17.04.2014. Ni loše vreme, a ni kiša koja je juče čitavog dana lila kao iz kabla, nisu poremetili prave zaljubljenike u stand-up komediju da prisustvuju Stand up karavanu – Večeri stand-up komedije organizovanoj u Galeriji Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Nenad Danilović alijas Nesha Bridges koji važi za čoveka sa hiljadu glasova i jednog od najboljih imitatora u Srbiji i „crnohumorni“ Aleksandar Perišić do suza su nasmejali batočinsku publiku koja ih je dugotrajnim aplauzima konstantno prekidala i istovremeno aktivno učestvovala u ovom novom pozorišnom obliku.

           

Bez obzira što spada u žanr popularne komedije, stand-up je uvek neizbežno imao određeni vid društvene satire. U eri novih medija, kad su internet i posebno televizijski kanali preplavljeni raznim vidovima komedije, od sitkoma do reality formata, stand-up je neka vrsta povratka govorništvu i jednostavnoj formi društvene kritike. Kroz laku, naizgled „bezopasnu“ priču, mogu se vrlo oštro i suptilnim sredstvima kritikovati trenutni problemi, kako u lokalnom, tako i u širem, globalnom kontekstu.

 

17.04.2014. U sredu, 16. marta je kao što je i planirano programom profesionalne orijentacije, održana je radionica „U svetu zanimanja, veština i sposobnosti“ u prostorijama Srednje škole „Nikola Tesla“ u Batočini. Radionicu je održao saradnik Kancelarije za mlade Batočina, prof. Nikola Milentijević za dvadeset i četiri učenika odeljenja III/3 (obrazovni profil: turistički tehničar). Radionici su prisustvovali psiholog škole Ivana Arsić, koordinatorka Kancelarije za mlade Saška Orlović, kao i saradnik Kzm, Radmila Milanović.
Radionici je prethodilo upoznavanje učesnika sa pojmom zanimanja i sposobnosti, kao i definisanje ciljeva radionice. Učesnici su podeljeni u parove, gde je svaki par dužan da medjusobno predstavi svoja lična interesovanja i sposobnosti jedno drugom.

           

U centralnom delu radionice učesnicima je dat upitnik, u kome su ponudjena interesovanja. Potrebno je da učesnici odaberu neku od navedenih tvrdnji, koja najbliže odgovara njihovim ličnim interesovanjima. Prethodno je, pre početka izlaganja, voditelj na tri različite pozicije u prostoru postavio papire sa ispisanim tvrdnjama: „Jako me zanima“, „Delom me zanima“ i „Uopšte me ne zanima“. Voditelj čita ponuđene tvrdnje, a zadatak učesnika je da se rasporede u prostoru uzimajući u obzir interesovanja i sposobnosti koje im najviše „leže“ i u čijem obavljanju bi se osećali zadovoljnim i ispunjenim.
Jasno i nedvosmisleno se pokazalo, što se u potpunosti slaže sa obrazovnim profilom učenika interesovanje za društvene nauke i sferom komunikacije i kontakta sa ljudima.
Osnovni cilj radionice “U svetu zanimanja, veština i sposobnosti” je upoznavanje učenika sa potencijalnim zanimanjima, kao i pružanje raspoloživih informacija kako bi oni na adekvatan način doneli odluku o daljem školovanju i na taj način izvršili “samospoznaju” sebe i svojih mogućnosti. Takođe, vrlo je važno razumevanje i otkrivanje sposobnosti i veština bitnih za obavljanje pojedinih zanimanja. Svedoci smo dinamičnih promena u svetu zanimanja, pa raspoloživi podaci o zanimanjima moraju biti aktuelni. Učenicima treba skrenuti pažnju koji su profili zanimanja traženi na tržištu rada. Mladi moraju da budu spremni i da samostalno prikupljaju relevantne informacije sa interneta i iz drugih izvora o oblastima rada, kao i da dobiju uvid o zanimanjima na osnovu lične refleksije i sopstvenog iskustva.
Učenici su vrlo aktivno učestovali u radu i dali svoj puni doprinos uspešno održanoj radionici.

 

16.04.2014. Predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, prošle nedelje je u Ljubljani prisustvovao konferenciji „Predstavljanje prednosti i uslova ulaganja u gradove i opštine Srbije“.
Cilj ovog okruglog stola, koji su organizovali Srbsko-slovenački poslovni klub, Gospodarska zbornica Slovenije i Stalna konferencija gradova i opština, je da predstavnici srpskih gradova i opština slovenačkim privrednicima predstave prednosti i uslove ulaganja u njihove lokalne samouprave.
S' obzirom da su veće slovenačke kompanije već prisutne u Srbiji, ciljna grupa ove konferencije bila su tamošnja mala i srednja preduzeća.
- Posebne aktivnosti Srbsko-slovenačkog poslovnog kluba, čiji smo gosti bili u Ljubljani, usmerene su ka uspostavljanju novih poslovnih kontakata srpskih privrednika sa slovenačkim, kao i pružanje poslovnih informacija o uslovima i mogućnostima nastupa na slovenačkom tržištu, rekao je prvi čovek batočinske opštine, Radiša Milošević.
On je još dodao da su Slovenci iskazali posebnu zainteresovanost za konkretne lokacije investiranja, odnosno Industrijsku zonu Brzan čiji su potencijali predstavljeni na ovoj konferenciji.
U Ljubljani je, takođe, istaknuto da su Slovenci izrazili spremnost da se izvoz iz Srbije u Sloveniju unapredi, posebno voća i povrća, kao i spremnost slovenačkih kompanija da u Srbiji grade neprehrambene tržne centre i staklenike.

 

15.04.2014. Prethodnih dana, kako  potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima, izvođeni su radovi na asfaltiranju u Žirovnici.
U ovoj mesnoj zajednici izvršeno je asfaltiranje ukupno tri deonice, od kojih su dve u dužini od 1000 metara kompletno presvučene asfaltom, dok su na trećoj dužine 500 metara zakrpljene udarne rupe. Pomenute radove izvodilo je kruševačko preduzeće „Tehnogradnja“, sa kojim je ugovor potpisan još u novembru prošle godine i samo se čekalo lepo vreme da radovi otpočnu.
Takođe se intenzivno radi  i na revitalizaciji poljskih puteva na čitavoj teritoriji batočinske opštine, poručuju iz Fondova.

 

14.04.2014. Fudbaleri Sloge iz Batočine su se posle prošlonedeljnog neuspeha na gostovanju u Radincu vratili na pobednički kolosek. U XX kolu Zone „Dunav“ pred domaćim navijačima savladan je neugodni Borac iz Žabara, a čovek odluke ovoga puta bio je Danilo Džudović koji je mrežu protivničkih igrača zatresao u 82. minutu.
Za razliku od njih, Šumadinac u Brzanu nije uspeo da ostvari planirano, pa je Železničar iz Požarevca u krajnje dramatičnom susretu na kraju slavio 2:1, a jedini gol za domaću ekipu postigao je Slobodan Ristić u 53. minutu.

Zahuktali Karađorđe je u Topoli do vrha napunio mrežu „fenjeraša“ Udarnika iz Lozovika 6:0, a raspoloženi za igru bili su i fudbaleri Napretka koji su u Markovcu savladali ekipu Šuadinca 1913 iz Natalinaca rezultatom 3:0. Vodeći Zvižd je u Gruži trijumfovao 2:0, a Homoljac u Žagubici nad Moravom iz Velike Plane 2:1. Mladi radnik iz Radinca je iz Toponice odneo sva tri boda savladavši Šumadiju 1:0, dok su u Živici Obilć i VGSK iz Velikog Gradišta podelili bodove odigravši bez golova.
Situacija na tabeli Zone „Dunav“ je i posle ovog kola nepromenjena. Vodi Zvižd sa 42 boda, a prate ga Karađorđe i Železničar sa 41, odnosno 37 bodova. Šumadinac je sakupio 28 bodova na osmoj, a Sloga 22 boda na četrnaestom mestu.
Narednog vikenda Sloga gostuje Šumadincu u Natalincima, a Brzanci dočekuju fudbalere Obilića.

 

11.04.2014. Kristina Živković iz Brzana boluje od tumora koji se nalazi na maksilornom sinusu i u nosnoj duplji adenoides czistijum pljuvačne žlezde. S’ obzirom da je operacija veoma hitna i da joj je potrbno 50 000 evra kako bi naša sugrađanka što pre otputovala za London, Kancelarija za mlade je pokrenula akciju prikupljanja sredstava i uključila kako pojedince, tako čitav javni i privatni sektor na teritoriji naše opštine.
Istim povodom, volonteri KZM i srednjoškolci su u četvrtak postavili pult na pijaci i prikupili tog dana 35 462 dinara.

„Mi smo uključili čitav javni i privatni sektor iz naše male opštine i ovom prilikom još jednom apelujemo na sve ljude dobre volje da se odazovu akciji, jer Kristinin život ne može da čeka“ – izjavila je za naš sajt koordinatorka KZM Saška Orlović. Ovoj humanoj akciji mogu da se priključe svi koji žele da pomognu da se jedan mladi život ne ugasi, tako što će u granicama svojih mogućnosti uplatiti novac na račun:
Dinarski račun u KBM banci 150-1201000671320-04
Devizni račun u KBM banci 1231018519408
Unapred zahvalni mladi Batočine!

 

09.04.2014. Koristeći lepo vreme i sunčane dane Javno-komunalno preduzeće „7. juli“ krenulo je u prolećnu akciju uređenja i ulepšavanja varoši cvetnim aranžmanima.
Pored postojećih žardinjera, cveće je posađeno i na više lokacija koje su prethodno uređene. Novog cveća i sadnica sada ima na Karađorđevom trgu, duž šetališta na Platou Dr Zorana Đinđića pored pošte, u Ulici Kralja Petra prvog...
Narednih dana kako za naš sajt kažu u Opštinskim fondovima koji i finansiraju ove radove, nastaviće se akcija sađenja cveća i uređenja zelenih površina u Batočini.


 

08.04.2014. Filmska publika u Batočini je juče imala priliku da uživa u dva nova ostvarenja.
Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” i ovoga puta je u saradnji sa beogradskim putujućim bioskopom za najmlađe od 18 časova prikazao 3D animaciju “Zvončica i vila gusarka”, dok je od 20 sati za starije filmofile na repertoaru bio film “Noje”.
Ovaj epski spektakl u kome glavnu ulogu tumači oskarovac Rasel Krou, Batočinci su mogli da pogledaju samo deset dana nakon srpske premijere.
Već naredne nedelje u Centru će gostovati Stand-up karavan i u okviru njega stand-up komičari, Nenad Danilović, poznatiji kao Neša Bridžis i Aleksandar Perišić.

 

07.04.2014. Nakon tri vezana trijumfa na startu prolećnog dela prvenstva, fudbaleri Sloge iz Batočine doživeli su neuspeh, a jedanaesti prvenstveni poraz uknjižili su na gostovanju Mladom radniku u Radincu – 2:0.
Za razliku od njih, vrlo dobra ekipa Šumadinca iz Brzana je sa gostovanja imenjaku u Natalincima donela ceo plen slavivši u nedelju rezultatom 2:1. Nova tri boda Brzancima doneli su Miroslav Petković i Filip Knežević koji su mrežu Šumadinca 1913 pogađali u 61., odnosno 76. minutu.

Što se ostalih susreta u okviru XIX kola Zone „Dunav“ tiče, vodeći Zvižd je u Kučevu savladao Šumadiju iz Toponice 3:1, a njegov prvi pratilac, Karađorđe iz Topole, je u derbiju kola u Velikoj Plani neočekivano lako salvio nad Moravom 4:0, dok je istim rezultatom i VGSK u Velikom Gradištu „isprašio“ fudbalere Homoljca iz Žagubice. Železničar je u Požarevcu minimalnim rezultatom bio bolji od Obilića iz Živice, a bodove su u Žabarima podelili domaći Borac i Napredak iz Markovca - 2:2. Susret u Lozoviku između Udarnika i Gruže nije odigran zbog smrti jednog gostujućeg igrača.
I posle XIX kola na tabeli Zone „Dunav“ vodi Zvižd sa 39 bodova, ispred Karađorđa sa 38 i Železničara koji je sakupio 34. Šumadinac zauzima sedmu poziciju sa 28, a Sloga četrnaestu sa 19 osvojenih bodova.
U narednom kolu Sloga dočekuje ekipu Borca, a Šumadinac će ugostiti fudbalere Železničara.

 

04.04.2014. Na redovnoj godišnjoj skupštini Crvenog krsta Batočina održanoj danas, usvojeni su Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj za prošlu, odnosno Plan rada i Finansijski plan ove organizacije za tekuću godinu.
Obrazlažući Izveštaj o radu za 2013. godinu, Jovan Đorđević, predsednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Batočina, istakao je da je batočinski Crveni krst tokom minule kalendarske godine realizovao sve aktivnosti koje su Planom rada i Kalendarom aktivnosti predviđene od strane Crvenog krsta Srbije. U njihovoj realizaciji koja, dodao je on, podrazumeva lokalni, odnosno opštinski nivo, angažovan je veliki broj volontera i aktivista crvenog krsta.

Pridržavajući se Principa Crvenog krsta, OOCK Batočina je sprovela brojne aktivnosti, među kojima su i socijalna delatnost; organizacija i razvoj; prva pomoć; promocija i omasovljavanje davalaštva krvi; podmaladak i omladina; difuzija; zdravstveno-preventivna delatnost; delovanje u nesrećama, kao i služba traženja, zaključio je Đorđević.
U okviru iste svečanosti uručene su i zahvalnice višestrukim davaocima krvi za prvo, peto, deseto i dvadeseto davanje, dok su posebna priznanja dobili Živan Radovanović i Tomislav Đorđević koji su dragocenu tečnost dali čak 75 puta.
Ana Milenković, učenica Srednje škole „Nikola Tesla“, na Godišnjoj skupštini pročitala je svoj rad, pesmu „Krv život znači“, nagrađen na literarnom konkursu Crvenog krsta Srbije.

 

03.04.2014. Nasilje mladih i nad mladima jedan je od gorućih problema u Srbiji sa kojim se svakodnevno susrećemo. O ovoj jako značajnoj temi za mlade na radionici, održanoj u Srednjoj školi „Nikola Tesla“,  govorili su: Ivana Stanojković – školski policajac, Dejan Trajković – sertifikovani predavač za maloletnike i koordinatorka KZM Batočina – Saška Orlović. U okviru radionice koja je nila interaktivna, a koju su činili srednjoškolci, govorilo se o problemima fizičkog, emocionalno-psihološkog, seksualnog i elektronskog nasilja. Ciljevi ovakvih i sličnih radionica je da se zapravo kod mladih probudi svest o izgradnji kulture mira i dijaloga što će biti prioritet u obrazovanju, a rad na prevenciji nasilja svakodnevan.

 

02.04.2014. Karađorđev trg u Batočini juče je bio mali da primi sve mališane Predškolske ustanove „Poletarac“ iz Batočine.
Na trgu su naši najmlađi stanovnici, zajedno sa drugarima iz svih izdvojenih seoskih odeljenja i svojim vaspitačima izveli ugledni čas, pod sloganom „Poletarci proleću“.
Tokom ugledne aktivnosti „U svetu linija i boja“, predviđene nastavnim planom i programom, mališani su primenili sve metodičke veštine koje su do sada usvojili: matematiku, likovno, fizičko, muzičko...
Uglednoj aktivnosti na trgu prisustvovali su i gosti-vaspitači iz Lapova i Rače.


 

31.03.2014. Fudbaleri Sloge iz Batočine tekuću polusezonu započeli su kao iz snova. Sa skorom od tri pobede iz isto toliko susreta, uz gol-razliku 7:1, ne samo da su pobegli sa začelja tabele, već se posle XVIII kola nalaze na trinaestoj poziciji Zone „Dunav“. Posebnu važnost i težinu predstavlja činjenica da su pred Batočincima u prva tri prolećna kola oružje položile dve prvoplasirane ekipe – Morava iz velike Plane i Zvižd iz Kučeva. Upravo ovi drugi su za vikend na svojoj koži osetili snagu pulena Race Jovanovića.
Iako su gosti tokom većeg dela meča imali terensku inicijativu, Aleksandar Mirković je pogotkom već u 16. munutu doveo Slogu u vođstvo, da bi tačku na ovaj zanimljiv susret u 55. minutu stavio Igor Pavlović golom sa bele tačke.

Uspešni u ovom kolu bili su i prvotimci Šumadinca iz Brzana. Oni su pred svojim navijačima u nedelju savladali fudbalere Borca iz Žabara 3:2, a bolji od ostalih u ovom susretu bili su Filip Knežević koji je u šestom minutu načeo mrežu gostiju, David Arifović dupliravši prednost u 37. minutu i Miroslav Petković koji je u 56. minutu Šumadincu doneo sva tri boda.
U preostalim mečevima XVIII kola Zone „Dunav“ Zelezničar je u Požarevcu u utakmici sa Šumadincem 1913 iz Natalinaca postigao pola tuceta golova – 6:0, Obilić je u Živici bio bolji od Homoljca iz Žagubice 3:2, a Gruža je savladala Moravu iz Velike Plane 2:1. Čak tri susreta završena su pobedom domaćina od 3:0, i to Karađorđa i ekipe VGSK iz Velikog Gradišta u Topoli, Šumadije i Udarnika iz Lozovika u Toponici, odnosno Napretka i Mladog radnika iz Radinca koji je igran u Markovcu.
Zvižd je i nakon ovog kola zadržao čelnu poziciju na prvenstvenoj tabeli sa 36 bodova, na samo bod mu se primakao Karđorđe, dok je trećeplasirana Morava osvojila 33 boda. Šumadinac je sedmi sa 25, a Sloga trinaesta sa 19 osvojenih bodova.
U narednom kolu koje se igra za vikend Sloga gostuje Mladom radniku u Radincu, a Šumadinac imenjaku u Natalincima.

 

27.03.2014. Kao što je poznato odranije, Kancelarija za mlade Batočina je poslala dvoje saradnika, Radmilu Milanović i Nikolu Milentijevića, na obuku za trenere profesionalne orijentacije, koja je održana u Beogradu u periodu od 28. 02. do 02. 03. U okviru istoimenog programa, u četvrtak, 27.marta održana je radionica „Stereotipi o polu i netradicionalnim zanimanjima“ u medijateci Srednje škole „Nikola Tesla“, koja je bila partner Kancelarije za mlade  u prijavljivanju za učešće na ovom projektu.  Radionicu je održala Radmila Milanović za tridesetak učenika odeljenja 4-1 i 4-2, a prisustvovali su i školski psiholog Ivana Arsić i koordinatorka kancelarije za mlade Aleksandra Orlović.

Radionici je prethodila priča o petofaznom modelu profesionalne orijentacije (samospoznaja, informisanje o zanimanjima i karijeri, informisanje o putevima obrazovanja, realni susreti i donošenje odluke). Petofazni model je vizuelno predstavljen piramidom, a učenicima su podeljeni flajeri. Nakon definisanja predrasuda i stereotipa, kroz navođenje mišljenja o osobinama muškaraca i žena, ali i karakteristika nekih zanimanja ili rasa ljudi, učenici su podeljeni u tri grupe. Svaka grupa je imala po jednu moderacijsku karticu: „Porodica ili karijera“, „Radni učinak i dohodak“ i „Popularne i manje popularne škole“. Na tim karticama su navedene tvrdnje, koje grupa treba da odbrani ili opovrgne, tako što će za tvrdnju koju brani da podigne zelenu, a za tvrdnju sa kojom se ne slaže crvenu karticu.
Cilj ove radionice je bio da se prepoznaju i prevaziđu stereotipi (prvenstveno oni koji se tiču pola i shvatanja o tipično muškim i tipično ženskim zanimanjima), kao i osnaživanje učesnika ove radionice u veštini zastupanja sopstvenog mišljenja i vrednosnih stavova, poštovanje mišljenja drugih i razmišljnje o drugačijim stavovima i spremnost na korigovanje sopstvenog stava.
Radionica je bila interaktivna i protekla je u živoj atmosferi.
Sledeća radionica profesionalne orijentacije očekuje se krajem sledeće nedelje, a održaće je Nikola Milentijević.

 

 

26.03.2014. Seminar, održan u Beogradu odnosio se na projekat “Raširenost, faktori rizika i prevencija nehemijskih zavisnosti među mladima Srbije” koji sprovodi udruženje  “Sociološko-edukativna i naučno-eksperimentalna radionica”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta republike Srbije. Seminar su pohađali, pored ostalih volonteri Kancelarije za mlade iz Batočine, Nenad Jevtić i Miroslav Stanisavljević. Predavači na projektu bili su: prof.dr Borislav Đukanović, mag.dr sci Jasmina Knežević Tasić-neuropsihijatar i Dragana Vukašinović-klinički psiholog. Prva tema se odnosila na epidemiologiju i faktore rizika za nehemijske zavisnosti mladih, druga na principe prevencije i lečenja, a treća na praktičnu obuku za prevenciju i socioterapiju ( vršnjačka edukacija, grupni preventivni rad i grupe za podršku ). Cilj projekta je da se pre svega mladima poveća svest o nehemijskim zavisnostima koje se odnose na zavisnost od interneta, video- igrica, estetske hirurgije, seksa itd.

 

13.03.2014. Radovi na asfaltiranju ovih dana sprovode se u pojedinim selima batočinske opštine, tačnije u Žirovnici.
U ovoj mesnoj zajednici trenutno se asfaltiraju tri deonice, a radove izvodi kruševačko preduzeće „Tehnogradnja“, potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima.
Takođe u toku su i radovi na izgradnji četvrte i pete deonice međuseoskog puta Brzan – Rogot.
Intenzivno se radi  i na revitalizaciji poljskih puteva na čitavoj teritoriji batočinske opštine, dok se u saradnji sa Srbijaasom, posle izgradnje gasovodne trase, u Žirovnici uređuju seoski putevi, poručuju iz Fondova.

 

12.03.2014. Batočinci su danas polaganjem venaca na spomen-ploču koja se nalazi na Platou Dr Zorana Đinđića odali poštu ubijenom premijeru, a počast nakon polaganja venaca povodom 11 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera odali su i funkcioneri Opštinskog odbora Demokratske stranke.  
- Danas će u Beogradu biti organizovana tradicionalna “Šetnja za Zorana”, a građani koji mu odaju počast i dalje vide putokaz i inspiraciju u idejama za koje je đinđić dao život, rekao je polažući venac lider batočinskih Demokrata, Branko Đokić.
Polaganjem venaca i cveće u dvorištu zgrade vlade, poštu Đinđiću odvojeno su odali članovi Liberalno demokratske partije koji su prethodno organizovali "Šetnju za Zorana" i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Živković.
Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen lider Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom položio venac na grob pokojnog premijera i lidera DS. 
Poštu Đinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.
U okviru obeležavanja godišnice ubistva Đinđića u 14 sati je, u organizaciji fonda "Zoran Đinđić" i DS, počelo finale takmičenja "Besede u Zoranovu čast".
DS će večeras, sa početkom u 18 sati organizovati završnu predizbornu konvenciju na Trgu Republike, a potom, u spomen na Đinđića, i šetnju centrom Beograda, takozvanom "medijskom trasom".

 

11.03.2014. Ekipa Brzana koja je na regionalnim Šumadijskim zimskim igrama jedini predstavnik batočinske opštine, nije uspela da se kvalifikuje za narednu rundu takmičenja.
Brzan je u Novom Milanovcu, u konkurenciji domaćina i debitantske ekipe iz Oparića, zauzeo drugo mesto i, za razliku od rekovačkog tima koji je izgubio sve šanse da se ponovo takmiči, ima priliku da nastavi dalje, ako nakon ovog kruga ostvari rezultat kao najbolja drugoplasirana ekipa.
ŠZI su, kao i ranijih godina, obeležila vesela atmosfera, druženje i bogat kulturno-umetnički program, u kome je učestvovala folklorna sekcija AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana.

Iako su trijumfovali u dve od ukupno šest takmičarskih disciplina, kvizu znanja i otkrivanju zagonetne ličnosti, Brzanci ovoga puta nisu uspeli da trijumfuju i ponove uspeh iz 2011. godine kada su u ukupnom plasmanu osvojili drugu poziciju, a njihova sudbina oko daljeg učešća biće poznata u petak kada će prolaz dalje potražiti Poskurice i Dobrača.
- Za ove igre pripremali smo se veoma kratko, s obzirom da smo se za takmičenje prijavili naknadno. Manifestacija nam, inače, mnogo znači, pa iz tog razloa nismo želeli da propustimo ovaj takmičarski ciklus, rekao je kapiten brzanske ekipe Branko Stefanović.
Do dva polufinalna susreta ostalo je još jedno takmičenje koje će biti organizovano u Poskuricama. Inače, plasman u polufinale do sada su pored Novog Milanovca obezbedili Donja Sabanta, Gruža, Resnik, Dragobraća i Toponica.

 

10.03.2014. Osnivačka skupština Nacionalne Asocijacije kancelarija za mlade koju je organizovala Nacionalna Asocijacija kancelarija za mlade u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju-GIZ i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije održana je u hotelu Metropol u Beogradu. Kancelarija za mlade Batočina je jedna od 60 potpisnica, a opštinu Batočina predstavljala je koordinatorka Aleksandra Orlović. Nacionalna Asocijacija kancelarija za mlade za cilj u svom radu ima razvoj i unapređenje lokalne omladinske politike u gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srbije, kao i ostvarivanje zajedničkog interesa opština i gradova koji predstavljaju članice Asocijacije. Odluku o pokretanju postupka za osnivanje Nacionalne Asocijacije kancelarija za mlade donelo je 60 gradova i opština i time ovlastilo predstavnika opštine-gradova ispred kancelarija da u njeno ime osnuje Nacionalnu Asocijaciju kancelarija za mlade.

 

10.03.2014. Regionalno takmičenje u lutkarstvu održano je u subotu 8. marta u Onovnoj školi „Dragiša Luković – Španac“ –regonalnom centru lutkarstva u Kragujevcu, u organizaciji Udruženja vojvođanskih učitelja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Za takmičenje je prijavljeno 5 predstava iz 4 Osnovnih škola : mlađi i stariji uzrast OŠ „Petar Leković“ iz Požege, mlađi uzrast OŠ „Sveti Sava“ iz Kragujevca, mlađi i stariji uzrast OŠ „Dragiša Luković – Španac“ iz Kragujevca i stariji uzrast OŠ „Sveti Sava“ iz Batočine.

Stručni žiri u sastavu Vere Stojšić-Gašparovski – direktorke FLUOŠ-a, Milene Gmijović – lutkarke i Ljiljane Sretenović – predstavnika Ministarstva prosvete u Kragujevcu, jednoglasno je doneo odluku i dodelio prvo mesto za najbolju predstavu na regionalnom takmičenju, predstavu „Priča veštice Kate“. Ovo je peta pobeda lutkara iz Batočine, a ujedno šesti poziv za republičko  i međunarodno takmičenje koje će se održati od 10. – 12. aprila u Novom Sadu.
Pored učiteljica, Milijane Petrović i Žakline Jeftić, zasluge za ovakav rezultat prpadaju i učenicima-lutkarima : Magdaleni Janković, Kristini Milanović, Anastasiji Velić, Jovani Stojković, Pavlu Popoviću, Stefanu Simiću, Iliji Stanojeviću i Ognjenu Filipoviću.

 

10.03.2014. Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ je, već po tradiciji, prigodnom manifestacijom obeležio Dan žena, 8. mart.
Damama u čast, u Galeriji Centra u petak je svečano otvorena izložba slika nastalih prethodnih godina na likovnim kolonijama „Gružanska jesen“.
Za sve u životu potrebna je ljubav, pa i u likovnom stvaralaštvu, gde naši umetnici kroz različite materijale i likovne tehnike izražavaju svoje ideje, osećaje, misli i poglede na svet, poručila je, otvarajući izložbu, Jasmina Mladenović, direktor Ustanove.
- Danas smo u prilici da vidimo prava umetnička dela viđena, doživljena i predstavljena iz različitih perspektiva autora na temu „Pejzaži“, dodala je ona.

Likovna kolonija „Gružanska jesen“ osnovana je, sada već daleke 1996. godine,  a svakog septembra održava se u nekom od gružanskih sela.
- Kolonija okuplja brojne umetnike iz zemlje i inostranstva. Do sada je organizovano ukupno 18 likovnih susreta na kojima je učestvovalo više od dve stotine umetnika, a među stranim učesnicima našli su se stvaraoci iz Italije, Francuske, Nemačke, Češke, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, istakla je Nataša Đurđević, direktorka Turističke organizacije Knić.
U muzičkom delu programa predstavili su se vokalni solista Stefan Đurđević, kao i solisti na violini i bas gitari, Stefan Ilić i Nikola Labović, izvodeći obrade poznatih muzičkih numera u potpuno novom aranžmanu.
Izložba slika sa likovnih kolonija „Gružanska jesen“ biće otvorena naredne dve nedelje, do 21. marta.

 

10.03.2014. Od narednog vikenda startuje prolećni deo takmičenja u okviru Zone “Dunav” u kojoj nastupaju Sloga i Šumadinac iz Brzana, iza toga “bubamara” će se zakotrljati i na terenima u Šumadijskoj ligi gde čast Batočine brane lider prvenstva Lepenica iz Badnjevca i, u prvom delu sezone vrlo dobri, ŽSK iz Žirovnice, a svoju šansu u Međuopštinskoj okružnoj ligi, Rača-Batočina-Knić, potražiće i Sloga iz Milatovca.
Prethodnih dana u okviru priprema za predstojeću polusezonu odigrano je nekoliko kontrolnih susreta. Šumadinac iz Brzana je na svom terenu podelio bodove sa Lepenicom iz Badnjevca 1:1, a strelci su bili Perica Lazarević (Lokomotiva) i Filip Ilić (Lepenica). Golovima Nemanje Radenovića, Gorana Đušića i Darka Staletovića Sloga je u Milatovcu bila bolja od ekipe Botunja 3:2, dok su ŽSK iz Žirovnice i Lokomotiva u Lapovu odigrali bez golova.

 

08.03.2014. Povodom Međunarodnog Dana žena, Kancelarija za mlade u Batočini organizovala je akciju deljenja poklona pripadnicama lepšeg pola. Ovoj akciji prethodila je kreativna radionica na kojoj su volonteri u prostorijama KZM napravili preko sto čestitki i srca sa lepim porukama. Svakoj prolaznici koja se tog dana našla na Karađorđevom trgu uručen je poklon.
Istog dana, ovim mladim, kreativnim volonterima upriličen je prijem kod pomoćnice predsednika opštine, Radmile Milutinović koja ih je srdačno dočekala, a zauzvrat dobila poklon za Dan žena.
Ovo je samo još jedna u nizu akcija KZM u Batočini koja je naišla na pozitivne komentare i sve pohvale.

 

05.03.2014. Odbornici Skupštine opštine Batočina su na današnjoj sednici, koja je sazvana po hitnom postupku, jednoglasno usvojili Odluku o potvrđivanju odluke predsednika opštine Batočina o preuzimanju režijskih troškova Osnovnog suda u Kragujevcu za potrebe održavanja sudijskih dana u Batočini.
Pravni osnov za donošenje ove doluke sadržan je u Zakonu o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da opština preko svojih organa obavlja i druge poslove od neposrednog interesa za građane shodno Ustavu, Zakonu i Statutu.

Naime, Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava ukinuta je Sudska jedinica u Batočini, čime je preko dvadeset hiljada ljudi iz Batočine i susednog Lapova upućeno da svoja prava direktno ostvaruje u Kragujevcu.
S' tim u vezi, predsednik opštine Batočina je 17. januara doneo Odluku o preuzimanju režijskih troškova i istog dana Osnovnom sudu u Kragujevcu uputio dopis radi razmatranja mogućnosti održavanja sudijskih dana u Batočini, u skladu sa zakonskim propisima i odobrenjem nadležnog ministarstva.
Odbornici u lokalnom parlamentu su na današnjoj, četrnaestoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2013. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost nadležnog ministarstva da angažuje revizora.

 

04.03.2014. Na Beogradskom sajmu od 28. februara do 2. marta održani su 36. Međunarodni sajam turizma, 10. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, 10. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 5. Međunarodni sajam vina. Posetioci sajma bili su u prilici da se upoznaju sa turističkom ponudom iz 54 zemlje na preko hiljadu štandova.
Na najvećoj regionalnoj manifestaciji, svoje turističke potencijale, ispred Centralne Srbije predstavile su se Gradska turistička organizacija Kragujevac i turističke organizacije Topole, Lapova, Batočine, Rače, Knića i Despotovca.


36. Međunarodni sajam turizma otvorio je vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović, naglasivši da je turizam privredna grana sa najvećom stopom rasta i da od ovog sajma očekuje nove mogućnosti za investicije i poslovne kontakte, kao i ugovaranje novih poslova i turističkih aranžmana koji vode ka Srbiji.
Na štandu Centralne Srbije održana je prezentacija o turističkim potencijalima grada Kragujevca, ali i ostalih opština sa zajedničkog štanda, kao i seoskog turizma u Šumadiji. Svojim prelepim glasom predstavila se i Kragujevčanka Danica Krstić – vodeći vokal etno muzike, pobravši simpatije i aplauze brojnih posetilaca.

 

03.03.2014. Animirani 3D film “Lego” distributerske kuće Blitz film i video od 6. februara je na repertoaru u bioskopima širom zemlje, a priliku da ga pogleda batočinska publika imala je u petak.
Film koji je sa pravom nazvan „razbijačem bioskopskih blagajni“ tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi zaradio je skoro 70 miliona dolara i na taj način je nastavio uspeh prošlogodišnjeg filma „Zaleđeno kraljevstvo“, koji su Batočinci, takođe, videli u svom bioskopu.
Trend je postao, a to se videlo i na primerima „Frozena“ i „Štrumpfova“ kod nas, da nisu samo deca i njihovi roditelji ti koji posećuju bioskope, već je veliki deo pubile animiranih ostvarenja odrastao.
Priča filma „Lego“ govori o zlikovcu, Gos'n Diši, koji dovodi ceo lego svet u opasnost pošto hoće da ga zauzme i o običnom „čoveku“ Emetu, graditelju iz Lego grada koji će morati da spasi taj svet.
Nastavak hita „Montevideo, vidimo se“ svoju „batočinsku“ premijeru imao je 27. januara, a ljubitelji filma kod nas mogli su da ga pogledaju još jednom, u petak, 28. februara.
Za mart mesec predviđena je projekcija još jednog animiranog hita – „Ćurke na slobodi“ kojima glasove pozajmljuju Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković.

 

02.03.2014. Upravljanje karijerom je dugoročan proces planiranja karijere, koji uključuje postavljanje ličnih profesionalnih ciljeva i kreiranje strategija za njihovo postizanje. Da bi skup veština za upravljanje karijerom bio dostupan što većem broju mladih, Centar Inventiva i GIZ BOSS osmislili su projekat „Profesionalna orijentacija i upravljanje karijerom“, u koji su uključili 16 Kancelarija za mlade. Saradnici Kancelarije za mlade  Batočina, Radmila Milanović i Nikola Milentijević, prošli su ovu obuku u Beogradu, u periodu od 28.02. do 02.03.

 Profili učesnika su bili raznovrsni: psiholozi, pedagozi, andragozi, studenti. U okviru intenzivnog trodnevnog treninga, kroz takozvani „petofazni model“, prošli su brojne zanimljive i edukativne radionice („Ja za 10 godina“, „Gde sam sada“, „U svetu veština i sposobnosti“ , ,,Dileme izbora“, „Priprema za realne susrete“, „Faze u donošenju odluke i akcioni plan“, „Voditeljske veštine“, „Vršnjačko savetovanje“, Rodni stereotipi i PO“, „Promocija i lobiranje“).
 Cilj obuke je bio da Kancelarije za mlade uspostave naprednu ulogu u Karijernom info kutku i ponude radionice profesionalne orijentacije i realne susrete. Ove radionice su namenjene prvenstveno srednjoškolcima, kako bi se informisali o izboru budućeg zanimanja i mogućnostima koje ono nudi. Na ovaj način sardnici će im, kao vršnjački treneri profesionalne orijentacije, pomoći da razmišljaju o svojim željama i ciljevima, teškoćama i načinima prevazilaženja.
Saradnici Kzm će uskoro u Batočini održati i prvi realni susret sa srednjoškolcima u okviru ovog projekta.

 

28.02.2014. Volonteri  Kancelarije za mlade Batočina ne prestaju sa svojim aktivnostima, pa su povodom predstojećeg praznika, 8. marta u saradnji sa svojom koordinatorkom pripremili kreatinu radionicu.
Cilj radionice je bio da se izrade čestitke i simbolični poklončići,  koje će volonteri deliti pripadnicama ženskog pola. Radionica je počela u 16 časova i trajala više od pet sati, gde su volonteri pokazali svu svoju kreativnost, odlično odradili svoj posao i naravno lepo se zabavili.
Sva finansijska sredstva za materijal omogućila je lokalna samouprava, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

 

27.02.2014. Fudbaleri batočinske Sloge tokom zimske pauze dobili su novog šefa struke. To je Radmilo Raca Jovanović koji će tim sastavljati umesto dosadašnjeg trenera Mileta Stankovića. Pred novim kormilarom posrnulog batočinskog zonaša je nimalo lak zadatak, a njegov primarni cilj biće da najstarijem fudbalskom klubu u Batočini i naredne sezone obezbedi takmičenje u “dunavskoj diviziji”.
To, svakako, neće biti jednostavno, s' obzirom da se Sloga, nakon jesenje polusezone, nalazi na začelju tabele sa svega 10 osvojenih bodova.

Raca Jovanović je ekipu počeo da uigrava još 24. januara, a kao pomoćni teren kandidati za prvi tim Sloge koriste igralište u Gracu. Tokom prelaznog roka Batočincima su se pridružili Ivan Vujović, doskorašnji čuvar mreže Partizana iz Bumbarevog Brda, kao i njegov klupski kolega Nikola Petrović, zatim Lazar Belošević pridošlica iz Gruže, Stefan Ljušić koji je jesenas branio boje kragujevačkog Jadrana kao bonus igrač i, možda, najzvučnije pojačanje – štoper Knežević iz Budućnosti iz Valjeva.
Klub se tokom zimskog prelaznog roka zahvalio na saradnji Stefanu Jovanoviću i Urošu Čaroviću koji su pojačali redove Partizana iz Bumbarevog Brda, Pavlu Đorđeviću koji je prešao u Slaviju iz Kragujevca, Nemanji Brankoviću novoj uzdanici Slobode iz Grbica i Bobanu Nikoliću koji će karijeru nastaviti u Indoneziji.
Do početka prvenstva i meča sa liderom, Moravom iz Velike Plane, sa kojom će odmeriti snagu u prvom prolećnom, odnosno šesnaestom kolu Zone “Dunav”, četa trenera Race Jovanovića nastaviće da se uigrava i kroz kontrolne mečeve. Do sada su igrali sa Tabane-Trgovačkim iz Jagodine od koga su poraženi 2:1. Istim rezultatom savladali su Jasenicu 1911, dok su u Markovcu od Napretka izgubili 2:0, a meč sa Lokomotivom u Lapovu zakazan je za četvrtak, 27. februar. Iza toga, Sloga će se sastati sa ŽSK-om u Žirovnici 02. marta, što će biti i poslednja pripremna utakmica pred nastavak prvenstva.

 

26.02.2014. Na prvoj ovogodišnjoj redovnoj akiji dobrovojnog davanja krvi koja je juče održana u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Batočini prikupljeno je 10 boca dragocene tečnosti.
Kao i do sada, organizator akcije bila je Opštinska organizacija Crvenog krsta u Batočini, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi KBC Kragujevac.
Prema rečima Mice Milojević, sekretara ove organizacije, i ova akcija ocenjena je kao uspešna, ako se ima u vidu da je, u međuvremenu, veliki broj davalaca namenski, na zahtev dao krv. Februarska akcija, takođe, zbog hladnijeg vremena i pojave virusnih oboljenja ima tradicionalno manji broj davalaca od letnje, dodala je ona.
Za ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi prijavilo se ukupno osamnaestoro humanih ljudi, ali osmoro njih, iz zdavstvenih razloga, nije dalo dragocenu tečnost.
Inače, OOCK Batočina, osim zimske, organizuje i letnju kampanju davanja krvi, i to u julu mesecu, kada se ispred zgrade opštinske uprave postavlja transfuziomobil.

 

21.02.2014. Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina apeluje na sve vozače i ostale učesnike u saobraćaju da  svoju vožnju i kretanje prilagode uslovima puta, vodeći računa o bezbednosti saobraćaja. Usled dejstva vremenskog faktora, koji se odnosi na uticaj mrazeva u zimskom periodu, došlo je do otvaranja rupa na asfaltu koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.
Radovi na krpljenju udarnih rupa na asvaltiranim putevima i ulicama na teritoriji opštine Batočina, u ingerenciji Fonda za lokalne i nekategorisane puteve, biće sprovedeni nakom određene administrativne procedure, tj. nakon sprovedenog postupka javne nabavke i nakon zaključenja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, u cilju obezbeđenja uređene i funkcionalne putne infrastrukture na teritoriji naše opštine.

 

20.02.2014. Medijska promocija projekta „Integracija izbeglih i raseljenih lica u opštini Batočina“ koji partnerski sprovode Udruženje „Viktorija“ i Opština Batočina održana je danas u svečanoj sali opštine Batočina.
Vrednost ovog projekta koji  je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji iznosi nešto više od 93 000 evra, a konferenciji za novinare su, osim predstavnika lokalne samouprave i udruženja, prisustvovali i predstavnici institucija koji se bave problemom izbeglih i IRL u Batočini, kao i brojni mediji.
Preiod realizacije projekta je godinu dana, od februara ove do februara meseca naredne godine i predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje na programima podrške i pomoći marginalizovanim grupama.

Ciljna grupa su porodice sa statusom izbeglih ili interno raseljenih lica sa teritorije opštine Batočina koje će biti uključene u projekat dobijanjem paketa građevinskog materijala ili dohodovnih paketa za otpočinjanje sopstvenog posla.
- Opština Batočina ima usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih i IRL za period od 2011 do 2015. godine. Pre apliciranja sagledali smo situaciju među ovom populacijom i ustanovili da veliki broj njih živi u lošim stambenim uslovima, kao i da je problem nezaposlenosti veći nego kod domicilnog stanovništva, rekla je u izjavi za naš sajt Radmila Milutinović, pomoćnica predsednika opštine Batočina.    
Opšti cilj projekta je poboljšanje položaja izbglih i raseljenih lica na teritoriji opštine Batočina, a kao posebni ciljevi ističu se poboljšanje uslova stanovanja za porodice iz ciljne grupe i ekonomsko osnaživanje tih porodica.
- Tokom ovog perioda biće podeljeno minimum 15 građevinskih i najmanje devet start-up paketa, odnosno dohodovnih paketa za otpočinjanje delatnosti. Start-up paketi podrazumevaju pakete u mašinama, alatima za otpočinjanje posla, a to može biti poljoprivredna, ali i bilo koja druga zanatska delatnost za koju se korisnici budu opredelili, poručio je Miloš Nedić ispred Udruženja “Viktorija”.

 

17.02.2014. „Srpsko srce Johanovo“, roman koji je dotakao mnoga srca svojom tužnom, istinitom pričom, predstavljen je u Batočini u petak, 14. februara, u prepunom holu Kulturnog centra. Autor knjige, Veselin Dželetović, bio je gost večeri i podelio svoja iskustva sa brojnom publikom. Roman je baziran na istinitoj priči o Nemcu, Johanu Vagneru, koga je Dželetović upoznao na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu i tada saznao za neverovatnu, gorku, životnu istinu koja se odnosi na trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji. Koliku vrednost i težinu ima ova knjiga, govorio je prof. dr Svetozar Radišić.

Inače, roman „Srpsko srce Johanovo“ doživeo je jedanaesto izdanje i dobio specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“, a Veselin Dželetović orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije, koji mu je dodeljen kao borcu za istinu, na koji je autor jako ponosan.
Promocija knjige održana je u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, u saradnji sa Kulturno-turističkim centrom „Dositej Obradović“. Roman je ostavio snažan utisak na sve prisutne, a nekima i suze izmamio. Većina nije odolela kupovini ovog vrednog dela, a sam autor je sa zadovoljstvom potpisivao svaki kupljeni primerak.

 

13.02.2014. Sestrinstvo manastira Grnčarica u Prnjavoru dobilo je juče u vidu donacije 20 tona sušenog uglja „Kostolac“ za potrebe grejanja ove svetinje.
Transport uglja od rudnika „Vreoci“ do Prnjavora obezbedila je lokalna uprava, a s obzirom da je ova zima blaga, sa srednjim temperaturama daleko iznad proseka za ovo doba godine, po rečima starešine manastira, igumanije Domnike, pristigle količine uglja dobro će doći za narednu grejnu sezonu.

 

12.02.2014. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana, člana Zone „Dunav“ počeli su pripreme za prolećnu sezonu pod rukovodstvom trenera Milorada Radojkovića Bambe.
Šumadinac je zadržao kostur tima iz jesenje sezone. Prvom sastanku odazvao se 21 fudbaler, a u ekipu se vratio Andreja Petković, koji je pauzirao zbog povrede ligamenata. Iz omladinskog tima priključen je golman Vlade Petrović, došli su Slobodan Ristić, Andrija Mitić (Trgovacki – Tabane, kod Jagodine), Milan Vujičić (Radnički – Svilajnac), Vladica Trajković (Lugomir – Rakitovo), Đorđe Jocić (Sloga – Burovac), Mikan Jakovljević (Lipar – Donji Račnik). U tim su priključeni i povratnici iz inostranstva Aleksa Radosavljević, igrao u Austriji, i Milovan Tešić, igrao u Bugarskoj, ali oni će da ostanu u Šumadincu pod uslovom da ne pronadju inostrane angažmane. 

Iz Šumadinca su jedino otišli golman Branko Stojanović (Napredak – Markovac) i igrač sredine terena Marko Krstić (Sloga – Despotovac).
- Počinjemo pripreme i kasnimo za ostalim zonašima, jer su neki već u drugoj nedelji trenažnogprocesa. Za ovih šest nedelja pokušaćemo da dostignemo željenu formu i da se pridružimo borbi za treće mesto. Cilj Uprave i svih nas je da se Brzan vrati u gornji deo tabele, jer je spletom okonosti zauzeo deveto mesto u jesenjem delu. Veoma nam je važan start, dolazi nam pretendent za plasman u Srpsku ligu, ekipa Zvižda iz Kučeva, pa na početku prolećne sezone imamo teži raspored. Mislim da smo prošli deo sezone igrali opterećeni povredama okosnice tima Petkovića,Milisavljevića i Petrovića. Povratkom Andreje Petkovića, i oporavkom Denisa Milisavljevićadobicemo na iskustvu i prodornosti. Isto tako dolaskom trojice fudbalera iz Trgovackog iz Jagodine, i dolaskom Vujičića iz Svilajnca dobili smo na mladosti i na poletnosti u ekipi.Odigraćemo desetak kontrolnih utakmica, koje će nam poslužiti da izbrusimo formu i prolećni deo prvenstva dočekamo potpuno spremni  – optimista je Bamba Radojković.

 

11.02.2014. Dom zdravlja u Batočini jedan je od 70 zdravstvenih ustanova u Srbiji kojima je ministarka Slavica Đukić Dejanović, zajedno sa državnim sekretarima, juče uručila ključeve novih vozila za potrebe palijativne nege.
Ministasrstvo zdravlja je pre šest meseci u saradnji sa Delegacijom Evropske unije obezbedilo 73 vozila, što sa ovih 70 čini ukupno 143 nova vozila kojima je vozni park domova zdravlja širom Srbije značajno poboljšan.

Prilikom odabira domova zdravlja koji će dobiti vozila, kako je ministarka objasnila, posebno se vodilo računa da automobili odu u one sredine koje se zaista mogu tretirati kao manje razvijene, koje su razuđene, gde na periferijama, daleko od zdravstvenih ustanova, ima i starih i bolesnih, a kojima je potrebna zdravstvena pomoć.
Dr Sava Radivojević iz Doma zdravlja u Batočini nakon preuzimanja automobila u izjavi za naš sajt je istakao da je prepoznata briga ministarstva za palijativno zbrinjavanje, pogotovu za ruralne sredine gde je izuzetno teško doći do svakog pacijenta.
- Za svaku pohvalu je da su vozila dobili domovi zdravlja iz onih opština u Srbiji koje su manje razvijene i kojima su vozila u patronažnim i službama kućnog lečenja stara i dotrajala, dodao je Dr Radivojević.
Inače, palijativno zbrinjavanje treba da postane sastavni deo sistema zdravstvene zaštite i neotuđiv element prava građana na zdravstvenu zaštitu, stav je Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

10.02.2014. Zvonko Milutinović, rođeni Batočinac, poreklom iz Brzana, već osam godina živi u Norveškoj. Tamo je pre godinu dana magistrirao kliničku medicinu. U Jelshajmu (Jessheim) nedaleko od Osla živi sa svojom četvoročlanom porodicom, radi u struci, sin mu je rođen u Norveškoj, a sam Zvonko ima norveško državljanstvo.
Reklo bi se, još jedan mlad čovek koji je u potrazi za sigurnom zaradom i boljim životom otišao „trbuhom za kruhom“. Otišao – i ostao. Već po pravilu deca ovih ljudi postaju „Evropljani“, a naredne generacije zaboravljaju odakle potiču, zaboravljaju svoje korene, jezik... To bi, verovatno, u većini slučajeva bio jedini logičan scenario, ali ne i u slučaju Zvonka Milutinovića.

Naime, magistar iz Srbije je, zajedno sa svojim novim prijateljima, koji su, kao i on otišli u Norvešku, a poreklom su sa ovih prostora, „Od Vardara, pa do Triglava“, odlučio da pomogne ljudima u matici, Batočini konkretno, kao što je to i ranije činio.
Donaciju u novcu od 13.000 norveških kruna, odnosno 176.000 dinara, Zvonko i prijatelji  namenili su za kupovinu neophodne medicinske opreme.
- Za svaku pohvalu je gest Zvonka Milutinovića koji je želeo da se na ovaj način oduži svom narodu. Sredstva pristigla iz Norveške iskoristili smo za kupovinu 11 aparata za merenje pritiska sa stetoskopom, dva ultrazvučna inhalatora za isturene ambulante u Badnjevcu i Brzanu, šest vaga za merenje telesne mase, tri glukomera sa tračicama za merenje šećera u krvi, visinomera i manžetni i gumenih balona za pedijatriju, a očekujemo i dolazak EKG aparata za ambulantu u Brzanu, izjavila je Dr Ana Aničić, direktorka Doma zdravlja u Batočini i istakla da će se saradnja između Doma zdravlja Batočina, preko resornog ministarstva, sa Ministarstvom zdravlja Kraljevine Norveške u budućnosti intenzivirati.

 

07.02.2014. Strah od javnog nastupa nije rezervisan samo za ljude kojima je javni nastup sastavni deo posla, kao što je slučaj kod voditelja, glumaca, političara, nastavnika... I osobe koje nisu javne ličnosti mogu imati strah od javnog nastupa u situacijama kada treba da nešto prezentuju, izvedu neku veštinu pred publikom, izraze svoje stavove ili osećanja pred osobom koju doživljavaju kao autoritet.

Na temu „Kako prevazići strah od javnog nastupa“, govorio je koordinator Kancelarije za mlade Čukarica, Boško Malbašić iz Beograda, koji je održao volonterski radionicu u holu Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović“, a u organizaciji Kancelarije za mlade u Batočini. Učešče na radionici uzeli su učenici različitih smerova Srednje škole „Nikola Tesla“ i tom prilikom saznali na koji način najbrže prevazići strah, ublažiti tremu, skrenuti negativne misli i kako savladati tehnike položaja tela, razgibavanja lica, visine tona, dijafragmentalnog disanja i dikcije.
Ovo je bilo veoma interesantno predavanje jer su mladi i sami oprobali svoje mogućnosti i sposobnosti kroz davanje intervjua koje su kasnije pregledali sa predavačem koji im je ukazao na greške. Složili su se da je ovo jedno lepo iskustvo koje im može puno pomoći u daljem školovanju bez obzira o kom se smeru radi.
- Radionica je nadmašila naša očekivanja, ispostavilo se da je ovo bio pun pogodak i trudićemo se i dalje da edukujemo mlade ljude. Veliku zahvalnost dugujemo predavaču Bošku Malbašiću, ali i lokalnoj samoupravi koja nam je omogućila sredstva za realizaciju radionice, rekla je Saška Orlović, koordinatorka KZM u Batočini.

 

06.02.2014. Direktor ogranka češke kompanije „OHL ŽS“ za Srbiju Milan Pavić i predstavnici lokalnih samouprava Kragujevca, Batočine i Lapova potpisali su juče u Skupštini grada Kragujevca Memorandum o saradnji čiji je cilj investiranje u modernizaciju železničke pruge od Kragujevca preko Batočine i Lapova do Koridora 10.
Reč je o izuzetno značajnom projektu, ne samo za Kragujevac već i za dve susedne opštine. Iako je dužina pruge svega 30 kilometara, ta deonica je u relativno lošem stanju. Imajući u vidu da radovi na završetku puta prvog reda Kragujevac - Lapovo teku sporo, a da FIAT automobili Srbija vozila transportuju isključivo železnicom, izuzetno je važno da se prihvati ponuda kompanije iz Brna, jer je, zahvaljujući saradnji sa Južnomoravskom regijom Republike Češke, ovde realizovan veliki broj izuzetno značajnih projekata.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Kragujevca Nebojše Zdravkovića, na ovoj deonici, iako odavno postoji projekat za modernizaciju, odnosno elektrifikaciju pruge, zbog nedostatka sredstava Železnice Srbije nisu bile u prilici da projekat realizuju. Neophodno je da se taj pravac modernizuje u smislu ispunjenja bezbedonosnih standarda, da se prema zahtevu FIAT - a automatizuju četiri putna prelaza i izvrši elektrifikacija. Očekujemo, rekao je Zdravković, da ćemo imati podršku Vlade Srbije da se ovaj Memorandum pretoči u ugovor po sličnom principu kao što je rađen most Zemun - Borča.
Od modernizacije pruge mnogo očekuju i u opštini Batočina, jer, prema rečima predsednika opštine Radiše Miloševića, Batočina je u kulturnom, ekonomskom i bilo kom drugom smislu vezana za centar Šumadije, za grad Kragujevac. Modernizacija pruge predstavlja dug prema FIAT - u, ali će i naša opština imati bolju saobraćajnu vezu, moći će ekonomski da se poveže sa gradom, a Kragujevac će, preko Batočine, izaći na Koridor 10.
Opština Lapovo je na Koridoru 10 treći železnički čvor u Srbiji, po veličini i po protoku robe. Za Lapovo će, istakao je predsednik opštine Nebojša Miletić, biti od velikog značaja jer će se skratiti vreme vožnje, ubrzati protok robe i stvoriti bolja klima za investiore u Lapovu.
Kompanija „OHL ŽS“ iz Brna se bavi izgradnjom i remontima železničkih pruga na inostranim tržištima, a za nas je vrlo važno što imamo finansijsku podršku Češke eksportne banke za ovakve projekte, kazao je direktor ogranka za Srbiju Milan Pavić. Predviđeno je da 50 posto poslova i opreme odradi naša, a 50 posto domaća kompanija. To je vrlo važno za Srbiju, jer s jedne strane dobija moderan železnički koridor koji je izuzetno važan zbog razvoja i obnove automobilske i ostale industrije u Kragujevcu. Važno je i za nas što možemo da nastavimo aktivnosti, jer smo mi već godinama prisutni u Srbiji. Nadamo se da ćemo se pojaviti i na Koridoru 10 na relaciji Niš -Dimitrovgrad.
Inače, današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su Slađan Radovanović pomoćnik gradonačelnika za regionalnu i međuregionalnu saradnju i Aleksandar Nalepka iz Kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu, koji su neporedno bili uključeni u pripremu ovog projekta, za čiju bi realizaciju, prema nekim ranijim procenama, u zavisnosti od radova bilo potrebno deset odnosno 20 miliona evra.

 

04.02.2014. Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada promovisali su danas u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Batočini studijske programe za osnovne, master i doktorske studije.
Prodekan prvog privatnog univerziteta u Vojvodini koji ispunjava propisane standarde za akreditaciju u okviru polja društveno- humanističkih nauka, Milorad Bejaković, istakao je da je ova Ustanova kao osnovni cilj postavila razvoj ličnosti studenata, sa jasno definisanom namerom da se od njih stvore intelektualci i stručnjaci, kompletne i jake ličnosti sposobne da samostalno rešavaju složene probleme iz oblasti privrede, pravosuđa i pravne struke uopšte, što potvrđuju i studijski programi sačinjeni na temelju vizije boljeg, bržeg i efikasnijeg visokoškolskog obrazovanja.   

- Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je u dosadašnjem radu postigao veoma značajne rezultate u procesu obrazovanja. Veliki broj naših studenata je nakon završetka studija uspešno započeo svoju profesionalnu karijeru u pravosuđu, sudovima, tužilaštvima, advokaturi, državnim organima i ustanovama, kao i u privredi, istakao je profesor Bejatović i dodao da oni iz Vojvodine na ovaj način ne raseljavaju Šumadiju, već samo žele da pruže adekvatno i kvalitetno obrazovanje.
Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) predstavlja savršen spoj profesionalnog, modernog i priznatog edukovanja i usavršavanja u cilju sigurnog postizanja uspeha i napredovanja u poslovanju i karijeri.
- Ono po čemu se posebno ističemo jeste visok stepen interaktivne nastave, kompetentan nastavni kadar i saradnja sa velikim brojem privrednih organizacija i fakulteta u zemlji i inostranstvu. Na taj način kod studenata formiramo pozitivan stav prema učenju, razvijamo želju za daljim obrazovanjem i napredovanjem u karijeri, rekao je Lazar Ožegović, profesor na ovom fakultetu.
Ukoliko želite da upišete ekonomiju, inženjerski menadžment, ekologiju ili informatiku na FIMEK-u, odnosno opšte ili privredno pravo na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dodatne informacije možete dobiti na www.fimek.edu.rs, www.pravni-fakultet.info ili na 064/122-89-99 Mile i 064/9999-059 Marija.

 

03.02.2014. Avram Cvetković, učenik osmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, pobednik je prvog šahovskog turnira koji je u subotu organizovala Kancelarija za mlade Batočina.
Na turniru koji je održan u Galeriji Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ učestvovalo je ukupno četrnaestoro mladih starosti od 15 do 30 godina, a najboljem šahisti, osvajaču turnira, pripao je pehar koji je za ovu priliku obezbedila KZM u saradnji sa lokalnom upravom.
Prema rečima koordinatorke Kancelarije, Aleksandre Orlović, osnovna ideja ovog takmičenja je da se mladi aktiviraju i na ovaj način promovišu prave vrednosti, daleko od poroka. Ona je još dodala i da će Kancelarija za mlade Batočina tokom februara organizovati radionicu na temu „Javni nastup“, obuku za pisanje projekata i turnir u PES-u.

 

29.01.2014. Kao što je i bilo očekivano, najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića, “Montevideo, vidimo se”, trenutno je jedan od najgledanijih filmova u bioskopima širom zemlje. Njega je za svega nedelju dana prikazivanja pogledalo više od 100.000 posetilaca, a priliku da uživa u događajima koji su obeležili prvo svetsko prvenstvo u fudbalu imala je i batočinska publika.
Po već ustaljenom receptu, putujući bioskop iz Beograda i Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” ovdašnjim filmofilima u ponedeljak, 27. januara, omogućili su čak dve projekcije nastavka “Montevidea”, od 16 i 19 časova.

Što se bioskopskog repertoara tiče, iz Centra već tokom narednog meseca najavljuju animiranu avanturu “Lego”, zatim i nastavak dugoočekivanog epskog spektakla “300”, dok će ljubitelji domaćeg filma uživati u urnebesnoj komediji “Mali buda”.

 

28.01.2014. Osnovna škola „Sveti Sava“ je svetosavskom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, crkveni praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju – Svetom Savi.
Već po tradiciji, svečanost je upriličena u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, a program je započeo Svetosavkom himnom u izvođenju hora škole. Svečanosti je, osim školskog kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica - predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo SPC, predstavnici Ministarstva odbrane i MUP-a, predstavnici lokalnih i državnih institucija, privrednih kolektiva, kao i brojni gosti iz Lapova, Rače, Kragujevca, Svilajnca i Petrovca na Mlavi, a po prvi put obeležavanju školske slave prisustvovao je i kolektiv Osnovne škole „Krum Tošev“ iz Skoplja, inače, pobratimske škole iz Makedonije.

Otvarajući akademiju, direktorka škole, Snežana Đorđević, istakla je da je Sveti Sava svojim prosvetiteljskim radom usadio temelje civilizacije i ljudske vrednosti koje traju u srpskom narodu. Dela i delovanja Svetog Save oslonac su i poruka i danas kada se u ovim teškim vremenima trudimo da od naše dece, naših đaka napravimo dobre ljude i izvedemo ih na pravi put.
Ovim povodom direktorka škole uručila je Svetosavke povelje nagrađenim učeniima za postignute rezultate na matematičkim takmičenjima - „Misliša“, „Kengur“ i regionalnoj smotri talenata iz matematike, kao i na okružnom i republičkom takmičenju iz istorije. Takođe, nagrađeni su i učenici koji su postigli zapažene rezultate na okružnom i republičkom takmičenju „Književna olimpijada“, okružnom i republičkom takmičenju iz tehničkog obrazovanja, republičkoj smotri talenata iz engleskog jezika, okružnog takmičenja iz rukometa, a povelju su dobili i lutkari Pozorištanca „Zvonce“ za rezultate postignute na okružnom, republičkom i međunarodnom takmičenju. Poklone su dobili i penzioneri koji su 31. avgusta prošle godine otišli u penziju.
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici nižih i viših razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ kroz recitale, dramske prikaze, narodne pesme, hor i kulturno-umetnički program.

 

27.01.2014. Nakon saobraćajne nezgode koju je proteklog vikenda izazvao u Batočini, policija je podvrgla alkotestu B. D. (53) iz obližnjeg sela i utvrdila da je automobil "jugo" vozio sa 3,13 promila alkohola u organizmu.
B. D.  je 25. januara  na raskrsnici Njegoševe i Ulice kneza Miloša Obrenovića u Batočini, ''jugom'' naleteo na putnički automobil ''golf''.
U ovoj nezgodi nije bilo povređenih, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 50.000 dinara.
Zbog upravljanja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, B. D. je određena mera zadržavanja do istrežnjenja i protiv njega je podneta prekršajna prijava.

 

20.01.2014. Batočinska filmska publika, sada već naviknuta na kontinuirano igranje najnovijih ostvarenja domaće i strane kinematografije, odlično je reagovala na još jedan filmski dan.
Naime, u petak su bioskopsku salu u terminu od 16 časova popunili pretežno mališani, kada se na repertoaru našao animirani 3D blokbaster „Zaleđeno kraljevstvo“, a ništa manje zapaženo nije prošla ni dva sata kasnije ekranizacija romana Mirjane Jakovljević, Mir-jam, „Samac u braku“ - „Kad ljubav zakasni“, rezervisan za starije gledaoce, sa Milošem Bikovićem i Brankicom Sebastijanović u glavnim ulogama.
- Moram da priznam da smo u početku strahovali kako će, s obzirom da je danas na internetu sve dostupno, ovdašnja publika da reaguje na činjenicu da ponovo radi bioskop. Međutim, najpre smo sa putujućim bioskopom iz Beograda ostvarili dobru saradnju. Batočincima smo najpre omogućili prikazivanje nastavka štrumpfova i „Vulverina“ u 3D tehnologiji, a zatim i domaćeg hita „Vojna akademija 2“. Izuzetno smo ponosni što je naša publika svega desetak dana nakon svetkse premijere imala priliku da uživa u spektaklu „Hobit: Šmaugova pustošenja“, a sada i u „Zaleđenom kraljevstvu“ i filmu „Kad ljubav zakasni“, rekao je za naš sajt Stefan Ilić, umetnički direktor KTC „Dositej Obradović“.
Inače, ljubitelje sedme umetnosti u Batočini uskoro očekuje još jedna poslastica, i to u ponedeljak, 27. januara. U terminima od 16 i 19 časova na repertoaru ovog bioskopa naći će se dugo očekivani nastavak filma „Montevideo, bog te video“, pod nazivom „Montevideo, vidimo se“, koji govori o učešću naše fudbalske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine. Ulaznice za ovaj događaj po ceni od 300 dinara već su u prodaji.

 

16.01.2013. Kancelarija za mlade Batočina je povodom Pravoslavne nove godine, u okiru akcije „Podeli radost“, obezbedila paketiće za decu sa posebnim potrebama.
Reč je o ukupno 27 mališana starosti do 15 godina iz same Batočine i gotovo svih mesnih zajednica u opštini.
Čitavu akciju finansijski je podržala lokalna uprava, a paketiće su distriburali volonteri Kancelarije.
Koordinator KZM, Aleksandra Orlović, istakla je da su ovom akcijom izuzetno zadovoljni i da je lepo kada deci izmamite osmeh na lice, kao i da je ovo prvi put da su deci sa posebnim potrebama podeljeni paketići, što će, ubuduće, postati praksa.

 

15.01.2014. Radovi na asfaltiranju lokalnog puta Rogot – Brzan, u okviru druge faze, započeće narednih dana, saopštavaju iz Fondova opštine Batočina.
Ove radove finansira Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočine, a izvodi ih Privredno društvo „Tehnogradnja“ d.o.o iz Kruševca, na osnovu zaključenog ugovora, kojim je ugovoreno i uređenje puteva u Mesnoj zajednici Žirovnica.
Iz Fondova podsećaju i da će se za vreme trajanja radova saobraćaj na ovoj deonici odvijati po izmenjenom režimu, o čemu će meštani opštine Batočina biti blagovremeno obaveštavani.

 

14.01.2014. Realizacija projekta „Servisi podrške za stare i osobe sa invaliditetom“ koja je započela u maju mesecu prošle, okončana je 13. januara ove godine. Finansijsku podršku za ovaj projekat obezbedilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, a partnerski su ga sproveli Opština Batočina i Udruženje „Mostovi Šumadije“. Njegova vrednost iznosila je 1,88 miliona dinara, uz učešće lokalne samouprave od 20 odsto.
Osim usluge pomoći u kući, u koju su bile uključene četiri gerontodomaćice, u okviru ovog programa ukupno 38 korisnika imalo je na raspologanju i usluge mobilnog kućnog majstora koji je vršio sitne zanatske popravke i prepravke u njihovim domovima.

- Sva lica uključena u program, od projektnog tima do angažovanih osoba, tokom ovih osam meseci realizacije projekta funkcionisala su kao tim, a svako od navedenih svojim obavezama pristupao je krajnje profesionalno, što za rezultat ima više od 40 zadovoljnih korisnika koji su tokom prošle i ove godine bili uključeni u program. Aktivnosti na terenu svakodnevno smo pratili kroz obilaske starih i OSI, zatim individualne razgovore sa njima i članovima njihovih porodica, ali i telefonske razgovore, rekao je u izjavi za naš sajt Goran Milićević, član projektnog tima. On je još dodao i da se zadovoljstvo korisnika ovim programom ogleda i u činjenici da je veliki broj njih bio zainteresovan i da finansijski pomogne nastavak usluge.
Pružanjem podrške pomenutim ugroženim i marginalizovanim grupama stanovništva koje su bile obuhvaćene programom, postignuti su ciljevi definisani Strategijom razvoja socijalne zaštite u Opštini Batočina, a to su smanjenje izolovanosti i poboljšanje kvaliteta života starih i OSI, što i predstavlja svrhu projekta.

 

09.01.2013. Udruženje za mlade „Pozitiva“ odlučilo je da povodom novogodišnjih praznika obraduje mališane u Batočini. U okviru akcije pod nazivom „Osmeh Deda Mrazu“ prikupljena su sredstva kojima su obezbeđeni paketići za više od 60 mališana iz socijalno najugroženijih porodica.
Aktivista udruženja, Tanja Vukojević, u izjavi za naš sajt istakla je da se akciji, pored batočinskih firmi, odazvao i veliki broj građana koji je sredstva donirao na tri improvizovana štanda, u zgradi opštinske uprave, poslastičarnici „Jaaoj“ i kafeu „Neron“.
Udruženje za mlade „Pozitiva“ planira još ovakvih i sličnih akcija.

 

07.01.2013. Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležili su juče Badnji dan i Badnje veče na liturgijama i tradicionalnim porodičnim okupljanjima za posnom trpezom, pred Božić.
Kao što je već uobičajeno, u porti manastira Grnčarica u Prnjavoru nešto posle 16 časova obavljeno je Bdenje, potom i nalaganje badnjaka, a ovoj ceremoniji prisustvovao je veliki broj vernika iz Prnjavora, ali i drugih mesta.
Uz pomoć donatora, sestrinstvo manastira je i ovoga puta obezbedilo paketiće za decu i posluženje, slano pecivo, sokove, kuvano vino i rakiju.
Ceremonija nalaganja badnjaka, osim u Prnjavoru, organizovana je u Batočini, Brzanu i drugim mestima.
Badnji dan je poslednji dan božićnog posta, dan kada se dovršavaju svi poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik Božić.

 

06.01.2014. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rodjenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj u hrišćanstvu.
Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja Isusa Hrista, praznik cele porodice, koja je tada na okupu.
U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a

kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Ime badnjak povezano je sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rodjenje Spasitelja.
Prema drevnom obicaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rodjenja. Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rodjen Isus.
U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su - posna jela, riba, suve šljive, orasi...
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita Božićne praznike.

 

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita novu 2014. godinu, sa iskrenim željama za zdravlje, sreću i uspeh.

 

31.12.2014. Svečani novogodišnji prijem juče je, tradicionalno, organizovan u Galeriji KTC „Dositej Obradović“, a njemu je, kao i ranijih godina, prisustvovao veliki broj zvanica.
Otvarajući svečanost, predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, rekao je da je uveren da svi dele zajednički utisak da je godina za nama bila teška, ali i uspešna.
- Evo nas na kraju još jedne kalendarske godine da Vam, kao što red nalaže, izrazim zahvalnost na podršci, saradnji i razumevanju. Siguran sam da će u 2014. godini, što je i najvažnije, biti novih radnih mesta, biće mnogo kapitalnih ulaganja, ali i mnogo odgovornosti za sve nas. I u svemu ovome očekujem Vašu punu podršku, rekao je obraćajući se prisutnim gostima prvi čovek batočinske opštine.

 

30.12.2013. Odbornici Skupštine opštine Batočina i članovi Opštinskog veća zasedali su danas poslednji put u 2013. godini, a ove dve sednice, kao i prošle godine, održane su u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
I na jednoj i na drugoj sednici, jednoglasnim izjašnjavanjem, usvojena je Deklaracija o proglašenju teritorije opštine Batočina za teritoriju bez proizvodnje, odnosno gajenja i prometa genetski modifikovanih organizama (GMO) i proizvoda od genetski modifikovanih organizama. Inicijativu za donošenje ovog dokumenta pokrenula je stranka Zeleni Srbije, i ona, praktično, podržava tradicionalnu, kontrolisanu organsku proizvodnju u poljoprivredi i proizvodnji hrane i tradicionalne postupke oplemenjivanja i selekcije biljaka i životinja i izražava brigu za zdravlje ljudi i stanje životne sredine.

Većinom glasova usvojena je Odluka o davanju saglasnosti na Program poslovanja JKP „7. juli“ Batočina za 2014. godinu, kao i saglasnost na Odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća kojim se komunalno preduzeće zadužuje kod KBM banke u iznosu od milion dinara za potrebe izmirenja dobavljača.
Skupština i Veće su na današnjem zasedanju jednoglasno usvojili Lokalni akcioni pln za mlade opštine Batočina za period od 2014. do 2019. godine. Ovim dokumentom se Nacionalna strategija za mlade prilagođava lokalnim uslovima, potrebama i resursima i daje se plan aktivnosti kako bi se postojeći problemi mladih rešili.
Takođe je usvojena i Odluka o pristupanju opštine Batočina Udruženju gradova i opština Republike Srbije (UGOS) kojom Batočina dobrovoljno pristupa ovom udruženju radi ostvarivanja i unapređivanja zajedničkih ekonomskih, socijalnih i ciljeva u oblasti kulture i sporta, što je u skladu sa potpisanim Protokolom o saradnji gradova i opština Republike Srbije.
Odlukom o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji naše opštine, koju su usvojila ova dva organa, određeni su subjekti zaštite i spasavanja, nadležnosti organa opštine, obrazuju jedinice civilne zaštite opšte namene, finansiranje i druga pitanja od značaja za organizaciju i funkcionisanje civilne zaštite.
Između ostalog, usvojene su još i Odluka o proceni ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća opštine Batočina, zatim Rešenje o obrazovanju Komisije za izradu Predloga godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine od 2014. do 2017. godine, kao i Odluka o merilima za obračun visine naknade za uređivanje građevinskog zemljišta u postupku legalizacije.

 

1. Generalni osvrt na godinu na izmaku kao uvod u odgovore koji će da slede
Prema već ustaljenom običaju, baš kao što smo to činili i prethodne dve godine, uoči novogodišnjih i božićnih praznika koristimo priliku da ukažemo šta smo u prethodnih godinu dana radili, ali i da najavimo koje nas to aktivnosti očekuju u 2014. godini.
Generalno, godinom na izmaku moji saradnici i ja smo zadovoljni, mada je, svakako, moglo i bolje. Ipak, ono što je najznačajnije, uspeli smo da stvorimo dobre osnove za dolazak novih investitora; neki od njih su već tu i uveliko grade, neki će vrlo brzo započeti gradnju, pa ćemo, logično, otvoriti i nova radna mesta. Upravo ta činjenica je, po meni, obeležila 2013. godinu u Batočini.

2. Koliko ste uradili od onoga što ste planirali, da li je moglo više i šta je sve na to uticalo?
Tokom prethodnih godinu dana najviše smo radili na stvaranju uslova za otvaranje novih radnih mesta, a znate da je zapošljavanje gorući problem u čitavoj zemlji i prioritet svake lokalne uprave. Kako je nedavno premijer Srbije, Ivica Dačić, obilazeći Industrijsku zonu „Brzan“ u kojoj je italijanski „Moretto“ započeo gradnju proizvodnih pogona, izjavio, otvaranje novih radnih mesta je danas, u uslovima ekonomske krize, vrhunsko herojsko delo.
Planski, racionalno trošimo sredstva i permanentno podižemo, koliko je to moguće, kvalitet života građana u našoj opštini.
Godinama unazad radimo na gasifikaciji opštine Batočina. Prošle godine potpisali smo ugovor sa „Srbijagasom“ prema kome gasifikacija opštine treba da bude završena u naredne tri godine. Rezultat je već vidljiv, u toku je izgradnja Gasno-merno regulacione stanice u neposrednoj blizini Industrijske zone „Brzan“, a radi se i na gasifikaciji naseljenih mesta u batočinskoj opštini, za početak u Brzanu, Žirovnici, Dobrovodici i Kijevu.
3. Imate dve industrijske zone. Da li je ove godine bilo novih investicija i investitora?
Sa ponosom mogu da istaknem da, trenutno, u Industrijskoj zoni „Brzan“ italijanska kompanija „Moretto“ koja se bavi proizvodnjom kovanih limova i odlivaka za autoindustriju uveliko gradi svoju fabriku. Ovo je izuzetno važno za Batočinu jer će, zahvaljujući ovoj investiciji čija je vrednost četiri miliona evra, posao naći ukupno 130 radnika.
Inače, vlasnici kompanije „Moretto“ su prepoznali potencijale naše opštine koja je u najkraćem roku obezbedila sve uslove neophodne za početak izgradnje pogona. O ozbiljnosti i značaju ovog projekta svedoči i prisustvo premijera Srbije, Ivice Dačića, koji je prošlog meseca lično prisustvovao zvaničnom početku radova na izgradnji proizvodnih pogona.
Takođe, veliku zahvalnost za realizaciju ovog posla dugujemo i Draganu Markoviću Palmi, predsedniku Skupštine grada Jagodina, na čiju inicijativu je privredno-politička delegacija iz Srbije u kojoj je bila i moja malenkost, prošle godine posetila Milano, kada sam sa vlasnicima kompanije „Moretto“ uspostavio prvi kontakt.
I kompanija „Gruppo Turi“ koja u Jagodini tokom ovog meseca počinje proizvodnju kuhinja ozbiljno je zainteresovana da deo komponenata za fabriku u Jagodini u kojoj se sklapaju finalni proizvodi izrađuje kod nas. I ovom „kontaktu“ kumovao je gospodin Marković zbog čega smo mu nedavno uručili posebno priznanje za doprinos privrednom razvoju opštine Batočina.
I dalje je aktuelan „Tajfun RiS“ koji će, takođe u Brzanu, sa malim zakašnjenjem, ali opravdano, uskoro započeti izgradnju fabrike.
Prodajom „IMB“-a, svakako, očekujemo nova radna mesta, a sigurno ćemo dosta dobiti i završetkom autoputa, s obzirom da su parcele u badnjevačkom i žirovničkom polju predviđene za industrijsku zonu.
4. Šta ste sve uradili u oblasti komunalne infrastrukture u gradu i selima i da li ste tu i koliko ostvarili planirano?
Imamo problem da, kao i svaka druga lokalna samouprava u Srbiji, uskladimo želje i mogućnosti. Želje su ponekad prevelike, a mogućnosti premale. Da bi napravili ravnotežu između ove dve stvari, jasno smo definisali prioritete i trudimo se, koliko je god to u našoj mogućnosti, da ih realizujemo.
Unapredili smo putnu infrastrukturu, počev od poljskih puteva, preko seoskih, do glavnih varoških saobraćajnica. Asfaltiran je lokalni put prema groblju u Kijevu kao i deo puta kroz Rogot od Brzana do Rogotske krivine, ali i batočinske ulice: Lovćenska, Karađorđeva i Železnička. U njima smo uradili i kompletnu kanalizacionu mrežu. Tamo gde je bilo potrebno sanirali smo kolovoze i udarne rupe. Već imamo pripremljene projekte za nova asfaltiranja, pre svega u Žirovnici, ali i drugim mestima, a stvar je tehničke prirode do same realizacije.
U delu komunalne infrastrukture, napominjem da smo završili radove na izgradnji Glavnog kolektora fekalne kanalizacije u naselju Stara Loznica, a u cilju regulisanja vodotokova na teritoriji naše opštine bavili smo se i uređenjem retenzije „Raljevac“ u Žirovnici.
Rešavamo i višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem u Batočini. U planu nam je izgradnja dva nova bunara na izvorištu „Jasik“ pored Morave u Brzanu, sa ciljem da obezbedimo dodatne količine vode na ovom izvorištu.
Posle izgradnje kapele u Batočini i širenja kapaciteta varoškog groblja, izgradnju istog objekta privodimo kraju na groblju u Brzanu.
Takođe nam je u planu i da završimo i nameni, konačno, privedemo i stambeno poslovni objekat u Batočini na lokaciji „Zelena pijaca“.
Ugovoreno projektovanje ovog objekta je u toku i on će se uskoro pojaviti na tenderu kada ćemo izabrati budućeg investitora.
5. Koliko ste se posvetili socijalno ugroženim porodicama i izbeglim i raseljenim licima u ovom kriznom vremenu?
Trudili smo se da niti jedna od socijalno ugroženih kategorija našeg stanovništva ne bude zapostavljena. Godinama unazad pružamo pomoć onima kojima je najpotrebnija. Preko Opštinske organizacije Crvenog krsta i Centra za socijalni rad „Šumadija“ dopremali smo pakete hrane i lične higijene, kao i ogrev staračkim domaćinstvima.
Izbeglim i interno raseljenim licima obezbedili smo pomoć u kupovini građevinskog materijala, a u saradnji sa Evropskom unijom, realizovali smo projekat „Korak ka solidarnosti“ na pružanju pomoći licima starijim od 65 godina, u okviru koga su angažovana izbegla nezaposlena lica.
Nadležno ministarstvo u zajedničkom programu obezbedilo je sredstva za projekat „Servisi podrške za stara lica i osobe sa invaliditetom“, gde smo uposlili petoro naših sugrađana.
6. Ulagali ste i u sve ostale oblasti i delatnosti... Obrazovanje, kulturu, sport...
Kao što nam je iznad svega bitno da otvaramo nova radna mesta, tako nam je veoma važno i da sve oblasti društvenog života u Batočini i okolnim mestima podignemo na viši nivo.
Škole su nam uređene, vrtići takođe, sportski i kulturni život razvijen.
Našim školarcima uvek smo poklanjali najviše pažnje kako bi imali najbolje uslove za rad. Dosta se radilo na uređenju zgrade u matičnoj školi, ali i izdvojenim odeljenjima.
Već po tradiciji, za sve prvake i ove godine obezbedili smo besplatan školski pribor.
Termoizolaciju smo uradili na školama u Dobrovodici i Prnjavoru, kao i na školi u Badnjevcu. Fasada i stolarija urađene su i na školama u Žirovnici i Kijevu, dok smo i u matičnoj školi sređivali učionice sa unutrašnjom izolacijom.
Mali broj dece u vrtiću stvara nam problem, ali moramo zajednički da se potrudimo da im stvorimo sve neophodne uslove i da ih posebno negujemo, jer su oni budućnost svih nas.
Mladima u Batočini pružili smo mogućnost da imaju svoj kutak. Kancelarija za mlade do sada je organizovala više akcija kao vid zabave mladih ljudi, ali i humanitarnih u kojima je prikupljana pomoć za socijalno najugroženije. Svojim mestom okupljanja sada se mogu pohvaliti i mladi u Milatovcu, čiju prostoriju smo, takođe, kompletno opremili.
U saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Kancelarija za mlade tokom ove godine ralizovala je projekat „Omladinski info servis“.
U našoj srednjoj školi obezbeđen je posao za ukupno petoro mladih profesora, a mladi profesori razredne nastave takođe će i u osnovnoj školi raditi kao asistenti u nastavi o trošku lokalne samouprave.
Kada je o kulturi reč, treba reći da su u Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“ organizovane brojne svečanosti i manifestacije. Imali smo priliku da u Centru pogledamo pozorišna ostvarenja u kojima su se pojavljivali poznati glumci, od Andrije Miloševića i Marinka Madžgalja, preko Mine Lazarević milana Vasića i Milana Kalinića, do Zijaha Sokolovića.
Radilo se na organizovanju dečijih manifestacija, manifestacija za mlade, sabora, a opet smo među najboljima bili i na regionalnoj manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta“, gde su domaćini iz naših sela više puta nagrađivani.
Unapređujemo i sport, možemo se pohvaliti činjenicom da imamo predstavnike u četvrtoj ligi, okružnoj i međuopštinskoj ligi, a sa uspehom se takmiče i klubovi iz Opštinske lige.
Sa našim klubovima tokom leta organizovali smo fudbalske turnire u Milatovcu i Kijevu.
Pomažemo i Košarkaški klub „Slogu“ čiji pioniri su letos pobedili vršnjake iz Crvene zvezde i Partizana.
Nismo zaboravili ni naše poljoprivrednike. Već po tradiciji šaljemo ih na Međunarodni sajam poljoprivrede u Novi Sad, omogućavamo im učestvovanje na sličnim manifestacijama u Kragujevcu, pre svega na sajmovima poljoprivrede i hortikulture.
Podstičemo matičenje teladi, kamatu kredita za kupljenu kvalitetnu priplodnu stoku, kupovinu sadnica voća i vinove loze i unapređenje povrtarstva i cvećarstva. Tu ćemo, prema našim planovima, imati veliki iskorak u reni bunarima, voćarstvu i povrtarstvu.
7. Da li ste usvojili budžet i da li će biti dovoljno para za realizaciju planiranog?
Da, usvojili smo budžet koji je u odnosu na prošlogodišnji veći. Prema ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovali smo budžet u visini od 388.050.000 dinara. Smatramo da je realan i da će biti dovoljan za realizaciju svega onoga što smo predvideli.
Prilikom kreairanja budžeta za 2014. godinu obavili smo konsultacije sa svim direktnim i indirektnim budžetskim korisnicima i trudili se da maksimalno ispoštujemo sve činioce koji participiraju u izradi budžeta.
8. Koja je Vaša poruka građanima za Novu godinu?
Najvažnije je da nas i tokom 2014. godine, na prvom mestu, služi dobro zdravlje. Takođe, mojim dragim Batočincima želim uspeh, na ličnom i porodičnom planu, i da budu srećni. Samo tako ćemo uspeti da zajedno rešimo sve probleme i prepreke.

 

26.12.2013. Drugi po redu Sajam turizma, čiji su organizatori učenici prvog, drugog i trećeg razreda smera turistički tehničar, održan je danas u kabinetu za praktičnu nastavu Srednje škole „Nikola Tesla“.
Za razliku od prošlogodišnje, prve sajamske manifestacije, ovoga puta je smotra turizma izgledala daleko bolje i ozbiljnije. Svoju improvizovanu turističku agenciju imalo je svako odeljenje, a „David tours“, „Gangnam“ i „The ladies“, samo su neke od njih na kojima se mogla videti turistička ponuda ne samo u zemlji, već i inostrane. Neka odeljenja su se pobrnula i da predstave tradicionalno ugostiteljstvo, pa su brojni posetioci, osim u destinacijama, mogli da se osveže i uživaju u ukusnim jelima.

Svečanom otvaranju Sajma turizma, osim kolektiva srednje škole, učenika i profesora, prisustvovali su čelni ljudi opštine Batočina, predstavnici institucija, ustanova i preduzeća u Batočini, Saveta roditelja i mnogi drugi.

 

24.12.2013. U organizaciji Nevladine organizacije „ENECA“ iz Niša juče je u sali Skupštine opštine Batočina održana prezentacija programa „Pokreni se za posao“, sa ciljem da pomogne ljudima koji žele da pokrenu ili unaprede sopstveni biznis.
Reč je o programu koji je namenjen osobama sa dobrom poslovnom idejom iz cele Srbije, odnosno osobama koje krasi preduzetnički duh, ali im zbog socijalnog statusa nisu dostupni krediti komercijalnih banaka.
Program obezbeđuje bespovratna sredstva u iznosu do 200 hiljada dinara za kupovinu opreme neophodne za pokretanje ili unapređenje preduzetničke delatnosti, poslovne i stručne obuke, kao i stalnu savetodavnu pomoć od strane ekonomskih stručnjaka.

Obaveze korisnika nakon odobravanja donacija su učešće u visini od 20 odsto od odobrenog iznosa donacije, praćenje poslovnih obuka na teme Preduzetništvo, Prodaja, Marketing, Osnovi finansija, Elektronsko poslovanje, Izvori finansiranja od strane sertifikovanih predavača, ali i obavljanje 15 sati društveno-korisnog rada u lokalnoj zajednici ili dati doprinos kroz proizvode, odnosno usluge.
Kako je menadžer programa NVO „ENECA“, Milivoje Jovanović, izjavio, podržavaju se poljoprivreda, zanatstvo, proizvodnja i uslužne delatnosti. Sa druge strane, ne podržava se trgovinska delatnost, kao ni autoprevozničke i taksi usluge.
Za sredstva može da konkuriše lice koje želi da pokrene sopstveni biznis, kao i lice koje je već registrovano, bilo kao preduzetnik ili ima registrovano privredno društvo, a želi da unapredi sopstveni biznis.

 

20.12.2013. U Ljubljani je od 16. do 18. decembra, u organizaciji Svetske banke, odnosno austrijskog Programa gradskog partnerstva, održana regionalna konferencija „Gradovi bez korupcije, gradovi koji imaju budućnost“.
Našu zemlju je, pored predstavnika opštine Boljevac koja je učesnik u programu i delegacije Stalne konferencije gradova i opština, predstavljao i Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina. Cilj konferencije bio je unapređivanje znanja o antikoruptivnim metodologijama nastalih iz pozitivnih iskustava gradonačelnika La Paza, glavnog grada Bolivije, koji je i otvorio ovaj regionalni skup.

Učesnici konferencije delili su iskustva iz Strategije Antikorupcije i Akcionih planova u dvanaest lokalnih uprava iz ukupno sedam zemalja Jugoistočne Evrope koje participativno primenjuju stratešku Antikoruptivnu metodologiju, a osim Srbije u program Svetske banke uključene su još i Makedonija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska i Albanija.
Kako je u izjavi za naš sajt rekao prvi čovek opštine Batočina, tokom ova tri dana prisutni su informisani o primerima dobre prakse iz pomenutog regiona koji se odnose na korupciju kroz unapređenje transparetnosti i odgovornosti, ograničavajući monopol i diskreciju u odlučivanju i povećanje mogućnosti oslobađanja koruptivnih aktivnosti.
Deo konferencije je, takođe, bio posvećen i planiranju kako u budućnosti upotrebiti znanja stečena na konferenciji, u cilju sprečavanja korupcije na efikasniji i efektivniji način.

 

13.12.2013. Petnaestoro mladih volontera iz Batočine i Lapova nedavno je imalo priliku da prisustvuje predavanju na temu “Ljudsko pravo” koje je u Lapovu održao Miloš Nikolić, koordinator tamošnje kancelarije za mlade.
Osnovni cilj i svrha ovog predavanja su prepoznavanje diskriminacije od strane mladih ljudi i mogućnost da nauče osnovna načela ljudskih prava.
Kako bi razbili monotoniju i radionicu učinili zanimljivijom, volonteri su bili podeljeni u grupe, sa zadatkom da svaka grupa odglumi situaciju diskriminacije, što su mladi sa uspehom i uradili.
Takođe, članovima kancelarije za mlade u Batočini i Lapovu predstavljeni su pravo na život, pravo na slobodu i političko pravo.

 

09.12.2013. Bioskopska publika u Batočini nedavno je imala priliku da premijerno uživa u 3D projekcijama hit filmova, poput „Vulverina“ i nastavka „Štrumpfova“.
Za ovdašnje filmofile putujući bioskop iz Beograda „Art vizija“ za vikend je emitovao trenutno najatraktivnije i najgledanije domaće ostvarenje „Vojnu akademiju 2“, a interesovanje Batočinaca i ovoga puta je bilo veliko, pa su u terminima od 16 i 18 časova poprilično ispunili salu Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
„Vojnoj akademiji 2“ koju je potpisao Dejan Zečević prethodila je istoimena popularna televizijska serija, a film prikazuje živote kadeta, njihova životna iskustva, privatne probleme, ambicije i karijere.
Osim glavnih protagonista serije, zapaženu rolu u filmu ostvario je i poznati kant-autor Vlado Georgiev.
Ovo, međutim, nije sve. Na repertoaru batočinskog bioskopa već 25. decembra naći će se drugi deo Tolkinove trilogije Hobit – Šmaugova pustošenja. Karte po ceni od 300 dinara već su u prodaji, a projekcije se organizuju od 15 i 18 časova.

 

05.12.2013. Ova nedelja, počevši od 1. decembra kada obeležavamo “Svetski dan borbe protiv side”, posvećena je edukaciji mladih o HIV-u, sidi i polno prenosivim bolestima. U okviru kampanje “Nijedan život izgubljen zbog side”, Omladina JAZAS-a Kragujevac, uz podršku Kancelarije za mlade Batočina, održala je predavanje u Srednjoj školi “Nikola Tesla”, na kom su učenici prve godine mogli čuti mnogo korisnih stvari o zaštiti od HIV-a, kao i o čestim zabludama koje vladaju među ljudima.
Svetski dan borbe protiv side je prilika za ljude širom sveta da se ujedine u borbi protiv te bolesti, pokažu svoju podršku onima koji su oboleli i sete se onih koji su umrli od nje. Na kraju predavanja, volonteri Kancelarije za mlade Batočina podelili su promo materijal JAZAS-a.

 

02.12.2013. Na kragujevačkom “Šumadija sajmu” od 28. do 30. novembra održan je peti po redu sajam turizma i seoskog turizma koji je okupio više stotina izlagača iz zemlje i inostranstva, među kojima su, pored turističkih organizacija, bili i proizvođači etno suvenira, hrane i pića.
Osnovu ovog Sajma čini seoski turizam, koji je velika šansa i brend Srbije i turistička grana u usponu koja se sve više razvija, u skladu sa svetskim trendovima, a njegov cilj je promocija turističkih potencijala Srbije, ali i zemalja u regionu. 

Sajam je i ove godine okupio brojne izlagače, turističke centre, banjska i klimatska lečilišta, zdravstveno rekreativne i SPA kapacitete, nacionalne, regionalne i gradske turističke organizacije, predstavnike seoskog, rečnog i lovnog turizma kao i turističke agencije. 
- Za razliku od prošle godine kada smo izlagali samostalno, ove smo se odlučili da, zajedno sa drugim šumadijskim opštinama izlažemo na zajedničkom štandu Centralne Srbije, baš kao što smo to radili u Nišu i Novom Sadu. To činimo iz dva razloga - ekonomskog, jer je ovako svima jeftinije, a što se turističke ponude tiče, kada je mi iz manjih sredina ujedinimo sa kragujevačkom, onda Šumadija svima postaje interesantnija, istakla je u izjavi za naš sajt Jasmina Mladenović, direktorka Kulturno-turističkog centa “Dositej Obradović”. Odlučili smo da akcenat ove godine stavimo na verski turizam, za ovu priliku smo izradili brošuru posvećenu manastiru Grnčarici, ali i na manifestacije, posebno Sabor Svetog proroka Ilije u Brzanu, koji narednog avgusta obeležava vredan jubilej, dvadeset godina postojanja, istakla je ona, uz konstataciju da su batočinski štand organizovano, zajedno sa svojim profesorima, posetili učenici Srednje škole “Nikola Tesla” koji pohađaju smer tursitički tehničar.
Tokom ove trodnevne manifestacije predstavljena je bogata i raznovrsna ponuda seoskih domaćinstava koje se bave turizmom, koja prate savremene potrebe i služe tradicionalnu, ekološki zdravu hranu, a prikazano je i kako to rade zemlje u okruženju. 
Turističke agencije su se predstavile objedinjenom ponudom za nastupajuću zimu, a manifestacija je propraćena izložbeno-obrazovnim, takmičarskim i promotivnim sadržajima. 
Prvi put ove godine dodeljene su nagrade za najuspešniju promociju, najuređeniji izlagački prostor i najbolji promo mataerijal. 

 

29.11.2013. Minulog vikenda spustila se zavesa na jesenji deo fudbalskog prvenstva u zonskom rangu takmičenja – grupa „Dunav“, a prvotimci Sloge iz Batočine okončali su ga porazom. Bodove je u subotu sa stadiona „Kraj Lepenice“ odnela ekipa VGSK iz Velikog Gradišta koja je slavila rezultatom 3:2.
Sa druge strane, Šumadinac je pred svojim navijačima uoči zimske pauze bio i više nego ubedljiv, a oružje je pred Brzancima položio Udarnik iz Lozovika koji je iz centra Šumadije ispraćen sa pet golova u mreži.

Desetim prvenstvenim neuspehom Sloga je zauzela poslednju, šesnaestu poziciju, što predstavlja njen najlošiji plasman pred zimsku pauzu otkako se takmiči u ovoj ligi. Šumadinac će, sa 21 osvojenim bodom, prezimiti na devetom mestu.
Sezonu iz snova Lepenica iz Badnjevca okončala je u nedelju remijem u lokalnom derbiju sa fudbalerima ŽSK-a iz Žirovnice. Lider Šumadijske lige je u proteklih 15 utakmica čak trinaest puta trijumfovao, uz po jedan poraz i remi. Jesenji deo prvenstva završio je na čeonoj poziciji sa 40 bodova, ispred novajlije i najprijatnijeg iznenađenja dosadašnjeg toka prvenstva, ŽSK-a, koji je sakupio 30.
Nedelju dana ranije okončan je i prvi deo sezone u Međuopštinskoj ligi „Jug“, Rača-Batočina-Knić. Vrlo dobra ekipa Sloge iz Milatovca je uprkos porazu u poslednjem kolu od Mladosti iz Saranova zadržala četvrto mesto sa 23 boda.
Treba napomenuti i da se u okviru Opštinske lige Rača takmiče Badnjevac i Mladost iz Crnog Kala. U konkurenciji sedam klubova Badnjevčani zauzimaju četvrtu, a Crnokalci petu poziciju.

 

27.11.2013. Već tradicionalno 12. Međunarodni sajam preduzetništva “Biznis baza 2013” i 5. Sajam lokalnih samouprava održavaju se istovremeno, od 27. do 29. novembra. Pod sloganom “Poveži se”, ideja ove trodnevne manifestacije je predstavljanje i upućivanje na međusobnu saradnju malih i srednjih preduzeća, sa opštinama i gradovima.
Na ovoj prezentaciji učestvuje oko 120 opština, a paralelno sa predstavnicima javnog sektora na lokalnom nivou, prisutni su i predstavnici privrede iz desetak zemalja, više od 150 različitih preduzeća, sve regionalne razvojne agencije i predstavnici privrednih komora. Cilj ove sajamske manifestacije je da na jednom mestu okupi sve one koji su nosioci javnog i privrednog života na lokalnom nivou. Sajam je, takođe, šansa za lokalne samouprave da pokažu čime raspolažu, koje su njihove vrednosti i prednosti, potencijali koji će zainteresovati one koji predstavljaju privredu i preduzetništvo, kako bi zajedničkim snagama pokrenuli buduće poslove.

Otvarajući 5. Sajam lokalne samouprave i 12. Međunarodni sajam  preduzetništva „BIZNIS BAZA 2013″,  ministar lokalne samouprave i regionalnog razvoja Igor Mirović, kazao je da je prioritet Ministarstva lokalne samouprave i regionalnog razvoja  realizacija projekata u regionima i u oblastima u Srbiji koji imaju razvojni značaj i oko kojih se okuplja više gradova i opština, a da je sajam prilika da se razmotre mogućnosti i dogovore dalje aktivnosti u cilju zajedničke saradnje i u skladu sa sloganom sajma koji kaže „povežite se“.
Sajmovi će trajati do 29. novembra u Hali 1 Beogradskog sajma, a najavljen je i bogat prateći program, niz prezentacija i seminara namenjenih i predstavnicima lokalnih samouprava i privrednicima. Predviđeni su i seminari koje organizuje Nacionalna agencija za regionalni razvoj, a biće predstavljena Reforma poreske uprave.
Svi gradovi i opštine učesnici, uključujući i Batočinu, na sajmu predstavljaju svoje potencijale, kako privredne, tako i ljudske. Sa druge strane, privrednici su tu u traganju za potencijalima, ali i radi uspostavljanja kontakata sa drugim preduzećima kako bi napravili nove korake u razvoju sopstvenog posla.
Opština Batočina je, kao redovan učesnik ove sajamske manifestacije, i ovoga puta imala jedan od najboljih štandova na kome su zainteresovanim investitorima i donatorima kroz multimedijalne sadržaje predstavljeni naši turistički, kulturni i privredni potencijali.

 

26.11.2013.  Da mašta može svašta, pokazali su još jednom mali lutkari na 18. Lutkarskom edukativnom festivalu  u Batočini. Učešće na LUTKEF-u uzelo je šest osnovnih škola i dva vrtića, a na repertoaru je bilo devet fantastičnih lutkarskih predstava, tako da je žiri i ove godine imao zaista težak zadatak. Učesnici su bili podeljeni u tri grupe: predškolski , mlađi i stariji uzrast. Prisutnima se, najpre, obratila direktorka Osnovne škole u Batočini, magistar Snežana Đorđević, zatim je sve učesnike i posetioce pozdravila i direktorka Lutkefa, magistar Ana Milovanović, a nakon toga se krenulo na jedno zanimljivo putovanje na koje su publiku vodili gosti iz okolnih škola, ali i domaćini, OŠ “Sveti Sava” Batočina.

Svaka predstava donosila je novu priču, nov događaj iz sveta mašte, oživljen igrom lutaka kojima bi mali glumci udahnuli život, a publika zaista uživala. Osnovna škola “Sveti Sava” se i ove godine pokazala kao izvanredan domaćin i sa velikim zadovoljstvom ugostila lutkare iz Lapova, Požege, Beloševca, Kragujevca i Elimira. U kategoriji predškolskog uzrasta  za najbolju, izabrana je predstava “Palčica” koju su izveli lutkari PU “Naša mladost” iz Lapova. U kategoriji mlađeg uzrasta pobedila je OŠ “Dragiša Luković Španac” iz Beloševca predstavom “Veselo povrće”, a u kategoriji starijeg uzrasta trijumpfovala je OŠ “Svetozar Marković Toza” iz Elemira predstavom “ Šumska hajka”. Pozorištance “Zvonce” se, za kraj, predstavilo “Pričama iz morske ulice”, nastupivši revijalno i po ko zna koji put pobralo simpatije i burne aplauze publike. Svi učesnici 18. Lutkefa dobili su zahvalnice, a pobednici vredne nagrade, koje je obezbedila Osnovna škola “Sveti Sava” Batočina.

 

25.11.2013. Destoro mladih iz Batočine bilo je u prilici da besplatno boravi sedam dana na Kopaoniku povodom seminara za omladinske informatore u okviru projekta “Omladinski info servis”, koje finansira Ministarstvo omladine i sporta republike Srbije. Nosilac projekta je Udruženje “eBusiness Club” iz Lapova, a partneri na projektu Kancelarije za mlade Lapova i Batočine. Seminar je održan u prostorijama Kragujevačkog dečijeg odmarališta na Kopaoniku u periodu od 15. do 22. novembra, gde su mladi pored svakodnevnih aktivnosti kreirali slikovne i video poruke u cilju podrške kampanji “NE, govoru mržnje u Srbiji”.

Mladi su se upoznali i sa novinarskom, ekološkom i muzičkom radionicom, ali su aktivno učestvovali i u sportskim aktivnostima. Svoje slobodne vreme iskoristili su na pravi način, obilazeći znamenitosti ove prelepe planine: Pančićev vrh, Markov kamen i ostale prirodne lepote. Po rečima koordinatorke Kancelarije za mlade, Saške Orlović, i mladih iz Lapova i Batočine, njihova očekivanja su ispunjena u potpunosti, a utisci fantastični. Ovi kreativni mladi ljudi uzeli su  učešće u stvaranju džingla za Omladinski info servis koji se nalazi na sajtu KZM Batočina.
Veliku zahvalnost mladi učesnici duguju i opštinama Batočina i Lapovo koje su omogućile boravišne takse za sve mlade na sedmodnevnom seminaru.

 

22.11.2013. Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić posetio je danas Batočinu i u Industrijskoj zoni “Brzan” obišao radove na izgradnji pogona italijanske kompanije “Moretto”. Batočinu je, osim premijera, obišao i predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković Palma, a njih dvojica su se pre posete kompaniji “Moretto” sastali sa predsednikom opštine Batočina Radišom Miloševićem. Dačić, Marković i Milošević su potom u prisustvu vlasnika kompanije Alfredina Moretta, predstavnika italijanske ambasade i više stotina zvanica, prisustvovali svečanom postavljanju metalne konstrukcije, što predstavlja i zvaničan početak radova na izgradnji pogona.

 - Ovo je već treći put u prethodnih nekoliko meseci da sam u prilici da prisustvujem ili otvaranju radova ili obilasku toka radova na onim investicijama gde je dolazak investitora obezbedio Dragan Marković Palma. Reč je, zapravo, o više stotina, a možda čak i hiljadu zaposlenih na ove tri lokacije, što je samo deo onih aktivnosti koje se sprovode. Svi znamo da je osnovni problem u Srbiji visoka stopa nezaposlenosti, ona je danas 24 odsto i jedna je od najviših u Evropi. To, praktično, znači da je stopa kod mladih ljudi 50 odsto, iz čega proizilazi da je polovina mladih ljudi, ustvari, nezaposlena. Zato je danas, u uslovima ekonomske krize kada to nimalo nije lako, zaista jedno vrhunsko herojsko delo – otvaranje novih radnih mesta. Toga nema bez investicija, domaćih ili stranih. Imajući u vidu celokupnu situaciju, nama je svaki investitor dobrodošao, rekao je, obilazeći Industrijsku zonu „Brzan“, premijer Srbije.
Kompanija “Moretto” bavi se proizvodnjom kovanih limova i odlivaka koji se koriste u automobilskoj industriji. Kontakt sa italijanskim investitorom ostvaren je prilikom posete privredno-političke delegacije Srbije Italiji, koju je organizovao Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodina.
- Ja sam danas srećan čovek jer sam posredovao da se uspostavi ovaj poslovni kontakt kada smo išli u Vareze i Milano. Predsednik opštine Batočina je tada upoznao ovog investitora i veoma brzo će ovde početi da radi 50 radnika. Mi se nećemo zaustaviti na ovome, već ćemo i dalje voditi gradonačelnike, predsednike opština i privrednike iz Srbije u druge gradove i države i uspostavljati nove poslovne kontakte. Nije samo Batočina napravila dobru poslovnu saradnju; to su učinili i Trstenik, Novi Pazar, Vranje, Ćuprija…, a otvaranje novih radnih mesta prioritet je svih nas, poručio je Dragan Marković Palma.

Skupština opštine Batočina na nedavno održanoj sednici jednoglasno je usvojila odluku da predsedniku SG Jagodina dodeli posebno priznanje za doprinos privrednom razvoju opštine Batočina. Priznanje je Markoviću u Industrijskoj zoni “Brzan” uručio predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević.
- Fabrika za proizvodnju kovanih limova i odlivaka za autoindustriju koju otvara italijanski investitor izuzetno je važna za Batočinu. Vrednost ove investicije je četiri miliona evra, a u njoj će posao naći ukupno 130 radnika. Veliku zahvalnost dugujemo vlasnicima kompanije “Moretto”, jer su prepoznali potencijale naše opštine koja je u najkraćem roku obezbedila sve uslove neophodne za početak izgradnje fabrike. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i Draganu Markoviću Palmi, na čiju inicijativu je privredno-politička delegacija iz Srbije prošle godine posetila Milano, kada smo i uspostavili prve kontakte sa kompanijom “Moretto”. Rezultat te komšijske saradnje sa Markovićem je danas pred nama, a ja sam ubeđen da ovo neće biti jedina fabrika italijanskih investitora u Batočini, zaključio je prvi čovek batočinske opštine.

 

20.11.2013. Odbornici Skupštine opštine Batočina su na današnjoj sednici usvojili Odluku o budžetu opštine Batočina za 2014. godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je budžet u visini od 388.050.000,00 dinara. Za izvršenje odluke o budžetu odgovoran je predsednik opštine, koji je ujedno i naredbodavac za izvršenje budžeta, dok je, osim njega, za zakonito i namensko korišćenje sredstava raspoređenih ovom odlukom odgovoran i načelnik opštinske uprave.
Pre usvajanja Odluke o budžetu, odbornici su usvojili i Odluku o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu opštine Batočina za ovu godinu. Opštinski budžet je nakon ovog rebalansa ostao nepromenjen, a samo su izvršene promene po aproprijacijama, tako da i sada iznosi 373.265.836,90 dinara.

Skupština je na današnjoj, dvanaestoj sednici, jednoglasno usvojila Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu u opštini Batočina, kao i Predlog odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji opštine. U zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, određene su prva, druga, treća, četvrta i industrijska zona.
Jednoglasnim izjašnjavanjem usvojen je i Predlog odluke o dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Predlog odluke o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu životne sredine.
Odbornici u lokalnom parlamentu su odmah na početku, pre usvajanja zapisnika sa prethodne sednice, usvojili i zaključak kojim je predviđeno da, zbog hitnosti, u toku dana svaka od političkih stranaka i koalicija koja ima svoje predstavnike u Skupštini opštine Batočina pokuša da, preko svojih poslanika iz okruga, izlobira i učini sve kako Sudska jedinica u Batočini ne bi bila ugašena. 
Jednoglasno je Skupština opštine Batočina je na današnjem zasedanju usvojila odluku o dodeli posebne plakete predsedniku Skupštine grada Jagodina, Draganu Markoviću Palmi, zbog doprinosa privrednom razvoju opštine Batočina.

 

19.11.2013. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na današnjem zasedanju usvojili Predlog odluke o budžetu opštine Batočina za 2014. godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je budžet u visini od 388.050.000,00 dinara.
Veće je, inače, pre usvajanja Predloga odluke o budžetu, usvojilo i Predlog odluke o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu opštine Batočina za ovu godinu. Opštinski budžet je i nakon ovog rebalansa ostao nepromenjen, dok su samo izvršene promene po aproprijacijama, tako da i sada iznosi 373.265.836,90 dinara.

Opštinsko Veće je na današnjoj, četrnaestoj sednici, jednoglasno usvojilo Predlog odluke o visini stope poreza na imovinu u opštini Batočina, kao i Predlog odluke o određivanju zona i najopremljenijih zona na teritoriji opštine. U zavisnosti od komunalne opremljenosti i opremljenosti javnim objektima, saobraćajnoj povezanosti sa centralnim delovima opštine, odnosno radnim zonama i drugim sadržajima u naselju, određene su prva, druga, treća, četvrta i industrijska zona.
Jednoglasnim izjašnjavanjem usvojen je i Predlog odluke o dopuni odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Predlog odluke o utvrđivanju posebne naknade za zaštitu životne sredine.
Članovi Veća usvojili su i odluku o utvrđivanju ekonomski najniže cene u okviru taksi tarife po kojoj se auto-taksi prevoz mora obavljati na teritoriji opštine Batočina. Ovom odlukom definisane su dve taksi tarife prema kojima start iznosi 50, vožnja po kilometru 50, odnosno 60 dinara i čekanje po času 400 dinara. Odlukom o određivanju auto-taksi stajališta na teritoriji opštine Batočina predviđena su ukupno 18 taksi mesta na stajalištima koja su locirana u Ulici Kralja Petra I kod Karađorđevog trga, zatim u Ulici Cara Dušana kod autobuske stanice i u Njegoševoj ulici kod Doma zdravlja.    
Odlukom o minimumu procesa rada za vreme štrajka u Javnom komunalnom preduzeću „7. juli“, koja se našla pred Većem, utvrđen je minimum procesa rada u skladu sa Zakonom, gde je komunalna delatnost od javnog interesa, a prekid rada bi zbog prirode posla mogao da ugrozi život i zdravlje ljudi i da nanese štetu velikih razmera. Obezbeđenje minimuma procesa rada je u ovoj odluci jasno definisano, a nadzor nad primenom ove odluke vršiće opštinska komunalna inspekcija.
Opštinsko veće je jednoglasno odlučilo i da se dopuni Rešenje o promeni naziva određenom broju ulica i davanju naziva bezimenim ulicama u Batočini. Shodno ovoj odluci, ulica od nadvožnjaka u Gornjoj mali, gledano iz pravca Batočine, do raskrsnice puteva za Sinorski potok i Gornjomalsko groblje, ubuduće će nositi naziv Ulica Aleksandra Simića, u čast tragično nastradalog pripadnika MUP-a Srbije. Inicijativu za određivanje naziva ulice u Gornjoj mali podnela je grupa građana iz ovog dela Batočine, a uzeta je u obzir činjenica da je Aleksandar Simić tragično nastradao i da je bio žrtva u trenutku kada je život tek bio pred njim.

 

14.11.2013. Vito Turi, vlasnik italijanske kompanije “Gruppo Turi” koja u Jagodini počinje sa proizvodnjom kuhinja i Davide Tommasi, generalni menadžer u ovoj kompaniji, posetili su danas Batočinu i u razgovoru sa predsednikom opštine Radišom Miloševićem istakli da su veoma zainteresovani da deo svojih poslovnih pogona izgrade u Industrijskoj zoni “Brzan”.
Kontakt koji je prvi čovek batočinske opštine uspostavio sa kompanijom Turi ostvaren je prilikom nedavne posete Bariju kada je u organizaciji predsednika Skupštine grada Jagodina, Dragana Markovića Palme, srpska privredno-politička delegacija, u kojoj je bio i Milošević, posetila italijansku regiju Pulju.

“Gruppo Turi”, gigant u proizvodnji kuhinjskih elemenata, čija će godišnja proizvodnja u Jagodini iznositi 55 miliona evra, 52 miliona plasiraće za izvoz u Rusiju, Tursku, Belorusiju, Kazahstan i države CEFT-a, dok je tri miliona evra namenjeno domaćem tržištu.
Italijani su, zapravo, zainteresovani da deo komponenata za fabriku u Jagodinu proizvode upravo u Brzanu.
- Rezultat protokola iz Barija koji je potpisalo 12 gradonačelnika i predsednika opština iz Srbije je upravo ova poseta Vita Turija. Mi ćemo sigurno sa italijanskim investitorom vrlo brzo postići dogovor o izgradnji pogona koji bi snabdevao proizvodnju u Jagodini i nadamo se da uposlimo oko 50 radnika, jer je svako radno mesto, bilo u Batočini, Surdulici ili Beogradu, u ovom trenutku itekako bitno. Izuzetno cenimo i napor Dragana Markovića Palme da se ta regionalna saradnja sa Italijanima podigne na viši nivo. Mi smo tokom prve posete Italiji obišli Milano i dogovorili saradnju sa “Morettom”, a nedavno smo bili u Bariju i gospodin Turi je već kod nas, rekao je Radiša Milošević, obilazeći sa gostima iz Italije Industrijsku zonu “Brzan” u kojoj svoje proizvodne kapacitete uveliko gradi “Moretto”.
“Gruppo Turi” na italijanskom tržištu postoji već 30 godina, ima 300 zaposlenih, a bavi se proizvodnjom kuhinjskih elemenata, sa godišnjim obrtom kapitala od 110 miliona evra.
- Fabrika Turi je u Jagodini i Batočini pronašla jednu veliku porodicu, gde smo naišli na izuzetno povoljnu klimu za otvaranje fabrike, neopterećenu birokratijom i nepotrebnom papirologijom, što je za nas, a i druge firme koje hoće da investiraju veoma važno. Iz tog razloga dobili smo još jaču volju i želju za većim investicijama. Daćemo sve od sebe da, kao i u Bariju, napravimo ozbiljnu fabriku, a predsednik Milošević je bio kod nas i uverio se kako to izgleda, jer, pobedili smo u Italiji, pobedićemo i u Srbiji, zaključio je Vito Turi.

 

13.11.2013. Glumci pozorišta „Bata Bulić“ iz Petrovca na Mlavi oduševili su sinoć batočinsku publiku sjajnim izvođenjem predstave „Balkanski špijun“ i još jednom jasno stavili do znanja da garant dobre zabave i vrhunske glume ne mora uvek da bude gostovanje nekog pozorišta iz prestonice sa poznatim glumcima.
Svako ko je sinoć prisustvovao izvođenju „Balkanskog špijuna“ Dušana Kovačevića na ovdašnjoj sceni, istinski je uživao. Predstava je i više nego dobro prihvaćena, o čemu svedoči višeminutni aplauz kojim su glumci nagrađeni na kraju.
Inače, reč je o adaptaciji Kovačevićevog teksta koji su veoma dobro preradili Nataša Ilić i Miloš Jagodić. Balkanski špijun, drama o političkoj paranoji Ilije Čvorovića, bivšeg miloševićevca, sada, posle revidiranja stava, lovca na haške optuženike.

Sledeći svoju paranoju, on proganja svog podstanara u kom vidi haškog optuženika, koji na duši nosi veliki broj zločina i zbog kog nam ne daju u Evropu. Da li je teza „Evropa nema alternativu“ kojom smo svakodnevno bombardovani od strane političara i medija postala naša kolektivna paranoja?
Batočince su sinoć, kroz tragi-komične scene „špijuna“, vodili Dobrivoje Petrović koji je bravurozno dočarao lik Ilije Čvorovića, Mirosalv Živadinović igrajući njegovog brata blizanca Đuru, te Ljubomir Denić u ulozi podstanara Jakovljevića i Suzana Stanković tumačeći lik Danice.

 

12.11.2013. Udruženje odgajivača sitnih životinja „Batočina 1984“ po sedmi put je organizovalo izložbu sitnih životinja i visokoletača u prostorijama bivše Trikotaže. Učešće  na izložbi uzelo je 53 izlagača iz Niša, Prokuplja, Rače, Natalinaca, Svilajnca, Kraljeva, Kruševca, Lapova, Gruže, Kragujevca i Batočine, a posetiocima je prikazano 520 eksponata, od toga: 19 rasa golubova, 6 rasa kunića i 13 rasa živine. Po rečima predsednika udruženja, Gorana Karića, ove godine je zabeležen fantastičan odziv, kako izlagača, tako i posetioca. Diplome i pehare dobili su svi učesnici, a za ovogodišnjeg pobednika i šampiona izložbe proglašen je golub „staroholandski kapuciner“. Izložbu su padržale i pomogle: opština Batočina, opština Lapovo, Žarko Jeftić, Zoo butik „Rogot veterina“, a medijsku podršku pružili su TV „Centar“ i Radio „Batočina“.

 

07.11.2013. Pripadnici vatrogasnih i spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije Ministrastva unutrašnjih poslova Republike Srbije danas proslavljaju svoj dan, koji je ustanovljen pre dve godine.
Komandir vatrogasne jedinice Batočina, Dragan Mladenović, je tim povodom u izjavi za naš sajt rekao da je Uprava za vanredne situacije u Kragujevcu, odnosno tamošnja vatrogasno-spasilačka brigada, postupajući prema uputstvima pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Predraga Marića, sačinila Plan aktivnosti obeležavanja Dana vatrogasno-spasilačkih jedinica.

- Vatrogasno-spasilački odred u Batočini pokriva teritoriju opština Batočine i Lapovo ukupne površine 191 kvadratni kilometar, na kojoj živi oko 20000 stanovnika, rekao je on.
Inače, vatrogasne i spasilačke jedinice obeležavaju 7. novembar kao dan Službe, jer je tog dana 1834. godine doneta Uredba o gašenju požara koja predstavlja osnovu za razvoj pravne regulative u toj oblasti.

 

05.11.2013. Loše izdanje Sloge i Šumadinca obeležili su XII kolo Zone „Dunav“. Batočinci su poraženi na gostovanju Gruži 2:0, a Brzanci još ubedljivije u Žagubici, u susretu sa Homoljcem 3:0.
Osim ovih, ostali rezultati minulog vikenda manje-više bili su očekivani. Vodeći Zvižd je u Kučevu bio bolji od Mladog radnika iz Radinca 4:1, a istim rezultatom je i Karađorđe u Topoli savladao fudbalere Napretka iz Markovca. VGSK je u Velikom Gradištu trijumfovao nad ekipom Železničara iz Požarevca 3:1, dok su rezultatom 2:1 slavili Obilić u Živici u susretu sa Šumadijom iz Toponice, odnosno Morava koja se u Velikoj Plani sastala sa Šumadincem 1913 iz Natalinaca. Minimalnim rezultatom 1:0 fudbaleri Udarnika su u Lozoviku pobedili ekipu Borca iz Žabara.

I nakon ovog kola na tabeli Zone „Dunav“ vode Zvižd i Morava sa po 26 bodova, a prati ih Karađorđe sa 22. Šumadinac je na jedanaestoj poziciji sakupio 15, a Sloga na četrnaestoj 11 bodova.
Narednog vikenda oba naša predstavnika igraju pred svojim navijačima. Šumadinac će ugostiti VGSK, a Sloga fudbalere Karađorđa.
Za razliku od njih, sjajne partije u Šumadijskoj okružnoj ligi pružaju Lepenica i ŽSK. Žirovničani su nakon prošlonedeljnog trijumfa u Lapovu nad Lokomotivom u XII kolu savladali „fenjeraša“, ekipu Borca iz Pajsijevića 2:0, dok su njihove komšije u Stojniku nad Šumadincem ostvarili dvanaestu pobedu iz isto toliko utakmica. Sa skorom od +40 i gol-razlikom 43:3 umnogome su podsetili na zlatnu badnjevačku generaciju koja je početkom devedesetih ispisivala bogatu klupsku istoriju u tadašnjoj Drugoj saveznoj fudbalskoj ligi.
Dakle, Lepenica je prva u Šumadijskoj ligi sa 36 bodova, a ŽSK drugi sa 26. Žirovničani za vikend gostuju neugodnoj Šatornji, dok će Badnjevčani u loklanom derbiju dočekati Lokomotivu iz Lapova.

 

04.11.2013. Postavljanjem kamena temeljca u petak su i zvanično započeti radovi na izgradnji poslovnih pogona italijanske kompanije „Moretto d.o.o“, koja se bavi proizvodnjom kovanih limova i odlivaka.
Kamen temeljac za novu fabriku u Industrijskoj zoni „Brzan“ su, u prisustvu kompletnog opštinskog rukovodstva, položili Milašin Arsić, direktor firme i Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.
- Predugovor o investicionom ulaganju sa italijanskim investitorom potpisali smo početkom septembra meseca, a prema ovom dokumentu, „Moretto“ je bio u obavezi da izgradnju svojih industrijskih pogona započne u roku od najkasnije tri meseca. Ja sa ponosom mogu da kažem da su rokovi ispoštovani i mi sada ovde u Brzanu imamo pravo gradilište, a već za godinu dana u ovoj fabrici možemo da očekujemo i prve gotove proizvode, rekao je u zjavi za naš sajt Radiša Milošević.

Opština Batočina je, inače, ovu kompaniju, kao što je to bio slučaj i sa prethodnim investitorima, oslobodila plaćanja dažbina koje su u njenoj nadležnosti.
„Moretto d.o.o“ je u obavezi da ukupno u sklopu svojih poslovnih pogona uposli 50 radnika, od toga u toku naredne godine 30 procenata od ukupno planiranog broja zaposlenih i u toku 2015. godine dodatnih 70 odsto. Kao i ranije, od ukupnog broja zaposlenih, 70 procenata radnika mora imati prebivalište na teritoriji batočinske opštine.

01.11.2013. "Zaštita i sigurnost dece i mladih mora da bude prioritet u svim aktivnostima, projektima i programima omladinskog rada. Svi akteri koji se nalaze u direktnom kontaktu sa decom i mladima su nosioci dužnosti brige. U Srbiji se ne posvećuje dovoljno pažnje ovoj tematici, a situacija koju zatičemo u oblasti omladinskog rada, u odnosu na obučenost ljudskih resursa, je alarmantna. Postoje pojedinačni slučajevi koji se bave prevencijom i kreiranjem sigurnog okruženja za decu i mlade, dok se ostatak omladinskih programa najčešće sprovodi stihijski, bez uspostavljenih neophodnih politika i procedura“, istakla je predavač Jelena Milanović, aktivista Omladine Jazas-a Kragujevac na protekloj radionici održanoj u Batočini, u organizaciji Kancelarije za mlade Batočina. Radionicu je pratilo dvadesetak učesnika, uglavnom učenici i profesori batočinskih škola, koji su interaktivno učestvovali u njoj.

Gost radionice bio je i komandir policijske ispostave Batočina, Jovo Milošević, koji je prisutnima naglasio važnost saradnje između mladih i policije, i ovom prilikom je savetovao mlade da ne potiskuju svoje probleme, već ih  podele sa bližnjima, a u krajnjem slučaju ukoliko situacija postane delikatna, obrate se Centru za socijalni rad i Policijskoj stanici.

 

29.10.2013. U organizaciji Skupštine grada Jagodina u Beč je otputovala delegacija od 540 studenata i 60 privrednika, predsednika opština i gradonačelnika, predstavnika MUP-a Srbije, Privredne komore Beograda i profesora sa univerziteta. Deo studenata sa visokim prosekom u Beč je otputovalo avionom, dok su ostali studenti put austrijske prestonice krenuli iz Jagodine autobusima, u nedelju, 27. oktobra u večernjim satima. Delegacija, sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom u kojoj su, pored predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića i batočinski studenti, najpre će se u Beču sastati sa šefom Direkcije za međunarodne odnose grada Beča, Andreasom Launerom, a zatim će predsednici i gradonačelnici 12 opština iz Srbije u Privrednoj komori Beča, razgovarati sa direktorkom odseka za međunarodne odnose, Gabrijelom Firer, o mogućnostima ulaganja. Ovo je četvrti put da Skupština grada Jagodina organizuje odlazak studenata u Beč, a  ova grupa od 540 studenata je ujedno i najveća.

“Želimo da naši studenti vide kako izgleda Beč, grad koji je 2013.godine proglašen kao najbolji grad za mlade na svetu. Država, u saradnji sa gradovima i opštinama, treba da pomogne da se otvore nova radna mesta da bi mladi ljudi, kada završe fakultete, ostali da žive u Srbiji. Jagodina je lider kada je dovođenje investitora u pitanju i mi ćemo do kraja ove godine imati 7 potpisanih ugovora sa stranim investitorima, a te investicije, direktno će omogućiti zapošljavanje 2000 ljudi.“ izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ uoči polaska delegacije za Beč. On je ovom prilikom ukazao na dobru saradnju sa zvaničnicima više od 60 gradova i opština u Srbiji.
„Poznato je da veliki broj investitora iz Austrije posluje u Srbiji i naš zadatak će biti da one koji žele da ulažu u Srbiji, pozovemo da dođu u Centralnu Srbiju, imajući u vidu da imamo najpovoljnije uslove za investitore. I drugi gradovi i opštine koji su sa nama u delegaciji, ponudiće svoje potencijale na sastancima u Privrednoj komori Beča. Podećam da su predstavnici nekoliko srpskih gradova u više navrata kao članovi delegacije u organizaciji Dragana Markovića Palme, među kojima je i Batočina, na ranijim putovanjima ostvarili određene poslovne kontakte i saradnju, rekao je predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević.
Pored sastanaka sa zvaničnicima grada Beča i u Privrednoj komori, drugog dana posete Beču privredno-politički deo delegacije posetiće grad Sankt Pelten koji se nalazi na 50-tak kilometara od Beča, gde će ih primiti predsednik Skupštine Donja Austrija, Hans Pencam, a obići će i pivaru „Eger“, kao i fabriku pločastog materijala. Što se studenata tiče, zbog velikog broja, oni će u nekoliko grupa tokom dva dana posetiti više istorijskih i kulturnih znamenitosti, među kojima dvorac Šenbrun i Bečki univerzitet, gde će se upoznati sa njihovim  načinom i uslovima studiranja.

 

28.10.2013. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana pružili su nedelju najbolju partiju u dosadašnjem toku prvenstva. Oni su pred svojom publikom savladali favorizovanu ekipu Karađorđa iz Topole rezultatom 4:0, a mrežu gostiju po dva puta pogađali su Nemanja Đurić i Miroslav Petković.
Koliko je prijatno Šumadinac iznenadio, toliko svoje navijače razočarala Sloga. Šumadija iz Toponice je iz Batočine odnela sva tri boda, slavivši 2:0.
U prilično neefikasnom XI kolu Zone „Dunav“ Morava iz Velike Plane je u Žabarima bila bolja od Borca 3:1, a Mladi radnik u Radincu od Udarnika iz Lozovika 2:0. Gruža je u Markovcu kao gost trijumfovala nad Napretkom 1:0, a istim rezultatom je i Zvižd u Kučevu savladao fudbalere Obilića iz Živice. Dva susreta završena su bez golova, i to u Požarevcu između Železničara i Homoljca iz Žagubice, odnosno u Natalincima gde su se sastali Šumadinac 1913 i VGSK iz Velikog Gradišta.
Zvižd i Morava vode na tabeli Zone „Dunav“ posle XI kola sa po 23 boda, ispred Karađorđa koji je sakupio 19. Šumadinac je osmi sa 15, a Sloga trinaesta sa 11 bodova.
U narednom kolu Šumadinac gostuje Homoljcu u Žagubici, a Sloga fudbalerima Gruže.

 

25.10.2013. U organizaciji Kancelarije za mlade Batočina, pred više od 400 mladih, Jedinstveni đački parlament srednjih škola Kragujevca izveo je predstavu ,,Moderna Pepeljuga" na sceni Kulturno turističkog centra ,,Dositej Obradović’’u Batočini.
Moderna Pepeljuga je omladinski projekat, podržan od strane Ministarstva omladine i sporta na konkursu ,,Mladi su zakon" za Šumadijski okrug, a sprovodi se uz pomoć Udruženja građana za socijalni razvoj ,,Sunce", kao resurs centra. Cilj ove predstave je da se pokaže međugeneracijsko razumevanje i tolerancija, kroz izvođenje predstave na tekst iz bajke Pepeljuga, ali preveden u moderno doba. Ciljna grupa bili su učenici osnovne i srednje škole.
Ovu predstavu pored batočinaca,  imaće prilike da gledaju i mladi iz Topole, Knića i Kragujevca.

 

24.10.2013. Na osnovu Protokola o saradnji opštine Batočina i grada Jagodine batočinski studenti biće u prilici da posete austrijsku prestonicu od 28. do 30. oktobra.
Mogućnost da krenu na ovo putovanje imaće i brucoši, a kriterijum za njih je odličan uspeh iz srednje škole.
Ovom prilikom studenti će posetiti više bečkih fakulteta, kako bi se upoznali sa načinom studiranja svojih kolega u Beču, kao i više kulturno-obrazovnih ustanova.
Na put u Beč, zajedno sa studentima, krenuće i 12 predsednika i predstavnika gradova i opština koji su nedavno boravili u italijanskom gradu Bariju.
Posetu studenata Beču finansira grad Jagodina na čelu sa predsednikom Skupštine grada Jagodina Draganom Markovićem Palmom, a delegaciju batočinskih studenata predvodiće predsednik opštine Batočina Radiša Milošević.
Kako saznajemo, današnja poseta Radiše Miloševića Jagodini imaće za rezultat još jednu povoljnost za studente iz Batočine. Naime, od sledeće školske godine određeni broj studenata sa teritorije opštine Batočina moći će besplatno da se školuje o trošku grada Jagodine u tom gradu.
Kako je u izjavi za naš sajt rекао Milošević, uskoro će Jagodinu posetiti predstavnici italijanske regije Pulja i Ruske Federacije gde se očekuje razgovor o novim investicionim ulaganjima. Jagodina će tada ponuditi saradnju svim opštinama potpisnicama protokola o saradnji, a svakako i komšijskoj Batočini. Takođe, dodao je predsednik opštine Batočina, očekuje se da će vrlo brzo, osim italijanskog Moretija kod nas doći novi investitori.
Italijanska firma Moreti je već započela radove na izgradnji proizvodnih pogona, a napominjemo da je dolazak ovog investitora plod saradnje opštine Batočina i grada Jagodine.

 

22.10.2013. Svesni toga kakav problem psi lutalice predstavljaju za građane, kao i činjenice da se njihov broj stalno povećava, ali i da je sve više nesavesnih građana koji pse truju supstancama opasnim i za ljude, opština Batočina još jednom je preduzela inicijativu na humanom hvatanju pasa lutalica.
Slične akcije na teritoriji naše opštine i ranije su sprovođene, poslednja u nizu u junu mesecu, a kako u našem okruženju ne postoji ustanova koja ispunjava sve zakonske uslove u pogledu odgovarajuće organizacije higijeničarske službe na humanom hvatanju pasa lutalica, za obavljanje ovih poslova, koji su uponedeljak realizovani, angažovano je Komunalno javno preduzeće „Đunis“ iz Uba. 
U okviru ove, redovne akcije, u Batočini je uhvaćeno ukupno devet pasa, a iz Opštinskih fondova apeluju na vlasnike pasa da se adekvatno staraju o svojim kućnim ljubincima, kako bi doprineli smanjenju broja pasa lutalica koji predstavljaju opasnost po građane, ali i veliki higijenski i zdravstveni problem naše sredine.

 

22.10.2013. Udruženje zа mlаde „Pozitivа“ iz Bаtočine svečаno je otvorilo uređeno izletište u šumi Rogot, po projektu „Log out – go out!“ koji je odobren nа konkursu „Mlаdi su zаkon” rаspisаnom od strаne Udruženjа „Sunce“ kаo Resurs centrа zа Šumаdijski okrug, а uz finаnsijsku podršku Ministаrstvа omlаdine i sportа.
Člаnovi udruženjа „Pozitivа“ želeli su dа omoguće mlаdimа iz Bаtočine dа dobiju uređeno mesto nа kome će moći dа provode vreme u prirodi, аli i dа orgаnizuju sportske i rekreаtivne аktivnosti. Uređenjem izletištа, koje je udаljeno svegа kilometаr od centrа Bаtočine, omogućili su mlаdimа dа vreme provedeno zа rаčunаrom, sаdа zаmene borаvkom u prirodi.

U okviru omlаdinskog projektа mlаdi su se, sem uređenjа, bаvili i ekologijom, pа su od reciklаžnog mаterijаlа prаvili klupe i kаnte zа otpаtke koje su postаvljene. Tаkođe postаvili su i sprаve zа igru koje će moći dа koriste nаjmlаđi.
Gosti na otvaranju izletišta bili su člаnovi grupe „Vihor“ koji su govorili o znаčаju sportа zа osobe sа invаliditetom i zаjedno sа mlаdimа iz Bаtočine demonstrirаli svoje sportske veštine u streličаrstvu i stonom tenisu.

 

21.10.2013. Batočinski predstavnici Sloga i Šumadinac nastavljaju po sistemu „toplo-hladno“. Nakon što su u prethodnom kolu ostvarili pobede, Brzanci ubedljivu pred svojom publikom nad Šumadijom, a Sloga na gostovanju Napretku, minulog vikenda bili su neuspešni.
Brzanci su prilično lako poraženi u Gruži 3:1, dok je Sloga minimalnim rezultatom 1:0 izgubila u Živici od Obilića.
U X kolu Zone „Dunav“ najubedljiviju pobedu ostvario je VGSK koji je u Velikom Gradištu deklasirao fudbalere Borca iz Žabara7:1, a zanimljivo je bilo i u Toponici gde je Napredak iz Markovca kao gost savladao Šumadiju 4:2. Pobedu na strani ostvario je vodeći Zvižd i to u Lozoviku nad Udarnikom 2:1, a siguran je bio i Karađorđe koji je u Topoli lako izašao na kraj sa ekipom Železničara iz Požarevca 3:0. Homoljac je u Žagubici slavio nad Šumadincem 1913 iz Natalinaca 2:0, a Morava u Velikoj Plani u susretu sa Mladim radnikom iz Radinca 1:0.
Zvižd iz Kučeva je i dalje prvi na tabeli Zone „Dunav“ sa 20 bodova, koliko ima i drugoplasirana Morava. Karađorđe je treći sa 19, a Obilić četvrti sa 18 bodova. Nakon ovog kola Šumadinac zauzima desetu poziciju sa 12, a Sloga jedanaestu sa bodom manje.
U narednom kolu koje je na programu za vikend, Šumadinac dočekuje fudbalere Karađorđa, a Sloga u Batočini igra sa Šumadijom.

 

18.10.2013. Standard koji je postavljen u svetu filmske industrije koristeći 3D tehnologiju, donedavno je bio privilegija samo velikih centara kakvi su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac. Međutim, u poslednje vreme mogućnost da ovakve filmove pogledaju imaju i male sredine.
Filmska publika u Batočini juče je bila u prilici da uživa u čak tri projekcije hit ostvarenja „Štrumpfovi 2“, od 16 i 18 časova, i „Vulverin“ od 20 sati, zahvaljujući putujućem bioskopu iz Novog Sada.

 

16.10.2013. Na inicijativu Dragana Markovića Palme, predsednika Skupštine grada Jagodine, u Vranju je prošle nedelje 31 gradonačelnik i predsednik opštine iz Srbije, iza kojih stoje 1,9 miliona građana, potpisao protokol o saradnji. Vranjski protokol, kako ga je nazvao inicijator ideje, prvi je slučaj u Srbiji od uspostavljanja parlamentarnog života da su interesi građana ujedinili one za koje su na izborima glasali.
- Potpise su stavili predstavnici svih političkih opcija, čime je potvrđena naša osnovna ideja po kojoj su nam interesi i kvalitet života građana u prvom planu, rekao je predsednik opštine Batočina Radiša Milošević.

Dragan Marković Palma je rekao da protokol podrazumeva širok spektar saradnje i međusobne pomoći od socijalnih, preko sportskih, kulturnih, ekonomskih i privrednih do finansijskih pitanja, što će potpisnicima pomoći da se za sve i svašta „ne trči u Beograd“.
Vranjski protokol su potpisali Aleksinac, Apatin, Arilje, Batočina, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Crkva, Bor, Valjevo, Vranje, Zrenjanin, Jagodina, Knjaževac, Kruševac, Lajkovac, Leskovac, Negotin, Nova Varoš, Novi Pazar, Obrenovac, Požarevac, Raška, Rekovac, Stara Pazova, Surdulica, Topola, Trstenik, Ćićevac, Ub, Užice i Čačak.

 

14.10.2013. Izuzetno uspešni u IX kolu Zone „Dunav“ bili su Šumadinac iz Brzana i Sloga iz Batočine. Brzanci su na svom terenu golovima Ilije Stojanovića u 56., Srećka Petrovića sa bele tačke u 72. i Filipa Kneževića u 82. minutu rutinski savladali Šumadiju iz Toponice rezultatom 3:0, dok je Sloga na gostovanju u Markovcu osvojila vrlo važna tri boda savladavši Napredak 2:1. Treću prvenstvenu pobedu Batočincima doneli su Aleksandar Marković u 64. i njegov imenjak Keljević osam minuta kasnije.

Deveto kolo Zone „Dunav“ obeležili su poraz vodećeg Zvižda u Kučevu od Morave iz Velike Plane 1:0 i pobeda Karađorđa iz Topole na gostovanju Šumadincu 1913 u Natalincima, takođe 1:0, a istim rezultatom Obilić iz Živice slavio je u Lozoviku nad Udarnikom, kao i Železničar koji je u Požarevcu dočekao Gružu. Najubedljiviju pobedu minulog vikenda ostvario je Borac koji je u Žabarima trijumfovao nad Homoljcem iz Žagubice 4:2, dok su u Radincu Mladi radnik i VGSK iz Velikog Gradišta podelili bodove 1:1.
Nakon ovog kola na tabeli Zone „Dunav“ prilično se „zakuvalo“. Vode Zvižd, Železničar i Morava sa po 17 bodova, a slede Karađorđe i Borac sa po 16. Šumadinac je na osmoj poziciji sakupio 12, a Sloga na devetoj bod manje.
U narednom kolu Sloga gostuje Obiliću, a Šumadinac Gruži.

 

12.10.2013. Pod motom „Ljubav prema deci, pre svega“ obeležena je dečija nedelja u celoj Srbiji, pa i u Batočini, a ove godine usmerena je na povećanju nataliteta u našoj zemlji. Sedmica posvećena najmlađima protekla je kroz niz aktivnosti učenika, učiteljica i nastavnika u OŠ „Sveti Sava“. Druženje učenika se odvijalo kroz razne radionice, upoznavanjem dece sa njihovim pravima, učeničkim parlamentom, raznim predavanjima, ali i zamene uloga učenika i njihovih nastavnika.

Mališani od 2. do 4. razreda, zajedno sa učiteljicama organizovali su na trgu Dečiji vašar, gde su prolaznici i namernici mogli za malo novca kupiti veoma interesantne stvari i igračke, prvaci su se zabavljali i slali poruke ljubavi kroz Dečiji škrab, a oni malo stariji, učenici od 5. do 8. razreda bili su učesnici vešto organizovanog Sajma hrane. U okviru dečije nedelje upriličena je i poseta predsedniku opštine, organizovane priredbe mlađih i starijih uzrasta, a po svemu sudeći, ono u čemu su najviše uživali bio je maskenbal gde su se najmlađi poistovećivali sa svojim omiljenim likovima iz crtanih filmova, serija i bajki, prepustivši se svetu mašte koja ih je ponela do nebeskih visina. Na priredbi povodom prijema prvaka u Dečiji savez, preslatki prvačići imali su svoj prvi javni nastup, a raspevanom priredbom starijih zaokružena je Dečija nedelja u sali Kulturnog centra. „Ova nedelja, podsetila je još jednom sve nas na važnost najmlađih“ – poručili su odrasli.

 

11.10.2013. Prvi sastanak mreže eko-poverenika Stalne konferencija gradova i opština održan je juče u beogradskom centru Sava.
Mreža eko-poverenika predstavlja novinu u organizaciji SKGO, a osnovana je sa ciljem unapređivanja komunikacije među članovima radi efikasnijeg obavljanja nadležnosti u oblasti zaštite životne sredine na lokalnom nivou, kao i pripreme jedinice lokalne samouprave u procesu evro-integracija.
U radu mreže učestvuju predstavnici gradova i opština koji neposredno rade na poslovima zaštite životne sredine i inspekcije iz oblasti zaštite životne sredine, a prvi sastanak mreže bio je posvećen njenom konstituisanju i međusobnom upoznavanju, kao i unapređivanju komunikacije u domenu zaštite životne sredine.
- Prvi sastanak predstavlja uvod u čitavu ovu priču, a mi danas razmatramo kakav je sistem organizacije eko-poverenika i koji su problemi, odnosno da pokušamo da vezu između Ministarstva zaštite životne sredine i onih koji sprovode zakone iz ove oblasti unapredimo i da čujemo kako i na koji način možemo delovati na nacionalnom, pokrajinskom, okružnom i lokalnom nivuo, rekao je na prvom sastanku mreže eko-poverenika Radiša Milošević, predsednik Odbora SKGO za zaštitu životne sredine i predsednik Opštine Batočina.
Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora SKGO za zaštitu životne sredine istakla je da je mreža zamišljena kao dobar vid komunikacije koji će omogućiti da se brže i jednostavnije sve informacije koje su bitne za lokal proslede svim kolegama na lokalu, a sa druge strane moguće je brže doći do svih podataka koji su nam potrebni, između ostalog, i u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

 

10.10.2013. Urnebesna muzička komedija „Pevaj, brate“, koja je pre skoro tri godine punila pozorišta kako u Srbiji, tako i van granica naše zemlje, dobila je nastavak.
Publika u Batočini je drugi deo ovog kultnog ostvarenja, koje je u međuvremenu ekranizovano, među prvima u zemlji imala priliku da pogleda, odmah posle Vrščana.
Na nastavak predstave ovdašnja publika reagovala je više nego pozitivno, a provereni trio koji je samouvereno vladao scenom, neretko je bio prekidan dugim i gromoglasnim aplauzima.
Radnja drugog dela predstave „Pevaj, brate“ događa se u Albaniji gde Marijan Dević (Andrija Milošević), Uroš Džemić U-Džeil (Milan Vasić) i Goran Ćirković Fajta (Milan Kalinić) učestvuju u izboru za „Pesmu Evrovizije“.

Njih trojica izabrani su da brane boje Srbije na „Evrosongu“, a bend „Pevaj, brate“ u trenutku kada počinje ova smešna i pomalo gorka priča, čeka da bude pozvan na scenu i „otpraši“ pesmu koja se visoko kotira na evrovizijskim kladionicama. Postoje tu mali problemi, svi predstavnici su sabijeni u bivše bunkere, nisu na glamuroznom bekstejdžu, jer su se na generalnoj probi potukli predstavnici Grčke i Nemačke. Članovi benda spremni su da se popnu na muzički krov Evrope, ali nerešeni politički odnosi u našem delu Evrope, te karakteri glavnih junaka učiniće da misija „Evrovizija“ postane gotovonemoguća misija.
Predstava „Pevaj, brate 2“ scenariste Stevana Koprivice i producenta Miodraga Bate Karadžića posle premijere 16. oktobra u Domu sindikata, imaće i turneju po Srbiji i u dijaspori.

09.10.2013. Utakmice prvog kola fudbalskog KUP-a na teritoriji opštine Batočina odigrane su danas, a dve ekipe su prolaz u polufinale obezbedile posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.
Izuzetno zanimljivo bilo je u Milatovcu gde je, u ovom trenutku možda i najkvalitetnija ekipa u čitavoj Međuopštinskoj ligi „JUG“, Sloga, savladala ŽSK iz Žirovnice sa linije penala 4:3, dok je u regularnom delu susreta bilo 0:0.

Od daljeg učešća u najmasovnijem fudbalskom takmičenju oprostila se i Lepenica iz Badnjevca. Uspešnija od nje bila je batočinska Sloga koja je najpre vodila 2:0, ali tokom 90 minuta nije uspela da materijalizuje početnu prednost. Lider Šumadijske lige je najpre izjednačio, a potom i poveo 3:2, ali je do kraja zonaš kraj Lepenice izjednačio i konačno trijumfovao u penal-završnici 6:3.
Rezultatski, verovatno najlakši zadatak imao je Šumadinac iz Brzana koji je i više nego ubedljivo u Lapovu savladao Lokomotivu 3:0.
Susret između Mladosti i Badnjevca nije odigran, a plasman u narednu rundu ostvarili su fudbaleri iz Crnog Kala.
Utakmice polufinala na programu su u sredu, 16. oktobra. U Batočini se sastaju Sloga i Šumadinac, a u Crnom Kalu Mladost i Sloga iz Milatovca. Oba meča igraju se od 15 časova.

 

 

08.10.2013. Minulog vikenda odigran je prvi ovosezonski fudbalski derbi u okviru Zone “Dunav” između Sloge iz Batočine i Šumadinca iz Brzana. Utakmica je završena bez pobednika, 1:1, a zanimljivo je da su oba pogotka postigli igrači Sloge koji su imali priliku da na samom kraju meča postignu i treći.
Mreže su tokom prvog dela susreta mirovale, a onda je najpre Mirković u 53. minutu postigao autogol za 0:1, da bi samo dva minuta posle toga Stefanović vratio rezultatski egal.
Gosti su mogli I do sva tri boda, ali je njihov udarac zaustavila ststiva, ali je, ipak, junak meča postao čuvar mreže gostiju Stojanović koji je u 90. minutu uspeo da odbrani jedanaesterac koji je izveo Marković.

Prilično neočekivani rezultati obeležili su VIII kolo Zone “Dunav”, a gosti su ostvarili čak tri pobede, i to poslednjeplasirani Napredak iz Markovca nad Obilićem u Živici 3:2, Železničar iz Požarevca u susretu sa Šumadijom u Toponici 4:1 i lider Zvižd iz Kučeva koji je bio bolji na gostovanju u Velikom Gradištu od VGSK-a rezultatom 2:1.
Od ostalih susreta beležimo sigurne pobede domaćina, Morave u Velikoj Plani nad Udarnikom iz Lozovika 3:2 i Gruže nad Šumadincem 1913 iz Natalinaca od 2:0, dok su mreže mirovale u utakmicama u Topoli između favorizovanog Karađorđa i Borca iz Žabara, odnosno Homoljca i Mladog radnika iz Radinca koji je igran u Žagubici.
Nakon ovog kola na tabeli se izdvojio Zvižd sa 17 bodova, a prate ga Železničar i Morava sa po 14. Šumadinac je jedanaesti sa devet, a Sloga trinaesta sa bodom manje.
U narednom kolu Šumadinac u Brzanu dočekuje fudbalere Šumadije iz Toponice, dok Sloga putuje u Markovac na megdan Napretku.

 

07.10.2013. Turistička ponuda Centralne Srbije predstavljena je na zajedničkom štandu na 46. Međunarodnom sajmu koji je juče završen u Novom Sadu. Na štandu Centralne Srbije – Srce Srbije, jednom od najposećenijih na čitavom sajmu, osim Batočine, predstavili su se grad Kragujevac i šest opština u okruženju – Rekovac, Rača, Knić, Topola, Lapovo i Despotovac.
Posebnu pažnju na batočinskom delu štanda, koji je opremio Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“, izazvala je replika Šumadinca i Šumadinke u tradicionalnoj narodnoj nošnji pored kojih su posetioci imali priliku da se fotografišu.
Direktor Centra, Jasmina Mladenović, istakla je da je ovakav vid izlaganja na zajedničkom štandu, odnosno zajednički nastup turističkih organizacija na sajamskim manifestacijama, posebno za male sredine kao što je naša, izuzetno bitan, a značajno smanjuje troškove.
Osim Srbije, turističku ponudu tur-operaterima predstavio je i veliki broj agencija i turističkih organizacija iz Republike Srpske, Slovenije, Hrvatske, Federacije BiH, Makedonije, Rumunije, Mađarske i Crne Gore.
Uporedo sa sajmom turizma, u Novom Sadu su od 3. do 6. oktobra organizovani Sajam lova, ribolova i sporta „Lorist“ i Međunarodni sajam konjarstva.

 

06.10.2013. Na tradicionalnoj manifestaciji „Obredni hlebovi“ zabeležena je velika posećenost, kao nikada do sada. Održana je po sedmi put u organizaciji Udruženja domaće radinosti „Zlatne ruke Batočine“ i KTC „Dositej Obradović“, u saradnji sa OŠ „Sveti Sava“ i Sredjom školom „Nikola Tesla“, a pod pokroviteljstvom opštine Batočina. Učešće na manifestaciji uzelo je preko dvadeset udruženja i pojdinaca iz cele Srbije. Izložba radova je upriličena u holu Kulturnog centra, koji je bio pretesan ove godine za brojne učesnike i posetioce. Predstavljeno je bogatstvo ručnih radova, hlebova, proizvoda od keramike, ukrasnih torbi, cvetnih aranžmana, nakita, pčelinjih i travarskih proizvoda.

Ovom prilikom pripremljen je i bogat kulturno-umetnički program na gradskom trgu, gde su se predstavili učenici recitatorske i dramske sekcije, kao i učenici muzičke škole. Veliko oduševljenje izazvala je modna revija u okviru koje su članovi Udruženja za mlade „Pozitiva“, ali i oni najmlađi predstavili rukotvorine Zlatnih ruku Batočine: šumadijske košulje, kape, šalove, rukavice, ogrtače i haljinice. Prisutnima se obratila predsednica udruženja, Lela Radić, izrazivši veliko zadovoljstvo zbog brojnih gostiju i velike posećenosti, a zatim je svim učesnicima i saradnicima uručila zahvalnice za učešće na „Obrednim hlebovima“. Publika je za kraj uživala u Folklornom ansamblu „Šumadija“ Batočina koji je izveo Zapadnu Srbiju, a nakon toga trgom je odjeknulo narodno kolo koje je spojilo i stare i mlade, i učesnike i posetioce, potvrdivši još jednom da smo mi narod velikog srca i veselog duha, narod koji poštuje svoje korene i tradiciju, koji zna da prepozna prave vrednosti i od zaborava sačuva pravi smisao običaja.

 

03.10.2013.  Omladinski info servis je projekat koji realizuje Udruženje „eBusiness Club“ Lapovo u saradnji sa Kancelarijama za mlade Lapovo i Batočina, a u celosti finansira Ministarstvo omladine i sporta. Tim povodom održana je promocija projekta, na kojoj su predsednik udruženja EBC, Aleksandar Popović i koordinatori Kancelarija za mlade, Miloš Nikolić i Saška Orlović upoznali mlade sa predstojećim aktivnostima, predviđene ovim projektom.

Realizacijom ovog projekta, mladi Batočine i Lapova dobili su informativni sajt koji će u narednom periodu služiti kao  informativni servis na lokalu i koji će povezivati mlade ova dva mesta sa javnim i privatnim sektorom kroz međusobnu razmenu informacija. Prezentaciji je, pored ostalih, prisustvovala Radmila Milutinović, pomoćnica predsednika opštine Batočina, naglasivši da će lokalna samouprava nastaviti da podržava mlade, kako finansijski, tako i logistički. Promociji projekta prisustvovalo je 20-ak mladih, većinom učenici Srednje škole „Nikola Tesla“, kojima su ovom prilikom podeljene majice i promotivni materijal. Medijsku podršku  pružili su TV Centar Svilajnac, Radio Batočina i KTC „Dositej Obradović“.

 

02.10.2013. Zgrada Opštinske uprave u Batočini zaključno sa prvim hladnim danima delimično je promenila svoj izgled.
Naime, na ovom objektu izvršena je zamena i urađena rekonstrukcija postojeće stolarije novom od PVC materijala.
Ukupna vrednost ovih radova koje je finansirala Opština Batočina iznosila je 2,25 miliona dinara, a po sprovedenom postupku javne nabavke radove je izvelo preduzeće „Kej d.o.o“ iz Valjeva.
Zamenom dotrajalih prozora u prizemlju i spratnom delu značajno će se smanjiti gubitak toplote i uštedeti energija tokom nastupajućih hladnih meseci.

 

01.10.2013. Utakmica VII kola Šumadijske okružne lige koja je u nedelju igrana u badnjevcu, na stadionu „Pod Šupljajom“, izdvojila je Lepenicu kao neprikosnovenog lidera ovog takmičenja.
Badnjevčani su sedmom prvenstvenom pobedom iz isto toliko susreta i impozantnom gol-razlikom 30:3, napravili pet bodova viška u odnosu na najbližeg pratioca, ekipu ŽSK-a iz Žirovnice, koji je u minulom kolu poražen na gostovanju Junkovcu 3:0.
Poslednji u nizu koji je pred liderom okružne lige položio oružje je Prvi srpski ustanak iz Orašca koga su iz Badnjevca ispratili sa sedam pogodaka u mreži – 7:0.

Kreatori ubedljive pobede Lepenice su Marko Ranković koji je mrežu gostiju „načeo“ u 16. minutu, Đorđe Dukić koji je na 2:0 povisio golom sa bele tačke u 39. minutu, a ostalih pet pogodaka viđeno je u drugih 45 minuta. Kao na traci ređali su se golovi Ivana Trifunovića (55), Filipa Ilića (61. i 81. minut), Nenada Vasiljevića (66) i Predraga Vasiljevića u 83. minutu.
U ostalim susretima VII kola Šumadijske lige Beli orlovi su u Konjuši rezultatom 4:2 savladali Aranđelovac, Vinča je na svom terenu bila bolja od Borca iz Pajsijevića 1:0, a Šumadinac u Stojniku od Vitline-Bokanje iz Goroviča 2:1. Čak tri utakmice završene su bez golova, i to između Lokomotive i Banje u Lapovu, Šatornje i Marjana iz Knića i Karađorđa i Partizana iz Darosave u Rači.
Lepenica je nakon ovog kola ubedljivo prva sa maksimalnim 21 bodom, a prati je ŽSK sa 16.
Narednog vikenda lider gostuje Marjanu u Kniću, a Žirovničani dočekuju Aranđelovčane.

 

30.09.2013. U prisustvu ministra saobraćaja Aleksandra Antića, predsednika Skupštine grada Jagodina, Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Barija Emilia Mikelija i zvaničnika 12 gradova, članova delegacije koji su u organizaciji grada Jagodine boravili u radnoj poseti Bariju, u većnici načelstva ovog italijanskog grada potpisan je protokol o privrednoj, kulturnoj, turističkoj i sportskoj saradnji.
Potpisivanje sporazuma je zajednički predlog Markovića i Mikelia. Ministar Antić i gradonačelnici i predsednici opština posetili su i luku Bari i intezivirali razgovore o početku izgradnje Koridora 11. Povod za posetu Bariju bila je investicija kompanije koja u oktobru u Jagodini počinje sa realizacijom projekta o proizvodnji kuhinja, vrednog 28 miliona evra.

Osim predsednika Skupštine grada Jagodina, privredno-političku delegaciju koja je putovala u Italiju činili su još i gradonačelnici i predsednici opština Novog Pazara, Vranja, Užica, Zrenjanina, Zaječara, Batočine, Bele Crkve, Raške, Nove Varoši i Arilja.


 

26.09.2013. Političko-privredna delegacija Srbije, u kojoj je i predsednik Opštine Batočina, Radiša Milošević, prvog dana posete Italiji, razgovarala je sa čelnicima Administracije regiona Pulja i grada Barija.
U Vladi regiona Pulja delagaciju su primile ministarka za međunarodnu saradnju Silvija Godeli i mnistarka za ekonomiju Loredana Kapone, dok je u Skupštini grada Barija, domaćin našoj delegaciji  koju predvodi predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, bio gradonačelnik ovog italijanskog grada, Mikele Emilijano.
Zajednički razgovori, kojima je prisustvovala i ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović, vođeni su na  temu saradnje Srbije i Italije i u okviru nje, gradova i opština dve države, ali je  okosnica svih tema bio nastavak ulaganja italijanskih kompanija u Srbiji.

 

25.09.2013. Projekat „Servisi podrške za stare i osobe sa invaliditetom“ koji finansira Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, a partnerski sprovode Opština Batočina i Udruženje „Mostovi Šumadije“, ušao je u peti mesec realizacije.
Osnovni cilj ovog programa je pružanje usluge pomoći u kući i mobilnog kućnog majstora socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva u opštini, kao i osobama sa invaliditetom.
Osim toga, po rečima članova projektnog tima, ovoj grupi ljudi omogućeno je i pružanje psiho-socijalne podrške kroz individualne razgovore, savetovanja i sagledavanje trenutnog stanja i potreba korisnika.

Ukupan broj korisnika koji su uključeni u ovaj projekat trenutno je 38 i odabrani su, u dogovoru sa lokalnom upravom i Centrom za socijalni rad „Šumadija“, prema stepenu socijalne ugroženosti, izolovanosti i stanju potrebe za uslugama koje se pružaju.
Takođe, odabir angažovanih saradnika vršen je iz grupe socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Za poslove pomoći u kući, sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja, angažovane su četiri gerontodomaćice, a jedna od njih je Marija Nikolić, samohrana majka iz Batočine, koja je na zaposlenje dugo čekala.
- Izuzetno mi je drago što se nalazim među gerontodomaćicama koje su angažovane sa Biroa za zapošljavanje i imale priliku da učestvuju u ovom projektu. S obzirom na okolnosti i činjenicu da se do posla dolazi izuzetno teško, kao majci osmogodišnjeg sina, i ovih sedam meseci rada na programu puno mi znači. Iskreno se nadam da će usluga i posle okončanja projekta  biti nastavljena. Posao gerontodomaćice u početku mi je izgledao težak, međutim, kasnije sam upoznala korisnike, njihove navike i potrebe i mogu da kažem da sam sa svima ostvarila odličnu saradnju, a sigurna sam i da ću sa mnogima od njih i po okončanju ovog programa ostati u kontaktu, izjavila je za naš sajt Marija Nikolić.
Vrsta usluge koju gerontodomaćice pružaju individualno se razlikuje od korisnika do korisnika, ali se one prilagođavaju njihovim potrebama. Imajući u vidu da se najčešće radi o marginalizovanoj grupi ljudi, starim licima, u većini slučajeva prepuštenim sebi samima, uz kućne poslove i održavanje lične higijene, pažnja koju dobijaju od gerontodomaćica, puno im znači.
Inače, projekat „Servisi podrške za stare i osobe sa invaliditetom“ realizuje se do sredine januara meseca naredne godine. Permanentno se u lokalnoj zajednici vodi kampanja kojom se osobama iz okruženja ukazuje na probleme koje imaju stara lica i OSI, sa ciljem da se poveća solidarnost prema ovoj kategoriji stanovništva.

 

24.09.2013. Privredno-politička delegacija koju predvodi predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković Palma, otputovaće sutra u Bari, gde će boraviti od 25. do 28. septembra.
U delegaciji će biti 130 ljudi koji će u Bariju imati susrete sa potencijalnim italijanskim investitorima, najavljeno je juče na konferenciji za štampu u Beogradu, a njihov domaćin biće „Gruppo Turi“, najveći proizvođač kuhinja na Apeninima, koji dnevno proizvodi 400 kuhinja i treba da otvori fabriku u Jagodini.
U Bari će otputovati i gradonačelnici Novog Pazara, Vranja, Užica, Zrenjanina i Zaječara, kao i predsednici opština Raška, Bela Crkva, Nova Varoš, Arilje i Batočina.

Predsednici gradova i opština izrazili su očekivanje da će sklopiti nove poslove i istakli da cene napore Markovića koji ne želi samo da pomogne svom gradu i svojim privrednicima.
- Izuzetno cenimo napore gospodina Markovića da se na ovaj i ovakav način u našu zemlju dovedu strani investitori. Imao sam prilike da član iste delegacije koja je posetila Italiju budem i prošle godine, a uspešnu saradnju krunisali smo potpisivanjem predugovora sa kompanijom „Moretto“ koja je već započela izgradnju svojih poslovnih pogona, istakao je u izjavi za naš sajt Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina.
Skupština grada Jagodine je za sve članove privredno-političke delegacije iz Srbije obezbedila besplatno putovanje, sredstvima donatora i sponzora.

 

23.09.2013. „Mi smo, kada govorimo o periodu od prošlog do ovog septembra, zadovoljni, jer smo, pre svega, u okvirima našeg budžeta uspeli da realizujemo ili trenutno realizujemo sve one projekte koji se odnose na lakši i kvalitetniji život naših građana. Planski racionalno smo trošili sredstva koja smo imali na raspolaganju i, ubeđen sam, napravili smo značajan korak napred u mnogim oblastima, iako to nimalo nije bilo lako. Svakako ne želimo time da se zadovoljimo, jer uvek moramo težiti višim ciljevima i stalno podizati, koliko je to moguće, kvalitet života u našoj opštini“, rekao je povodom Dana opštine predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, i dodao da, kao i svaka druga lokalna samouprava u Srbiji, imamo problem da uskladimo želje i mogućnosti. Želje su ponekad prevelike, a mogućnosti premale. Ipak, napravili smo prioritete i trudimo se, koliko je god u našoj moći, da ih realizujemo.

Obraćajući se prisutnima, prvi čovek batočinske opštine istakao je da je za sve u Batočini i ove godine osnovni cilj otvaranje novih radnih mesta. Tajfun će u Brzanu, kako je rekao, sa malim zakašnjenjem, ali opravdano, uskoro započeti izgradnju poslovnih pogona, i naglasio da je u Batočinu došao još jedan strani investitor. „Nedavno smo potpisali predugovor o investicionom ulaganju sa italijanskom kompanijom „Moretto“ koja se bavi izradom kovanih limova i odlivaka i koja bi, prema potpisanom ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, trebalo da uposli 50 radnika“, naglasio je Milošević, uz konstataciju da završetkom autoputa dobija i naša opština, a parcele u badnjevačkom i žirovničkom polju predviđene su za industrijsku zonu.
Svečanosti koja je, kao i ranijih godina, upriličena u Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“, prisustvovao je veliki broj zvanica iz batočinske opštine, ali i iz Šumadijskog okruga.
Ovo je dvanaesti put da se, otkako su 2001. godine ustanovljene septembarske nagrade, zaslužnim pojedincima i kolektivima, koji su postigli zapažene rezultate, dodeljuju povelje i diplome „21. septembar“.
Na sednici Skupštine opštine Batočina održanoj 4. septembra odlučeno je da se u znak priznanja za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodele nagrade, i to:
Košarkaškom klubu „Sloga“ i Književnom klubu „Miodrag Petrović“ iz Batočine; Živojinu Đorđeviću, sportskom radniku iz Brzana; Đorđu Stevanoviću, kombajneru iz Žirovnice; Ivanu Aleksiću iz Batočine i Viktoru Grujiću iz Kragujevca, suvlasnicima preduzeća „Polipak“; Daliboru Popoviću, učeniku iz Brzana i Nikoli Milosavljeviću iz Batočine, đaku generacije Srednje škole „Nikola Tesla“.
U muzičkom delu programa nastupili su profesor gitare Aleksandar Stojić i vokalni solista Dušan Stojadinović, dok je u okviru Dana opštine Batočina upriličena i izložba slika nastalih na likovnim kolonijama „Sveti prorok Ilija“, koja je svečano otvorena u subotu, 21. septembra.

 

21.09.2013. U Galeriji Kulturno-turističkog centra u Batočini, povodom Dana opštine, upriličena je izložba slika likovnih stvaralaca čiji su radovi proteklih godina nastali tokom likovnih kolonija „Sveti prorok Ilija“ u Brzanu.
Svoje likovno stvaralaštvo predstavilo je desetak najeminentnijih slikara iz Kragujevca, Lapova, Batočine i Brzana: Miroslav Pavlović, Milovan Luković, Gordana Živanović, Biljana Videnović, Mina Bakliža, Jordan Erčević, Dragica Đorđević, Žika Ranković, Dragiša Stojiljković, Rade Pavlović i skulptor Života Denić.

Izložbu je otvorila direktorka Kulturnog centra, Jasmina Mladenović, naglasivši da je veoma srećna što su veliki umetnici našoj maloj opštini ukazali čast i svoje likovno stvaralaštvo podelili sa nama.
Posetioci su bili u prilici da vide prava umetnička dela, doživljena, viđena i predstavljena iz različitih perspektiva autora, a za one koji su propustili, izložbu mogu pogledati i narednih dana u holu Kulturnog centra.

 

20.09.2013. Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke, danas je batočinskim ulicama održan 23. po redu kros RTS-a “Kroz Srbiju”. Prema procenama, ove godine u našoj zemlji na krosu je učestvovalo oko 500.000 predškolaca i učenika osnovnih i srednjih škola.
I na teritoriji naše opštine deca su trčala i družila se sa vršnjacima. U samoj Batočini kros je tradicionalno organizovan u ulicama Kneza Milana Obrenovića pored škole i Kralja Petra I, sa ciljem ispred zgrade opštinske uprave. Najbolji takmičari razvrstani po uzrastima dobili su diplome i zahvalnice.

Ova manifestacija u programu Atletskog saveza Srbije opravdala je svoj cilj – očuvanje zdravlja najmlađe populacije i vratila devizu sporta u škole “U zdravom telu zdrav duh”.

 

19.09.2013. Javni čas duhovnosti u organizaciji nastavnika verske nastave OŠ „Sveti Sava“, a uz pomoć i podršku direktora škole, kao i kolega učitelja i nastavnika srpskog jezika, muzičke i likovne kulture, održan je juče u Kulturnom centru „Dositej Obradović“ u Batočini. Času su prisustvovali Slavica Đorđević, zamenik gradonačelnika Kragujevca, Zoran Vrbaški, predstavnik bratstva Saborne crkve pod čijim se patronatom organizuju Gospojinske svečanosti, jerej Petar Branković, predstavnici Škole za učenike oštećenog sluha u Kragujevcu, predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, sveštenici ove parohije, kao i veliki broj zaposlenih u javnim i kulturnim ustanovama opštine Batočina.

Prigodan program izveo je hor Osnovne škole, dramska sekcija viših razreda, recitatori viših i nižih razreda i lutkarska sekcija škole, a prisutni su mogli da vide i slike ikona nacrtane i obojene od strane učenika. Celi čas obeležen je pozitivnom atmosferom i krajnje pozitivnim utiscima.

 

18.09.2013. Zahvaljujući akciji koju sprovodi “Blic fondacija”, “Srce za decu”, šestočlana izbeglička porodica Petrović dobila je kuću u Milatovcu. Kuća je kupljena sredstvima donatora, njena vrednost je 1,16 miliona dinara, a ključeve novog doma uručio im je proslavljeni srpski fudbaler Savo Milošević.
Petrovići su sa Kosova izbegli još 1999. godine, svih ovih godina živeli su kao podstanari, promenili su na desetine stanodavaca, a useljenjem u novi prostor započinju novi život.
Petrovići su od novca prikupljenim u pomenutoj akciji dobili kuću sa suterenom, prizemljem i potkrovljem, sa devet ari placa, na kojem će uzgajati voće i povrće kako bi imali dovoljno hrane, prenosi “Blic”. Prvi put imaju i kupatilo, a donatori su ovu porodicu obradovali i novim frižiderom, šporetom, igračkama, garderobom i hranom. Glava porodice Milosav kaže da je sve nevolje koje su ga pratile u trenu zaboravio.

- Ne mogu da zamislim da sam ja ovo dobio. Prvi put kada su mi rekli da mi je dodeljena kuća mnogo sam se iznenadio i izvesno vreme nisam mogao to da prihvatim, kaže za naš sajt Milosav Petrović.
Ni proslavljeni fudbaler Partizana, Savo Milošević, nije mogao da sakrije emocije.
- Sreća Petrovića i mene čini srećnim.Ovo je jedna od najlepših akcija u Srbiji i posebno je važna jer je posvećena deci. Osmeh na licima Milosava, Mihaele i njihove dece je njihova najveća pobeda u životu. Dobili su krov nad glavom, a to je važno za normalno odrastanje dece. Pozivam sve koji mogu da pomognu da to i učine, poručuje Milošević koji im je poklonio 500 evra.
Ova porodica izbegla iz Kosova polja pre 14 godina goste iz “Blic fondacije” dočekala je tortom koju je Mihaela umesila zajedno sa ćerkama i na kojoj je bilo ispisano “Blic redakciji, zahvalna porodica Petrović”.
Novim meštanima Opštine Batočina pomoć će stići i od lokalne samouprave. Činu uručivanja ključeva porodici Petrović prisustvovala je i Radmila Milutinović, pomoćnica predsednika Opštine Batočina.
- Nama je drago da smo postali bogatiji za šest novih stanovnika, a sigurno je da ćemo i mi iz Opštine Batočina na čijoj teritoriji Petrovići sada imaju prebivalište, pomoći. U početku, verovatno, kupovinom nameštaja, a potrudićemo se i da jednom članu porodice obezbedimo zaposlenje, istakla je pomoćnica predsednika opštine.
Inače, zahvaljujući akciji “Blic fondacije”, od februara meseca ove godine najsiromašnijim porodicama, uglavnom izbeglim sa Kosova i Metohije, do sada je kupljeno ili adaptirano više od 70 kuća i stanova. Do sada je u “Blicovoj” akciji 10 porodica dobilo krov nad glavom ili im je dom renoviran, a oko 25 porodica dobilo je nameštaj, belu tehniku, kompjutere, hranu, garderobu, igračke i sredstva za higijenu.

 

16.09.2013. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana gostovali su u V kolu Zone „Dunav“ ekipi Železničara u Požarevcu, a taj susret završen je bez pobednika 1:1.
Sloga iz Batočine je, prema rasporedu, juče trebalo da gostuje Borcu u Žabarima, međutim, ovaj meč je odložen, pa će se Borac i Sloga sastati naknadno.
U ostalim utakmicama petog kola dunavske zone vodeći Zvižd je na svom terenu bio bolji od Gruže 4:2, a poslednjeplasirani Šumadinac 1913 je tek u ovom kolu ostvario prvu pobedu. U Natalincima je oružje položio Napredak iz Markovca 2:0, dok su čak tri susreta završena rezultatom 1:0, i to između Udarnika i Karađorđa iz Topole u Lozoviku i Mladog radnika i Šumadije iz Toponice u Radincu gde su trijumfovali domaći timovi, odnosno između VGSK i Obilića iz Živice u Velikom Gradištu u kome je slavio gost. Susret u Velikoj Plani između Morave i Homoljca iz Žagubice završen je nerešeno 1:1.

Na tabeli vodi Zvižd sa 11 bodova, a prate ga Obilić sa 9, odnosno Karađorđe, Mladi radnik i Morava koji su sakupili po osam. Sloga na devetoj poziciji i utakmicom manje ima 6, a pretposlednji Šumadinac 5 bodova.
U narednom kolu koje se igra za vikend Sloga dočekuje fudbalere Šumadinca 1913, a Brzanci gostuju u Živici.

 

13.09.2013. U Kragujevcu je juče počeo jubilarni, deseti po redu Šumadijski sajam poljoprivrede, već duže najveća i najznačajnija jesenja agrarna manifestacija, koja će trajati do 15. septembra.
Prema broju učesnika i sadržajnosti ovogodišnja smotra nadmašila je sve dosadašnje.
Sajam poljoprivrede, koji je u početku bio regionalnog karaktera, prerastao je u međunarodnu manifestaciju, jer se među stotinak učesnika nalaze i izlagači iz Italije i Grčke.

Svoje izložbene prostore na ovoj poljoprivrednoj smotri imali su Udruženje „Zlatne ruke Batočine“ i „Pčelarstvo Pavlović“, koje im je, kao i ranijih godina, omogućila lokalna samouprava.U okviru trajanja sajma biće organizovane tradicionalne izložbe ovaca, krava, konja, svinja i sitnih životinja, a najavljeni su i okrugli stolovi, tribine predavanja i seminari iz oblasti agrara.

 

12.09.2013. Obaveštavaju se meštani opštine Batočina da će dana 13.09.2013. godine započeti radovi na izgradnji Gasno-merne regulacione stanice u industrijskoj zoni u Brzanu.
Radove izvodi „Visokogradnja inženjering“ doo iz Jagodine, investitor je „Srbija gas“ iz Beograda, a na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji investitora i opštine Batočina, zaključenom u cilju obezbeđivanja gasifikacije batočinske opštine.
Takođe, 13.09.2013. godine izvodiće se radovi na pranju i čišćenju ulica u centru varošice Batočina, a u cilju upriličavanja svečanosti koja se organizuje povodom dana opštine.
S tim u vezi, mole se meštani opštine Batočina, da svoja vozila parkiraju u sporednim ulicama, a u cilju nesmetanog izvođenja navedenih radova, od strane JKP „7. Juli“ Batočina.

 

11.09.2013. Prezentacija rezultata projekta kojim je izvršeno ispitivanje potencijala neposredne blizine izvorišta “Jasik” u Brzanu kraj Velike Morave, u cilju obezbeđivanja dodatnih količina vode za podmirivanje potreba batočinske varoši, obavljena je danas.
S’ obzirom na višegodišnji problem koji ima po pitanju vodosnabdevanja, Opština Batočina je pomenute poslove, vezane za ispitivanje izvorišta, poverila beogradskom “GECO inženjeringu”, koji se bavi projektovanjem u oblasti hidrogeologije i vodoprivrede.
Prema zaključenom ugovoru sa ovim društvom, izrađena je projektna dokumentacija vezana za izgradnju dva nova bunara, B-3 i B-4, uz analizu postojeće izdašnosti bunara B-1 i B-2, što bi, kao krajnji rezultat, imalo izgradnju sopstvenog sistema vodosnabdevanja.

Prezentaciji su, osim stručnjaka iz “GECO inženjeringa”, prisustvovali pomoćnik predsednika opštine Batočina Radmila Milutinović, načelnik Opštinske uprave opštine Batočina Dragiša Đuričković, zamenik predsednika Skupštine opštine Batočina Čedomir Petrović, kao i direktor opštinskih fondova Aleksandra Ivić i direktor JKP “7. juli” Nikola Dukić, sa saradnicima.
Kako je za naš sajt potvrđeno u Fondovima opštine Batočina, sproveden je postupak i narednih dana se očekuje zaključivanje ugovora o izradi idejnog i glavnog projekta magistralnog cevovoda za snabdevanje vodom naseljenih mesta Brzan, Kijevo i Dobrovodica.

 

09.09.2013. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana i Sloge iz Batočine ostvarili su maksimalan učinak minulog vikenda u okviru IV kola Zone „Dunav“.
Brzanci su do prvog trijumfa u novoj sezoni morali da čekaju sve do juče kada su rezultatom 2:1 savladali imenjaka iz Natalinaca, a do tri boda vodili su ih Miroslav Petković, letošnje pojačanje iz despotovačke Sloge, u 49. minutu i Perica Lazarević koji je mrežu Šumadinca 1913 zatresao u 54. minutu.
Istim rezultatom je i Sloga u Batočini slavila nad Mladim radnikom iz Radinca. Zonaša kraj Lepenice je u rano vođstvo doveo Miloš Živković već u četvrtom minutu, a važnu pobedu osigurao je Aleksandar Marković golom sa bele tačke u 34. minutu.

Inače, najubedljiviju pobedu u IV kolu zonskog stepena takmičenja, grupa „Dunav“, ostvario je Napredak koji je u Markovcu bio bolji od Borca iz Žabara 4:1, a efikasan je bio i Homoljac u Žagubici u susretu sa ekipom VGSK iz Velikog Gradišta 3:0. Obilić je u Živici trijumfovao nad Železničarem iz Požarevca 2:0, dok su tri susreta završena bez pobednika. Gruža i Udarnik iz Lozovika odigrali su 1:1, a golova nije bilo u Toponici gde su se sastali Šumadija i Zvižd iz Kučeva, kao ni u Topoli gde je igran derbi između Karađorđa i Morave iz Velike Plane.
Nakon ovog kola na tabeli Zone „Dunav“ vode Zvižd i Karađorđe sa po osam bodova, prate ih Morava i Šumadija sa po sedam, petoplasirana Sloga sakupila je šest, a pretposlednji Šumadinac četiri boda.
U narednom kolu koje se igra za vikend Sloga gostuje Borcu u Žabarima, a Šumadinac Železničaru u Požarevcu.
Treba reći i da su kadeti Sloge, takođe u okviru Zone „Dunav“, u Lapovu savladali fudbalere Lokomotive 4:1. I omladinci Sloge bili su uspešni za vikend. Oni su u istom rangu takmičenja bili bolji od svojih vršnjaka, Seljaka iz Mihajlovca, 1:0.

 

05.09.2013. Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević i predstavnici italijanske kompanije „Moretto“ imali su juče razgovor u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA) u kojoj im je potvrđeno da italijanski investitor koji bi uskoro trebalo za započne izgradnju svojih poslovnih pogona u Industrijskoj zoni „Brzan“, ispunjava uslove, odnosno može da aplicira za subvencije koje su predviđene za otvaranje novih radnih mesta.

„Moretto“ je juče Agenciji predao biznis plan za čiju realizaciju se traže sredstva, a iznos koji SIEPA odobrava nakon objavljenog javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava i sprovedenog postupka ocenjivanja projekta, kreće se u intervalu od četiri do deset hiljada evra po novom radnom mestu. Inače, sredstva se dodeljuju u zavisnosti od mesta ulaganja i ispunjenosti uslova i kriterijuma predviđenih uredbom.
Podsećamo, „Moretto“ se bavi proizvodnjom kovanih limova i odlivaka. U Industrijskoj zoni „Brzan“ na površini od dva hektara planira da izgradi proizvodnu halu kapaciteta 5000 kvadata, a do kraja 2015. godine trebalo bi da uposli ukupno 50 radnika.

 

04.09.2013. Jednoglasnim izjašnjavanjem odbornici u lokalnom parlamentu usvojili su danas odluku o poslovno-tehničkoj saradnji između Opštine Batočina i italijanske kompanije „Moretto“ koja se bavi proizvodnjom kovanih limova i odlivaka.
Prema juče potpisanom predugovoru o investicionom ulaganju, predviđeno je da „Moretto“ gradnju industrijskih pogona u Industrijskoj zoni „Brzan“ započne najkasnije za 90 dana, dok bi proizvodni proces u tim pogonima morao započeti u roku od 12 meseci od početka gradnje, na način i u skladu sa uslovima o kojima je www.sobatocina.org.rs juče pisao.

Takođe, predsednik opštine Batočina Radiša Milošević upoznao je odbornike na današnjoj i članove opštinskog veća na jučerašnjoj sednici o sastanku koji će danas sa italijanskim investitorima imati u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) o dodeli subvencija Moretu za otvaranje novih radnih mesta.
Odbornici su na današnjoj, jedanaestoj sednici, baš kao i članovi Opštinsnog veća Opštine Batočina na jučerašnjem, dvanaestom zasedanju usvojili odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2013. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostavrenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, ove prestižne nagrade, povelje i diplome, dobiće Književni klub „Miodrag Petrović“ i Košarkaški klub „Sloga“ iz Batočine, Živojin Đorđević, sportski radnik iz Brzana, Đorđe Stevanović, kombajner iz Žirovnice, Ivan Aleksić i Viktor Grujić, suvlasnici preduzeća „Polipak“ iz Batočine, Dalibor Popović, učenik iz Brzana i Nikola Milosavljević, đak generacije u srednjoj školi „Nikola Tesla“.
Na jučerašnjem i današnjem zasedanju odbornika i opštinskog veća usvojena je odluka o auto taksi prevozu putnika na teritoriji opštine Batočina. Ovom odlukom uređeni su posebni uslovi, organizacija i način obavljanja auto-taksi prevoza putnika na teritoriji i sa teritorije opštine Batočina.
U okviru tačke razrešenja i imenovanja dužnosti v.d. direktora Javnog komunalnog preduzeća „7. juli“ razrešena je Julijana Radenković, a na period od četiri godine imenovan Nikola Dukić.
Dužnosti člana školskog odbora Srednje škole „Nikola Tesla“ u Batočini razrešen je Goran Maksović, a imenovana Julijana Radenković.

 

03.09.2013. Opština Batočina i italijanska kompanija „Moretto d.o.o“ sa predstavništvom u Beogradu potpisale su danas predugovor o investicionom ulaganju prema kome bi italijanski investitor u Industrijskoj zoni „Brzan“ izgradio svoje fabričko postrojenje.
Potpisivanju ovog dokumenta prisustvovali su predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, direktor ove firme Milašin Arsić i njen vlasnik Moretto Alfredino.
Prvi čovek batočinske opštine u izjavi za naš sajt istakao je da će prema ovom dokumentu, gigant u proizvodnji kovanih limova i odlivaka kakav je „Moretto“, sa poslovnom tradicijom dugom 30 godina, početak gradnje industrijskih pogona započeti najkasnije za 90 dana, dok bi proizvodni proces u tim pogonima morao započeti u roku od 12 meseci od početka gradnje.

Reč je o površini od 2 hektara, a opština ovu kompaniju, kao što je to bio slučaj i sa prethodnim investitorima, osloboditi plaćanja dažbina koje su u njenoj nadležnosti.
Takođe, investitor je u obavezi da ukupno u sklopu svojih poslovnih pogona uposli 50 radnika, od toga u toku naredne godine 30 procenata od ukupno planiranog broja zaposlenih i u toku 2015. godine dodatnih 70 odsto. Kao i ranije, od ukupnog broja zaposlenih, 70 procenata radnika mora imati prebivalište na teritoriji batočinske opštine.
Saradnju sa Italijanima ugovorili smo vrlo brzo. Ovo je jedna velika i ozbiljna kompanija koja iz godine u godinu beleži rast proizvodnje, a prema svom biznis planu za Srbiju su predvideli ukupno šest miliona evra investicija koje bi trebalo da ulože kod nas. 2008. godine imali su promet od 11,7 miliona evra, a prošle godine je taj iznos uvećan za 50 procenata, istakao je Milošević koji je dodao da će odbornici u lokalnom parlamentu na sutrašnjoj sednici potvrditi ovu odluku. Već sutra u 11 i 30 očekuje nas sastanak u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) na kome će biti odlučeno o subvencijama koje bi „Moretto“ trebalo da dobije za otvaranje novih radnih mesta u našoj opštini, zaključio je Milošević.

 

02.09.2013. Osnovna škola „Sveti Sava“ postala je bogatija za 115 novih đaka prvaka. Tim povodom u fiskulturnoj sali za njih je organizovan svečani prijem gde su ih srdačno dočekali drugari i učiteljice i učitelji, buduće razredne starešine.
Najpre im se obratila direktorka škole, Snežana Đorđević, a zatim i predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, koji je mališanim poželeo srećan polazak u školu, roditeljima puno uspeha sa prvacima i, ujedno, uručio pakete sa školskim priborom, a razrednim starešinama poklon-čestitike sa po pet hiljada dinara, cveće i piće za srećan početak. Poklone je za decu i razredne starešine obezbedila lokalna samouprava, a sa prvacima će ove godine raditi devet učiteljica i dva učitelja u Batočini, Brzanu, Badnjevcu, Crnom kalu, Kijevu, Milatovcu, Prnjavoru i Žirovnici.

Istim povodom mladi lutkari iz Dečjeg pozorištanca „Zvonce“ dobrodošlicu svojim mlađim drugarima poželeli su izvođenjem predstave „Priče iz morske ulice“ kojom su trijumfovali na poslednjem Festivalu lutkarstva u Novom Sadu.

 

30.08.2013. Kapela u izgradnji na jednom od dva seoska groblja u Brzanu prethodne noći našla se na meti lopova.
Nesavesni građani iz ovog objekta, na kome su u toku završni radovi na krovnoj konstrukciji, odneli su cement pripremljen za završetak prilaza ovoj zgradi.
Fond za uređenje građevinskog zemljišta i komunalnu delatnost opštine Batočina povodom ovog slučaja policijskoj upravi podneo je prijavu protiv nepoznatih izvršilaca, a policijska istraga je u toku.

Predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, u izjavi za naš sajt, istakao je da je revoltiran najnovijim slučajem vandalizma, uz konstataciju da je žalosno što izgradnja jednog kapitalnog objekta kakav je, bez sumnje, seoska kapela, ne može proći bez ovakvih problema, a taj koji je posegao za krađom sa groblja, nema Boga u sebi, dodao je Milošević.
Inače, završetak radova na ovom objektu, posle krađe cementa, biće usporen, tako da će, izvesno je, rok prema kome bi kapela trebalo da bude privedena namena i građanima predata na korišćenje, biti prolongiran.

 

29.08.2013. U cilju poboljšanja opštih životnih uslova i kvaliteta izvođenja nastavnih aktivnosti, objekti osnovne škole „Sveti Sava“ širom batočinske opštine početak nove škosle godine dočekaće u novom ruhu.
Naime, opština Batočina u saradnji sa Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine finansira radove na rekonstrukciji koji se upravo izvode ili su završeni, a njihova vrednost iznosi oko 14 miliona dinara. Za izvođenje ovih radova angažovano je Građevinsko preduzeće „Kej“ iz Valjeva.
- Sa zadovoljstvom mogu da najavim da smo se za predstojeću školsku godinu, kada je reč o infrastrukturi, odnosno uređenju objekata u matičnoj školi i izdvojenim odeljenjima, pripremali vrlo ozbiljno. Na školama u Dobrovodici i Prnjavoru uradili smo termoizolaciju, kao i na školi u Badnjevcu koju smo i okrečili, dok trenutno vršimo zamenu stolarije, rekla je direktorka škole Snežana Đorđević.
Ona je još istakla da je u nekim učionicama u ovoj školi urađena unutrašnja izolacija kako bi se sprečila pojava vlage. U Badnjevcu je, takođe, urađena fasada, a predstoji spajanje školske zgrade sa sanitarnim čvorom. Fasada na objektima u Žirovnici i Kijevu je završena, a u matičnoj školi okrečeni su hodnici i urađen je deo učionica sa unutrašnjom izolacijom.

 

28.08.2013. Više desetina poljoprivrednih proizvođača iz gotovo svih batočinskih sela organizovali su danas protestnu vožnju traktorima do Batočine izražavajući na taj način nezadovoljstvo niskim otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, pre svega pšenice i kukuruza, podržavajući na taj način vojvođanske paore.
Oni su parkirali svoje radne mašine sa desne strane Ulice Kralja Petra I od autobuske stanice prema raskrsnici sa magistralom prema Kragujevcu, ne remeteći na taj način normalno odvijanje saobraćaja.

Osnovni problem, kako su u izjavi za naš sajt rekli poljoprivrednici, leži u činjenici da su cene poljoprivrednih proizvoda niže skoro 60 odsto u odnosu na prošlu godinu, a da su troškovi proizvodnje, istovremeno, porasli i do 40 procenata.
Inače, očekuje se da će u protestnu vožnju danas put Beograda krenuti više od 500 traktorista iz Vojvodine, kako bi zatražili prijem kod premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, sa namerom da im predlože mere za rešavanje problema na tržištu, na kojem su, kako tvrde, na delu monopoli, karteli i dogovori otkupljivača – uljara o otkupnim cenama.

 

26.08.2013. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana ukus pobede nisu osetili ni u drugoj prvenstvenoj utakmici u okviru tekuće sezone u Zoni „Dunav“. Oni su juče na premijeri pred svojim navijačima odigrali „mršavih“ 0:0 sa solidnim Mladim radnikom iz Radinca.
Sa druge strane, Slogini prvotimci nisu ni malo bili gostoljubivi u duelu sa Udarnikom. Goste iz Lozovika ispratili su sa pet golova u mreži – 5:1, čime su bitno popravili utasak nakon prošlonedeljnog nesrećnog poraza na gostovanju Moravi u Velikoj Plani.

U ostalim susretima II kola Zone „Dunav“ Železničar je u Požarevcu bio ubedljiv protiv Borca iz Žabara 4:1, Obilić je u Živici savladao fudbalere Šumadinca 1913 iz Natalinaca 3:1, a Šumadija u Toponici Moravu iz Velike Plane 3:2. Karađorđe je u Topoli minimalnim rezultatom trijumfovao nad Homoljcem iz Žagubice 1:0, dok su bodove podelili Gruža i VGSK iz Velikog Gradišta 2:2, odnosno Napredak i Zvižd iz Kučeva u Markovcu koji su odigrali bez golova.
Na čeonoj poziciji sa stopostotnim učinkom, nakon ovog kola, izdvojio se Karađorđe sa šest bodova, a prate ga Zvižd, Gruža, VGSK i Mladi radnik sa po četiri. Sloga je na šestoj poziciji sakupila tri, a Šumadinac na četrnaestoj samo bod.
Narednog vikenda Sloga gostuje Zviždu u Kučevu, a Šumadinac Borcu u Žabarima. Oba meča se igraju u nedelju, 1. septembra, od 16:30.

 

20.08.2013. Šumadijski poljoprivrednici koji su proletos zasadili kukuruz na oko 50.000 hektara, već više od mesec dana željno iščekuju kišu.
Stručnjaci iz oblasti agrara saglasni su da temperature vazduha ovih dana nepovoljno utiču na kukuruz koji je u fazi voštanog zrenja, a vrućine i nedostatak kiše već su obrale kukuruz sa pojedinih parcela.
Na tri ogledna polja u ovom delu Šumadije polovinom avgusta različito je stanje. U Cerovcu gde su sa Poljoprivrednom saveodavnom stručnom službom zasejani ZP i NS hibridi kukuruz je u dobrom stanju. Isto je i na parceli u Jovanovcu, dok PIONEER-ov kukuruz na oglednom polju u Gracu nije izdržao sušu – biljna masa se osušila.

Prema procenama stručnjaka, tropske temperature umanjiće ovogodišnji rod kukuruza od 30, do čak 50 odsto na pojedinim parcelama.
Situaciju, međutim, donekle može da popravi obilnija kiša, ukoliko bi pala u narednih deset dana.
Suša je, između ostalog, ostavila posledice na ratarske kulture, soju i suncokret, ali i na krmno bilje.

 

19.08.2013. Minulog vikenda, nakon odigranih superligaških i prvoligaških susreta, fudbalska lopta zvanično se zakotrljala i na zonaškim terenima. Premijeru u Dunavskoj zoni fudbaleri Sloge iz Batočine i Šumadinca iz Brzana neće pamtiti po dobru, s obzirom da su obe ekipe u prvom kolu zabeležile neuspeh – prvi minimalnim rezultatom u Velikoj Plani od Morave 1:0, a uspešniji tim u prethodnoj sezoni od Zvižda u Kučevu čak 3:0.

Interesantno je da je prvo kolo Zone „Dunav“ odigrano bez ijednog nerešenog meča, kao i činjenica da su sva tri debitanta poražena, Šumadija iz Toponice na gostovanju fudbalerima VGSK-u Velikom Gradištu 2:0, Napredak iz Markovca je istim rezultatom izgubio u Lozoviku od Udarnika, dok je u komšijskom derbiju Mladi radnik u Radincu savladao ekipu Železničara iz Požarevca 3:1. U ostalim susretima Karađorđe je u Topoli bio siguran protiv Obilića iz Živice 4:1, kao i Borac u Žabarima u duelu sa Šumadincem 1913 iz Natalinaca 3:0. Jedinu pobedu na strani u ovom kolu ostvarila je Gruža i to u Žagubici nad Homoljcem 3:1.
U narednom kolu oba naša predstavnika debituju pred domaćom publikom. Sloga u subotu sezonu kući otvara sa Udarnikom od 17:30, a Šumadinac dan kasnije u istom terminu igra sa Mladim radnikom.

 

15.08.2013. Kriminalistička policija pronašla je u ataru sela Brzan kod Batočine više zasada indijske konoplje. Procenjuje se da je na tim "plantažama" oko 200 kilograma marihuane, mada se veruje da ima i znatno više.
Kako su nam rekli u kragujevačkoj Policijskoj upravi tačna količina pronađene droge znaće se nakon što budu "požnjeveni" svi pronađeni zasadi. U policiji napominju da je reč o opsežnoj akciji koja se sprovodi na području Šumadije.

- U toku je seča indijske konoplje pronađene na području sela Brzan. Procenjuje se da je otkriveno oko dve stotine kilograma ove biljke, a tačna količina znaće se nakon završetka akcije koja je u toku i kada indijska konoplja bude izmerena - kažu u kragujevačkoj policiji.
Kako saznajemo u policiji, vešti "proizvođači" ove opojne droge svoje zasade maskirali su između njiva zasađenim kukuruzom. Reč je o plodnom zemljištu pored Velike Morave, gde svi zasadi daju dobre prinose. Neki su se, po svemu sudeći, odlučili da umesto pšenice, kukuruza, tu sade indijsku konoplju.
I pre nekoliko godina policija je na ovom području pronašla veće količine indijske konoplje.
- Intenzivno radimo na pronalaženju osoba koje su na ovom području gajile ovu biljku - kažu u policiji.
Pretpostavljaju da je reč o organizovanoj grupi koja marihuanu potom prodaje na ovdašnjim ulicama.

 

14.08.2013. Do početka fudbalskog prvenstva u Zoni „Dunav“ ostalo je još samo tri dana, a u batočinskoj Slogi sklapaju i poslednje kockice u mozaiku, svi se nadaju šampionskog tima i ostvarenja sna – plasmana u Srpsku ligu.
U odnosu na prošlu godinu tima je pretrpeo određene izmene, a svi u stručnom štabu, predvođeni iskusnim Miletom Stankovićem, realnim smatraju prelazak u viši rang takmičenja.

Slogu su tokom letnje pauze pojačali Vladimir Đokić iz Lepenice iz Badnjevca; Boban Ivanović iz jagodinskog Trgovačkog; Uroš Čarović i Ljubiša Stojiljković koji su minule sezone branili boje Partizana iz Bumbarevog brda; povratnik iz kragujevačke Slavije Aleksandar Mirković, kao i četvorica igrača koja su ugovorom bili vezana za Šumadiju 1903 – Boško Maslak, Stefan Jovanović, Nemanja Branković i Miloš Stamatović.
Klub se, sa druge strane, zahvalio na saradnji Dušanu Žiloviću koji je pojačao redove Sloge iz Despotovca, dosadašnjem kapitenu Marku Rankoviću koji je postao član prošle godine izvrsne Lepenice iz Badnjevca, Đorđu Jociću koji će karijeru nastaviti u imenjaku iz Burovca, Milošu Milojeviću novoj uzdanici novoformirane Mladosti iz Crnog kala koja će takmičenje započeti u okviru Opštinske lige Batočina, te Urošu Đorđeviću koji će se oprobati u Lokomotivi iz Lapova.
Sloga je na kontrolnim mečevima, iako to rezultati ne potvrđuju, prikazala solidnu igru, uz očekivanje da će forma njenih prvotimaca do početka sezone ići uzlaznom putanjom. Tokom prethodnih mesec dana Batočinci su remizirali sa Šumadincem iz Brzana 1:1 i kragujevačkim Arsenalom 2:2, dok su poraze pretrpeli od Trgovačkog iz Jagodine 4:2 i Radničkog u Svilajncu 5:1.
Zonaš kraj Lepenice se na premijeri sastaje sa Moravom u Velikoj Plani. Meč se igra u nedelju, 18. avgusta, sa početkom u 17:30.

 

12.08.2013. Asfaltiranje oko 1000 metara Železničke ulice u batočinskom Jeftića kraju završeno je u petak, a investitor ovih radova bio je Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina.
Radove na asfaltiranju pomenute deonice izvelo je kruševačko preduzeće „Tehnogradnja“, kako su za naš sajt rekli u Opštinskim fondovima, na osnovu zaključenog ugovora kojim je ugovoreno i asfaltiranje Lovćenske ulice u Batočini i prilaznog puta do lokalnog groblja u Kijevu.

Nakon ovih radova Privredno društvo „Tehnogradnja“ izvodiće preostale završne radove predviđene projektnom dokumentacijom i zaključenim ugovorom, u cilju obezbeđivanja neophodne funkcionalnosti i projektovane upotrebne vrednosti novoasfaltirane saobraćajnice, dodaju u Fondovima opštine Batočina.
Inače, tokom asfaltiranja navedene trase puta, Železnička ulica je bila zatvorena za saobraćaj, pa su meštani koji stanuju u njoj koristil alterneativne putne pravce.

 

11.08.2013. Kabina Mercedesovog kamiona, vlasništva beogradskog "Imleka", potpuno je izgorela sinoć oko 19 časova na autoputu Niš-Beograd kod sela Brzan, nedaleko od petlje za Kragujevac.
Prema nezvaničnim informacijama, požar je izbio zbog zapaljenja elektro-instalacija ispod haube motora.
Požar se nije proširio zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca i prisebnosti vozača Zorana Stankovića, koji je na vreme primetio dim iz motora, a zatim parkirao vozilo u zaustavnoj traci.
U cisternama kamiona i prikolice nalazile su se 23 tone mleka, a zbog tog incidenta, saobraćaj prema Beogradu, bio je u prekidu skoro jedan sat, tako da se formirala kolona vozila od oko dva kilometra.

 

09.08.2013. Kancelarija za mlade Batočina, Volonterski centar Kragujevac i Udruženje „Sunce“ Kragujevac u saradnji sa Udruženjem za mlade „Pozitiva“, 12. avgusta po peti put će obeležiti Međunarodni dan mladih. Tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana mladih je interkulturalnost. U okviru ove manifestacije organizovan je niz aktivnosti kroz koje će biti prikazano bogatstvo raznolikosti u tradiciji, kulturi, umetnosti i stilu življenja u Evropi i svetu.

Tim povodom, Batočinu su juče posetili mladi iz Poljske, Italije, Kanade, Japana, Južne Koreje, Turske, Španije i Rusije, a srdačnu dobrodošlicu poželelo im je Udruženje za mlade Pozitiva Batočina. Za početak, upriličena je šetnja kroz Batočinu i upoznavanje sa gradom, zatim su svi zajedno posetili crkvu i upoznali se sa njenim istorijatom, a nakon toga posetili su radionicu udruženja „Zlatne ruke Batočine“, gde ih je predsednica udruženja Lela Radić upoznala sa njihovim radom i demonstrirala rad na razboju. Druženje se nastavilo u cafeu Jaoj, gde su se učesnici kampa i mladi iz Batočine zabavljali i razmenjivali svoja iskustva uz osveženje i prijatne zvuke.

 

08.08.2013. Jedna od najpoznatijih svetskih firmi, „Coca-Cola“, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave, raspisala je konkurs za dobijanje aktivnih zona - fitnes centara u 45 gradova i opština.
U okviru sprovedenog Coca-Cola konkursa, gde su gradovi i opštine raspoređeni u tri kategorije, sa 15 teretana za svaku kategoriju opština i gradova, opština Batočina je u kategoriji malih opština, od ukupno 57 članica, osvojila svoju teretanu na otvorenom. Zahvaljujući entuzijazmu i upornosti Batočinaca koji su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta, kao i potrebu da kroz fizičku aktivnost poboljšaju svoje zdravlje i unaprede kvalitet života, zajedničkim snagama ostvaren je veliki uspeh, a aktivnim glasanjem Batočina je uspela da izbori plasman među prvih 15 opština u svojoj kategoriji i time osvoji teretanu, opremljenu savremenim fitnes spravama za vežbanje u prirodi, namenjenu svim meštanima opštine Batočina, i to potpuno besplatno.

Opština Batočina je danas prosledila kompletnu dokumentaciju, predviđenu projektom, kako bi ušla u prvih 10 opština koje su najbrže pripremile i dostavile traženu dokumetaciju, što će kompanija Coca-Cola sa partnerima i objaviti.

Opštine koje će dobiti teretanu su:

Male opštine:
BELA PALANKA               31855
BABUŠNICA                      31027
MALI ZVORNIK                 28130
DIMITROVGRAD               23604
NIŠKA BANJA                   22646
LAPOVO                             22367
BOSILEGRAD                    20372
BAČKI PETROVAC            19451
OPOVO                               18882
BOLJEVAC                          18526
NOVA VAROŠ                    17196
LAJKOVAC                         16747
OSEČINA                           16725
NOVI KNEŽEVAC             16561
BATOČINA                        14693

Srednje opštine:
MAJDANPEK                     44335
SVILAJNAC                        43670
PRIBOJ                                38021
ODŽACI                              29916
TUTIN                                 29679
SJENICA                             29307
BAJINA BAŠTA                  28645
NEGOTIN                           28283
PETROVAC NA MLAVI     28187
BOGATIĆ                            28104
KOVIN                                 28066
RAŠKA                                28039
KANJIŽA                             27920
ARILJE                                27767
ŠID                                      27752

Velike opštine:
ZAJEČAR                             46528
KIKINDA                             38751
SOMBOR                              37627
LAZAREVAC                       35732
BAČKA PALANKA             35435
PANČEVO                            35258
LOZNICA                             33203
NOVI PAZAR                       32950
VALJEVO                              32440
BOR                                       32293
ZRENJANIN                         32039
OBRENOVAC                       31933
UŽICE                                   31820
PIROT                                   31565
LESKOVAC                           31087

 

05.08.2013. Tradicionalni brzanski sabor posvećen Svetom proroku Iliji i ove godine okupio je veliki broj posetilaca, a centrala proslava uz prigodan kulturno-umetnički program održana je u petak u crkvenoj porti.
Ovogodišnji sabor, devetnaesti po redu, zajednički su organizovali Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine, Mesna zajednica Brzan i Crkvena opština Brzan, a kao i ranijih godina pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.
Obeležavanje praznika Svetog proroka Ilije započelo je 21. jula likovnom kolonijom koja je organizovana u porti brzanske crkve, a radove nastale tokom trajanja kolonije posetioci sabora imali su priliku da vide 2. avgusta u parohijskom domu kada je i upriličeno svečano otvaranje izložbe. Inače, na likovnoj koloniji učestvovalo je deset najeminentnijih umetnika, slikara i vajara, iz Kragujevca, Brzana, Batočine i Lapova.

Centralnoj proslavi prethodila su i takmičenja u ribolovu i gađanju glinenih golubova.
Na sam dan sabora, 2. avgusta, posle jutarnje liturgije usledilo je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe u kome je najbolji rezultat ostvarila ekipa Lovačkog udruženja „Rogot“ iz Batočine predvođena Nebojšom Trajkovićem i Miroslavom Radovanovićem.
Saborovanje su, u okviru pratećih aktivnosti, upotpunili izložba meda proizvođača „Pčelarstvo Pavlović“ iz Brzana i izložba rukotvorina u kojoj su ručne radove predstavile članice Udruženja „Zlatne ruke Batočine“ i „Moravske šarenice“ iz Lapova.
Posle višegodišnje pauze obnovljeno je takmičeje u višeboju, a oni najjači, najodvažniji i najspretniji nadmetali su se u četiri discipline – bacanju kamena s' ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju klipa i obaranju ruku. Najviše uspeha imao je Milan Mirković iz Batočine koji je trijumfovao u prvoj i četvrtoj kategoriji, Marko Prokić iz Sekuriča bio je najbolji u nadvlačenju klipa, a Mladen Nikolić iz Brzana u skoku iz mesta.
Kulturno-umetnički program započeo je svečanim defileom od spomen-doma do crkvene porte u kome se našlo više od tri stotine učesnika. Dvoiposatni program otvorio je specijalni gost sabora, virtuoz na violini Stefan Ilić, a potom su se redom smenjivali AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „Lapovo-Markovac“, KUD „Vuk Karadžić“ iz Badnjevca, KUD „Dukati“ iz Kragujevca, redovni učesnik sabora KUD „FRA“ iz Čačka i Folklorni ansambl „Šumadija“ iz Batočine.

02.08.2013. Đorđe Stevanović iz Žirovnice i Dragiša Matejić iz Batočine nagrađeni su na tradicionalnoj manifestaciji „Zlatno zrno Šumadije 2013“ koja je održana u Kragujevcu.
Stevanović je proglašen za najboljeg kombajnera, dok je Matejić osvojio treće mesto u kategoriji „najveći robni proizvođač uskladištene pšenice“.
U okviru iste manifestacije nešto ranije organizovan je „Zlatni otkos“ u kome su se bronzanim odličjem okitili Branislav Milanović, Jovan Jovanović, Petar Milanović i Nikola Kojić iz Dobrovodice.
Inače, završna svečanost poljoprivredne, turističke i kulturne manifestacije „Zlatno zrno Šumadije 2013“ čiji je domaćin ove godine bio grad Kragujevac, a organizatori Šumadijski upravni okrug i Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, održana je na Šumadija sajmu.
U okviru manifestacije organizovana je i izložba pekarskih proizvoda, a za najbolje pekare proglašene su pekara „Katarina“ iz Kragujevca, pekara „Jeftić“ iz Sipića i pekara „Biser“ iz Kragujevca.
Domaćin manifestacije naredne godine biće opština Aranđelovac.

 

01.08.2013. U okviru obeležavanja Sabora „Sveti prorok Ilija“ u brzanskoj crkvenoj porti organizovano je takmičenje u kuvanju gulaša. Za ovu manifestaciju bilo je prijavljeno ukupno šest ekipa, a najbolji gulaš pripremio je tim na čijem čelu se nalazio Nebojša Pavlović iz Brzana. Drugoplasirana je bila ekipa Davida Miloševića iz Batočine, dok je treće mesto pripalo Darku Milovanoviću i njegovoj družini iz Brzana.
Tročlani žiri koga su sačinjavali Čedomir Petrović, Predrag Milosavljević i Zoran Atanacković nije imao nimalo lak zadatak, a kao što je to običaj, i ovoga puta su se posebno ocenjivali boja, gustina, ukus, miris, ljutina i masnoća.
Pehare za tri prvoplasirane ekipe obezbedili su Organizacioni odbor Sabora „Sveti prorok Ilija“ i pokrovitelj manifestacije Opština Batočina.

 

31.07.2013. Brojne su aktivnosti koje se ovih dana realizuju u okviru Fondova opštine Batočina.
Prema rečima ndležnih, u toku su radovi na kapeli na seoskom groblju u Brzanu, intenzivno se radi na održavanju zelenih površina u čitavoj batočinskoj varoši, a izvode se i pripremni radovi posle kojih će uslediti asfaltiranje Železničke ulice u Donjoj mali. Prema najavama, pomenuta ulica novo ruho zaodenuće već tokom naredne sedmice.

 

30.07.2013. Pripаdnici Policijske uprаve u Krаgujevcu – Policijske stаnice u Bаtočini lišili su slobode Darka P. (18) i Nenada J. (26) iz Smederevske Pаlаnke, zbog postojаnjа osnovа sumnje dа su ukupno izvršili šest krivičnih delа teškа krаđа. Policijа je lišilа slobode i Stanka M. (31), tаkođe iz Smederevske Pаlаnke, zbog sumnje dа je izvršio krivično delo prikrivаnje.
Postoje osnovi sumnje dа su Dаrko P. i Nenаd J. 26. julа u 03 čаsа u Brzаnu obili prodаvnicu „Centаr“ iz koje su odneli 250 boksovа cigаretа i mаnji iznos novcа. Ukrаdene cigаrete, koje su uz posredovаnje Stаnkа M. pokušаli dа prodаju u Pаnčevu, policijа je pronаšlа.

Sumnjа se dа je, pored ove, Dаrko P., u 2013. godini, u Brzаnu obio još četiri prodаvnice, kаo i jednu u Mаrkovcu kod Velike Plаne. Iz njih je odnosio cigаrete, prehrаmbene proizvode i drugu robu. Rаsvetljаvаnje ovih krivičnih delа otežаvаlа je činjenicа dа ih je Dаrko P. izvršio u vreme kаdа je iz KPZ u Nišu, gde se nаlаzi nа izdržаvаnju zаtvorske kаzne, puštаn nа slobodne vikende.

 

29.07.2013. Posle slikarske kolonije kojom je zvanično otpočelo obeležavanje devetnaestog po redu Sabora „Sveti prorok Ilija“ u Brzanu, svoje umeće i preciznost pokazali su lovci i ribolovci iz ovih krajeva, ali i brojni gosti, pre svega iz Pančeva i susedne opštine Rače.
Takmičenje u ribolovu za ukupno osam ribolovaca i dvanaest lovaca koji su gađali glinene golubove organizovano je na i oko Velike Morave.
Treće mesto na takmičenju u ribolovu zauzeo je Nebojša Đokić iz Batočine, drugo mesto pripalo je Danilu Đokiću, takođe iz Batočine, dok je titulu pobednika poneo Dejan Ristić iz Brzana.

Uzbudljivo je bilo i u nadmetanju lovaca. Treće mesto u gađanju glinenih golubova zauzeo je Milan Milanović iz Brzana, drugo Miladin Todorović iz Batočine, a zlatna medalja za prvo mesto pripala je mladom lovcu iz Brzana Aleksandru Milanoviću.
Svi učesnici dobili su majice i zahvalnice, a najbolji su sa sobom poneli i medalje.

 

22.07.2013. Obaveštavaju se meštani opštine Batočina da je, u skladu sa povoljnim meteorološkim prilikama i stabilizacijom istih u smislu ispunjenja uslova za tretiranje odraslih formi komaraca, planirana akcija aeracije komaraca u periodu 24.07.- 25.07, u ranim večernjim časovima, a u skladu sa zaključenim Ugovorom o pružanju predmetne usluge između Fonda u naslovu i preduzeća „Aerosistem“ d.o.o. iz Smedereva.
Upozoravaju se lokalni pčelari, da je potrebno da zatvore svoja društva, za vreme tretiranja komaraca iz vazduha.

 

22.07.2013. I ove godine na dan Sv.Prokopija upriličen je vašar u Batočini, gde se na jednom mestu u   isto vreme moglo naći mnoštvo kupaca i prodavaca najraznovrsnije robe. Vreme je poslužilo i kupcima i prodavcima. Kao i svaki, i ovaj vašar je privukao veliki broj ljudi koji su izdvojili svoje vreme da nedljno popodne i veče iskoriste na najlepši način i za sebe pronadju nešto interesantno. Nekoliko hiljada ljudi preplavilo je glavnu batočinsku ulicu, gde su se nalazile tezge koje su obilovale igračkama, odećom, obućom, nameštajem i raznim drugim proizvodima. Miris roštilja i pečenja mamio je prolaznike sa nekoliko štandova duž ulice, a za one najmladje, centralna atrakcija je i ove godine bio ringišpil. Po rečima prodavaca kupovna moć baš i nije bila na zavidnom nivou, pa su oni u iščekivanju boljih pazara znatno spuštali cene svoje robe.

Za dobro raspoloženje i provod pobrinuli su se i lokalni ugostitelji koji su obezbedili dobar muzički program. Na igralištu školskog dvorišta mlade je zabavljao OK bend, dok je na gradskom trgu pozitivnu energiju širila mlada zvezda granda, Milica Pavlović, pevajući svoje ali i hitove svojih kolega. Sve u svemu, sa vašara u Batočini neki su otišli sa punim torbama, dok je drugima bila važna samo atmosfera i dobro raspoloženje.

 

22.07.2013. Tradicionalni turnir u malom fudbalu „Kijevo 2013“ nakon dvadesetak dana dobio je pobednika, ekipu Stovarište Granit iz Kragujevca.
Na terenu za male sportove u ovom selu, svoje umeće i „majstorije na petoparcu“, pokazalo je ukupno 19 ekipa koje su najpre bile razvrstane u četiri grupe. Nakon toga, po najbolje dve ekipe formirale su dve grupe od po četiri tima, iz kojih su dobijeni polufinalisti. Polufinala su donela okršaje ekipa „Butik Anđelina Nina“ - „Stovarište Granit“ 2:8 i „Pekara Kraljev dvor“ - „Bio dvig“ 4:5 nakon izvođenja penala. Završnog dana u utešnoj borbi za treće mesto ekipa „Pekara Kraljev dvor“ je pobedila ekipu Butik Anđelina Nina“, ubedljivo, 5:1, a prava poslastica viđena je u finalu kada je tek nakon boljeg izvođenja penala ekipa „Stovarište Granit“ trijumfovala nad „Bio dvigom“ 5:4. U regularnom toku bilo je 2:2.
U okviru turnira koji su i ove godine zajedno organizovali Mesna zajednica Kijevo Opštinski fudbalski savez i Opština Batočina kao generalni sponzor, pobedniku, je pripao najveći deo „nagradnog kolača“ od 90.000 dinara, drugi finalista osvojio je 50.000 dinara, dok je trećeplasiranoj ekipi pripalo 30.000 dinara.
Titulu najboljeg igrača poneo je Nikola Tanasković iz pobedničke ekipe, koja je imala i najboljeg strelca turnira Mališu Cvetkovića. Gojko Kraljević je najbolji golman turnira, a ekipa Lepenice iz Badnjevca proglašena je za ferplej ekipu turnira.

 

21.07.2013. U okviru 19. Sabora narodnog stvaralaštva „Sveti prorok Ilija“ u crkvenoj porti u Brzanu otvorena je prva likovna kolonija. Svoje likovno stvaralaštvo predstaviće devet umetnika iz Kragujevca, Brzana, Lapova i Batočine, a od toga osam učesnika će se predstaviti slikama, a jedan skulpturama u drvetu.
Manifestacija se održava u organizaciji Crkvene opštine i mesne zajednice Brzan, KTC „Dositej Obradović“ Batočina i KUD „Branislav Nušić“ Brzan,a pod pokroviteljstvom opštine Batočina i trajaće od 21. Do 27. Jula. Tema likovne kolonije je po slobodnom izboru, a umetnici su izrazili želju da bude posvećena crkvi u Brzanu detaljima vezanim za naš kraj.

Ljubitelji ove lepe umetnosti biće u prilici da njihove radove, koji će biti izloženi u sali crkvene porte u Brzanu, pogledaju 2. avgusta.

 

19.07.2013. Regionalna manifestacija „Dani otvorenih dvorišta“ održana je po četvrti put , a domaćin je ove godine bila Turistička organizacija Despotovac. Za ovu priliku pripremljen je lep kulturno-umetnički program, a domaćinima, čija su dvorišta proglašena za najlepša u selima na poručju Kragujevca, Topole, Lapova, Batočine, Rekovca, Despotovca, Rače i Knića, dodeljene su nagrade koje su obezbedile turističke organizacije.

Pobednik u kategoriji „Najlepše dvorište“ u centralnoj Srbiji ove godine je Ratko Jovanović iz Vlakče, drugo mesto su podelili Zoran Petrovic iz Ovsišta i Goran Orlović iz Vučića, dok je treće mesto pripalo Žiki Laziću iz Lapova. U kategoriji „Najlepše etno dvorište“ prvo mesto osvojio je „Lisinski raj“ iz Despotovca, drugo mesto je pripalo Andriji Živanoviću iz Poskurica, a treće mesto su podelili Milica Denić iz Lapova i „Vila Raj“ porodice Milić iz Nikšića. Za „Najlepše parkovsko dvorište“ proglašeno je dvorište Mirka Stevanovića iz Guncata, drugo mesto je osvojila Lidija Lazić iz Stragara, dok su treće podelili Žarko Matić iz Tečića i Slavoljub Marinković iz Đurđeva. Titulu „Najlepšeg detalja“ poneo je David Jovanović iz Gornje Male ( Batočina ), drugo mesto pripalo je Sretenu Sariću iz Guncata, a treće mesto Milici Brašić iz Despotovca i Zorani Jovanović iz Trnave.
Nakon proglašenja i svečane dodele nagrada, domaćini su organizovali posetu Resavskoj pećini, a zatim je druženje nastavljeno u „Lisinskom raju“ u Despotovcu.

 

15.07.2013. Radovi na izgradnji distributivne gasovodne mreže u opštini Batočina, ove nedelje će se izvoditi pored lokalnog puta Dobrovodica – Žirovnica. Pošto je put uzan neće biti moguće obavljanje saobraćaja u periodu od 8 do 18 časova i to od danas do 20. jula.
Kako postoji alternativni put, mole se meštani da ga koriste i da time omoguće nesmetani rad izvođaču radova.

 

15.07.2013. Badnjevčani su se i ove godine pokazali kao odlični domaćini na Petrovdanskom saboru, koji je održan 12.jula u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Pesmom, igrom i druženjem proslavili su 101 godinu rada KUD „Vuk Karadžić“ i ugostili preko 400 učesnika iz Srbije i inostranstva. Na manifestaciji su učestvovala Kulturno-umetnička društva iz Rače, Batočine, Gruže, Soko banje, Badnjevca, Kragujevca, ali i folklorni ansambl „Oplenac“ iz Toronta, kao i žensko pevačko i plesno društvo iz Soluna, što je izazvalo veliko oduševljenje publike, koja ih je nagrdila velikim aplauzima.

Bogat kulturno-umetnički program držao je pažnju publike tri sata, a nakon toga letnja pozornica Doma kulture u Badnjevcu bila je premala za ogromno kolo koje je sjedinilo učesnike i publiku, kolo prijateljstva, radosti i tradicije- koju sa neizmernom ljubavlju neguje Badnjevac i ipština Batočina.

 

11.07.2013. Kancelarija za mlade Batočina i Udruženje za mlade „Pozitiva“ organizovali su akciju „Bitka za bebe“ na pijaci i tim povodom prikupili nekoliko hiljada dinara koje će biti prosledjene fondaciji „Bitka za porodilišta“. Prikupljena sredstva biće usmerena na kupovinu 200 inkubatora za zdravstvene ustanove širom Srbije.
Mladi su ovom prilikom na pijaci postavili pult sa kog je deljen propagandni materijal: flajeri, nalepnice i bedževi sa inicijalima pomenute kampanje.                                             „Ovoj akciji prethodila je još jedna, koja je organizovana u kafeu „Neron“ gde je takodje prikupljena odredjena suma novca“,  izjavila je za naš sajt koordinator Saška Orlović i ujedno najavila još puno ovakvih akcija vezanih za ovu kampanju. Na ovaj način pružiće se jednaka šansa za život svim bebama u Srbiji.

 

09.07.2013. U prostorijama Ministarstva omladine i sporta održana je ceremonija svečanog potpisivanja ugovora za projekat koje je Ministarstvo odobrilo  udrženju Ebc iz Lapova  po osnovu konkursa za podršku programima kojima se ostvaruje javni interes u oblastima omladinskog sektora na lokalnom nivou, a koji se realizuju u saradnji udruženja/saveza i kancelarija za mlade.
 Naziv projekta je "Omladinski info servis", i naša organizacija kao kreator i nosilac projekta će aktivnosti u okviru ovog projekta sprovesti u saradnji sa Kancelarijom za mlade Lapovo i Kancelarijom za mlade Batočina, izjavio je za naš sajt predsednik udrženja Aleksandar Popovic.

Celokupnu vrednost projekta od milion dinara će finansirati Ministarstvo omladine i sporta, a projektom je predviđeno formiranje infrastrukture za postavljanje informativnog servisa na svim nivoima.  Projekat će biti sproveden u periodu  od 09.07.2013. do 09.12.2013.

 

08.07.2013. Fudbaleri Seljaka iz Cvetojevca osvajači su tradicionalnog Sedmojulskog turnira koji je juče završen u Milatovcu. Oni su u finalu rezultatom 3:2 savladali povratnika u Prvu gradsku ligu, Srbiju iz Ilićeva.
Prethodno je u borbi za treće mesto Hajduk iz Jovanovca bio bolji od novog člana Šumadijske lige, ekipe ŽSK iz Žirovnice, dok su bez plasmana, zbog slabije gol-razlike, ostali domaća Sloga i Botunje.
- Organizator fudbalskog turnira u Milatovcu, kao i ranijih godina je Fudbalski klub „Sloga“ koji proslavlja 65 godina postojanja, uz podršku Mesne zajednice Milatovac i Opštine Batočina, rekao je u izjavi za naš sajt Predrag Milosavljević, sekretar Opštinskog fudbalskog saveza koji je predstavnicima tri prvoplasirane ekipe, po završetku turnira, uručio pehare i zahvalnice.

Rezultati i plasman ekipa na turniru

Grupa 1

Hajduk (Jovanovac)               - Srbija (Ilićevo)                     3:2
Sloga (Milatovac)                   - Hajduk (Jovanovac)             1:0
Srbija (Ilićevo)                       - Sloga (Milatovac)                2:0

1. Srbija (Ilićevo)                   2  1  0  1  4:3  3
2. Hajduk (Jovanovac)           2  1  0  1  3:3  3
3. Sloga (Milatovac)               2  1  0  1  1:2  3

Grupa 2

ŽSK (Žirovnica)                     - Botunje (Botunje)                0:0
Seljak (Cvetojevac)                - ŽSK (Žirovnica)                  3:2
Botunje (Botunje)                  - Seljak (Cvetojevac)              1:2

1. Seljak (Cvetojevac)                        2  2  0  0  5:3  6
2. ŽSK (Žirovnica)                 2  0  1  1  2:3  1
3. Botunje (Botunje)              2  0  1  1  1:2  1

Utakmica za treće mesto

Hajduk (Jovanovac)               - ŽSK (Žirovnica)                  3:2

Finale

Seljak (Cvetojevac)                - Srbija (Ilićevo)                     3:2

 

05.07.2013. Danas je u Batočini započelo asfaltiranje Lovćenske ulice, investitora Fonda za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina. Radove izvodi privredno društvo „Tehnogradnja“ d.o.o. iz Kruševca, a na osnovu zaključenog ugovora, kojim je ugovoreno i asfaltiranje Železničke ulice u Batočini i lokalnog puta ka groblju u Kijevu.
Za vreme trajanja radova pomenuta ulica biće zatvorena za saobraćaj, pa se mole građani da koriste alternativne putne pravce.

 

03.07.2013. Kancelarija za mlade Batočina zajedno sa Udruženjem za mlade Pozitiva pokrenula je akciju pod nazivom ,,Glasaj da Batočina dobije teretanu na otvorenom“  na Karađorđevom trgu u Batočini.
Inače ,,45 godina u Srbiji“ je projekat koji finansira Coca-Cola povodom 45 godina  postojanja, a partneri na projektu su Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstvo omladine i sporta.Učešće je uzelo veliki broj opština, a samo glasanje podeljeno je u tri kategorije: male, srednje i velike opštine. Privilegiju da dobiju teretanu imaće 45 opština, po 15 u svim kategorijama.

Odaziv mladih iz Batočine bio je na zavidnom nivou, što je dokaz da naši mladi imaju veliku želju da se projekat i realizuje u našem mestu. Batočina je trenutno na trinaestom mestu i nadamo se da će do kraja i ostati u top 15. Izjavila je za naš sajt koordinator Saška Orlović, istakavši da glasanje traje do kraja jula i ujedno apelovala na sve mlade da glasaju svakog dana u što većem broju.

 

03.07.2013. Da Batočina ima vredne i maštovite domaćine pokazalo se i ove godine na manifestaciji „Dani otvorenih dvorišta“ u okviru koje je sa ukupno osam dvorišta na ovoj tradicionalnoj smotri prikazana sva lepota zelenih, vodenih i cvetnih oaza.
Ova manifestacija pokrenuta je pre nekoliko godina u Vlakči, a od pre tri prerasla je u regionalnu gde su učešće uzela i sela iz okoline Kregujevca, Aranđelovca, Rače, Knića, Rekovca, Lapova, i, naravno, Batočine.

Izbor za najlepše dvorište u Batočini održan je u holu Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ u prisustvu brojnih gostiju i učesnika, a u okviru njega prezentovan je film koji otkriva sve lepote ovdašnjih dvorišta i koji je naišao na opšte oduševljenje svih prisutnih.
Svim učesnicima dodeljene su diplome i promo-film, a obezbeđene su i vredne nagrade.
Za najskladnije izabrano je dvorište Violete Radivojević iz Dobrovodice, Ljubinki Kuzmić iz Brzana pripalo je priznananje za najlepšu cvetnu baštu. U kategoriji najlepši vrt trijumfovala je Zorica Radivojević iz Nikšića, a najlepšu terasu ima Danica Stanković.
Među četiri prvoplasirana našla su se dvorišta Ljubice Pavlović iz Brzana sa najlepšim detaljem, najlepše etno dvorište ima Zoran Milić iz Nikšića, najlepše parkovsko Suzana Petrović iz Badnjevca, a titula najlepšeg dvorišta pripala je Davidu Jovanoviću iz Gornje male u Batočini. Upravo oni će 9. jula predstavljati Batočinu na regionalnoj manifestaciji u Rači, dok će završna smotra biti održana 15. jula u Despotovcu.

 

02.07.2013. Tradicionalni turnir u malom fudbalu „Kijevo 2013“ startovao je sinoć, a u narednih dvadesetak dana na terenu za male sportove u ovom selu, za titulu najbolje, takmičiće se ukupno 18 ekipa koje su razvrstane u četiri grupe.
Ukupni nagradni fond turnira, iza koga stoje Mesna zajednica Kijevo i Opština Batočina, iznosi 170.000 dinara, od čega će osvajaču pripasti 90.000 dinara, dok će se drugi finalista i trećeplasirana ekipa „zadovoljiti“ sa 50.000, odnosno 30.000 dinara. Takođe, vredne nagrade obezbeđene su i za najboljeg igrača turnira, strelca i golmana, kao i za fair-play ekipu.
Na terenu u Kijevu će se, između ostalih, pojaviti i dvostruki uzastopni osvajač, fudbaleri ekipe „Pečenjara Aleksandar Veliki“ iz Kragujevca, odakle dolaze i „Kafe Raskućin“, „Stovarište Granit“, „Kafe Caffe“, „Vaker Nojson“, „Bio dvig“, „Butik Anđela Nina“, „Pekara Kraljev dvor“ i „Apoteka Herba“. Čast Batočinaca braniće „Kafe Jaooj“, „Desperado kožne jakne“, „Anđeli“ i „Desperado džins“, Lapova „Sport iks“ i „Lokosi“, a put do titule najbolje potražiće i „Gruža agrar“ iz Gruže, „Markovac“ i „Kijevo“.
Sve utakmice na turniru u Kijevu igraju se u večernjim terminima od 20:00, 21:00 i 22:00, a svakodnevno su na programu po tri susreta.
Na premijeri sinoć „Pečenjara Aleksandar Veliki“ je deklasirala ekipu „Gruža agrar“ sa 11:4, ubedljiv je bio i „Sport iks“ nad „Stovarištem Granit“ 10:1, a „Bio dvig“ je slavio u meču sa „Kijevom“ 6:2.