbije za izbeglice i migracije, obezbeđena je besplatna pravna pomoć za 32.000 lica, dohodovne aktivnosti za 1.500 lica i podrška za 550 lica da kroz proces
privatizacije na Kosovu prime ukupno oko 650.000 evra.

 

06.04.2015. Vrlo važnu pobedu u borbi za opstanak ostvarili su fudbaleri Sloge iz Batočine. Oni su za vikend na Stadionu kraj Lepenice savladali ekipu Borca iz Žabara rezultatom 3:2, a najzaslužniji za šestu prvenstvenu pobedu bili su Milorad Stefanović koji je mrežu Borca pogađao u 42. i 77. Minutu i Miloš Matanović koji je golmana gostiju u 57. minutu naterao na kapitulaciju.
Sa druge strane, Šumadinac iz brzana je poražen na gostovanju Slobodi u Lipama 2:0 i približio se opasnoj zoni, dok je Lepenica iz Badnjevca u Rabrovu primila pola tuceta golova i ubedljivo savladana 6:0.

U XVIII kolu Zone „Dunav“ lider prvenstva Gruža nastavila je sa dobrim partijama. Na domaćem terenu savladan je Obilić iz Živice 2:1, Napredak je u Markovcu bio ubedljiv u susretu sa VGSK-om iz Velikog Gradišta 4:0, dok je Mihajlovcu 1934 bio dovoljan samo gol za pobedu nad Železničarom iz Požarevca. Bodove su u ovom kolu podelili Morava i Mladi radnik iz Radinca u Velikoj Plani 1:1, kao i Homoljac i Basarac iz Mišljenovca u Žagubici 2:2.
Gruža i dalje vodi na tabeli Zone „Dunav“ sa 38 bodova, a prate je Mihajlovac sa 37 i Homoljac sa 35 bodova. Šumadinac je sada trinaesti sa 21, Sloga četrnaesta sa20, a Lepenica poslednjeplasirana ekipa sa svega sedam osvojenih bodova.
U narednom kolu Sloga dočekuje fudbalere RSK-a, Šumadinac Moravu, a Lepenica gostuje Obiliću.

 

06.04.2015. Udruženje žena „Zlatne ruke Batočine“ je povodom uskršnjih praznika, po tradiciji, u crkvenoj sali  „Pokrov presvete Bogorodice“ organizovalo tematsku izložbu, objedinivši tri praznika: Vrbicu, Cveti i Uskrs. Osim uskršnjih jaja, na izložbi su predstavljeni i drugi eksponati domaće radinosti.
Biće ovo još jedna prilika gde će brojni posetioci tokom sedmodnevne manifestacije moći da uživaju u našem tradicionalnom bogatstvu i prelepim motivima koji su sačuvani u narodnoj baštini naših vrednih majki i baka. Izložba će biti otvorena do 10.04.2015. Dobro došli.

 

05.04.2015. Osam turističkih organizacija iz centralne Srbije predstavilo je turističku ponudu na XVI Međunarodnom sajmu turizma i aktivnog odmora u Nišu, od 2. do 4. aprila, u hali Sportskog centra „Čair“.
Kao i prethodne dve godine Batočina, Lapovo, Knić, Rekovac, Rača, Topola, Despotovac i Kragujevac ponudili su brojnim posetiocima sajma mogućnost da za svega nekoliko dana u geografskom centru Srbije upoznaju njihovu istoriju, manastire u okruženju, borave u prirodi, seoskim domaćinstvima, ili da se bave lovom u bogatim lovištima u ovom delu zemlje.

- Zajednički nastup turističkih organizacija Centralne Srbije velika je prednost za mala mesta kao što je naše, a Opština Batočina je na ovaj način dobila priliku da predstavi svoju turističku ponudu, pre svega manastir Grnčaricu u Prnjavoru i crkvu brvnaru u Brzanu, ali i manifestacije – Obredne hlebove, Petrovdanski i Sabor Svetog proroka Ilije, rekla je u izjavi za naš sajt Jasmina Mladenović, direktorka Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Sajam turizma u Nišu ove godine okupio je rekordan broj izlagača – 139, a pored hotelijera, turističkih organizacija i agencija iz Srbije, predstavile su se turističke agencije iz Crne Gore, Grčke, Republike Srpske i po prvi put Mađarske.

 

04.04.2015. Domaće ostavrenje koje puni bioskopske sale širom zemlje, “Bićemo prvaci sveta”, filmska publika u Batočini imala je priliku sinoć da pogleda, a po već utvrđenom pravilu, i za ovo domaće ostvarenje vladalo je veliko interesovanje.
Ovom filmskom hitu, kao što je to postalo običaj, prethodio je 3D spektakl za najmlađe – “Zvončica i čudovište iz Nedođije”.

Inače, „Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović (Strahinja Blažić), Borisav Stanković (Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper (Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić (Marko Janketić). Centralni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani , 1970. godine, između timova Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država. Iz vizure glavnog lika Nebojše pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

 

02.04.2015. Deset od ukupno 14 mladih poljoprivrednika sa teritorije batočinske opštine koji su učestvovali u projektu „Mladi u agrobiznisu“ dobilo je grantove u vrednossti od po 500 evra za nabavku repromaterijala i druge opreme za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.
Cilj ovog projekta koji je finansijski podržala Ambasada Kraljevine Norveške, a realizuje u Batočini i Kniću, sprovelo Udruženje građana za socijalni razvoj „Sunce“ iz Kragujevca, je da se mladima poboljša položaj na selu.

U okviru njega mladi su prošli brojne obuke i treninge, a nakon završne prezentacije biznis planova, odlučeno je da sredstva dobiju Miloš Avramović i Marko Sretenović iz Dobrovodice, Lazar Živadinović i Jelena Calić iz Batočine, Nemanja Karić i Đorđe Stevanović iz Žirovnice, Danijela Pantić i Miloš Milojević iz Brzana, Vojislav Petrović iz Badnjevca i Vladimir Mihajlović iz Milatovca.
Inače, projektom su bili obuhvaćeni mladi starosti od 18 do 30 godina koji imaju mogućnost da ostanu na selu i uspešno se bave poljoprivredmo, bez obzira da li imaju samostalno domaćinstvo ili porodično poljoprivredno gazdinstvo.

 

01.04.2015. Ovih dana se izvode radovi na izgradnji i asfaltiranju lokalnog puta od Graca prema Gornjoj Batočini pored Jerininog brda.
Kako su nam potvrdili u Opštinskim fondovima, reč je o deonici čija ukupna dužina iznosi 812 metara.
Inače, radove na ovoj trasi puta izvodi Preduzeće za puteve Kragujevac, na osnovu ugovora koji je zaključen između Ministarstva privrede i Opštine Batočina, koji zajednički finansiraju njegovu izgradnju.
Ukupna vrednost ovih radova iznosi nešto više od 12 miliona dinara.

01.04.2015. Opština Batočina je, svesna toga kakav problem psi lutalice predstavljaju za građane, kao i činjenice da se njihov broj stalno povećava, ali i da je sve više nesavesnih građana koji pse truju supstancama opasnim i za ljude, još jednom preduzela inicijativu na humanom hvatanju pasa lutalica.
Slične akcije na teritoriji naše opštine i ranije su sprovođene, a kako u našem okruženju ne postoji ustanova koja ispunjava sve zakonske uslove u pogledu odgovarajuće organizacije higijeničarske službe na humanom hvatanju pasa lutalica, za obavljanje ovih poslova, koji su juče realizovani, angažovano je Komunalno javno preduzeće „Đunis“ iz Uba.
U okviru ove, redovne akcije, u Batočini je uhvaćeno ukupno 12 pasa, a iz Opštinskih fondova apeluju na vlasnike pasa da se adekvatno staraju o svojim kućnim ljubincima, kako bi doprineli smanjenju broja  lutalica koje predstavljaju opasnost po građane, ali i veliki higijenski i zdravstveni problem naše sredine.

 

01.04.2015. Fanovi Milana Mladenovića i grupe EKV bili su danas u prilici da uživaju u promociji knjige „Mesto u mećavi“ Aleksandra Žikića koja je održana u okviru Sajma knjiga u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Batočini. Mesto u mećavi oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi grupe Ekatarine Velike. O ovom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale neobično značajne pesme, bendu izuzetnih muzičara tragične sudbine, o istinitoj potresnoj priči lišene patetke, lirskoj i dramatičnoj u isto vreme, govorio je cenjeni gost i autor knjige Aleksandar Žikić. Priča o Milanu Mladenoviću na kraju je potrepljena zvucima gitare poznatom numerom Ekararine Velike, koju je izveo učenik David Miljić, oduševivši sve prisutne.

    

 

30.04.2015. Po prvi put, u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ organizovan je Sajam knjiga pod sloganom „Proleće sa knjigom“. Na sajmu su se mogle naći knjige za sve uzraste, pregršt lepih izdanja za one najmlađe, ali i ozbiljnija dela za odrasle. Inače, sajam je organizovan u saradnji sa izdvačkim kućama „Evro Giunti“ i „Laguna“ koje su posetiocima pružile mogućnost kupovine knjiga po vema niskim i neuobičajenim cenama. Po rečima profesora Dušana Popovića, za dva dana je zabeležena neverovatna zaineresovanost i posećenost. Pored ostalih, mini-sajam su organizovano posetili učenici OŠ „Sveti Sava“ iz Batočine, a očekuje se i dolazak učenika škola iz Lapova. Sve u svemu, odziv fantastičan, a sajam je predviđen u trajanju od 30.marta do 03.aprila, u terminu od 8-13h.

    

 

30.03.2015. Polovičan rezultat ostvarili su naši klubovi u XVII kolu Zone „Dunav“ koje je igrano minulog vikenda. Šumadinac je u Brzanu sigurnom igrom i golovima Andreje Petkovića u 7. i 24. minutu slavio sa 2:0 nad Napretkom iz Markovca, dok pogoci Miloša Živkovića i Miroljuba Životića nisu bili dovoljni da Batočinci slave u Mišljenovcu. Direktni konkurent za ostanak u ligaškom društvu, Basarac, trijumfovao je rezultatom 3:2. Već davno otpisana Lepenica nastavlja da posrće, a bodove iz Batočine gde Badnjevčani, uslovno, igraju kao domaćini, odnela je Gruža slavivši 3:0.
Najubedljiviju pobedu za vikend ostvario je Mihajlovac 1934 koji je u Živici deklasirao fudbalere Obilića 5:1, Borac je u Žabarima bio bolji od RSK-a iz Rabrova 2:0, dok su minimalnim rezultatom 1:0 pobede izvojevali Mladi radnik koji je u Radincu ugostio Slobodu iz Lipa i Železničar koji se u Smederevu sastao sa fudbalerima Morave iz Velike Plane. Bodove su u ovom kolu podelili VGSK i Homoljac iz Žagubice koji su u Velikom Gradištu odigrali 1:1.
Nakon ovog kola postaje interesantno u vrhu gde ponovo vodi Gruža sa 35 bodova, a u stopu je prate Mihajlovac 1934 i Homoljac sa po 34. Šumadinac sada zauzima jedanaestu poziciju sa 21 bodom, Sloga četrnaestu sa 17, a Lepenica poslednju, šesnaestu, sa svega sedam bodova.
Sloga u Batočini u narednom kolu dočekuje fudbalere Borca, Šumadinac će na megdan Slobodi, a Lepenica RSK-u u Rabrovu.

 

29.03.2015. U organizaciji Kancelarije za mlade Batočina, održan je turnir u odbojci za uzrast od 15-30 godina. Turnir je upriličen u fiskulturnoj sali OŠ „Sveti Sava“ u Batočini, a učešće je uzelo petnaest mešovitih ekipa. Odigrano je 15 utakmica pred mnogobrojnom publikom koja je bodrila svoje favorite. Za osvojena prva tri mesta obezbeđene su medalje, a pobednici su osvojili pehar. Nagrade je obezbedila opština Batočina.

 

27.03.2015. Danas je u Vrnjačkoj Banji počeo Sajam narodnog stvaralaštva prela i posela. Sajam se održava u hotelu Zvezda, trajaće do nedelje, a učešće je uzelo 120 gradova iz bivše Jugoslavije i drugih zemalja. Deo ove tradicionalne manifestacije bile su i članice Zlatnih ruku Batočine koje su predstavile bogatstvo svojih ručnih radova s' velikom ljubavlju stvarano.

    

Manifestacija ima za cilj očuvanje i negovanje tradicije, starih zanata i običaja, a ove godine jedna od tema je i izložba „Devojačke opreme“. Kako tradicija i običaji nalažu, svaka udavača je pripremila miraz, odnosno posteljinu, heklane stvari, vezene detalje i ostalo kako bi po tradiciji zakoračila u novi život. Pored ostalog, na brojnim štandovima nalazilo se pregršt starih tradicionalnih jela, kao i veliki izbor pčelinji proizvoda, raznih napitaka, lekovitog bilja, ali i ručnog nakita i brojnh suvenira koji su oslikavali mesto odakle učesnici dolaze.
Inače, manifestaciju, dvanaestu po redu, organizovali su Društvo žena iz Vrnjačke Banje „Zlatne niti“ i Kongresni centar „Zvezda“, a ekipa KTC „Dositej Obradović“ našla se na licu mesta i sve to zabeležila.

 

25.03.2015. Prolećnu akciju uređenja i ulepšavanja varoši cvetnim aranžmanima poslednjih nekoliko dana intenzivno sprovodi Javno preduzeće “Lepenica”.
Cveće je, pored postojećih žardinjera, posađeno na više lokacija koje su za to prethodno pripremljene i uređene.
Novog cveća i sadnica platana sada ima na Karađorđevom trgu, duž šetališta na Platou Dr Zorana Đinđića pored Ulice Dositej Obradovića i pošte, u Ulici Kralja Petra prvog… 
Narednih dana, kako za naš sajt kažu u Opštinskim fondovima koji i finansiraju ove radove, nastaviće se akcija sađenja cveća i uređenja zelenih površina u Batočini.

Inače, Fond je zaključio ugovor sa firmom “Teko mining” iz Beograda o nabavci kamenog agregata kojim će se u narednom period izvršiti i redovno održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na teritoriji batočinske opštine.

 

23.03.2015. Posle više od tri meseca pauze „bubamara“ se zakotrljala i na terenima dunavske zone. Mečevi šesnaeste runde odigrani su za vikend, a ako se izuzme trijum fudbalera Sloge, timovi koji se u okviru batočinskog saveza takmuiče u ovoj ligi, nisu sjajno startovali.
Naime, Batočinci u u subotu pred svojim navijačima savladali fudbalere VGSK-a iz Velikog Gradišta sa 1:0, a gol vredan tri boda u 62. minutu postigao je Miloš Živković.
Šumadinac iz Brzana je, takođe minimalnim rezultatom, poražen na gostovanju lideru, Homoljcu iz Žagubice, dok je Lepenica iz Badnjevca pretrpela novi poraz, ovoga puta od Mihajlovca 1934, 2:0.

Što se ostalih susreta XVI kola Zone „Dunav“ tiče, RSK je u Rabrovu iznenadio jesenjeg prvaka Gružu 1:0, a istim rezultatom je i Morava u Velikoj Plani bila bolja od Obilića iz Živice. Basarac iz Mišljenovca je sa gostovanja Borcu u Žabarima odneo ceo plen 3:2, Sloboda je u Lipama savladala fudbalere Železničara iz Požarevca 3:2, dok su u Markovcu domaći Napredak i Mladi radnik iz Radinca remizirali 1:1.
Posle ovog kola Gružu je na čeonoj poziciji Zone „Dunav“ smenio Homoljac sa 33 boda, a vodeći dvojac u stopu prati Mihajlovac 1934 sa 31 bodom. Šumadinac iz Brzana je dvanaesti sa 18, Sloga četrnaesta sa bodom manje, a na začelju je i dalje Lepenica sa svega sedam osvojenih bodova.
Batočinci u narednom kolu gostuju Basarcu, Šumadinac dočekuje ekipu Napretka, a Lepenica Gružu.

 

20.03.2015. Dragan Todorović, dosadašnji predsednik Opštinskog udruženja penzionera u Batočini i u naredne četiri godine obavljaće tu funkciju, jednoglasno je odlučeno na redovnoj izbornoj skupštini udruženja koja je održana juče, dok će istu odluku i formalno u utorak potvrditi Izvršni odbor Udruženja.
Na istoj sednici izabran je i Izvršni odbor koji, prema novom statutu udruženja, broji 11 članova i u kome su zastupljeni predstavnici svih mesta u batočinskoj opštini, kao i tročlani Nadzorni odbor na čijem čelu se sada nalazi Radomir Gmitrović iz Brzana. Novinu u ovom mandatu predstavlja i formiranje disciplinske komisije čiji će osnovni zadatak biti da reaguje u slučaju nekog ispada među samim članstvom u Udruženju.

Takođe jednoglasno usvojen je i predlog da batočinske penzionere u Šumadijskom okružnom odboru, odnosno skupštini regiona predstavljaju predsednik Dragan Todorović iz Batočine, njegov zamenik Branko Stefanović iz Brzana, Zorica Milovanović iz Batočine, Prvoslav Živković iz Brzana i Miroslav Nikolić iz Badnjevca, dok je za člana Skupštine Saveza penzionera Srbije, po automatizmu, predložen Dragan Todorović.
Izbornoj skupštini, osim predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, prisustvovali su Dragoslav Đukanović iz Saveza penzionera Srbije zadužen za udruženje iz Batočine, zatim Momčilo Vuksanović – Brada, potpredsednik Saveza penzionera Srbije i Dragan Nikić, potpredsednik Okružnog odbora penzionera Šumadije koji su pohvalili rad Opštinske organizacije penzionera i istakli da je saradnja batočinskih penzionera i lokalne samouprave na visokom nivou.
Govoreći za naš sajt, Dragan Todorović, novi-stari predsednik penzionera iz Batočine, istakao je da je udruženje u prethodne četiri godine ostvarilo zapažene rezultate.
- Konstantno radimo na poboljšanju uslova života najstarijih stanovnika naše opštine. Samo tokom prethodnog mandata distribuirali smo 4.300 tona uglja, podelili 23 tone svežeg i sušenog mesa, 22 tone piletine, 800 kilograma testenine i raznog peciva... Za adaptaciju prostorija udruženja lokalna samouprava uložila je 430 hiljada dinara, kompletno smo opremili kuhinju, kancelarije i sanitarni čvor. Nabavili smo kompjuter, imamo internet i faks, i sada funkcionišemo kao jedna ozbiljna organizacija, rekao je Todorović i dodao da su penzioneri organizovano obišli gotovo čitavu Srbiju, a već 25. aprila planiraju izlet u Prolom banju i Đavolju varoš.
- Lokalna samouprava pomaže i organizovanje Olimpijade „Treće doba“ u okviru koje za sve učesnike obezbeđujemo besplatne lekarske preglede. Naši članovi su do sada učestvovali na četiri olimpijade – u Vrnjačkoj i Soko banji i ostvarili zapažene rezultate, zaključio je Todorović.

 

17.03.2015. Srednja škola „Nikola Tesla“ je svećanom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, a, kao i ranijih godina, svečanost je upriličena u Sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Program je započeo minutom ćutanja čime je odata pošta tragično nastradilima u avionskoj nesreći u Surčinu, a potom je Zdravko Mladenović, direktor škole, govorio o rezultatima koje je škola ostvarila u prethodnoj godini i najavio planove za naredni period.
Istovremeno, uručena su i priznanja dosadašnjim radinicima škole koji su u međuvremenu stekli uslov za odlazak u penziju i drugim pojedincima koji su unapredili vaspitno-obrazovni rad u školi.

Svećanosti je, osim školsko kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica, između ostalih, predstavnici lokalne samouprave, načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić, narodna poslanica Biljana Ilić Sošić, kao i brojni gosti iz Batočine, Kragujevca, Rače...
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici Srednje škole „Nikola Tesla“ kroz dramske prikaze, hor, recitale i izvođenje popularnih domaćih i stranih numera.

 

12.03.2015. Batočinci su polaganjem venaca na spomen-ploču koja se nalazi na Platou Dr Zorana Đinđića odali poštu ubijenom premijeru, a počast nakon polaganja venaca povodom 12 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera odali su i funkcioneri Opštinskog odbora Demokratske stranke. 
Polaganjem venaca u dvorištu Vlade Srbije i na Novom groblju u Beogradu, kao i šetnjom centralnim ulicama Beograda danas će biti obeleženo 12 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.
Počast Đinđiću odali su premijer Aleksandar Vučić i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Rasim Ljajić , Kori Udovički , Aleksandar Vulin , Srđan Verbić...

 

12.03.2015. U Šumadijskom okrugu juče je proglašena epidemija gripa, a nedeljno se u ambulantama Doma zdravlja registruje vise od 500 obolelih, javljaju agencije.
Među obolelima je, očekivano, najviše radno aktivnog stanovništva, starosti između 20 i 65 godina.
U Kliniku za infektinve bolesti kragujevačkog Kliničkog centra juče popodne i noćas primljene su još dve pacijentkinje sa potvrđenim virusom gripa.
U Batočini, međutim, još nema pacijenata sa potvrđenim virusom gripa, rekla je u izjavi za naš sajt Dr Ana Aničić, direktor batočinskog Doma zdravlja. Ona je potvrdila da ima oboljenja sličnih gripu, karakterističnih za ovo doba godine, ali da virusa gripa nema.

 

11.03.2015. Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u saradnji sa Književnim klubom "Miodrag Petrović" sinoć je u Galeriji Kulturno-turističkog centra "Dositej Obradović" organizovala muzičko-poetsko veče "Damama na dar".
Članovi ovog kluba kazivali su stihove svojih kolega, a gosti, Dragan Anić iz Rače i David Zdravković iz Batočine, dame su obradovali poezijom  i muzikom. Anić ih je razgalio stihovima Jovana Dučića, Alekse Šantića i posebno emotivnim izvođenjem „Santa Maria de la salute“ Laze Kostića, dok je Zdravković izveo poznate numere „Lane moje“, „A ti se nećeš vratiti“, „Odiseja“ i „Oči čornije“.

- Veče poezije i muzike za dušu, za sve dame, ali i ljubitelje lepe reči, bila je osnovna zamisao koju smo ostvarili sa malo dobre volje uz skladne emocije i podršku pravih poeta i poklonika svemu što se zove kultura. Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji ovog događaja, rekla je za naš sajt Milijana Jovanović, direktorka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Batočine.
Inače, biblioteka ima u planu da u aprilu mesecu organizuje promocije romana „Sveštenik“ Angeline Petrović i dečjeg romana „Leto bez fejsa“ Slađane Bajčić.
Takođe, u toku je i predstavljanje dečje knjige „Šašavi letnji ples“ Danijele Vulićević u područnim seoskim odeljenjima Osnovne škole „Sveti Sava“.

 

10.03.2015. Obaveštavaju se građani opštine Batočina da sutra, 11. marta 2015.godine, zbog priključenja novog objekta na vodovodnu liniju u Žirovnici, u periodu od 8 do 11 časova, može doći do pada pritiska vode u Batočini.
Mole se potrošači da obezbede vodu za neophodne potrebe.
Prilikom dolaska vode može doći do blagog zamućenja u cevovodima, pa je potrebno tu vodu ispustiti dok se ne izbistri.

 

09.03.2015. Karate klub „Enpi“ iz Brzana je za vikend organizovao Prvi karate turnir „Batočina open 2015“ koji je okupio takmičare iz čak osam klubova centralne Srbije, uzrasta od sedam do 15 godina.
Svoje umeće u Katama i Borbama prikazalo je više od stotinu takmičara iz Svilajnca, Ćuprije, Gornjeg Milanovca, Jagodine, Despotovca i Batočine.
Od domaćih takmičara, u izuzetno jakoj konkurenciji, najviše uspeha u Katama imali su članovi KK „Enpi“: Stefan Pavlović (generacija 2002/03 – 1. mesto), Tijana Pavlović (generacija 2002/03 – 1. mesto), Anđela Popović (generacija 2002/03 – 2. mesto) i Aleksandar Pavlović (generacija 2004/05 – 3. mesto).

Turnir, koji je za vikend održan u fiskulturnoj sali OŠ „Sveti Sava“, otvorio je Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, koja je i podržala ovo takmičenje i za sve učesnike obezbedila zahvalnice, a za tri prvoplasirana takmičara u svim kategorijama i medalje.
- S' obzirom da je ovo prvi turnir ove vrste kod nas, izuzetno smo zadovoljni brojem učesnika i klubova koji su se prijavili. Uz lokalnu samoupravu koja nam je pružila pomoć i podršku u organizaciji turnira, zahvalnost dugujemo i osnovnoj školi na ustupljenom prostoru, KTC „Dositej Obradović“ koji na tehničkoj podršci, kao i doktoru Dejanu Aranđeloviću koji je zbog povreda takmičara morao više puta da interveniše, rekao je u izjavi za naš sajt Nebojša Pavlović, član uprave kluba.
Takođe, dodao je on, u organizaciju turnira bio je uključen i trener Čedomir Vukićević iz Jagodine sa svojim klubom „Hai ken“, a zahvalnost dugujemo i Zoranu Gligorijeviću, predsedniku SD „Jagodina“ koje je obezbedilo tatamije za samo takmičenje.
Prema rečima Pavlovića, u klubu planiraju da karate turnir postane tradicionalni i da okuplja sve veći broj učesnika.

 

06.03.2015. Obaveštavaju se građani Opštine Batočina da u narednih pet dana nema opasnosti od izlivanja vodotokova i plavljenja stambenih objekata i dobara na teritoriji Opštine Batočina.
I pored toga, u Opštinskoj upravi opštine Batočina uvedeno je dežurstvo za dane vikenda i to u periodu od 07 do 21 časova.
Na linku ispod možete preuzeti izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevni izveštaj RHMZ


 

04.03.2015. Srđan Biorac, odbornik Koalicije Zajedno – Veroljub Verko Stevanović u lokalnom parlamentu, novi je zamenik predsednika opštine Batočina, odlučili su odbornici Skupšine opštine Batočina tajnim glasanjem na današnjoj sednici. Istovremeno, za člana Opštinskog veća Opštine Batočina, umesto Nebojše Živanovića (SPS) izabran je Ivan Aleksić (Koalicija Zajedno – Veroljub Verko Stevanović).
U tački razrešenja i imenovanja, sa mesta v.d. direktora Centra za socijalni rad “šumadija” razrešena je Milica Brkić, a za direktora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, imenovan Branislav Pavlović.  U istoj tački, razrešen je privremeni Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Lepenica Batočina”, a imenovan novi u sastavu Nikola Dukić (predsednik), Snežana Dimitrijević i Bratislav Milošević (članovi). Takođe, obrazovana je i Komisija za imenovanja direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Batočina. Na njenom čelu je Slađana Rajković, dok su za članove imenovani Jovica Stanisavljević, Olivera Jašović I Nikola Dukić.

Članovi Skupštine su na današnjoj, dvadeset drugoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2014. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost da angažuje revizora.
Većinom glasova lokalni parlament je usvojio i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Batočina za finansiranje kapitalnih projekata u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara za realizaciju investicionih projekata, odnosno rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva i ulica u Batočini, Brzanu, Crnom Kalu, Gracu, Dobrovodici, Žirovnici i Nikšiću, zatim proširenje i izgradnju fekalne kanalizacije u Batočini, Donjoj mali – Jeftića kraju, kao i izgradnju vodovodnog sistema “Brzan”.
Skupština je na današnjoj sednici usvojila Odluku o davanju saglasnosti na konačni nacrt Javnog ugovora o davanju koncesije radi obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u naseljenom mestu Batočina. Usluge grejanja u Batočini, kako predviđa ova odluka, obavljaće Privredno društvo “Topling – grejanje” iz Beograda.
Između ostalog, članovi Skupštine usvojili su i dopunu Odluke o gasifikaciji na teritoriji opštine Batočina prema kojoj se Opština Batočina obavezuje da strateškog partnera oslobodi plaćanja dela iznosa lokalne komunalne takes za zauzeće javne površine, i obavezuje strateškog partnera na plaćanje takes u fiksnom mesečnom iznosu od 395.000 dinara.
Na današnjem zasedanju usvojen je i Predlog za promenu Statuta opštine Batočina. Razlog za podnošenje ovog predloga sadržan je u potrebi da se izvrši usaglašavanje odredaba Statuta sa Zakonom o javnoj svojini i to tako što će definisati javna svojina opštine i izvršiti usklađivanje nadležnosti organa opštine sa Zakonom o javnoj svojini i u potrebi usaglašavanja sa Zakonom o pravobranilaštvu, kako bi se Opštinsko pravobranilaštvo odredilo kao direktni korisnik budžeta.

 

03.03.2015. Članovi Opštinskog veća Opštine Batočina su na jučerašnjoj, trideset petoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2014. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost da angažuje revizora.

Većinom glasova Veće je usvojilo i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Batočina za finansiranje kapitalnih projekata u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara za realizaciju investicionih projekata, odnosno rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva i ulica u Batočini, Brzanu, Crnom Kalu, Gracu, Dobrovodici, Žirovnici i Nikšiću, zatim proširenje i izgradnju fekalne kanalizacije u Batočini, Donjoj mali – Jeftića kraju, kao i izgradnju vodovodnog sistema “Brzan”.
Opštinsko veće je na jučerašnjoj sednici usvojilo Predlog odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt Javnog ugovora o davanju koncesije radi obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u naseljenom mestu Batočina. Usluge grejanja u Batočini, kako predviđa ova odluka, koju će na prvoj narednoj sednici potvrditi Skupština opštine Batočina, obavljaće Privredno društvo “Topling – grejanje” iz Beograda.
Jednoglasnim izjašnjavanjem Veće je usvojilo i Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Ovom odlukom propisani su postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone i vrste namene objekata, iznosi koeficijenata zone i namene, kriterijumi, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebna umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora, kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.
Na jučerašnjoj sednici, članovi Opštinskog veća su, između ostalog, usvojili još i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za tekuću  godinu, ali i dali saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u Javnom preduzeću “Lepenica Batočina”. Takođe, usvojeni su i Pravilnici o načinu, postupku i kriterijumima za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama, udruženjima i merilima za izbor projekata koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Opštine Batočina.

 

25.02.2015. Carinici su danas sprečili šverc pola tone čokolade i raznih vrsta toplih i energetskih pića bez dokumentacije, kod naplatne rampe Batočina, na auto putu Beograd – Niš, prenosi Tanjug.
Kako je saopšteno iz Uprave Carine, slatkiši su otkriveni kada su carinici zaustavili vozilo kurirske službe koje je dolazilo iz pravca Beograda, a vozač je rekao da osim pošiljaka koje treba da preveze u Novi Pazar, nema šta da prijavi za carinsku kontrolu.
Čokolade poznatih svetskih proizvođača "Milka", "Twix", "Ferrero Rosher", energetsko piće "Red Bull", kao i topli napici, bili su spakovani u vreće, pakete i kutije, a carinici su prilikom otvaranja prve kutije uvideli da se radi o robi bez ikakve dokumentacije.
"Sprečavanjem ilegalnog unosa hrane koja nije prošla kontrolu i za koju nisu plaćene uvozne dažbine, štiti se ne samo državni budžet već i bezbednost i zdravlje građana", dodaje se u saopštenju.

 

24.02.2015. Muškarac star 82 godine pronađen je mrtav u svojoj kući u Žirovnici, izjavio je danas portparol Policijske uprave u Kragujevcu Slobodan Lazarević.
- Tužilac je naložio obdukciju koja treba da utvrdi tačan uzrok smrti - rekao je Lazarević i dodao da je starac živeo sam u kući.
Prema njegovim rečima, beživotno telo starca pronašao je njegov sin kada je došao da ga obiđe.
Prema prvim nalazima istrage, starac se najverovatnije ugušio dimom u manjem požaru koji je, kako se nezvanično saznaje, izazvala kvarcna grejalica.
Telo starca je delimično izgorelo, kao i kauč na kome je ležao.

 

23.02.2015. Međunarodni sajam turizma, koji je u Beogradu održan od 19. do 22. februara,  na kojem se predstavilo oko 1.100 izlagača iz oko 50 zemalja, završen je juče, a prema procenama orzanizatora, bio je najposećeniji do sada.
Prvi put od 1978. godine,  Sajam je svečano otvorio premijer Srbije, ukazujući na činjenicu da naša zemlja pridaje veliki značaj turizmu, kao jednoj od važnih privrednih grana. Ovogodišnji slogan Sajma je „Iskoristi trenutak“, a poseban značaj pridat je turističkoj ponudi Srbije i valorizaciji njenih prirodnih, kulturnih, istorijskih i gastronomskih vrednosti.

Na više od 15.000 kvadratnih metara, svoju ponudu predstavilo je oko 1.100 izlagača iz ukupno 50 zemalja. Istovremeno, u sajamskim halama organizovane su još tri manifestacije - Međunarodni sajam opreme, hotelijerstva i ugostiteljstva, Sajam vina i Sajam suvenira. Prema procenama 37. Sajam turizma obišlo je 65.000 posetilaca, a samo u Beogradu  ostvareno je oko 15.000 noćenja.
„Gastronomija“ je ovogodišnja  tema Evropske komisije, a tema godišnje EXPO izložbe u Milanu je „Nahranimo planetu“, pa je juče u Hali 4 organizovan „Gastronomski dan“, na kome su sve lokalne turističke organizacije promovisale svoje tradicionalne specijalitete, pod sloganom „Ukusi moga kraja“. 
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ove godine imali su status zemlje partnera, a to predstavlja prvi korak  ka ostvarenju obostrane saradnje i dvosmernih turističkih kretanja, što znači da ove godine možemo očekivati mnogo više posetilaca iz ekonomski najjačeg dela sveta.
Direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, u razgovoru sa v.d. direktora Sekretarijata za turizam i kulturu Abu Dabija, Džastinom Al Darmakijem, zahvalila se na podršci za budući razvoj turizma u Srbiji i izrazila uverenje da će Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratim ostvariti obostrano korisnu saradnju.
Svoje turističke potencijale na štandu regije „Centralna Srbija“ u hali 4 beogradskog Sajma, zajedno sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac i turističkim organizacijama iz Knića, Topole, Despotovca, Rače i Lapova, predstavio je Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” iz Batočine. GTO„Kragujevac“ je, na veoma originalan način, obeležio 60 godina od proizvodnje prvog „Fiće“, što je na štand privuklo najviše posetilaca, a, osim toga, organizovana je i promocija „Arsenal festa“, najveće muzičke manifestacije u regionu Centralne Srbije.

 

20.02.2015. Već mesec dana fudbaleri Sloge iz Batočine se pripremaju za nastavak takmičenja u prolećnom delu sezone u okviru Zone „Dunav“.
Igrački kadar ovog zonaša, u odnosu na prethodnu polusezonu, dopunjen je novim fudbalerima, ali je sačuvana okosnica tima koji je „izneo“ jesenji deo prvenstva.
- Tokom čitavog pripremnog perioda ekipu prati peh sa povredama, tako da nismo bili u mogućnosti da pružimo maksimum i predstavimo se u najboljem svetlu. Naš prioritet u nastavku takmičenja biće da sačuvamo zonaški status, a na treneru Vladimiru Vidakoviću, kojeg smo promovisali u šefa struke, je da tim uigra. Ono što je važno, sve prvotimce za koje smo smatrali da na proleće mogu da pomognu, sačuvali smo, rekao je u izjavi za naš sajt član uprave kluba, Predrag Milosavljević.

Slogu su tokom zimske pauze pojačali braća Aleksandar i Vladimir Đokić koji su zajedno sa Aleksandrom Markovićem pristigli iz Lepenice iz Badnjevca, kao i Miloš Matanović koji je nastupao za ekipu Karađorđa iz Topole, odnosno Nemanja Savić, dojučerašnja uzdanica Pobede iz Beloševca.
U suprotnom smeru otišli su Aleksandar Mirković i Nenad Zubović; Vladimir Ilić će karijeru nastaviti u Partizanu iz Cerovca, a Miloš Jovanović u Lepenici.
Sloga je tokom pripremnog perioda već odmerila snagu sa Slavijom iz Kragujevca (1:2), omladincima Jagodine (0:3) i Trgovačkim Tabane, takođe iz Jagodine, (0:3).
Do početka prvenstva i meča sa VGSK-om iz Velikog Gradišta zakazani su susreti sa Omladincem iz Donje Rače (22. februar, Batočina), Lepenicom iz Badnjevca (25. februar, Batočina), Braćom Vuković (1. mart, Lađevci) i sa Borcem iz Žabara (8. mart, Batočina)