23.03.2015. Posle više od tri meseca pauze „bubamara“ se zakotrljala i na terenima dunavske zone. Mečevi šesnaeste runde odigrani su za vikend, a ako se izuzme trijum fudbalera Sloge, timovi koji se u okviru batočinskog saveza takmuiče u ovoj ligi, nisu sjajno startovali.
Naime, Batočinci u u subotu pred svojim navijačima savladali fudbalere VGSK-a iz Velikog Gradišta sa 1:0, a gol vredan tri boda u 62. minutu postigao je Miloš Živković.
Šumadinac iz Brzana je, takođe minimalnim rezultatom, poražen na gostovanju lideru, Homoljcu iz Žagubice, dok je Lepenica iz Badnjevca pretrpela novi poraz, ovoga puta od Mihajlovca 1934, 2:0.

Što se ostalih susreta XVI kola Zone „Dunav“ tiče, RSK je u Rabrovu iznenadio jesenjeg prvaka Gružu 1:0, a istim rezultatom je i Morava u Velikoj Plani bila bolja od Obilića iz Živice. Basarac iz Mišljenovca je sa gostovanja Borcu u Žabarima odneo ceo plen 3:2, Sloboda je u Lipama savladala fudbalere Železničara iz Požarevca 3:2, dok su u Markovcu domaći Napredak i Mladi radnik iz Radinca remizirali 1:1.
Posle ovog kola Gružu je na čeonoj poziciji Zone „Dunav“ smenio Homoljac sa 33 boda, a vodeći dvojac u stopu prati Mihajlovac 1934 sa 31 bodom. Šumadinac iz Brzana je dvanaesti sa 18, Sloga četrnaesta sa bodom manje, a na začelju je i dalje Lepenica sa svega sedam osvojenih bodova.
Batočinci u narednom kolu gostuju Basarcu, Šumadinac dočekuje ekipu Napretka, a Lepenica Gružu.

 

20.03.2015. Dragan Todorović, dosadašnji predsednik Opštinskog udruženja penzionera u Batočini i u naredne četiri godine obavljaće tu funkciju, jednoglasno je odlučeno na redovnoj izbornoj skupštini udruženja koja je održana juče, dok će istu odluku i formalno u utorak potvrditi Izvršni odbor Udruženja.
Na istoj sednici izabran je i Izvršni odbor koji, prema novom statutu udruženja, broji 11 članova i u kome su zastupljeni predstavnici svih mesta u batočinskoj opštini, kao i tročlani Nadzorni odbor na čijem čelu se sada nalazi Radomir Gmitrović iz Brzana. Novinu u ovom mandatu predstavlja i formiranje disciplinske komisije čiji će osnovni zadatak biti da reaguje u slučaju nekog ispada među samim članstvom u Udruženju.

Takođe jednoglasno usvojen je i predlog da batočinske penzionere u Šumadijskom okružnom odboru, odnosno skupštini regiona predstavljaju predsednik Dragan Todorović iz Batočine, njegov zamenik Branko Stefanović iz Brzana, Zorica Milovanović iz Batočine, Prvoslav Živković iz Brzana i Miroslav Nikolić iz Badnjevca, dok je za člana Skupštine Saveza penzionera Srbije, po automatizmu, predložen Dragan Todorović.
Izbornoj skupštini, osim predsednika opštine Batočina Radiše Miloševića, prisustvovali su Dragoslav Đukanović iz Saveza penzionera Srbije zadužen za udruženje iz Batočine, zatim Momčilo Vuksanović – Brada, potpredsednik Saveza penzionera Srbije i Dragan Nikić, potpredsednik Okružnog odbora penzionera Šumadije koji su pohvalili rad Opštinske organizacije penzionera i istakli da je saradnja batočinskih penzionera i lokalne samouprave na visokom nivou.
Govoreći za naš sajt, Dragan Todorović, novi-stari predsednik penzionera iz Batočine, istakao je da je udruženje u prethodne četiri godine ostvarilo zapažene rezultate.
- Konstantno radimo na poboljšanju uslova života najstarijih stanovnika naše opštine. Samo tokom prethodnog mandata distribuirali smo 4.300 tona uglja, podelili 23 tone svežeg i sušenog mesa, 22 tone piletine, 800 kilograma testenine i raznog peciva... Za adaptaciju prostorija udruženja lokalna samouprava uložila je 430 hiljada dinara, kompletno smo opremili kuhinju, kancelarije i sanitarni čvor. Nabavili smo kompjuter, imamo internet i faks, i sada funkcionišemo kao jedna ozbiljna organizacija, rekao je Todorović i dodao da su penzioneri organizovano obišli gotovo čitavu Srbiju, a već 25. aprila planiraju izlet u Prolom banju i Đavolju varoš.
- Lokalna samouprava pomaže i organizovanje Olimpijade „Treće doba“ u okviru koje za sve učesnike obezbeđujemo besplatne lekarske preglede. Naši članovi su do sada učestvovali na četiri olimpijade – u Vrnjačkoj i Soko banji i ostvarili zapažene rezultate, zaključio je Todorović.

 

17.03.2015. Srednja škola „Nikola Tesla“ je svećanom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, a, kao i ranijih godina, svečanost je upriličena u Sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Program je započeo minutom ćutanja čime je odata pošta tragično nastradilima u avionskoj nesreći u Surčinu, a potom je Zdravko Mladenović, direktor škole, govorio o rezultatima koje je škola ostvarila u prethodnoj godini i najavio planove za naredni period.
Istovremeno, uručena su i priznanja dosadašnjim radinicima škole koji su u međuvremenu stekli uslov za odlazak u penziju i drugim pojedincima koji su unapredili vaspitno-obrazovni rad u školi.

Svećanosti je, osim školsko kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica, između ostalih, predstavnici lokalne samouprave, načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić, narodna poslanica Biljana Ilić Sošić, kao i brojni gosti iz Batočine, Kragujevca, Rače...
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici Srednje škole „Nikola Tesla“ kroz dramske prikaze, hor, recitale i izvođenje popularnih domaćih i stranih numera.

 

12.03.2015. Batočinci su polaganjem venaca na spomen-ploču koja se nalazi na Platou Dr Zorana Đinđića odali poštu ubijenom premijeru, a počast nakon polaganja venaca povodom 12 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera odali su i funkcioneri Opštinskog odbora Demokratske stranke. 
Polaganjem venaca u dvorištu Vlade Srbije i na Novom groblju u Beogradu, kao i šetnjom centralnim ulicama Beograda danas će biti obeleženo 12 godina od ubistva premijera Srbije i lidera Demokratske stranke Zorana Đinđića.
Počast Đinđiću odali su premijer Aleksandar Vučić i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Rasim Ljajić , Kori Udovički , Aleksandar Vulin , Srđan Verbić...

 

12.03.2015. U Šumadijskom okrugu juče je proglašena epidemija gripa, a nedeljno se u ambulantama Doma zdravlja registruje vise od 500 obolelih, javljaju agencije.
Među obolelima je, očekivano, najviše radno aktivnog stanovništva, starosti između 20 i 65 godina.
U Kliniku za infektinve bolesti kragujevačkog Kliničkog centra juče popodne i noćas primljene su još dve pacijentkinje sa potvrđenim virusom gripa.
U Batočini, međutim, još nema pacijenata sa potvrđenim virusom gripa, rekla je u izjavi za naš sajt Dr Ana Aničić, direktor batočinskog Doma zdravlja. Ona je potvrdila da ima oboljenja sličnih gripu, karakterističnih za ovo doba godine, ali da virusa gripa nema.

 

11.03.2015. Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" u saradnji sa Književnim klubom "Miodrag Petrović" sinoć je u Galeriji Kulturno-turističkog centra "Dositej Obradović" organizovala muzičko-poetsko veče "Damama na dar".
Članovi ovog kluba kazivali su stihove svojih kolega, a gosti, Dragan Anić iz Rače i David Zdravković iz Batočine, dame su obradovali poezijom  i muzikom. Anić ih je razgalio stihovima Jovana Dučića, Alekse Šantića i posebno emotivnim izvođenjem „Santa Maria de la salute“ Laze Kostića, dok je Zdravković izveo poznate numere „Lane moje“, „A ti se nećeš vratiti“, „Odiseja“ i „Oči čornije“.

- Veče poezije i muzike za dušu, za sve dame, ali i ljubitelje lepe reči, bila je osnovna zamisao koju smo ostvarili sa malo dobre volje uz skladne emocije i podršku pravih poeta i poklonika svemu što se zove kultura. Hvala svima koji su učestvovali u realizaciji ovog događaja, rekla je za naš sajt Milijana Jovanović, direktorka Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Batočine.
Inače, biblioteka ima u planu da u aprilu mesecu organizuje promocije romana „Sveštenik“ Angeline Petrović i dečjeg romana „Leto bez fejsa“ Slađane Bajčić.
Takođe, u toku je i predstavljanje dečje knjige „Šašavi letnji ples“ Danijele Vulićević u područnim seoskim odeljenjima Osnovne škole „Sveti Sava“.

 

10.03.2015. Obaveštavaju se građani opštine Batočina da sutra, 11. marta 2015.godine, zbog priključenja novog objekta na vodovodnu liniju u Žirovnici, u periodu od 8 do 11 časova, može doći do pada pritiska vode u Batočini.
Mole se potrošači da obezbede vodu za neophodne potrebe.
Prilikom dolaska vode može doći do blagog zamućenja u cevovodima, pa je potrebno tu vodu ispustiti dok se ne izbistri.

 

09.03.2015. Karate klub „Enpi“ iz Brzana je za vikend organizovao Prvi karate turnir „Batočina open 2015“ koji je okupio takmičare iz čak osam klubova centralne Srbije, uzrasta od sedam do 15 godina.
Svoje umeće u Katama i Borbama prikazalo je više od stotinu takmičara iz Svilajnca, Ćuprije, Gornjeg Milanovca, Jagodine, Despotovca i Batočine.
Od domaćih takmičara, u izuzetno jakoj konkurenciji, najviše uspeha u Katama imali su članovi KK „Enpi“: Stefan Pavlović (generacija 2002/03 – 1. mesto), Tijana Pavlović (generacija 2002/03 – 1. mesto), Anđela Popović (generacija 2002/03 – 2. mesto) i Aleksandar Pavlović (generacija 2004/05 – 3. mesto).

Turnir, koji je za vikend održan u fiskulturnoj sali OŠ „Sveti Sava“, otvorio je Radiša Milošević, predsednik opštine Batočina, koja je i podržala ovo takmičenje i za sve učesnike obezbedila zahvalnice, a za tri prvoplasirana takmičara u svim kategorijama i medalje.
- S' obzirom da je ovo prvi turnir ove vrste kod nas, izuzetno smo zadovoljni brojem učesnika i klubova koji su se prijavili. Uz lokalnu samoupravu koja nam je pružila pomoć i podršku u organizaciji turnira, zahvalnost dugujemo i osnovnoj školi na ustupljenom prostoru, KTC „Dositej Obradović“ koji na tehničkoj podršci, kao i doktoru Dejanu Aranđeloviću koji je zbog povreda takmičara morao više puta da interveniše, rekao je u izjavi za naš sajt Nebojša Pavlović, član uprave kluba.
Takođe, dodao je on, u organizaciju turnira bio je uključen i trener Čedomir Vukićević iz Jagodine sa svojim klubom „Hai ken“, a zahvalnost dugujemo i Zoranu Gligorijeviću, predsedniku SD „Jagodina“ koje je obezbedilo tatamije za samo takmičenje.
Prema rečima Pavlovića, u klubu planiraju da karate turnir postane tradicionalni i da okuplja sve veći broj učesnika.

 

06.03.2015. Obaveštavaju se građani Opštine Batočina da u narednih pet dana nema opasnosti od izlivanja vodotokova i plavljenja stambenih objekata i dobara na teritoriji Opštine Batočina.
I pored toga, u Opštinskoj upravi opštine Batočina uvedeno je dežurstvo za dane vikenda i to u periodu od 07 do 21 časova.
Na linku ispod možete preuzeti izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Dnevni izveštaj RHMZ


 

04.03.2015. Srđan Biorac, odbornik Koalicije Zajedno – Veroljub Verko Stevanović u lokalnom parlamentu, novi je zamenik predsednika opštine Batočina, odlučili su odbornici Skupšine opštine Batočina tajnim glasanjem na današnjoj sednici. Istovremeno, za člana Opštinskog veća Opštine Batočina, umesto Nebojše Živanovića (SPS) izabran je Ivan Aleksić (Koalicija Zajedno – Veroljub Verko Stevanović).
U tački razrešenja i imenovanja, sa mesta v.d. direktora Centra za socijalni rad “šumadija” razrešena je Milica Brkić, a za direktora, uz prethodnu saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, imenovan Branislav Pavlović.  U istoj tački, razrešen je privremeni Nadzorni odbor Javnog preduzeća “Lepenica Batočina”, a imenovan novi u sastavu Nikola Dukić (predsednik), Snežana Dimitrijević i Bratislav Milošević (članovi). Takođe, obrazovana je i Komisija za imenovanja direktora javnih preduzeća čiji je osnivač Opština Batočina. Na njenom čelu je Slađana Rajković, dok su za članove imenovani Jovica Stanisavljević, Olivera Jašović I Nikola Dukić.

Članovi Skupštine su na današnjoj, dvadeset drugoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2014. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost da angažuje revizora.
Većinom glasova lokalni parlament je usvojio i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Batočina za finansiranje kapitalnih projekata u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara za realizaciju investicionih projekata, odnosno rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva i ulica u Batočini, Brzanu, Crnom Kalu, Gracu, Dobrovodici, Žirovnici i Nikšiću, zatim proširenje i izgradnju fekalne kanalizacije u Batočini, Donjoj mali – Jeftića kraju, kao i izgradnju vodovodnog sistema “Brzan”.
Skupština je na današnjoj sednici usvojila Odluku o davanju saglasnosti na konačni nacrt Javnog ugovora o davanju koncesije radi obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u naseljenom mestu Batočina. Usluge grejanja u Batočini, kako predviđa ova odluka, obavljaće Privredno društvo “Topling – grejanje” iz Beograda.
Između ostalog, članovi Skupštine usvojili su i dopunu Odluke o gasifikaciji na teritoriji opštine Batočina prema kojoj se Opština Batočina obavezuje da strateškog partnera oslobodi plaćanja dela iznosa lokalne komunalne takes za zauzeće javne površine, i obavezuje strateškog partnera na plaćanje takes u fiksnom mesečnom iznosu od 395.000 dinara.
Na današnjem zasedanju usvojen je i Predlog za promenu Statuta opštine Batočina. Razlog za podnošenje ovog predloga sadržan je u potrebi da se izvrši usaglašavanje odredaba Statuta sa Zakonom o javnoj svojini i to tako što će definisati javna svojina opštine i izvršiti usklađivanje nadležnosti organa opštine sa Zakonom o javnoj svojini i u potrebi usaglašavanja sa Zakonom o pravobranilaštvu, kako bi se Opštinsko pravobranilaštvo odredilo kao direktni korisnik budžeta.

 

03.03.2015. Članovi Opštinskog veća Opštine Batočina su na jučerašnjoj, trideset petoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2014. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost da angažuje revizora.

Većinom glasova Veće je usvojilo i odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Opštine Batočina za finansiranje kapitalnih projekata u ukupnom iznosu od 65 miliona dinara za realizaciju investicionih projekata, odnosno rekonstrukciju i izgradnju lokalnih puteva i ulica u Batočini, Brzanu, Crnom Kalu, Gracu, Dobrovodici, Žirovnici i Nikšiću, zatim proširenje i izgradnju fekalne kanalizacije u Batočini, Donjoj mali – Jeftića kraju, kao i izgradnju vodovodnog sistema “Brzan”.
Opštinsko veće je na jučerašnjoj sednici usvojilo Predlog odluke o davanju saglasnosti na konačni nacrt Javnog ugovora o davanju koncesije radi obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u naseljenom mestu Batočina. Usluge grejanja u Batočini, kako predviđa ova odluka, koju će na prvoj narednoj sednici potvrditi Skupština opštine Batočina, obavljaće Privredno društvo “Topling – grejanje” iz Beograda.
Jednoglasnim izjašnjavanjem Veće je usvojilo i Odluku o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta. Ovom odlukom propisani su postupak obračuna i naplate doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta, zone i vrste namene objekata, iznosi koeficijenata zone i namene, kriterijumi, iznos i postupak umanjivanja doprinosa, posebna umanjenja za nedostajuću infrastrukturu i uslovi i način obračuna umanjenja za troškove infrastrukturnog opremanja sredstvima investitora, kao i druga pitanja od značaja za obračun i naplatu doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta.
Na jučerašnjoj sednici, članovi Opštinskog veća su, između ostalog, usvojili još i Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za tekuću  godinu, ali i dali saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u Javnom preduzeću “Lepenica Batočina”. Takođe, usvojeni su i Pravilnici o načinu, postupku i kriterijumima za dodelu sredstava crkvama i tradicionalnim verskim zajednicama, udruženjima i merilima za izbor projekata koji se finansiraju i sufinansiraju iz budžeta Opštine Batočina.

 

25.02.2015. Carinici su danas sprečili šverc pola tone čokolade i raznih vrsta toplih i energetskih pića bez dokumentacije, kod naplatne rampe Batočina, na auto putu Beograd – Niš, prenosi Tanjug.
Kako je saopšteno iz Uprave Carine, slatkiši su otkriveni kada su carinici zaustavili vozilo kurirske službe koje je dolazilo iz pravca Beograda, a vozač je rekao da osim pošiljaka koje treba da preveze u Novi Pazar, nema šta da prijavi za carinsku kontrolu.
Čokolade poznatih svetskih proizvođača "Milka", "Twix", "Ferrero Rosher", energetsko piće "Red Bull", kao i topli napici, bili su spakovani u vreće, pakete i kutije, a carinici su prilikom otvaranja prve kutije uvideli da se radi o robi bez ikakve dokumentacije.
"Sprečavanjem ilegalnog unosa hrane koja nije prošla kontrolu i za koju nisu plaćene uvozne dažbine, štiti se ne samo državni budžet već i bezbednost i zdravlje građana", dodaje se u saopštenju.

 

24.02.2015. Muškarac star 82 godine pronađen je mrtav u svojoj kući u Žirovnici, izjavio je danas portparol Policijske uprave u Kragujevcu Slobodan Lazarević.
- Tužilac je naložio obdukciju koja treba da utvrdi tačan uzrok smrti - rekao je Lazarević i dodao da je starac živeo sam u kući.
Prema njegovim rečima, beživotno telo starca pronašao je njegov sin kada je došao da ga obiđe.
Prema prvim nalazima istrage, starac se najverovatnije ugušio dimom u manjem požaru koji je, kako se nezvanično saznaje, izazvala kvarcna grejalica.
Telo starca je delimično izgorelo, kao i kauč na kome je ležao.

 

23.02.2015. Međunarodni sajam turizma, koji je u Beogradu održan od 19. do 22. februara,  na kojem se predstavilo oko 1.100 izlagača iz oko 50 zemalja, završen je juče, a prema procenama orzanizatora, bio je najposećeniji do sada.
Prvi put od 1978. godine,  Sajam je svečano otvorio premijer Srbije, ukazujući na činjenicu da naša zemlja pridaje veliki značaj turizmu, kao jednoj od važnih privrednih grana. Ovogodišnji slogan Sajma je „Iskoristi trenutak“, a poseban značaj pridat je turističkoj ponudi Srbije i valorizaciji njenih prirodnih, kulturnih, istorijskih i gastronomskih vrednosti.

Na više od 15.000 kvadratnih metara, svoju ponudu predstavilo je oko 1.100 izlagača iz ukupno 50 zemalja. Istovremeno, u sajamskim halama organizovane su još tri manifestacije - Međunarodni sajam opreme, hotelijerstva i ugostiteljstva, Sajam vina i Sajam suvenira. Prema procenama 37. Sajam turizma obišlo je 65.000 posetilaca, a samo u Beogradu  ostvareno je oko 15.000 noćenja.
„Gastronomija“ je ovogodišnja  tema Evropske komisije, a tema godišnje EXPO izložbe u Milanu je „Nahranimo planetu“, pa je juče u Hali 4 organizovan „Gastronomski dan“, na kome su sve lokalne turističke organizacije promovisale svoje tradicionalne specijalitete, pod sloganom „Ukusi moga kraja“. 
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) ove godine imali su status zemlje partnera, a to predstavlja prvi korak  ka ostvarenju obostrane saradnje i dvosmernih turističkih kretanja, što znači da ove godine možemo očekivati mnogo više posetilaca iz ekonomski najjačeg dela sveta.
Direktorka Turističke organizacije Srbije, Gordana Plamenac, u razgovoru sa v.d. direktora Sekretarijata za turizam i kulturu Abu Dabija, Džastinom Al Darmakijem, zahvalila se na podršci za budući razvoj turizma u Srbiji i izrazila uverenje da će Srbija sa Ujedinjenim Arapskim Emiratim ostvariti obostrano korisnu saradnju.
Svoje turističke potencijale na štandu regije „Centralna Srbija“ u hali 4 beogradskog Sajma, zajedno sa Gradskom turističkom organizacijom Kragujevac i turističkim organizacijama iz Knića, Topole, Despotovca, Rače i Lapova, predstavio je Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” iz Batočine. GTO„Kragujevac“ je, na veoma originalan način, obeležio 60 godina od proizvodnje prvog „Fiće“, što je na štand privuklo najviše posetilaca, a, osim toga, organizovana je i promocija „Arsenal festa“, najveće muzičke manifestacije u regionu Centralne Srbije.

 

20.02.2015. Već mesec dana fudbaleri Sloge iz Batočine se pripremaju za nastavak takmičenja u prolećnom delu sezone u okviru Zone „Dunav“.
Igrački kadar ovog zonaša, u odnosu na prethodnu polusezonu, dopunjen je novim fudbalerima, ali je sačuvana okosnica tima koji je „izneo“ jesenji deo prvenstva.
- Tokom čitavog pripremnog perioda ekipu prati peh sa povredama, tako da nismo bili u mogućnosti da pružimo maksimum i predstavimo se u najboljem svetlu. Naš prioritet u nastavku takmičenja biće da sačuvamo zonaški status, a na treneru Vladimiru Vidakoviću, kojeg smo promovisali u šefa struke, je da tim uigra. Ono što je važno, sve prvotimce za koje smo smatrali da na proleće mogu da pomognu, sačuvali smo, rekao je u izjavi za naš sajt član uprave kluba, Predrag Milosavljević.

Slogu su tokom zimske pauze pojačali braća Aleksandar i Vladimir Đokić koji su zajedno sa Aleksandrom Markovićem pristigli iz Lepenice iz Badnjevca, kao i Miloš Matanović koji je nastupao za ekipu Karađorđa iz Topole, odnosno Nemanja Savić, dojučerašnja uzdanica Pobede iz Beloševca.
U suprotnom smeru otišli su Aleksandar Mirković i Nenad Zubović; Vladimir Ilić će karijeru nastaviti u Partizanu iz Cerovca, a Miloš Jovanović u Lepenici.
Sloga je tokom pripremnog perioda već odmerila snagu sa Slavijom iz Kragujevca (1:2), omladincima Jagodine (0:3) i Trgovačkim Tabane, takođe iz Jagodine, (0:3).
Do početka prvenstva i meča sa VGSK-om iz Velikog Gradišta zakazani su susreti sa Omladincem iz Donje Rače (22. februar, Batočina), Lepenicom iz Badnjevca (25. februar, Batočina), Braćom Vuković (1. mart, Lađevci) i sa Borcem iz Žabara (8. mart, Batočina)

 

18.02.2015. Nastavljajući višegodišnju praksu stimulisanja građana vrednim poklonima da redovno plaćaju odnošenje smeća, u kompaniji ASA nagradili su najurednije platiše. U konkurenciji su samo oni koji na teritorijiama opština Lapovo, Batočina i Rača bez kašnjenja plaćaju usluge uklanjanja otpada, a imena srećnih dobitnika izvučena su pre nekoliko dana.
Među najredovnijim platišama u Batočini u izvlačenju za godišnju nagradu najviše sreće imao je Milun Marjanović iz Kijeva koji je na poklon dobio veš mašinu.
U kompaniji ASA kažu da dodeljivanjem mesečnih poklona u vidu malih kućnih aaparata i vrednih godišnjih nagrada stimulišu građane da redovno plaćaju usluge odnošenja i deponovanja komunalnog otpada.

 

13.02.2015. Treći po redu Sajam turizma, čiji su organizatori učenici svih razreda smera turistički tehničar , kao najava i uvod u predstojeći Međunarodni sajam turizam u Beogradu, održan je juče u kabinetu za praktičnu nastavu Srednje škole „Nikola Tesla“.
Ovogodišnji sajam je, u odnosu na prethodne, daleko sadržajniji, a sa godinama postaje ozbiljniji i maštovitiji.  Svako odeljenje osmislilo je i opremilo improvizovane štandove, a medijsku prezentaciju imale su destinacije Srbija, Indija i Meksiko. Osim ovoga, posetioci sajma imali su priliku i da se „upoznaju“ sa turističkom ponudom Crne Gore, Grčke, Turske...
Neka odeljenja su se pobrinula i da predstave tradicionalno ugostiteljstvo, pa su brojni posetioci, osim u destinacijama, mogli da se osveže i uživaju u ukusnim jelima.

Svečanom otvaranju Sajma turizma, osim kolektiva srednje škole, učenika i profesora, prisustvovali su i profesori i učenici Osnovne škole „Sveti Sava“, kao i kolege iz Lapova, zatim predstavnici institucija, ustanova i preduzeća u Batočini, Saveta roditelja i mnogi drugi.

 

12.02.2015. Projekat „ Mladi u Agrobiznisu“, u organizaciji Udruženja građana za socijalni razvoj „Sunce“ Kragujevac, a uz finansijsku podršku Ambasade Norveške, naišao je na veliko interesovanje mladih poljoprivrednika Batočine. U prilog  tome govori veliki broj mladih koji imaju nameru da ostanu na selu i započnu sopstveni biznis, a koji su prisustvovali obuci, održanoj 12. Februara u Sali SO Batočina. Inače,projekat „Mladi u Agrobiznisu“ je osmišljen sa ciljem podrške mladim poljoprivrednicima sa teritorija opština Knić i Batočina, da steknu nova znanja iz ove oblasti, kako bi započeli samostalno svoj biznis i neke od ideja sproveli u dela. Po rečima Gordane Kalović, ispred Udruženja „Sunce“, ono što sledi je izrada biznis planova pod vođstvom biznis mentora, a nakon toga mladi će moći da apliciraju sa svojim projektima. Komisija će izabrati  po deset najboljih biznis planova iz Knića i Batočine, tako da će dvadesetoro mladih ljudi dobiti bezpovratna sredstva u iznosu od 500e, koja će im pomoći u realizaciji svojih projekata. Takođe, oni će proći dodatne treninge koji će se odnositi na brendiranje, marketing i prodaju. Korisni saveti od strane dodatnih biznis mentora svakako će im pomoći u ostvarivanju ciljeva i što uspešnijim projektima.

 

11.02.2015. Volonteri Kancelarije za mlade Batočina su i ovoga puta, baš kao što su to činili prethodne godine, obradovali mališane. Reč je o distribuciji ukupno trideset paketa slatkiša koji su namenjeni deci ometenoj u razvoju uzrasta do 15 godina, iz same Batočine i gotovo svih mesnih zajednica u opštini.
Distribucija paketa vršena je juče u sali Skupštine opštine Batočina, a paketiće su mališanima uručili Branko Đokić, predsednik Skupštine, Dragiša Đuričković, načelnik opštinske uprave i Aleksandra Orlović, koordinator Kancelarije za mlade u Batočini.

- Čitavu ovu akciju finansijski je pomogla lokalna samouprava, a paketiće su spakovali volonteri Kancelarije. Sa ovom praksom, kojom želimo da obradujemo ovu divnu decu, započeli smo prošle godine povodom pravoslavne nove godine, a trudićemo se da na isti način pomažemo i ubuduće, rekla je u izjavi za naš sajt Aleksandra Orlović, koordinator Kancelarije.

 

10.02.2015. Tematske radne grupe nastavile su poslove na izradi Strategije održivog razvoja opštine Batočina za period od 2015. do 2020. godine.
Na jučerašnjem sastanku, inače prvom ovogdišnjem, članovi Komisije i njihovi saradnici dobili su prečišćene i jasno definisane operativne ciljeve, kao logičan sled posle utvrđenih strateških ciljeva iz ovog dokumenta.  Takođe, izvršena je i prezentacija, u međuvremenu razrađenih predloga projekata, odnosno projektnih ideja, koje bi, za period koji obuhvata Strategija, trebalo realizovati.

Podsetimo, zadatak svake od formiranih tematskih radnih grupa, odnosno poljoprivrede i ruralnog razvoja; ekonomije, preduzetništva i poslovnog okruženja; zdravstvene i socijalne zaštite i kvaliteta života; sporta, obrazovanja i baštine, odnosno kulture i turizma, jeste da se, na najbolji način, kroz projektne ideje iskažu potrebe lokalnog stanovništa za narednih pet godina.
Predstavnik Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Goran Miljković, još jednom je naglasio da Strategija obuhvata sve smernice, ciljeve i mere relevantne za sve sektore, koji omogućavaju uslove za realizaciju ili razvoj drugih planova na lokalnom nivou. Izradom jednog ovakvog dokumenta, dodao je on, stvoriće se opšti okvir za kvalitetniji i bolji život u opštini kakva je naša.

 

28.01.2015. Osnovna škola „Sveti Sava“ je svetosavskom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, crkveni praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju – Svetom Savi.
Za razliku od prethodnih godina, dvodnevna svečanost je ove godine, istina nešto skromnije, prvog dana upriličena za učenike u fiskulturnoj sali škole 26. januara, a dan kasnije i u školskom holu. Program je, tradicionalno, započeo Svetosavkom himnom u izvođenju hora škole, a svečanosti je, osim školskog kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica - predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo SPC, predstavnici lokalnih i državnih institucija, privrednih kolektiva, kao i brojni roditelji i gosti. Kao i ranije, najpre je obavljeno svečano sečenje slavskog kolača.
Kao što je to i običaj, direktorka škole, Snežana Đorđević, uručila je Svetosavke nagrade i povelje nagrađenim učeniima za postignute rezultate na opštinskim, okružnim i republičkim takmičenjima iz matematike, srpskog jezika, istorije, tehničkog obrazovanja, poznavanja saobraćaja, biologije, a povelju su dobili i lutkari Pozorištanca „Zvonce“, kao i prosvetni radnici za rezultate postignute na polju obrazovanja i rada sa decom. Poklone su dobili i penzioneri koji su 31. avgusta prošle godine otišli u penziju.
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici nižih i viših razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ kroz recitale, dramske prikaze, narodne pesme, hor i kulturno-umetnički program.

 

20.01.2015. Izvoz poljoprivrede i prehrambene industrije Šumadije i Pomoravlja za 11 meseci prošle godine veći je jedan odsto u odnosu na isti period 2013. i ostvaren je suficit od skoro 40 miliona dolara.
Najviše se izvozilo voće, semenski kukuruz, mlečni proizvodi, a interesantno je da su pozitivan rezultat pokazali uvoz i izvoz mesa, koje ranije nije bilo mnogo zastupljeno u spoljnotrgovinskoj razmeni.
Oko 43 procenta ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda odnosi se na voće, a slede semenski kukuruz i mlečni proizvodi. Što se najvećeg rasta izvoza tiče, najveći je zabeležen kod mesne industrije, dok je značajan pad vidljiv u izvozu meda, zbog nestašice izazvane prošlogodišnjim poplavama.

 

16.01.2015. Trodnevni trening „Od ideje do realizacije“ koji se u okviru projekta „Mladi u agrobiznisu“ sprovodi u Batočini, počeo je juče.
Reč je o podršci mladim poljoprivrednicima sa ciljem da im se poboljša položaj na selu, u skladu sa ciljevima Nacionalne strategije za mlade.
Projekat koji, uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške, sprovodi Udruženje građana za socijalni razvoj „Sunce“ iz Kragujevca, osim u Batočini sprovodi se i u opštini Knić.
Projektom su obuhvaćeni mladi starosti od 18 do 30 godina koji imaju mogućnost da ostanu na selu i uspešno se bave poljoprivredom, bez obzira da li imaju samostalno domaćinstvo ili porodično poljoiprivredno gazdinstvo.

- Plan je da se tokom ovog treninga razrade ključni elementi jedne dobre biznis ideje, da se definišu ciljevi i ciljne grupe, ali i napravi analiza održivosti biznis ideje i operativno planiranje, korak po korak, od momenta kada se pojavi poslovna ideja do njene realizacije, rekla je Valentina Grbić, trener na ovoj edukativnoj radionici.
Inače, nakon završenih obuka biće odabrano deset najboljih biznis ideja kao i projekata koji će biti nagrađeni sa po 500 evra za nabavku potrebnog repromaterijala ili druge opreme.

 

06.01.2015. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rodjenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj u hrišćanstvu.
Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja Isusa Hrista, praznik cele porodice, koja je tada na okupu.
U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a

kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Ime badnjak povezano je sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rodjenje Spasitelja.
Prema drevnom obicaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rodjenja. Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rodjen Isus.
U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su - posna jela, riba, suve šljive, orasi...
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita Božićne praznike.

 

06.01.2015. U prepunom holu Kulturnog centra u Batočini upriličeno je otvaranje izložbe slika mladih umetnika Alekse Jevtića i Stefana Stevanovića. Slike su oba slučaja bazirane na portretima, s tim što su kod Alekse to portreti njegovih bliskih ljudi iz okruženja, dok Stefan kroz svoje radove oslikava mračnu stranu ljudskog portreta.
Inače, Aleksa je student druge godine filološko-umetničkog fakulteta na smeru „unutrašnja arhitektura“ u Kragujevcu, dok je Stefan Stevanović student druge godine Fakulteta umetnosti Priština, odsek slikarstvo. Obojica iza sebe imaju dvadesetak grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnici su brojnih nagrada za svoje radove.

Izložbu je zvanično otvorila nastavnica u penziji, Nadežda Popović i tom prilikom ovim mladim umetnicima ukazala na neke bitne činjenice u domenu likovnog stvaralaštva oslanjajući se na svoje lično iskustvo.
U okviru izložbe, brojni posetioci su bili u prilici da uživaju i u mučkom delu programa u kojem su se predstavile sestre Hristina i Anđela Stojanović koje su sa Aleksom napravile specijalan muzički blok gde su se smenjivale pesme sa zvucima klavira i violine, nakon čega su se uz koktel razmenjivali utisci koji su bili više nego pozitvni te večeri.

 

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita novu 2015. godinu, sa iskrenim željama za zdravlje, sreću i uspeh.

 

31.12.2014. Svečani novogodišnji prijem juče je, tradicionalno, organizovan u Galeriji KTC „Dositej Obradović“, a njemu je, kao i ranijih godina, prisustvovao veliki broj zvanica.
Otvarajući svečanost, predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, rekao je da je uveren da svi dele zajednički utisak da je i ova godina bila teška, kao što će, verovatno, biti i naredna.
- Evo nas na kraju još jedne kalendarske godine da Vam, kao što red nalaže, izrazim zahvalnost na podršci, saradnji i razumevanju, a najiskrenije se nadam da ćemo i 2015. godine sve izazove koji se budu nalazili pred nama sa uspehom izvršiti. U 2014. godini u Batočini rođeno je svega 98 beba, a ja želim da nas u narednim godinama bude barem dvostruko više jer su mladi naša jedina i sigurna budućnost, rekao je obraćajući se prisutnim gostima prvi čovek batočinske opštine.

 

30.12.2014. Odbornici Skupštine opštine Batočina i članovi Opštinskog veća zasedali su danas poslednji put u 2014. godini, a ove dve sednice, kao i prošle godine, održane su u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Većinom glasova su odbornici u lokalnom parlamentu, a pre toga i članovi Veća jednoglasno, usvojili odluke o komunalnom uređenju opštine Batočina, pijacama, održavanju čistoće na površinama javne namene, obavljanju komaunalne delatnosti upavljanje grobljima i pogrebne usluge, te upravljanju, sakupljanju i odlaganju otpada na teritoriji batočinske opštine.

Jednoglasnom odlukom usvojeni je predlog Odluke o dopuni Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja izbeglih i interno raseljenjih lica u opštini, a usvojena je i Odluka o ukidanju Vatrogasnog fonda opštine Batočina.
U okviru tačaka koje se tiču Javnog preduzeća “Lepenica”, najpre je usvojena Odluka o dopuni odluke o prenosu nepokretnih stvari u javnoj svojini na korišćenje ovom preduzeću, a potom I Odluka o povećanju osnovnog kapitala “Lepenice”. Shodno ovoj odluci, osnovni kapital komunalono preduzeća iznosi dva miliona i pedeset pet hiljada dinara.
Takođe, članovi Veća i Skupštine dali su saglasnost na Plan rada Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” i Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” za 2015. godinu, kao i saglasnost na Program poslovanja JKP “7. Juli” i Javnog preduzeća “Lepenica” za narednu godinu, odnosno na Godišnji izveštaj o radu Opštinskog štaba za vanredne situacije za ovu i saglasnost na Godišnji plan rada Štaba za sledeću godinu.
U okviru tačke razrešenja i imenovanja, zbog isteka mandata starima, nove članove dobili su Upravni i Nadzorni odbor Doma zdravlja Batočina.
Ova dva tela usvojila su, na predlog predsednika opštine Batočina i Zaključke o upoznavanju nadležnog ministarstva sa nefunkcionisanjem poštanskog saobraćaja na teritoriji opštine, odnosno neusvajanju Izveštaja o radu za ovu i davanju saglasnosti na Plan rada za sledeću godinu ASE Vrbak iz Lapova koja se bavi sakupljanjem i odvoženjem komunalnog otpada, zbog nepravilnog zaduživanja građanstva I pravnih lica, odnosno neadekvatnog pružanja komunalne usluge građanima i poslovnim subjektima u batočinskoj opštini.

 

29.12.2014. Desetoro mladih iz Batočine zajedno sa koordinatorkom Kzm Batočina bilo je u prilici da besplatno boravi četiri dana na Kopaoniku povodom seminara ,,Mladi u vanrednim situacijama'', koji je predviđen projektom ,,Mladi za zdravu budućnost''. Nosilac projekta je udruženje ,,eBusiness Club'' iz Lapova, a partneri na projektu Kancelarije za mlade Lapova i Batočine, dok projekat u celosti finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

Seminar je održan u prostorijama Kragujevačkog dečijeg odmarališta na Kopaoniku u periodu od 24. do 27. decembra, gde su mladi pored svakodnevnih aktivnosti formairali grupe za timski rad i zajedničkim snagama rešavali zadatke vezane za vanredne situacije. Oni su takođe kreirali slikovne i video poruke vezane za muzički deo projekta. U slobodno vreme, mladi su se bavili sportom, obilazili znamenitosti Kopaonika, neki su se  i skijali obzirom da je sneg padao uveliko.
Prema rečima koordinatorke Kzm Batočina, Saške Orlović, i mladih iz Lapova i Batočine kojih je bilo više od dvadesetoro, izjavili su da su njihova očekivanja u potpunosti ispunjena, a utisci više nego fantastični. Sve je u proteklo u najboljem redu i jedva čekamo da negde ponovo otputujemo zajedno.
Zahvaljujemo se puno Ministarstvu omladine i sporta što nam je u ovako kriznom vremenu finansiralo projekat i time mladima iz naše i Lapovačke opštine obezbedilo besplatno putovanje, jer smo na taj način nagradili volontere, koji su čitave godine radili za dobrobit naše lokalne zajednice. Takođe se zahvaljujemo i Pisko prevozu na udobnoj vožnji u oba pravca, kao i ljubaznom osoblju Kragujevačkog odmrališta.
Najviše kandidata bilo je iz Srednje škole ,,Nikola Tesla'' iz Batočine sa kojom, inače, i najviše sarađujemo.

 

23.12.2014. Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Batičina kojom je predsedavao zamenik komandanta štaba, načelnik Opštinske uprave u Batočini Dragiša Đuričković, usvojen je predlog Godišnjeg plana Štaba za narednu godinu. Ovoj odluci prethodilo je usvajanje predloga Godišnjeg izveštaja o radu štaba za vanredne situacije Opštine Batočina za 2014. godinu koji će biti prosleđen lokalnom parlamentu na dalje usvajanje.

Članovi Štaba su na današnjoj, petoj redovnoj sednici, usvojili preporuku građanima i obrazovnim ustanovama o problem koji, povodom nastupajućih novogodišnjih i božićnih praznika, izaziva neorganizovana prodaja pirotehničkih sredstava. Izveštavajući po ovoj tački dnevnog reda, Darko Ignjatović je izjavio da će usvojena preporuka biti objavljena na zvaničnom sajtu Opštine Batočina i emitovana kroz program lokalnog medija u cilju upoznavanja ciljne grupe, prvenstveno mladih, o ovom problemu.
Ignjatović je, takođe, upoznao članove Štaba sa Zaključcima Republičkog štaba za vanedne situacije, dok je Dragan Stojanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je prisustvovao sednici, istakao da je, sumirajući rad u 2014. Štab, imajući u vidu majske poplave, apsolutno odgovorio zadatku, te da poplave u samoj Batočini, za razliku od nekih drugih gradova i opština, nisu imale nesagledive posledice. Saradnja Uprave na čijem je čelu i Štaba je bila vrlo korektna, a Plan rada definisan za narednu godinu oba tela obavezuje da uspešnu saradnju i nastave, zaključio je on.

 

19.12.2014. U Batočini je završeno kićenje gradskih ulica i trga za predstojeće novogodišnje i božićne praznike.
Za nastupajuće praznike svečano su ukrašeni Karađorđev trg i Plato Dr Zorana Đinđića, glavna ulica Kralja Petra prvog, deo Ulice Kralja Milana Obrenovića, kao i Njegoševa, potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima.
Po tradiciji, zasijali su ukrasi svih vrsta, a dekorativna sredstva dopunjena su i novim ukrasima.

 

17.12.2014. Od početka godine do kraja oktobra šest inostranih fabrika od ukupno deset najvećih izvoznika u Šumadiji i Pomoravlju na inostranim tržištima prodale su robu i proizvode u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.
Na prvom mestu šumadijsko-pomoravskih, ujedno i srpskih izvoznika ubedljivo je kompanija Fijat automobili Srbija iiz Kragujevca, a na drugom mestu je južnokorejska Jura korporacija iz Rače kragujevačke.
U samom vrhu su Panasonik iz Svilajnca, Kronošpan iz  Lapova, Grah Automotive iz Batočine i Konfecioni Andrea Srbija iz Jagodine.

Vredno pomena je i da je Kronošpan u 2014. zabeležio rast izvoza od čak 47 odsto, a Grah Automotive od 21,5 posto.
Od domaćih firmi koje su među prvih deset šumadijsko-pomoravskih izvoznika su aranđelovački Peštan, kragujevačke firme Forma ideale, Zastava oružje i Agromarket.
Deset kompanija koje su ove godine zabeležile najbolje spoljnotrgovinske rezultate ostvarile su 87,3 odsto ukupnog izvoza Šumadije i Pomoravlja. Najviše se izvozilo u Italiju, Slovačku, Nemačku, BiH, Sloveniju, Rumuniju, Rusku Federaciju, Poljsku, Crnu Goru i Makedoniju. Izvoz u zemlje Bliskog i Srednjeg istoka povećan je 62 odsto, a najznačajniji je ostvaren u UAE i u zemlje CEFTA.

 

15.12.2014. Najveći skup gradonačelnika i predsednika opština u 2014. godini, 42. skupština Stalne konferencije gradova i opština, održana je 10. decembra u Sava centru. Tema ovogodišnje Skupštine SKGO „Lokalna samouprava, životna sredina i ruralni razvoj - na putu ka evropskim standardima" okupila je oko 400 učesnika, a prisutne je u ime grada domaćina pozdravio Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.
U uvodnom delu prisutnima su se obratili: Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine, Majkl Devenport, šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Torgni Svenungson iz ambasade Kraljevine Švedske.

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički ocenila je da je sada prilika da se stvori prosperitetna Srbija i sprovedu obećane reforme za koje su građani glasali na izborima. Kako je rekla, štednja ne sme da se shvati kao sputavanje i kao nešto što treba da se "pregrmi" tako što će teret štednje da pređe na nekog drugog. Ona je ukazala da će akcenat u 2015. biti na reformi državne uprave budući da je to treći stub u strategiji Evropske komisije za reforme zemalja u regionu.
Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji, ocenio je da Srbija na kraju ove godine može da bude ponosna na postignute rezultate u procesu evropskih integracija. "Cele godine smo zajednički naporno radili na procesu skrininga mnogih pregovaračkih poglavlja, a sada se intenzivno pripremamo i za otvaranje prvih poglavlja tokom narednih meseci", kazao je Devenport. On je podsetio da se proces evropskih integracija odigrava u srcu lokalnih samouprava, jer se više od 70 odsto ukupnog zakonodavstva EU primenjuje na lokalnom nivou. EU je pomogla i razvoj u vezi sa sedam razvojnih planova na lokalnom nivou, unapređuje javnih finansija kroz programsko budžetiranje, dok se sa 32 lokalne samouprave radi na unapređenju upravljanja imovinom i primeni Zakona o javnoj svojini sa ciljem privlačenja ulaganja. Šef Delegacije EU podsetio je da je EU od 2000. godine do danas obezbedila donacije veće od 330 miliona evra za programe unapređenja lokalnog i regionalnog razvoja u Srbiji.
Torgni Svenungson, savetnik u ambasadi Kraljevine Švedske je u svom obraćanju prisutnim predstavnicima gradova i opština najavio nastavak podrške Srbiji do 2020. godine. 
Zoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša ocenio je da štednja mora da se nastavi i da je ona bila vidljiva na nivou lokalne samouprave već ove godine. "Na državnom nivou ta štednja mora da bude značajno viša nego prethodnih godina", rekao je Perišić. On je najavio i da će sledeće godine biti realizovano nekoliko projekata kroz javno-privatno partnerstvo više gradova u oblasti prerade otpadnih voda i čvrstog otpada.
U programskom delu Skupštine SKGO razgovarano je o pristupnim pregovorima i IPA fondovima, zaštiti životne sredine i ruralnom razvoju. U panelu koji je moderirao generalni sekretar SKGO učestvovali su: Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, Sanja Knežević Mitrović ispred Kancelarije za evropske integracije, Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, Radiša Milošević, predsednik Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije i predsednik opštine Batočina, Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i Biljana Zec, direktorka Agencije za ruralni razvoj opštine Inđija.
Šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom Tanja Miščević ocenila je da je uvođenje službenika za EU u lokalne samouprave vrlo važno za proces pristupanja Srbije EU zbog uloge koju lokalni nivo ima u integracijama. Tanja Miščević je podsetila da je pokrenuta inicijativa za uvođenje evropskog službenika na lokalnom nivou, odnosno da je predviđeno da se izmenama zakona uvede ta mogućnost. Dodala je da uvođenje te funkcije nije ništa novo već da se pokazalo kao dobro kod zemalja koje su ranije pregovarale o članstvu u EU. "Nije u pitanju samo pozicija. Potrebni su nam ljudi koje ćemo obučiti", rekla je ona i istakla da bi preko tog službenika lokalne vlasti bile svakodnevno u kontaktu sa procesom pregovora i pravovremeno upućene u njih.
„Lokalne vlasti imaju značajno mesto, ulogu i obaveze u procesu evropskih integracija, a neke od ključnih oblasti u pregovorima vezane su za lokal i to ne samo životna sredina i poljoprivreda", zaključila je Miščević.

 

10-12.12.2014. Članovi Opštinskog veća i Skupštine opštine Batočina su na današnjem, odnosno zasedanju u sredu, usvojili Odluku o budžetu opštine Batočina za 2015. godinu. Po ukupnim primanjima i prihodima, rashodima i izdacima za narednu godinu, projektovan je budžet u visini od 383.150.000,00 dinara.
Za izvršenje odluke o budžetu odgovoran je predsednik opštine, koji je ujedno i naredbodavac za izvršenje budžeta, dok je, osim njega, za zakonito i namensko korišćenje sredstava raspoređenih ovom odlukom odgovoran i načelnik opštinske uprave.

Jednoglasnom odlukom Veće je usvojilo Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta opštine Batočina za narednu godinu kojim se utvrđuju vrsta i obim radova na zaštiti i uređenju tog zemljišta.
Jednoglasnim izjašnjavanjem usvojena je i Odluka o dopuni Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Odluka o finansiranju političkih aktivnosti.
Na sednici Veća obrazovana je i Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji batočinske opštine za 2015. godinu, što su potvrdili i odbornici u lokalnom parlamentu.

 

01.12.2014. Šesti međunarodni sajam turizma i seoskog turizma i Drugi sajam zimnice i domaće radinosti, koje je u hali “Šumadija sajma” organizovala Gradska turistička organizacija “Kragujevac” završen je u subotu, a ovu najznačajniju turističku manifestaciju u Centralnoj Srbiji obišlo je nekoliko hiljada posetilaca.
Više od 120 izlagača iz zemlje i okruženja zadovoljno je prezentacijama i edukacijama, koje su održane tokom tri dana Sajma, kao i interesovanjem i brojem posetilaca, od kojih su poneki dolazili autobusima iz drugih gradova.

Svoju prezentaciju drugog sajamskog dana imao je i Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” iz Batočine koji je svoju ponudu i turističke potencijale i ove godine predstavio na zajedničkom štandu Centralne Srbije, zajedno sa turističkim organizacijama iz Topole, Knića, Despotovca, Rekovca, Trstenika, Rače i Lapova.
Veliku pažnju posetilaca drugog dana 6. Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma privukla je promocija turističkih potencijala devet opština i gradova Centralne Srbije. Jasmina Mladenović, direktor KTC “Dositej Obradović” predstavila je tradicionalne manifestacije u opštini Batočina koje okupljaju veliki broj posetilaca tokom godine, pre svih “Obredne hlebove” u čemu su joj pomogle članice Udruženja “Zlatne ruke Batočine”, dok je na štandu Gradske turističke organizacije Kragujevac, u autentičnom ambijentu seoskog domaćinstva, predstavljen seoski turizam u centralnoj Šumadiji.
Olgica Miljković, menadžer Turističke organizacije Srbije, Tatjana Miloradović, direktor Turističke organizacije Golubac i Miroslav Ivanović iz Turističke organizacije “Zapadna Srbija”, bili su u stručnom žiriju šestog “Međunarodnog Sajma turizma i seoskog turizma“. Oni su tokom tri sajamska dana obilazili izlagačke štandove, posmatrali interesovanje posetilaca i pregledali propagandni materijal, da bi mogli realno da dodele nagrade. Po njihovoj proceni, uz opšte odobravanje svih ostalih učesnika, nagradu za najbolju postavku štanda, dobila je regija Federacije Bosne i Hercegovine, a nagradu za najbolju promociju na Sajmu, zasluženo je dobila Turistička organizacija Kraljeva, koja je, osim specijaliteta svog kraja, sve izlagače i posetioce oduševila nastupom dečje “Etno – muzičke grupe”.
Žiri, u istom sastavu, za štampani promotivni materijal nagrade je dodelio Turističkoj organizaciji Majdanpek, za brošuru “Čudesna priroda Donjeg Podunavlja”, Turističko – sportskom centru Zlatar, za brošuru “285 zlatnih dana” i Regiji Centralne Srbije, za brošuru “Otključajte lepote Šumadije i Pomoravlja”.
Poslednjeg dana Sajma, na platou ispred hale, održana je tradicionalna “Šumadijska čajanka” – takmičenje u kuvanju ljute rakije, na kome su pobedili predstavnici beloševačke kafane “ Pod lipom”.

 

28.11.2014. Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ i plesni klub „DC TEAM“ organizovali su danas plesnu predstavu u okviru koje su polaznici ove škole, pred prepunom salom Centra, pokazali svoje prve plesne korake.
U ovom sjajnom događaju svoje igračko umeće prikazalo je više od stotinu učesnika, među kojima je bilo mališana iz vrtića „Poletarac“, učenika osnovne škole, ali i gostiju-plesača iz Despotovca, Svilajnca i Paraćina.
Kao posebni gosti predstave pred batočinskom publikom nastupili su Nenad i Milica, pobednici drugog ciklusa popularnog šou-programa „Ja imam talenat“.
Po rečima koreografa, Željka Ilića, u planu je da „DC TEAM“, takođe u saradnji sa Centrom, na proleće napravi sličnu predstavu koja će imati takmičarski karakter.

 

25.11.2014. U cilju sprovođenja mera štednje električne energije na čitavoj teritoriji batočinske opštine juče je započelo selektivno isključivanje električne energije za javnu rasvetu, potvrdili su za naš sajt u Opštinskim fondovima.
Prema utvrđenoj dinamici isključenja, poslednje nedelje u novembru, odnosno od 24. do 30. novembra, bez javne, ulične rasvete biće meštani Milatovca, Crnog Kala i naselja Loznica u Batočini. Naredne nedelje, od 01.12. do 07.12. javnu rasvetu neće imati potrošači u Nikšiću, Osojaku i Brzanu, a iza toga raspored isključenja je sledeći:
- od 08.12. do 14.12. Prnjavor, Dobrovodica i Gornja Batočina,
- od 15.12. do 21.12. Žirovnica, Gradac i naselje Gornja mala u Batočini, i
- od 22.12. do 28.12. Badnjevac, Kijevo i varoš Batočina
Po isteku ovog petonedeljnog ciklusa, isključenja će se vršiti po već određenoj dinamici.
Takođe, iz Fonda za komunalnu delatnost poručuju da se isključenja neće vršiti prazničnim danima, odnosno 19.12.2014, 31.12.2014, 01.01.2015, 06.01.2015, 07.01.2015 i 20.01.2015. godine.

 

24.11.2014. Zavesa na jesenju polusezonu u Zoni „Dunav“ zvanično je spuštena juče, a poslednje XV kolo obeležio je lokalni derbi između Sloge i Šumadinca koji je igran u Batočini.
Domaći fudbaleri su ostvarili vrlo važnu pobedu 3:2 i zahvaljujući ovim bodovima koliko-toliko mogu biti mirni pred nastupajuću zimsku pauzu.
Sa druge strane, već otpisana Lepenica iz Badnjevca doživela je novi poraz, ovoga puta prilično ubedljiv 5:0 na gostovanju Moravi u Velikoj Plani, pa će u ovom fudbalskom selu što pre morati da zaborave debi u zonskom rangu takmičenja u kome polusezonu završavaju sa samo sedam osvojenih bodova.

Ipak, najveće iznenađenje u XV kolu priredila je Gruža koja je u Mihajlovcu slavila 1:0. Njen prvi pratilac na tabeli, Homoljac, u Žagubici je savladao Mladog radnika iz Radinca 2:0, a Napredak u Markovcu fudbalere Železničara iz Požarevca 2:1. Borac i VGSK iz Velikog Gradišta remizirali su u Žabarima 2:2, dok su bez golova završeni susreti u Mišljenovcu između Basarca i RSK iz Rabrova, odnosno u Lipama gde je Sloboda dočekala ekipu Obilića iz Živice.
Jesenji prvak Zone „Dunav“ je Gruža koja je sezonu završila sa 32 boda, a prate je Homoljac i Mihajlovac 1934 sa 30, odnosno 28 bodova.
Šumadinac iz Brzana je dvanaesti sa 18, Sloga četrnaesta sa isto toliko bodova, a davno otpisana Lepenica je na začelju sa svega sedam bodova.

 

19.11.2014. Pozorišna publika u Batočini imala je sinoć priliku da u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ pogleda novi komad Stevana Koprivice „Plastika“, u produkciji „Favi teatra“.
Uloge su igrale glumice Narodnog pozorišta u Beogradu, Nela Mihailović i Suzana Petričević, koja je i režirala ovu predstavu u spoju komedije i drame iz savremenog života.
Prema rečima autora, „Plastika“ je pisana namenski za dve dobre glumice, „a draž je što likovi nisu stereotipi – ni domaćice, ni heroine, ni paćenice, ni splavaruše“.

Likovi su jedna uspešna žena, udovica i jedna novinarka, obe u srednjim godinama. Sreću se u teretani u koju idu dok čekaju plastičnu operaciju u nameri da se „prepakuju“ i bar još jednom pokušaju nešto u životu.
„Dva dijametralno suprotna karaktera, dve naizgled obične, ali uzbudljive sudbine kroz koje se prelamaju smešne i bolne odrednice vremena u kojem živimo, sučeliće se na spravama za kokciju tela i duše. Ishod njihovog susreta je neizvestan, kao i naši životi uostalom“, poručuju glavne protagonistkinje ove popularne predstave.

 

18.11.2014. Na Sedmoj izložbi suvenira i turističkih publikacija, koja je u četvrtak, 13. novembra, održana u Leskovcu, Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” osvojio je dve nagrade.
U kategoriji “Video publikacija – promo film”, KTC „Dositej Obradović“ osvojio je drugo mesto za spot “Batočina u ritmu otkucaja srca”, a u kategoriji „Jednolisna turistička publikacija” treće mesto za publikaciju “Manastir Grnčarica”.

Na manifestaciji su učestvovale 43 turističke organizacije iz Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bugarske, a takmičenje je održano u 9 kategorija: „Jednolisna turistička publikacija“, „Višelisna turistička publikacija do 50 stranica“, „Višelisna turistička publikacija sa više od 50 stranica“, „Video publikacija“ (turistička reportaža i turistički promotivni film), „Suvenir“, „Upotrebni predmet“, „Turistički plakat“, „Najoriginalniji eksponat“ i „Turistička fotografija“(kolekcija fotografija i pojedinačna fotografija).

 

14.11.2014. U Srednjoj školi ''Nikola Tesla'' u Batočini otvoren je "Kutak za kreativni trenutak", u sklopu projekta koji je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta.
Kancelariju je otvorio direktor srednje škole Zdravko Mladenović, a otvaranju su, pored učenika i brojnih gostiju, prisustvovali predstavnik Udruženja "Sunce" Gordana Kalović, pomoćnici predsednika opštine Batočina Radmila Milutinović i Nebojša Trajković, načelnik opštinske uprave Dragiša Đuričković, predstavnik resornog ministarstva Radoslav Marjanović, kao i načelnik Šumadijskog upravnog okruga Damjan Srejić.
Obraćajući se prisutnima, koordinatorka KZM Batočina, Saška Orlović, izjavila je da je učionicu koja sada krasi školu, popularni “kutak” pune tri nedelje uređivala grupa vrednih volontera Kancelarije i đaka ove škole.

- Izuzetno nam je velika čast što smo bili deo ovog vrednog tima i uredili kutak za mlade koji će koristiti mnoge generacije. Sve ovo ne bismo mogli da ostvarimo da nam Udruženje “Sunce” kao resurs centar nije pomoglo. Veliku podršku i ovoga puta imali smo od Ministarstva omladine i sporta, ali i srednje škole i lokalne samouprave koja nam je obezbedila lap-top, dodala je ona.
Lider neformalne omladinske grupe iz Batočine “Mladi kreativci”, Radmila Milanović, istakla je da „Kutak za kreativni trenutak“ sada predstavlja specijalno sređenu učionicu i prijatan ambijent u kojem mladi mogu da pokažu svoje talente, interesovanja, kreativnost i veštine. Koristiće se  i za neformalne radionice Kancelarije za mlade, ali i za dramske, literarne i druge sekcije.
Pored promocije kreativnosti kao jednog od cilja projekta, mladi u školi promovišu solidarnost i humanost. Učenici su za ovu priliku izrađivali predmete i suvenire, koje su prodavali, a novac prikupljen prodajom uplaćen je Fondaciji za mlade iz Obrenovca.Kabinet za biologiju nekadaKutak za mlade sada

 

12.11.2014. Tematske radne grupe za izradu Strategije održivog razvoja opštine Batočina za period od 2015. do 2020. godine ranije su formirane od članova Opštinskog foruma koji je dekomponovan prema oblastima interesovanja i kompetencija i vezane su za svaki od definisanih razvojnih prioriteta. Na taj način su formirana jezgra, naknadno proširivana dodatnim predstavnicima zainteresovanih strana.
Zadatak svake od formiranih tematskih radnih grupa, odnosno poljoprivrede i ruralnog razvoja; ekonomije, preduzetništva i poslovnog okruženja; zdravstvene i socijalne zaštite i kvaliteta života; sporta, obrazovanja i baštine, odnosno kulture i turizma, na današnjem sastanku bilo je definisanje strateških i operativnih ciljeva za svaku oblast u okviru razvojnih prioriteta.

Strateški ciljevi su formulisani dekomponovanjem definisanog prioriteta i jasno su povezani sa njegovim ključnim elementima, a poslužiće kao osnova za kasnije definisane operativne ciljeve po SMART principu.
Sledeći korak u radu tematskih radnih grupa, grupisanih oko svakog od utvrđenih prioriteta, bilće definisanje konkretnih projekata koji će proizilaziti, odnosno nadovezivati se na danas utvrđene operativne ciljeve u okviru Strategije.

 

10.11.2014. Ako izuzmemo treći prvenstveni trijumf Sloge iz Batočine, XIII kolo Zone „Dunav“ ostalim našim predstavnicima u ovom rangu takmičenja neće ostati u lepom sećanju.
I Šumadinac i Lepenica u minulom kolu doživeli su težak neuspeh, i to identičnim rezultatom – 5:1. Brzanci su poklekli na gostovanju Basarcu u Mišljenovcu, a Badnjevčani u utakmici sa Napretkom u Markovcu.
Vrlo važnu pobedu, napominjemo, u subotu ostvarila je Sloga u Batočini u meču sa vrlo dobrom ekipom Železničara iz Požarevca 2:0.
Što se ostalih susreta XIII kola Zone „Dunav“tiče, VGSK je u Velikom Gradištu ubedljivo savladao fubdalere RSK-a iz Rabrova 4:0, a vodeći Mihajlovac 1934 Moravu u Velikoj Plani 2:0. Gruža je u Lipama trijumfovala nad Slobodom 3:0, Borac u Žabarima nad Mladim radnikom iz Radinca 2:0, a Homoljac u Žagubici u susretu sa Obilićem iz Živice 2:1.
Mihajlovac 1934 i Homoljac su i nakon ovog kola vodeći timovi Zone „Dunav“ sa 28, odnosno 27 bodova. Šumadinac je dvanaesti sa 15, Sloga četrnaesta sa 11, a Lepenica poslednja sa svega sedam bodova.
U narednom kolu Sloga gostuje Mladom radniku, Lepenica dočekuje Slobodu, a Šumadinac fudbalere Borca.

 

07.11.2014. Odbornici u lokalnom parlamentu su, kao I članovi Veća pre dva dana, na današnjoj sednici usvojili Odluku o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu. Budžet opštine Batočina je i posle ovog rebalansa ostao isti, 383.050.000,00 dinara, a promene su izvršene samo po aproprijacijama.
Jednoglasnom odlukom na XIX sednici Skupštine usvojen je i predlog Odluke o zajedničkom pravobranilaštvu opština Batočina, Rača i Lapovo. Inicijativa je potekla od strane predsednika opštine Batočina, Radiše Miloševića, sedište pravobranilaštva formalno bi bilo u Rači, a obavljalo bi poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa ove tri opštine.

Bez ijednog glasa protiv usvojene su i Odluka o mrtvozorskoj službi na teritoriji batočinske opštine, kao i Odluka o poslovno-tehničkoj saradnji između opštine Batočina i preduzeća „Polipak“ koja se tiče izgradnje proizvodne hale ukupne bruto površine od oko 525 kvadrata. Opština će, kao i ranije svim investitorima, i „Polipaku“ obezbediti olakšice, dok se preduzeće, između ostalog, obavezuje da u prvoj godini rada zaposli deset, a u naredne tri još pet radnika, od kojih će 80% imati prebivalište na teritoriji opštine Batočina.
Na skupštini je usvojen i čitav set odluka koje se odnose na JP „Lepenica“, između ostalog, izmene odluka o pijacama, sahranjivanju i groblju i javnim parkiralištima, koje su ovom preduzeću poverene, a ranije ih je obavljalo JKP “7. juli”.
Takođe jednoglasno usvojena je i Odluka o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Batočina. Prema ovoj odluci predsednik opštine Batočina određen je kao organ nadležan za donošenje Odluke o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u skladu sa Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Batočina.
U tački razrešenja i imenovanja za člana Upravnog odbora Predškolske ustanove “Poletarac” imenovan je Marko Milosavljević umesto preminulog Branislava Nikolića. Takođe, umesto Nikolića za člana Saveta za budžet i finansije Skupštine opštine Batočina imenovan je Nemanja Karić.
Novog direktora i članove Upravnog odbora dobila je i Narodna biblioteka “Vuk Karadžić”. Naime, dužnosti vršioca dužnosti direktora ove Ustanove, zbog isteka mandata, razrešena je Milana Mladenović, a na period od godinu dana imenovana Milijana Jovanović.

 

06.11.2014. U prisustvu predsednika svih opština Šumadije i gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, danas je održana druga sednica Saveta Šumadijskog upravnog okruga, na kojoj je bilo reči o stanju javne bezbednosti, operativnim planovima odbrane od poplava, stanju sistema za uzbunjivanje, protivgradnoj zaštiti i radu inspekcijskih službi.
Ovo je jedan izuzetno značajan sastanak jer Savet konačno posle deset godina radi u punom sastavu, onako kako to Zakon nalaže - rekao je pored ostalog Damjan Srejić načelnik Šumadijskog upravnog okruga.
U prvih deset meseci ove godine na području Policijske uprave Kragujevac neznatno je povećan ukupan broj krivičnih dela zbog, kako je objasnio načelnik Goran Živković, veće aktivnosti odseka za suzbijanje privrednog kriminala.
Smanjen je broj krivičnih dela od strane nepoznatih izvršioca, znatno je veći broj otkrivenih dela privrednog kriminala, nema težih nerasvetljenih krivičnih dela, a prisutna je i stalna aktivnost na suzbijanju narkomanije.
Potkrepljujući rezultate ciframa, Živković je rekao, da je izvršeno 2180 krivičnih dela, što je za 47 više u odnosu na isti period 2013. godine. Zaplenjeno je 123 grama heroina, 366 kilograma marihuane, 54 grama kokaina. Oduzeto je 180 kilograma rezanog duvana, 16170 paklica cigareta, 820 litara nafte i 550 odevnih predmeta. Zaplenjeno je 386 komada dugog i kratkog naoružanja i preko 3000 komada municije različitog kalibra. U svakom slučaju, procenat rasvetljavanja nešto je bolji u odnosu na isti period prošle godine tako da je stanje bezbednosti na tom području - zadovoljavajuće.
Kada je reč o stanju sistema za javno uzbunjivanje, poslednja provera, kako se danas čulo, obavljena je 24. marta 2010. godine. Od 53 sirene na području Šumadije ispravno je 38 dok 15 nije u funkciji. Neophodno je da se što pre izrade akustičke studije čujnosti i u skladu sa tim izvrši remont i dopuna sistema.

Preuzeto sa: www.kragujevac.rs

 

05.11.2014. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina na današnjoj sednici usvojili su Izveštaj o izvršenju budžeta opštine Batočina za prvih devet meseci ove godine. Pomoćnik predsednika opštine, Radmila Milutinović, obrazlažući izveštaj, istakla je da u realizaciji budžeta do 30. septembra najbitniju stavku predstavlja angažovanje stalne budžetske rezerve za saniranje štete izazvane u vanrednoj situaciji tokom i posle vanredne situacije, a da, istovremeno, opština Batočina za ove potrebe iz republike nije dobila niti jedan dinar.
Ona je, govoreći o usvajanju Odluke o drugoj izmeni i dopuni odluke o budžetu, napomenula da je budžet opštine Batočina i posle ovog rebalansa ostao isti, 383.050.000,00 dinara, a da su promene izvršene samo po aproprijacijama.

Jednoglasnom odlukom na XXVIII sednici Veća usvojen je i predlog Odluke o zajedničkom pravobranilaštvu opština Batočina, Rača i Lapovo. Inicijativa je potekla od strane predsednika opštine Batočina, Radiše Miloševića, sedište pravobranilaštva formalno bi bilo u Rači, a obavljalo bi poslove pravne zaštite imovinskih prava i interesa ove tri opštine.
Bez ijednog glasa protiv usvojene su i Odluka o mrtvozorskoj službi na teritoriji batočinske opštine, kao i Odluka o poslovno-tehničkoj saradnji između opštine Batočina i preduzeća „Polipak“ koja se tiče izgradnje proizvodne hale ukupne bruto površine od oko 525 kvadrata. Opština će, kao i ranije svim investitorima, i „Polipaku“ obezbediti olakšice, dok se preduzeće, između ostalog, obavezuje da u prvoj godini rada zaposli deset, a u naredne tri još pet radnika, od kojih će 80% imati prebivalište na teritoriji opštine Batočina.
Opštinsko veće je usvojilo i čitav set odluka koje se odnose na JP „Lepenica“ – Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka, Pravilnik o radu, kao i Cenovnik komunalnih usluga ovog preduzeća, uz izmene odluka o pijacama, sahranjivanju i groblju i javnim parkiralištima, koje je ovo preduzeće preuzelo od JKP „7. juli“.
Takođe, posebnim rešenjima obrazovani su Savet za bezbednost saobraćaja na putevima i Savet za upravljanje migracijama i trajna rešenja.

 

 

03.11.2014. XII kolo Zone „Dunav“ koje je odigrano minulog vikenda za Slogu iz Batočine i Lepenicu iz Badnjevca nije donelo ništa novo. Oba tima poražena su minimalnim rezultatom, 1:0 – Sloga na gostovanju u Živici fudbalerima Obilića, a Badnjevčani u Batočini gde su ugostili ekipu Homoljca iz Žagubice.
Za razliku od njih, Šumadinac je pred svojom publikom remizirao sa VGSK-om iz Velikog gradišta 1:1 (strelac Pavlović), a četa Mileta Stankovića mogla je i do sva tri boda da je mladi Milanović krajem prvog poluvremena bio prisebniji kada je lobovao golmana gostiju i za malo promašio.

Što se ostalih susreta XII kola koje je igrano u subotu i nedelju tiče, vodeći Mihajlovac je lako izašao na kraj sa Slobodom iz Lipa 5:1, a nešto manje ubedljiv bio je RSK koji je u Rabrovu savladao Moravu iz Velike Plane 4:1. Gruža je bila bolja od Napretka iz Markovca 3:1, Mladi radnik u Radincu od Basarca iz Mišljenovca 2:1, dok je Železničar u Požarevcu trijumfovao nad Borcem iz Žabara 1:0.
Mihajlovac 1934 i Homoljac i dalje vode sa 25, odnosno 24 boda, Šumadinac se približava sredini tabele – sa 15 bodova zauzima jedanaestu poziciju, dok su za dno tabele i dalje prikovani Sloga (8) i Lepenica (7).
U narednom kolu Šumadinac putuje u Mišljenovac na megdan Basarcu, Lepenica će u Markovac gde će se sastati sa Napretkom, a fudbaleri Sloge će ugostiti ekipu Železničara iz Požarevca.

 

31.10.2014. Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije u sredu, 5. novembra  2014. godine u Paraćinu organizuje konsultativni sastanak. Sastanak u Paraćinu deo je velikog participativnog procesa na lokalu i realizuje se u okviru projekta „Podsticajno okruženje za razvoj civilnog društva“, uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) u Republici Srbiji. O održavanje niza konsultativnih sastanaka, predstavlja deo participativnog procesa izrade Strategije koji će omogućiti predstavnicima organizacija civilnog društva, lokalnih samouprava, medija, predstavnicima sindikata i poslodavaca i drugim zainteresovanim stranama da učestvuju u daljoj razradi predloženih ciljeva, mera i aktivnosti, u cilju dobijanja što kvalitetnijeg sadržaja buduće Strategije i Akcionog plana.

 

30.10.2014. Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Batičina kojom je predsedavao komandant štaba, Radiša Milošević, izvršena je analiza spremnosti javnih komunalnih službi za predstojeći zimski period, kao i mogućnost angažovanja ostale raspoložive teške mehanizacije od pravnih i fizičkih lica.
Izveštavajući po ovoj tački dnevnog reda, Olivera Jašović iz Opštinskih fondova, u čijoj je nadležnosti održavanje puteva, istakla je da su ove aktivnosti definisane Planom kojim rukovodi Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina. S obzirom da zimska sezona počinje 15. novembra, Fond je pomenutim Planom obezbedio sredstva za zimsko održavanje puteva, sproveden je postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg ponuđača, a sticajem okolnosti, otvaranje ponuda obaviće se danas, kada će i biti poznato kome će ovi poslovi biti povereni.

Ovim dokumentom su, takođe, definisani putni pravci i saobraćajnice za čišćenje po prioritetima, kritičnih sa aspekta prohodnosti usled obilnih snežnih padavina.
Dragan Stojanović, načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, koji je prisustvovao sednici, rekao je da je najvažnije u ovim situacijama obezbediti tesnu saradnju svih službi na teritoriji opštine, kao i praćenje instrukcija ove Uprave koja dostavlja ranu najavu na osnovu koje se i preduzimaju konkretni koraci u vanrednim situacijama.
Na ovoj sednici izvršena je i procena ugroženosti stanovništva sa aspekta socijalne i zdravstvene zaštite starih i bolesnih na teritoriji opštine Batočina.

 

27.10.2014. Lokalni derbi meč koji je za vikend odigran u Batočini u okviru XI kola Zone „Dunav“ pripao je domaćim fudbalerima, Sloga – Lepenica 4:3, dok je bod u ovom kolu osvojio i Šumadinac u Brzanu odigravši sa RSK-om iz Rabrova nerešeno, 1:1.
Lider na tabeli, Mihajlovac 1934, nastavlja sa sjajnim partijama. Pred njim je u minulom kolu oružje položio Napredak i to u Markovcu 2:1. Borac je u žabarima slavio nad Obilićem iz Živice 1:0, a istim rezultatom i VGSK u Velikom Gradištu nad Mladim radnikom iz Radinca. Minimalnim rezultatom trijumfovala su još dva gostujuća kluba, Železničar iz Požarevca u Mišljenovcu protiv Basarca, odnosno Morava iz Velike Plane u susretu sa Slobodom u Lipama. Homoljac i Gruža su u Žagubici podelili bodove odigravši bez golova, 0:0.
Mihajlovac 1934 je i nakon ovog kola vodeći tim na prvenstvenoj tabeli sa 22 boda. Prate ga Homoljac i Gruža sa 21, odnosno 20 bodova. Šumadinac je na jedanaestoj poziciji sakupio 14, a Sloga i Lepenica na začelju osam, odnosno sedam bodova.
U narednom kolu Sloga gostuje Obiliću, Lepenica dočekuje ekipu Homoljca, a Šumadinac fudbalere VGSK-a iz Velikog Gradišta.

 

23.10.2014. U saradnji KTC "Dositej Obradovic" i NB "Vuk Karadzic"odrzana je juce promocija monografije "Šumadija". U holu KTC ljubitelji pisane reci su još jednom slušali priče iz svoje Šumadije. Kao plod trogodisnjeg rada nastala je riznica, koja obuhvata dvadesetsest gradova i opstina i osam varošica. O samom delu i njegovom znacaju govorili su autori, Milovan Ćurčic i Milutin Matic. Lepota Šumadije je neiscrpna tema za nase pisce i uvek je lepo cuti nesto novo, bili su komentari zadovoljne publike.

 

22.10.2014. Ana Krstić je učenica šestog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u Batočini za čije lečenje u Turskoj je neophodno prikupiti 8,5 hiljada evra.
Učenički parlament osnovne škole ranije je organizovao akciju prikupljanja sredstava za pomoć školskoj drugarici u koju su se već uključili građani, institucije i ustanove u Batočini, preduzeća i lokalna samouprava, a juče su u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ organizivane dve humanitarne predstave za učenike nižih razreda osnovne škole i mališane iz vrtića „Poletarac“. Lutkarsko pozorištance „Zvonce“ izvelo je predstavu „Priče veštice Kate“, a školska dramska sekcija dramski prikaz „Pobuna u biblioteci“.

Istovremeno, u Galeriji Centra bio je postavljen štand za prikupljanje sredstava.
Prema rečima Saške Orlović, koordinatora Kancelarije za mlade Batočina, ove dve predstave će i u utorak, 28. oktobra, biti izvedene u KTC „Stefan Nemanja“ u Lapovu, gde će se, takođe, prikupljati sredstva.
Inače, uplata za pomoć Anastasiji Krstić može se izvršiti kod KBM banke AD Kragujevac na sledeće račune: dinarski 150-1201000698163-82 i devizni 1231018538879.

 

18.10.2014. Dvadesetak dana posle beogradske premijere i batočinska filmska publika imala je priliku da pogleda urnebesu komediju „Mali Budo“, a za ovo ostvarenje među Batočincima vladalo je veliko interesovanje.
Ovaj film je juče u bioskopskoj sali Kulturno-turističkog centra imao čak dve projekcije, od 18 i 20 sati, a prethodio im je 3D spektakl za najmlađe, „Pčelica Maja“.
Inače, film „Mali Budo“ govori o sinu podgoričkog hirurga, ne baš na dobrom glasu, zbog čije greške umire sin jedinac jednog od moćnih Podgoričana. Budimir, mali Budo, podgorički učenik i plejboj, koga glumi Petar Strugar, uz pomoć prijateljskih i rođačkih veza biva prebačen u Beograd, gde se sreće sa svime što nudi prestonica. U Beogradu ga čuva takođe Crnogorac, Mišo Kujović, koga glumi Sergej Trifunović, nepogrešivo prikazujući lik inspektora koji u folderu „Posa“ čuva kompromitiujuće porno klipove funkcionera i moćnika, kako bi mogao da ih ucenjuje. On je, ipak, verni pratilac Buda iako zajedno upadaju u razne situacije koje bi se uglavnom mogle svrstati u crni humor.
Film „Mali Budo“ iako je pun vrcavog, inteligentnog humora, nepogrešivo slika podgorički mentalitet, ali i prikazuje sliku našeg korumpiranog i iskvarenog društva. Iako se završava hepiendom, ostavlja gorak ukus.
Film je debitantsko ostvarenje Danila Bećkovića, a za svega dvadesetak dana prikazivanja obara rekorde gledanosti.

 

14.10.2014. Članovi Opštinskog veća Opštine Batočina su na današnjoj, XXVII sednici, dali saglasnost na Odluku o visini učešća roditelja u ceni smeštaja dece u Predškolskoj ustanovi „Poletarac“ u područnim odeljenjima u kojima Ustanova obezbeđuje hranu.
Iznos koji će roditelji ubuduće, prema ovoj odluci, plaćati za decu na poludnevnom boravku do šest sati dnevno je 2.000, a za decu u trajanju od četiri sata – 1.040 dinara.
Popust za drugo dete iznosi 20 odsto, a za samohrane roditelje 30 procenata, dok su roditelji trećeg i četvrtog deteta u zajedničkom domaćinstvu oslobođeni plaćanja.

Na istoj sednici doneta su i Rešenja o davanju saglasnosti na formiranje mešovite vaspitne grupe u područnom odeljenju u Milatovcu, odnosno formiranje grupe pripremnog predškolskog programa u područnim odeljenjima u Kijevu i Dobrovodici.
Jednoglasnom odlukom Veće je donelo i Rešenje o davanju saglasnosti na odluku JKP „7. juli“ o promeni cene grejanja u Batočini. Nova cena toplotne energije za korisnike grejanja iznosi 73,96 dinara po kvadratu, dok će obrazovanje i zdravstvo, kao povlašćene kategorije, plaćati 42,62 dinara po kubiku.
U okviru tačke pitanja i predlozi, članovi Opštinskog veća jednoglasno su doneli odluku da se, na predlog Đačkog parlamenta, sa 100.000 dinara pomogne lečenje Anastasije Krstić, učenice VI razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, kojoj je za hitnu operaciju u Turskoj neophodno 8,5 hiljada evra.

 

13.10.2014. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana odigrali su nedelju pred svojim navijačima vrlo dobar meč sa ekipom Železničara iz Požarevca i ostvarili treću prvenstvenu pobedu slavivši sa 2:1 i posle ovog uspeha za šestoplasiranom Moravom zaostaju svega tri boda.
Lepenica je u izuzetno važnoj utakmici u Mišljenovcu uspela da „otkine“ bod Basarcu 1:1, dok je posrtanje Sloge iz Batočine nastavljeno i u IX kolu Zone „Dunav“. Mihajlovac 1934 je trijumfovao na stadionu „Kraj Lepenice“ rezultatom 4:1.

U ostalim susretima, Mladi radnik je u Radincu bio ubedljiv protiv ekipe RSK iz Rabrova 4:1, vodeći Homoljac je u Žagubici savladao Moravu iz Velike Plane 2:0, a VGSK u Velikom Gradištu fudbalere Obilića iz Živice 1:0. Najviše golova viđeno je Markovcu gde je Sloboda iz Lipa napravila iznenađenje pobedivši Napredak 4:3, dok su Borac i Gruža u Žabarima odigrali 1:1.
Homoljac se učvrstio na liderskoj poziciji Zone „Dunav“ sa 20 bodova, a njegovi najbliži pratioci Mihajlovac 1934, Gruža i Mladi radnik sakupili su po 16. Šumadinac je dvanaesti sa 10, dok su na dnu tabele i dalje Lepenica i Sloga sa sedam, odnosno pet osvojenih bodova.
Za vikend Sloga gostuje Gruži, Šumadinac Mladom radniku, a Lepenica u Batočini dočekuje ekipu Borca.

 

11.10.2014. Manifestacija „Open days - evropska nedelja regiona i gradova“ održava se svake godine još od 2003. u Briselu pod pokroviteljstvom Komiteta Regiona, a za cilj ima da pokaže značaj regiona i gradova u kontekstu procesa kreiranja i sprovođenja evropskih razvojnih politika. Događaj je četvorodnevni, a organizuje se kao kombinacija više od stotinu konferencija, radionica i sastanaka na kojima više od šest hiljada predstavnika regiona i gradova iz čitave Evrope razmenjuju iskustva i stavove o različitim stateškim pitanjima, razvojnim programima i projektima.

Ovogodišnja manifestacija, organizovana pod sloganom „Growing together – Smart investment for people“ (Rastimo zajedno – pametne investicije za ljude), imala je tri osnovne teme: povezivanje regionalnih stategija, razvoj kapaciteta i teritorijalna saradnja. Posebno je značajno  to što su ove godine predstavljeni i neki novi razvojni programi i finansijski instrumenti, čiji će jedan deo biti stavljen  na korišćenje i Srbiji.
Dvanaestim “otvorenim danima” prisustvovao je i predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, u okviru delegacije Šumadijskog okruga, a učešće na ovoj manifestaciji obezbedila je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
Boravak u Briselu organizovan je kao kombinacija bilateralnih sastanaka sa predstavnicima regije Emilia Romagna iz Italije, Istarske županije u Hrvatskoj i AP Vojvodina u Briselu, zatim učešća na različitim radionicama, kao i niza prijema koji su bili odlična prilika za upoznavanje i ostvarivanje niza kontakata.

 

10.10.2014. Prethodnih sedam dana u čitavoj Srbiji, u skladu sa sloganom "Svako dete srećnog lica čuva jedna porodica", obeležena je Dečja nedelja, a tokom nje  posebna pažnja posvećena je osnaživanju porodice i podsticanju klime za ostvarivanje prava svakog deteta da odrasta u porodičnom okruženju.
U okviru sistema za promociju i zaštitu dečjih prava, jedno od osnovnih je da se deci omogući odrastanje u biološkoj porodici, a ako to nije moguće onda u usvojiteljskoj, starateljskoj ili hraniteljskoj.

Sedmica posvećena najmlađima protekla je kroz niz aktivnosti učenika, učiteljica i nastavnika u OŠ „Sveti Sava“, ali i mališana Predškolske ustanove “Poletarac”. Druženje učenika se odvijalo kroz razne radionice, upoznavanje dece sa njihovim pravima, učeničkim parlamentom i raznim predavanjima.
Učenici uzrasta od 2. do 4. razreda, zajedno sa učiteljicama organizovali su na trgu Dečiji vašar, gde su prolaznici mogli za malo novca kupiti veoma interesantne stvari i igračke, prvaci su se zabavljali i slali poruke ljubavi kroz Dečiji škrab, a za one malo starije, učenike od 5. do 8. razreda u sali Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović” organizovan je kviz znanja.
U okviru dečije nedelje upriličena je i poseta čelnicima lokalne samouprave, a đake je primio Čedomir Petrović, zamenik predsednika Skupštine opštine Batočina. Organizovane su i priredbe mlađih i starijih uzrasta, a po svemu sudeći, ono u čemu su najviše uživali bio je maskenbal gde su se najmlađi poistovećivali sa svojim omiljenim likovima iz crtanih filmova, serija i bajki, prepustivši se svetu mašte koja ih je ponela do nebeskih visina.
Na priredbi povodom prijema prvaka u Dečiji savez, preslatki prvačići imali su svoj prvi javni nastup, a Dečja nedelja je, između ostalog imala i edukativni karakter, s obzirom da je za starije učenike u školskoj sali prikazan film “Moja priča” koji govori o štetnosti droge, pušenja i posledica koje izaziva HIV.

 

06.10.2014. I ovog oktobra u organizaciji udruženja domaće radinosti „Zlatne ruke Batočine“ i KTC „Dositej Obradović“, održana je po osmi put manifestacija „Obredni hlebovi“ na centralnom trgu u Batočini. Učešće su uzela brojna udruženja iz cele Srbije, ali i pojedinci. Batočinu su ove godine posetila udruženja iz Užica, Lapova, Niša, Niške Banje, Kragujevca, Pećinaca, Plažana, Zlakuše, Jagodine i druga. Pregršt lepih eksponata krasilo je naš trg ovog vikenda, a ljubitelji ručnih radova bili su u prilici da uživaju i u lepom kulturno-umetničkom programu.

Prisutnima se obratila predsednica udruženja dr Lela Radić, vidno zadovoljna ovogodišnjim odzivom brojnih udruženja. U okviru programa predstavilo se KUD „Radislav Nikčević“ iz Miloševa, kao i učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Batočine kroz razne recitacije, dramske prikaze, pesme i muzičke instrumente. Bila je ovo još jedna prilika da se podsetimo starih običaja, da oživimo duh starih vremena, da se setimo naših predaka i dokažemo svima da smo mi narod velikog srca i veselo duha koji zna šta su prave tradicionalne vrednosti.

 

06.10.2014.  U sredu, 1. oktobra, u 13 časova održana je promocija projekta ,,Mladi za zdravu budućnost’’ u prostorijama srednje škole ,,Nikola Tesla’’ u Batočini. Na promociji je učestvovalo više od pedesetoro mladih,  profesori, direktor škole - Zdravko Mladenović  i pomoćnica predsednika opštine Batočina - Radmila Milutinović.
Nosilac projekta je Udruženje EBC iz Lapova, a partneri na projektu Kancelarija za mlade Batočina i Kancelarija za mlade Lapovo. Projekat je vredan 500 000 dinara, a u celosti ga finasira Ministarstvo omladine i sporta.

,,Glavni cilj ovog projekta je edukacija i povezivanje mladih sa svim relevantnim institucijama za vreme vanredne situacije, za koje ćemo  uskoro organizovati petodnevni seminar na Kopaoniku. Mladi koji će proći obuku biće spremni da pomognu kako sebi tako i svojim drugarima, porodici  za vreme vanredne situacije. Ovim putem poručujem svim mladima uzrasta od 15 do 30 godina da prate naš Omladinski info servis kao i fejsbuk stranicu jer će uskoro izaći konkurs. Uskoro će se održati promocija i u Lapovu.’’ izjavila je za naš sajt Koordinatorka Kzm Batočina - Saška Orlović.
Mladima su ovom prilikom podeljeni propagandni materijali u vidu flajera i majice sa logom projekta.

 

26.09.2014.  Kao i nekoliko godina unazad, u Osnovnoj Školi  „Sveti Sava“ u Batočini obeležen je Dan stranih jezika. Stručni aktiv nastavnika stranih jezika potrudio se da pripremi i sprovede adekvatne sadržaje povodom ovog dana. Učenici od prvog do osmog razreda dali su svoj doprinos i maksimalno se potrudili da svoje učešće na ovoj manifestaciji prikažu u što boljem svetlu, a ako je sudeći po aplauzima publike, onda im je to pošlo za rukom u potpunosti.

U prepunoj fiskulturnoj sali smenjivali su se učenici iz Batočine i Brzana sa različitim tačkama, a program je obilovao recitacijama, predstavama, zanimljivim skečevima i modernim plesom. Veliku pažnju privukla je predstava „Crvenkapa“ na nemačkom jeziku, ali ništa slabiji utisak nije ostavila ni predstava „Crazy Story“ koju su na engleskom jeziku izveli učenici petog razreda iz Brzana. Bila je ovo još jedna prilika da se deci predoči  vrednost poznavanja stranih jezika, a ujedno podstrek za njihovo usavršavanje koje će im omogućiti lakšu  komunikaciju, sigurnost, kao i lepotu i lagodnost prilikom raznih putovanja i upoznavanja zanimljivih destinacija širom sveta.

 

25.09.2014. Od daljeg takmičenja u okviru opštinskog fudbalskog KUP-a juče su se oprostili fudbaleri Sloge iz Batočine. Njih je juče u Žirovnici ubedljivo savladao domaći ŽSk rezultatom 4:0, a po dva gola za lidera Šumadijske okružne lige protiv favorizovanog gosta postigli su Đorđe Stevanović i Bojan Matić.
Prolaz u polufinale ovog najmasovnijeg takmičenja juče je obezbedio i Šumadinac iz Brzana koji je posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisao Lepenicu iz Badnjevca 4:2. U regularnom delu susreta rezultat je bio 1:1, a golove su postigli Milan Vujičić (Šumadinac) i Dejan Marjanović (Lepenica).

Svoju šansu u polufinalu potražiće i fudbaleri Sloge iz Milatovca koji su u Crnom Kalu prilično lako savladali domaću Mladost 4:1, dok je prava goleada viđena u Lapovu gde je Lokomotiva do vrha napunila mrežu Meteora 10:1.

 

23.09.2014. Prvu prvenstvenu pobedu u tekućoj sezoni Zone „Dunav“ fudbaleri Lepenice iz Badnjevca uspeli su da zabeleže tek u minulom kolu. Rezultatom 2:1 u Batočini je savladan Mladi radnik iz Radinca, a tvorci prvog trijumfa u debitantskoj sezoni bili su Nenad Ilić i Marko Ćosić koji su protivničku mrežu zatresli u 33., odnosno 77. minutu.
Za razliku od Badnjevčana, i Batočinci i Brzanci prilično lako su poraženi u VI kolu, Sloga na gostovanju lideru Napretku u Markovcu 3:0, a Šumadinac u Gruži 1:0.

U ostalim utakmicama RSK je u Rabrovu savladao fudbalere Homoljca iz Žagubice 2:0, a istim rezultatom trijumfovali su Morava nad Basarcem iz Mišljenovca u Velikoj Plani i Mihajlovac 1934 u susretu sa ekipom VGSK iz Velikog Gradišta. Sloboda je u Lipama bila bolja od Borca iz Žabara 3:1, dok su bodove u Živici podelili Obilić i požarevački Železničar odigravši 1:1.
Posle ovog kola na tabeli i dalje vode Napredak i Homoljac sa po 13 bodova, dok su na začelju Lepenica, Šumadinac i Sloga.
Narednog vikenda na programu je i prvi lokalni derbi meč. U Brzanu se sastaju Šumadinac i Lepenica, a Sloga dočekuje Slobodu.

 

22.09.2014. - Batočina je mala opština, ali potrebe naših građana nisu ništa manje od potreba građana iz mnogo većih sredina, a naš najvažniji zadatak i najveći izazov jesu nova radna mesta za naše Batočince, rekao je na svečanoj sednici povodom Dana opštine predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević. Obraćajući se prisutnima prvi čovek batočinske opštine istakao je da su kod nas tokom prethodnih godinu dana došla dva nova investitora – „Srbotehnika“ iz Kragujevca i „Keramika Jovanović“ koji u Žirovnici uveliko grade svoje poslovne pogone, a tu je, dodao je on, i italijanski „Moreto“ koji u Industrijskoj zoni „Brzan“ privodi kraju infrastrukturne radove.

Svečana sedica povodom Dana opštine Batočina održana je juče u Kulturno-turističkom centru “Dositej Obradović”, kao, uostalom, i prethodnih godina, a ovoj svečanosti prisustvovao je veliki broj zvanica iz batočinske opštine i Šumadijskog okruga.
Mr Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i nekadašnji predsednik opštine Zrenjanin, prilikom uručenja septembarske nagrade ovom ministarstvu, pozdravio je napor koji lokalna samouprava u Batočini čini da otvara poslovne pogone, ali se našalio da nije najsrećniji što je “Keramika Jovanović” u Batočinu odlučila da dođe upravo iz Zrenjanina, gde je, takođe, mogla da uloži svoj kapital.
Ovo je trinaesti put da se, otkako su 2001. godine ustanovljene septembarske nagrade, zaslužnim pojedincima i kolektivima, koji su postigli zapažene rezultate, dodeljuju povelje i diplome „21. septembar“.
Na sednici Skupštine opštine Batočina održanoj 5. septembra odlučeno je da se u znak priznanja za izuzetne zasluge i rezultate koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina, zaslužnim pojedincima i kolektivima dodele nagrade, i to povelje “21. septembar” Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, PPTU “Seljak” iz Batočine, “Visokogradnji inženjering” iz Beograda; Obrenu Ćetkoviću, direktoru JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca i preduzetniku Miletu Stankoviću, vlasniku Ugostiteljske radnje “Kafe 9” iz Batočine, odnosno diplome Jeleni Vukosavljević i Nemanji Sretenoviću, učenicima Osnovne škole “Sveti Sava”, odnosno Srednje škole “Nikola Tesla” iz Batočine; zatim Emiliji Lepojević iz Batočine, studentu Pravnog fakulteta; Aleksandru Petroviću, poljoprivredniku iz Brzana; Snežani Đorđević, direktorki Osnovne škole “Sveti Sava” iz Batočine; Ivanu Popoviću, vatrogascu odeljenja Vatrogasno-spasilačke jedinice u Batočini, kao i porodici Stanković iz Brzana.
U muzičkom delu programa nastupila je Tamara Repanović sa svojim orkestrom “Art music”, dok je u okviru Dana opštine Batočina premijeru imao promo-spot “Batočina u ritmu otkucaja srca” koji je nastao u produkciji Kulturno-tursitičkog centra “Dositej Obradović”.

 

16.09.2014. Ekipa “Sport centar” iz Batočine pobednik je devetog “Batočinskog kotlića”, takmičenja u pripremanju riblje čorbe.
Drugo mesto pripalo je ekipi “Nero”, takođe iz Batočne, dok je trećeplasirani Vasa Jovanov iz sela Petka kod Kostolca.
Za učešće na ovoj tradicionalnoj manifestaciji koja je u subotu održana ispred Lovačkog doma “Rogot” u Batočini prijavile su se 22 ekipe, a žiri u sastavu Čedomir Petrović, Todor Marić i Sava Ilić, ocenjivao je boju, ukus, miris, gustinu i zaljućenost.
 Tri prvoplasirane ekipe osojile su pehare i diplome, a organizator manifestacije, Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” je za sve učesike obezbedio medalje i zahvalnice.
Jubilarni, deseti “kotlić” biće organizovan naredne godine.

 

15.09.2014. Još jedan vikend za zaborav u Zoni „Dunav“. Lepenica iz Badnjevca ne samo da ni u petom kolu nije uspela da postigne gol, već je doživela još jedan težak poraz. Ovoga puta četa Slavoljuba Kizića položila je oružje u Požarevcu u susretu sa Železničarom  4:0, a ništa bolje nije prošla ni Sloga koja je u Batočini poražena od lidera prvenstva, Homoljca iz Žagubice, 2:0.
Sveopšti utisak donekle je popravio Šumadinac iz Brzana koji je na svom terenu odigrao nerešeno sa Mihajlovcem 1934 – 2:2.

U V kolu Zone „Dunav“ na ukupno osam susreta postignuta su 23 gola, a najviše ih je viđeno u Žabarima gde je domaći Borac savladao fudbalere Napretka iz Markovca 5:3. VGSK je u Velikom Gradištu bio bolji od Morave iz Velike Plane 2:1, a Obilić u Živici od RSK iz Rabrova 1:0. Istim rezultatom Mladi radnik je u Radincu savladao Gružu, dok su Basarac i Sloboda iz Lipa u Mišljenovcu odigrali bez golova.
Na tabeli Zone „Dunav“ nakon ovog kola vodi Homoljac sa 13, a prate ga Napredak i Gruža sa 10, odnosno devet bodova. Šumadinac je trinaesti sa četiri, dok su za dno tabele prikovani Sloga i Lepenica sa po dva osvojena boda.
U narednom kolu koje se igra za vikend, Sloga gostuje Napretku, Šumadinac Gruži, a Lepenica će u Batočini dočekati fudbalere Mladog radnika.

 

12.09.2014. U okviru redovnog izlovljavanja pasa lutalica predviđenog Planom i programom rada Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina danas je na teritoriji varoši sprovedena akcija izlovljavanja pasa lutalica u kojoj je sa ulica uklonjeno 13 pasa.
Slične akcije na teritoriji naše opštine i ranije su sprovođene, a kako u našem okruženju ne postoji ustanova koja ispunjava sve zakonske uslove u pogledu odgovarajuće organizacije higijeničarske službe na humanom hvatanju pasa lutalica, za obavljanje ovih poslova, koji su danas realizovani, angažovano je Komunalno javno preduzeće “Đunis” iz Uba.
Takođe, ovom prilikom, iz opštinskih Fondova apeluju na sve građane da se adekvatno staraju o svojim kućnim ljubimcima i tako doprinesu smanjenju broja pasa lutalica koji predstavljaju opasnost po građane, ali i veliki higijenski i zdravstveni problem naše sredine.

 

10.09.2014. Da se učenje isplati pokazalo se nebrojeno puta do sada, a najsvežiji primer je sedmodnevni odmor za ukupno 20 najboljih učenika Osnovne škole „Sveti Sava“.
Naime, o trošku Crvenog krsta Srbije i saradnji sa Opštinskom organizacijom Crvenog krsta Batočina, ovi učenici uzrasta od 9 do 12 godina juče su otputovali u slovačku Pjesočinu.
- Crveni krst je tokom avgusta meseca, već po tradiciji, organizovao desetodnevno letovanje u Baošićima za učenike iz socijalno ugroženih porodica koji do sada nikada nisu išli na more. Njih dvanaestoro je putovalo u Crnu Goru na odmor, a jedan od uslova je bio i da su to odlični đaci, takođe uzrasta od devet do dvanaet godina, rekla je za naš sajt Mica Milojević, sekretar Crvenog krsta Batočina.
OOCK, inače, tokom septembra meseca organizuje akciju „Bezbednost dece u saobraćaju“ u okviru koje će posebno apelovati na vozače da obrate pažnju na najmlađe učesnike u saobraćaju koji su ovog meseca krenuli u školu.

 

08.09.2014. Slab učinak u minulom kolu Zone „Dunav“ imali su naši predstavnici. Uz to što nisu postigli nijedan gol, a osim poraza Sloge u Rabrovu od ekipe RSK 2:0 i Šumadinca u Velikoj Plani od Morave identičnim rezultatom, remi Lepenice iz Badnjevca sa Obilićem iz Živice u Batočini 0:0 donekle se može okarakterisati kao povoljan.
Ne treba zaboraviti da Badnjevčani ni posle 360 minuta u zoni nisu osetili radost posle postignutog gola, iako su u poslednjem susretu imali i više od igre.
Od ostalih rezultata utakmica igranih za vikend izdvajamo ubedljive pobede lidera Napretka u Markovcu nad Basarcem iz Mišljenovca 5:1 i Homoljca u Žagubici u susretu sa Borcem iz Žabara 4:0. Gruža je bila bolja od Železničara iz Požarevca 3:0, a VGSK iz Velikog Gradišta od Slobode u Lipama 2:1. Osim Lepenice i Obilića bodove u ovom kolu podelili su Mihajlovac 1934 i Mladi radnik iz Radinca 1:1.
Nakon ovog kola na tabeli i dalje vode Napredak i Homoljac sa po 10 bodova, Šumadinac je trinaesti sa tri, a Sloga i Lepenica četrnaesta i petnaesta sa po dva osvojena boda.
U narednom kolu Sloga dočekuje ekipu Homoljca, Šumadinac će ugostiti fudbalere Mihajlovca 1934, a Lepenica putuje u Požarevac na megdan Železničaru.

 

05.09.2014. Skupština opštine Batočina je većinom glasova danas usvojila Plan detaljne regulacije za Industrijsku zonu “Brzan” sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ovog Plana za pomenutu zonu.
Na ovoj sednici usvojen je i Predlog koncesionog akta za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije na teritoriji opštine Batočina. Skupština je danas imenovala i petočlani Stručni tim za Projekat koncesije poveravanja obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije u opštini čiji su zadaci da pruža stručnu pomoć javnom telu pri pripremi studija opravdanosti davanja koncesije, izradi uslova i konkursne dokumentacije, ocenu ponuđača i primljenih ponuda, kao i kriterijuma za izbor ponude. Ukoliko se Republička komisija za javno-privatno partnerstvo pozitivno izjasni, predloženi akt postaće Koncesioni akt za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije na teritoriji opštine Batočina.

Ovim planom, koji je obradio Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje (JUGINUS) iz Beograda, definisani su zakonom propisani elementi, pravila uređenja i pravila građenja, kao i uslovi za realizaciju definisane namene i obezbeđeni preduslovi za aktiviranje cele industrijske zone. Odluku su prethodno jednoglasno usvojili članovi Opštinskog veća opštine Batočina.
Takođe većinom glasova usvojena je i Odluka o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Batočina, kojom su jasno određene komunalne delatnosti, način organizovanja njihovog obavljanja na teritoriji opštine Batočina, kao i nadzor nad njihovim vršenjem.
Članovi Skupštine su na današnjem, XVIII zasedanju usvojili i dopunu odluke o osnivanju Javnog preduzeća “Lepenica”, a usvojena je, takođe, i Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP “7. juli”.
Odbornici u loalnom parlamentu na današnjoj sednici usvojili su odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2014. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, ove prestižne nagrade, povelje će dobiti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, PPTU “Seljak” iz Batočine, “Visokogradnja inženjering” iz Beograda; Obren Ćetković, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca i preduzetnik Mile Stanković, vlasnik Ugostiteljske radnje “Kafe 9” iz Batočine, odnosno diplome Jelena Vukosavljević i Nemanja Sretenović, učenici Osnovne škole “Sveti Sava”, odnosno Srednje škole “Nikola Tesla” iz Batočine; zatim Emilija Lepojević iz Batočine, student Pravnog fakulteta; Aleksandar Petrović, poljoprivrednik iz Brzana; Snežana Đorđević, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Batočine; Ivan Popović, vatrogasac odeljenja Vatrogasno-spasilačke jedinice u Batočini, kao i porodica Stanković iz Brzana.
U okviru tačke razrešenja I imenovanja nove članove školskog odbora je, zbog isteka mandata prethodnim članovima, dobila Srednja škola “Nikola Tesla”, dok je dužnosti člana Komisije za planove opštine Batočina razrešen Ivan Radulović, a imenovana Ivana Bogdanović.

 

04.09.2014. Proslavljeni fudbalski stručnjak Mile Stanković novi je šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Šumadinac iz Brzana.
On je dirigentsku palicu preuzeo od Mikice Manojlovića, dosadašnjeg trenera, sa kojim je klub na poslednjoj sednici izvršnog odbora sporazumno raskinuo saradnju.
Stanković će prvi trening sa novim igračima, koji su u kontrolnoj utakmici sa Lepenicom iz Badnjevca juče odigrali 2:2, imati već danas.
Njegovim dolaskom klub je zacrtao novi cilj – vrh prvenstvene tabele, a prvu priliku za dokazivanje Stanković će imati već u subotu kada Brzanci u okviru IV kola Zone „Dunav“ gostuju Moravi u Velikoj Plani.

 

04.09.2014. održana je  promocija projekta „Kutak za kreativni trenutak“ neformalne omladinske grupe iz Batočine „Mladi kreativci“. Konkurs  je raspisalo Udruženje  građana za socijalni razvoj „Sunce“, kao resurs centar za Šumadisjki okrug, a finansira ga Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Na konkurs je stiglo 28 prijava, a odobreno ih je 10. Vrednost ovog projekta iznosi 59 000 dinara.
Prezentaciji projekta u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ prisustvovao  je  veliki broj učenika, nekoliko profesora, koordinatorka Kancelarije za mlade, kao i školski psiholog, Ivana Arsić.  Prezentaciju je održala Radmila Milanović, kao lider grupe.

„Kutak za kreativni trenutak“ će biti specijalno sređena učionica i prijatan ambijent u kojem mladi mogu da pokažu svoje talente, interesovanja, kreativnost i veštine. Koristiće se  i za neformalne radionice Kancelarije za mlade, ali i za dramske, literarne i druge sekcije. Pored promocije kreativnosti kao jednog od cilja projekta, promovišu se i solidarnost i humanost. Akcenat je na timskom radu. Učenici će izrađivati predmete i suvenire, koje će kasnije izlagati i prodavati na različitim sajmovima, a novac od prodaje biće prosleđen ugroženima od poplava. 
Nakon prezentacije u školi, usledilo je informisanje o projektu preko medija. Koordinatorka Kancelarije za mlade Batočina , Saška Orlović, govorila je o projektu za TV Centar Svilajnac.
Ovo je tek prvi korak nakon odobravanja projekta. U septembru i oktobru predstoji  uređenje enterijera i izrada suvenira. Svečano otvaranje prostorije sa prodajnom izložbom, uz muzički program, biće sredinom oktobra.

 

03.09.2014. Kao i prethodnih godina, Rešenjem predsednika opštine Batočina, Radiše Miloševića, razredne starešine u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ i Srednjoj školi „Nikola Tesla“ novčano su nagrađene povodom početka nove školske godine.
Iznosom od po pet hiljada dinara nagrađeno je ukupno 13 razrednih starešina prvog i petog razreda osnovne i troje razrednih starešina prvog razreda srednje škole u Batočini.

 

03.09.2014. Jednoglasnim izjašnjavanjem članovi Opštinskog veća opštine Batočina usvojili su danas Plan detaljne regulacije za Industrijsku zonu “Brzan” sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu ovog Plana za pomenutu zonu.
Ovim planom, koji je obradio Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje (JUGINUS) iz Beograda, definisani su zakonom propisani elementi, pravila uređenja i pravila građenja, kao i uslovi za realizaciju definisane namene i obezbeđeni preduslovi za aktiviranje cele industrijske zone.
Takođe jednoglasno usvojena je i Odluka o komunalnim delatnostima na teritoriji opštine Batočina. Ovom odlukom određene su komunalne delatnosti i način organizovanja njihovog obavljanja na teritoriji opštine Batočina, kao i nadzor nad njihovim vršenjem.

Članovi Veća su na današnjem, XXVI zasedanju usvojili dve odluke koje se odnose na Javno preduzeće “Lepenica” iz Batočine, i to dopunu odluke o osnivanju preduzeća i Odluku o davanju saglasnosti na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova i zadataka u ovom preduzeću. Usvojena je, takođe, i Odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP “7. juli”.
Opštinsko veće Opštine Batočina je na današnjoj sednici usvojilo odluku o dodeli „Septembarskih nagrada“ u 2014. godini, u znak priznanja za izuzetne rezultate i zasluge koji doprinose afirmaciji, ostvarenju razvoja i ukupnog napretka opštine Batočina. Na svečanosti povodom 21. septembra, Dana opštine Batočina, ove prestižne nagrade, povelje će dobiti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, PPTU “Seljak” iz Batočine, “Visokogradnja inženjering” iz Beograda; Obren Ćetković, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca i preduzetnik Mile Stanković, vlasnik Ugostiteljske radnje “Kafe 9” iz Batočine, odnosno diplome Jelena Vukosavljević i Nemanja Sretenović, učenici Osnovne škole “Sveti Sava”, odnosno Srednje škole “Nikola Tesla” iz Batočine; zatim Emilija Lepojević iz Batočine, student Pravnog fakulteta; Aleksandar Petrović, poljoprivrednik iz Brzana; Snežana Đorđević, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” iz Batočine; Ivan Popović, vatrogasac odeljenja Vatrogasno-spasilačke jedinice u Batočini, kao i porodica Stanković iz Brzana.
Na ovoj sednici usvojen je i Predlog koncesionog akta za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i distribucije toplotne energije na teritoriji opštine Batočina. Predlog ove odluke dostaviće se Skupštini opštine Batočina na usvajanje, a primenjivaće se nakon dobijanja pozitivnog mišljenja Komisije za javno-privatno partnerstvo.

 

02.09.2014. Osnovna škola „Sveti Sava“ postala je bogatija za 110 novih đaka prvaka. Tim povodom u fiskulturnoj sali za njih je organizovan svečani prijem gde su ih srdačno dočekali drugari i učiteljice i učitelji, buduće razredne starešine.
Najpre im se obratila direktorka škole, Snežana Đorđević, a zatim i predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, koji je mališanima poželeo srećan polazak u školu, roditeljima puno uspeha sa prvacima i, ujedno, uručio pakete sa školskim priborom, a razrednim starešinama prvog i petog razreda poklon-čestitike sa po pet hiljada dinara, kao i cveće za srećan početak školske godine.

Poklone je za decu i razredne starešine obezbedila lokalna samouprava, a sa prvacima će ove godine raditi učiteljice i učitelji u Batočini, Brzanu, Badnjevcu, Crnom kalu, Kijevu, Dobrovodici, Milatovcu, Prnjavoru i Žirovnici.
Istim povodom mladi lutkari iz Dečjeg pozorištanca „Zvonce“ dobrodošlicu svojim mlađim drugarima poželeli su izvođenjem predstave „Priče veštice Kate“.

 

02.09.2014. Samo dva ovosezonska izdanja bila su dovoljna da fudbaleri ŽSK-a zasene prošlogodišnju sezonu iz snova Lepenice iz Badnjevca.
Posle premijerne utakmice kada su u Stojniku do vrha napunili mrežu Šumadinca 8:1, oružje je pred četom Saše Mitrovića položila ekipa Prvog srpskog ustanka iz Orašca – 5:0.
Mrežu “Ustanika” najpre je u 20. minutu pogodio Filip Ilić, u strelce se upisao i Danilo Milivojević u 58. minutu, a prvi het-trik u tekućoj sezoni postigao je Bojan Matić nanevši sramotu gostima u 37, 73 i 75. minutu.
Sa ove dve pobede ŽSK se uz impozantnu gol-razliku 13:1 učvrstio na čeonoj poziciji Šumadijske fudbalske okružne lige sa maksimalnih šest bodova koliko imaju Banja i Aranđelovac.
Pobednički niz Žirovničani će imati priliku da nastave u nedelju kada od 16:30 gostuju Šumadincu u Natalincima, povratniku iz Zone “Dunav”.

Ostali rezultati II kola Šumadijske fudbalske lige:
Vitlina-Bokanja (Gorovič) - Partizan (Bumbarevo brdo) 1:0
Banja (Banja) - BSK (Belosavci) 1:0
Vinča (Vinča) - Šumadinac (Natalinci) 3:1
Šumadija (Toponica) - Šumadinac (Stojnik) 5:0
Junkovac (Junkovac) - Šatornja (Šatornja) 2:0
Partizan (Darosava) - Omladinac (Donja Rača) 0:3
Karađorđe (Rača) - Aranđelovac (Aranđelovac) 0:1

 

01.09.2014. Radovi na asfaltiranju lokalnog puta Rogot – Brzan nastavljaju se i danas, a u toku je, kako su za naš sajt potvrdili u Fondu za lokalne i nekategorisane puteve, završetak druge faze koja podrazumeva asfaltiranje ukupno 1270 metara preostale deonice. Iz tog razloga je ovaj put danas zatvoren za saobraćaj, pa se meštanima preporučuje da koriste alternativne putne pravce.
Inače, radove i na ovoj trasi puta izvodi Privredno društvo “Tehnogradnja” iz Kruševca na osnovu ugovora koji je zaključen između Ministarstva regionalnog razvoja I lokalne samouprave, kao naručioca, I opštine Batočina, kao korisnika.
Ukupna vrednost ovih radova iznosi nešto manje od 10,5 miliona dinara, a finansira ih resorno ministarstvo.

 

01.09.2014. Ono što im nije pošlo „za nogom“ na premijeri pred svojim navijačima, fudbaleri Šumadinca ostvarili su u trećem kolu Zone „Dunav“. Nakon dva početna neuspeha Brzanci su uknjižili prvi prvenstveni trijumf i to protiv novajlije u ligi, ekipe Slobode iz Lipa, 3:1.
Za razliku od njih, Lepenica iz Badnjevca ni posle tri prvenstvena kola ne zna za pobedu. Meru je Badnjevčanima za vikend u Batočini uzeo RSK iz Rabrova porazivši ih 2:0, a prvi prvenstveni poraz uknjižila je i Sloga. Borac je u Žabarima bio prejak za Batočince - 3:2.

Od ostalih rezultata izdvajamo trijumf lidera prvenstva, Napretka iz Markovca, koji je slavio u Velikom Gradištu nad fudbalerima VGSK-a 3:1, i pobedu Mladog radnika u Radincu nad Moravom iz Velike Plane 2:0. Minimalnim rezultaom 1:0 Obilić je u Živici bio bolji od Gruže, dok su bodove podelili Železničar i Mihajlovac 1934 u Požarevcu 2:2, kao i Basarac i Homoljac iz Žagubice u Mišljenovcu 1:1.
Na tabeli Zone „Dunav“ posle tri odigrana kola vode Napredak i Homoljac sa po sedam bodova. Šumadinac je dvanaesti sa tri, Sloga trinaesta sa dva, a Lepenica na začelju sa samo jednim osvojenim bodom.
U narednom kolu koje je na programu za vikend Sloga gostuje ekipi RSK, Šumadinac Moravi, a Lepenica dočekuje fudbalere Obilića.

 

31.08.2014. U nastojanju da doprinesu rešavanju problema društvene zajednice u kojoj obavljaju svoju poslovnu aktivnost, kompanije sprovode različite korporativne društvene inicijative. Kako bi što uspešnije koristile mnogobrojne prednosti negovanja društveno odgovornog ponašanja, kompanije moraju da afirmišu svoje ideje i osećanja brige za probleme drugih i promovišu sve aktivnosti na njihovom rešavanju.
Primer dobre prakse u realizovanju korporativne društvene odgovornosti predstavlja međunarodna kompanija Johnson Controls Automotive iz Kragujevca koja je finansijski pomogla radove na rekonstrukciji krova na zgradi Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, a njeni zaposleni volonterski u izvođenju radova na reparaciji krova.

 

26.08.2014. Veliki problem u Kulturno-turističkom centru „Dositej Obradović“ u Batočini poslednjih godina predstavlja deo ravnog krova na zgradi Ustanove koji posle jakih padavina prokišnjava.
Česte i jake letnje kiše, koje nas posebno ne zaobilaze posle velikih majskih poplava, ovaj problem učinile su još većim. Kako bi ga prevazišli, pritom ne čekajući zimu i eventualno otapanje snega na proleće, u Centru su odlučili da poprave ovaj deo krova.

Radove na reparaciji ravnog dela krova na zgradi ove Ustanove izvodi građevinsko preduzeće „Metal 3000“ iz Smederevske Palanke, a zajednički finansiraju Opština Batočina i preduzeće „Johnson Controls Automotive“ iz Kragujevca, inače Fijatov komponentaš, u okviru Korporativne društvene odgovornosti kroz koju preduzeća na sopstvenim primerima i svojim delovanjem poboljšavaju okolinu i podržavaju društvene projekte. Ukupna vrednost ovih radova iznosi oko 400 hiljada dinara, a Džonsonova donacija je hiljadu dolara.
Rok za završetak radova na krovu Ustanove je kraj avgusta, ako to dozvole vremenske prilike.

 

20.08.2014. Kada se radovi na izgradnji distributivne gasovodne mreže u Prnjavoru koji su započeli prošle nedelje, tačnije 14. avgusta, privedu kraju, više od 70 domaćinstava iz ovog naselja imaće priliku da se priključi na gas.
Investitor radova na gasifikaciji u Prnjavoru, kao i u prethodnim mesnim zajednicama, je JP „Srbijagas“, a
izvodi ih novobeogradsko preduzeće „Visokogradnja inženjering“. Njihova vrednost je nešto manje od 45 miliona dinara, a ukupna dužina gasovodne mreže iznosi 22,6 kilometara.

Granica seoskog naselja Prnjavor kojim je obuhvaćena gasifikacija, kako nam je potvrđeno u Odeljenju za imovinsko-pravne poslove Opštinske uprave u Batočini, oivičena je državnim putem I reda Lapovo-Kragujevac i Katastarskom opštinom Botunje sa zapadne i južne strane, odnosno distributivnom gasovodnom mrežom u Kijevu i Dobrovodici sa istoka i severa.
Inače, Skupština opštine Batočina je odluku o gasifikaciji opštine usvojila pre skoro tri godine i do sada je distributivna gasovodna mreža izgrađena u svim naseljima koja se nalaze se leve strane Magistralnog puta M1-11 od Batočine prema Kragujevcu, odnosno u Brzanu, Dobovodici, Žirovnici, Kijevu i sada u Prnjavoru.

 

18.08.2014. Minulog vikenda, nakon odigranih superligaških i prvoligaških susreta, fudbalska lopta zvanično se zakotrljala i na zonaškim terenima.
Novajlija u ligi, prethodne godine neprikosnovena u okružnom rangu, Lepenica iz Badnjevca, juče je pred nekoliko stotina gledalaca u Batočini ugostila, do prošle sezone srpskoligašku ekipu Mihajlovca 1934, sa kojom je podelila bodove, odigravši bez golova – 0:0.
Za svaku pohvalu je identičan rezultat koji je ostvarila batočinska Sloga na gostovanju neugodnom VGSK-u u Velikom Gradištu, dok se na premijeri pred svojom publikom Šumadinac nije proslavio. Homoljac iz Žagubice je iz Brzana odneo ceo plen pobedivši 2:0.

Najubedljivija u I kolu Zone „Dunav“ bila je Gruža koja je sa 3:0 savladala novajliju RSK iz Rabrova, a prilično ubedljiv poraz pretrpeo je još jedan novajlija u ligi. Sloboda iz Lipa je sa 3:1 izgubila na gostovanju Železničaru u Požarevcu. Da, osim boda koji je osvojila Lepenica, ekipe koje se po prvi put takmiče u Zoni ne služe samo za poboljšanje gol-razlike pobrinuo se Basarac koji je u Mišljenovcu bio bolji od Borca iz Žabara 2:1. Bodove su u ovom kolu podelili Obilić i Morava iz Velike Plane u Živici 2:2 i Mladi radnik i Napredak iz Markovca u Radincu 0:0.
U narednom kolu Sloga dočekuje ekipu Basarca, a Šumadinac i Lepenica gostuju Napretku u Markovcu, odnosno Gruži.

 

14.08.2014. Opština Batočina je Kancelariji za pomoć i obnovu poplavljenih područja juče dostavila 40 rešenja, odnosno pozitivno rešenih zahteva, što predstavlja ukupan broj korisnika na teritoriji opštine Batočina koji ispunjavaju kriterijume za utvrđivanje konačnog spiska oštećenih stambenih objekata.
Kriterijume za dodelu pomoći usvojile su Vlada Republike Srbije i Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, a lokalne samouprave su te koje po zakonu i državnom programu o obnovi izdaju rešenja za svaki pojedinačni slučaj utvrđujući da li je objekat oštećen, porušen ili je za rušenje.
Što se kriterijuma za utvrđivanje konačnog spiska oštećenih stambenih objekata tiče, on mora da obuhvati isključivo porodične stambene objekte koji su kategorisani u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda u objekte od 1. do 5. kategorije; status objekta isključivo mora biti posledica poplava iz maja 2014. godine, kao i klizišta; neophodno je da je to objekat koji se stalno i svakodnevno koristi za stanovanje u kome je čovek živeo pre majskih poplava, kao i da se nalazi na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja izdaje rešenje.
Ono što je važno, isplatu naknade štete građanima vršiće Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja, po pravosnažnosti rešenja, direktno na tekuće račune građana.

 

13.08.2014. Proces izrade Strategije održivog razvoja opštine Batočina započeo je odlukom o pristupanju izradi Strategije koju su odbornici u lokalnom parlamentu većinom glasova usvojili na junskom zasedanju.
Izrada ovog dokumenta, koji je usklađen sa pravilima Evropske unije, ima za cilj definisanje vizije održivog razvoja opštine Batočina, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca opštine, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasnu zaštitu životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana.

Otvarajući prvi sastanak Komisije za izradu Strategije, predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, koji je, ujedno, i na čelu ovog radnog tela, istakao je da Opština Batočina izradom najvažnijeg planskog dokumenta pokazuje suštinsko opredeljenje da prikaže i omogući neophodne preduslove za realizaciju kapitalnih projekata sa unapređenim ljudskih i finansijskih resursa uz pomoć domaćih institucija, ali i fondova i institucija Evropske unije i drugih međunarodnih subjekata.
Tokom izrade Strategije promovisaće se međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama. Inače, Komisiju čini ukupno 19 članova, među kojima su stručnjaci iz oblasti poljoprivrede, urbanizma, privrede i ekonomije, regionalnog razvoja, infrastrukture, zaštite životne sredine, turizma i kulture, socijalne zaštite, zdravstva, sporta, obrazovanja i finansija.
Predstavnik Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Goran Miljković, naglasio je da Strategija obuhvata sve smernice, ciljeve i mere relevantne za sve sektore, koji omogućavaju uslove za realizaciju ili razvoj drugih planova na lokalnom nivou. Izradom jednog ovakvog dokumenta, dodao je on, stvoriće se opšti okvir za kvalitetniji i bolji život u opštini kakva je naša.
Tokom izrade Strategije biće organizovani forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, na kojim će se usaglašavati predložena rešenja. Formiranje radnih grupa po sektorima očekuje se u narednih sedam dana, iza čega će uslediti i prvi radni sastanak, zaključeno je na prvom zasedanju Komisije za izradu Strategije održivog razvoja opštine Batočina.

 

08.08.2014. Košarkaški klub Sloga iz Batočine je prigodnim programom koji je organizovan u restoranu “Jelen” obeležio vredan jubilej, četiri decenije postojanja. Svečanosti na kojoj su najzaslužnijim pojedincima dodeljene zahvalnice prisustvovali su brojni prijatelji kluba, bivši i sadašnji igrači, treneri i članovi rukovodstva kluba.
Košarka kao sport nastala je 1891. godine u Kanadi, a u Batočini se kao klupski sport pojavljuje  pre tačno 40 godina kada je klub registrovan kao udruženje građana.
Prvi uspesi vezuju se za generaciju koju je kao učitelj predvodio Radomir Biorac, a njegov najpoznatiji učenik bio je Zoran Milanović Kikec.

- Te '74. godine kada smo krenuli Košarkaška reprezentacija Jugoslavije bila je strahovito jaka. Mi, klinci, divili smo se potezima Kićanovića, Slavnića, Delibašića..., pa smo najpre počeli svakodnevno da igramo basket na košarkaškom terenu, a kasnije se razvila i čitava ta priča oko kluba i prvog tima, rekao je Milanović.
Sloga je, kao i mnogi drugi klubovi, za protekle četiri decenije imala mnogo uspona i padova. Seniori su se dva puta takmičili u Prvoj srpsokj ligi, a poslednjih deset godina akcenat je stavljen na rad sa mlađim kategorijama. Tako su pioniri 2012. godine bili treći, a samo godinu dana kasnije drugi u regionu. Najveće zasluge za uspeh kluba u novijoj istoriji pripadaju sadašnjem predsedniku Saši Ristoviću.
Za četiri decenije batočinski klub iznedrio je mnoga poznata imena. Najzvučnija su, svakako, Uroš Nikolić i Andreja Milutinović. Prvi se sa mladom reprezentacijom Srbije okitio zlatom na Evropskom prvenstvu 2007. godine u  , a u već bogatoj karijeri osvajao je nacionalne šampionate u Sloveniji i Poljskoj sa Krkom, odnosno Turovim, te nastupao za Crvenu zvezdu, skopski MZT, kragujevački Radnički, Igokeu..., dok je Milutinovića put vodio od domaćih klubova, pre svih FMP-a i Crvene zvezde, preko Amerike, Španije i Grčke do beogradskog Partizana sa kojim je nedavno ozvaničio saradnju.
Proslsavi kluba u Batočini prisustvovao je i predsednik nacionalnog saveza, Dragan Đilas, i na taj način uveličao jubilej.
- Nema košarke u Srbiji bez Čačka, Leskovca, Kraljeva, Batočine, Užica... Ko to ne razume ne postoji način da mu se objasni. U manjim sredina se „prave“ igrači koje se kasnije afirmišu kroz „večite rivale“. Dobro je i da Partizan i Zvezda igraju Evroligu, ali je za nas, generalno, veća šteta da se ugasi košarkaški centar kao što je Leskovac od toga da li će ova dva beogradska kluba preskočiti sezonu u Evropi. Rad sa mladima u Batočini je primer dobre prakse kako treba raditi i u drugim mestima, poručio je Đilas.
U okviru proslave zaslužnim pojedincima dodeljene su zahvalnice za doprinos i razvoj KK Sloga.

 

04.08.2014. Tradicionalni brzanski sabor posvećen Svetom proroku Iliji i ove godine okupio je veliki broj posetilaca, a centrala proslava uz prigodan kulturno-umetnički program održana je u subotu u crkvenoj porti.
Ovogodišnji sabor, dvadeseti po redu, zajednički su organizovali Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ iz Batočine i Crkvena opština Brzan, a kao i ranijih godina pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Batočina.

Obeležavanje praznika Svetog proroka Ilije započelo je, kao i prošle godine, likovnom kolonijom koja je organizovana u porti brzanske crkve, a radove nastale tokom trajanja kolonije posetioci sabora imali su priliku da vide 2. avgusta u parohijskom domu kada je i upriličeno svečano otvaranje izložbe. Inače, na likovnoj koloniji učestvovalo je ukupno osmoro umetnika iz ovih krajeva, slikara i vajara, iz Brzana, Batočine i Lapova.
Na sam dan sabora, 2. avgusta, posle jutarnje liturgije usledilo je i takmičenje u kuvanju gulaša u kome je najbolji rezultat ostvarila ekipa iz Sekuriča.
Saborovanje je, u okviru pratećih aktivnosti, upotpunila izložba rukotvorina u kojoj su ručne radove predstavile članice “Kneginja Milica” iz Kragujevca, Udruženja „Zlatne ruke Batočine“ i „Moravske šarenice“ iz Lapova.
Što se takmičenja u višeboju tiče, oni najjači, najodvažniji i najspretniji nadmetali su se u četiri discipline – bacanju kamena s' ramena, skoku iz mesta, nadvlačenju klipa i obaranju ruku. Najviše uspeha imali su Nikola Popović i Miloš Kuzmić iz Brzana koji su trijumfovali u prvoj i drugoj, odnosno trećoj i četvrtoj kategoriji.
Kulturno-umetnički program započeo je svečanim defileom od spomen-doma do crkvene porte u kome se našlo više od tri stotine učesnika. Dvoiposatni program otvorio je specijalni gost sabora, virtuoz na klarinetu Zdravko Pavlović, a potom su se redom smenjivali AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana, KUD „Lapovo-Markovac“, KUD „Radisav Nikčević“ iz Miloševa, Udruženje penzionera “Lepenica“ iz Kragujevca, redovni učesnik sabora KUD „FRA“ iz Čačka i Folklorni ansambl „Šumadija“ iz Batočine.

 

04.08.2014. U okviru tradicionalnog sabora “Prođoh Levač, prođoh Šumadiju”, juče su u porti srednjevekovnog manastira Kalenić proglašeni pobednici najlepših dvorišta u Šumadiji. Ove godine u izboru za najlepša dvorišta šumadijskog regiona takmičilo se više od 220 dvorišta sa područja Kragujevca, Batočine, Lapova, Rače, Knića, Aranđelovca i Topole i to u četiri kategorije: najlepše dvorište, najleše parkovsko, najlepše etno dvorište i najlepši detalj dvorišta. Konkurencija je bila izuzetno jaka, a žiri na mukama.

Ni batočinska dvorišta nisu ostala nezapažena. Naprotiv! Batočina zaista i ove godine ima razloga da se ponosi na svoje vredne i maštovite domaćine. Porodica Todosijević iz Brzana osvojila je treće mesto za najlepše parkovsko dvorište, dok su Milići iz Nikšića ovogodišnji pobednici za najlepše etno dvorište. Imajući u vidu koliko je učesnika bilo, ovo je zaista veliki uspeh. Pobednici su osvojili vredne nagrade koje su obezbedile turističke organizacije.
Ono što treba posebno istaći je da će Batočina biti sledeće godine domaćin regionalne manifestacije za najlepša dvorišta regiona, a centralno dešavanje planirano je u selu Nikšić, u dvorištu porodice Milić.

 

30.07.2014. Tokom prošle godine jedna od najpoznatijih svetskih firmi, „Coca-Cola“, u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom regionalnog razvoja i lokalne samouprave, raspisala je konkurs za dobijanje aktivnih zona - fitnes centara u 45 gradova i opština.
U okviru sprovedenog Coca-Cola konkursa, gde su gradovi i opštine raspoređeni u tri kategorije, sa 15 teretana za svaku kategoriju opština i gradova, opština Batočina je u kategoriji malih opština, od ukupno 57 članica, osvojila svoju teretanu na otvorenom.

Zahvaljujući entuzijazmu i upornosti Batočinaca koji su prepoznali značaj i potencijal ovog projekta, kao i potrebu da kroz fizičku aktivnost poboljšaju svoje zdravlje i unaprede kvalitet života, zajedničkim snagama ostvaren je veliki uspeh, a aktivnim glasanjem Batočina je uspela da izbori plasman među prvih 15 opština u svojoj kategoriji i time osvoji teretanu, opremljenu savremenim fitnes spravama za vežbanje u prirodi, namenjenu svim meštanima opštine Batočina, i to potpuno besplatno.
Prethodnih dana radilo se na uređenju parka u kome su montirane sprave, a ovaj lepo uređen prostor između benzinske pumpe i dvorišta crkve, oivičen ulicama Stevana Sinđelića i Hajduk Veljkovom, Batočinci će ubuduće moći da koriste za odmor, šetnju i rekreaciju.
Inače, Coca-cola ove će ove godine izgraditi ukupno 35 od 45 teretana koliko je i bilo planirano ovim projektom.

 

24.07.2014. Da Batočina ima vredne i maštovite domaćine pokazalo se I ove godine na manifestaciji “Dani otvorenih dvorišta Batočina 2014” u okviru koje su deset domaćina iz pet sela podelili sa nama svu lepotu svojih zelenih I cvetnih oaza. Manifestacija je I ove godine održana u organizaciji KTC”Dositej Obradović” u čijem je holu prezentovan film o najlepšim dvorištima, a nakon toga podeljene diplome I uručene nagrade. Za najlepše parkovsko dvorište izabrano je dvorište porodice Todosijević iz Brzana, nagradu za najlepše etno dvorište dobila je porodica Milic iz Nikšića, a epitet najlepšeg dvorišta u celini pripalo je porodici Savić iz Kijeva.

Oni će biti deo velike regionalne manifestacije koja se ove godine održava u Rekovcu 3.avgusta, gde će se zajedno sa domaćinima iz Rače, Knića, Rekovca, Despotovca, Lapova, Kragujevca, Topole I Aranđelovca takmičiti za najlepša dvorišta, najlepša etno dvorišta, najlepša parkovska dvorišta I najoriginalnije osmišljene detalje.

 

22.07.2014. Sunce, šarenilo, dobra muzika, roštilj majstori, žagor ljudi svih starosnih doba, sve to i ove godine nije izostalo sa batočinskih ulica. Pozitivna atmosfera je bila prisutna i u batočinskim kafićima, koji su odoleli nevremenu i doprineli da se meštani i gosti dobro osećaju. I ako je dugo najavljivani koncert  Ace Lukasa otkazan, verni slušaoci su uživali uz zvuke dobrih bendova, imajući razumevanja za novonastalu situaciju. Pozitivne vibracije vladale su do ranih jutarnjih časova, kada je utihnula vašarska čarolija.

 

22.07.2014. Obaveštavaju se meštani opštine Batočina da će se, u okviru redovnog sklanjanja pasa lutalica predviđenog Planom i programom Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina, sprovesti dvodnevna akcija sklanjanja pasa lutalica u Batočini 23.07.2014. godine u ranim večernjim časovima i 24.07.2014. godine u ranim jutarnjim časovima, za koju je angažovano Komunalno javno preduzeće „Đunis“ iz Uba.

 

21.07.2014. Lovački dom  “Rogot” bio je pretesan za sve ljubitelje dvotočkaša I rock muzike, koji su u subotu 19. jula bili deo velike moto žurke u organizaciji moto kluba “Arhangel Srbija” pod pokroviteljstvom opštine Batočina.
Ljubitelji motora, rokenrola, inspirisani večnom žudnjom za slobodom, još jednom su dokazali da imaju veliko srce I dušu deteta, uvek spremni za nove igre, koje su I ovog puta organizovali.

Bilo je onih koji su svoju snagu pokazali na konopcu, neki su to uradili obaranjem ruku, a bilo je I onih koji su se takmičili u ispijanju piva. Za pobednike su obezbedjene nagrade I diploma, a onima koji su pomogli I podržali ovu manifestaciju, uručene su zahvalnice.
Druženje se nastavilo uz rock concert grupa “PTS” I “Epilog”, a talas adrenalina nosio je masu do ranih jutarnjih časova.


21.07.2014. Na benzinskim stanicama „Naftne industrije Srbije“ od 17. jula započela je raspodela naftnih derivata za potrebe ponovne setve u poplavljenim područjima. Podelu nafte je organizovala Kancelarija za obnovu i pomoć poplavljenim područjima u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom poljoprivrede i Republičkom direkcijom za rodne rezerve.
Naftne derivate mogu podići poljoprivredni proizvođači, fizička lica i poljoprivredna gazdinstva u ugroženim područjima, a koja se nalaze na konačnom spisku koje je utvrdilo Ministarstvo poljoprivrede. Svi korisnici imaju pravo na preuzimanje 20 litara naftnih derivata po hektaru presejane površine poljoprivrednog zemljišta.
Sa teritorije batočinske opštine pravo na ovu vrstu pomoći ostvarilo je ukupno 97 poljoprivrednika, kojima je određeno za podelu količina od 2900 litara.

 

19.07.2014. U okviru jubilarnog dvadesetog sabora “Sveti prorok lija”, u Crkvenoj porti u Brzanu otvorena je jos jedna likovna kolonija u kojoj je učešće uzelo devet umetnika.
Manifestacija se i ove godine održava u organizaciji Crkvene opštine Brzan I KTC “Dositej Obradović” Batočina, a pod pokroviteljstvom opštine Batočina.
Pored likovne kolonije, koja će trajati do 25.07.2014. Sabor je i ove godine obogaćen takmičenjima u ribolovu I gadjanju glinenih golubova.
Izložbu slika likovne kolonije “Sveti prorok lija” posetioci će moći da vide 2.avgusta  u sali Crkvene porte u Brzanu. Pored sika moći će da uživaju u rukotvorinama “Zlatnih ruku” Batočine, ali I u drugim sadržajima-takmičenju u višeboju,takmičenju u kuvanju gulaša, a za večernje časove predvidjen je bogat kulturno-umetnički program.

 

17.07.2014. Na adresu Crvenog krsta Batocine stigla je donacija od strane Crvenog krsta Srbije, namenjena najugrozenijima u poplavi na teritoriji opstine Batocina. Pomoc u vidu odece, obuce, sredstava za higijenu I hrane distribuirana je odmah na osnovu evidencije Staba za vanredne situacije. Pored toga, u toku je I podela porodicnih paketa za socijalno najugrozenije porodice I pojedince u batocinskoj opstini. U okviru paketa nalaze se neophodne zivotne namirnice, sredstva za higijenu I brasno, a distribucija se vrsi svakoga dana u prostorijama Crvenog krsta od 11-15h, na osnovu evidencije Centra za socijalni rad I Mesnih zajednica. Podela porodicnih paketa vrsice se  do 25.jula.

Pored ostalih aktivnosti, Crveni krst Batocina svakodnevno vrsi prikupljanje polovne garderobe I obuce od strane brojnih gradjana, koja se prosledjuje onima kojima je to najpotrebnije. Akciji su se prikljucile mnoge javne institucije I pojedinci.
Ovom prilikom, Crveni krst Batocina se zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos I bili deo ove humanitarne akcije, a ujedno apeluje I na sve ostale da se pridruze I pomognu, jer njihovo malo nekome mnogo znaci.

 

11-14.07.2014. Odbornici u lokalnom parlamentu su na današnjoj, kao i članovi Opštinskog veća Opštine Batočina u petak, usvojili Odluku o prvoj izmeni i dopuni odluke o budžetu Opštine Batočina za 2014. godinu. Opštinski budžet je, i nakon prvog rebalansa, ostao nepromenjen, dok su promene izvršene samo po apropijacijama, tako da i sada iznosi 388.050.000,00 dinara.
Usvajanju rebalansa prethodilo je usvajanje Odluka o preuzimanju režijskih troškova Osnovnog suda u Kragujevcu zbog potrebe održavanja sudijskih dana u Batočini, angažovanja i isplate naknada strelcima protivgradne zaštite i potvrđivanju ugovora o snabdevanju i distribuciji vode za piće na teritoriji opštine..

Predmet ovog Ugovora je definisanje prava i obaveza u poslovima snabdevanja vodom za piće i distribucije vode na teritoriji opštine zdravstveno ispravnom vodom sa vodovodnog sistema “Morava”, kao i odvoženja otpadnih voda. Opština Batočina je ugovor zaključila sa JKP “Vodovod i kanalizacija” iz Kragujevca, a cena kubika vode će, kako je u obrazloženju po ovoj tački rečeno, od 1. oktobra biti usklađena sa cenom vode koju plaćaju Kragujevčani, odnosno, sasvim sigurno, biće niža u odnosu na cenu koju korisnici u Batočini trenutno plaćaju.
Članovi Veća i Skupštine jednoglasno su usvojili Odluku o poslovno-tehničkoj saradnji Opštine Batočina i investitora “Serbotecnica d.o.o” iz Kragujevca koji će u Žirovnici izgraditi poslovni pogon.
Investitor će u roku najkasnije od 60 dana od potpisivanja ugovora započeti građevinske radove na izgradnji industrijskih pogona u kojima će uposliti najmanje 20 radnika u roku od dve godine po dobijanju upotrebne dozvole, dok će Opština Batočina investitora osloboditi plaćanja obaveza koje su u njenoj nadležnosti, baš kao što je to bio slučaj i sa svim dosadašnjim domaćim i stranim ulagačima. 
Skupština opštine Batočina je na današnjoj, XVII sednici, usvojila i Izveštaj o radu Štaba za vanredne situacije, kao i Odluku o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP “7. juli” Batočina

 

10.07.2014. Batočinski Crveni krst je u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije organizovao letnju akciju dobrovoljnog davanja krvi. Tradicionalna kampanja svake godine organizuje se tokom jula meseca, a ovdašnji humani ljudi imali su priliku da dragocenu tečnost daju u transfuziološkom autobusu, popularnom transfuziomobilu, koji je u četvrtak pre podne bio postavljen ispred zgrade Opštinske uprave u Batočini.
Prema rečima sekretara Opštinske organizacije Crvenog krsta Mice Milojević, akcija je, zahvaljujući svim strukturama koje su je sprovele, ocenjena kao vrlo uspešna. Za nju se prijavilo ukupno 30, dok je krv dalo 27, a ostali iz zdravstvenih razloga, najčešće povišenog krvnog pritiska, to nisu mogli da učine.
Takođe, dodala je ona, u davanju su zastupljene skoro sve krvne grupe, a posebno raduje podatak da se u akciju uključilo i jedanaestoro novih davalaca.

07.07.2014. Fudbaleri ŽSK-a iz Žirovnice osvajači su tradicionalnog Sedmojulskog turnira koji je juče završen u Milatovcu. Oni su rezultatom 3:1 savladali domaću Slogu i zasluženo podigli pobednički pehar.
Rivalitet ove dve ekipe posebno je izražen i traje dosta dugo, a Žirovničani su najefikasnijoj ekipi na turniru priredili slatku osvetu revanširajući se za prošlogodišnju eliminaciju iz najmasovnijeg fudbalskog takmičenja i to na njihovom terenu.
Finalnoj utakmici prethodila je borba za treće mesto u kojoj je Košutnjak posle boljeg izvođenja jedanaesteraca eliminisao ekipu Borca iz novog Milanovca 4:3, dok su bez plasmana ovoga puta ostali Badnjevac i Seljak iz Cvetojevca.

Organizator fudbalskog turnira u Milatovcu i ovoga puta bili su FK Sloga, Mesna zajednica Milatovac i Opština Batočina koji su za tri prvoplasirane ekipe obezbedili pehare, a za sve učesnike zahvalnice.
Rezultati i plasman ekipa na turniru
Grupa 1
ŽSK (Žirovnica) - Košutnjak 4:0
Seljak (Cvetojevac) - ŽSK (Žirovnica) 1:3
Košutnjak - Seljak (Cvetojevac) 2:1

  1. ŽSK (Žirovnica) 2 2 0 0 7:1 6
  2. Košutnjak 2 1 0 1 2:5 3
  3. Seljak (Cvetojevac) 2 0 0 2 2:5 0

Grupa 2
Badnjevac - Borac (Novi Milanovac) 0:1
Sloga (Milatovac) - Badnjevac 5:0
Borac (Novi Milanovac) - Sloga (Milatovac) 1:5

  1. Sloga (Milatovac) 2 2 0 0 10:1 6
  2. Borac (Novi Milanovac) 2 1 0 1 2:5 3
  3. Badnjevac 2 0 0 2 0:6 0

Za treće mesto
Košutnjak                                          - Borac (Novi Milanovac)             1:1          pen. 4:3

Finale
ŽSK (Žirovnica)                                 - Sloga (Milatovac)               3:1

 

03.07.2014. Članovi Udruženja za negovanje tradicionalne kulture „Šumadija“ iz Batočine koncertom su obeležili završetek uspešne školske godine.
Svečanost sa više od 150 učesnika organizovana je platou ispred Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, a Karađorđev trg ovoga puta bio je mali da primi sve goste, roditelje, prijatelje i druge zaljubljenike u tradicionalne srpske akorde.
Na improvizovanoj „bini“, u programskom delu manifestacije, nastupila su tri batočinska ansambla; predškolski je izveo koreografiju „Ja posejah lubenice“, mlađi školski se predstavio Igrama iz Šumadije, a stariji Igrama iz okoline Lepenice.

Zapaženi nastup imali su i njihovi gosti  - članovi KUD-a Osnovne škole „Karađorđe“ iz Rače i Centra za omladinski aktivizam „Lipa“ iz Kušiljeva.
„Komšije“ su prisutne razgalili Gradskim igrama, odnosno Igrama okoline Gruže i Zapadne Srbije, dok su „Resavci“odlučili da predstave „južnjački“ ritam – Igre iz Leskovca i Vranja.
Iz Udruženja „Šumadija“ ističu da će ova manifestacija poprimiti tradicionalni karakter, te da već za narednu završnu smotru planiraju svečani defile, uz još veći broj učesnika.

 

02.07.2014. Udruženje građana ,,Sunce’’ iz Kragujevca   kao resurs centar Ministarstva omladine i sporta u  saradnji sa KZM Batočina održali su promociju konkursa  „Mladi su zakon 2014 za Šumadijski okrug’’na Karađorđevom trgu u Batočini. Cilj ovog konkursa  je da motiviše mlade sa teritorije opštine Batočina da stvore uslove za kreativno provodjenje slobodnog vremena u svojoj zajednici. Ciljna grupa su mladi od 15 do 30 godina. A, teme pomenutog konkursa su: promovisanje solidarnosti i humanosti (sa akcentom na poplavljene opštine), tolerancija, zaštita životne sredine, promocija zdravih stilova života, otvaranja kluba za mlade…Neformalne grupe od pet članova ili udruženja i savezi za mlade mogu da konkurišu za iznos od 40 000 do 100 000 dinara.

Mladi, zainteresovani za konkurs mogu da se obrate u KZM Batočina, gde će dobiti dodatne informacije i pomoć pri pisanju predloga projekta, izjavila je za naš sajt koordinatorka Kzm Saška Orlović.
Sve detalje konkursa,kao i konkursnu dokumentaciju možete pronaći na linku ispod:
- Konkurs i konkursna dokumentacija

 

01.07.2014. Ni kiša i loše vreme nisu sprečili filmske sladokusce u Batočini da sinoć prisustvuju novom 3D događaju.
Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“, u saradnji sa beogradskim putujućim bioskopom, za ovdašnje filmofile obezbedio je projekcije animiranog ostvarenja „Kako da dresirate svog zmaja 2“ i Diznijevu adaptacije „Grdane – zle vile“ sa Anđelinom Džoli u glavnoj ulozi.
Priča ovog ostvarenja čiju režiju potpisuje Robert Stromberg bazirana je na bajci o „Uspavanoj lepotici”. Radnja govori o tome kako je Grdanino srce otvrdlo, i zašto je proklela mladu princezu, osudivši je na stogodišnji san, dok nas uzbudljivo drugo poglavlje epske trilogije “Kako da dresirate svog zmaja” vraća u fantastični svet Štucka i Bezubog na ostrvu Berk, pet godina nakon što su se zmajevi i Vikinzi uspešno pomirili.

 

01.07.2014. Tretiranje odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji batočinske opštine, odnosno svim selima i samoj varoši, obaviće se danas u ranim večernjim časovima, saopštavaju iz Opštinskih fondova.
Tretman na ukupnoj površini od 1500 hektara preparatom Moslink 0.8 ULV izvršiće preduzeće „Aerosistem d.o.o“ iz Smedereva i Zavod za dezinfekciju, dezinskeciju i deratizaciju „Eko-san“ iz Beograda.
Iz Fondova apeluju na pčelare da preduzmu sve potrebne mere kako bi svoje pčele zaštitili od dejstva preparata.

 

27.06.2014. Novi predsednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Batočina je Stevan Despić, odlučeno je na današnjoj izbornoj sednici Skupštine Crvenog krsta Batočina.
Dosadašnji potpredsednik je, praktično, bio jedini kandidat za predsednika organizacije, na ovoj funkciji nasledio je Jovana Đorđevića, a dužnost predsednika obavljaće u naredne četiri godine.
Na istoj sednici za potpredsednika izabran je Zoran Filipović, sekretara organizacije Mica Milojević, a nove članove dobili su upravni (11) i nadzorni (3) odbor.
Skupština Crvenog krsta Batočina je na današnjem zasedanju usvojila Plan akcije Crvenog krsta Batočina za period od 2014. do 2018. godine, dok je dosadašnje rukovodstvo članove Skupštine upoznalo sa aktivnostima koje su sprovedene u prethodnom mandatnom periodu.

 

25.06.2014. U okviru redovnog sklanjanja pasa lutalica predviđenog Planom i programom rada Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina juče je na teritoriji Batočine sprovedena akcija sklanjanja pasa lutalica.
Slične akcije na teritoriji naše opštine i ranije su sprovođene, a za obavljanje ovih poslova, koji su juče realizovani, angažovano je Komunalno javno preduzeće “Đunis” iz Uba.
Takođe, ovom prilikom, iz opštinskih Fondova apeluju na sve građane da se adekvatno staraju o svojim kućnim ljubimcima i tako doprinesu smanjenju broja pasa lutalica koji predstavljaju opasnost po građane, ali i veliki higijenski i zdravstveni problem naše sredine.

 


Tekst javnog poziva možete preuzeti ovde

 


Tekst javnog poziva možete preuzeti ovde

 

20.06.2014. Tretiranje odraslih formi komaraca iz vazduha na teritoriji batočinske opštine, odnosno svim selima i samoj varoši, obaviće se sledeće nedelje u ranim večernjim časovima kada meteorološke prilike to budu dozvolile, saopštavaju iz Opštinskih fondova.
Tretman na ukupnoj površini od 1500 hektara preparatom Moslink 0.8 ULV izvršiće preduzeće „Aerosistem d.o.o“ iz Smedereva i Zavod za dezinfekciju, dezinskeciju i deratizaciju „Eko-san“ iz Beograda.
Iz Fondova apeluju na pčelare da preduzmu sve potrebne mere kako bi svoje pčele zaštitili od dejstva preparata, dok će o tačnom teminu avio-tretmana biti obavešteni 24 časa pre prskanja.

 

18.06.2014. Trećeg, završnog dana male mature ukupno 111 osmaka iz Osnovne škole “Sveti Sava”, zajedno sa 14 polaznika iz programa Druga šansa polažu novouvedeni, kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta - fizike, hemije, biologije, istorije, geografije.
Ispit je počeo u deset sati, a na probnom testu održanom u maju pokazalo se da je deci bio najteži upravo ovaj test i to pitanja iz fizike i hemije.
Pitanja iz srpskog i matematike, koja su osmaci rešavali prethodna dva dana nose po 16 bodova, a kombinovani test osam. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 20. juna, a konačni 26. juna. Predaja popunjenih lista želja rezervisana je za 27. i 28. jun 6. jula je raspored učenika po školama, a upis u prvom krugu 7. i 8. jula.
Drugi krug traje od 7. do 10 . jula. Osim poena na završnom testu, za upis u srednju školu boduje se i uspeh od 6. do 8. razreda koji nosi maksimalnih 60 poena.

 

17.06.2014. Poljoprivrednicima sa područja Opštine Batočina koji su pretrpeli štete od poplave danas i sutra se vrši podela semenskog kukuruza za presejavanje.
Predsednik Komisije za procenu štete na poljoprivrednom zemljištu, Darko Ignjatović, u izjavi za naš sajt ističe da će se u batočinskoj opštini izvršiti presejavanje kukuruza na površini od skoro 149 hektara.
- U Batočini je ukupno 138 poljoprivrednika koji su pretrpeli štete od poplave i oni će dobiti ukupno 2.232 kilograma semenskog kukuruza ZP 209, ZP 360 i Monsanto DKC6120. Komisija je utvrdila da je najveća šteta pričinjena u Brzanu posle izlivanja Velike Morave, kao i u Milatovcu, Badnjevcu, Žirovnici i Gracu, gde je useve poplavila Lepenica. Poljoprivredni proizvođači su štetu prijavljivali od 15. do 30. maja u Kancelariji za poljoprivredu, a Komisija je obišla svaku parcelu, rekao je Ignjatović i dodao da je prvog dana podeljeno više od 60 odsto ukupne pomoći.
Raspodela semena kukuruza obezbeđena je zahvaljujući inicijativi Štaba za vanredne situacije opštine Batočina, Poljoprivredne stručne službe Kragujevac i Ministarstva poljoprivrede.

 

16.06.2014. Fudbaleri Sloge iz Batočine i Šumadinca iz Brzana uspeli su da ostvare ono što su pre početka prvenstva postavili kao prioritet – sačuvati status zonaša.
Batočinci su upravo završenu sezonu okončali porazom na gostovanju u Velikom Gradištu sa VGSK-om 1:0, dok su se Brzanci oprostili dvanaestim prvenstvenim trijumfom i to na gostovanju „fenjerašu“, Udarniku u Lozoviku, kojeg su savladali rezultatom 2:0 golovima Filipa Kneževića u 27. i Stanka Gojkovića u 82. minutu.
Sloga je sa 41 osvojenim bodom zauzela desetu, a Šumadinac sa jednim manje dvanaestu poziciju na tabeli. Treba reći i to da su prvotimci zonaša Kraj Lepenice u prolećnoj polusezoni osvojili čak 31 bod.

Ekipa Zvižda iz Kučeva novi je član Srpske lige „Zapad“, dok će se u niži rang preseliti Šumadija iz Toponice i Udarnik iz Lozovika.
Napominjemo i da će Batočina od jeseni imati i trećeg predstavnika u Zoni „Dunav“. To je Lepenica iz Badnjevca koja je ubedljivo trijumfovala u Šumadijskoj ligi.

 

13.06.2104. Brza saobraćajnica od Kragujevca do Batočine, koja je od velikog je značaja za razvoj Kragujevca i čitave Šumadije, ima za cilj povezivanje grada Kragujevca kao centra automobilske industrije sa Koridorom 10. Izgradnja ove saobraćajnice deo je i obaveze koju je preuzela Republika Srbija prilikom osnivanja «Fijat automobili Srbija».
Brza saobraćajnica od Kragujevca do Batočine prostire se na postojećij trasi državnog puta prvog reda M1.11 i njena izgradnja započeta je 2004. godine. Ukupna dužina puta je  24 km, od čega je završena izgradnja 12 km. U toku su radovi na 6,9 km, dok je za preostalih 5 km, koji će povezati centar opštine Batočina i naplatnu rampu na Koridoru 10, izrađen Idejni projekat.
Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave u buxetu za 2014. godinu predvidelo 50 miliona dinara za vršenje prethodnih ispitivanja za potrebe izrade dokumentacije varijantnih putnih pravaca u cilju odabira najpovoljnijeg rešenja za obilaznicu oko Kragujevca koja će biti veza FAS-a sa putem Kragujevac - Batočina.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, www.mrrls.gov.rs

 

12.06.2014. Izmamiti osmehe na dečjim licima najlepša je stvar koju odrasli mogu učiniti za njih. Raznovrsnim klovnovskim i cirkuskim veštinama, majstori svog zanata Roberto, Bađo i Lorenco iz kragujevačke cirkuske družine „Senzacija“ zabavili su sinoć najmlađe u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Humoristi i komičari dali su sve od sebe da deca uživaju u njihovim vragolijama: žongliranju, drevnim kineskim veštinama, mađioničarskim trikovima i dresuri životinja.
Interesovanje dece je i ovoga puta bilo izuzetno, a interesantno je i to da su, pored mališana, podjednako uživali i njihovi roditelji koji su sa neskrivenim zadovoljstvom pratili ovu cirkusku predstavu.

 

10.06.2014. Fudbaleri Lepenice iz Badnjevca, dva kola pre kraja prvenstva u Okružnoj šumadijskoj ligi, uspeli su da se plasiraju u Zonu „Dunav“, što je najveći uspeh u osmogodišnjoj istoriji kluba.
Uz imapozantnu gol razliku od +61 (76:15) iza sebe su ostavili prvog pratioca Šatornju i, ove sezone, vrlo dobru ekipu ŽSK-a iz Žirovnice.
Badnjevčani su već počeli da slave u nedelju pre konačnih 180 minuta u prvenstvu, kada su u Lapovu u komšijskom derbiju sa Lokomtivom (2:2)i formalno obezbedili titulu, a prava euforija se očekuje u preostala dva kola kada će kraj uspešne sezone proslaviti najpre sa drugoplasiranom, a u poslednjem kolu i trećeplasiranom ekipom u ligi, Šatornjom, odnosno ŽSK-om.

Trener prvaka iz Badnjevca, Slavoljub Kizić, ističe da uspeh koji je postigao sa najmlađim klubom u Šumadiji nije slučajan.
-Ekipu sam selektirao tako da je podjednako jaka na svim pozicijama, a posebno je zanimljivo da su čak 14 igrača bili strelci. Očekuju nas još dve utakmice, a onda se u Badnjevcu na našem stadionu očekuje veliko slavlje, potvrdio je Kizić.
Opština Batočina će tako od jeseni imati čak tri predstavnika u Zoni „Dunav“, imajući u vidu da su i Sloga i Šumadinac obezbedili opstanak.

 

09.06.2014. U saradnji sa Centrom Inventiva i Kancelarijom za mlade, u petak 06.06.2014. u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ održana je treća po redu radionica profesionalne orijentacije. U okviru modula „Informisanje o zanimanjma“ obrađene su „Ključne kompetencije za zanimanja 21. veka“.
Radionicu je vodila Radmila Milanović, a ciljna grupa su bili učenici treće godine gimnazije. Radionica se sastojala iz dva dela. U prvom delu bila je teorijskog karaktera, gde su učenici kroz prezentaciju upoznati sa pojmom „karijera“, kao i sa njenim tradicionalnim i modernim shvatanjem. U vezi sa ključnim kompetencijama za zanimanja 21. veka, a usled pojave novih zanimanja istaknuti su: - potreba za fleksibilnošću, koju nameće dinamizam promena - značaj konstantnog obrazovanja, kako formalnog, tako i neformalnog Drugi deo je bio praktičan i tu su učešće uzeli gimnazijalci. Sa njima je izvedena igrica „Ime i zanimanje“, gde bi se oni predstavili, dobili moderacijske kartice sa svojim imenom i rekli naziv nekog zanimanja koje počinje početnim slovom njihovog imena. Nakon toga, podeljeni su u dve grupe. U okviru grupa su na hamerima zajedno lepili slike odgovarajućih profila zanimanja i ispisivali ključne kompetencje neophodne za njihovo obavljanje. Na kraju je svako pojedinačno predstavljao određeno zanimanje.
Ciljevi ove radionice su: razumevanje savremenog sveta rada, definisanje ključnih kompetencija za zanimanja u 21. veku, kao i razumevanje značaja razvoja ključnih kompetencija. Poslednja radionica predviđena za ovu školsku protekla je uspešno i dinamično, a učenicima se najviše dopao timski rad.

 

06.06.2014. Dan Predškolske ustanove „Poletarac“ juče je tradicionalno obeležen priredbom u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“. Ove godine održan je pod sloganom „Kad se naše ruke slože...“, a učestvovali su mališani predškolskih grupa i mlađi iz Batočine, Brzana, Žirovnice, Badnjevca, Milatovca i Crnog Kala. Naši najmlađi stanovnici su, zajedno sa svojim vaspitačicama, igrom, pesmom, glumom, koreografijama i kostimima oduševili svoje roditelje i drugare koji su do poslednjeg mesta ispunili salu Centa.
Na početku svečanosti, direktorka Ustanove Katarina Radević, najpre je pozdravila bojne zvanice, roditelje i mališane kojima je poželela srećne i bezbrižne školske dane.

 

05.06.2014. Ovih dana intenzivno se radi na krpljenju udarnih rupa na teritoriji čitave batočinske opštine.
Poslove, čija ukupna vrednost iznosi nešto više od 3,5 miliona dinara, finansira Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina, a izvodi Preduzeće za puteve Kragujevac, kao najpovoljniji ponuđač nakon sprovedenog postupka javne nabavke.
Radovi na krpljenju udarnih rupa sa opsecanjem ivica realizovaće se sukcesivno tokom 2014. godine.

 

03-04.06.2104. Članovi Opštinskog veća opštine Batočina su na jučerašnjoj sednici jednoglasnom odlukom, a odbornici u lokalnom parlamentu na današnjoj većinom glasova, usvojili odluku o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja opštine Batočina za period od 2015. do 2020. godine.
Izrada ovog dokumenta, koji je usklađen sa pravilima Evropske unije, ima za cilj definisanje vizije održivog razvoja opštine Batočina, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca opštine, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana. Tokom izrade Strategije promovisaće se međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Jednoglasnom odlukom su i Veće i Skupština usvojili odluku o poslovno-tehničkoj saradnji Opštine Batočina i firme „Keramika Jovanović“ iz Zrenjanina. Novi investitor će poslovni prostor izgraditi u Žirovnici, a Opština Batočina će, kao i svim drugim investitorima sa kojima je potpisala ovakav dokument, obezbediti niz olakšica koje su u njenom delokrugu. Sa druge strane, „Keramika Jovanović“ je u obavezi da početak gradnje industrijskih pogona započne najkasnije u roku od 30 dana od potpisivanja Sporazuma, s tim da 80 procenata izgradnje mora završiti do kraja ove, a ostatak do kraja juna naredne godine. Takođe je u obavezi da tokom 2015. godine uposli 15 radnika od kojih 60% njih u proizvodnji moraju imati prebivalište na teritoriji batočinske opštine.
Članovi veća su na XXIII, kao i Odbornici na XVI sednici dali saglasnost na izveštaje o radu i finansijske izveštaje budžetskih korisnika, i to: Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, Osnovne škole „Sveti Sava“, Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, Predškolske ustanove „Poletarac“, Komunalnog preduzeća „7. juli“, Centra za socijalni rad „Šumadija“, Srednje škole „Nikola Tesla“, Doma zdravlja Batočina, kao i Opštinskih fondova, odnosno Fonda za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalne delatnosti i Fonda za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina za 2013. godinu. 
U okviru tačke razrešenja i imenovanja, dužnosti člana Upravnog odbora Fonda za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina, na lični zahtev, razrešen je Nebojša Trajković, a umesto njega imenovan Žarko Dinić, dok je stari-novi direktor Opštinskih fondova Aleksandra Ivić, koja je, posle isteka mandata, imenovana za direktora Fondova na mandatni period od četiri godine. Slavoljub Mitrović iz Badnjevca imenovan je za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća „Lepenica“, a usvojena je i odluka o sprovođenju javnog konkursa za imenovanje direktora JKP „7. Juli“. Takođe, nove članove dobili su Školski odbor Osnovne škole „Sveti Sava“ i Upravnog odbora Predškolske ustanove „Poletarac“.

 

30.05.2014. Srednja škola „Nikola Tesla“ organizovala je humanitarni Sajam suvenira, koji je održan na Karađorđevom trgu u Batočini. Učešće na sajmu uzeli su učenici turističkog smera, koji su prethodnih dana na blok nastavi pravili razne stvari poput nakita, ukrasnih predmeta, ikona, dok su neke poneli sa sobom od kuće. Prodajom suvenira prikupljeno je 5320 dinara i ta suma novca biće u ovom slučaju iskorišćena za osnovne potrebštine u PU „ Dečija radost“ u Svilajncu, a koje će mališanima svakako dobro doći. Dodaćemo i to da je Sajam suvenira bio izuzetno posećen, prvenstveno od strane najmlađe populacije koja je svojim skromnim doniranjem dala svoj doprinos sa željom da pomogne onima kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije.

 

29.05.2014. Sedamnaestodnevna pauza u fudbalskom prvenstvu Zone “Dunav” koja je nastala nakon velikih poplava u Srbiji okončana je utakmicama vanrednog XXVI kola odigranim juče.
„Prinudni odmor“, međutim, nije prijao ni batočinskoj Slogi, ni Šumadincu iz Brzana. Prvi su poraženi na gostovanju Šumadiji u Toponici 2:0, a ovi drugi na vrućem terenu u Topoli u okršaju sa Karađorđem 4:0.
U ovom kolu gostujući fudbaleri ostvarili su čak četiri trijumfa. Iznenađenje je priredio Napredak iz Markovca savladavši u gostima Gružu 2:1. Borac iz Žabara je istim rezultatom u Velikoj Plani savladao Moravu, dok je pri istom rezultatu meč u Lozoviku između Udarnika i Mladog radnika iz Radinca prekinut zbog napada domaćih na sudiju. Najubedljiviji, ipak, bio je Zvižd iz Kučeva koji je u Živici nadigrao fudbalere Obilića 3:1.

Osim Šumadije i Karađorđa, čast domaćih ekipa u ovom kolu sačuvali su jedino VGSK koji je u Velikom Gradištu bio bolji od Šumadinca 1913 iz Natalinaca 4:1 i Homoljac koji je u Žagubici savladao ekipu Železničara iz Požarevca 3:1.
Mrtvu trku za prvo mesto na tabeli i dalje vode Zvižd (57) i Karađorđe (56), a prati ih Železničar sa 43 boda. Sloga je na desetoj poziciji sakupila 35, a Šumadinac na trinaestoj tri manje.
U narednom kolu koje je na programu već za vikend Sloga dočekuje Gružu, a Šumadinac fudbalere Homoljca.

 

28.05.2014. U okviru akcije  “Podeli radost” koju je pokrenuo Nacionalni komitet za borbu protiv govora mržnje na inetrnetu, Kancelarija za mlade Batočina u saradnji sa PU  ,,Poletarac’’  organizovala je akciju prikupljanja igračaka, didaktičkog materijala i društvenih igara  za decu ugroženu u poplavama.
U  akciji je učestvovalo preko pedesetak mališana, koji su od srca poklanjali svoje igračke, i tog dana  prikupljena je velika količina istih.Volonteri Kzm su se potrudili da sve igračke slože i sortiraju, kao i da obaveste širi krug građanstva o samoj akciji prikupljanja.

“O distribuiranju  paketa sa igračkama  koordiniraćemo sa Nacionalnim komitetom,  na čijem je čelu Aleksandra Knežević Mitrović, kao i sa njenim sjajnin timom kojima se i ovog puta zahvaljujemo na divnoj  saradnji.   Akcija se sprovodi kontinuirano i u drugim gradovima širom zemlje, te molimo i vas da joj se priključite! Hvala svima koji su se odazvali akciji i dali svoj doprinos, budite sigurni da će nekome to izmamiti osmeh!” izjavila je za naš sajt koordinatorka Kzm - Saška Orlović.

 

26.05.2014. Katastrofalne poplave koje su prethodnih dana pogodile Srbiju nanele su veliku štetu od koje će se zemlja mesecima, možda i godinama oporavljati.
Trenutno najveći problem, odnosno prioritet svih prioriteta je kako i na koji način brojnom stanovništvu koje je ostalo bez svojih domova obezbediti osnovne uslove za život.
Iz tog razloga organizacije, ustanove, institucije i pojedinci u Batočini uključili su se u akciju prikupljanja humanitarne pomoći za porodice koje su ostale bez ičega, a akcenat je posebno stavljen na konzerviranu hranu, garderobu, obuću, sredstva za ličnu higijenu, bebi opremu...

Kolektiv Osnovne škole „Sveti Sava“ i Udruženje „Pozitiva“ prethodne nedelje obezbedili su pomoć za poplavljene u Svilajncu, a Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“, Srednja škola „Nikola Tesla“ i Kancelarija za mlade Batočina kamion pomoći dopremili su najugroženijima u Paraćinu.
Takođe, zaposleni u opštinskoj upravi i Kulturno-turističkom centru, kao i aktivisti KZM Batočina u Svilajncu su organizovali volontersku akciju tokom koje su tamošnjem stanovništvu u prihvatnom centru smeštenom u sportskoj hali distribuirali pakete hrane i higijene.
Prikupljanje humanitarne pomoći se i dalje vrši u Crvenom krstu Batočina, a Kancelarija za mlade u sredu, 28. maja, u saradnji sa Predškolskom ustanovom „Poletarac“ organizuje akciju prikupljanja igračaka, društvenih igara i didaktičkog materijala za najmlađe koji su ugroženi u poplavama.

 

20.05.2014. Vodostaj Velike Morave u odnosu na juče niži je za dva do 2,5 metra, saopšteno je na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Batočina koja je održana danas u 13 časova. Voda iz Brzana se postepeno povlači, ali su delovi Gordan male i brzanska polja i dalje pod vodom.
U Batočini nema stambenih objekata pod vodom, a u toku je izvlačenje vode iz podruma. Trenutno se čiste ulice i kanali u ulicama Kneza Milana Obrenovića i Kneza Lazara, a narednih dana vršiće se dezinfekcija stambenih i objekata za smeštaj životinja.
Prema informaciji iz Ase dva velika kontejnera za prikupljanje otpada biće postavljena na uglu ulica Stevana Sinđelića i Hajduk Veljkove kod benzinske pumpe u Batočini i na raskrsnici Železničke i Ulice Dositeja Obradovića kod rampe preko železničke pruge.
Sutra će batočinskim ulicama kružiti dva kamiona koja će skupljati otpad i džakove sa peskom iz dvorišta građana, zaključeno je na sednici Štaba.

 

U skladu sa obaveštenjem Okružnog štaba za vanredne situacije Šumadijskog upravnog okruga, Opštinski štab za vanredne situacije obaveštava meštane opštine Batočina da će vršiti popis stambenih objekata i objekata za smeštaj životinja, sa ciljem dezinfekcije pomenutih objekata.
Prikupljeni podaci biće prosleđeni Institutu za javno zdravlje Kragujrvac i Veterinarskoj stanici u Lapovu.

 

20.05.2104. Katastrofalne poplave koje su prethodnih nekoliko dana pogodile veći deo Srbije, nisu zaobišle ni batočinsku opštinu.
Lepenica je u svom gornjem toku, kroz Milatovac i Badnjevac, u pojedinim delovima poplavila oranice, ali značajnijih problema u samoj varoši nije napravila. Najkritičnije je bilo u noći između četvrtka i petka kada je, samo zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Opštinskog štaba za vanredne situacije, izbegnuta katastrofa širih razmera. S obzirom da je na više mesta u varoši usled višestrukog porasta nivoa Lepenica prelivala, angažovanjem sve raspoložive mehanizacije i ljudstva uz upotrebu najlona i džakova sa peskom, njeno izlivanje je zaustavljeno, a bedemi koji štite od poplave odbranjeni i zaštićeni.

Daleko veću štetu od Lepenice u Batočini napravili su neuređeni kanali, podzemne vode i bujični potoci. Izlivanjem jednog od njih poplavljen je deo varoši oko Doma zdravlja, kao i mnoge ulice u Batočini.
Najviše problema, ipak, napravila je Velika Morava koja je u nedelju, nakon izlivanja potpuno poplavila vikend naselje i Jasik u Brzanu odakle je evakuisan deo stanovništva, a kritično je bilo i u Solilu, Gordan mali i delu Đunisa.
Na sreću, nivo Morave danas je u opadanju, tako da, trenutno, ne preti opasnost od novog izlivanja.

 

16.05.2014. Članovi Opštinskog veća i Skupštine opštine Batočina usvojili su završni račun budžeta opštine Batočina za prošlu godinu. Prema ovoj odluci, ukupni planirani i ostvareni tekući prihodi i primanja budžeta opštine za 2013. godinu iznose 320.768.507,39 dinara, što predstavlja 85,94% ostvarenja u odnosu na ukupno projektovana sredstva.
U okviru iste tačke dnevnog reda prezentovan je i izveštaj nezavisnog revizora u kome se kaže da Konsolidovani završni račun Opštine Batočina za 2013. godinu, po svim materijalno značajnim aspektima daje istinit i objektivan prikaz izvršenja budžeta na dan 31.12.2013. godine, prikaz prihoda i rashoda iskazanih na gotovinskoj osnovi, bilans stanja imovine i obaveza, novčane tokove, kapitalne rashode, primljene donacije i kredite, korišćenje sredstava budžetske rezerve, za godinu koja se završava na taj dan, u skladu sa zakonskim i drugim propisima o budžetskom sistemu Republike Srbije.

Na sednicama Veća i Skupštine je usvojena je i Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Lepenica“ Batočina, sa ciljem obezbeđivanja trajnih uslova pružanja komunalnih usluga koje su od opšteg interesa i urednog zadovoljavanja potreba meštana opštine Batočina. Pretežna delatnost ovog preduzeća, čiji je osnivač opština Batočina, su usluge uređenja i održavanja okoline.
Takođe, usvojen je i Operativni plan za odbranu od poplava na batočinskoj teritoriji za ovu godinu, kao i Godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u opštini za 2014. godinu kojim se utvrđuju obim i vrsta radova na zaštiti i uređenju poljoprivrednog zemljišta.
Na ovim sednicama formirana je i petočlana Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u opštini Batočina.

 

13.05.2014. Radovi na uređenju parka kod crkve u Batočini zvanično će započeti sutra, potvrdili su u izjavi za naš sajt u Opštinskim fondovima. Uređena zelena površina sa pešačkim stazama biće locirana između benzinske pumpe i dvorišta crkve, oivičena ulicama Stevana Sinđelića i Hajduk Veljkovom.
Ukupna vrednost radova na izgradnji parka iznosi nešto manje od tri miliona dinara, a radove će, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvolili, u narednih dvadeset dana izvoditi „Ruki kop“ iz Despotovca.
Na ovom terenu biće montirana Kokakolina teretana na otvorenom koju su Batočinci prošle godine osvojili glasanjem.

 

13.05.2014. Peti Turistički forum, na kome je učestvovao i Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” održan je od 8. do 11. maja na Borskom jezeru, a organizovale su ga Turistička organizacija Srbije i Turistička organizacija Bor.
Cilj ove edukativno-rekreativne manifestacije bio je da se učesnici kroz predavanja i radionice upoznaju sa savremenim trendovima u predstavljanju i promociji turizma, a istovremeno, po tradiciji, organizovana su i jednodnevna sportska takmičenja turističkih radnika iz cele Srbije. Na predavanjima su učesnici mogli da se upoznaju sa zanimljivim temama kao što su: „Zašto su društvene mreže od presudnog značaja za budućnost destinacije” i „Kako ljudi biraju destinaciju u online svetu”.
Drugog dana akcenat je stavljen na projektni potencijal u turizmu sa osvrtom na projekat EDEN. Takođe, bilo je reči i o najlepšim destinacijama u svetu.  
Trećeg dana organizovana su  sportska takmičenja na kojima su se predstavnici iz ukupno 52 turističke organizacije iz Srbije nadmetali u pikadu, stonom tenisu, kuglanju, slobodnim bacanjima, nadvlačenju konopca, skoku u dalj, štafeti…
Poslednjeg dana Foruma domaćin je u cilju promovisanja turističke ponude Bora i okoline, organizovao izlet, a turistički radnici imali su priliku da posete rudarsko-topioničarski basen Bor i kafić smešten u jami na 400 metara ispod površine zemlje, kao i da vide Lazarevu pećinu.
Sledeći, Šesti turistički Forum biće organizovan naredne godine na Tari, a organizatori će biti Turistička organizacija Bajne Bašte i Turistička organizacija Užica

 

12.05.2014. Posle XXV odigranih kola u okviru tekuće sezone u Zoni “Dunav”fudbaleri Sloge iz Batočine na korak su da i formalno obezbede status zonaša za narednu godinu, a kombinatorika kaže da će u tome i uspeti ako u preostalih pet utakmica osvoje bar četiri boda.
Batočinci su novi uspeh, četvrti u nizu, ostvarili u subotu savladavši pred svojom publikom fudbalere Obilića iz Živice 2:1, a pogotke su u 43. i 80. minutu postigli Miloš Živković i Danilo Džudović.
U nešto nepovoljnijoj situaciji, trenutno, nalazi se Šumadinac koji je juče u Brzanu remizirao sa Gružom 0:0, pa će njegovi fudbaleri do kraja prvenstva, ako žele da se i od jeseni takmiče u “dunavskoj” zoni, morati da dodaju gas.

Što se ostalih susreta igranih za vikend tiče, vodeći Zvižd je u Kučevu rezultatom 4:1 savladao već otpisanu ekipu Udarnika iz Lozovika, a Napredak u Markovcu fudbalere Šumadije iz Toponice 4:0. Karađorđe iz Topole nije odoleo u Požarevcu u susretu sa Železničarem 2:0, Morava iz Velike Plane je kao gost slavila u Radincu protiv Mladog radnika 1:0, a Homoljac iz Žagubice u Natalincima nad Šumadincem 1913 3:1, dok je Borac u Žabarima rezultatom 1:0 bio bolji od fudbalera VGSK-a iz Velikog Gradišta.
Zvižd je od juče ponovo na čelu tabele sa 54 boda, drugoplasirani Karađorđe sakupio je bod manje, a slede Železničar i Morava sa 43, odnosno 39 bodova. Sloga zauzima sedmu poziciju sa 35, a Šumadinac dvanaestu sa 32 boda i utakmicom manje.
U narednom kolu Sloga gostuje Šumadiji u Toponici, a Šumadinac Karađorđu u Topoli.

 

07.05.2014. Kancelarija za mlade Batočina organizovala je Igre bez granica i tribinu protiv govora mržnje na internetu u Osnovnoj školi „Sveti Sava“. Predstavnici Nacionalnog komiteta – Dragan Radosavljević, Itana Miljanić i Ena Nikolić održali su predavanje kako bi mladima povećali svest o govoru mržnje, kako na društvenim mrežama, tako i u stvarnom životu i predstavili mladim ljudima realizovane aktivnosti, a ujedno najavili buduće akcije.
U okviru igara bez granica učestvovalo je 14 ekipa, a najbolji su dobili slatke pakete, majice i dukserice sa logom KZM Batočina i simboličnim logom „reci ne govoru mržnje“.

„Ponosna sam na tim koji je radio sa mnom i što smo bar delimično uspeli da igrom pobedimo govor mržnje. Nastojaćemo da i ubuduće bude tako“, rekla je za naš sajt koordinatorka KZM Batočina, Saška Orlović i zahvalila se predstavnicima Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje i mladima na saradnji.
Inače, događaju je prisustvovalo nekoliko stotina mladih, predstavnici lokalne samouprave, institucija i ustanova u opštini Batočina.

 

06.05.2014. Batočinska filmska publika naviknuta na najnovija domaća i strana ostvarenja iz sveta kinematografije, sinoć je imala priliku da uživa u još jednom filmskom hitu.
Kao i do sada, u saradnji sa putujućim bioskopom iz Beograda, na repertoaru je bio domaći film “Atomski zdesna”, reditelja i scenariste Srđana Dragojevića.
Novi film autora “Lepa sela, lepo gore” prati grupu prodavaca "tajm šering" apartmana ljudima iz bivše Jugoslavije. Najuspešniji agent Mladen (Srđan Todorović) u tajnoj je vezi sa Sonjom (Tanja Ribič) koja je udata za glavnog menadžera Metoda (Brane Sturbej).
Saznavši za ženinu prevaru, on Mladenu dodeljuje najtežeg klijenta Omera (Branko Đurić), ratnog veterana iz Bosne i njegovu suprugu Maju (Nataša Janjić).

Situacija se dodatno komplikuje kada u posetu dođe glavni menadžer iz "centrale", Ditrih Fajzer (Uroš Đurić) koji je nezadovoljan rezultatima prodaje. Saznavši da će ostati bez posla, tim prodavaca se baca na svoje "žrtve" sa žarom očajnika.
"Atomski zdesna" je najavljen kao tragikomedija koja govori o razornim posledicama "domaćeg" divljeg kapitalizma na živote običnih ljudi.

 

05.05.2014. Ono što je na početku prolećnog dela sezone u Zoni „Dunav“ izgledalo kao nemoguća misija, sada se ostvaruje. Fudbaleri Sloge iz Batočine prezimeli su čvrsto zakovani za dno prvenstvene tabele, ali su se, u prethodnih devet kola, nakon promene trenera, prenuli, i krupnim koracima koračaju ka sredini tabele. Za anale će ostati ubeleženo da su prvi deo sezone završili sa rekordnih deset poraza i isto toliko osvojenih bodova, a onda preporođeni u proleće u devet susreta knjiže čak 22. 
Poslednji u nizu koji je pred Slogom položio oružje je Napredak iz Markovca čiji su fudbaleri u subotu, u okviru XXIV kola Zone „Dunav“, poraženi na stadionu Kraj Lepenice, a čovek odluke ovog puta bio je mladi Stefan Ljušić čiji je pogodak u 60. minutu odlučio pobednika.

Drugi naš predstavnik, Šumadinac iz Brzana, pauzirao je za vikend, a meč odložen zbog vremenskih neprilika sa Šumadijom u Toponici odigraće u sredu, 7. maja, sa početkom u 16:30.
U ostalim susretima XXIV kola Zone „Dunav“ Karađorđe je u Topoli sa 3:1 savladao fudbalere Šumadinca 1913 iz Natalinaca, a istim rezultatom je i Homoljac u Žagubici trijumfovao nad Borcem iz Žabara. U derbiju kola igranom u Velikoj Plani vodeći Zvižd iz Kučeva bio je bolji od Morave 2:1, a pobedu na strani ostvario je i Mladi radnik i to u Velikom Gradištu nad VGSK-om 1:0. Gruža je na svom terenu slavila protiv Železničara iz Požarevca 2:0, a jedini susret završen bez golova igran je u Živici između Obilića i Udarnika iz Lozovika.
Zvižd je i nakon ovog kola prvi sa 51 bodom, prati ga Karađorđe sa bodom manje. Sloga je deseta sa 32, a Šumadinac dvanaesti sa bodom i utakmicom manje.
U narednom kolu Sloga dočekuje ekipu Obilića, a Šumadinac fudbalere Gruže.

 

30.04.2014. Evropska unija planira 14 miliona evra pomoći za izbegla i interno raseljena lica u Srbiji kako bi se zatvorili kolektivni centri, a poboljšali stambeni uslovi i omogućilo njihovo ekonomsko osnaživanje, izjavio je danas u Topoli šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.
Prisustvujući promociji tri projekta opštine Topola koji se finansiraju sredstvima EU, Devenport je rekao da je reč o projektima usluga pomoći u kući starim licima, efikasnom upravljanju imovinom i podršci samostalnom životu izbeglih i interno raseljenih lica, koje će EU sufinansirati sa oko 230.000 evra.

Učestvovanje opština u procesu evrointegracija i reformama u saradnji sa vladom, kako je istakao, od velikog su značaja kako bi se lokalne samouprave ekonomski osnažile.
- Očekujem od opština da zajedno sa centralnim vlastima sporovode reforme u čijem će centru biti gradjani i to, pre svega, reforme u socijalnoj i oblasti rada - rekao je šef delegacije EU u Srbiji.
Predsednik opštine Batočina Radiša Milošević istakao je da je reč o značajnim projektima od kojih je za tu opštinu veoma važan projekat "Efikasno upravljanje imovinom", čiji je nosilac grad Kragujevac, a partneri četiri šumadijske opštine.
- Posebna nam je čast da Kragujevac i manje opštine u Šumadiji kroz ovaj projekat učine imovinu dostupnom, imajući u vidu da su osamdesetih godina prošlog veka ostale bez nje. Za batočinsku opštinu ovo je jedinstvena prilika da više od 1500 imovinskih jedinica popišemo i da ih do oktobra u Katastru nepokretnosti prevedemo iz korisničkog u vlasnički odnos, rekao je Milošević.
Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je proteklih godina u Srbiji, iz evropskih fondova, obezbeđeno oko 20 miliona evra i da su ona u potunosti iskorišćena.

 

30.04.2014. Obaveštavaju se građani opštine Batočina da će se dana 02.05.2014. godine izvoditi radovi na obeležavanju horizontalne signalizacije u ulici Kralja Petra Prvog, od raskrsnice sa državnim putem 1. reda M1.11 do gradskog trga, zatim u ulici Dositeja Obradovića, Kralja Milana Obrenovića, u pojasu oko škole, ulici Kneza Miloša Obrenovića i ulici Hajduk Veljkovoj u Batočini, koje izvodi preduzeće „Lasermaks“ d.o.o. iz Kragujevca.
S tim u vezi, mole se meštani opštine Batočina da u vreme izvođenja radova izmeste svoja vozila sa naznačenih lokacija i omoguće izvođaču nesmetano izvođenje radova.

 

29.04.2014. Veliko nevreme praćeno jakom kišom i gradom pogodilo je danas više sela na teritoriji opštine Batočina, a najviše štete grad veličine oraha pričinio je u Brzanu gde meštani procenjuju da je uništen dobar deo useva. Tokom četrdesetak minuta na meti vremenske nepogode našli su se voćnjaci, poljoprivredne i ratarske kulture. 

Lokalne kiše, pljuskovi i česte grmljavine očekuju nas i narednih dana. Obilne kiše biće lokalnog karaktera, pa je teško locirati ih i predvideti koja će područja biti najugroženija. Pljuskova će biti i u prvoj nedelji maja, tako da nam predstoji težak period, poručuju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

29.04.2014. Obaveštavaju se građani opštine Batočina da će se dana 30.04.2014. godine sprovesti akcija hvatanja i sklanjanja pasa lutalica u Batočini, koju sprovodi Komunalno javno preduzeće „Đunis“ iz Uba, a u okviru redovnog sklanjanja pasa lutalica predviđenog Planom i programom rada Fonda za komunalnu delatnost opštine Batočina.

 

25.04.2014. Na redovnoj sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije koja je danas održana u Batočini konstatovano je da, posle višednevnih konstanktnih kontrolisanja i praćenja, nivo Velike Morave jutros u osam časova iznosio 378 centimetara i da je u odnosu na prethodnih nekoliko dana u opadanju, te da se reka četiri do pet metara povukla prema koritu. Još uvek je vodostaj visok na popularnoj „dvojci“ kojom gazduje JKP „Vodovod i kanalizacija“ iz Kragujevca i na delu oko bunara koji je u nadležnosti opštine Batočina, gde dolazi do prelivanja.

Redovna merenja vodostaja najveće srpske reke, odnosno njenog toka kroz atar sela Brzan, vršiće se i narednih dana kako bi se izbeglo eventualno izlivanje. Trenutno, prema informacijama kojima Štab raspolaže, jutros je poplavljen podvožnjak u Badnjevcu, a deo puta prema Nikšiću je urušen, pa su ekipe komunalne inspekcije već na terenu kako bi procenile štetu. Inače, opasnost od izlivanja Lepenice, bar za sada, ne postoji, a kritične tačke su u nebranjenom delu kroz žirovničko-badnjevačku kotlinu i Milatovcu ispod petlje u Botunju. Pavliš u Badnjevcu, Raljevac u Žirovnici, kao i bujični potoci Virovi i Grabovik, takođe ne predstavljaju opasnost, potvrdili su članovi Štaba.
Na sednici Štaba, kojoj su prisustvovali Slobodan Stanisavljević, zamenik načelnika Uprave štaba za vanredne situacije Šumadijskog okruga i Zoran Joksić, koordinator za vanredne situacije Šumadijskog uprnog okruga, razmatrano je stanje sprovođenja preventivnih i operativnih mera odbrane od poplava na teritoriji batočinske opštine, a vršena je i analiza stanja vodosnabdevanja ispravnom pijaćom vodom u Batočini u cilju preduzimanja preventivnih i operativnih mera u narednom periodu.

 

22.04.2014.Udruženje žena „Zlatne ruke Batočine“ povodom uskršnjih praznika, već po tradiciji, u parohijskom domu crkve Rođenja presvete Bogorodice u Batočini, organizovalo je tematsku izložbu posvećenu, uz Božič, svakako najvećem i najradosnijem hrišćanskom prazniku – Uskrsu.
Osim uskršnjih jaja, na ovoj izložbi predstavljeni su i drugi eksponati domaće radinosti.
Mnogobrojni posetioci do juče su imali priliku da, tokom semodnevne manifestacije, od Velike subote do Uskrsa, razgledaju ručne radove sa antikvarnim motivima sačuvanim u narodnoj baštini naših vrednih majki i baka.

 

21.04.2014. Nekompletno XXII kolo Zone „Dunav“, manje-više donelo je očekivane rezultate. Domaće ekipe trijumfovale su u pet od šest ukupno odiranih utakmica, a batočinski klubovi koji se u ovom rangu takmiče ostvarili su polovičan uspeh.
Batočinska Sloga je, nakon terenske inicijative koju je tokom čitavog meča imala vrlo dobra ekipa Železničara iz Smedereva uspela je da trijumfuje rezultatom 2:1 golovima Igora Pavlovića u 19. minutu sa bele tačke i Nikole Petrovića koji je mrežu gostujućeg golmana Brkića pogodio u 31. minutu. Osmom prvenstvenom pobedom Batočinci su za korak bliži očuvanju zonaškog statusa, mada ih do krajaprvenstva očekuje nimalo lak zadatak.
Za razliku od njih, Šumadinac iz Brzana porazom u Markovcu od tamošnjeg Napretka 3:2 pokvarili su prošlonedeljni plasman za dve pozicije. Golovi koje su u 53. i 72. minutu postigli Mikan Jakovljević i Stefan Gojković ipak nisu bili dovoljni da se savlada neugodni Napredak koji je u poslednje vreme siguran pred svojom publikom.

Što se ostalih susreta XXII kola Zone „Dunav“ tiče, vodeći Karađorđe je u Topoli savladao ekipu Mladog radnika iz Radinca rezultatom 1:0, njegov prvi pratilac Zvižd iz Kučeva fudbalere Homoljca na gostovanju u Žagubici 2:0, a Obilić u Živici Moravu iz Velike Plane 3:1. VGSK je u Velikom Gradištu bio bolji od Udarnika iz Lozovika 3:0, dok se Gruža i Borac iz Žabara sastaju u utorak, a Šumadija i Šumadinac 1913 iz Natalinaca svoj meč igraju u sredu u Toponici.
Karađorđe je nakon ovog kola prvi sa 47 bodova, Zvižd ima 45, a Železničar 37. Šumadinac je sedmi sa 31, a Sloga trinaesta sa 26 bodova.
U nedelju, 27. aprila od 16  sati u Brzanu igra se lokalni derbi, a sastaju se Šumadinac i Sloga.

 

17.04.2014. Ni loše vreme, a ni kiša koja je juče čitavog dana lila kao iz kabla, nisu poremetili prave zaljubljenike u stand-up komediju da prisustvuju Stand up karavanu – Večeri stand-up komedije organizovanoj u Galeriji Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“.
Nenad Danilović alijas Nesha Bridges koji važi za čoveka sa hiljadu glasova i jednog od najboljih imitatora u Srbiji i „crnohumorni“ Aleksandar Perišić do suza su nasmejali batočinsku publiku koja ih je dugotrajnim aplauzima konstantno prekidala i istovremeno aktivno učestvovala u ovom novom pozorišnom obliku.     

Bez obzira što spada u žanr popularne komedije, stand-up je uvek neizbežno imao određeni vid društvene satire. U eri novih medija, kad su internet i posebno televizijski kanali preplavljeni raznim vidovima komedije, od sitkoma do reality formata, stand-up je neka vrsta povratka govorništvu i jednostavnoj formi društvene kritike. Kroz laku, naizgled „bezopasnu“ priču, mogu se vrlo oštro i suptilnim sredstvima kritikovati trenutni problemi, kako u lokalnom, tako i u širem, globalnom kontekstu.

 

17.04.2014. U sredu, 16. marta je kao što je i planirano programom profesionalne orijentacije, održana je radionica „U svetu zanimanja, veština i sposobnosti“ u prostorijama Srednje škole „Nikola Tesla“ u Batočini. Radionicu je održao saradnik Kancelarije za mlade Batočina, prof. Nikola Milentijević za dvadeset i četiri učenika odeljenja III/3 (obrazovni profil: turistički tehničar). Radionici su prisustvovali psiholog škole Ivana Arsić, koordinatorka Kancelarije za mlade Saška Orlović, kao i saradnik Kzm, Radmila Milanović.
Radionici je prethodilo upoznavanje učesnika sa pojmom zanimanja i sposobnosti, kao i definisanje ciljeva radionice. Učesnici su podeljeni u parove, gde je svaki par dužan da medjusobno predstavi svoja lična interesovanja i sposobnosti jedno drugom.

           

U centralnom delu radionice učesnicima je dat upitnik, u kome su ponudjena interesovanja. Potrebno je da učesnici odaberu neku od navedenih tvrdnji, koja najbliže odgovara njihovim ličnim interesovanjima. Prethodno je, pre početka izlaganja, voditelj na tri različite pozicije u prostoru postavio papire sa ispisanim tvrdnjama: „Jako me zanima“, „Delom me zanima“ i „Uopšte me ne zanima“. Voditelj čita ponuđene tvrdnje, a zadatak učesnika je da se rasporede u prostoru uzimajući u obzir interesovanja i sposobnosti koje im najviše „leže“ i u čijem obavljanju bi se osećali zadovoljnim i ispunjenim.
Jasno i nedvosmisleno se pokazalo, što se u potpunosti slaže sa obrazovnim profilom učenika interesovanje za društvene nauke i sferom komunikacije i kontakta sa ljudima.
Osnovni cilj radionice “U svetu zanimanja, veština i sposobnosti” je upoznavanje učenika sa potencijalnim zanimanjima, kao i pružanje raspoloživih informacija kako bi oni na adekvatan način doneli odluku o daljem školovanju i na taj način izvršili “samospoznaju” sebe i svojih mogućnosti. Takođe, vrlo je važno razumevanje i otkrivanje sposobnosti i veština bitnih za obavljanje pojedinih zanimanja. Svedoci smo dinamičnih promena u svetu zanimanja, pa raspoloživi podaci o zanimanjima moraju biti aktuelni. Učenicima treba skrenuti pažnju koji su profili zanimanja traženi na tržištu rada. Mladi moraju da budu spremni i da samostalno prikupljaju relevantne informacije sa interneta i iz drugih izvora o oblastima rada, kao i da dobiju uvid o zanimanjima na osnovu lične refleksije i sopstvenog iskustva.
Učenici su vrlo aktivno učestovali u radu i dali svoj puni doprinos uspešno održanoj radionici.

 

16.04.2014. Predsednik opštine Batočina, Radiša Milošević, prošle nedelje je u Ljubljani prisustvovao konferenciji „Predstavljanje prednosti i uslova ulaganja u gradove i opštine Srbije“.
Cilj ovog okruglog stola, koji su organizovali Srbsko-slovenački poslovni klub, Gospodarska zbornica Slovenije i Stalna konferencija gradova i opština, je da predstavnici srpskih gradova i opština slovenačkim privrednicima predstave prednosti i uslove ulaganja u njihove lokalne samouprave.
S' obzirom da su veće slovenačke kompanije već prisutne u Srbiji, ciljna grupa ove konferencije bila su tamošnja mala i srednja preduzeća.
- Posebne aktivnosti Srbsko-slovenačkog poslovnog kluba, čiji smo gosti bili u Ljubljani, usmerene su ka uspostavljanju novih poslovnih kontakata srpskih privrednika sa slovenačkim, kao i pružanje poslovnih informacija o uslovima i mogućnostima nastupa na slovenačkom tržištu, rekao je prvi čovek batočinske opštine, Radiša Milošević.
On je još dodao da su Slovenci iskazali posebnu zainteresovanost za konkretne lokacije investiranja, odnosno Industrijsku zonu Brzan čiji su potencijali predstavljeni na ovoj konferenciji.
U Ljubljani je, takođe, istaknuto da su Slovenci izrazili spremnost da se izvoz iz Srbije u Sloveniju unapredi, posebno voća i povrća, kao i spremnost slovenačkih kompanija da u Srbiji grade neprehrambene tržne centre i staklenike.

 

15.04.2014. Prethodnih dana, kako  potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima, izvođeni su radovi na asfaltiranju u Žirovnici.
U ovoj mesnoj zajednici izvršeno je asfaltiranje ukupno tri deonice, od kojih su dve u dužini od 1000 metara kompletno presvučene asfaltom, dok su na trećoj dužine 500 metara zakrpljene udarne rupe. Pomenute radove izvodilo je kruševačko preduzeće „Tehnogradnja“, sa kojim je ugovor potpisan još u novembru prošle godine i samo se čekalo lepo vreme da radovi otpočnu.
Takođe se intenzivno radi  i na revitalizaciji poljskih puteva na čitavoj teritoriji batočinske opštine, poručuju iz Fondova.

 

14.04.2014. Fudbaleri Sloge iz Batočine su se posle prošlonedeljnog neuspeha na gostovanju u Radincu vratili na pobednički kolosek. U XX kolu Zone „Dunav“ pred domaćim navijačima savladan je neugodni Borac iz Žabara, a čovek odluke ovoga puta bio je Danilo Džudović koji je mrežu protivničkih igrača zatresao u 82. minutu.
Za razliku od njih, Šumadinac u Brzanu nije uspeo da ostvari planirano, pa je Železničar iz Požarevca u krajnje dramatičnom susretu na kraju slavio 2:1, a jedini gol za domaću ekipu postigao je Slobodan Ristić u 53. minutu.

Zahuktali Karađorđe je u Topoli do vrha napunio mrežu „fenjeraša“ Udarnika iz Lozovika 6:0, a raspoloženi za igru bili su i fudbaleri Napretka koji su u Markovcu savladali ekipu Šuadinca 1913 iz Natalinaca rezultatom 3:0. Vodeći Zvižd je u Gruži trijumfovao 2:0, a Homoljac u Žagubici nad Moravom iz Velike Plane 2:1. Mladi radnik iz Radinca je iz Toponice odneo sva tri boda savladavši Šumadiju 1:0, dok su u Živici Obilć i VGSK iz Velikog Gradišta podelili bodove odigravši bez golova.
Situacija na tabeli Zone „Dunav“ je i posle ovog kola nepromenjena. Vodi Zvižd sa 42 boda, a prate ga Karađorđe i Železničar sa 41, odnosno 37 bodova. Šumadinac je sakupio 28 bodova na osmoj, a Sloga 22 boda na četrnaestom mestu.
Narednog vikenda Sloga gostuje Šumadincu u Natalincima, a Brzanci dočekuju fudbalere Obilića.

 

11.04.2014. Kristina Živković iz Brzana boluje od tumora koji se nalazi na maksilornom sinusu i u nosnoj duplji adenoides czistijum pljuvačne žlezde. S’ obzirom da je operacija veoma hitna i da joj je potrbno 50 000 evra kako bi naša sugrađanka što pre otputovala za London, Kancelarija za mlade je pokrenula akciju prikupljanja sredstava i uključila kako pojedince, tako čitav javni i privatni sektor na teritoriji naše opštine.
Istim povodom, volonteri KZM i srednjoškolci su u četvrtak postavili pult na pijaci i prikupili tog dana 35 462 dinara.

„Mi smo uključili čitav javni i privatni sektor iz naše male opštine i ovom prilikom još jednom apelujemo na sve ljude dobre volje da se odazovu akciji, jer Kristinin život ne može da čeka“ – izjavila je za naš sajt koordinatorka KZM Saška Orlović. Ovoj humanoj akciji mogu da se priključe svi koji žele da pomognu da se jedan mladi život ne ugasi, tako što će u granicama svojih mogućnosti uplatiti novac na račun:
Dinarski račun u KBM banci 150-1201000671320-04
Devizni račun u KBM banci 1231018519408
Unapred zahvalni mladi Batočine!

 

09.04.2014. Koristeći lepo vreme i sunčane dane Javno-komunalno preduzeće „7. juli“ krenulo je u prolećnu akciju uređenja i ulepšavanja varoši cvetnim aranžmanima.
Pored postojećih žardinjera, cveće je posađeno i na više lokacija koje su prethodno uređene. Novog cveća i sadnica sada ima na Karađorđevom trgu, duž šetališta na Platou Dr Zorana Đinđića pored pošte, u Ulici Kralja Petra prvog...
Narednih dana kako za naš sajt kažu u Opštinskim fondovima koji i finansiraju ove radove, nastaviće se akcija sađenja cveća i uređenja zelenih površina u Batočini.


 

08.04.2014. Filmska publika u Batočini je juče imala priliku da uživa u dva nova ostvarenja.
Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” i ovoga puta je u saradnji sa beogradskim putujućim bioskopom za najmlađe od 18 časova prikazao 3D animaciju “Zvončica i vila gusarka”, dok je od 20 sati za starije filmofile na repertoaru bio film “Noje”.
Ovaj epski spektakl u kome glavnu ulogu tumači oskarovac Rasel Krou, Batočinci su mogli da pogledaju samo deset dana nakon srpske premijere.
Već naredne nedelje u Centru će gostovati Stand-up karavan i u okviru njega stand-up komičari, Nenad Danilović, poznatiji kao Neša Bridžis i Aleksandar Perišić.

 

07.04.2014. Nakon tri vezana trijumfa na startu prolećnog dela prvenstva, fudbaleri Sloge iz Batočine doživeli su neuspeh, a jedanaesti prvenstveni poraz uknjižili su na gostovanju Mladom radniku u Radincu – 2:0.
Za razliku od njih, vrlo dobra ekipa Šumadinca iz Brzana je sa gostovanja imenjaku u Natalincima donela ceo plen slavivši u nedelju rezultatom 2:1. Nova tri boda Brzancima doneli su Miroslav Petković i Filip Knežević koji su mrežu Šumadinca 1913 pogađali u 61., odnosno 76. minutu.

Što se ostalih susreta u okviru XIX kola Zone „Dunav“ tiče, vodeći Zvižd je u Kučevu savladao Šumadiju iz Toponice 3:1, a njegov prvi pratilac, Karađorđe iz Topole, je u derbiju kola u Velikoj Plani neočekivano lako salvio nad Moravom 4:0, dok je istim rezultatom i VGSK u Velikom Gradištu „isprašio“ fudbalere Homoljca iz Žagubice. Železničar je u Požarevcu minimalnim rezultatom bio bolji od Obilića iz Živice, a bodove su u Žabarima podelili domaći Borac i Napredak iz Markovca - 2:2. Susret u Lozoviku između Udarnika i Gruže nije odigran zbog smrti jednog gostujućeg igrača.
I posle XIX kola na tabeli Zone „Dunav“ vodi Zvižd sa 39 bodova, ispred Karađorđa sa 38 i Železničara koji je sakupio 34. Šumadinac zauzima sedmu poziciju sa 28, a Sloga četrnaestu sa 19 osvojenih bodova.
U narednom kolu Sloga dočekuje ekipu Borca, a Šumadinac će ugostiti fudbalere Železničara.

 

04.04.2014. Na redovnoj godišnjoj skupštini Crvenog krsta Batočina održanoj danas, usvojeni su Izveštaj o radu i Finansijski izveštaj za prošlu, odnosno Plan rada i Finansijski plan ove organizacije za tekuću godinu.
Obrazlažući Izveštaj o radu za 2013. godinu, Jovan Đorđević, predsednik Opštinske organizacije Crvenog krsta Batočina, istakao je da je batočinski Crveni krst tokom minule kalendarske godine realizovao sve aktivnosti koje su Planom rada i Kalendarom aktivnosti predviđene od strane Crvenog krsta Srbije. U njihovoj realizaciji koja, dodao je on, podrazumeva lokalni, odnosno opštinski nivo, angažovan je veliki broj volontera i aktivista crvenog krsta.

Pridržavajući se Principa Crvenog krsta, OOCK Batočina je sprovela brojne aktivnosti, među kojima su i socijalna delatnost; organizacija i razvoj; prva pomoć; promocija i omasovljavanje davalaštva krvi; podmaladak i omladina; difuzija; zdravstveno-preventivna delatnost; delovanje u nesrećama, kao i služba traženja, zaključio je Đorđević.
U okviru iste svečanosti uručene su i zahvalnice višestrukim davaocima krvi za prvo, peto, deseto i dvadeseto davanje, dok su posebna priznanja dobili Živan Radovanović i Tomislav Đorđević koji su dragocenu tečnost dali čak 75 puta.
Ana Milenković, učenica Srednje škole „Nikola Tesla“, na Godišnjoj skupštini pročitala je svoj rad, pesmu „Krv život znači“, nagrađen na literarnom konkursu Crvenog krsta Srbije.

 

03.04.2014. Nasilje mladih i nad mladima jedan je od gorućih problema u Srbiji sa kojim se svakodnevno susrećemo. O ovoj jako značajnoj temi za mlade na radionici, održanoj u Srednjoj školi „Nikola Tesla“,  govorili su: Ivana Stanojković – školski policajac, Dejan Trajković – sertifikovani predavač za maloletnike i koordinatorka KZM Batočina – Saška Orlović. U okviru radionice koja je nila interaktivna, a koju su činili srednjoškolci, govorilo se o problemima fizičkog, emocionalno-psihološkog, seksualnog i elektronskog nasilja. Ciljevi ovakvih i sličnih radionica je da se zapravo kod mladih probudi svest o izgradnji kulture mira i dijaloga što će biti prioritet u obrazovanju, a rad na prevenciji nasilja svakodnevan.

 

02.04.2014. Karađorđev trg u Batočini juče je bio mali da primi sve mališane Predškolske ustanove „Poletarac“ iz Batočine.
Na trgu su naši najmlađi stanovnici, zajedno sa drugarima iz svih izdvojenih seoskih odeljenja i svojim vaspitačima izveli ugledni čas, pod sloganom „Poletarci proleću“.
Tokom ugledne aktivnosti „U svetu linija i boja“, predviđene nastavnim planom i programom, mališani su primenili sve metodičke veštine koje su do sada usvojili: matematiku, likovno, fizičko, muzičko...
Uglednoj aktivnosti na trgu prisustvovali su i gosti-vaspitači iz Lapova i Rače.


 

31.03.2014. Fudbaleri Sloge iz Batočine tekuću polusezonu započeli su kao iz snova. Sa skorom od tri pobede iz isto toliko susreta, uz gol-razliku 7:1, ne samo da su pobegli sa začelja tabele, već se posle XVIII kola nalaze na trinaestoj poziciji Zone „Dunav“. Posebnu važnost i težinu predstavlja činjenica da su pred Batočincima u prva tri prolećna kola oružje položile dve prvoplasirane ekipe – Morava iz velike Plane i Zvižd iz Kučeva. Upravo ovi drugi su za vikend na svojoj koži osetili snagu pulena Race Jovanovića.
Iako su gosti tokom većeg dela meča imali terensku inicijativu, Aleksandar Mirković je pogotkom već u 16. munutu doveo Slogu u vođstvo, da bi tačku na ovaj zanimljiv susret u 55. minutu stavio Igor Pavlović golom sa bele tačke.

Uspešni u ovom kolu bili su i prvotimci Šumadinca iz Brzana. Oni su pred svojim navijačima u nedelju savladali fudbalere Borca iz Žabara 3:2, a bolji od ostalih u ovom susretu bili su Filip Knežević koji je u šestom minutu načeo mrežu gostiju, David Arifović dupliravši prednost u 37. minutu i Miroslav Petković koji je u 56. minutu Šumadincu doneo sva tri boda.
U preostalim mečevima XVIII kola Zone „Dunav“ Zelezničar je u Požarevcu u utakmici sa Šumadincem 1913 iz Natalinaca postigao pola tuceta golova – 6:0, Obilić je u Živici bio bolji od Homoljca iz Žagubice 3:2, a Gruža je savladala Moravu iz Velike Plane 2:1. Čak tri susreta završena su pobedom domaćina od 3:0, i to Karađorđa i ekipe VGSK iz Velikog Gradišta u Topoli, Šumadije i Udarnika iz Lozovika u Toponici, odnosno Napretka i Mladog radnika iz Radinca koji je igran u Markovcu.
Zvižd je i nakon ovog kola zadržao čelnu poziciju na prvenstvenoj tabeli sa 36 bodova, na samo bod mu se primakao Karđorđe, dok je trećeplasirana Morava osvojila 33 boda. Šumadinac je sedmi sa 25, a Sloga trinaesta sa 19 osvojenih bodova.
U narednom kolu koje se igra za vikend Sloga gostuje Mladom radniku u Radincu, a Šumadinac imenjaku u Natalincima.

 

27.03.2014. Kao što je poznato odranije, Kancelarija za mlade Batočina je poslala dvoje saradnika, Radmilu Milanović i Nikolu Milentijevića, na obuku za trenere profesionalne orijentacije, koja je održana u Beogradu u periodu od 28. 02. do 02. 03. U okviru istoimenog programa, u četvrtak, 27.marta održana je radionica „Stereotipi o polu i netradicionalnim zanimanjima“ u medijateci Srednje škole „Nikola Tesla“, koja je bila partner Kancelarije za mlade  u prijavljivanju za učešće na ovom projektu.  Radionicu je održala Radmila Milanović za tridesetak učenika odeljenja 4-1 i 4-2, a prisustvovali su i školski psiholog Ivana Arsić i koordinatorka kancelarije za mlade Aleksandra Orlović.

Radionici je prethodila priča o petofaznom modelu profesionalne orijentacije (samospoznaja, informisanje o zanimanjima i karijeri, informisanje o putevima obrazovanja, realni susreti i donošenje odluke). Petofazni model je vizuelno predstavljen piramidom, a učenicima su podeljeni flajeri. Nakon definisanja predrasuda i stereotipa, kroz navođenje mišljenja o osobinama muškaraca i žena, ali i karakteristika nekih zanimanja ili rasa ljudi, učenici su podeljeni u tri grupe. Svaka grupa je imala po jednu moderacijsku karticu: „Porodica ili karijera“, „Radni učinak i dohodak“ i „Popularne i manje popularne škole“. Na tim karticama su navedene tvrdnje, koje grupa treba da odbrani ili opovrgne, tako što će za tvrdnju koju brani da podigne zelenu, a za tvrdnju sa kojom se ne slaže crvenu karticu.
Cilj ove radionice je bio da se prepoznaju i prevaziđu stereotipi (prvenstveno oni koji se tiču pola i shvatanja o tipično muškim i tipično ženskim zanimanjima), kao i osnaživanje učesnika ove radionice u veštini zastupanja sopstvenog mišljenja i vrednosnih stavova, poštovanje mišljenja drugih i razmišljnje o drugačijim stavovima i spremnost na korigovanje sopstvenog stava.
Radionica je bila interaktivna i protekla je u živoj atmosferi.
Sledeća radionica profesionalne orijentacije očekuje se krajem sledeće nedelje, a održaće je Nikola Milentijević.

 

 

26.03.2014. Seminar, održan u Beogradu odnosio se na projekat “Raširenost, faktori rizika i prevencija nehemijskih zavisnosti među mladima Srbije” koji sprovodi udruženje  “Sociološko-edukativna i naučno-eksperimentalna radionica”, a finansira Ministarstvo omladine i sporta republike Srbije. Seminar su pohađali, pored ostalih volonteri Kancelarije za mlade iz Batočine, Nenad Jevtić i Miroslav Stanisavljević. Predavači na projektu bili su: prof.dr Borislav Đukanović, mag.dr sci Jasmina Knežević Tasić-neuropsihijatar i Dragana Vukašinović-klinički psiholog. Prva tema se odnosila na epidemiologiju i faktore rizika za nehemijske zavisnosti mladih, druga na principe prevencije i lečenja, a treća na praktičnu obuku za prevenciju i socioterapiju ( vršnjačka edukacija, grupni preventivni rad i grupe za podršku ). Cilj projekta je da se pre svega mladima poveća svest o nehemijskim zavisnostima koje se odnose na zavisnost od interneta, video- igrica, estetske hirurgije, seksa itd.

 

13.03.2014. Radovi na asfaltiranju ovih dana sprovode se u pojedinim selima batočinske opštine, tačnije u Žirovnici.
U ovoj mesnoj zajednici trenutno se asfaltiraju tri deonice, a radove izvodi kruševačko preduzeće „Tehnogradnja“, potvrđuju za naš sajt u Opštinskim fondovima.
Takođe u toku su i radovi na izgradnji četvrte i pete deonice međuseoskog puta Brzan – Rogot.
Intenzivno se radi  i na revitalizaciji poljskih puteva na čitavoj teritoriji batočinske opštine, dok se u saradnji sa Srbijaasom, posle izgradnje gasovodne trase, u Žirovnici uređuju seoski putevi, poručuju iz Fondova.

 

12.03.2014. Batočinci su danas polaganjem venaca na spomen-ploču koja se nalazi na Platou Dr Zorana Đinđića odali poštu ubijenom premijeru, a počast nakon polaganja venaca povodom 11 godina od ubistva prvog demokratski izabranog premijera odali su i funkcioneri Opštinskog odbora Demokratske stranke.  
- Danas će u Beogradu biti organizovana tradicionalna “Šetnja za Zorana”, a građani koji mu odaju počast i dalje vide putokaz i inspiraciju u idejama za koje je đinđić dao život, rekao je polažući venac lider batočinskih Demokrata, Branko Đokić.
Polaganjem venaca i cveće u dvorištu zgrade vlade, poštu Đinđiću odvojeno su odali članovi Liberalno demokratske partije koji su prethodno organizovali "Šetnju za Zorana" i članovi vlade čiji je premijer bio Zoran Živković.
Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen lider Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom položio venac na grob pokojnog premijera i lidera DS. 
Poštu Đinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.
U okviru obeležavanja godišnice ubistva Đinđića u 14 sati je, u organizaciji fonda "Zoran Đinđić" i DS, počelo finale takmičenja "Besede u Zoranovu čast".
DS će večeras, sa početkom u 18 sati organizovati završnu predizbornu konvenciju na Trgu Republike, a potom, u spomen na Đinđića, i šetnju centrom Beograda, takozvanom "medijskom trasom".

 

11.03.2014. Ekipa Brzana koja je na regionalnim Šumadijskim zimskim igrama jedini predstavnik batočinske opštine, nije uspela da se kvalifikuje za narednu rundu takmičenja.
Brzan je u Novom Milanovcu, u konkurenciji domaćina i debitantske ekipe iz Oparića, zauzeo drugo mesto i, za razliku od rekovačkog tima koji je izgubio sve šanse da se ponovo takmiči, ima priliku da nastavi dalje, ako nakon ovog kruga ostvari rezultat kao najbolja drugoplasirana ekipa.
ŠZI su, kao i ranijih godina, obeležila vesela atmosfera, druženje i bogat kulturno-umetnički program, u kome je učestvovala folklorna sekcija AKUD „Branislav Nušić“ iz Brzana.

Iako su trijumfovali u dve od ukupno šest takmičarskih disciplina, kvizu znanja i otkrivanju zagonetne ličnosti, Brzanci ovoga puta nisu uspeli da trijumfuju i ponove uspeh iz 2011. godine kada su u ukupnom plasmanu osvojili drugu poziciju, a njihova sudbina oko daljeg učešća biće poznata u petak kada će prolaz dalje potražiti Poskurice i Dobrača.
- Za ove igre pripremali smo se veoma kratko, s obzirom da smo se za takmičenje prijavili naknadno. Manifestacija nam, inače, mnogo znači, pa iz tog razloa nismo želeli da propustimo ovaj takmičarski ciklus, rekao je kapiten brzanske ekipe Branko Stefanović.
Do dva polufinalna susreta ostalo je još jedno takmičenje koje će biti organizovano u Poskuricama. Inače, plasman u polufinale do sada su pored Novog Milanovca obezbedili Donja Sabanta, Gruža, Resnik, Dragobraća i Toponica.

 

10.03.2014. Osnivačka skupština Nacionalne Asocijacije kancelarija za mlade koju je organizovala Nacionalna Asocijacija kancelarija za mlade u saradnji sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju-GIZ i Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije održana je u hotelu Metropol u Beogradu. Kancelarija za mlade Batočina je jedna od 60 potpisnica, a opštinu Batočina predstavljala je koordinatorka Aleksandra Orlović. Nacionalna Asocijacija kancelarija za mlade za cilj u svom radu ima razvoj i unapređenje lokalne omladinske politike u gradovima i opštinama na teritoriji Republike Srbije, kao i ostvarivanje zajedničkog interesa opština i gradova koji predstavljaju članice Asocijacije. Odluku o pokretanju postupka za osnivanje Nacionalne Asocijacije kancelarija za mlade donelo je 60 gradova i opština i time ovlastilo predstavnika opštine-gradova ispred kancelarija da u njeno ime osnuje Nacionalnu Asocijaciju kancelarija za mlade.

 

10.03.2014. Regionalno takmičenje u lutkarstvu održano je u subotu 8. marta u Onovnoj školi „Dragiša Luković – Španac“ –regonalnom centru lutkarstva u Kragujevcu, u organizaciji Udruženja vojvođanskih učitelja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Za takmičenje je prijavljeno 5 predstava iz 4 Osnovnih škola : mlađi i stariji uzrast OŠ „Petar Leković“ iz Požege, mlađi uzrast OŠ „Sveti Sava“ iz Kragujevca, mlađi i stariji uzrast OŠ „Dragiša Luković – Španac“ iz Kragujevca i stariji uzrast OŠ „Sveti Sava“ iz Batočine.

Stručni žiri u sastavu Vere Stojšić-Gašparovski – direktorke FLUOŠ-a, Milene Gmijović – lutkarke i Ljiljane Sretenović – predstavnika Ministarstva prosvete u Kragujevcu, jednoglasno je doneo odluku i dodelio prvo mesto za najbolju predstavu na regionalnom takmičenju, predstavu „Priča veštice Kate“. Ovo je peta pobeda lutkara iz Batočine, a ujedno šesti poziv za republičko  i međunarodno takmičenje koje će se održati od 10. – 12. aprila u Novom Sadu.
Pored učiteljica, Milijane Petrović i Žakline Jeftić, zasluge za ovakav rezultat prpadaju i učenicima-lutkarima : Magdaleni Janković, Kristini Milanović, Anastasiji Velić, Jovani Stojković, Pavlu Popoviću, Stefanu Simiću, Iliji Stanojeviću i Ognjenu Filipoviću.

 

10.03.2014. Kulturno-turistički centar „Dositej Obradović“ je, već po tradiciji, prigodnom manifestacijom obeležio Dan žena, 8. mart.
Damama u čast, u Galeriji Centra u petak je svečano otvorena izložba slika nastalih prethodnih godina na likovnim kolonijama „Gružanska jesen“.
Za sve u životu potrebna je ljubav, pa i u likovnom stvaralaštvu, gde naši umetnici kroz različite materijale i likovne tehnike izražavaju svoje ideje, osećaje, misli i poglede na svet, poručila je, otvarajući izložbu, Jasmina Mladenović, direktor Ustanove.
- Danas smo u prilici da vidimo prava umetnička dela viđena, doživljena i predstavljena iz različitih perspektiva autora na temu „Pejzaži“, dodala je ona.

Likovna kolonija „Gružanska jesen“ osnovana je, sada već daleke 1996. godine,  a svakog septembra održava se u nekom od gružanskih sela.
- Kolonija okuplja brojne umetnike iz zemlje i inostranstva. Do sada je organizovano ukupno 18 likovnih susreta na kojima je učestvovalo više od dve stotine umetnika, a među stranim učesnicima našli su se stvaraoci iz Italije, Francuske, Nemačke, Češke, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Slovenije i Crne Gore, istakla je Nataša Đurđević, direktorka Turističke organizacije Knić.
U muzičkom delu programa predstavili su se vokalni solista Stefan Đurđević, kao i solisti na violini i bas gitari, Stefan Ilić i Nikola Labović, izvodeći obrade poznatih muzičkih numera u potpuno novom aranžmanu.
Izložba slika sa likovnih kolonija „Gružanska jesen“ biće otvorena naredne dve nedelje, do 21. marta.

 

10.03.2014. Od narednog vikenda startuje prolećni deo takmičenja u okviru Zone “Dunav” u kojoj nastupaju Sloga i Šumadinac iz Brzana, iza toga “bubamara” će se zakotrljati i na terenima u Šumadijskoj ligi gde čast Batočine brane lider prvenstva Lepenica iz Badnjevca i, u prvom delu sezone vrlo dobri, ŽSK iz Žirovnice, a svoju šansu u Međuopštinskoj okružnoj ligi, Rača-Batočina-Knić, potražiće i Sloga iz Milatovca.
Prethodnih dana u okviru priprema za predstojeću polusezonu odigrano je nekoliko kontrolnih susreta. Šumadinac iz Brzana je na svom terenu podelio bodove sa Lepenicom iz Badnjevca 1:1, a strelci su bili Perica Lazarević (Lokomotiva) i Filip Ilić (Lepenica). Golovima Nemanje Radenovića, Gorana Đušića i Darka Staletovića Sloga je u Milatovcu bila bolja od ekipe Botunja 3:2, dok su ŽSK iz Žirovnice i Lokomotiva u Lapovu odigrali bez golova.

 

08.03.2014. Povodom Međunarodnog Dana žena, Kancelarija za mlade u Batočini organizovala je akciju deljenja poklona pripadnicama lepšeg pola. Ovoj akciji prethodila je kreativna radionica na kojoj su volonteri u prostorijama KZM napravili preko sto čestitki i srca sa lepim porukama. Svakoj prolaznici koja se tog dana našla na Karađorđevom trgu uručen je poklon.
Istog dana, ovim mladim, kreativnim volonterima upriličen je prijem kod pomoćnice predsednika opštine, Radmile Milutinović koja ih je srdačno dočekala, a zauzvrat dobila poklon za Dan žena.
Ovo je samo još jedna u nizu akcija KZM u Batočini koja je naišla na pozitivne komentare i sve pohvale.

 

05.03.2014. Odbornici Skupštine opštine Batočina su na današnjoj sednici, koja je sazvana po hitnom postupku, jednoglasno usvojili Odluku o potvrđivanju odluke predsednika opštine Batočina o preuzimanju režijskih troškova Osnovnog suda u Kragujevcu za potrebe održavanja sudijskih dana u Batočini.
Pravni osnov za donošenje ove doluke sadržan je u Zakonu o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da opština preko svojih organa obavlja i druge poslove od neposrednog interesa za građane shodno Ustavu, Zakonu i Statutu.

Naime, Zakonom o sedištima i područjima sudova i javnih tužilaštava ukinuta je Sudska jedinica u Batočini, čime je preko dvadeset hiljada ljudi iz Batočine i susednog Lapova upućeno da svoja prava direktno ostvaruje u Kragujevcu.
S' tim u vezi, predsednik opštine Batočina je 17. januara doneo Odluku o preuzimanju režijskih troškova i istog dana Osnovnom sudu u Kragujevcu uputio dopis radi razmatranja mogućnosti održavanja sudijskih dana u Batočini, u skladu sa zakonskim propisima i odobrenjem nadležnog ministarstva.
Odbornici u lokalnom parlamentu su na današnjoj, četrnaestoj po redu, sednici usvojili Odluku o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine Batočina za prošlu godinu.
Shodno ovoj odluci, eksternu reviziju završnog računa budžeta opštine za 2013. godinu obaviće lice koje ispunjava uslove za obavljanje poslova revizije finansijskih izveštaja propisane zakonom kojim se uređuju računovodstvo i revizija. S' obzirom da opština Batočina nije predviđena Programom revizije Državne revizorske institucije, dobila je saglasnost nadležnog ministarstva da angažuje revizora.

 

04.03.2014. Na Beogradskom sajmu od 28. februara do 2. marta održani su 36. Međunarodni sajam turizma, 10. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme, 10. Sajam suvenira „Posetite Srbiju“ i 5. Međunarodni sajam vina. Posetioci sajma bili su u prilici da se upoznaju sa turističkom ponudom iz 54 zemlje na preko hiljadu štandova.
Na najvećoj regionalnoj manifestaciji, svoje turističke potencijale, ispred Centralne Srbije predstavile su se Gradska turistička organizacija Kragujevac i turističke organizacije Topole, Lapova, Batočine, Rače, Knića i Despotovca.


36. Međunarodni sajam turizma otvorio je vršilac dužnosti ministra privrede Igor Mirović, naglasivši da je turizam privredna grana sa najvećom stopom rasta i da od ovog sajma očekuje nove mogućnosti za investicije i poslovne kontakte, kao i ugovaranje novih poslova i turističkih aranžmana koji vode ka Srbiji.
Na štandu Centralne Srbije održana je prezentacija o turističkim potencijalima grada Kragujevca, ali i ostalih opština sa zajedničkog štanda, kao i seoskog turizma u Šumadiji. Svojim prelepim glasom predstavila se i Kragujevčanka Danica Krstić – vodeći vokal etno muzike, pobravši simpatije i aplauze brojnih posetilaca.

 

03.03.2014. Animirani 3D film “Lego” distributerske kuće Blitz film i video od 6. februara je na repertoaru u bioskopima širom zemlje, a priliku da ga pogleda batočinska publika imala je u petak.
Film koji je sa pravom nazvan „razbijačem bioskopskih blagajni“ tokom prvog vikenda prikazivanja u Americi zaradio je skoro 70 miliona dolara i na taj način je nastavio uspeh prošlogodišnjeg filma „Zaleđeno kraljevstvo“, koji su Batočinci, takođe, videli u svom bioskopu.
Trend je postao, a to se videlo i na primerima „Frozena“ i „Štrumpfova“ kod nas, da nisu samo deca i njihovi roditelji ti koji posećuju bioskope, već je veliki deo pubile animiranih ostvarenja odrastao.
Priča filma „Lego“ govori o zlikovcu, Gos'n Diši, koji dovodi ceo lego svet u opasnost pošto hoće da ga zauzme i o običnom „čoveku“ Emetu, graditelju iz Lego grada koji će morati da spasi taj svet.
Nastavak hita „Montevideo, vidimo se“ svoju „batočinsku“ premijeru imao je 27. januara, a ljubitelji filma kod nas mogli su da ga pogledaju još jednom, u petak, 28. februara.
Za mart mesec predviđena je projekcija još jednog animiranog hita – „Ćurke na slobodi“ kojima glasove pozajmljuju Sloboda Mićalović i Vojin Ćetković.

 

02.03.2014. Upravljanje karijerom je dugoročan proces planiranja karijere, koji uključuje postavljanje ličnih profesionalnih ciljeva i kreiranje strategija za njihovo postizanje. Da bi skup veština za upravljanje karijerom bio dostupan što većem broju mladih, Centar Inventiva i GIZ BOSS osmislili su projekat „Profesionalna orijentacija i upravljanje karijerom“, u koji su uključili 16 Kancelarija za mlade. Saradnici Kancelarije za mlade  Batočina, Radmila Milanović i Nikola Milentijević, prošli su ovu obuku u Beogradu, u periodu od 28.02. do 02.03.

 Profili učesnika su bili raznovrsni: psiholozi, pedagozi, andragozi, studenti. U okviru intenzivnog trodnevnog treninga, kroz takozvani „petofazni model“, prošli su brojne zanimljive i edukativne radionice („Ja za 10 godina“, „Gde sam sada“, „U svetu veština i sposobnosti“ , ,,Dileme izbora“, „Priprema za realne susrete“, „Faze u donošenju odluke i akcioni plan“, „Voditeljske veštine“, „Vršnjačko savetovanje“, Rodni stereotipi i PO“, „Promocija i lobiranje“).
 Cilj obuke je bio da Kancelarije za mlade uspostave naprednu ulogu u Karijernom info kutku i ponude radionice profesionalne orijentacije i realne susrete. Ove radionice su namenjene prvenstveno srednjoškolcima, kako bi se informisali o izboru budućeg zanimanja i mogućnostima koje ono nudi. Na ovaj način sardnici će im, kao vršnjački treneri profesionalne orijentacije, pomoći da razmišljaju o svojim željama i ciljevima, teškoćama i načinima prevazilaženja.
Saradnici Kzm će uskoro u Batočini održati i prvi realni susret sa srednjoškolcima u okviru ovog projekta.

 

28.02.2014. Volonteri  Kancelarije za mlade Batočina ne prestaju sa svojim aktivnostima, pa su povodom predstojećeg praznika, 8. marta u saradnji sa svojom koordinatorkom pripremili kreatinu radionicu.
Cilj radionice je bio da se izrade čestitke i simbolični poklončići,  koje će volonteri deliti pripadnicama ženskog pola. Radionica je počela u 16 časova i trajala više od pet sati, gde su volonteri pokazali svu svoju kreativnost, odlično odradili svoj posao i naravno lepo se zabavili.
Sva finansijska sredstva za materijal omogućila je lokalna samouprava, kojoj se ovom prilikom zahvaljujemo.

 

27.02.2014. Fudbaleri batočinske Sloge tokom zimske pauze dobili su novog šefa struke. To je Radmilo Raca Jovanović koji će tim sastavljati umesto dosadašnjeg trenera Mileta Stankovića. Pred novim kormilarom posrnulog batočinskog zonaša je nimalo lak zadatak, a njegov primarni cilj biće da najstarijem fudbalskom klubu u Batočini i naredne sezone obezbedi takmičenje u “dunavskoj diviziji”.
To, svakako, neće biti jednostavno, s' obzirom da se Sloga, nakon jesenje polusezone, nalazi na začelju tabele sa svega 10 osvojenih bodova.

Raca Jovanović je ekipu počeo da uigrava još 24. januara, a kao pomoćni teren kandidati za prvi tim Sloge koriste igralište u Gracu. Tokom prelaznog roka Batočincima su se pridružili Ivan Vujović, doskorašnji čuvar mreže Partizana iz Bumbarevog Brda, kao i njegov klupski kolega Nikola Petrović, zatim Lazar Belošević pridošlica iz Gruže, Stefan Ljušić koji je jesenas branio boje kragujevačkog Jadrana kao bonus igrač i, možda, najzvučnije pojačanje – štoper Knežević iz Budućnosti iz Valjeva.
Klub se tokom zimskog prelaznog roka zahvalio na saradnji Stefanu Jovanoviću i Urošu Čaroviću koji su pojačali redove Partizana iz Bumbarevog Brda, Pavlu Đorđeviću koji je prešao u Slaviju iz Kragujevca, Nemanji Brankoviću novoj uzdanici Slobode iz Grbica i Bobanu Nikoliću koji će karijeru nastaviti u Indoneziji.
Do početka prvenstva i meča sa liderom, Moravom iz Velike Plane, sa kojom će odmeriti snagu u prvom prolećnom, odnosno šesnaestom kolu Zone “Dunav”, četa trenera Race Jovanovića nastaviće da se uigrava i kroz kontrolne mečeve. Do sada su igrali sa Tabane-Trgovačkim iz Jagodine od koga su poraženi 2:1. Istim rezultatom savladali su Jasenicu 1911, dok su u Markovcu od Napretka izgubili 2:0, a meč sa Lokomotivom u Lapovu zakazan je za četvrtak, 27. februar. Iza toga, Sloga će se sastati sa ŽSK-om u Žirovnici 02. marta, što će biti i poslednja pripremna utakmica pred nastavak prvenstva.

 

26.02.2014. Na prvoj ovogodišnjoj redovnoj akiji dobrovojnog davanja krvi koja je juče održana u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Batočini prikupljeno je 10 boca dragocene tečnosti.
Kao i do sada, organizator akcije bila je Opštinska organizacija Crvenog krsta u Batočini, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi KBC Kragujevac.
Prema rečima Mice Milojević, sekretara ove organizacije, i ova akcija ocenjena je kao uspešna, ako se ima u vidu da je, u međuvremenu, veliki broj davalaca namenski, na zahtev dao krv. Februarska akcija, takođe, zbog hladnijeg vremena i pojave virusnih oboljenja ima tradicionalno manji broj davalaca od letnje, dodala je ona.
Za ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi prijavilo se ukupno osamnaestoro humanih ljudi, ali osmoro njih, iz zdavstvenih razloga, nije dalo dragocenu tečnost.
Inače, OOCK Batočina, osim zimske, organizuje i letnju kampanju davanja krvi, i to u julu mesecu, kada se ispred zgrade opštinske uprave postavlja transfuziomobil.

 

21.02.2014. Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočina apeluje na sve vozače i ostale učesnike u saobraćaju da  svoju vožnju i kretanje prilagode uslovima puta, vodeći računa o bezbednosti saobraćaja. Usled dejstva vremenskog faktora, koji se odnosi na uticaj mrazeva u zimskom periodu, došlo je do otvaranja rupa na asfaltu koje predstavljaju potencijalnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju.
Radovi na krpljenju udarnih rupa na asvaltiranim putevima i ulicama na teritoriji opštine Batočina, u ingerenciji Fonda za lokalne i nekategorisane puteve, biće sprovedeni nakom određene administrativne procedure, tj. nakon sprovedenog postupka javne nabavke i nakon zaključenja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem, u cilju obezbeđenja uređene i funkcionalne putne infrastrukture na teritoriji naše opštine.

 

20.02.2014. Medijska promocija projekta „Integracija izbeglih i raseljenih lica u opštini Batočina“ koji partnerski sprovode Udruženje „Viktorija“ i Opština Batočina održana je danas u svečanoj sali opštine Batočina.
Vrednost ovog projekta koji  je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji iznosi nešto više od 93 000 evra, a konferenciji za novinare su, osim predstavnika lokalne samouprave i udruženja, prisustvovali i predstavnici institucija koji se bave problemom izbeglih i IRL u Batočini, kao i brojni mediji.
Preiod realizacije projekta je godinu dana, od februara ove do februara meseca naredne godine i predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje na programima podrške i pomoći marginalizovanim grupama.

Ciljna grupa su porodice sa statusom izbeglih ili interno raseljenih lica sa teritorije opštine Batočina koje će biti uključene u projekat dobijanjem paketa građevinskog materijala ili dohodovnih paketa za otpočinjanje sopstvenog posla.
- Opština Batočina ima usvojen Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja izbeglih i IRL za period od 2011 do 2015. godine. Pre apliciranja sagledali smo situaciju među ovom populacijom i ustanovili da veliki broj njih živi u lošim stambenim uslovima, kao i da je problem nezaposlenosti veći nego kod domicilnog stanovništva, rekla je u izjavi za naš sajt Radmila Milutinović, pomoćnica predsednika opštine Batočina.    
Opšti cilj projekta je poboljšanje položaja izbglih i raseljenih lica na teritoriji opštine Batočina, a kao posebni ciljevi ističu se poboljšanje uslova stanovanja za porodice iz ciljne grupe i ekonomsko osnaživanje tih porodica.
- Tokom ovog perioda biće podeljeno minimum 15 građevinskih i najmanje devet start-up paketa, odnosno dohodovnih paketa za otpočinjanje delatnosti. Start-up paketi podrazumevaju pakete u mašinama, alatima za otpočinjanje posla, a to može biti poljoprivredna, ali i bilo koja druga zanatska delatnost za koju se korisnici budu opredelili, poručio je Miloš Nedić ispred Udruženja “Viktorija”.

 

17.02.2014. „Srpsko srce Johanovo“, roman koji je dotakao mnoga srca svojom tužnom, istinitom pričom, predstavljen je u Batočini u petak, 14. februara, u prepunom holu Kulturnog centra. Autor knjige, Veselin Dželetović, bio je gost večeri i podelio svoja iskustva sa brojnom publikom. Roman je baziran na istinitoj priči o Nemcu, Johanu Vagneru, koga je Dželetović upoznao na razvalinama srpskog groblja u jednom kosovskom selu i tada saznao za neverovatnu, gorku, životnu istinu koja se odnosi na trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji. Koliku vrednost i težinu ima ova knjiga, govorio je prof. dr Svetozar Radišić.

Inače, roman „Srpsko srce Johanovo“ doživeo je jedanaesto izdanje i dobio specijalno priznanje Akademije „Ivo Andrić“, a Veselin Dželetović orden Centralne kozačke vojske Ruske federacije, koji mu je dodeljen kao borcu za istinu, na koji je autor jako ponosan.
Promocija knjige održana je u organizaciji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“, u saradnji sa Kulturno-turističkim centrom „Dositej Obradović“. Roman je ostavio snažan utisak na sve prisutne, a nekima i suze izmamio. Većina nije odolela kupovini ovog vrednog dela, a sam autor je sa zadovoljstvom potpisivao svaki kupljeni primerak.

 

13.02.2014. Sestrinstvo manastira Grnčarica u Prnjavoru dobilo je juče u vidu donacije 20 tona sušenog uglja „Kostolac“ za potrebe grejanja ove svetinje.
Transport uglja od rudnika „Vreoci“ do Prnjavora obezbedila je lokalna uprava, a s obzirom da je ova zima blaga, sa srednjim temperaturama daleko iznad proseka za ovo doba godine, po rečima starešine manastira, igumanije Domnike, pristigle količine uglja dobro će doći za narednu grejnu sezonu.

 

12.02.2014. Fudbaleri Šumadinca iz Brzana, člana Zone „Dunav“ počeli su pripreme za prolećnu sezonu pod rukovodstvom trenera Milorada Radojkovića Bambe.
Šumadinac je zadržao kostur tima iz jesenje sezone. Prvom sastanku odazvao se 21 fudbaler, a u ekipu se vratio Andreja Petković, koji je pauzirao zbog povrede ligamenata. Iz omladinskog tima priključen je golman Vlade Petrović, došli su Slobodan Ristić, Andrija Mitić (Trgovacki – Tabane, kod Jagodine), Milan Vujičić (Radnički – Svilajnac), Vladica Trajković (Lugomir – Rakitovo), Đorđe Jocić (Sloga – Burovac), Mikan Jakovljević (Lipar – Donji Račnik). U tim su priključeni i povratnici iz inostranstva Aleksa Radosavljević, igrao u Austriji, i Milovan Tešić, igrao u Bugarskoj, ali oni će da ostanu u Šumadincu pod uslovom da ne pronadju inostrane angažmane. 

Iz Šumadinca su jedino otišli golman Branko Stojanović (Napredak – Markovac) i igrač sredine terena Marko Krstić (Sloga – Despotovac).
- Počinjemo pripreme i kasnimo za ostalim zonašima, jer su neki već u drugoj nedelji trenažnogprocesa. Za ovih šest nedelja pokušaćemo da dostignemo željenu formu i da se pridružimo borbi za treće mesto. Cilj Uprave i svih nas je da se Brzan vrati u gornji deo tabele, jer je spletom okonosti zauzeo deveto mesto u jesenjem delu. Veoma nam je važan start, dolazi nam pretendent za plasman u Srpsku ligu, ekipa Zvižda iz Kučeva, pa na početku prolećne sezone imamo teži raspored. Mislim da smo prošli deo sezone igrali opterećeni povredama okosnice tima Petkovića,Milisavljevića i Petrovića. Povratkom Andreje Petkovića, i oporavkom Denisa Milisavljevićadobicemo na iskustvu i prodornosti. Isto tako dolaskom trojice fudbalera iz Trgovackog iz Jagodine, i dolaskom Vujičića iz Svilajnca dobili smo na mladosti i na poletnosti u ekipi.Odigraćemo desetak kontrolnih utakmica, koje će nam poslužiti da izbrusimo formu i prolećni deo prvenstva dočekamo potpuno spremni  – optimista je Bamba Radojković.

 

11.02.2014. Dom zdravlja u Batočini jedan je od 70 zdravstvenih ustanova u Srbiji kojima je ministarka Slavica Đukić Dejanović, zajedno sa državnim sekretarima, juče uručila ključeve novih vozila za potrebe palijativne nege.
Ministasrstvo zdravlja je pre šest meseci u saradnji sa Delegacijom Evropske unije obezbedilo 73 vozila, što sa ovih 70 čini ukupno 143 nova vozila kojima je vozni park domova zdravlja širom Srbije značajno poboljšan.

Prilikom odabira domova zdravlja koji će dobiti vozila, kako je ministarka objasnila, posebno se vodilo računa da automobili odu u one sredine koje se zaista mogu tretirati kao manje razvijene, koje su razuđene, gde na periferijama, daleko od zdravstvenih ustanova, ima i starih i bolesnih, a kojima je potrebna zdravstvena pomoć.
Dr Sava Radivojević iz Doma zdravlja u Batočini nakon preuzimanja automobila u izjavi za naš sajt je istakao da je prepoznata briga ministarstva za palijativno zbrinjavanje, pogotovu za ruralne sredine gde je izuzetno teško doći do svakog pacijenta.
- Za svaku pohvalu je da su vozila dobili domovi zdravlja iz onih opština u Srbiji koje su manje razvijene i kojima su vozila u patronažnim i službama kućnog lečenja stara i dotrajala, dodao je Dr Radivojević.
Inače, palijativno zbrinjavanje treba da postane sastavni deo sistema zdravstvene zaštite i neotuđiv element prava građana na zdravstvenu zaštitu, stav je Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

10.02.2014. Zvonko Milutinović, rođeni Batočinac, poreklom iz Brzana, već osam godina živi u Norveškoj. Tamo je pre godinu dana magistrirao kliničku medicinu. U Jelshajmu (Jessheim) nedaleko od Osla živi sa svojom četvoročlanom porodicom, radi u struci, sin mu je rođen u Norveškoj, a sam Zvonko ima norveško državljanstvo.
Reklo bi se, još jedan mlad čovek koji je u potrazi za sigurnom zaradom i boljim životom otišao „trbuhom za kruhom“. Otišao – i ostao. Već po pravilu deca ovih ljudi postaju „Evropljani“, a naredne generacije zaboravljaju odakle potiču, zaboravljaju svoje korene, jezik... To bi, verovatno, u većini slučajeva bio jedini logičan scenario, ali ne i u slučaju Zvonka Milutinovića.

Naime, magistar iz Srbije je, zajedno sa svojim novim prijateljima, koji su, kao i on otišli u Norvešku, a poreklom su sa ovih prostora, „Od Vardara, pa do Triglava“, odlučio da pomogne ljudima u matici, Batočini konkretno, kao što je to i ranije činio.
Donaciju u novcu od 13.000 norveških kruna, odnosno 176.000 dinara, Zvonko i prijatelji  namenili su za kupovinu neophodne medicinske opreme.
- Za svaku pohvalu je gest Zvonka Milutinovića koji je želeo da se na ovaj način oduži svom narodu. Sredstva pristigla iz Norveške iskoristili smo za kupovinu 11 aparata za merenje pritiska sa stetoskopom, dva ultrazvučna inhalatora za isturene ambulante u Badnjevcu i Brzanu, šest vaga za merenje telesne mase, tri glukomera sa tračicama za merenje šećera u krvi, visinomera i manžetni i gumenih balona za pedijatriju, a očekujemo i dolazak EKG aparata za ambulantu u Brzanu, izjavila je Dr Ana Aničić, direktorka Doma zdravlja u Batočini i istakla da će se saradnja između Doma zdravlja Batočina, preko resornog ministarstva, sa Ministarstvom zdravlja Kraljevine Norveške u budućnosti intenzivirati.

 

07.02.2014. Strah od javnog nastupa nije rezervisan samo za ljude kojima je javni nastup sastavni deo posla, kao što je slučaj kod voditelja, glumaca, političara, nastavnika... I osobe koje nisu javne ličnosti mogu imati strah od javnog nastupa u situacijama kada treba da nešto prezentuju, izvedu neku veštinu pred publikom, izraze svoje stavove ili osećanja pred osobom koju doživljavaju kao autoritet.

Na temu „Kako prevazići strah od javnog nastupa“, govorio je koordinator Kancelarije za mlade Čukarica, Boško Malbašić iz Beograda, koji je održao volonterski radionicu u holu Kulturno-turističkog centra “Dositej Obradović“, a u organizaciji Kancelarije za mlade u Batočini. Učešče na radionici uzeli su učenici različitih smerova Srednje škole „Nikola Tesla“ i tom prilikom saznali na koji način najbrže prevazići strah, ublažiti tremu, skrenuti negativne misli i kako savladati tehnike položaja tela, razgibavanja lica, visine tona, dijafragmentalnog disanja i dikcije.
Ovo je bilo veoma interesantno predavanje jer su mladi i sami oprobali svoje mogućnosti i sposobnosti kroz davanje intervjua koje su kasnije pregledali sa predavačem koji im je ukazao na greške. Složili su se da je ovo jedno lepo iskustvo koje im može puno pomoći u daljem školovanju bez obzira o kom se smeru radi.
- Radionica je nadmašila naša očekivanja, ispostavilo se da je ovo bio pun pogodak i trudićemo se i dalje da edukujemo mlade ljude. Veliku zahvalnost dugujemo predavaču Bošku Malbašiću, ali i lokalnoj samoupravi koja nam je omogućila sredstva za realizaciju radionice, rekla je Saška Orlović, koordinatorka KZM u Batočini.

 

06.02.2014. Direktor ogranka češke kompanije „OHL ŽS“ za Srbiju Milan Pavić i predstavnici lokalnih samouprava Kragujevca, Batočine i Lapova potpisali su juče u Skupštini grada Kragujevca Memorandum o saradnji čiji je cilj investiranje u modernizaciju železničke pruge od Kragujevca preko Batočine i Lapova do Koridora 10.
Reč je o izuzetno značajnom projektu, ne samo za Kragujevac već i za dve susedne opštine. Iako je dužina pruge svega 30 kilometara, ta deonica je u relativno lošem stanju. Imajući u vidu da radovi na završetku puta prvog reda Kragujevac - Lapovo teku sporo, a da FIAT automobili Srbija vozila transportuju isključivo železnicom, izuzetno je važno da se prihvati ponuda kompanije iz Brna, jer je, zahvaljujući saradnji sa Južnomoravskom regijom Republike Češke, ovde realizovan veliki broj izuzetno značajnih projekata.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Kragujevca Nebojše Zdravkovića, na ovoj deonici, iako odavno postoji projekat za modernizaciju, odnosno elektrifikaciju pruge, zbog nedostatka sredstava Železnice Srbije nisu bile u prilici da projekat realizuju. Neophodno je da se taj pravac modernizuje u smislu ispunjenja bezbedonosnih standarda, da se prema zahtevu FIAT - a automatizuju četiri putna prelaza i izvrši elektrifikacija. Očekujemo, rekao je Zdravković, da ćemo imati podršku Vlade Srbije da se ovaj Memorandum pretoči u ugovor po sličnom principu kao što je rađen most Zemun - Borča.
Od modernizacije pruge mnogo očekuju i u opštini Batočina, jer, prema rečima predsednika opštine Radiše Miloševića, Batočina je u kulturnom, ekonomskom i bilo kom drugom smislu vezana za centar Šumadije, za grad Kragujevac. Modernizacija pruge predstavlja dug prema FIAT - u, ali će i naša opština imati bolju saobraćajnu vezu, moći će ekonomski da se poveže sa gradom, a Kragujevac će, preko Batočine, izaći na Koridor 10.
Opština Lapovo je na Koridoru 10 treći železnički čvor u Srbiji, po veličini i po protoku robe. Za Lapovo će, istakao je predsednik opštine Nebojša Miletić, biti od velikog značaja jer će se skratiti vreme vožnje, ubrzati protok robe i stvoriti bolja klima za investiore u Lapovu.
Kompanija „OHL ŽS“ iz Brna se bavi izgradnjom i remontima železničkih pruga na inostranim tržištima, a za nas je vrlo važno što imamo finansijsku podršku Češke eksportne banke za ovakve projekte, kazao je direktor ogranka za Srbiju Milan Pavić. Predviđeno je da 50 posto poslova i opreme odradi naša, a 50 posto domaća kompanija. To je vrlo važno za Srbiju, jer s jedne strane dobija moderan železnički koridor koji je izuzetno važan zbog razvoja i obnove automobilske i ostale industrije u Kragujevcu. Važno je i za nas što možemo da nastavimo aktivnosti, jer smo mi već godinama prisutni u Srbiji. Nadamo se da ćemo se pojaviti i na Koridoru 10 na relaciji Niš -Dimitrovgrad.
Inače, današnjem potpisivanju Memoranduma prisustvovali su Slađan Radovanović pomoćnik gradonačelnika za regionalnu i međuregionalnu saradnju i Aleksandar Nalepka iz Kancelarije Južnomoravske regije u Kragujevcu, koji su neporedno bili uključeni u pripremu ovog projekta, za čiju bi realizaciju, prema nekim ranijim procenama, u zavisnosti od radova bilo potrebno deset odnosno 20 miliona evra.

 

04.02.2014. Pravni fakultet za privredu i pravosuđe i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada promovisali su danas u Srednjoj školi „Nikola Tesla“ u Batočini studijske programe za osnovne, master i doktorske studije.
Prodekan prvog privatnog univerziteta u Vojvodini koji ispunjava propisane standarde za akreditaciju u okviru polja društveno- humanističkih nauka, Milorad Bejaković, istakao je da je ova Ustanova kao osnovni cilj postavila razvoj ličnosti studenata, sa jasno definisanom namerom da se od njih stvore intelektualci i stručnjaci, kompletne i jake ličnosti sposobne da samostalno rešavaju složene probleme iz oblasti privrede, pravosuđa i pravne struke uopšte, što potvrđuju i studijski programi sačinjeni na temelju vizije boljeg, bržeg i efikasnijeg visokoškolskog obrazovanja.   

- Pravni fakultet za privredu i pravosuđe u Novom Sadu je u dosadašnjem radu postigao veoma značajne rezultate u procesu obrazovanja. Veliki broj naših studenata je nakon završetka studija uspešno započeo svoju profesionalnu karijeru u pravosuđu, sudovima, tužilaštvima, advokaturi, državnim organima i ustanovama, kao i u privredi, istakao je profesor Bejatović i dodao da oni iz Vojvodine na ovaj način ne raseljavaju Šumadiju, već samo žele da pruže adekvatno i kvalitetno obrazovanje.
Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) predstavlja savršen spoj profesionalnog, modernog i priznatog edukovanja i usavršavanja u cilju sigurnog postizanja uspeha i napredovanja u poslovanju i karijeri.
- Ono po čemu se posebno ističemo jeste visok stepen interaktivne nastave, kompetentan nastavni kadar i saradnja sa velikim brojem privrednih organizacija i fakulteta u zemlji i inostranstvu. Na taj način kod studenata formiramo pozitivan stav prema učenju, razvijamo želju za daljim obrazovanjem i napredovanjem u karijeri, rekao je Lazar Ožegović, profesor na ovom fakultetu.
Ukoliko želite da upišete ekonomiju, inženjerski menadžment, ekologiju ili informatiku na FIMEK-u, odnosno opšte ili privredno pravo na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dodatne informacije možete dobiti na www.fimek.edu.rs, www.pravni-fakultet.info ili na 064/122-89-99 Mile i 064/9999-059 Marija.

 

03.02.2014. Avram Cvetković, učenik osmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“, pobednik je prvog šahovskog turnira koji je u subotu organizovala Kancelarija za mlade Batočina.
Na turniru koji je održan u Galeriji Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“ učestvovalo je ukupno četrnaestoro mladih starosti od 15 do 30 godina, a najboljem šahisti, osvajaču turnira, pripao je pehar koji je za ovu priliku obezbedila KZM u saradnji sa lokalnom upravom.
Prema rečima koordinatorke Kancelarije, Aleksandre Orlović, osnovna ideja ovog takmičenja je da se mladi aktiviraju i na ovaj način promovišu prave vrednosti, daleko od poroka. Ona je još dodala i da će Kancelarija za mlade Batočina tokom februara organizovati radionicu na temu „Javni nastup“, obuku za pisanje projekata i turnir u PES-u.

 

29.01.2014. Kao što je i bilo očekivano, najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića, “Montevideo, vidimo se”, trenutno je jedan od najgledanijih filmova u bioskopima širom zemlje. Njega je za svega nedelju dana prikazivanja pogledalo više od 100.000 posetilaca, a priliku da uživa u događajima koji su obeležili prvo svetsko prvenstvo u fudbalu imala je i batočinska publika.
Po već ustaljenom receptu, putujući bioskop iz Beograda i Kulturno-turistički centar “Dositej Obradović” ovdašnjim filmofilima u ponedeljak, 27. januara, omogućili su čak dve projekcije nastavka “Montevidea”, od 16 i 19 časova.

Što se bioskopskog repertoara tiče, iz Centra već tokom narednog meseca najavljuju animiranu avanturu “Lego”, zatim i nastavak dugoočekivanog epskog spektakla “300”, dok će ljubitelji domaćeg filma uživati u urnebesnoj komediji “Mali buda”.

 

28.01.2014. Osnovna škola „Sveti Sava“ je svetosavskom akademijom tradicionalno obeležila školsku slavu, crkveni praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju – Svetom Savi.
Već po tradiciji, svečanost je upriličena u sali Kulturno-turističkog centra „Dositej Obradović“, a program je započeo Svetosavkom himnom u izvođenju hora škole. Svečanosti je, osim školskog kolektiva, prisustvovao i veliki broj zvanica - predstavnici lokalne samouprave, sveštenstvo SPC, predstavnici Ministarstva odbrane i MUP-a, predstavnici lokalnih i državnih institucija, privrednih kolektiva, kao i brojni gosti iz Lapova, Rače, Kragujevca, Svilajnca i Petrovca na Mlavi, a po prvi put obeležavanju školske slave prisustvovao je i kolektiv Osnovne škole „Krum Tošev“ iz Skoplja, inače, pobratimske škole iz Makedonije.

Otvarajući akademiju, direktorka škole, Snežana Đorđević, istakla je da je Sveti Sava svojim prosvetiteljskim radom usadio temelje civilizacije i ljudske vrednosti koje traju u srpskom narodu. Dela i delovanja Svetog Save oslonac su i poruka i danas kada se u ovim teškim vremenima trudimo da od naše dece, naših đaka napravimo dobre ljude i izvedemo ih na pravi put.
Ovim povodom direktorka škole uručila je Svetosavke povelje nagrađenim učeniima za postignute rezultate na matematičkim takmičenjima - „Misliša“, „Kengur“ i regionalnoj smotri talenata iz matematike, kao i na okružnom i republičkom takmičenju iz istorije. Takođe, nagrađeni su i učenici koji su postigli zapažene rezultate na okružnom i republičkom takmičenju „Književna olimpijada“, okružnom i republičkom takmičenju iz tehničkog obrazovanja, republičkoj smotri talenata iz engleskog jezika, okružnog takmičenja iz rukometa, a povelju su dobili i lutkari Pozorištanca „Zvonce“ za rezultate postignute na okružnom, republičkom i međunarodnom takmičenju. Poklone su dobili i penzioneri koji su 31. avgusta prošle godine otišli u penziju.
U okviru akademije priređen je i prigodan program, a publici su se predstavili učenici nižih i viših razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ kroz recitale, dramske prikaze, narodne pesme, hor i kulturno-umetnički program.

 

27.01.2014. Nakon saobraćajne nezgode koju je proteklog vikenda izazvao u Batočini, policija je podvrgla alkotestu B. D. (53) iz obližnjeg sela i utvrdila da je automobil "jugo" vozio sa 3,13 promila alkohola u organizmu.
B. D.  je 25. januara  na raskrsnici Njegoševe i Ulice kneza Miloša Obrenovića u Batočini, ''jugom'' naleteo na putnički automobil ''golf''.
U ovoj nezgodi nije bilo povređenih, a na vozilima je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 50.000 dinara.
Zbog upravljanja vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, B. D. je određena mera zadržavanja do istrežnjenja i protiv njega je podneta prekršajna prijava.

 

20.01.2014. Batočinska filmska publika, sada već naviknuta na kontinuirano igranje najnovijih ostvarenja domaće i strane kinematografije, odlično je reagovala na još jedan filmski dan.
Naime, u petak su bioskopsku salu u terminu od 16 časova popunili pretežno mališani, kada se na repertoaru našao animirani 3D blokbaster „Zaleđeno kraljevstvo“, a ništa manje zapaženo nije prošla ni dva sata kasnije ekranizacija romana Mirjane Jakovljević, Mir-jam, „Samac u braku“ - „Kad ljubav zakasni“, rezervisan za starije gledaoce, sa Milošem Bikovićem i Brankicom Sebastijanović u glavnim ulogama.
- Moram da priznam da smo u početku strahovali kako će, s obzirom da je danas na internetu sve dostupno, ovdašnja publika da reaguje na činjenicu da ponovo radi bioskop. Međutim, najpre smo sa putujućim bioskopom iz Beograda ostvarili dobru saradnju. Batočincima smo najpre omogućili prikazivanje nastavka štrumpfova i „Vulverina“ u 3D tehnologiji, a zatim i domaćeg hita „Vojna akademija 2“. Izuzetno smo ponosni što je naša publika svega desetak dana nakon svetkse premijere imala priliku da uživa u spektaklu „Hobit: Šmaugova pustošenja“, a sada i u „Zaleđenom kraljevstvu“ i filmu „Kad ljubav zakasni“, rekao je za naš sajt Stefan Ilić, umetnički direktor KTC „Dositej Obradović“.
Inače, ljubitelje sedme umetnosti u Batočini uskoro očekuje još jedna poslastica, i to u ponedeljak, 27. januara. U terminima od 16 i 19 časova na repertoaru ovog bioskopa naći će se dugo očekivani nastavak filma „Montevideo, bog te video“, pod nazivom „Montevideo, vidimo se“, koji govori o učešću naše fudbalske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine. Ulaznice za ovaj događaj po ceni od 300 dinara već su u prodaji.

 

16.01.2013. Kancelarija za mlade Batočina je povodom Pravoslavne nove godine, u okiru akcije „Podeli radost“, obezbedila paketiće za decu sa posebnim potrebama.
Reč je o ukupno 27 mališana starosti do 15 godina iz same Batočine i gotovo svih mesnih zajednica u opštini.
Čitavu akciju finansijski je podržala lokalna uprava, a paketiće su distriburali volonteri Kancelarije.
Koordinator KZM, Aleksandra Orlović, istakla je da su ovom akcijom izuzetno zadovoljni i da je lepo kada deci izmamite osmeh na lice, kao i da je ovo prvi put da su deci sa posebnim potrebama podeljeni paketići, što će, ubuduće, postati praksa.

 

15.01.2014. Radovi na asfaltiranju lokalnog puta Rogot – Brzan, u okviru druge faze, započeće narednih dana, saopštavaju iz Fondova opštine Batočina.
Ove radove finansira Fond za lokalne i nekategorisane puteve opštine Batočine, a izvodi ih Privredno društvo „Tehnogradnja“ d.o.o iz Kruševca, na osnovu zaključenog ugovora, kojim je ugovoreno i uređenje puteva u Mesnoj zajednici Žirovnica.
Iz Fondova podsećaju i da će se za vreme trajanja radova saobraćaj na ovoj deonici odvijati po izmenjenom režimu, o čemu će meštani opštine Batočina biti blagovremeno obaveštavani.

 

14.01.2014. Realizacija projekta „Servisi podrške za stare i osobe sa invaliditetom“ koja je započela u maju mesecu prošle, okončana je 13. januara ove godine. Finansijsku podršku za ovaj projekat obezbedilo je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, a partnerski su ga sproveli Opština Batočina i Udruženje „Mostovi Šumadije“. Njegova vrednost iznosila je 1,88 miliona dinara, uz učešće lokalne samouprave od 20 odsto.
Osim usluge pomoći u kući, u koju su bile uključene četiri gerontodomaćice, u okviru ovog programa ukupno 38 korisnika imalo je na raspologanju i usluge mobilnog kućnog majstora koji je vršio sitne zanatske popravke i prepravke u njihovim domovima.

- Sva lica uključena u program, od projektnog tima do angažovanih osoba, tokom ovih osam meseci realizacije projekta funkcionisala su kao tim, a svako od navedenih svojim obavezama pristupao je krajnje profesionalno, što za rezultat ima više od 40 zadovoljnih korisnika koji su tokom prošle i ove godine bili uključeni u program. Aktivnosti na terenu svakodnevno smo pratili kroz obilaske starih i OSI, zatim individualne razgovore sa njima i članovima njihovih porodica, ali i telefonske razgovore, rekao je u izjavi za naš sajt Goran Milićević, član projektnog tima. On je još dodao i da se zadovoljstvo korisnika ovim programom ogleda i u činjenici da je veliki broj njih bio zainteresovan i da finansijski pomogne nastavak usluge.
Pružanjem podrške pomenutim ugroženim i marginalizovanim grupama stanovništva koje su bile obuhvaćene programom, postignuti su ciljevi definisani Strategijom razvoja socijalne zaštite u Opštini Batočina, a to su smanjenje izolovanosti i poboljšanje kvaliteta života starih i OSI, što i predstavlja svrhu projekta.

 

09.01.2013. Udruženje za mlade „Pozitiva“ odlučilo je da povodom novogodišnjih praznika obraduje mališane u Batočini. U okviru akcije pod nazivom „Osmeh Deda Mrazu“ prikupljena su sredstva kojima su obezbeđeni paketići za više od 60 mališana iz socijalno najugroženijih porodica.
Aktivista udruženja, Tanja Vukojević, u izjavi za naš sajt istakla je da se akciji, pored batočinskih firmi, odazvao i veliki broj građana koji je sredstva donirao na tri improvizovana štanda, u zgradi opštinske uprave, poslastičarnici „Jaaoj“ i kafeu „Neron“.
Udruženje za mlade „Pozitiva“ planira još ovakvih i sličnih akcija.

 

07.01.2013. Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležili su juče Badnji dan i Badnje veče na liturgijama i tradicionalnim porodičnim okupljanjima za posnom trpezom, pred Božić.
Kao što je već uobičajeno, u porti manastira Grnčarica u Prnjavoru nešto posle 16 časova obavljeno je Bdenje, potom i nalaganje badnjaka, a ovoj ceremoniji prisustvovao je veliki broj vernika iz Prnjavora, ali i drugih mesta.
Uz pomoć donatora, sestrinstvo manastira je i ovoga puta obezbedilo paketiće za decu i posluženje, slano pecivo, sokove, kuvano vino i rakiju.
Ceremonija nalaganja badnjaka, osim u Prnjavoru, organizovana je u Batočini, Brzanu i drugim mestima.
Badnji dan je poslednji dan božićnog posta, dan kada se dovršavaju svi poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik Božić.

 

06.01.2014. Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za slavlje Božića - rodjenje Isusa Hrista, najradosnijeg hrišćanskog praznika.
Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji dogadjaj u hrišćanstvu.
Ovaj praznik je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rodjenja Isusa Hrista, praznik cele porodice, koja je tada na okupu.
U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a

kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao. Ime badnjak povezano je sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rodjenje Spasitelja.
Prema drevnom obicaju, badnjak se pali uoči praznika i gori do Božića, kada se objavljuje radost Hristovog rodjenja. Badnjak je po pravilu mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rodjen Isus.
U pravoslavnim kućama Badnje veče je porodični praznik kada se ukućani okupljaju oko obavezno posne trpeze na kojoj su - posna jela, riba, suve šljive, orasi...
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

Opštinska uprava opštine Batočina svim svojim stanovnicima čestita Božićne praznike.